Κείμενο για καταλήψεις και ανασυγκρότηση του ριζοσπαστικού κινήματος

Είμαστε πεπεισμένοι πως τον ταξικό πόλεμο δεν θα τον κερδίσουν όσοι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι αλλά όσοι είναι περισσότερο αποφασισμένοι να το κάνουν. Ας είμαστε εμείς αυτοί.

 

Η παράδοση των καταπιεσμένων μας διδάσκει ότι η “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” που ζούμε τώρα δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

-        Walter Benjamin

 

Στις 9 Γενάρη το κράτος προχωράει σε επανεκκένωση της μόλις ανακατειλημμένης κατάληψης “Villa Amalias” και στη συνέχεια την ίδια μέρα σε εκκένωση της κατάληψης Σκαραμαγκά προσάγοντας 140 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας τελικά 99. Το επιχειρησιακό σχέδιο συνοδεύεται από έναν μιντιακό καταιγισμό των δηλώσεων Δένδια περί «εστιών ανομίας» και άλλων ιδεολογικών κατασκευασμάτων στην προσπάθεια επανανοηματοδότησης της λέξης «άνομος», προς όφελος της κυριαρχίας.

Λόγω τη θέσης τους στον πολεοδομικό ιστό της πόλης οι καταλήψεις αυτές αποτελούσαν ανάχωμα στην προεκλογική εξαγγελία Σαμαρά περί ανακατάληψης του κέντρου. Μια προαναγγελία προφανώς χρωματισμένη ταξικά και ιδεολογικά, γιατί το κέντρο της Αθήνας έχει συνειδητά μετατραπεί από το κράτος σε ένα κολοσσιαίο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μέσα στο έδαφος της συνειδητής εγκατάλειψης από την εξουσία, με την ιδεολογική κυριαρχία των ΜΜΕ και την προστασία της αστυνομίας, μικρό τμήμα των κατοίκων στρέφεται προς τη Χρυσή Αυγή. Δεν χρειάζεται να είναι η κοινωνική πλειοψηφία, απλά λίγοι «αγανακτισμένοι» κάτοικοι, ώστε να δοθεί η απαραίτητη κοινωνική αναφορά και οι προσχηματικές προϋποθέσεις για την επιβολή της πολιτικής της - 3ης κατά σειρά - μνημονιακής κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από το μαζικό έλεγχο και τη σταδιακή εξόντωση του πληθυσμού [πρώτα των μεταναστών και των «περιθωριακών» και μετά όλων των υπολοίπων]. Είναι άλλωστε σήμερα περισσότερο από σαφές πως δεν είναι δυνατόν να κυβερνήσει χωρίς τη φασιστική συμμορία της. Καμία πολιτική της δεν μπορεί να επιβληθεί κοινωνικά αν δεν έρθει να «θεραπεύσει» από την πλευρά τους κράτους το «πρόβλημα» που η ίδια δημιούργησε και που οι φασιστικές της γκρούπες «ανέδειξαν». Η πολιτική γίνεται σήμερα, όπως σε κάθε περίοδο ολοκληρωτισμού, με ιατρικούς όρους: η κοινωνία μπαίνει στο γύψο, ανακύπτουν «υγειονομικές βόμβες», η οικονομία χρειάζεται «φιλί ζωής» και άλλες ποταπές μεταφορές.  Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη, εστίες αυτοοργάνωσης και αντιφασιστικής δράσης προπαγάνδιζαν μια άλλη δυνατότητα. Δεν είναι τυχαίο που πάντα οι γειτονιές ήταν και είναι στο πλευρό αυτών των εστιών. Όμως η παρουσία τους ενοχλούσε, ειδικά στην περίπτωση της Villa Amalias, που η καταλυτική αντιφασιστική της δράσης χτύπησε ουκ ολίγες φορές τον πυρήνα των κρατικών σχεδιασμών.

 

Η ανακατάληψη των πόλεων που εξήγγειλε ο Σαμαράς δεν είναι τίποτα άλλο από την ψυχολογική, αλλά και φυσική πολλές φορές εξόντωση των κατοίκων τους. Την εξόντωση κάθε ζωντανής παρουσίας, κάθε ζωντανής δημιουργίας. Η υποβάθμισης της αξίας της ανθρώπινης ζωής έχει ως στόχο της οι εξαθλιωμένοι να χάσουν κάθε αξιοπρέπεια για να πουλήσουν τη γη και τη ζωή τους κοψοχρονιά. Όταν η πολυπόθητη «ανάπτυξη» έρθει θα είναι πάνω στα ερείπια της ζωής και πάνω στα πτώματα των φτωχών, εκεί που θεμελιώνονται πάντα τα μαξιμαλιστικά τερατουργήματα της εξουσίας. Το ανάχωμα των καταλήψεων με τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, το παράδειγμα της στέγασης ανθρώπων που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα βασικά, οι συλλογικές κουζίνες ήταν το φιτίλι της αντίστασης στο πολεοδομικό κέντρο της μητρόπολης και έπρεπε άμεσα να ανακοπεί.

