Νέο Νομοσχέδιο για Ναρκωτικά

Κατατέθηκε σήμερα μεταξύ άλλων στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά

Ειδικότερα, ο Κώδικας περί Ναρκωτικών έχει καταρτιστεί από επιτροπή υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παρασκευόπουλο και περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία των ναρκωτικών από την άποψη της ιατρικής αντιμετώπισης, της ποινικής αξιολόγησης, αλλά και της εφαρμογής νέας σωφρονιστικής αντίληψης για τους παραβάτες.


Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κώδικα, εξορθολογίζεται η ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, δίνεται έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή, ενώ, για τους κατ' επάγγελμα εμπόρους ναρκωτικών ουσιών με προσδοκώμενο όφελος πάνω από 75.000 ευρώ οι ποινικές κυρώσεις θα είναι αυστηρότερες, αφού, δεν θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας.

Επίσης, αυστηροποιούνται οι ποινές και για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών.

 

Κόκκινη γραμμή διαχωρισμού ανάμεσα στους χρήστες και στους εμπόρους βάζει ο Κώδικας για τα ναρκωτικά, προβλέποντας ποινή ισόβιας κάθειρξης για τους μεγαλοδιακινητές ακόμα κι αν προσκομίζουν στο δικαστήριο πιστοποιητικό -συχνά προϊόν παράνομης συναλλαγής- που τους εμφανίζει ως τοξικομανείς.


Ο Κώδικας, τον οποίο κατάρτισε επιτροπή υπό τον καθηγητή Ν. Παρασκευόπουλο, δεν αποποινικοποιεί τη χρήση σε ιδιωτικό χώρο, αλλά τη μετατρέπει σε πλημμεληματική παράβαση που τιμωρείται μέχρι 3 μήνες, η οποία όμως δεν θα γράφεται στο ποινικό μητρώο.


Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο, που αρχικά, επί υπουργίας Μιλτ. Παπαϊωάννου, προέβλεπε την αποποινικοποίηση, είχε αποσυρθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ., του ΚΚΕ, αλλά και τον πολιτικό εκβιασμό του τότε προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ότι εάν προωθείτο προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση Παπαδήμου.


Οι νέες ρυθμίσεις εξορθολογίζουν το πλαίσιο των ποινών, αντιμετωπίζουν επιεικέστερα τη διακίνηση που διενεργούν συνήθως οι απλοί χρήστες για να εξασφαλίσουν τη δόση τους, δίνουν έμφαση στα προγράμματα απεξάρτησης και στην απόδοση ευεργετημάτων σε όσους τα παρακολουθούν (αναστολή ποινικής δίωξης, αποφυλάκιση με όρους, διαγραφή χρηματικών ποινών), εάν προβλέπουν εναλλακτικά μέτρα έκτισης ποινών. Αντίθετα, σκληραίνει η νομοθεσία για τους μεγαλεμπόρους με την κλιμάκωση των ποινών πρόσκαιρης κάθειρξης (από 10 μέχρι 20 χρόνια) έως και ισοβίων για διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης (σε ανηλίκους, για υπότροπους κ.λπ.).

Παράλληλα, καθιερώνεται ενιαία αντιμετώπιση ως προς τη χορήγηση αδειών, ώστε να μπορούν και οι κρατούμενοι για ναρκωτικά να παίρνουν άδειες, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους κρατουμένους, ενώ διαγράφονται οι πειθαρχικές ποινές.

 

Πηγή: cannabishellas.com

από @@@ 26/01/2013 7:21 μμ.


Ουσιαστικα για το φλεγον ζητημα, την κανναβη, ουτε λογος. Με λιγα λογια αν κουβαλας μαζι σου 1-2 γρ. και στα βρουν ειναι στην ορεξη του καθε μπατσου να σε τραβηξει στο τμημα (οπως πριν), να σε ξεφτιλισει (οπως πριν), να κατηγορηθεις με πλημμελημα (οπως πριν), να πληρωσεις προστιμο (οπως πριν), αλλα να μην λερωθει το μητρωο σου(καινουργιο αυτο). Αλλα που να βρεθει ο μπατσος να σε τραβηξει, που να βρεθει αραγε...

Σημαντικο βημα βεβαια το καθαρο μητρωο. Γιατι αλλιως πως θα βρεις δουλεια στο δημοσιο αν εχεις λερωμενο μητρωο... εκτος βεβαια αν εισαι φασιστας...

από . 26/01/2013 10:51 μμ.


Ποιός διορίζεται πλέον στο δημόσιο, έτσι κι αλλιώς.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License