Διαδήλωση για την άμεση απελευθέρωση του αναρχικού Κώστα Σακκά

μοναστηράκι, σάββατο 29/6, 11:30πμ

post image

αφίσα

Εικόνες:

από @ 20/06/2013 7:52 μμ.


Μαζί με την αφίσα εκδόθηκε και ένα φυλλάδιο αντιπληροφόρησης, με το κείμενο ανακοίνωσης της απεργίας πείνας, με αποσπάσματα κειμένων αλληλεγγύης από φυλακισμένους συντρόφους και άλλους κρατούμενους και με ενδεικτικές αναφορές για τις κινήσεις αλληλεγγύης που εκδηλώνονται σε πολλές πόλεις:

--------------------------------

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 4/6 Κ. ΣΑΚΚΑ
2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ
μοναστηράκι, σάββατο 29/6, 11:30πμ

ο σύντροφος βάζει το σώμα του ως ανάχωμα αντίστασης
απέναντι στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό κράτους και κεφάλαιου
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ,
ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

συνέλευση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Κώστα Σακκά

--------------------------------

Ανακοίνωση απεργίας πείνας

Στις 4/12/10 συλλαμβάνομαι μαζί με τον σύντροφο Αλέξανδρο Μητρούσια στη Νέα Σμύρνη εξερχόμενος από ενοικιαζόμενη αποθήκη, στο εσωτερικό της οποίας βρίσκεται οπλισμός.

Έχω παραδεχτεί από την πρώτη στιγμή τη σχέση μου με τον χώρο αυτό, όπως επίσης και με τα όπλα που βρέθηκαν. Έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι είμαι αναρχικός και ότι η παρουσία μου στον συγκεκριμένο χώρο σχετίζεται με την πολιτική μου ταυτότητα και τις επιλογές που αυτή συνεπάγεται.

Στις 7/12/10 οδηγούμαι στην αρμόδια ανακρίτρια και προφυλακίζομαι με την κατηγορία της συμμετοχής σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση και για διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Στις 12/4/11 και ενώ είμαι ήδη πάνω από τέσσερις μήνες κρατούμενος στις φυλέςακές Ναυπλίου, καλούμαι εκ νέου από τους ανακριτές Μπαλτά, Μόκκα και χωρίς να έχει προκύψει κανένα καινούργιο στοιχείο, χωρίς να έχει υπάρξει καν εξέλιξη κάποιας έρευνας, προφυλακίζομαι για συμμετοχή στην ε.ο. ΣΠΦ. Αυτό έγινε προφανώς αντιλαμβανόμενοι οι κύριοι ανακριτές πως δεν θα μπορούσε να σταθεί σε μία δικαστική αίθουσα η κατηγορία της συμμετοχής σε μία οργάνωση η οποία στο ενεργητικό της δεν έχει καμία δράση, στην κατοχή των μελών της δεν υπάρχουν βόμβες, προκηρύξεις, χρησιμοποιημένα όπλα, μία οργάνωση που δεν έχει ούτε καν όνομα.

Έχω ξεκαθαρίσει στο παρελθόν - όπως και η ίδια η ε.ο. ΣΠΦ από τη μεριά της - πως δεν είμαι μέλος της εν λόγω οργάνωσης. Δεν το έκανα για να αποφύγω την εκδικητική, κατασταλτική οδύσσεια που επιφυλάσσει η αστική δικαιοσύνη σε όποιον κατηγορείται ως μέλος της, αλλά πολύ απλά γιατί έτσι είναι. Όφειλα να το ξεκαθαρίσω για την αληθή ιστορική καταγραφή. Τόσο για μένα τον ίδιο, όσο και για την ε.ο. ΣΠΦ.

