Σχετικά με τα όσα ακούστηκαν στον metropolis

κειμενο για τα οσα ακουστικαν στον ραδιοφωνικο σταθμο metropolis στις 9/11

Περί «παρέμβασης» ο λόγος…

 

Ένα μικρόφωνο είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Δίνει τη δύναμη σε αυτόν που το κρατάει να ακουστεί δυνατά και να μεταφέρει τη σκέψη του και την άποψη του σε χιλιάδες άλλους συνανθρώπους του. Μπορεί να αποτελέσει μέσο ενημέρωσης αλλά και μέσο ψυχαγωγίας.Ένα μικρόφωνο είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα, Στα χέρια του λάθος ανθρώπου μπορεί να γίνει ένα μέσο διασποράς ψεμμάτων και συκοφαντιών, μπορεί να γίνει ένα μέσο λαϊκισμού και χειραγώγησης της κοινής γνώμης αφού δυστυχώς η κριτική σκέψη και η προσωπική άποψη σπανίζει τώρα τελευταία. Δίχως άλλο λοιπόν η χρήση του μικροφώνου εξαρτάται από τον άνθρωπο που το κρατάει και του σκοπούς που τον διακρίνουν.

 

Στις 911/13 Σάββατο πρωί στα ερτζιανά της Θες/νίκης και μέσα από τη συχνότητα του Αθλητικού Metropolis εκπέμπει ο Κώστας Παπαζαφειρίου και η εκπομπή «Παρέμβαση», μια εκπομπή «άλλου» είδους καθώς δεν ασχολείται με τα αθλητικά αλλά καταπιάνεται με κοινωνικά- πολιτικά δρώμενα της Θες/νίκης και όχι μόνο. Στη συγκεκριμένη εκπομπή λοιπόν τίθεται το θέμα της Ροτόντας και της συνεχούς υποβάθμισης της περιοχής από «λαθρομετανάστες», αναρχικούς και τους πάσης φύσεως πρεζάκηδες. Αφού λοιπόν περιγραφεί η άθλια κατάσταση που επικρατεί στη Ροτόντα τόσο από τον έγκριτο δημοσιογράφο όσο και από τους πάντα πρόθυμους αγανακτισμένους ακροατές- περίοικους (γιατί ως γνωστό όλη η Ροτόντα Metropolis ακούει) η προσοχή στρέφεται προς τος αναρχικούς και τα «μαγαζιά» που διατηρούν στην περιοχή. Έτσι λοιπόν γίνεται λόγος για «μαγαζιά» δίπλα σε 80-λέπτες πιτσαρίες μέσα στα οποία κάθε βράδυ 200 -300 αναρχικοί (προφανώς αφού μεταξύ άλλων τελειώσουν τις σατανιστικές και πάσης φύσεως ανίερες τελετές τους) εφορμούν στην πλατεία της Ροτόντας όπου πλιατσικολογούν ανηλεώς τις περιουσίες του κοσμάκη και πουλάνε την προστασία τους σε «λαθραίους» μικροπωλητές. Αφού γίνει η περιγραφή αυτής της «λαίλαπας» ο μάχιμος δημοσιογράφος καλεί τον γενικό διευθυντή της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αλλά και τον υπουργό Υπουργό προστασίας του πολίτη να επέμβουν άμεσα. Η απορία του εύλογη: «Πως γίνεται αντί να τους βάζουνε φυλακή, να τους αφήνουνε να ανοίγουνε και μαγαζιά», πραγματικό μνημείο λόγου η εκπομπή «Παρέμβαση» στο αθλητικό Metropolis.

 

Επειδή πολύ πιθανό ο Παπαζαφειρίου να μην πάρει απάντηση στα ερωτήματα που τον ταλαιπωρούν θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε εμείς. Κινούμαστε στην περιοχή της Ροτόντας εδώ και πολλά χρόνια. Δεν θεωρούμε το μέρος ειδυλιακό όπως άλλωστε και κανένα άλλο μέρος αυτής της πόλης. Παρολαυτά, έχουμε στο παρελθόν επιχειρήσει να κρατήσουμε την πλατεία ζωντανή και «καθαρή» από την  πρέζα και κάθε είδους νταλαβέρια σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και με προσωπικό κίνδυνο. Θεωρούμε την πλατεία της Ροτόντας ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της Θεσσαλονίκης. Ένα μέρος όπου μαζεύεται κόσμος που δεν θέλει ή δεν μπορεί να «ψυχαγωγηθεί» στα διάφορα μπαράκια και τις καφετέριες όπως ίσως θα θεωρούσε φρόνιμο ο Παπαζαφειρίου. Ένα μέρος στο οποίο γίνονται τόσες πολιτικές, κοινωνικές και μουσικές εκδηλώσεις όσες δεν γίνονται σε όλες τις υπόλοιπες πλατείες της πόλης μαζί.  Ένα μέρος στο οποίο τα «μπιτια» και τα ελαφρολαίκα της παραλίας δίνουν τη θέση τους σε χαλαρή κουβεντούλα και άραγμα με την παρέα. Ένα μέρος που μπορεί να συγκριθεί με τις παλιές «πιάτσες» του ντο-ρε, της κούσκουρα και της ναυαρίνου, τότε που τα μπουζούκια και ο Παντελίδης δεν ήταν ο μόνος τρόπος να διασκεδάσεις σε αυτή την πόλη. Όσο για τα «μαγαζιά» των αναρχικών δίπλα σε 80-λεπτες πιτσαρίες καλά θα κάνει ο Παπαζαφειρίου να αφήσει ήσυχα πράγματα που ούτε θέλει αλλά πιθανότατα ούτε μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει.

 

Δεν περιμέναμε τίποτα παραπάνω από το συγκεκριμένο σταθμό που πάντα εκπροσωπούσε τη φωνή της αστυνομίας εντός αλλά και εκτός των γηπέδων. Δεν περιμέναμε τίποτα παραπάνω από το συγκεκριμένο «δημοσιογράφο» καθώς η θέση  του, όπως και όλου του συναφιού του, θα είναι πάντα  να αναπαράγει τις κυρίαρχες εξουσιαστικές λογικές και το γνωστό τρίπτυχο «ησυχία-τάξη-ασφάλεια». Πόσο μάλλον τώρα που με πιο πρόσφατες δηλώσεις του, πάλι από την «όλο νόημα και ουσία» εκπομπή του υποστήριξε ανοιχτά τους ναζίδες της χρυσής αυγής.  H επιλογή της χειραγώγησης, της διαμεσολάβησης μεταξύ του κοινωνικού
πάτου και της κυριαρχίας, η επιλογή της προάσπισης της «καθαρότητας» ή της
υπεράσπισης των νεοναζί, είναι ουσιαστικά επιλογή θέσης στον συνεχή κοινωνικό
πόλεμο.Εμείς α.πλά να θυμίσουμε ότι ο καθένας κρίνεται ανάλογα με τη θέση του και τις επιλογές του.

 

Οι πιο «καθαρές» πόλεις υπάρχουν στα πιο βρώμικα μυαλά.

 

Παπαζαφειρίου, μιλάς…

Σε ακούμε…

 

Πλιατσικολόγοι και άλλοι «περίεργοι» από την περιοχή της Ροτόντας

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License