Τσόμσκι: Στο έργο του Σλάβοϊ Ζίζεκ βλέπω μόνο επίδειξη και πόζα

"Αφού αποκωδικοποιήστε όλες τις εντυπωσιακές λέξεις, προσπαθήστε να βρείτε κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί σε πέντε λεπτά σε έναν 12χρονο" λέει ο Τσόμσκι.

Σε μια συνέντευξη του στο Veterans Unplugged τον περασμένο Δεκέβριο που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο Νόαμ Τσόμσκι δεν μασάει ιδιαίτερα τα λόγια του -ως συνήθως- αναφερόμενος στους εκφραστές της μεταμοντέρνας πολιτικής θεωρίας, με πιο διάσημο σημερινό εκπρόσωπό τους τον Σλάβοϊ Ζίζεκ, ο οποίος ‘φοριέται’ πολύ στην Ελλάδα από τότε που άρχισε να στηρίζει ανοιχτά -και έντονα- την προοπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σε μια από τις προηγούμενές μας συζητήσεις αναφέρατε πως η θεωρία δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και δεν πιστεύετε ότι συνήθως μπορεί να φανεί χρήσιμη και να εφαρμοστεί πρακτικά στην απόπειρα καταπολέμησης και αλλαγής των υφισταμένων συστημάτων εξουσίας. Όμως ένας από τους πιο διάσημους διανοούμενους της Αριστεράς σήμερα, ο Σλάβοι Ζίζεκ έχει σχεδόν αντιδιαμετρική προσέγγιση. Ο Ζίζεκ, χρησιμοποιεί ως βάση του το έργο του Ντεριντά, του Λακάν και άλλων μεταμοντερνιστών για να χτίσει την κριτική του απέναντι στο παγκόσμιο καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό σύστημα. Μπορείτε να μας πείτε γιατί εσείς προσωπικά δεν έχετε γράψει περισσότερα βιβλία που να καταπιάνονται με πολιτική, κοινωνική ή οικονομική θεωρία; Ποια είναι η γνώμη σας για το έργο του Ζίζεκ;  

- Νόαμ Τσόμσκι: Όταν λέω ότι δεν με ενδιαφέρει η θεωρία, εννοώ ότι δεν με ενδιαφέρει η επίδειξη. Δεν μου αρέσει όταν ακούω κάποιον να χρησιμοποιεί σύνθετες πολυσύλλαβες λέξεις και να παριστάνει ότι έχει κάποια διαμορφώσει μια θεωρία ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει τίποτα τέτοιο απολύτως. Σε όλον αυτό το χώρο δεν υπάρχει θεωρία με την έννοια που τη συναντάμε στις επιστήμες ή σε οποιονδήποτε σοβαρό τομέα. Προσπαθήστε να βρείτε στο έργο όλων αυτών που αναφέρατε κάποιες αρχές από τις οποίες μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε συμπεράσματα, σε υποθέσεις που να μπορούν να ελεγχθούν επιστημονικά. Αφού αποκωδικοποιήστε όλες τις εντυπωσιακές λέξεις, προσπαθήστε να βρείτε κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί σε πέντε λεπτά σε έναν 12χρονο. Εγώ δεν μπορώ. Επομένως δεν με ενδιαφέρει αυτού του είδους η επίδειξη, η πόζα. Ο Ζίζεκ είναι ένα ακραίο παράδειγμα αυτής της λογικής. Δεν βλέπω τίποτα σε αυτά που λέει. Με τον Λακάν, ήξερα. Συναντιόμασταν μια στο τόσο και τον συμπαθούσα σχετικά. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, τον θεωρούσα έναν απόλυτο τσαρλατάνο. Ήταν όλο πόζα για τον τηλεοπτικό φακό, όπως κάνουν πολλοί διανοούμενοι στο Παρίσι. Γιατί αυτή η προσέγγιση έχει τόσο ευρεία επιρροή, δεν έχω μπορώ να καταλάβω. Δεν βλέπω τίποτα σε όλο αυτό που αξίζει να έχει επιρροή.

 

Πηγή: http://www.diethni.gr/chomsky-kata-zizek/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License