Η απαγωγή και η παράδωση του πρόσφυγα αγωνιστή Mπουλούτ Γιαϊλά

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΛΟΥΤ ΓΙΑΪΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 10.000 ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ - ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ!

Οι απαγωγές των πολιτικών προσφύγων στα Εξάρχεια είναι εικόνα από το δικό μας μέλλον
 
Η απαγωγή και η παράδοση του πρόσφυγα αγωνιστή Μπουλούτ Γιαϊλά στις τουρκικές αρχές αποτελεί ένα γεγονός το οποίο είναι ανάγκη να αναλυθεί, να ερμηνευτεί και να απαντηθεί ως ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά κρατικής και παρακρατικής καταστολής που έχουν συμβεί στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Η σοβαρότητά του έγκειται, όχι μόνο στην ίδια την φύση του περιστατικού, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι εγκαινιάζει μια νέα εποχή κατασταλτικής πολιτικής με αναβαθμισμένα πλαίσια και μεθόδους, καθώς και την στενότερη συνεργασία του ελληνικού και τουρκικού κράτους όσων αφορά τις από κοινού διώξεις πολιτικών αγωνιστών.
 
Τα γεγονότα…
 
Στις 30/05/13 απάγεται ο Μπουλούτ Γιαϊλά στην οδό Σόλωνος στα Εξάρχεια από 5 αγνώστους, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο μάρκας Peugeot και με πινακίδες ΖΚΙ 8462. Σύμφωνα με τις ίδιες τις αστυνομικές αρχές οι πινακίδες αυτές ανήκουν στους ελληνικούς διωκτικούς μηχανισμούς αλλά όχι στην υπηρεσία Αττικής. Ο Μπουλούτ αλλάζει τρία αυτοκίνητα με διαφορετικούς κάθε φορά συνοδούς και φορώντας κουκούλα στο κεφάλι ώστε να μην έχει αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Η πρώτη συνοδεία, αυτή δηλαδή που τον ξυλοκόπησε και τον εξανάγκασε να μπει στο αυτοκίνητο μιλούσε ελληνικά και αποτελούνταν από έλληνες, η δεύτερη μιλούσε τουρκικά και ελληνικά και από την προφορά τους ήταν τούρκοι και τέλος η τρίτη συνοδεία η οποία μιλούσε αγγλικά και τούρκικα με μητρική γλώσσα την αγγλική και ήταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Έτσι, σε χρόνο εξπρές τον περνούν κρυφά (μάλλον μέσα σε φορτηγό) από τα σύνορα και ξαφνικά βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα της Αδριανούπολης και στη συνέχεια στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης. Οι Τουρκικές διωκτικές αρχές ειδοποιούν την οικογένειά του για την σύλληψη και ισχυρίζονται ότι τον συνέλαβαν εντός τουρκικού εδάφους. Ο Μπουλούτ, όμως, βρίσκεται εδώ και δύο μήνες στην Ελλάδα προσπαθώντας συνεχώς να υποβάλει αίτημα ασύλου, με την αρμόδια υπηρεσία να του αναβάλει, με διάφορες κάθε φορά προφάσεις, το ραντεβού. Εκ των υστέρων γίνεται αντιληπτό ότι στόχος των διωκτικών αρχών, που όπως όλα δείχνουν ενέργησαν στην συγκεκριμένη υπόθεση μεθοδευμένα, ήταν να μην φαίνεται πουθενά ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκόταν στην Ελλάδα.
 
Τα σημαινόμενα της απαγωγής του Μπουλούτ Γιαϊλα
Δεν είναι το τουρκικό πολιτικό σύστημα και οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις του που ξενίζουν στην συγκεκριμένη περίπτωση, μιας και εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια οι απαγωγές, οι εξαφανίσεις αγωνιστών καθώς και η βίαιη καταστολή και οι αναρίθμητες φυλακίσεις και τα βασανιστήρια αποτελούν κομμάτι της τουρκικής πολιτικής καθημερινότητας. Αυτό που πραγματικά αλλάζει είναι η επιλογή των ελληνικών αρχών να προσθέσουν στην κατασταλτική τους φαρέτρα τις συγκεκριμένες μεθόδους. Δηλαδή, τις απαγωγές και τις εξαφανίσεις αγωνιστών σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Στην λογική αυτή δεν υπάρχει «πρόβλημα Τουρκίας» αλλά «πρόβλημα Ελλάδας». Η απαγωγή έγινε στην Ελλάδα και ακόμη και αν την πραγματοποίησαν άλλες, πέραν των ελληνικών, υπηρεσίες, πράγμα που αναλύοντας τα γεγονότα δεν μοιάζει και τόσο πιθανό, οι ελληνικές υπηρεσίες γνώριζαν και επέτρεψαν ή και υποστήριξαν υλικοτεχνικά την επιχείρηση αυτή.
 
