Δράση ενάντια στη Monsanto και τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα

Ανακοινώνεται ότι την 25η Μαΐου, δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές ανά τον κόσμο θα διαδηλώσουν ενάντια στη Monsanto. Μέχρι στιγμής, δράσεις έχουν διοργανωθεί σε 6 ηπείρους, 36 χώρες, με εκδηλώσεις παντός τύπου να έχουν προγραμματιστεί σε περισσότερες από 250 πόλεις. Στην Ελλάδα, δράση θα πραγματοποιηθεί επί της πλατείας Συντάγματος, ώρα 18:ΟΟ και θα περιλαμβάνει ομιλίες, ανοικτή συζήτηση και δραστηριότητες ενημερωτικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους.

post image

Την 25η Μαΐου, ακτιβιστές ανά τον κόσμο διαδηλώνουν ενάντια στη Monsanto.

Γιατί διαδηλώνουμε;

 • Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση των γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων της Monsanto μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι η ανάπτυξη καρκινικών όγκων, η στειρότητα και οι γενετικές ανωμαλίες.

 • Στις ΗΠΑ, η FDA, η υπηρεσία ελέγχου τροφίμων, διευθύνεται από πρώην στελέχη της Monsanto και πιστεύουμε ότι είναι αμφίβολη η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των δύο, κάτι που φανερώνεται μέσω της έλλειψης κυβερνητικών ερευνών σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ΓΤΟ .

 • Πρόσφατα, το Κογκρέσο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκριναν το επονομαζόμενο ‘’Monsanto protection act’’, άρθρο που μεταξύ άλλων απαγορεύει τη δικαστική παρέμβαση στη διάθεση των γενετικώς τροποποιημένων σπόρων της Monsanto.

 • Για πολύ καιρό, η Monsanto υπήρξε δωροδόκος εταιρειών και ευνοούσε τον πολιτικό νεποτισμό. Καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων και μικροκαλλιεργητές συνεχώς ζημιώνονται, καθώς το μονοπώλιο της Monsanto στη παγκόσμια κατανομή τροφίμων ενισχύεται, όπως επίσης και τα αποκλειστικά δικαιώματά της επί των σπόρων και της γενετικής τροποποίησης.

 • Οι γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι της Monsanto είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. Επιστήμονες έχουν χαρακτηριστικά δηλώσει ότι ευθύνονται για την εξαφάνιση αποικιών μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ;

 • Προτιμάτε βιολογικά προϊόντα, αποκλείοντας τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τις γενετικώς τροποποιημένες πρώτες ύλες της Monsanto.

 • Υποχρεωτική σήμανση των ΓΤΟ, έτσι ώστε οι καταναλωτές να κάνουν συνειδητά τις αγορές τους.

 • Κατάργηση του ‘’Monsanto protection act’’.

 • Περαιτέρω έρευνες για τις επιπτώσεις των ΓΤΟ στην υγεία.

 • Να εκτεθούν τα στελέχη της Monsanto και οι πολιτικοί που την υποστηρίζουν μέσω άμεσου διαλόγου, κοινωνικών δικτύων κ.ο.κ.

 • Συνεχή ενημέρωση του κοινού για τις ενέργειες της Monsanto.

 • Δηλώνουμε στη Monsanto και τον υπόλοιπο κόσμο ότι δε θα μείνουμε άπραγοι απέναντι σε αυτές τις αδικίες.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΝΟΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ. ΓΙ’ΑΥΤΟ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ MONSANTO.

 

 

Εικόνες:


 

Ανακοινώνεται ότι την 25η Μαΐου, δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές ανά τον κόσμο θα διαδηλώσουν ενάντια στη Monsanto. Μέχρι στιγμής, δράσεις έχουν διοργανωθεί σε 6 ηπείρους, 36 χώρες, με εκδηλώσεις παντός τύπου να έχουν προγραμματιστεί σε περισσότερες από 250 πόλεις. Στην Ελλάδα, δράση θα πραγματοποιηθεί επί της πλατείας Συντάγματος, ώρα 18:ΟΟ και θα περιλαμβάνει ομιλίες, ανοικτή συζήτηση και δραστηριότητες ενημερωτικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους. Θα συμμετάσχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων.

Η Tami Monroe Canal, επικεφαλής διοργανώτρια της δράσης ενάντια στη Monsanto, εξηγεί πως έμπνευσή της για την κινητοποίηση αυτή ήταν η ανάγκη που αισθάνθηκε να προστατεύσει τις δύο κόρες της.

Αισθάνομαι πως η Monsanto απειλεί την υγεία των επόμενων γενεών, τη γονιμότητα και τη μακροζωία τους. Δε μπορούσα να μείνω άπραγη, περιμένοντας κάποιος άλλος να λάβει δράση.

Μια διοργανώτρια της δράσης στην Αθήνα, η Ρομπέρτα Γώγου, τόνισε τη σημασία των εκδηλώσεων αυτών για την πληγμένη από τη λιτότητα Ευρώπη.

Η Monsanto προσπαθεί να ανατρέψει τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την υποχρεωτική σήμανση των προϊόντων (αμφίβολο αν πράγματι επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση) και δεν αποκλείεται να επιτύχει τους σκοπούς της στο τέλος. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε επισφαλή θέση. Το να πέσουν οι Έλληνες αγρότες θύματα του γίγαντα των πετροχημικών δεν είναι πλέον υποθετικό σενάριο.

Φορείς που στηρίζουν τη δράση είναι οι The Anti-Media, Activists' Free Press και A Revolt-Digital Anarchy. Επίσημη ιστοσελίδα: www.march-against-monsanto.com

Original Press Release (in English) http://www.opednews.com/articles/March-Against-Monsanto-P-by-Press-Release-130507-848.html

[VIDEO to embed] http://www.youtube.com/watch?v=LICQCxq1FqU&feature=player_embedded

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License