Σημειώσεις από τη Χιλή: σχετικά με την "υπόθεση βόμβες" - πληροφορίες τεχνικής ασφάλειας

μετάφραση από εδώ : https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1415246

Σημειώσεις από τη Χιλή: σχετικά με την "υπόθεση βόμβες" - πληροφορίες τεχνικής ασφάλειας
 
Προς την κοινότητα ασφαλείας που σκοπό έχει να προωθήσει όλους τους κοινωνικούς αγώνες σε όλον τον κόσμο.
 
Πρώτα  από όλα, ευχαριστούμε για την προσπάθειά δημιουργίας εργαλείων για την  ανθρώπινη και κοινωνική απελευθέρωση. Το κείμενο αυτό έρχεται σαν μια  απάντηση από τη Χιλή στην πρόταση κάποιων από εσάς και ελπίζουμε να την  απολαύσετε. Αρκετά κομμάτια του υλικού αυτού δεν αποκτήθηκαν με τη  νόμιμη οδό και δεν πρόκειται να προβάλλω καμία απόδειξη σχετικά, αφού  κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημάνει τον εντοπισμό των ανθρώπων που  βοήθησαν για την απόκτηση αυτών των πληροφοριών και κατ' επέκταση  την  ενδεχόμενη φυλάκιση και βασανισμό τους κατά την ανάκριση. Αν θέλετε να  επιβεβαιώσετε την γνησιότητα αυτών των εκθέσεων,  ελέγξτε τους σχετικούς (ηλεκτρονικούς) δεσμούς και ρωτήστε σχετικά  συντρόφια από τη Χιλή.
 
Σημείωση: Αν και γνωρίζουμε ότι το έργο  σας εστιάζει κυρίως στη Μέση Ανατολή, πολλά από τα εργαλεία που έχετε  δημιουργήσει μας έχουν βοηθήσει σε απλά καθημερινά θέματα, όπως αυτό της  ιδιωτικότητας. Δεν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες συνθήκες ή περιστάσεις με  κάποιους από τους συντρόφους στη Μέση Ανατολή. Προσπαθούμε να  δημιουργήσουμε ένα νέο κόσμο μακρυά από τις καπιταλιστικές αξίες και με την εξάλειψη κάθε ιεραρχίας. Επιδεικνύουμε επιθετική στάση προς όλες τις  κατευθύνσεις, και μπορείτε να μας κρίνετε όσο θέλετε για αυτό.
 
Στις  14 Αυγούστου 2010 έγιναν εισβολές/επιδρομές σε αρκετές καταλήψεις. 14 σύντροφοι φυλακίστηκαν ως αναρχικοί και καταληψίες, αλλά οι κατηγορίες  που αντιμετώπισαν ήταν αυτές της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης. Η  αστυνομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια διενεργεί έρευνες για μια σειρά  βομβιστικών επιθέσεων στο Σαντιάγο, και (έτσι) αποφάσισε ότι οι 14  σύντροφοι είναι υπεύθυνοι για αυτές τις ενέργειες. Φυσικά η απόφαση αυτή  στηρίχτηκε στη δημιουργία ψευδών αποδείξεων και τη παρουσία  ψευδομαρτύρων, αλλά όλα αυτά έγιναν γνωστά μετά την αποφυλάκιση των 14,  το 2012, όταν έπεσαν όλες οι κατηγορίες. Ο επικεφαλής αυτής της  επιχείρησης ως επιβράβευση του έργου του βρίσκεται σήμερα στα υψηλά  κυβερνητικά κλιμάκια, όμως το κράτος δεν σκέφτηκε ότι οι “αποδείξεις”   που είχε κατασκευάσει θα έπεφταν όταν η αλήθεια θα αποκαλυπτόταν.
 
Το πλαίσιο είχε ως εξής:
 
Κάποιοι  άνθρωποι (μπορεί να ήταν ένας, δύο, τρεις ή και αμέτρητοι) αποφάσισαν  να ελέγξουν τα δεδομένα. Φωτοτύπησαν αρκετούς φακέλους ερευνών και μια  λίστα με τα ονόματα περισσότερων από 200 ανθρώπων που είχαν ανακριθεί. Η  λίστα αυτή δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελία Hommodolars τον Μάη του 2011.
 
