τί κάνουμε άμα μας πιάσει ελεγκτής χωρίς εισητήριο

απλά πράγματα

Εάν ελεγκτής μας ζητήσει το εισιτήριο ή τα στοιχεία μας:

1.             Αρνούμαστε να δώσουμε τα στοιχεία μας στον ελεγκτή. Στοιχεία δίνουμε μόνο αν μας τα ζητήσει οποιοσδήποτε αστυνομικός (ακόμα και εκτός υπηρεσίας), πταισματοδίκης ή ειρηνοδίκης, που θα βρίσκεται ή θα έλθει στο λεωφορείο/τρένο.

2.            Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τον ελεγκτή οπουδήποτε. Ούτε βέβαια οποιονδήποτε security.  Αν μας εξαναγκάσει να τον ακολουθήσουμε με τη βία, του κάνουμε μήνυση για παράνομη βία, εκβίαση και παράνομη κατακράτηση. Καλούμε τότε εμείς την αστυνομία και απαιτούμε τη σύλληψή του. Συγκρατούμε σε κάθε περίπτωση τα διακριτικά του (αριθμός στο καρτελάκι του).  Αν βιαζόμαστε να φύγουμε, συγκρατούμε τα διακριτικά του και του κάνουμε μήνυση αργότερα.

3.            Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την άφιξη της αστυνομίας.

4.            Για μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήξη του επεισοδίου, κατεβαίνουμε στην επόμενη στάση, χωρίς δισταγμό.

5.            Η αστυνομία δεν μπορεί να μας συλλάβει (μόνο να πάρει τα στοιχεία μας) διότι το αδίκημα διώκεται κατ’ έγκληση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει υποβληθεί μήνυση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας (όχι υπάλληλο) συγκεκριμένα για το δικό μας πρόσωπο (πράγμα αδύνατο). 

6.            Εάν ο οδηγός αρνείται να ανοίξει τις πόρτες (παγιδεύοντας έτσι και τους άλλους επιβάτες), του δηλώνουμε ότι διαπράττει παράνομη κατακράτηση και ότι θα τον μηνύσουμε (πράγμα που κάνουμε εφόσον οδηγηθούμε τελικά στο τμήμα), απευθυνόμενοι ταυτόχρονα και τους συνεπιβάτες μας, εξηγώντας ότι αυτό που κάνει ο οδηγός και ο ελεγκτής είναι παράνομο και ότι όπως σε όλα τα άλλα ζητήματα, η κυβέρνηση, μας τα παίρνει εκβιαστικά και τα δίνει σε εταιρίες και τράπεζες. Με επίγνωση του δίκιου μας, κάνουμε συμμάχους τους συνεπιβάτες μας.

7.             Εάν έλθουν οι αστυνομικοί, τους δίνουμε τα στοιχεία μας και απαιτούμε να συλλάβουν αμέσως, τον ελεγκτή ή και τον οδηγό, διότι μας κράτησαν παράνομα εντός του λεωφορείου (ή γραφείου ή σταθμού κλπ), και ζητούμε να εφαρμόσουν την αυτόφωρη διαδικασία και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι, αμέσως στο αστυνομικό τμήμα.

8.            Αστυνομικοί που αρνούνται να συλλάβουν τον ελεγκτή/οδηγό κατόπιν της μήνυσής μας, διαπράττουν παράβαση καθήκοντος. Μπορούμε να τους μηνύσουμε και να υποβάλουμε έγγραφη Αναφορά εναντίον τους στο ΑΤ., κοινοποιούμενη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

9.            Σε κάθε περίπτωση επικοινωνούμε με τα τηλέφωνα των Επιτροπών Αγώνα του «Δεν πληρώνω», απ’ όπου δεχόμαστε τη βοήθεια συναγωνιστών και δικηγόρων μελών του κινήματος.

από επικυρωμένος 30/01/2014 3:26 μμ.


,το μισό σου δίκιο το έχεις χάσει έτσι.Στα μάτια του κόσμου είσαι τζαμπατζής και ο ελεγκτής νομίζει πως έχει το πάνω χέρι.Οπότε χτύπα εισιτήριο και μετά βρισίδι και κράξιμο με το κιλό στον βλάκα,θα σε κοιτάνε και δεν θα μπορούν να πουν κουβέντα.