 

Σε μερικούς μπορεί να φαίνεται ως μια επίθεση ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Για μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ανταγωνισμός εξουσίας. Γιατί αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων χώρων αντίστασης αλλά η ίδια η ύπαρξη του ριζοσπαστικού κινήματος, η δυνατότητα της αντίστασης να υπάρχει. Η αστική πολιτική διεξάγεται και σήμερα - όπως και πάντα άλλωστε - κάνοντας χρήση νομικοδικαιικών όρων για να επιβάλει τις πολιτικές αποφάσεις καθαυτές. Η ρήση του Βενιζέλου για πολιτικό [και όχι νομικό] κείμενο εναντίον του από τον ΣΥΡΙΖΑ, με υπαινιγμό στην διατύπωσή του για τη Villa Amalias, δεν είναι πάρα η προφανής προσπάθεια της κυριαρχίας να εγγράψει κάθε μορφή παραγωγής πολιτικής στο νομικό οπλοστάσιο που η ίδια έχει διαμορφώσει, να αποδώσει δηλαδή στον εαυτό της και μόνο την δυνατότητα να ορίζει το νόμο, καθώς και να επανακτήσει το μονομερές δικαίωμα της στη βία. Αυτό που θέλει να θάψει μια και για πάντα είναι η δυνατότητα μιας άλλης, αυτόνομης θέσπισης δικαίου: τη δυνατότητα επαναστατικής αλλαγής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η δυνατότητα πολιτικής ανυπακοής ήταν πάντα το θεμέλιο ακόμα και αυτού του αστικού κράτους και η σημερινή ποινικοποίηση κάθε τέτοιας δυνατότητας η μεγαλύτερη απόδειξη για την ολοκληρωτική αναδιαμόρφωσή του. Το δεξιό και αριστερό σύστημα εξουσίας πολιτεύεται με νόμους για να συγκαλύψει τη βία που ασκεί πάνω την κοινωνία. Είναι η βία του ίδιου του νόμου που παράγει την ανομία και ποτέ το αντίστροφο. Ο νόμος, ως έχει, αποτελεί ιδεολόγημα της κυρίαρχης τάξης, μια δήθεν επιστημονική έκφραση της ελευθερίας και της ισότητας, που υπάρχει ακριβώς για να θεμελιώνει την ανελευθερία και να διαιωνίζει την ανισότητα.

 

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει δημιουργήσει μια πλεονάζουσα εργατική δύναμη που ως τέτοια είναι άχρηστη. Η επίλυση του φαινομένου αυτού από την υπάρχουσα κυριαρχία δίνεται με την δημιουργία  ενός νομικού πλαισίου στο οποίο θα υπάρχουν ζωές οι οποίες δεν είναι άξιες να βιωθούν. Αυτή είναι η ιδεολογική χρήση του όρου της ανομίας και μια απ' τις βασικές προϋποθέσεις της πραγμοποίησης της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι η διαδικασία κατασκευής εσωτερικών εχθρών με δύο στόχους: την επανασύναψη του κοινωνικού συμβολαίου στη βάση μιας «εθνικής» ανάπτυξης και την εσωτερίκευση του φόβου της αντίστασης και την αποδοχή της νέας θέσης στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας. Απέναντι στην λαίλαπα που μας «ταράζει στη νομιμότητα» εθελοτυφλούν όσοι συνεχίζουν να μιλούν για νόμους και δικαιώματα, υιοθετώντας έτσι την γλώσσα του αστικού κράτους. Ενός γιγάντιου μηχανισμού καταπίεσης. Η μόνη ριζοσπαστική απάντηση απέναντι στο νόμο και την τάξη που ο κυρίαρχος επιβάλλει μονομερώς ήταν, είναι και θα είναι πάντα, η ανάγκη και η αδιαπραγμάτευτη επιθυμία μας. Πρέπει να το καταλάβουμε μια και καλή  δεν είναι παράνομοι οι άνθρωποι που ανοίγουν κλειστούς εγκαταλελειμμένους χώρους και τους ζωντανεύουν, δεν είναι παράνομοι οι εργάτες που κάνουν απεργία, δεν είναι παράνομοι οι μετανάστες. Για το κράτος και το κεφάλαιο, παράνομες είναι πια οι ίδιες μας οι ανάγκες, η ίδια μας η ύπαρξη.

 

Η ηρωική αντίσταση των αγωνιστών στη Villa Amalias, η θαρραλέα πράξη τους για ανακατάληψη του χώρου κόντρα σε θεούς και δαίμονες αναδεικνύει όμως και τις τεράστιες ελλείψεις της επαναστατικής στρατηγικής σήμερα. Απέναντι στην ενορχηστρωμένη επίθεση κράτους και κεφαλαίου η οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του επαναστατικού πόλου οφείλει να προχωρήσει άμεσα. Χωρίς προκαταλήψεις και ιδεολογήματα. Δεν υπάρχει πια χρόνος για ανώφελες συζητήσεις περί διαγραμμάτων. Δεν υπάρχει πια χρόνος για να βαφτίζουμε τις ήττες, εμπειρίες. Σήμερα που διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της αντίστασης, η ίδια η δυνατότητας της συλλογικής άρνησης να φωνάζει παρόν, πρέπει να οργανώσουμε την αντίσταση συλλογικά και ενωμένα. Με όραμα, στρατηγική και τακτική αντεπίθεσης.

Είμαστε πεπεισμένοι πως τον ταξικό πόλεμο δεν θα τον κερδίσουν όσοι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι αλλά όσοι είναι περισσότερο αποφασισμένοι να το κάνουν. Ας είμαστε εμείς αυτοί.
 


Άμεση απάντηση στις κρατικές προκλήσεις


Άμεση οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του αντικρατικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος αντίστασης

 

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες συντρόφους των καταλήψεων

 

     

Ελευθεριακή Πρωτοβουκία

ενάντια στο Κράτος και το Κεφάλαιο

http://eleftheriaki.blogspot.gr/

 

 

από ο από πάνω 12/01/2013 7:09 μμ.


το όνομα της ομάδας είναι Νο Μans Land . το ελευθεριακή πρωτοβουλία ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο είναι υπότιτλος όπως φένεται και στο site. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License