Με καινούργια όπλα χθες τα ΕΚΑΜ

απο φουλ καθεστωτικο

Με καινούργια όπλα χθες τα ΕΚΑΜ

 

Με καινούργια όπλα που παίρνουν πλαστικές σφαίρες, εμφανίστηκαν χθες  τα ΕΚΑΜ στη Βίλα Αμαλίας, για να την εκκενώσουν. Πρόκειται για τα γαλλικής κατασκευής MR-35 punch gun. Όπλο που δεν είναι και τόσο διαδεδομένο, ούτε στη Δυτική Ευρώπη, ούτε και γενικότερα στις Αστυνομίες διεθνώς. Ως όlα δείχνουν, σε συνθήκες κρίσης, οι προμήθειες (500 με 700 ευρώ το κάθε όπλο, και περί τα 8 ευρώ κάθε σφαίρα) καλά κρατούν στην ΕΛΑΣ. Να σημειωθεί ότι ο μόνος χώρος που τα προηγούμενα χρόνια δεν μειώθηκαν σχεδόν καθόλου οι προμήθειες, είναι για τις αγορές στην Αστυνομία. Έχουν γίνει μάλιστα, κατ’επανάληψη μεγάλες προμήθειες σε διακρυγόνα, ιδιαιτέρως από τη Γερμανία (!), ενώ προ μηνών, όπως είναι γνωστό, η ΕΛΑΣ προμηθεύτηκε και δύο “Αύρες” πυροσβεστικές

 


Πώς και πότε σκοτώνουν τα νέα όπλα της ΕΛΑΣ με τις σφαίρες από καουτσούκ

Τα νέα όπλα που αποφάσισε να χρησιμοποιεί πλέον η Ελληνική Αστυνομία ως κατασταλτικά μέσα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών της μπορούν, όπως έχει αποδειχθεί από την εμπειρία της χρήσης τους στο εξωτερικό, να προκαλέσουν σοβαρότατους τραυματισμούς ή ακόμη και τον θάνατο.

Η πρώτη φορά που έγινε αναφορά στο ενδεχόμενο να προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. αυτού του τύπου τον οπλισμό ήταν στις αρχές Αυγούστου του 2011 όταν ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ενημέρωνε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι υπήρχαν σκέψεις για να αλλάξει η στρατηγική αντιμετώπισης των σοβαρών ταραχών. Μάλιστα είχε ανακοινώσει και την προμήθεια των αυρών νερού που ήδη σήμερα έχουν ενταχθεί επιχειρησιακά στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. και χρησιμοποιούνται για την καταστολή επεισοδίων σε διαδηλώσεις.

Από την ημέρα εκείνη έως προχθές που έγινε η ανακατάληψη των γραφείων της Δημοκρατικής Αριστεράς από τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ και εμφανίστηκε για πρώτη φορά επισήμως το πρώτο όπλο Manuhrin MR-35 Punch Gun που εκτοξεύει σφαιρίδια από καουτσούκ αλλά και χρωματοσφαιρίδια (για να μαρκάρονται οι διαδηλωτές και μετά να γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός και η σύλληψή τους) επισήμως δεν υπήρχε καμία απολύτως ενημέρωση.

Οι καταγγελίες που δεν είχαν επιβεβαιωθεί

Μόνον δύο καταγγελίες που όμως δεν είχαν επιβεβαιωθεί ποτέ επισήμως ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα όπλα, προ διετίας στα σοβαρότατα επεισόδια για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά των μεταλλείων.

Ανεξαρτήτως αυτών, τον Φεβρουάριο του 2012, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής απεργίας, ο φωτογράφος της Ελευθεροτυπίας Σπύρος Τσακίρης, φωτογράφησε χρησιμοποιημένες σφαίρες από καουτσούκ στο κέντρο της Αθήνας.

Πότε σκοτώνει η πλαστική σφαίρα

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το vima.gr, η ΕΛ.ΑΣ.εχει στη διάθεσή της τουλάχιστον 130 όπλα αυτού του τύπου. Πρόκειται για όπλο γαλλικής κατασκευής, η παραγωγή του άρχισε στη δεκαετία του 1990, κοστίζει περίπου 800 ευρώ και μπορεί να εκτοξεύει σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, πέντε σφαιρίδια καουτσούκ, τα οποία κτυπούν τους ανθρώπινους στόχους, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Το κτύπημα από σφαίρα καουτσούκ προκαλεί σοκ και έντονο πόνο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο εγχειρίδιό του, ειδικά αν η ρίψη της πλαστικής σφαίρας γίνει από μακριά, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ο στόχος να κτυπηθεί στο κεφάλι ή σε άλλο ευαίσθητο σημείο και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός, ακόμη και θάνατος!

Στο σχετικό έγγραφο προσδιορίζεται ως «ελάττωμα» του εκτοξευτήρα σφαιρών καουτσούκ αν επιχειρείται η βολή να γίνει σε απόσταση από τον «στόχο» μεγαλύτερη από επτά μέτρα.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι κατασκευαστές, η σχετικά ελαφριά αυτή σφαίρα μπορεί να επηρεασθεί από ...πλευρικούς ανέμους. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να χτυπηθεί ο στόχος σε «λάθος» σημείο ή ακόμη και να δεχθεί το πλήγμα ...λάθος άνθρωπος!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License