από ακυρο στους ελεγκτες 30/01/2014 3:58 μμ.


https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1508535

Δεν ακυρώνουμε εισιτήριο

Ακυρώνουμε τον έλεγχο

Ελεύθερη Μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς & Οδηγός επιβατών

320 εκ. ευρώ κάθε χρόνο ξοδεύονται από την κυβέρνηση για τα 44.οο0 κρατικά - υπουργικά αυτοκίνητα (δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Καθημερινή, στις 24-9-2012), ενώ η καθημερινή μετακίνηση όλων εμάς, των από κάτω, έχει γίνει γολγοθάς. Μας αναγκάζουν σε δυσβάστακτη φορολογία, μας τρομοκρατούν με διακοπή ρεύματος και νερού, μας εκβιάζουν με πλειστηριασμούς των σπιτιών μας, ενώ ταυτόχρονα διαλύουν υγεία και παιδεία, προσπαθώντας να ελέγξουν κάθε βήμα της ζωής μας.

Μας θέλουν σκυφτούς, άβουλους και απομονωμένους. Μόνο, όμως, μέσα από συλλογικούς αγώνες και δυναμικές παρεμβάσεις θα σπάσουμε την απομόνωση, την παραίτηση και τη μοιρολατρία. Η ελεύθερη μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η άρνηση του προστίμου σε όσους δεν έχουν εισιτήριο, η παραχώρηση και η αποδοχή του εισιτηρίου, είναι πράξεις κοινωνικής αντίστασης και αλληλεγγύης, που τις εφαρμόζουμε και τις υπερασπιζόμαστε συλλογικά.

Αντιστεκόμαστε στην καθημερινή βία που μας ασκούν. Πράξη αντίστασης είναι να μην πληρώνουμε εισιτήριο σε λεωφορεία, τρόλεϋ, τραμ, μετρό και να απαιτούμε την ελεύθερη μετακίνησή μας. Όχι μόνο γιατί τα έχουμε πληρώσει πολλαπλά, αλλά και γιατί αρνούμαστε να πληρώνουμε ό,τι μας επιβάλλουν, ιδιαίτερα σήμερα, στη συνθήκη κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν, και μάλιστα καραδοκούν να βγάλουν τη χασούρα από τις δικές μας πλάτες. Γιατί είναι βία ο έλεγχος εισιτηρίου στον άνεργο που δεν έχει να πληρώσει, στον υπερήλικα που του κόβουν τα φάρμακα, στον νέο και τη νέα που τον πετάνε έξω από το σχολείο και το πανεπιστήμιο, στον μετανάστη που δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Είναι κοινωνική τιμωρία ο έλεγχος εισιτηρίου στις μετακινήσεις μας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δεν ακυρώνουμε εισιτήριο

Ακυρώνουμε τον έλεγχο

Απαιτούμε ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Να ξεπεράσουμε και να σπάσουμε τον φόβο του μπαμπούλα ελεγκτή που δεν βγαίνει για μεροκάματο, αλλά για επί πλέον χαρτζιλίκι, αφού στις πλάτες των οικονομικά εξαθλιωμένων επιβατών εισπράττει το 40% του προστίμου. Η δράση του ελεγκτή που με τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύει, σε συνδυασμό με τις πολιτικές πλάτες που του κάνει το κράτος, οδήγησε στην κρατική δολοφονία του 18χρονου Θανάση Καναούτη στο Περιστέρι, τον Αύγουστο, όταν μετά από συμπλοκή που είχε με ελεγκτή και οδηγό, επειδή δεν είχε να πληρώσει εισιτήριο, βρέθηκε νεκρός στο δρόμο.

Πάντως, καλό είναι να ξέρουμε πώς να αντισταθούμε, σε περίπτωση που συναντηθούμε μαζί του:

Οδηγός επιβατών

1.        Αρνούμαστε να δώσουμε τα στοιχεία μας στον ελεγκτή. Στοιχεία δίνουμε μόνο αν μας τα ζητήσει οποιοσδήποτε αστυνομικός (ακόμα και εκτός υπηρεσίας), πταισματοδίκης ή ειρηνοδίκης, που θα βρίσκεται ή θα έλθει στο λεωφορείο/τρένο.

2. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τον ελεγκτή οπουδήποτε. Ούτε βέβαια οποιονδήποτε security.  Αν μας εξαναγκάσει να τον ακολουθήσουμε με τη βία, του κάνουμε μήνυση για παράνομη βία, εκβίαση και παράνομη κατακράτηση. Καλούμε τότε εμείς την αστυνομία και απαιτούμε τη σύλληψή του. Συγκρατούμε σε κάθε περίπτωση τα διακριτικά του (αριθμός στο καρτελάκι του).  Αν βιαζόμαστε να φύγουμε, συγκρατούμε τα διακριτικά του και του κάνουμε μήνυση αργότερα.

3. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την άφιξη της αστυνομίας.

4. Για μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήξη του επεισοδίου, κατεβαίνουμε στην επόμενη στάση, χωρίς δισταγμό, κανείς δεν μπορεί να μας κρατήσει μέσα στο όχημα.

5. Η αστυνομία δεν μπορεί να μας συλλάβει (μόνο να πάρει τα στοιχεία μας) διότι το αδίκημα διώκεται κατ’ έγκληση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει υποβληθεί μήνυση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας (όχι υπάλληλο) συγκεκριμένα για το δικό μας πρόσωπο (πράγμα αδύνατο).

6. Εάν ο οδηγός αρνείται να ανοίξει τις πόρτες (παγιδεύοντας έτσι και τους άλλους επιβάτες), του δηλώνουμε ότι διαπράττει παράνομη κατακράτηση και ότι θα τον μηνύσουμε (πράγμα που κάνουμε, εφόσον οδηγηθούμε τελικά στο τμήμα), απευθυνόμενοι ταυτόχρονα και στους συνεπιβάτες μας, εξηγώντας ότι αυτό που κάνει ο οδηγός και ο ελεγκτής είναι παράνομο και ότι όπως σε όλα τα άλλα ζητήματα, η κυβέρνηση, μας τα παίρνει εκβιαστικά και τα δίνει σε εταιρείες και τράπεζες. Με επίγνωση του δίκιου μας, κάνουμε συμμάχους τους συνεπιβάτες μας. Ζητούμε στοιχεία επιβατών για μαρτυρία.

7. Εάν έλθουν οι αστυνομικοί, τους δίνουμε τα στοιχεία μας και απαιτούμε να συλλάβουν αμέσως, τον ελεγκτή ή και τον οδηγό, διότι μας κράτησαν παράνομα εντός του λεωφορείου (ή γραφείου ή σταθμού).

8. Όταν συνταχθεί πρόστιμο θα σου ζητηθεί να το υπογράψεις. Μην ξεχάσεις, πριν την υπογραφή σου, να γράψεις «με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου».

9. Μην πληρώσεις το πρόστιμο επιτόπου, ακόμα και αν έχεις τα χρήματα. Άλλωστε η έκπτωση ισχύει για 10 ημέρες

10. Μπορείς να πας στον ΟΑΣΑ και εκθέτοντας την οικονομική, οικογενειακή, κοινωνική σου κατάσταση να ζητήσεις τη διαγραφή του.

   ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Τηλέφωνο ενημέρωσης, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας: 6983 475657

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

από εγω 30/01/2014 5:35 μμ.


σε περιπτωση που ο οδηγος δεν ανοιγει την πορτα, ο ελεγκτης δεν μας αφηνει να φυγουμε ή/και ο μπατσος δεν δεχεται να παρει τα στοιχεια του ελεγκτη/οδηγου θα βοηθησει να τραβηξουμε βιντεο με το κινητο μας την ολη διαδικασια (για αποδεικτικο στοιχειο) ή θα ειναι επιβαρυντικο για εμας?


