Τυνησία: «Μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας."

Η παγκόσμια Αριστερά συγκεντρώνετε στην Τυνησία για την δημιουργία ενός Νέου Οράματος για το μέλλον της Γης

   


Τύνιδα, Τυνησία - Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης της Τύνιδας την Τρίτη σε μια φανταστική πορεία για τον εορτασμό της έναρξης του 13ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ - το πρώτο που  διεξάγετε σε μια αραβική χώρα. Η πλειοψηφία των διαδηλωτών ήταν από την Τυνησία και τις γειτονικές χώρες, αλλά  υπήρχε ουσιαστική εκπροσώπηση από την Ευρώπη, καθώς και από όλη τη Νότια Αμερική, την Ασία, και την Νότια Αφρική.

 Η ετήσια αυτή συγκέντρωση  θεωρείτε περισσότερο ως "διαδικασία συνάντησης" και όχι ως ένα συνέδριο. Το ΠΚΦ αποτελεί από μακρόν την μεγαλύτερη συνάντηση διεθνών κοινωνικών οργανώσεων, με στόχο την ανάπτυξη ενός  πιο δίκαιου και ισότιμου κόσμου.

 
Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ξεκίνησε στην Τυνησία, την Τρίτη και θα συνεχιστεί μέχρι αύριο Σάββατο. Το πρώτο ΠΚΦ πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία το 2001, και θεωρείτε ως μια εναλλακτική λύση ενάντια στον πλούτο και τη δύναμη που ασκείται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που είναι η ετήσια συγκέντρωση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η Τρίτη σηματοδότησε την επίσημη έναρξη του ΠΚΦ, αλλά οι επίσημες συνεδριάσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη και θα συνεχιστούν μέχρι τις 30 Μαρτίου  στην Πανεπιστημιούπολη El Manar. Το θέμα του φετινού Συνεδρίου είναι η «Αξιοπρέπεια», εμπνευσμένη από τα κοινωνικά κινήματα και την λαϊκή εξέγερση που έμειναν γνωστά ως Αραβική Άνοιξη, κοινωνικές εξεγέρσεις που ξεκίνησαν εδώ στην Τυνησία 2 μόλις χρόνια πριν.

 
Έως το βράδυ της Τρίτης, στο ΠΚΦ είχαν εγγραφεί  για συμμετοχή στην συνάντηση πάνω από 30.000 άτομα, που εκπροσωπούν πάνω από 5.000 οργανώσεις σε 127 χώρες που εκτείνονται στις πέντε ηπείρους. Στο επίσημο ανακοινωθέν περιλαμβάνονται 70 μουσικές παραστάσεις, 100 ταινίες, και 1000 εργαστήρια γύρω από διάφορα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Πορεία της Τρίτης διέτρεξε τρία μίλια από κέντρο της Τύνιδας έως το γήπεδο  Menzah, με συνθήματα σε διάφορες γλώσσες. Στο στάδιο Menzah, η τελετή έναρξης ξεκίνησε στις 7:30 μ.μ. με την παρουσία γυναικών εκπροσώπων κοινωνικών  κινήσεων από την Παλαιστίνη, τη Νότια Αφρική, την Τυνησία, και τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Besma Khalfaoui, χήρας του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Τυνησίας Chokri Belaid, ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Φόρουμ, η παρουσία  αποκλειστικά γυναικών στην τελετή έναρξης επιλέχθηκε ως απάντηση στην άνοδο των συντηρητικών θρησκευτικών κυβερνήσεων στην περιοχή καθώς και σαν πρόκληση στα πατριαρχικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. "Αποφασίσαμε αυτό γιατί οι  γυναίκες αποτελούν την ουσιαστική έκφραση  του αγώνα στην περιοχή", δήλωσε η Hamouda Soubhi από το Μαρόκο, ένα από τα μέλη της επιτροπής διοργάνωσης. "Οι γυναίκες αγωνίζονται για την ισοτιμία, αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Τα νέα καθεστώτα στην περιοχή θέλουν τα Συντάγματα να είναι περισσότερο βασισμένα στην θρησκεία , και εμείς θέλουμε να εκλάβουν την αντίθεση μας σε αυτό. "


Σε σύντομες ομιλίες - περίπου 5 λεπτά σε διάρκεια - Οι γυναίκες παρουσίασαν – κάτω από διαρκείς επευφημίες -  ένα όραμα για μια παγκόσμια αυξανόμενη κοινωνική συμμετοχή .

"Προσπαθούμε να καταστήσουμε τις κυβερνήσεις μας υπόλογες για ό, τι έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν σε όλο τον κόσμο", δήλωσε μία από τις ομιλήτριες, η Cindy Weisner του Κινήματος Παγκόσμιας Δικαιοσύνης, με έδρα τις ΗΠΑ, που αποτελεί ένα συνασπισμό κοινωνικών οργανώσεων. "Κάποια από τα πιο εμπνευσμένα κινήματα και άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί εδώ στην Τύνιδα. Μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας. "

Το άνοιγμα των συνεδριών την Τετάρτη σημαδεύτηκε απο την συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της La Via Campesina, μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί πάνω από 200 εκατομμύρια φτωχών αγροτών από 150 τοπικούς και εθνικούς οργανισμούς σε 70 χώρες στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

«Οι ψεύτικες λύσεις των κυβερνήσεων μας επηρεάζουν όλο και χειρότερα," δήλωσε η Nandini Jayara, μία ηγέτης των γυναικών αγροτών στην Ινδία «Νιώθω ότι το ΠΚΦ είναι ένα στάδιο για μας, για να μοιραστούμε τα προβλήματα μας και να εργαστούμε μαζί για λύσεις τους."Βίντεο από το ξεκίνημα και τις εργασίες Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ: http://www.wsftv.net/

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License