Η αρχική κατηγορία της ένταξης σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση που αποδόθηκε τόσο σε μένα και τους δύο συντρόφους μου (Μητρούσια, Καραγιαννίδη) όσο και στα υπόλοιπα άτομα που συνελήφθησαν στην ίδια επιχείρηση - παρόλο που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση - αποτέλεσε κορύφωση των πολιτικών σκοπιμοτήτων που εξυπηρετήθηκαν από τη ΔΑΕΕΒ εκείνη την περίοδο για λογαριασμό του τότε υπουργού δημοσίας τάξης Χρήστου Παπουτσή, που επιθυμούσε - όπως όλοι οι ομόλογοι του άλλωστε - πάση θυσία την εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης επί των ημερών του. Είναι γνωστό, πως ο εν λόγω υπουργός είχε άμεση εποπτεία της επιχείρησης και μάλιστα αξιολόγησε ο ίδιος τα δεδομένα που του μετέφερε η αντιτρομοκρατική και τέλος έδωσε την εντολή να γίνουν οι συλλήψεις. Όποιος παρακολουθούσε τα καθεστωτικά μέσα εκείνες τις μέρες θα θυμάται τα σενάρια και τις εκτιμήσεις διάφορων δημοσιογραφικών παπαγάλων για το ποιας οργάνωσης μέλη μπορεί να είμαστε, τι σκοπεύαμε να κάνουμε κλπ τα οποία προφανώς τροφοδοτούσε η ΔΑΕΕΒ, μέχρι φυσικά να βγουν τα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων και να το βουλώσουν... Αργότερα ο κύριος Παπουτσής, στην προσπάθεια του να απολογηθεί για το φιάσκο, δίνοντας συνέντευξη σε γνωστό περιοδικό δήλωσε πως τον "κοροΐδεψε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία"(!).

Στις 6/4 του '12, υπόδικος ακόμα και πλησιάζοντας στη λήξη του 18μηνου (μέγιστο όριο κράτησης βάση του νόμου), προφυλακίζομαι εκ νέου για τη διάπραξη 160 εμπρηστικών και βομβιστικών ενεργειών, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει η οργάνωση ΣΠΦ. Χαρακτηριστικό είναι πως στη συγκεκριμένη δικογραφία, όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο εις βάρος μου - δεν μπήκαν καν στον κόπο να κατασκευάσουν αυτή τη φορά - αλλά δεν γίνεται και κάποια αναφορά στο άτομό μου, παρά μόνο στην επίδοση του κατηγορητηρίου. Είναι μία δικογραφία που χωρίς υπερβολή θα μπορούσε με την λογική που χαρακτηρίζει τους εγκάθετους ανακριτές Μπαλτά - Μόκκα, να επιδοθεί στον καθένα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό και έκδηλο της σκοπιμότητας αυτής της δίωξης πως οι κύριοι ανακριτές είχαν στα χέρια τους την συγκεκριμένη δικογραφία από την πρώτη στιγμή της σύλληψής μου, γεγονός που τους υποχρέωνε - βάση του νόμου πάντα - να μου επιδοθεί μαζί με την πρώτη δικογραφία. Δηλαδή με λίγα λόγια οι κύριοι αυτοί με προφυλάκισαν με την κατηγορία της ένταξης στην ίδια οργάνωση δύο φορές διαδοχικά(!).

Σήμερα, όντας υπόδικος 2,5 χρόνια ουσιαστικά για απλή οπλοκατοχή (διακεκριμένη οπλοκατοχή διευκρινιστικά και μόνο σημαίνει πως τα όπλα που κατέχει κάποιος, προορίζονται είτε για εμπόριο, είτε για τροφοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, κάτι το οποίο ούτε προκύπτει, ούτε το αποδέχομαι), οι κύριοι θεσμικά υπερασπιστές της δικαιοσύνης και του νόμου οι οποίοι κρατούν εμένα επειδή τον παραβίασα, αποφάσισαν να παραβλέψουν ακόμα και το σύνταγμά τους - το οποίο ορίζει κάθε επόμενη της πρώτης προφυλάκισης ως μέγιστο όριο τους 12 μήνες - αφού δεν τους αρκεί για να εξυπηρετήσουν την πολιτική τους ηγεσία και να με κρατήσουν ακόμα έξι μήνες όμηρο.

Ουσιαστικά, οι εξοντωτικές προφυλακίσεις που επιβάλουν μία παρατεταμένη συνθήκη αιχμαλωσίας, αποτελεί αντιστάθμισμα για τα σαθρά και πρόχειρα μαγειρεμένα κατηγορητήρια, τα οποία ότι και να κάνουν, αδυνατούν να αποτρέψουν το "ξεφούσκωμα" τους στις δικαστικές αίθουσες παρά το ειδικό καθεστώς που τις χαρακτηρίζει (από κάθε άποψη). Όποιος έχει περάσει απ' αυτές έστω και για λίγο, το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.