Γιατί δεν χτυπάμε εισητήριο:

Είμαστε άνθρωποι που γεννήθηκαν σε μια οικογένεια χωρίς πλούτο, δηλαδή είμαστε προλετάριοι εργαζόμενοι ή άνεργοι καθώς ο μοναδικός τρόπος να ζήσουμε είναι να εργαστούμε. Κάποιοι άλλοι τυχεροί γεννήθηκαν σε οικογένεια με σπίτια, αμάξια, χωράφια, εργοστάσια, μαγαζιά, είναι δηλαδή μουρζουαζοί και δεν χρειάζεται να εργάζονται για να ζήσουν αφού προσλαμβάνουν εργαζομένους για να κάνουν τη δουλειά κι αυτοί πλουτίζουν λόγω της ιδιοκτησίας τους πάνω στα υλικά μέσα παραγωγής του πολιτισμού. Το κράτος προστατεύει την ιδιοκτησία τους με τους μπάτσους και έφτιαξε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως το λεωφορείο και το μετρό για να μεταφέρουν τους εργάτες προς τον χώρο δουλειάς του καπιταλιστή, δηλαδή τα μέσα μετακινήσεως υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους καπιταλιστές ώστε να μπορούν να προσλαμβάνουν εργάτες που ζουν μακρυά.

Όταν ο εργαζόμενος πρέπει να πληρώσει εισητήριο για το λεωφορείο είναι δυο φορές κορόιδο γιατί πληρώνει για να πάει να τον εκμεταλλευτεί ο καπιταλιστής και μετά δουλεύει πολλές ώρες για ένα ξεροκόμματο ψωμί. Όλη η κοινωνία είναι φτιαγμένη για να εκμεταλλεύονται τον εργάτη και την εργάτρια.

Ο εργάτης (και ο άνεργος, φοιτητής κλπ) που αρνείται να πληρώσει εισητήριο το κάνει για πολιτικούς λόγους επειδή αρνείται να ζει σε μια ταξική κοινωνία και επιθυμεί να την αντικαταστήσει από μια κοινωνία όπου όλοι θα είναι ίσοι και δεν θα υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Η άρνηση πληρωμής εισητηρίου είναι ένα μέσο πολύ συμβολικό καθώς ο εργάτης και η εργάτρια αρνούνται να πληρώσουν για να μετακινηθούν προς τον χώρο εργασίας όπου τους εκμεταλλεύονται γιατί το εισητήριο είναι μια μορφή φορολογίας πάνω στους εργαζομένους (οι πλούσιοι καπιταλιστές μπορούν να κυκλοφορούν με τη λιμουζίνα τους και το ελικόπτερό τους).

Η άρνηση πληρωμής εισητηρίου λοιπόν είναι μια προσπάθεια επανάστασης από τους εργάτες εναντίων των πλουσίων καπιταλιστών. Με την άρνηση πληρωμής εισητηρίου απαιτούμε από το κράτος να παρέχει στους εργάτες δωρεάν μετακίνηση ώστε τουλάχιστον να μην πληρώνουμε από τη τσέπη μας για να πάμε να δουλέψουμε και να μας εκμεταλλευτεί το αφεντικό μας. Απαιτούμε δηλαδή από το κράτος να προστατέψει και τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι μόνο αυτά των καπιταλιστών.

Επιπρόσθετα, πολλοί εργάτες και εργάτριες δεν έχουν αρκετά χρήματα για τα βασικά όπως τρόφιμα ή λογαριασμούς ρεύματος και η άρνηση πληρωμής εισητηρίου τους βοηθά να επιβιώσουν μέσα σε ένα κόσμο που κυριαρχείται από τους πλούσιους (εγώ που τα γράφω αυτά δεν έχω τηλέφωνο, ούτε κινητό εδώ και πάνω από ένα χρόνο, επειδή δεν έχω χρήματα ούτε καν μια κάρτα ομιλίας 5 ευρώ να αγοράσω, και ίσα-ίσα που διαθέτω αρκετά χρήματα για να μπορώ να αγοράζω αρκετά τρόφημα ώστε να έχω ένα πιάτο φαγητό την ημέρα αλλά δεν μπορώ παραπάνω και το ψυγείο είναι πάντα άδειο, και δεν εχω καν τη δυνατότητα να πληρώνω εισητήρια, το εισητήριο για εμένα είναι η διαφορά μεταξύ του να μπορώ να έχω τυρί στο φαγητό μου σήμερα ή να μην μπορώ, κι όπως καταλαβαίνεις προτιμώ το τυρί).

 

από δεν υπάρχει τέτοιο θέμα καν 30/01/2014 6:18 μμ.


