Σήμερα η δικηγόρος του συντρόφου Κώστα Σακκά, Μαρίνα Δαλιάνη, κατέθεσε στο συμβούλιο εφετών την ιατρική γνωμάτευση που συνέταξε η γιατρός Παντελία Βεργοπούλου, μετά από επίσκεψη και εξέταση του συντρόφου στο ιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, την Τρίτη 11/06. Παραθέτουμε το κείμενο της γνωμάτευσης.

 

 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ:

 

Βεβαιώνω ότι στις 11/06/2013, ημέρα Τρίτη, μεταξύ των ωρών 15:00-18:00 εξέτασα, μετά από προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες, στο ιατρείο φυλακών Κορυδαλλού τον κ. Σακκά Κωνσταντίνο του Σπυρίδωνα, ετών 29, κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού, απεργό πείνας από τις 04/06/2013.

Μετά από μελέτη του ατομικού ιατρικού φακέλου των φυλακών, λήψη λεπτομερούς ατομικού κ' οικογενειακού ιστορικού, κλινική, παρακλινική (ΗΚΓ) εξέταση και συνεκτίμηση εργαστηριακών εξετάσεων (λήψη πρωϊνού δείγματος αίματος την ίδια μέρα από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου των φυλακών ''Άγιος Παύλος''), γνωματεύω τα παρακάτω:

 

  • Επιβεβαίωση ακρόασης συστολικού φυσήματος κορυφής decresento 2+/6+ (αναφέρεται στον ιατρικό φάκελο των φυλακών κ' γνωματεύεται από άλλους δύο ιατρούς του ΕΣΥ που εξέτασαν τον κ. Σακκά)

  • Κλινικά ο κ. Σακκάς παρουσιάζει έντονη αδυναμία, καταβολή, εύκολη κόπωση στην ελάχιστη προσπάθεια (βάδιση απ'το κελί του ως το ιατρείο) και αιτιάται αίσθημα δυσφορίας, ήπιας δύσπνοιας, ζάλης, κεφαλαλγία, καθώς και περιοδικό διάχυτο κοιλιακό άλγος.

  • Η απώλεια βάρους καταμετρείται στα 3,5 kgr του σωματικού βάρους, που αντιστοιχεί περίπου στο 4,1 % του συνολικού βάρους του.

  • Η αρτηριακή του πίεση είναι ιδιαίτερα χαμηλή (σύμφωνα με τους ηλικιακούς πίνακες του Π. Ο. Υ.), αντιστοιχεί σε 85 – 60 mmHg σε ύπτια θέση, ενώ σε όρθια θέση μειώνεται σε 80 – 55 mmHg.

  • Αντικειμενικά διαπιστώνονται: ελαφρά αφυδάτωση (ξηρότητα γλώσσας, μειωμένη σπαργή δέρματος), μετεωρισμός κοιλίας με τυμπανικότητα κ' ελαφρά μείωση εντερικών ήχων, ελαφρώς ικτερική χροιά δέρματος.

 

Λαμβάνοντας υπόψη, το προαναφερθέν συστολικό φύσημα, για το οποίο δεν τεκμηριώνεται, αν οφείλεται σε οργανική βαλβιδοπάθεια (ισχυρός προδιαθεσικός παράγοντας εμφάνισης σοβαρών αρρυθμιών) συνεστήθη γραπτώς, η άμεση διενέργεια υπερήχου Triplex καρδιάς, με διαδικασία ''ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ''.

Υπογραμμίζω, με δεδομένο ότι συνεχίζεται η απεργία πείνας του κ. Σακκά, αναμένεται η πλήρης απορρύθμιση του οργανισμού, συνοδευόμενη από ηλεκτρολυτικές και μεταβολικές διαταραχές, που δύνανται να προκαλέσουν επικίνδυνες, για τη ζωή, αρρυθμίες (αυξάνοντας τον κίνδυνο, αν προυπάρχει παθολογικό καρδιολογικό υπόστρωμα βαλβιδοπάθειας). Κατόπιν προφορικής επικοινωνίας κ' συνεννόησης, στο χώρο του ιατρείου των φυλακών, με τον συνάδελφο καρδιολόγο, ενημερώθηκα από τον ίδιο, ότι θα σταλεί άμεσα παραπεμπτικό για Triplex καρδιάς ως ''ΕΠΕΙΓΟΝ''. Συνεστήθη επίσης έλεγχος με γενική ούρων προς αποκλεισμό πιθανής κετονουρίας.

Συνεκτιμώντας ότι ο κ. Σακκάς, καταφεύγει σε χρονικό διάστημα ενός έτους, δεύτερη φορά σε απεργία πείνας, υπογραμμίζω τον σοβαρό αθροιστικό κίνδυνο, για πλήρη μεταβολική απορρύθμιση, που δύναται να είναι απειλητική για την οργανική, σωματική κ' ψυχική ακεραιότητα ακόμα κ' για τη ζωή του.

 

 

ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ:

 

  • πολύωρος (κατά τη διάρκεια του 24ώρου) κλινοστατισμός

  • αποφυγή, κάθε σωματικής δραστηριότητας, πέραν αυτών προς κάλυψη των βασικών του αναγκών, καθώς όσο αυξάνονται οι μέρες της απεργίας πείνας, εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος αιμοδυναμικής αστάθειας και κυκλοφορικής καταπληξίας.

  • διαρκούσης της απεργίας πείνας, στενή ιατρική παρακολούθηση και μετά τις πρώτες 10-12 ημέρες, προγραμματισμός νοσηλείας σε τριτοβάθμιο νοσηλευτικό δημόσιο σχηματισμό, που θα παρέχει πλήρη δυνατότητα αντιμετώπισης κ' υποστήριξης των ενδεχόμενων σοβαρών επιπλοκών, απειλητικών για τη ζωή του κ. Σακκά.

 

 

Παντελία Βεργοπούλου

 

Αναισθησιολόγος

Γενικός Ιατρός

Ιατρός Επείγουσας κ΄ Αεροπορικής Ιατρικής

Επιμελήτρια Α' ΕΚΑΒ Αθηνών

 

 

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License