Η  λίστα περιλάμβανε ονόματα πολλών αναρχικών, ντόπιων υποστηρικτών του κινήματος και δημοσιογράφων ακτιβιστών, ως ύποπτους για τις εκρήξεις. Τα τηλέφωνα  αυτών των ανθρώπων “παρακολουθούνταν” για χρόνια, με τις τηλεφωνικές  εταιρίες να μην προβάλλουν καμία αντίσταση, αλλά όλα να γίνονται κατά παραγγελία των δικαστών. Σύμφωνα με τον χιλιανό νόμο όλα τα τηλέφωνα  παρακολουθούνταν νόμιμα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι καταπατήθηκε η  ιδιωτικότητα 200 ανθρώπων και ότι κανείς από αυτούς δεν σχετίζεται με  τις εκρήξεις.
 
Οι φάκελοι ερευνών περιλάμβαναν διάφορα  ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις πρακτικές των μπάτσων. Αυτά, όμως  που πραγματικά ενδιαφέρουν είναι τα ακόλουθα στοιχεία:
 
Πρώτο φορτίο φακέλων (2010):
 
- Υπήρχαν κοντινές φωτογραφίες όλων των ανθρώπων υπό παρακολούθηση. Ο φάκελος περιλάμβανε περισσότερους από 200 υπόπτους.
 
- Υπήρχαν επίσημα αντίγραφα πολλών τηλεφωνικών συνομιλιών, καθώς και ηλεκτρονικών μηνύματων ( messenger chat) στο hotmail.
 
-  Υπήρχαν απεικονίσεις οθονών (screenshots) από λογαριασμούς hotmail.com  που αποκτήθηκαν με τη χρήση του λειτουργικού Forensic Toolkit, και  παρατηρώντας την τελευταία γραμμή διαπιστώνεται ότι επρόκειτο για  προσωρινά αρχεία. Αυτό αφορά τουλάχιστον ένα άτομο.
 
-Υπήρχαν  απεικονίσεις οθονών (screenshots) που αποκτήθηκαν  από παραβιασμενους  λογαριασμούς Gmail. Αυτό αφορά τουλάχιστον τέσσερα άτομα.
 
 -  Έγιναν αρκετές σχετικά πρόχειρες αναλύσεις των υπηρεσιών και ιστοσελίδων  όπως: flickr.com, blogspot.com, entodaspartes.org,  santiago.indymedia.org, valparaiso.indymedia.org, nodo50.org  wordpress.com, indymedia.org, riseup.net. Οι πληροφορίες περιείχαν την  καταγραφή του κώδικα html πολλών ετικετών (tags)που χρησιμοποιήθηκαν, σχετικά  ονόματα και άλλες πληροφορίες τέτοιου είδους.
 
- Υπήρξαν  παραδείγματα καταγραφής κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών συνομιλιών και  κωδικοποιημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του κώδικα ascii ((http://en.wikipedia.org/wiki/ASCII) ) μέσω OTR και PGP(http://www.gnupg.org/) αντίστοιχα. Κανένα από αυτά δεν "σπάστηκε".
 
Τα  στοιχεία αυτά δεν οδηγούσαν πουθενά, και έτσι η έρευνα συνεχίστηκε.  Υπάρχουν πάνω απο 400 άτομα στη λίστα της έρευνας. Βρέθηκαν τα κάτωθι:
 
Δεύτερο φορτίο φακέλων (μέχρι και το 2012):
 
Τι περιέχει:
 
- Τουλαχιστον 4 κρυπτογραφημένες ηλεκτρονικές συνομιλίες (crypto.cat chats) παραβιάστηκαν και καταγράφηκαν.
 
- Παραβιάστηκαν άνω των 20 λογαριασμών gmail. (2010-2012)
 
- Παραβιάστηκαν αρκετοί λογαριασμοί Facebook και καταγράφηκαν τα περισσότερα δεδομένα. (2010-2012)
 
-  Αρκετές αναφορές αδυναμίας ανάγνωσης κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών συνομιλιών  και  κρυπτογραφημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας  σε εσωτερικά υπηρεσιακά σημειώματα.  Ζητήθηκε από το FBI να τα αποκωδικοποιήσει αλλά δεν έχουμε περισσότερα  στοιχεία επ 'αυτού.
 
- Έρευνα ιστοσελιδών σε βάθος,  συμπεριλαμβανομένων και επισκέψεων της αστυνομίας σε ανθρώπους που  ασχολούνται με εναλλακτικά εγχειρήματα πληροφόρησης. Γίνεται  συστηματική ανάλυση της  riseup.net από λογισμικά που  χρησιμοποιήθηκαν, τοποθεσίες, επαφές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, πηγαίο κώδικα και ομάδες που τα χρησιμοποιούν.
 