Το δικαστήριο δε θα δεχτεί το βίντεο ως αποδεικτικό στοιχείο. Ειδικά στην περίπτωση που ενοχοποιεί τον ελεγκτή ή κάποιο μπάτσο (γιατί π.χ. δεν έκανε τα νόμιμα συλλαμβάνοντας τον ελεγκτή για παράνομη παρακράτηση).

Το να σηκώσεις το κινητό και να του πεις "και τώρα ετοιμάσου να γίνεις διάσημος σε όλη την Ελλάδα ως ο ελεγκτής που κυνηγάει ανέργους" είναι άλλο...

(κι αυτοί ψυχολογικό πόλεμο ασκούν, γιατί να μην ασκήσουμε κι εμείς αντίστοιχα, αφού είναι κυνικά κοπρόσκυλα που βγάζουν λεφτά από το τίποτα, τραμπουκίζοντας κόσμο)

από 8 30/01/2014 6:41 μμ.


Ναι μπορούμε να τραβήξουμε βίντεο μέσα στο λεωφορείο και θα βοηθήσει ως αποδεικτηκό. Το λεωφορείο είναι δημόσιος χώρος και στο δημόσιο χώρο επιτρέπεται να τραβάς φωτογραφίες ή βίντεο (με ήχο) οτιδήποτε θέλεις και να το δημοσιεύεις ακόμα. Βασίζεσαι στη νομοθεσία που υπάρχει για τους δημοσιογράφους, και δεν ορίζει οτι το δικαίωμα αυτό ανήκει μόνο σε ορισμένους αλλά αντιθέτως θεωρείται δικαίωμα ελευθερίας του λόγου που υπάρχει για όλους ανεξαιρέτως. Άμα σε ενοχλήσουν λες οτι γράφεις βίντεο για δημοσιογραφική χρήση ώστε να το δώσεις σε έναν γνωστό σου δημοσιογράφο και οτι έχεις αυτό το δικαίωμα από το σχετικό άρθρο του Συντάγματος και τη σχετική νομοθεσία περί ελεύθερης επικοινωνίας και σχολιασμού της επικαιρότητας. Πολλοί καλλιτεχνικοί φωτογράφοι φωτογραφήζουν μέσα σε λεωφορεία και μετρό για τις εκθέσεις τους και τα βιβλία τους, ενώ συχνά παίρνουν κομμάτια βίντεο με επιβάτες σε λεωφορεία και μετρό για χρήση σε κινηματογραφικές ταινίες. Και δεν υπάρχει τίποτε που λέει οτι δεν έχεις το δικαίωμα να τραβήξεις βίντεο κι εσύ (στη περίπτωση που σου πει ο σεκιουριτάς ή ο οδηγός κάτι για προσωπικά δεδομένα κλπ του λες οτι δεν ισχύουν αυτά στο δημόσιο χώρο και οτι τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δημόσιος χώρος).

Όσο πιο σύντομα δημοσιεύσεις το βίντεο στο YouTube, το Vimeo ή εδώ τόσο το καλύτερο γιατί με την άμεση δημοσίευση μπορείς να αποφύγεις τη πιθανότητα να σου πει ένας δικαστής οτι το βίντεο είναι ψεύτικο, θα τους πεις το πήρα το μεσημέρι και το δημοσίευσα το απόγευμα οπότε δεν θα είχα χρόνο να το παραποιήσω.

Στο μετρό ισχύει το ίδιο, μπορείς να φωτογραφήζεις και να γράφεις βίντεο (με ήχο) μέσα στο μετρό είτε στο τραίνο είτε στο σταθμό οτιδήποτε θέλεις, είναι ένα δικαίωμα που το έχεις και συνταγματικά και νομικά αλλά εκεί έχουν το δικαίωμα να σου πουν να βγεις έξω, ωστόσο οι σεκιουριτάδες του μετρό δεν έχουν το δικαίωμα να σε ακουμπήσουν οπότε άμα δεν θες να βγεις απλά κάθεσε εκεί. Πιθανότατα θα έρθουν μετά όμως με αστυνομικό όμως, στον οποίο πρέπει να δείξεις ταυτότητα ή να πεις τα στοιχεία σου άμα σε ρωτήσει, κι άμα η εταιρία του μετρό σου κάνει μύνηση επειδή σου είπε να βγεις και δεν βγήκες τότε  αλλά δεν ξέρω τί άλλο έχει δικαίωμα να κάνει αλλά γενικά έχει μεγαλύτερη δύναμη ως αστυνομικός (εκτός φυσικά αν προλάβεις να φύγεις πριν έρθει ο αστυνομικός ή με κάποιο άλλο τρόπο τον αποφύγεις).

