Η Βολιβία απελαύνει την USAID απο την χώρα

Ο Βολιβιανός πρόεδρος Εβο Μοράλες κατηγόρησε τον Οργανισμό για την Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ για παρέμβαση στα αγροτικά συνδικάτα με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας και της έδειξε την πόρτα της εξόδου.

«Έχουμε αποφασίσει να απελάσουμε την  USAID από τη Βολιβία., ζητώ από τον αδελφό καγκελάριο (David Choquehuanca) να ενημερώσει αμέσως την πρεσβεία των ΗΠΑ," δήλωσε ο Βολιβιανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της  ομιλία του προς τους εργαζομένους την ημέρα της 1 Μάη.                                                                                                                                                              

 

Και ενώ άπαντες περίμεναν να ακούσουν ποια θα είναι η επιχείρηση που θα περνούσε σε δημόσιο έλεγχο  αυτή την φορά,  κατά την προσφιλή συνήθεια του Εβο Μοράλες να το κάνει αυτό την ημέρα της 1 Μάη στις εργατικές συγκεντρώσεις, ο πρόεδρος της Βολιβίας άφησε τους πάντες άφωνους ανακοινώνοντας την απόφασή του να  απελάσει τον Οργανισμό των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), κατηγορόντας τον  για πολιτική παρέμβαση και  συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, κατηγορίες βέβαια που η  Ουάσινγκτον απέρριψε εκφράζοντας τη «βαθιά» λύπη της , θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή «θα επηρεάσει αρνητικά τον βολιβιανό λαό. 

Ο αμερικάνικος  οργανισμός εργάζεται στη Βολιβία από το 1964 με  προγράμματα που επικεντρώνονται στους τομείς της υγείας και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, μεταξύ άλλων.

Παρόλα αυτά η εκδίωξη της USAID από την χώρα αποτελούσε κρυφό καημό του Μοράλες που είχε απειλήσει και σε παλαιότερους καιρούς ότι θα προέβαινε σε αυτή την ενέργεια φανερά ενοχλημένος από την αυξημένη επιρροή που η οργάνωση είχε σε αγροτο – συνδικαλιστές.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ κατηγορούνται ανοιχτά από την Βολιβιανή κυβέρνηση για εσωτερική παρενόχληση και συνομωσία, με πρώτη αυτή του 2008 με τον τότε πρέσβη της Ουάσιγκτον στη Λα Παζ, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, να απελαύνεται από την χώρα. Έκτοτε οι δύο χώρες δεν έχουν πρεσβευτές στη Λα Παζ και την Ουάσιγκτον.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License