Επιστροφή στην Ταξίμ

Επιστροφή στην Ταξίμ

post image

 
Κωνσταντινούπολη, 23 Ιουνίου
 
Αγαπητοί,
 
Ήταν μια εξαιρετική εβδομάδα επαναστατικών συνελεύσεων σε όλα τα μέρη της πόλης. Αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι μου έλειψαν τα δακρυγόνα.
Χθες επιτέλους ήμασταν αναγκασμένοι να δεχθούμε κάποια. Η “Αλληλεγγύη στην Ταξίμ” έκανε ένα κάλεσμα στους ανθρώπους να έρθουν στην πλατεία με λουλούδια, και να κάνουν μια δήλωση, σαν άνδρες και γυναίκες.
Μετρημένη σε συμμετοχή, η συγκέντρωση ήταν μια επιτυχία. Η πλατεία ήταν γεμάτη. Εκτός από αυτό, ήταν βαρετή. Δεν υπήρχε κανένα νόημα σε όλο αυτό, και κανένα πραγματικό συναίσθημα. Εκτός από τα λουλούδια, θα παρατηρήσατε τις σημαίες. Όλα τα πανό ήταν ίδια με το κείμενο «Αλληλεγγύη στην Ταξίμ».
 
Όπως επεσήμανε ο αδελφός μου Naber , η οργάνωση-ομπρέλα που ξεκίνησε τη διαμαρτυρία προσπαθεί απεγνωσμένα να εδραιώσει την εξουσία της και να διατηρήσει μια κεντρική θέση στο κίνημα. Την τελευταία εβδομάδα, είχε ξεπεραστεί από τους ανθρώπους σε όλα τα μέτωπα. Οι συνελεύσεις γειτονιάς δεν συνδέονται με την “Αλληλεγγύη στην Tαξίμ” ή με οποιοδήποτε άλλο κόμμα ή οργάνωση. Είναι ένα γιγαντιαίο άλμα σε σχέση με τα πολιτικά της κατάληψης στο Gezi. Εκείνοι που ήρθαν στο πάρκο με πανό, τα άφησαν στο σπίτι όταν ήρθαν στις συνελεύσεις.
Για μια περιμετρική θέα της πλατείας, καταλάβαμε το μπαλκόνι του Burger King. Μετά από λιγότερο από μία ώρα συνθημάτων και αλμάτων, οι άνθρωποι αρχίζουν να διαλύονται. Δεν χρειάστηκαν καμία βοήθεια από την αστυνομία γι' αυτό, αλλά για κάποιο λόγο το έκαναν.
Το Πάρκο Gezi βρίσκεται σε μόνιμη κατοχή από την αστυνομία αυτές τις μέρες. Μια διμοιρία κατσεβαίνει τα σκαλιά με πλήρη εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών. Τρία κανόνια νερού παίρνουν θέση, και χωρίς καμία πρόκληση ξεκινούν και ψεκάζουν το πλήθος. Οι άνθρωποι παρασύρονται στους γύρω δρόμους, η αστυνομία τρέχει από πίσω τους να τους επιταχύνει. Αλλά ένα πλήθος από μόνο του είναι σαν το νερό. Μέσα σε λίγα λεπτά, επιστρέφουν στην Ταξίμ, και η αστυνομία τρέχει από πίσω τους για να τους απωθήσει πάλι.
Επιστρέφουν, και όλο αυτό με τα κανόνια νερού αρχίζει πάλι. Από άποψη τακτικής, δεν φάνηκε να υπάρχει καμία σκέψη πίσω από τη δράση, εκτός από την επιθυμία να τσαντιστεί το πλήθος. Και οι αστυνομικοί επίσης. Ένα από τα κανόνια νερού κατά λάθος ψέκασε μια διμοιρία  μπάτσων μέσα στο χάος. Οι εντάσεις αυξάνονται. Κατά την είσοδο στην οδό Istiklal, οι μπάτσοι  έκαναν μια φάλαγγα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από τις πέτρες και τα μπουκάλια. Λίγη ώρα μετά από αυτό,  αρχίζουν να πετάνε δακρυγόνα. Τώρα αρχίζει η πραγματική διασκέδαση. Βάζουμε τις μάσκες μας και κατεβαίνουμε στην πλατεία για να δούμε τη δράση από το πραγματικό της πεδίο.
 
Η αστυνομία σπρώχνει το πλήθος πιο μέσα στην Istiklal, το μεγάλο εμπορικό δρόμο. Είμαστε πίσω τους, στα εκατό μέτρα. Είναι ένα περίεργο σκηνικό. Κάτω από τα χαρούμενα σαν Χριστουγεννιάτικα φωτάκια, υπάρχουν σωροί σκουπιδιών που καίγονται ακόμα. Τα καταστήματα είναι κλειστά. Στο τζαμί ξεκινάνε να σκούζουν ότι ο Αλλάχ είναι μεγάλος ενώ η αστυνομία συνεχίζει να ρίχνει δακρυγόνα για να καθαρίσει το δρόμο.
 
