Αλληλεγγύη στη Villa Amalias από Ζωγράφου & Ιλίσια

Αλληλεγγύη στη Villa Amalias από Ζωγράφου & Ιλίσια

post image

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ VILLA AMALIAS

 

Το πρωί της Πέμπτης 20 Δεκέμβρη και με πρόσχημα γελοίες, ανώνυμες καταγγελίες η αστυνομία εισβάλλει στην κατάληψη Villa Amalias, στη Βικτώρια. Εκεί προσάγονται 8 άτομα στα οποία αποδίδονται σαθρές κακουργηματικές και πλημμεληματικές κατηγορίες (πχ. κατηγορίες για κατασκευή εκρηκτικών λόγω ανεύρεσης άδειων μπουκαλιών μπύρας!!!). Ταυτόχρονα ο συρφετός της δημόσιας τάξης εξακολουθεί να παραμένει έξω από το κτίριο, «φυλάσσοντάς» το. Η εκκένωσή της αποτελεί το πιο πρόσφατο και οξυμένο επεισόδειο –από πλευράς κράτους - εναντίον της, στα 23 χρόνια ύπαρξής της. Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί δύο ακόμη εκκενώσεις, απόπειρες εμπρησμών και φασιστικές επιθέσεις, καθώς και μια διαρκής πολεμική ρητορεία από τους ρουφιάνους των media.

Είναι γεγονός ότι η Βίλα ενοχλεί. Σε μια περιοχή που οι νεοναζί, παρέα με την ένστολη συνοδεία τους στήνουν πογκρόμ και θέλουν να επιβάλλουν τον ρατσιστικό τρόμο. Σε μια περιοχή που το εγκληματικό κεφάλαιο κάνει πάρτυ και ο Δήμος Αθηναίων – παρέα με όλους τους παραπάνω – ετοιμάζει νέες αναπλάσεις, πατώντας στις ζωές των πιο υποτιμημένων κατοίκων της. Σ’αυτή την περιοχή η Villa Amalias αποτελεί αγκάθι.

Όλα αυτά τα χρόνια η κατάληψη της Βίλας έχει αποτελέσει ένα ζωντανό παράδειγμα αυτοοργάνωσης, δημιουργίας και αντίστασης αναπτύσσοντας πλήθος πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Αυτοοργανωμένες συναυλίες, πολιτικές συζητήσεις, στεγαστική κολεκτίβα, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοθήκη, τυπογραφείο, συλλογικές κουζίνες και καφενείο είναι μερικές από τις κινηματικές δομές που λαμβάνουν χώρα στην κατάληψη. Η Βίλα αποτελεί κομμάτι των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, και ειδικά σ’αυτήν την συγκυρία αποτέλεσε το πολιτικό και χωροταξικό ανάχωμα απέναντι στα πογκρόμ που επιχειρούν να στήσουν οι κανίβαλοι ρατσιστές και οι θεσμικοί κατασταλτικοί πάτρωνές τους.

Όμως η Villa Amalias όπως και όλες οι καταλήψεις που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο στόχο των κατασταλτικών μεθοδεύσεων του κράτους, δεν είναι σκέτα ντουβάρια. Πάνω από όλα είναι οι σχέσεις των υποκειμένων που στεγάζονται σ’ αυτά. Κι αυτές οι σχέσεις στέκονται έμπρακτα κόντρα στην ιδιοκτησία, την παραίτηση, τη μιζέρια, το ρατσισμό και την εκμετάλλευση. Είναι σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Κι αυτές τις σχέσεις θα τις υπερασπιστούμε. Η Βίλα θα μείνει.

 

VILLA AMALIAS – ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

 

Αυτόνομη Συνέλευση Ζωγράφου

syneleysizografou.blogspot.com

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License