Τι δεν περιλαμβάνει:
 
- Δεν υπάρχουν αναφορές για το Tor (http://el.wikipedia.org/wiki/Tor), το i2p ή το freenet 
 
- Δεν υπάρχουν αναφορές για παραβιασμένους λογαριασμούς της riseup.net
 
- Δεν υπάρχουν αναφορές πως απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα
 
Μπορούμε  όμως να ρωτήσουμε αυτούς που έχουν προσβληθεί. Αυτό που έχει ενδιαφέρον  να γνωρίζει κανείς είναι πως απέκτησαν πρόσβαση στα chatlogs του  crypto.cat. Οι συνομιλίες υπεκλάπησαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων (4)  ημερών μεταξύ 7μμ και 11μμ. Δεν ξέρουμε πως απέκτησαν πρόσβαση, αλλά  καταλήγουμε σε δύο πιθανά σενάρια.
 
Σύμφωνα με το  πρώτο σενάριο κάποιος από τους υπολογιστές στη Χιλή προσβλήθηκε από  κάποιο κακόβουλο λογισμικό (spyware),  όμως δεν μπορούμε να είμαστε  σίγουροι για αυτό καθώς οι υπλογιστές κατασχέθηκαν - (οι επιδρομές των μπάτσων σε σπίτια συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, χωρίς ακόμα να συνδέουν κανέναν  με την "υπόθεση βόμβες").
 
Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που  αφορά ένα συγγενές των Χιλιανών ιταλικό εγχείρημα, το οποίο το 2005  έφερε το όνομα Inventati. Οι χιλιανές και ιταλικές αρχές συνεργάζονται  πάνω σε αυτή την υπόθεση, καθώς και πολλές άλλες, οπότε και προκύπτει η  πιθανότητα να απέκτησαν έτσι πρόσβαση. Επίσης γνωρίζουμε ότι αυτό το  webservice φιλοξενείται  στις ΗΠΑ, καθώς και ότι το FBI επί του παρόντος  βοηθάει τη Χιλή στην έρευνα ακτιβιστών και εγχειρημάτων  αντιπληροφόρησης διαδικτυακά. Η περίπτωση αυτή έχει καταγραφεί εδώ:
 
Ένας  από τους χρήστες των chatlogs χρησιμοποιούσε ubuntu 11.10, χωρίς καμία  αναφορά ότι λαμβάνει περίεργες πιστοποιήσεις ή ειδοποιήσεις. Ο browser του, ήταν  mozilla firefox, δεν  χρησιμοποιούσε tor. Η καταγεγραμμένη συνομιλία αναγνωρίστηκε χωρίς να  περιέχει κάποια σημαντική πληροφορία πέρα από την οργάνωση κάποιας δράσης ενίσχυσης πολιτικών κρατουμένων. Από τον συγκεκριμένο υπολογιστή  είχε γίνει μία μοναδική συνομιλία.
 
Αυτό που επίσης είναι  ενδιαφέρον είναι ότι αν και το Τor είναι ευρέως γνωστό στους κύκλους των  ακτιβιστών (περισσότερο και από το pgp, ίσως όσο και το OTR), δεν  γίνεται καμία αναφορά σε αυτό. Δεν ξέρουμε αυτό τι μπορεί να σημαίνει,  πιθανώς πρόκειται για καινούργια τεχνολογία.
 
Όμως όλα αυτά δεν τα  γράφω για να γνωστοποιήσω απλά τι συμβαίνει με το gmail, το hotmail και  το facebook, τι πήγε λάθος με το crypto.cat, ούτε πόσο σπουδαία είναι η  δουλειά που κάνετε  για τον κόσμο του νότου που αγωνίζεται για  κοινωνική δικαιοσύνη. Ναι, μπορεί να δεχόμαστε χτυπήματα, αλλά είναι πράγματι αποθαρρυντικό να βλέπεις 30 μπάτσους να ειβάλλουν στο σπίτι σου και να  εκθέτουν τη ζωή σου λόγω της στάσης ζωής, της πολιτικής στάσης... και  όλα αυτά δημοσιευμένα στην tv. Κανείς από αυτούς, όπως και κανείς από  εμάς δεν συνδέεται με τις βόμβες. Απλά είναι μια δικαιολογία να  καταστρέψουν τις ζωές μας. Σας χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε το έργο  μας και να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο, παντού. Η δικτατορία στη χώρα μας  τελείωσε το 1990. Ο μόνος τρόπος επιβίωσης των αντιστεκόμενων ήταν να  μοιραστούν τη γνώση και τις πρακτικές, Αυτό πρέπει να κάνουμε και σήμερα.
 
 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License