Είναι ξεκάθαρη πλέον η τακτική τους και προδίδει την εκδικητική τους σκοπιμότητα. Ναι είναι αλήθεια, το κράτος εκδικείται τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τους εκδικείται αλλά ποτέ δεν τους αναγνωρίζει. Ποτέ δεν το έκανε άλλωστε. Πράκτορες και προδότες τότε, τρομοκράτες και εχθρός της κοινωνίας τώρα.

Είναι γεγονός πως το πολιτικό σύστημα, διανύει μεταπολιτευτικά την κρισιμότερη και ασταθέστερη περίοδο, εξαιτίας των εγχώριων συνεπειών της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Είναι επίσης γεγονός πως η καταστολή και γενικά η αυταρχική στάση του κράτους, είναι το "τελευταίο χαρτί" που έχει στα χέρια του, προκειμένου να διασφαλίσει την υποτελή κοινωνική ειρήνη και το να αποτρέψει, η γενικευμένη αντίδραση να εκφραστεί με οργανωμένες και ουσιαστικότερες εξεγερτικές μορφές.

Ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών έχει ομολογήσει πως πρώτη φορά καλείται κυβέρνηση να εφαρμόσει τόσο ακραία μέτρα σε περίοδο ειρήνης.

Οι νόμοι οι οποίοι ανέκαθεν εκφράζανε τη βούληση των ισχυρών, σήμερα δεν αρκούν για τους πολιτικούς εκπροσώπους του συστήματος μπροστά σ' αυτά που καλούνται να διεκπεραιώσουν υπηρετώντας το.

Έχοντας την άποψη και την θέση πως ο δρόμος για την ατομική - συλλογική ελευθερία είναι γεμάτος από αγώνα και αντίσταση, αποφάσισα από την Τρίτη 4/6, να προχωρήσω σε απεργία πείνας· ημερομηνία που με το ισχύον νομικό καθεστώς, λήγει το μέγιστο όριο προφυλάκισής μου. Διευκρινίζω πως για μένα η επιλογή του να προχωρήσω σε απεργία πείνας, δεν αποτελεί κίνηση απελπισίας, αλλά επιλογή συνέχισης του αγώνα. Ενός αγώνα που δίνουμε από την πρώτη στιγμή της αιχμαλωσίας μας εγώ και οι σύντροφοί μου, αντιστεκόμενοι σε μία δίχως προηγούμενο εκδικητική αντιμετώπιση από τους δικαστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αποφάσισαν για την περίπτωση μας να κάνουν ένα διάλειμμα από τα εισπρακτικά τους καθήκοντα, προκειμένου να υπερασπιστούν την κοινωνία από τους υποτιθέμενους εχθρούς της και τους νόμους από τους παραβάτες τους. Είναι οι ίδιοι μηχανισμοί και οι ίδιοι άνθρωποι πίσω απ' αυτούς, που αποτελούν τους φυσικούς αυτουργούς της νομιμότητας των επιστρατεύσεων των απεργών, των χιλιάδων πλειστηριασμών και αστέγων, της κατάργησης των εργασιακών διεκδικήσεων, των απολυμένων, της κατάργησης των κοινωνικών παροχών, των χιλιάδων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, των εκατοντάδων αυτόχειρων κάθε χρόνο που βάζουν τέλος στη ζωή τους επειδή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν αξιοπρεπώς, της νομιμότητας των στοιβαγμένων ανθρώπων σε στρατόπεδα χαρακτηρίζοντας τους ως λαθραίους. Είναι οι φυσικοί αυτουργοί της νομιμότητας των βασανιστηρίων και των ξυλοδαρμών στα αστυνομικά τμήματα, των τυχαίων εκπυρσοκροτήσεων, της φίμωσης των αντικαθεστωτικών μέσων πληροφόρησης...

Είναι οι φυσικοί αυτουργοί της δημιουργίας μίας κοινωνίας νεκροταφείο στο όνομα του νόμου.