Στο μετρό μπορεί να σου πουν να μπεις μέσα σε ένα δωμάτιο που έχουν οι σεκιουριτάδες. Μην το κάνεις. Θέλουν να σε βάλουν στο δωμάτιο ώστε να μην έχεις μάρτυρες συνεπιβάτες κλπ. Μου συνέβη εμένα δυο φορές σε δυο σταθμούς, τη μία φορά ήταν εκεί αστυνομικός που προσπάθησε μέχρι και ανάκριση για τα πολιτικά μου να μου κάνει. Δεν έχεις καμία υποχρέωση να μπεις σε κανένα δωμάτιο και προσπάθησε όσο μπορείς να μείνεις κοντά σε συνεπιβάτες.

Πέρα απο τα δικαιώματα και τα νομικά, φυσικά μπορεί κάποιος (οδηγός, σεκιουριτάς κλπ) να ασκήσει βία επάνω σου για να σου πάρει το κινητό, σε αυτή τη περίπτωση έχεις τους συνεπιβάτες ως μάρτυρες για τη παράνομη βιαιοπραγία επάνω σου και κάνεις μύνηση.

 

από προσοχή 30/01/2014 11:03 μμ.


Προφανώς έχεις παραπλανηθεί από δημοσιεύσεις σχετικά με το τι ισχύει σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στις ΗΠΑ, όπου η προστασία του ατόμου έχει πάει περίπατο εδώ και δεκαετίες.

Στην Ελλάδα δε μπορείς να πεις σε κανένα ότι τραβάς βίντεο...για δημοσιογραφικούς λόγους αν δεν είσαι δημοσιογράφος (ΕΣΗΕΑ, αν έχεις ακουστά;). Ούτε μπορείς να φωτογραφίζεις όποιον γουστάρεις επειδή είναι "δημόσιος χώρος". Φωτορεπόρτερς, αν έχεις υπόψη σου; Έχουν και σωματείο, γιατί δεν τους ρωτάς να σου πουν;

Τι θα πεις φίλε μου μετά στο δικαστήριο, όταν θα σε ρωτήσει ο πρόεδρος ή ο δικηγόρος του μαλάκα του ελεγκτή, που είναι η δημοσιογραφική σου ιδιότητα, τι δημοσιεύσεις έχεις κ.τ.λ.; Ξαφνικά έγινες δημοσιογράφος την ώρα που σε τραμπούκιζε ο ελεγκτής;

Έχεις την εντύπωση ότι προκειμένου να διασώσουν τον ελεγκτή δε θα αξιοποιήσουν τα πάντα;

Με αυτά τα ράδιο-αρβύλα του διαδικτύου μπορεί να πάρεις κανένα στο λαιμό σου και μετά θα τρέχει. Από θιγόμενος θα βγει και από κάτω!

Να ρωτάτε και κανένα δικηγόρο ξέρω γω, όχι μόνο την Αγία Google.

από 8 31/01/2014 12:34 πμ.


Άμα βγάλεις βίντεο οδηγό ή ελεγκτή που δεν σε αφήνουν να κατέβεις από λεωφορείο ή αστυνομικό που παρανομεί, και σε κλατηγορήσουν οτι τους βιντεογράφησες χωρίς άδεια τότε στηρίζεσαι νομικά στο άρθρο 10 περί ελευθερίας του λόγου της ευρωπαϊκής συμφωνίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στην ερμηνευτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει οτι τα προσωπικά δεδομένα δεν ισχύουν στο δημόσιο χώρο καθώς και για καλλιτεχνικούς, δημοσιογραφικούς ή επιστημονικούς σκοπούς.
 Δεν χρειάζεσαι να είσαι δημοσιογράφος για να στηριχτείς σε αυτούς τους νόμους, ισχύουν για όλους. Το αν θα πρεπε να είναι έτσι ή όχι είναι άλλη ιστορία. Κανένας δεν μπορεί, νομικά, να σου κάνει τίποτα αν βγάλεις βίντεο με το κινητό σου μέσα στο λεωφορείο ή στο μετρό.

