αποχή συσσιτίου για Κώστα Σακκά

Αποσή συσσιτίου για απεργό πείνας Κώστα Σακκα


Στις 4 Ιουνίου, ο αναρχικός Κώστας Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας, διεκδικώντας την αποφυλάκισή του, έχοντας συμπληρώσει ήδη 30 μήνες έγκλειστος στη φυλακή στα πλαίσια της προφυλάκισης, δίχως να έχει κριθεί ένοχος για καμία κατηγορία και χωρίς να του έχει επιβληθεί καμία ποινή. Τυπικά, μετά το πέρας του ανώτατου ορίου των 18 μηνών προφυλάκισης, η επιβληθείσα δεύτερη προφυλάκιση για συναφή υπόθεση  μπορεί να είναι μέγιστης διάρκειας 12 μηνών. Παρόλα αυτά, έχει μεθοδευτεί ήδη η παράταση της δεύτερης προφυλάκισής του πέραν του έτους και για 6 μήνες ακόμα.

                Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι η παράταση της προσωρινής του κράτησης είναι ουσιαστικά παράνομη, σε αυτή τη μεθόδευση διακρίνουμε μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση. Μια πολιτική απόφαση του κράτους να υπερβεί τα δικά του θεσμοθετημένα όρια  στην ανάγκη του να αντιμετωπίσει έναν πολιτικό του αντίπαλο.

                Το συνολικότερο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στο οποίο de facto βρίσκεται το καθεστώς, ορίζει και ορίζεται ακριβώς στις υπερβάσεις που είναι διατεθειμένο να κάνει, με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερότητάς του. Κομμάτι αυτών των υπερβάσεων δε θα μπορούσε παρά να αφορά και την αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού. Οι εξαγγελίες εξάλλου, όλης της στρατιάς των εγκάθετων στομάτων της εξουσίας, μέσα από τα δελτία ειδήσεων τον τελευταίο καιρό, «περί αδυναμίας διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης από το υπάρχον νομικό πλαίσιο», δε θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο, παρά η προλείανση του εδάφους για ένα πιο σκληρό, αλλά και ταυτόχρονα πιο ελαστικό και εύπλαστο νομικό, ποινικό και κατασταλτικό πλαίσιο.

                Ένα πλαίσιο που, μεταξύ άλλων, θα έχει ως δομικό του στοιχείο την πρόληψη. Προληπτικές συλλήψεις, προληπτικές προσαγωγές πριν από διαδηλώσεις, προληπτικό φακέλωμα ατόμων και ομάδων και, φυσικά, προφυλακίσεις, Η προφυλάκιση με σκοπό την πρόληψη τέλεσης νέων αδικημάτων, όπως και αναφέρεται με νομικούς όρους,  είναι ήδη κατοχυρωμένο και αποτελεσματικό όπλο στα χέρια της εξουσίας  μιας και της επιτρέπει να φυλακίζει τον οποιονδήποτε για ένα χρονικό διάστημα, με μοναδική προϋπόθεση την κατασκευή ενός κατηγορητηρίου. Ένα εργαλείο το οποίο, όχι λίγοι, έχουν δει ήδη να στρέφεται εναντίον τους. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση ώστε να αντιληφθεί κανείς πως η παράταση του χρονικού πλαισίου των προφυλακίσεων δημιουργεί ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια των διωκτικών αρχών. Ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να βρεθεί έγκλειστος σε κάποια φυλακή, χωρίς να έχει καταδικαστεί για τίποτα και για απροσδιόριστο διάστημα.

                Είναι σαφές πως ένα τέτοιο εργαλείο, όπως υφίσταται ήδη, αλλά και όπως κατά τα φαινόμενα τείνει να διαμορφωθεί, εκφεύγει τόσο της στοχοποίησης  του εκάστοτε ατόμου που βρίσκεται προφυλακισμένο, όσο και της στοχοποίησης της πράξης, λειτουργώντας ως μέσο ευρύτερου εκφοβισμού και προληπτικής πειθάρχησης.

                Αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι ο αναρχικός Κώστας Σακκάς αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κατασταλτικής αναβάθμισης, όμως, τόσο η εμπειρία, όσο και η κοινή λογική υπαγορεύουν πως η τελευταία προετοιμάζεται για διευρυμένη χρήση.

                Οφείλουμε να μην αφήσουμε αναπάντητη την κατασταλτική αναβάθμιση της κυριαρχίας.

                Οφείλουμε να μην αφήσουμε μόνο του κανέναν αγωνιστή που βρίσκεται στο στόχαστρο και στο επίκεντρο των μεθοδεύσεων αυτών.

                Από σήμερα, 6 Ιουνίου ξεκινάμε,  σε πρώτη φάση, αποχή συσσιτίου, ως ελάχιστη ένδειξη στον απεργό πείνας Κώστα Σακκά.

                Οι σκέψεις μας είναι δίπλα του και του στέλνουμε ολόψυχα συντροφικούς χαιρετισμούς με μια υψωμένη γροθιά.

                        ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ

Οι κρατούμενοι της Β΄πτέρυγας της Φυλακής της Λάρισας

Ράμι Συριανός

Σπύρος Στρατούλης

από Ρ.Συριανός,Σ.Στρατουλης 07/06/2013 7:06 μμ.


Υ.Γ.  λόγο του ότι βγήκε το κείμενο μας εσπευσμένα και επικεντρώσαμε στην απεργία πείνας, έγινε μια ουσιαστική παράλειψη, στο να αναφέρθουμε και στην περίπτωση του Γεράσιμου Τσάκαλου( μέλους της ε.ο. σ.π.φ.), ο οποίος κάτω από την ίδια κατασταλτική μεθόδευση, συνεχίζει να κρατείται παρόλο που ο χρόνος προφυλάκισης του έληξε αρχές μαίου.

Ράμι Συριανός

Σπύρος Στρατούλης

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License