Είναι οι φυσικοί αυτουργοί της δημιουργίας μίας κοινωνίας νεκροταφείο αν χρειαστεί ακόμα και εκτός νόμου...

Βουτηγμένοι στην υποκρισία και την αθλιότητα, κατάπτυστοι τόσο για τους θιασώτες της αστικής δικαιοσύνης, όσο και για τους επικριτές και τους ιδεολογικούς εχθρούς της.

"Αργοπεθαίνει όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές(...) Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη απ' το απλό γεγονός της αναπνοής". Πάμπλο Νερούντα

 Σακκάς Κώστας, Α' πτέρυγα Κορυδαλλού

--------------------------------

[...] Από την ίδια ημέρα απέχουμε κι εμείς από το συσσίτιο της φυλακής τασσόμενοι δίπλα στον αγώνα του συντρόφου με αίτημα να γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις που έχει υποβάλει στην πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου που του επέβαλλε την παράταση της προφυλάκισής του. Μια απόφαση που με προφανή στόχο να μην αποφυλακιστεί μετά το πέρας του ανώτατου ορίου προφυλάκισης, τον κρατά φυλακισμένο για πάνω από 2,5 χρόνια χωρίς να έχει καταδικασθεί. Μια απόφαση η οποία επεβλήθη πραξικοπηματικά, χωρίς καμιά αιτιολόγηση, καταλύοντας ακόμη και το συνταγματικό δικαίωμα της 18μηνης προφυλάκισης.

Η κίνηση αυτή των δικαστικών αρχών έρχεται ως συνέχεια σε μια αλυσίδα προφυλακίσεων και νέων διώξεων εφαρμόζοντας ένα νέο κατασταλτικό δόγμα σε υποθέσεις πολιτικής βίας. Ένα δόγμα που αποτυπώθηκε εύγλωττα από τα χείλη του υπουργού δημόσιας τάξης, στην αρχή του χρόνου, προτρέποντας τους δικαστικούς να προφυλακίζουν αγωνιστές μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους αποδεικτικά στοιχεία και κυρίως να μην αφεθούν ξανά ελεύθεροι αγωνιστές με την παρέλευση της 18μηνης προφυλάκισης. [...]

Κώστας Γουρνάς, Χριστόφορος Κορτέσης, Δημήτρης Κουφοντίνας, Βαγγέλης Σταθόπουλος από την ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού

--------------------------------

[...] Μετά από δύο διαδοχικές προφυλακίσεις, μία των 18 και μία των 12 μηνών, φτάνουν απροκάλυπτα οι δικαστικές αρχές και για την ακρίβεια ο εισαγγελέας Mωραϊτάκης, τον Απρίλιο του 2013, να παρατείνει τον χρόνο προφυλάκισης από τους 30 μήνες (ανώτατο νόμιμο) στους 36. Μία παράταση εκδικητική τόσο για τον σύντροφο Κ. Σακκά όσο και για το μέλος της ε.ο. Σ.Π.Φ. Γ. Τσάκαλο (του οποίου παρατάθηκε επίσης ο χρόνος προφυλάκισης στους 36 μήνες) χωρίς κανένα νομικό προηγούμενο.

Αυτή βέβαια δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το κράτος μέσω των δικαστικών του θεσμών εφαρμόζει κάποιο νομικό τέχνασμα, συχνά ξεπερνώντας το υπάρχον νομικό του πλαίσιο, για την καταστολή συγκεκριμένων ανθρώπων που ανήκουν είτε σε εκτεθειμένες κοινωνικές ομάδες ή αγωνίζονται για την καταστροφή του. Ωστόσο αυτά δεν μπορούν να ειδωθούν ως μεμονωμένα περιστατικά που αφορούν μία μικρή ομάδα ανθρώπων. Ξεπερνούν το πλαίσιο της εκδικητικής συμπεριφοράς του κράτους απέναντι σ' όσους το αμφισβητούν και αγωνίζονται εναντίον του. Λειτουργούν παραδειγματικά για τους υπόλοιπους που πράττουν προς μία τέτοια κατεύθυνση και αποτρεπτικά για όσους σκέφτονται να πράξουν. Η εφαρμογή κάθε νέας κατασταλτικής τεχνικής γίνεται αρχικά εν είδει πειράματος σε συγκεκριμένους ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες, διευρύνοντας το όποιο πολιτικό κόστος προκύπτει από αυτή την ενέργεια ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα διεύρυνσης του συνόλου των ανθρώπων που μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον.

