«Χειρότερα από τη Συρία»; Εμφύλιος Πόλεμος στο Ιράκ «έχει ήδη ξεκινήσει»

Αν και «χαίρει» λιγότερης προσοχής της διεθνούς κοινότητας, η πραγματικότητα φέρνει το Ιράκ στο χείλος της "πλήρους κατάρρευσης"

«Είναι λάθος να πούμε  ότι το Ιράκ βρίσκετε κοντά σε έναν εμφύλιο πόλεμο ... Ο εμφύλιος πόλεμος έχει ήδη αρχίσει. "

   

Μασκοφόροι διαδηλωτές σουνίτες ισλαμιστές κυματίζουν σημαίες, ενώ άλλοι φωνάζουν συνθήματα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Φαλούτζα, στο Ιράκ

  

Αν τα πράγματα στο Ιράκ συνεχίσουν  να επιδεινώνονται, προβλέπεται οτι τα αποτελέσματα "θα είναι χειρότερα από τη Συρία».

Ο Απρίλιος στο Ιράκ ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας των πέντε τελευταίων χρόνων και πολλοί Ιρακινοί πολιτικοί στο εσωτερικό της χώρας και εμπειρογνώμονες στο εξωτερικό λένε τώρα ότι δεν είναι ζήτημα του πότε ένας εμφύλιος πόλεμος θα ξεσπάσει, αλλά ότι η εξελισσόμενη βία  μαρτυρεί και αποδεικνύει έναν εμφύλιο πόλεμο- που με πολλούς τρόπους-είναι ήδη σε εξέλιξη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ξαφνικά μετά από τη δολοφονία τουλάχιστον 36 σουνιτών διαδηλωτών σε καθιστική διαμαρτυρία στην Hawijah στις 23 Απριλίου. Ένας παρατηρητής στη Βαγδάτη, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι «από τότε, οι κάτοικοι της Hawijah φοβούνται μια επιστροφή στις σφαγές του 2006». Πρόσθεσε ότι Σουνίτες και Σιίτες αποφεύγουν να μπαίνουν σε περιοχές των άλλων ». Τα σημάδια επιδείνωσης της ασφάλειας είναι παντού. Η Αλ Κάιντα έδειξε την δύναμή της τη Δευτέρα, όταν ανατίναξε πέντε παγιδευμένα αυτοκίνητα στο συντριπτικά σιιτικό νότιο Ιράκ, αφήνοντας 21 νεκρούς. Η σουνιτική ομάδα φονταμενταλιστών, που είχε μια αναβίωση το 2012, είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία της πλειοψηφίας των περίπου 1.500 Ιρακινών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις εκφράσεις της πολιτικής βίας μέχρι στιγμής φέτος.

Τα μέλη της είναι πλέον σε θέση να περιφέρονται ελεύθερα στην επαρχία Ανμπάρ, όπου πριν από ένα χρόνο περιορίζονταν σε ένα μυστικό υπόγειο κίνημα. Στη γειτονική Κιρκούκ, η Αλ-Κάιντα την περασμένη εβδομάδα κατέλαβε την πόλη Sulaiman Bec, πυροβόλησε τον αρχηγό της αστυνομίας, εισέβαλε στο αστυνομικό τμήμα και αναχώρησε με τα όπλα που φυλάσσονταν εκεί, αφού προηγουμένως συμφωνήθηκε ανακωχή με τον ιρακινό στρατό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια έκθεση με τίτλο Mission Unaccomplished,, κυκλοφόρησε από την με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο οργάνωση War Child, όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του Ιράκ ήταν «μία από τις πιο παραμελημένες του κόσμου" συνεχιζόμενες κρίσεις, και προειδοποίησε ότι μια «συνολική κατάρρευση παρέμεινε μια  υπαρκτή πραγματικότητα, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

«Δεν θέλουμε να έχουμε μία δεύτερη Συρία εδώ όμως οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η φωτιά είναι πολύ κακή και δεν έχουμε πολλούς πυροσβέστες."

Η έκθεση αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη δυναμική στο εσωτερικό του Ιράκ, και διαφαίνεται ότι η κατάσταση είναι έτοιμη να πάει δραματικά προς το χειρότερο και όχι καλύτερα.

 Ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ περιέγραψε πόσο άσχημα τα πράγματα έχουν γίνει, ιδιαίτερα όσον αφορά την αυξανόμενη εξέγερση των Σουνιτών που τροφοδοτεί ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης βίας.

"Το δυτικό τμήμα της χώρας, έχει παγιδευτεί σε μια εξέγερση ενάντια στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Φουάντ Χουσεΐν, ο επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου του KRG Μασούντ Μπαρζανί. «Δεν θέλουμε να έχουμε μία δεύτερη Συρία εδώ όμως οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η φωτιά είναι πολύ κακή και δεν έχουμε πολλούς πυροσβέστες."

Και η έκθεση επεκτείνεται σχετικά με το πώς η κρίση στη γειτονική Συρία  "διαπερνά-μολύνει" τις εντάσεις και τη βία στο εσωτερικό του Ιράκ, γράφοντας:

Η πρό δύο ετών εξέγερση των Σουνιτών στη Συρία ενθάρρυνε τους συμπατριώτες τους στο Ιράκ, οι οποίοι μοιράζονται κοινά σύνορα, για να ξεκινήσουν τη δική  τους διαμαρτυρία. Αυτό ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και, μέχρι την επέμβαση του στρατού που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες διαδηλωτές στην Hawijah, αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές.

Οι σουνίτες του Ιράκ αντλούν δύναμη από το γεγονός ότι, ενώ είναι μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα, αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή.

Οι εξεγέρσεις στις δύο χώρες όλο και περισσότερο κινούνται παράλληλα. Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε ιδρύσει το al-Nusra Front, την πιο αποτελεσματική αντάρτικη στρατιωτική δύναμη στην Συρία, αφιερώνοντας  τον μισό προϋπολογισμό της για να την υποστηρίξει και έστειλε έμπειρους μαχητές στη Συρία ως ενισχύσεις.

Από την άλλη μεριά, όταν Σύριοι κυβερνητικοί στρατιώτες κατέφυγαν στο Ιράκ τον Μάρτιο, επαναπατρίστηκαν πίσω στη Συρία, ενώ περίπου 47 από αυτούς έπεσαν σε ενέδρα και σκοτώθηκαν κοντά στο Akashat στα σύνορα με τη Συρία. Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι η σιιτική Ιρακινή κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο ενεργός υποστηρικτής του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα  αεροσκάφη της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδιζαν τις δυνάμεις τους στο Deir Ez-Zhor στην ανατολική Συρία.

 


https://www.commondreams.org/headline/2013/05/03-3

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License