Πώς το κίνημα Corrala καταλαμβάνει την Ισπανία

Το οικονομικό κραχ και κατακόρυφη πτώση της αγοράς ακινήτων στην Ισπανία χτύπησε με ένα υψηλό ποσοστό εξώσεων και ένα απόστημα κενών κατοικιών. Τώρα τα θύματα της κρίσης αγωνίζονται να πάρουν πίσω τα σπίτια δημιουργόντας ένα δίκτυο καταλυμένων, και υπό κατάληψη κτιρίων

«Η ζωή αλλάζει όταν χάνεις τα πάντα», λέει η Cortés. "Υπήρξε μια εποχή που ήμουν ευτυχής ακριβώς γιατί εργαζόμούν και μετά γύρναγα στο σπίτι μου. Τώρα, στην ηλικία των 65 ετών, έχω γίνει ξαφνικά μία ακτιβίστρια."  Κάθεται σε ένα τυπικό ισπανικό σαλόνι: άψογα καθαρό, γεμάτο με οικογενειακές φωτογραφίες και έπιπλα από σκούρο ξύλο. Με συρόμενες πόρτες γαλλικού τύπου και ιδιωτικά μπαλκόνια, το εξωτερικό του κτιρίου της μοιάζει πολύ με οποιαδήποτε άλλη νεόκτιστη αστική πολυκατοικία.

Κοιτάζοντας όμως λίγο πιο κοντά, μια διαφορετική πραγματικότητα εμφανίζετε. Ο ήλιος λάμπει το απόγευμα και τους τσιμεντένιους τοίχους κοσμούν πανό γραμμένα με σπρεϋ  "Ni Gente sin casa, ni Casas sin gente" ( ούτε άνθρωποι χωρίς σπίτια, ούτε σπίτια, χωρίς ανθρώπους). Αυτό είναι η Corrala Utopia. Η πρώτη σε ένα συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο προηγούμενα κενών ακινήτων  στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, Σεβίλλη που καταλαμβάνεται τώρα από τα θύματα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης της Ισπανίας.

Όπως και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας, η Ανδαλουσία γνώρισε μια οικοδομική έκρηξη στην αλλαγή της χιλιετίας. Οι ντόπιοι πήραν θέσεις εργασίας, όπως οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργοί, καθαριστές. Τα συμβόλαια και οι αξίες των ακινήτων αυξήθηκαν. Όμως, το 2008 η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση έφερε σε αυτόν τον κύκλο ένα απότομο τέλος, αφήνοντας τεράστιους αριθμούς ανέργων, επιβάλλοντας περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, και χιλιάδες πολίτες να αγωνίζοται να κρατήσουν τις στέγες πάνω από τα κεφάλια τους.

Το 2010 οι ισπανικές τράπεζες κάνουν εξώσεις  σε περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά. Η Macarena, είναι η περιοχή της Σεβίλλης, στην οποία βρίσκετε η κατάληψη της Corrala Utopía, και έχει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό-εξώσεων στην πόλη. Ωστόσο, στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Σεβίλλης και μόνο κατ 'εκτίμηση 130.000 διαμερίσματα παραμένουν άδεια χωρίς πιθανότητα να πουληθούν.

Ο Toni Rodriguez, 44 χρονόν, έφυγε από το σπίτι του, οικειοθελώς το προηγούμενο έτος. "Δεν ήμουν σε θέση να πληρώσω το νοίκι μου και θα με πήγαιναν στο δικαστήριο. Δεν ήθελα να δημιουργηθεί οποιοδήποτε περισσότερο χρέος από αυτό που ήδη είχα. Ζούσα στο δρόμο, κοιμόμουν στο αυτοκίνητό μου. Τότε οι άνθρωποι από το 15-M [ κοινότητες βάσης ακτιβιστών] πραγματοποιούσαν δημόσιες συνελεύσεις σε μια πλατεία κάθε μέρα. Ένας φίλος είπε ότι θα μπορούσαν να είναι σε θέση να με βοηθήσουν », εξηγεί.