Σε μία περίοδο όπου η κοινωνική ομαλότητα απειλείται, σε μία εποχή όπου η καταστολή του δημοκρατικού καθεστώτος οξύνεται, ο στόχος είναι η πάταξη του εσωτερικού εχθρού και η δημιουργία ενός συνολικότερου φόβου ως επικρατέστερο συναίσθημα. Όπλα στα χέρια της κυριαρχίας σ' αυτήν της την κίνηση είναι οι νόμοι. Δεν είναι όμως απλά αυτό. Οι νόμοι ορίζουν τα πλαίσια συμπεριφοράς των "υπηκόων" της, ενώ παράλληλα είναι και το μέσο για να τιμωρηθούν όσοι τα παραβαίνουν. Είναι ένα σημάδι του ετεροκαθορισμού των ζωών μας. Ο στόχος της καταστροφής τους αποτελεί για εμάς, ως αναρχικούς, ένα κομμάτι του αγώνα μας.

Όμως ο δρόμος για την συνολική απελευθέρωση και την αναρχία είναι κακοτράχαλος γεμάτος λακκούβες και εμπόδια. Εμείς, μέσα σ' αυτόν, οφείλουμε να παλέψουμε και να δημιουργούμε τα δικά μας αναχώματα στον επελαύνοντα καπιταλισμό. Αναχώματα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα συσπείρωσης και αναδιοργάνωσης του αγώνα μας, που θα περιορίσουν το χώρο και τον χρόνο αντίδρασης του κράτους. Φυσικά η δημιουργία αναχωμάτων δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση το στοίχημα του συνολικότερου αγώνα μας για την καταστροφή των υπαρχόντων ιεραρχικών κοινωνικών δομών.

Κομμάτι αυτού του αγώνα αποτελεί και η απεργία πείνας του συντρόφου Κ. Σακκά που ξεκίνησε στις 4.6 (ημέρα που σύμφωνα με το δικό τους νομικό πλαίσιο λήγει η προφυλάκισή του). Είναι γεγονός ότι στη φυλακή τα μέσα για έναν αγώνα, συλλογικό ή ατομικό, είναι περιορισμένα (τουλάχιστον στη μέχρι τώρα ιστορία). Ανάλογα με τις διεκδικήσεις ανά τα χρόνια έχουν υπάρξει και οι αντίστοιχες δυναμικές κινήσεις. Έχουν γίνει εξεγέρσεις λόγω άθλιων συνθηκών, έχουν γίνει αποδράσεις ως μία άμεση διεκδίκηση της ελευθερίας, έχουν γίνει απεργίες πείνας με αιτήματα πολυποίκιλα ανά τα χρόνια. Η κάθε μία κίνηση αντανακλά, σε έναν βαθμό, την ανάγκη και την επιθυμία κάποιων ανθρώπων για την καταστροφή ενός θεσμού, απ' τη γέννησή του, καταπιεστικού και σαδιστικού.

Στην προκειμένη περίπτωση η απεργία πείνας είναι ένα μέσο όπου μπαίνει το σώμα και η υγεία του αγωνιστή ως ενέχυρο αναδεικνύοντας έτσι την αντίφαση του μέσου, όπου ένας άνθρωπος μέσα από τον αγώνα του για ζωή και την ελευθερία κινδυνεύει ο ίδιος να χάσει την δική του. Μία διεκδίκηση στα πλαίσια της ισορροπίας, ο τελευταίος δρόμος αγώνα που ανοίγεται πίσω απ' τα τείχη της φυλακής αλλά στοχεύει στη συνέχιση του και την διεύρυνση του εκτός των τοιχών. Εκεί έγκειται και το ζήτημα της αλληλεγγύης, στην συλλογικοποίηση του αγώνα. Της αλληλεγγύης που ντύνεται με λέξεις σε κείμενα και αφίσες, βάφει τους γκρίζους τοίχους της σαπισμένης μητρόπολης, που παρεμβαίνει μέσα στον κοινωνικό ιστό αναζητώντας συνεργούς και συνενόχους. Που ενώνεται με τις λυσσασμένες κραυγές διαδηλωτών και τη νύχτα φοράει κουκούλα και παρανομεί. Για να έρθει εν τέλει και να σταθεί δίπλα στο πλευρό του μαχητή.

