Κίνα: Οργισμένοι εργάτες κρατάνε σε ομηρία τα αφεντικά τους

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες-εργάτες στη Σαγκάη προχώρησαν σε απεργία και κράτησαν σε ομηρία 18 διευθυντές μετά από διαφωνία για την εισαγωγή μιας νέας δρακόντειας πειθαρχικής πολιτικής. Οι δυνάμεις καταστολής που παρευρεθήκαν στο εργοστάσιο, σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν τα αφεντικά, αριθμούσαν τις 400. Οι αναφορές κάνουν λόγο ότι στις συμπλοκές που ακολούθησαν τραυματίστηκαν πολλοί εργάτες με αρκετούς να φέρουν σπασμένα μέλη. Μετά από αυτό το περιστατικό η εργοδοσία απέσυρε την νέα πολιτική, ζητώντας συγνώμη που την εισήγαγε, και υποσχέθηκε στους εργάτες αύξηση των μισθών τους…Η άμεση δράση φέρνει αποτελέσματα!

Οργισμένοι εργάτες κρατάνε σε ομηρία τα αφεντικά τους

Οι εργάτες του ηλεκτρικού εργοστασίου Shinmei είχαν εξοργιστεί  με τους νέους κανόνες και κανονισμούς που συνιστούσαν  πρόστιμο ή απόλυση,  αν αργούσες να γυρίσεις από την τουαλέτα, και άμεση απόλυση για λάθη που σχετίζονταν με την εργασία. Έτσι οργισμένοι πολιόρκησαν  το εργοστάσιο στη Σαγκάη για πάνω από δύο μέρες, περικύκλωσαν τα αφεντικά και  κλείδωσαν με τη βία 18 από αυτούς σε ένα δωμάτιο .

Για να δώσουν μια γεύση από τα «φάρμακα» που τους δίνουν  τα αφεντικά, οι εργάτες  απαγόρευσαν στους τελευταίους  τη χρήση της τουαλέτας κατά την διάρκεια της κράτησής τους. Οι εργάτες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν 49 άδικοι ή απαράδεκτοι όροι στο  πλαίσιο της πολιτικής που τέθηκε σε ισχύ βίαια, αμέσως μόλις οι νέοι ιδιοκτήτες ανέλαβαν το εργοστάσιο. Τοπική εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

"Ένα σύνολο εργατών, οι οποίοι αρνούνται να κατονομαστούν, είπαν ότι είναι εξοργισμένοι επίσης με την εξαγορά. Φοβούνται πως δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη που συσσώρευσαν κατά την εργασία των προηγούμενων χρόνων στο εργοστάσιο, μετά την εξαγορά του εργοστασίου από την κινέζικη εταιρεία Dalian, που βρίσκεται στην επαρχία Liaoning."

Ανώνυμος εργάτης αναφέρει ότι:

"Κερδίζουμε λιγότερα από 2.000 Yuan το μήνα, αλλά μπορεί να πάρουμε πρόστιμο από 50 έως 100 Yuan επειδή αργήσαμε να φτάσουμε στη δουλειά ή δαπανήσαμε περισσότερο από δύο λεπτά στην τουαλέτα."

Η απεργία ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί και ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ. Τα αφεντικά απελευθερώθηκαν σώοι και αβλαβείς - αφού συμφώνησαν να επανεξετάσουν την πολιτική. Μετά το περιστατικό η εργοδοσία απέσυρε την νέα πολιτική, ζήτησε συγνώμη για την εισαγωγή της, και υποσχέθηκε στους εργάτες αύξηση μισθών.

Η άμεση δράση φέρνει αποτελέσματα!

πηγή: http://www.libcom.org/blog/angry-workers-hold-bosses-hostage-22012013

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License