Στην ουσία πρόκειται απλώς για την υλοποίηση των συμφωνιών που σύναψαν οι δύο πλευρές κατά την επίσκεψη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό που δεν επιτεύχθηκε θεσμικά, μέσω της δικαστικής απόφασης για έκδοση αγωνιστών (αναφερόμαστε στο κατασταλτικό όργιο εναντίον Τούρκων και Κούρδων προσφύγων το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά, με φυλακίσεις και δικαστικές διώξεις έκδοσης), επιχειρείται πλέον με το μακρύ χέρι των μυστικών υπηρεσιών. Η απαγωγή του πρόσφυγα αγωνιστή, λοιπόν, ανοίγει έναν εφιαλτικό δρόμο όχι μόνο για τους υπόλοιπους, 14 τον αριθμό, πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα και καταζητούνται από το τουρκικό φασιστικό κράτος ως τρομοκράτες, αλλά επίσης δημιουργεί ένα νέο status quo για κάθε αγωνιστή που παραμένει στον ελλαδικό χώρο και αποτελεί υποψήφιο θύμα παρόμοιων πρακτικών. 
 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το ζήτημα του χώρου από τον οποίο απήχθη ο Μπουλούτ Γιαϊλά, των ιδιαιτεροτήτων και των συμβολισμών που φέρει. Ένας χώρος, δηλαδή τα Εξάρχεια, ο οποίος θεωρείται τουλάχιστον φιλικός για τους πολιτικούς αγωνιστές. Ένας χώρος όπου μέσα του μπορούν να υπάρξουν, να δράσουν και να προστατευτούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα αυτό δείχνει να μην ισχύει, κάνοντας μια συζήτηση όσον αφορά τις προεκτάσεις του ζητήματος επιτακτικά αναγκαία. Γίνεται από όλους κατανοητό ότι μια επιχείρηση των ΜΙΤ, ΕΥΠ και CIA στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, αποτελεί ένα μήνυμα που αν και απευθύνεται σε διάφορες πλευρές εντούτοις επικεντρώνεται, ως μια αιωρούμενη απειλή, συνολικά στον κόσμο του αγώνα, ο οποίος θα κληθεί σε αυτό το πλαίσιο να το απαντήσει.
 
Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο κείμενό μας εκτενώς στην ελληνοτουρκική συμφωνία και στους λόγους που αυτή επισφραγίστηκε (κείμενο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αγωνιστές από την Τουρκία Μπουλέντ Αϊτούντζ και Ζεκί Γκουρμπούζ). Επιγραμματικά, πρόκειται για την προσπάθεια της Τουρκίας να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην Μέση Ανατολή ενώ παράλληλα εκκαθαρίζει το εσωτερικό της μέτωπο από τον εξ αριστερών κίνδυνο. Η ελληνική πλευρά από την άλλη, παίρνοντας ανταλλάγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συνεχίζει την ήδη αποφασισμένη της επιλογή να καταστείλει το ελλαδικό ριζοσπαστικό κίνημα αυξάνοντας την καταστολή ποσοτικά, ποιοτικά και πολυεπίπεδα. 
 
Τα δύο κράτη, το ένα απροκάλυπτα φασιστικό και το άλλο να ρέπει προς τον φασισμό, δείχνουν να ταυτίζονται μπροστά στην αντιμετώπιση του κοινού εχθρού. Των αγώνων, δηλαδή, των ίδιων των λαών τους. Η απάντηση των αγωνιζόμενων ανθρώπων ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό και την καπιταλιστική εξουσία ήταν, είναι και θα παραμείνει το αδιαφιλονίκητο διακύβευμα. 
 
   ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΛΟΥΤ ΓΙΑΪΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 10.000 ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
                            ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ - ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ
         
            ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ
                             ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
 
                                       HAKLIYIZ KAZANACAGIZ
                                                                                     
 Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών                                                    
 11/06/13
                                                                                                                                

από ΧΑΣΑΝ 13/06/2013 2:31 μμ.


 

Ανταλλάγματα μπορεί να μην υπάρχουν φανερά αφού έτσι κι αλλιώς δεν το παραδέχεται η ελληνική κυβέρνηση αλλά πρέπει κανείς να συνεκτιμήσει την πολιτική κατάσταση κι αυτό που ενώνει τη διχασμένη Τουρκία. Παράλληλα πρέπει κανείς να δει ποιος είναι ο σοβαρός κρίκος της μνημονιακής αναπαραγωγής και τις σχέσεις του με την Τουρκία. Το ασυνήθιστα -με βάση το τι επιδερμικά κυκλοφορεί- σοβαρό κείμενό σας πρέπει να συμπεριλάβει τα παραπάνω σχετικά με τις εξελίξεις που είναι περίπου όπως τις αναφέρει και μάλιστα με έναν χώρο προσφύγων ο οποίος είναι ριζοσπαστικός, αντιοθωμανικός, αντικεμαλικός, κοσμικός, αντικαπιταλιστικός (κι ας είναι Μ-Λ-Στλν). Η διχασμένη Τουρκία είναι ταυτόχρονα μια χώρα που συμπαγώς είναι επεκτατική. Από την κοινοβουλευτική αριστερά μέχρι το τουρκιό Ισλάμ και τους Γκρίζους Λύκους συμφωνούν στον επεκτατισμό. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα πολιτικά και συνδέεται με την Τουρκία είναι ότι το μνημονιακό μπλοκ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) αλλά και οι μετέπειτα εξελίξεις που προβλέπονται το δεξιό-αντιαριστερό (άρα και φιλομνημονιακό μπλοκ) βλέπει στη Γερμανία. Η Γερμανία είναι αυτό που συνδέει την Τουρκία με την Ελλάδα κι όχι η Αμερική πλέον. Η Γερμανία είναι ο βασικός κρίκος στο συγκεκριμένο (και σε άλλα) ζήτημα. Από τη μια το μνημόνιο της Ελλάδας κι από την άλλη η πάταξη των αγωνιστών (βλέπε υπόθεση Ταϋλάν πριν από 8 χρόνια) στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι το αντάλλαγμα είναι μέσω Γερμανίας (κάποιες υποσχέσεις για οικονομικές διευκολύνσεις) και πιθανότατα το μεταναστευτικό εφόσον η Τουρκία είναι η βασική χώρα που προωθεί μετανάστες προς την Ελλάδα, δίνοντας ελεύθερα βίζα σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. 

(Οι συνομιλίες των καθαρμάτων στα αγγλικά δεν σημαίνουν τίποτε. Αγγλικά μιλάνε τα 3/4 της οικουμένης)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License