Γιατί αναγνωρίζει στα μάτια και στην καρδιά την λύσσα για αγώνα και ελευθερία.

Η ολομέτωπη επίθεση της εξουσίας πρακτικά προσωποποιείται στον Κώστα αλλά στην ουσία στοχεύει προς όλους τους αντιστεκόμενους ανθρώπους.

Ναι. Κάποιοι άνθρωποι αρνούνται να παραιτηθούν. Δεν σκύβουν το κεφάλι και συνεχίζουν να παλεύουν, να μάχονται σηκώνοντας συνειδητά στους ώμους τους το κόστος των επιλογών τους, τα ρίσκα των αποφάσεων, το βάρος της μάχης. ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ Κ. ΣΑΚΚΑ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 4/6

Οι αναρχικοί κρατούμενοι της Α' πτέρυγας Κορυδαλλού: Γρηγόρης Σαραφούδης, Τάσος Θεοφίλου, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Δημήτρης Μπουρζούκος, Χαράλαμπος Τσιλιανίδης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Φοίβος Χαρίσης, Αργύρης Ντάλιος, Γιώργος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Πολίτης

--------------------------------

[...] Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι η παράταση της προσωρινής του κράτησης είναι ουσιαστικά παράνομη, σε αυτή τη μεθόδευση διακρίνουμε μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση. Μια πολιτική απόφαση του κράτους να υπερβεί τα δικά του θεσμοθετημένα όρια στην ανάγκη του να αντιμετωπίσει έναν πολιτικό του αντίπαλο.
Το συνολικότερο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στο οποίο de facto βρίσκεται το καθεστώς, ορίζει και ορίζεται ακριβώς στις υπερβάσεις που είναι διατεθειμένο να κάνει, με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερότητάς του. Κομμάτι αυτών των υπερβάσεων δε θα μπορούσε παρά να αφορά και την αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού. Οι εξαγγελίες εξάλλου, όλης της στρατιάς των εγκάθετων στομάτων της εξουσίας, μέσα από τα δελτία ειδήσεων τον τελευταίο καιρό, «περί αδυναμίας διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης από το υπάρχον νομικό πλαίσιο», δε θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο, παρά η προλείανση του εδάφους για ένα πιο σκληρό, αλλά και ταυτόχρονα πιο ελαστικό και εύπλαστο νομικό, ποινικό και κατασταλτικό πλαίσιο.

Ένα πλαίσιο που, μεταξύ άλλων, θα έχει ως δομικό του στοιχείο την πρόληψη. Προληπτικές συλλήψεις, προληπτικές προσαγωγές πριν από διαδηλώσεις, προληπτικό φακέλωμα ατόμων και ομάδων και, φυσικά, προφυλακίσεις. Η προφυλάκιση με σκοπό την πρόληψη τέλεσης νέων αδικημάτων, όπως και αναφέρεται με νομικούς όρους,  είναι ήδη κατοχυρωμένο και αποτελεσματικό όπλο στα χέρια της εξουσίας  μιας και της επιτρέπει να φυλακίζει τον οποιονδήποτε για ένα χρονικό διάστημα, με μοναδική προϋπόθεση την κατασκευή ενός κατηγορητηρίου. Ένα εργαλείο το οποίο, όχι λίγοι, έχουν δει ήδη να στρέφεται εναντίον τους. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση ώστε να αντιληφθεί κανείς πως η παράταση του χρονικού πλαισίου των προφυλακίσεων δημιουργεί ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια των διωκτικών αρχών. Ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να βρεθεί έγκλειστος σε κάποια φυλακή, χωρίς να έχει καταδικαστεί για τίποτα και για απροσδιόριστο διάστημα.