Παίρνουμε έναν από τους γύρω δρόμους για να επανενωθούμε με την αντίσταση, και εκεί το σκηνικό δεν είναι λιγότερο περίεργο. Ανάμεσα στις καφετέριες και τα νυχτερινά κέντρα και την δυνατή ηλεκτρονική μουσική τους υπάρχει ένα μεικτό πλήθος. Μερικά από τα κορίτσια είναι ντυμένα για να βγουν έξω. Μερικά άλλα είναι ντυμένα για μπάχαλα. Μερικά κορίτσια δεν είναι πραγματικά κορίτσια.
 
Κάθε λίγο, η ομάδα πηγαίνει πίσω μέχρι την οδό Istiklal, και σχηματίζεται ένα πλήθος. Τραγουδούν και χορεύουν και φωνάζουν, προσπαθούν να προχωρήσουν στην Tαξίμ. Τότε η αστυνομία πετάει δακρυγόνα, ή μια αύρα έρχεται να τους καθαρίσει και να ψεκάσει τους γύρω δρόμους. Τότε ανασυντασσόμαστε κι επιστρέφουμε. Κάθε φορά.
 
Την τρίτη φορά, ο δρόμος Istiklal είναι δικός μας. Η αστυνομία προσπαθεί να κρατήσει αντίσταση αλλού. Έτσι χτίζουμε ένα οδόφραγμα. Είναι μια δυναμική πράξη, μια όμορφη πράξη.
 
Τώρα, επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικές συμβουλές για κατασκευή οδοφραγμάτων, με βάση τις εμπειρίες της χθεσινής νύχτας και τηνς περασμένης εβδομάδας. Σίγουρα θα φανεί χρήσιμο αργά ή γρήγορα. Πρώτον, χρειάζεστε υλικά. Χρησιμοποιείστε μεταλλικά δοχεία και συγκεκριμένα παρτέρια λουλουδιών ως βάση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα εργαλείο στο χέρι. Θα γκρεμίσετε τις σκαλωσιές. Είναι αποδόμηση στην πιο καθαρή της μορφή. Θα κάνετε στήλες από πεπιεσμένο ξύλο, μπορείτε να τις ενισχύσετε με τσάντες τσιμέντου, κάνοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα. Τέλος, βγάζετε τις μεταλλικές ράβδους από τις σκαλωσιές για πρόσθετη αντοχή. Ρίξτε μέσα οτιδήποτε άλλο δεν είναι καρφωμένο κάτω και τυλίξτε το με ένα δίχτυ. Για πιο μόνιμα οδοφράγματα, ανοίξτε το πεζοδρόμιο και τοποθετήστε τούβλα και πέτρες. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τσιμέντο για να τα κολλήσετε όλα μαζί.
 
Σε λιγότερο από μισή ώρα η περιοχή κατασκευής είχε μετατραπεί σε οδοφράγματα σε πλήρη κλίμακα, και στην κορυφή είχαν μια τουρκική σημαία. Γύρω τους, οι άνθρωποι τραγουδούσαν και πανηγύριζαν.
 
Ήταν το αποκορύφωμα της βραδιάς. Μετά τα μεσάνυχτα, η αστυνομία επιτέθηκε και πάλι με συντριπτική δύναμη και υπερβολική χρήση δακρυγόνων. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να μείνει ψύχραιμος, να μείνει στο πλάι. Τρέξτε μόνο αν υπάρχει λόγος. Για να ανακουφίσετε την πίεση από τα δακρυγόνα, θα μπορούσατε να τα στείλετε πίσω στην αστυνομία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια καλή μάσκα, και να χρησιμοποιήστε γάντι επειδή είναι καυτά.
 
Η αντίσταση ηρέμησε όταν έσπασε το οδόφραγμα. Οι άνθρωποι κρύφτηκαν σε μαγαζιά και μπαρ, ενώ οι διμοιρίες των μπάτσων χτένισαν τους δρόμους. Αποφασίσαμε να πάμε πίσω στα σπίτια μας. Πράξαμε τα δέοντα για απόψε. Αύριο θα είμαστε πίσω στη δουλειά της οικοδόμησης της επανάστασης στους δημόσιους χώρους, όχι απαραίτητα εδώ, επειδή τα τραγούδια έχουν γίνει πραγματικότητα. Παντού είναι Ταξίμ.
 
 
 
 
 
 
Πηγή: http://postvirtual.wordpress.com/2013/06/23/back-to-taksim/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License