Τα παιδιά ήρθαν με μια απλή λύση. "Αρχίσαμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο να καταλάβουμε ακατοίκητα κτίρια», λέει. " Πέρασαν τέσσερις μήνες προγραμματίζοντας πριν  κάνουμε τίποτα και ήμουν πολύ φοβισμένος για το τι θα μπορούσε να μας συμβεί. Δεν ήξερα αν θα μας είχε  επιτραπεί να μείνουμε ή αν θα συλληφθούμε."
 


Τελικά, επιλέχθηκε μία πολυκατοικία που ανήκει στην υπό πτώχευση  Maexpa, μια κατασκευαστική εταιρεία. Με μια ομάδα γυναικών που βρίσκονταν σε παρόμοια κατάσταση, ο Ροντρίγκεζ μπήκε στο κτίριο, στις 14 Μαΐου 2012. Τώρα, συνολικά 36 οικογένειες  το έχουν κάνει σπίτι τους, μεταξύ των οποίων 40 παιδιά και πολλά ηλικιωμένα άτομα.

Μέχρι στιγμής το μέλλον τους φαίνεται να είναι ασφαλής. Η Maexpa σήμερα βρίσκετε βυθισμένη σε διαδικασία πτώχευσης. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του κτιρίου, η τράπεζα Ibercaja, έχει εισέλθει σε μια σειρά από διαπραγματεύσεις με τους κατοίκους του Corrala και η υποστήριξη από όλη την τοπική κοινωνία είναι ισχυρή. Ωστόσο, η ζωή εκεί παραμένει δύσκολη. Μόλις δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη, η ηλεκτρική παροχή δεκόπη  και λίγο μετά, παρά την αίτηση για  συλλογική τιμολόγηση, η παροχή νερού αποσυνδέθηκε. Τώρα, οι κάτοικοι πρέπει να χρησιμοποιούν μία κοινή βρύση.Τις τελευταίες εβδομάδες τέσσερις corralas (καταλήψεις στέγης) έχουν καθιερωθεί σε μικρότερες πόλεις στην Ανδαλουσία και μια άλλη στην πόλη της Μάλαγα, όπου οι στατιστικές για την ανεργία και τον αριθμό των άδειων σπιτιών είναι ακόμη υψηλότερες από ό, τι στη Σεβίλλη. Σε αυτές τις πέντε κοινότητες που υπάρχουν σήμερα στην πόλη, κατοικούν από πέντε έως 18 οικογένειες. Στα τέλη Ιανουαρίου στην Corrala Libertad, μια κοινότητα από επτά διαμερίσματα στην περιοχή της Triana, χορηγήθηκε νόμιμο δικαίωμα να λειτουργεί ως οικιστικός συνεταιρισμός.

Η Ana Lopez, 67 χρονών, είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη της κοινότητας. Ζει με τον 71 χρονών σύζυγό της τον  Pancho. Είναι πρώην χορεύτρια φλαμένκο, και έχει τα τελευταία χρόνια υποστεί τρεις καρδιακές προσβολές, μία εγχείρηση bypass και επιπλοκές που σχετίζονται με το άσθμα και τον διαβήτη. Παρά την κακή υγεία του, το ζευγάρι εκδιώχθηκε από το σπίτι του τον περασμένο έτος μετά από καθυστέρηση σε δόσεις υποθήκης. Πριν προσχωρήσουν στην Corrala πέρασαν αρκετές εβδομάδες να κοιμούνται στην είσοδο του πρώην κτιρίου τους.

"Έχω εγγόνια," λέει. «Όταν θα πεθαίνω θέλω να είμαι σε θέση να πω στον εαυτό μου ότι θα έχουν δουλειές, σπίτι και μια ευτυχισμένη ζωή. Οι corralas είναι σημαντικές. Έστησαν ένα παράδειγμα για τους ανθρώπους που αγωνίζονται. Δείχνουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και ο ένας τον άλλον. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον στον κανέναν από μας, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πιστεύω ότι αυτό θα είναι μια επιτυχημένη μάχη. Αλλιώς δεν θα ήμουν σε θέση να κοιμηθώ τη νύχτα.

(χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, και χωρίς φόβο)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License