[...] Οφείλουμε να μην αφήσουμε αναπάντητη την κατασταλτική αναβάθμιση της κυριαρχίας. Οφείλουμε να μην αφήσουμε μόνο του κανέναν αγωνιστή που βρίσκεται στο στόχαστρο και στο επίκεντρο των μεθοδεύσεων αυτών. Από σήμερα, 6 Ιουνίου ξεκινάμε, σε πρώτη φάση, αποχή συσσιτίου, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Κώστα Σακκά. Οι σκέψεις μας είναι δίπλα του και του στέλνουμε ολόψυχα συντροφικούς χαιρετισμούς με μια υψωμένη γροθιά. [...]

Οι κρατούμενοι της Β΄πτέρυγας της Φυλακής της Λάρισας Ράμι Συριανός, Σπύρος Στρατούλης

----------------------------------------

[...] Το κείμενο αυτό έχει ως σκοπό, εκτός από το να αναδείξει την δικαστική αυθαιρεσία, πάντα ως κομμάτι της συνολικής σαπίλας της δικαιοσύνης να επισημαίνει ότι: οι αγώνες μόνο με συνολικό τρόπο μπορούν να κερδηθούν. Κάθε τέτοια ενέργεια, από την πλευρά της εξουσίας, λειτουργεί σαν πείραμα, σαν σφυγμομέτρηση των αντιστάσεων, έτσι ώστε να ετοιμάσει την επόμενη σκληρότερη κατασταλτική κίνηση (π.χ. την αύξηση ή ακόμα και την κατάργηση του όριου προφυλάκισης). Ο Κ. Σακκάς σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που αντιμετωπίζει την εκδικητικότητά τους, τα παραδείγματα είναι αμέτρητα.

Απέναντι σε όσους μας καταπιέζουν, όσους επιμένουν να μας στερούν την ελευθερία μας, καταλύοντας μέχρι και τους δικούς τους νόμους, πρέπει να παλέψουμε και να αντισταθούμε, αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Να ενώσουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας μέχρι την καταστροφή κάθε φυλακής νοητής ή πραγματικής.

Ακολουθούν υπογραφές 290 κρατούμενων από φυλακές Λάρισας, Πάτρας, Κέρκυρας, Α΄ Πτέρυγας Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού και Γυναικείες φυλακές Ελαιώνα θηβών

--------------------------------

[...] Από τις εκτελέσεις των 34 απεργών μεταλλεργατών στη Μαρικάνα, στο τσάκισμα της άγριας απεργίας των ανθρακωρύχων και την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στο Κιργιστάν, στην καταστολή του εξεγερμένου μεταναστευτικού υποπρολεταριάτου στο Σουηδικό “Παράδεισο”, στις ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας, στη βίαιη αστυνομική καταστολή της εξέγερσης εναντίον του νέο-οθωμανικού καθεστώτος του ισλαμοφασίστα Ερντογάν και ξανά πίσω στη Νότια Αφρική και στην άγρια επίθεση με σφαίρες καουτσούκ εναντίον των απεργών σε γερμανικών συμφερόντων ορυχείο χρωμίου στο Ράστενμπουργκ, το μήνυμα του παγκόσμιου Κεφαλαίου προς όλους τους καταπιεσμένους είναι σαφές: κάθε ίχνος προλεταριακής και πληβειακής ανταρσίας θα χτυπιέται με κάθε βάρβαρο μέσο, προκειμένου να επιβληθεί η πλήρης απαξίωση στο εμπόρευμα-Εργασιακή δύναμη και να ανοίξει ένας νέος κύκλος συσσώρευσης του Κεφαλαίου (η περίφημη και πολυδιαφημισμένη Ανάπτυξη).

[...] Ο αγώνας του Κώστα Σακκά δεν είναι μια ιδιωτική υπόθεση. Είναι αγώνας ολόκληρου του κινήματος. Είναι αγώνας όλων των καταπιεσμένων. Ο αγώνας του Κώστα Σακκά είναι αναπόσπαστο τμήμα της διαρκούς αντίστασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενάντια στην υπάρχουσα αθλιότητα. Είναι μια ακόμα θέση μάχης στον παγκόσμιο κοινωνικό και ταξικό πόλεμο. [...]

