Ανταπόκριση από την απεργία στις 20 Φλεβάρη στο Ρέθυμνο

Ανταπόκριση από την απεργία στις 20 Φλεβάρη στο Ρέθυμνο

post image

 

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στο Ρέθυμνο υπήρχε αρκετή συμμετοχή του κόσμου καθώς και μικροεντάσεις.

Η προσυγκέντρωση είχε καλεστεί από το Εργατικό Κέντρο και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στις 10 πμ, μπροστά από το εργατικό κέντρο Ρεθύμνου, όπου παραβρέθηκαν και κάποιοι αγρότες με τρία μικρά τρακτέρ. Ο πολύς κόσμος κατέφθασε μετά τις 10:30 πμ φτάνοντας όταν ξεκινούσε η πορεία περίπου τα 500 - 600 διαδηλωτές, αρκετά καλός αριθμός για τα δεδομένα του Ρεθύμνου. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πορεία γινόταν προσπάθεια από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να μην συμμετάσχουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους στην πορεία, πότε λέγοντας διάφορες δικαιολογίες, πότε προσπαθώντας να έρθει σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Μετά από διάφορες αλληλοδιαβεβαιώσεις η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 πμ, με τα τρακτέρ μπροστά. Σε αυτή συμμετείχαν με πανό το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ, υπάλληλοι της αντιπεριφέρειας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΕΕΡΦΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ο σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο καθώς και η ένωση γιατρών Ρεθύμνου, η ΑΔΕΔΥ, ο σύλλογος εκπαιδευτικών Α' βάθμιας, σύλλογος φοιτητών Ψυχολογίας, η συνέλευση του α/α χώρου καθώς και το Δίκτυο αγώνα κατά των Β.Α.Π.Ε. Ρεθύμνου.

Από την αρχή η πορεία είχε παλμό αλλά σταδιακά πέρασαν μπροστά τα περισσότερα πανό εκτός του α/α χώρου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΕΕΡΦΑ και κάποια άλλα που παρέμειναν κοντά στα τρακτέρ. Υπήρχε μεγάλη παρουσία ασφαλιτών ανάμεσα στον κόσμο, τους οποίους μετέφερε βανάκι της αστυνομίας σχεδόν μέχρι μπροστά από το εργατικό κέντρο και πολλές φορές διακρίναμε άτομα που από τους κάθετους δρόμους έβγαζαν φωτογραφίες την πορεία. Στην Λεωφόρο Κουντουριώτη υπήρχαν κάμποσα ανταλλακτήρια χρυσού, στα οποία πετάχτηκαν αυγά και μπαλόνια με χρώμα από τους διαδηλωτές καθώς και τρικάκια για τους σύγχρονους μαυραγορίτες.

Η πρώτη ένταση σημειώθηκε μπροστά από το α/α μπλοκ, από μια καθηγήτρια που έβρισε τους συντρόφους επειδή φώναξαν το σύνθημα " Σε Ελλάδα, Τουρκία, Μακεδονία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και τα υπουργεία" και ακολούθησε ανταλλαγές βρισιών. Πιο νωρίς είχε πεταχθεί από κάποιο κτίριο δίπλα από το δημαρχείο, ένα μπαλόνι με νερό προορισμένο για το α/α μπλοκ, που έσκασε μέσα του.

Η σοβαρή ένταση υπήρξε μπροστά από τον Δημοτικό Κήπο, όταν ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης συνοδεία 4-5 αστυνομικών, προσπάθησε να παρεμποδίσει να περάσουν τα τρακτέρ. Μετά από σύντομη λογομαχία, σπρώχθηκαν από πολλούς διαδηλωτές και υποχώρησαν. Μετά από 200 μέτρα προσπάθησαν ξανά να παρεμποδίσουν την διέλευση των τρακτέρ, έχοντας βάλει κάθετα στο δρόμο μια κλούβα της αστυνομίας, ενώ στο πλάι βρισκόταν σε ετοιμότητα μια διμοιρία. Με τις πρώτες αντιδράσεις των διαδηλωτών αποχώρησαν και έστησαν νέο μπλόκο στην διασταύρωση του κλειστού γυμναστηρίου της πόλης, που οδηγεί στα δικαστήρια και την αντιπεριφέρεια (πρώην νομαρχία). Και εκεί δημιουργήθηκε μια σύντομη ένταση από την μια με τους αστυνομικούς και από την άλλη με κάποιον που υπερασπίστηκε ένα ανταλλακτήριο χρυσού καθώς και σε αυτό είχαν πεταχτεί αυγά και μπογιές. Η κλούβα και η διμοιρία υποχώρησαν στην επόμενη διασταύρωση για καινούργιο μπλόκο, ενώ οι πιο ψύχραιμοι έσωσαν τον υπερασπιστή του ανταλλακτηρίου.

Περνώντας μπροστά από τα δικαστήρια ήταν 3-4 ειδικοί φρουροί και περνώντας το α/α μπλοκ φωνάχθηκαν συνθήματα κατά των μπάτσων. Τότε ένας από αυτούς, φώναξε κάτι εναντίον του α/α μπλοκ και ακολούθησαν πολλά συνθήματα ως απάντηση. Στο τελευταίο μπλόκο που είχαν στήσει, τα τρακτέρ κινήθηκαν από τον περιφερειακό προς την αντιπεριφέρεια, ενώ μετά από τις φωνές του α/α χώρου, υποχώρησε η διμοιρία που είχε παραταχθεί απειλητικά κατά μήκος του δρόμου.

