Με αφορμή τις εξελίξεις στο Ιρακινό Κ.Κ.

Η ηγεσία του Ιρακινού Κ.Κ. συνεχίζει τον ρεβιζιονιστικό-προδοτικό της κατήφορο

Στην ΕΠΟΧΗ 19.10.2003 δημοσιεύεται μεταφρασμένη μια συνέντευξη στην "Lά Humanite" του Μούφιτ Μοχάμεντ Αλ Τσασέρ υπουργού Πολιτισμού στο κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Ιράκ, οποίος βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι προσκεκλημένος του γενικού διευθυντή της UNESCO. Μέσα σε άλλα ο Μ. Μοχάμεντ αναφέρει:

Αν δούμε τις επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων, βλέπουμε ότι μεταξύ των θυμάτων οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι λιγότεροι από τους ιρακινούς πολίτες, που ο αριθμός τους ολοένα και αυξάνεται. Παρά όλα αυτά οι επιθέσεις και τα χτυπήματα θα συνεχιστούν γιατί αυτοί που τα πραγματοποιούν νιώθουν την ανάγκη να αποδείξουν ότι η "αντίσταση" όπως την αποκαλούν συνεχίζεται, αλλά οι άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι. Τα πολιτικά κόμματα εργάζονται να αποκτήσουν την ικανότητα ώστε να οργανώσουν τον κόσμο και να σταθεροποιήσουν την ασφάλεια.

Στην ερώτηση: "Είσαστε μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα καταγγέλλετε τις συνθήκες ζωής των Ιρακινών. Ποια είναι η δυνατότητα δράσης και επέμβασης του συμβουλίου σας; Πώς εργαζόσαστε με τη συμμαχία και κυρίως με τον Πωλ Μπρεμέρ;" απάντησε...

Το κυβερνητικό συμβούλιο δεν είναι η κυβέρνηση που εμείς θα θέλαμε. Εμείς είχαμε ταχθεί υπέρ μιας εθνικής κυβέρνησης ανεξάρτητης. Όμως οι Αμερικανοί είχαν κατά νου να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συμβούλων, χωρίς καμιά εξουσία. Το κυβερνητικό συμβούλιο είναι συνεπώς ένα είδος συμβιβασμού ανάμεσα στις δύο αυτές τάσεις.

[...]Γενικότερα, θέλω να πω ότι το κυβερνητικό συμβούλιο εργάζεται συγκεκριμένα για να λύσει τα προβλήματα της χώρας, σε όλους τους τομείς, χωρίς να ξεχνάμε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν άφησε τη χώρα μας σε μια άσχημη κατάσταση. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να αποκτήσουμε περισσότερες αρμοδιότητες, την εξουσία. Επιδιώκουμε να φθάσουμε στη στιγμή που θα σχηματίσουμε μια εθνική και ανεξάρτητη κυβέρνηση. Θα το πετύχουμε αυτό βήμα βήμα.

Οι υπογραμμίσεις δικές μου. Παραπάνω δεν θα σχολιάσω. Ολόκληρη η απολαυστική συνέντευξη βρίσκεται εδώ.
Τις θέσεις του Ιρακινού Κ.Κ. έχω σχολιάσει και στο παρελθόν στα άρθρα 143757, 143265 και στα σχόλια 136489, 136513

Για τη θέση και τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο Ιρακινό ΚΚ και τον πόλεμο στο Ιράκ μπορείτε να διαβάσετε το σχόλιο 136946 και το άρθρο 136477.

Η ΕΠΟΧΗ ξαναεπανέρχεται στο θέμα της κατοχής στο Ιράκ στο τελευταίο της φύλλο (26.10.2003) με ένα άρθρο του Στέφανου Κιαρίνι από το Μανιφέστο με τίτλο ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΝΟΠΛΟ ΑΓΩΝΑ. Εκεί μεταξύ των άλλων αναφέρεται:

Η αμερικανική κατοχή του Ιράκ και η συμμετοχή του γραμματέα του Ιρακινού ΚΚ στο προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο που διόρισε το "λευκό αφεντικό" Πωλ Μπρέμερ (όχι λόγω τη ιδιότητας του ως γραμματέα, αλλά ως "στελέχους της σιτικής κοινότητας") προκάλεσαν βαθύ ρήγμα στο κίνημα και πολλά από τα στελέχη του κόμματος αποφάσισαν δίχως καθυστέρηση να καταγγείλουν τον αρχηγό του κόμματος και να περάσουν στην ένοπλη αντίσταση. Η ομάδα αυτή πρόσφατα κυκλοφόρησε μία προκήρυξη με την υπογραφή "Κομμουνιστικό Κόμμα του Ιράκ (Στελέχη βάσης)" όπου ορίζεται ως απόλυτη προτεραιότητα την εθνική κυριαρχία του Ιράκ που καταπατήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής. Ένα κόμμα, λοιπόν, που επανακτά τον "εθνικό" του χαρακτήρα και προωθεί την ενότητα όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στην κατοχή, πέρα από πολικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Το ίδιο επέλεξαν και άλλα στελέχη που ενεργοποιούνται στο χώρο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ιράκ - Πατριωτικό Μέτωπο, το οποίο κάνει ήδη ένοπλη αντίσταση στα πλαίσια μιας συμμαχίας με τμήματα του νασερικού κινήματος, του φιλοσυριακού κόμματος Μπάαθ και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του Ιρακινού ΚΚ το ανάγκασαν την ηγεσία του να εκδόσει ανοικτή επιστολή-δελτίο τύπου στις 18.10.2003 όπου προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους συμμετοχής της στην κυβέρνηση και να αποτρέψει τον κόσμο από βίαιες ενέργειες ενάντια στους κατακτητές. Αύριο θα δημοσιεύσω τα κυριότερα αποσπάσματα αυτής της επιστολής.

από κάποιος 26/10/2003 11:05 μμ.


Αργά ή γρήγορα ήτανε αναμενόμενη η ρήξη με τους προδότες. Προδότες, πληρομένοι ρουφιάνοι, χαφιέδες, συνεργάτες της ασφάλειας κ.λ.π. πάντα ξεσκεπάζονται από το κίνημα όσο καλά και να προσπαθούν να διεισδήσουν στις οργανώσεις

από alieys 26/10/2003 11:46 μμ.


Μάριε,επειδή φαίνεται οτι ξέρεις από ΙΡΑΚ αν μπορεις στειλε μου μήνυμα στo alieys@mailbox.gr

από Μάριος Μ. 27/10/2003 10:11 πμ.


Οι προδότες είναι αυτοί που μείνανε στο κόμμα...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License