Τάσος Θεοφίλου, φυλακές Δομοκού                               
Πολύκαρπος Γεωργιάδης, φυλακές Κέρκυρας

--------------------------------

Κείμενο για τη συμπλοκή με τους μπάτσους στον Κορυδαλλό

<Κινούμαστε ελεύθεροι μα μέσα σε εισαγωγικά γι’αυτό το μάτια μας τα ζώσαμε με εκρηκτικά>

Την Πέμπτη 13/6 -και ενώ  σύντροφός μας Κ. Σακκάς βρίσκεται στη 10η μέρα απεργίας πείνας απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του- περνάγαμε και οι τέσσερις μας για διαφορετικές υποθέσεις ο καθένας από το εφετείο στη Λουκάρεως. Καθόλη τη διάρκεια της μεταγωγής και της παρουσίας μας στο εφετείο υπήρχαν εκατέρωθεν προκλήσεις με τους μπάτσους της Ειδικής Ομάδας Μεταγωγών. Το <έργο που επιτελούν> τα εν λόγω σκουπίδια της Ε.Ο.Μ. είναι να μεταγάγουν αναρχικούς καθώς και άλλους επικίνδυνους για απόδραση κρατουμένους.

Κατά την έξοδο μας από το εφετείο και εν μέσω συνθημάτων από τους αλληλέγγυους συντρόφους δέχτηκε την επίθεσή τους ένας από εμάς. Οι θρασύδειλοι μπάτσοι τον πέταξαν στο διάδρομο του εφετείου (10 μέτρα μακριά από την κλούβα), τον έσυραν μέχρι τη κλούβα με μπουνιές και κλωτσιές βάζοντας τον στο ειδικά διαμορφωμένο κλουβί εντός της με χειροπέδες. Κατά την άφιξή μας στο Κορυδαλλό και αφού παίξαν πάλι προκλήσεις επιτεθήκαμε στους 13 μπάτσους της Ε.Ο.Μ. με ότι μέσο βρήκαμε μπροστά μας (καρέκλες, συρτάρια, τασάκια, τηλέφωνα, πυροσβεστήρες κτλ) καταστρέφοντας ταυτόχρονα τον χώρο παραλαβής κρατουμένων αποθώντας τους μπάτσους. Το σκηνικό έληξε με την παρέμβαση του αρχιφύλακα μαζί με κάποιος σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε ρόλο <ισορροπιστών>. Η φυλακή είναι ο κόσμος των συμβάσεων και εμείς σε μεγάλο βαθμό προσαρμοσμένοι σε αυτόν. Τυπικότητες, δημοκρατικά δικαιώματα, καθημερινές <εξυπηρετήσεις>, κλείδωμα και ξεκλείδωμα, <ευχάριστες> μεταγωγές. Η νάρκωση αυτή πάνω στην οποία στηρίζεται εξάλλου και η λειτουργία των φυλακών δεν μας κάνει να ξεχνάμε τον εχθρικό ρόλο των προσώπων που έχουμε μπροστά μας. Εμείς από την πλευρά μας θα επιλέγουμε την επίθεση όταν ξεπερνάνε τα όρια των αναχωμάτων της αξιοπρέπειας, που θέτουμε για τους εαυτούς μας. Να ξέρουν πως σε κάθε τέτοια κίνηση θα μας βρίσκουν απέναντι. ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Οι αναρχικοί Πολίτης Δημήτρης, Ντάλιος Αργύρης, Χαρίσης Φοίβος, Σακκάς Κώστας

--------------------------------

17 Ιούνη, δεκατέσσερις μέρες απεργίας και εισαγωγή του συντρόφου στο νοσοκομείο... Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Καρδίτσα, Βόλος, Αγρίνιο, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο... Πανώ, αφισοκολλήσεις και συνθήματα σε τοίχους, μικροφωνικές σε πλατείες και παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις και συναυλίες, αποχές συσσιτίου και γράμματα αλληλεγγύης μέσα από τις φυλακές, συγκέντρωση στο εφετείο, εμπρηστική επίθεση σε τραπεζικά ΑΤΜ στην Κάννιγγος, μια πρώτη πορεία στην Ξάνθη και κρέμασμα πανώ μέσα από τα κάγκελα της φυλακής της Λάρισας... ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ.

--------------------------------

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License