Μετά και από αυτό, η πορεία συνεχίστηκε ήρεμα μπροστά από την αντιπεριφέρεια και το αστυνομικό τμήμα και διαμέσου της παλιάς πόλης, έφτασε μέχρι την πλατεία του Αγνώστου, όπου και διαλύθηκε.

Φωτορεπορτάζ :

Εικόνες:


 

Ή  ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ  Ή ΘΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΜΕ

Ζούμε σε μια εποχή που κεκτημένα δεκαετιών κερδισμένα με αιματηρούς αγώνες και μάχη τίθενται υπό αμφισβήτηση. Η περιστολή των κοινωνικών κεκτημένων είναι ολοφάνερη σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, από την πρόσβαση στην υγεία και τη μόρφωση, ως την εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση. Κράτος και αφεντικά ευαγγελίζονται την «εθνική σωτηρία» και τη δήθεν «οικονομική ανάπτυξη», προσπαθώντας να μας πείσουν ότι τα συμφέροντά των καταπιεσμένων είναι ίδια με αυτά των αφεντικών και των βιομηχάνων.

Η εξαφάνιση του ασφαλιστικού συστήματος, το «ευέλικτο ωράριο», η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι εξοντωτικές μειώσεις μισθών και συντάξεων και η γενικότερη υποτίμηση της εργασίας από κράτος, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός εργατικού δυναμικού που θα είναι ήδη προετοιμασμένο να εργαστεί με εξευτελιστικούς όρους μισθωτής σκλαβιάς.Τις συνέπειες των περικοπών τις βλέπουμε στην καθημερινότητά μας κάθε φορά που κινδυνεύει μια ζωή εξ αιτίας της υποβάθμισης των νοσοκομειακών μονάδων και των υπηρεσιών υγείας και βλέποντας συνανθρώπους μας να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.

Οι επενδύσεις και η ανάπτυξη που υπόσχεται η κυριαρχία βασίζονται στην ασύδοτη και ανήθικη εκμετάλλευση της φύσης, όπως γίνεται στην Κρήτη με τις ΒΑΠΕ αλλά και σε άλλα μέρη (Σκουριές Χαλκιδικής, εκτροπή Αχελώου κλπ).Ο άνεμος, ο ήλιος και το νερό δεν μπορούν να αποτελέσουν ιδιοκτησία κάποιας εταιρίας ούτε προϊόν προς πώληση ή ενοικίαση.Αυτά όπως τα βουνά και τα δάση ενός τόπου ανήκουν σε αυτούς που δίνουν ζωή, σε όλους μας.

Οι ελπίδες σωτηρίας κομματιών της κοινωνίας που υποστηρίζουν τοπικούς άρχοντες, φασίστες, και κράτος δεν πρόκειται να είναι προσοδοφόρες για πολύ ακόμα, καθώς τέτοιου είδους «συμμαχίες» σχηματίζονται για την εξυπηρέτηση μικροπoλιτικών συμφερόντων και στην παρούσα συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης, όπου οι εποχές των ρουσφετιών και των μεγάλων παροχών του 80΄ έχουν φύγει ανεπιστρεπτί, θα αποδειχθούν εφήμερες.

Από το καλοκαίρι ως τώρα το κράτος επιτίθεται σε μετανάστες και διαπομπέυει οροθετικές εκμεταλλευόμενες  γυναίκες , ενώ καλύπτει και προστατεύει μαχαιροβγάλτες φασίστες, παιδεραστές και μαφίες.Τσακίζει και παρουσιάζει ως τερατώδεις τους ληστές τραπεζών ενώ το ίδιο με τις τράπεζες ληστεύει και καταδυναστεύει τις ζωές μας.Επιτίθεται στους αναρχικούς και ποινικοποίει τις απεργίες, διώκοντας εκδικητικά αγωνιστές και συνδικαλιστές (όπως συμβαίνει τώρα στα Χανιά) απαιτώντας να διατηρήσει το μονοπώλιο της βίας.Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, όποιος αντιστέκεται θα ισοπεδώνεται.

Η κρατική καταστολή και η καπιταλιστική μηχανή αλέσματος σκοπεύουν να περάσουν από όλη την κοινωνία και είναι γελασμένος όποιος νομίζει ότι ο ατομικισμός προωθεί τα συμφέροντα του.Ντόποι και ξένοι, γυναίκες και άντρες, εργαζόμενοι και άνεργοι, φοιτητές και μαθητές, αντίθετα με όσα υποστηρίζουν κάποιες πολιτικές, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε .μόνο μπορούμε να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια μας στη ζωή παλεύοντας συλλογικά και με ισότιμους όρους.

Στον πόλεμο ανάμεσα σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους προτείνουμε να οργανωθούμε οριζόντια με βάση τα κοινά ταξικά μας συμφέροντα, γυρίζοντας την πλάτη σε όσους επιζητούν να κηδεμονεύσουν τους αγώνες μας ή να τους χρησιμοποιήσουν για τα κομματικά τους μαγαζάκια.Να πάρουμε στα χέρια μας τα κοινωνικά αγαθά και να τα προστατέψουμε από τους εκμεταλλευτές.Να διαχειριζόμαστε τα μέσα παραγώγης και τον πλούτο που παράγουμε.Υπάρχουν ήδη δομές όπως δίκτυα αλληλεγγύης και ανταλλαγών,αγροτικές κολλεκτίβες, κολλεκτίβες εργασίας, καταλήψεις στέγης .οφείλουμε να δημιουργήσουμε κι άλλες.
Εμπρός για αρνήσεις πληρωμών, μπλοκάρισμα της οικονομίας, καταλήψεις και απαλλοτριώσεις!

ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!
Η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Κάποιοι/ες αναρχικοί/ες

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License