από απάντηση 31/01/2014 2:10 πμ.


Φυσικά κι άμα ελεγκτής ή οδηγός δεν σε αφήνει να βγεις ή αν μπάτσος παρανομεί θα τον πάρεις φωτογραφία ή βίντεο με το κινητό, και κανονικά η νομοθεσία είναι έτσι που δεν μπορεί κανείς να σου κάνει τίποτε, ούτε ο ελεγκτής μπορεί να επικαλεστεί προσωπικά του δεδομένα ή βιντεογράφηση χωρίς άδεια. Αν το δικαστήριο δεν το δεχτεί σαν αποδειχτικό, θα το βάλεις στο youtube (βασικά θα λεγα να το βάλεις αμέσως μόλις το τραβήξεις το βίντεο) γιατί τέτοια περιστατικά πρέπει να τα βλέπουν όλοι. Δεν χρειάζεται να είσαι δημοσιογράφος για να τραβάς φωτογραφίες και βίντεο σε δημόσιο μέρος (δρόμος, λεωφορείο, μετρό). Εδώ ισχύουν τα ίδια όπως και στις ΗΠΑ όσον αφορά τις φωτογραφίες και τα βίντεο στο δημόσιο χώρο, από όσο γνωρίζω, καθώς ισχύει η Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που το Άρθρο 10 αφορά την ελευθερία του λόγου: https://en.wikipedia.org/wiki/Article_10_of_the_European_Convention_on_Human_Rights οπότε από νομική άποψη είσαι εντάξει. Έτσι κι αλλιώς, οι σταθμοί συχνά δείχνουν βίντεο τραβηγμένα από τυχαίο κόσμο, και οι σταθμοί συχνά έχουν ανθρώπους που τραβάνε φωτό ή βίντεο ενώ δεν είναι δημοσιογράφοι ούτε καν έχουν προσληφθεί αλλά δουλεύουν "με το κομμάτι" και με μπλοκάκι (και αν... συνήθως μένουν απλήρωτοι μέχρι να "αποδείξουν την αξία τους"). Η νομοθεσία έχει φτιαχτεί για να προστατεύει τους δικούς τους δημοσιογράφους, αλλά ισχύει νομικά για όλους. Άλλωστε, και οι τουρίστες τραβάνε φωτογραφίες και βίντεο οτιδήποτε και οποιονδήποτε και τα βγάζουν στα facebook τους. Άμα λοιπόν κάποιος οδηγός δεν θέλει να τον βγάζεις βίντεο ενώ παρανομεί, πες του οτι είναι δικαίωμά σου και συνέχισε να τραβάς το βίντεο, εφόσον σου είναι χρήσιμο για να δείξεις τη παρανομία του οδηγού. Δεν μπορούν να σου κάνουν κάτι επειδή έβγαλες ή δημοσίευσες βίντεο (ο μοναδικός νομικός περιορισμός είναι σε μη-δημόσιο χώρο με την ένοια της απαγόρευσης εισόδου σε αγνώστους όπου υπάρχει ρητή απαγόρευση βιντεογράφησης, δηλαδή άμα το λεωφορείο μπει σε ιδιωτικό αμαξοστάσιο που έχουν πρόσβαση μόνο εργαζόμενοι εκεί και έχει πινακίδα οτι δεν επιτρέπεται κινητό με βίντεο τότε νομικά έχεις συνέπειες αν βγάλεις βίντεο εκεί, αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι άμα το λεωφορείο είναι στο δρόμο ή αν είσαι σε βαγόνι ή σταθμό του μετρό κλπ).

Επιπρόσθετα ισχύουν το άρθρο του συντάγματος για την ελευθερία του λόγου και η σχετική νομοθεσία. Ακόμα κι αν ελληνικό δικαστήριο δεν δεχτεί το δικαίωμα του ατόμου να βγάζει βίντεο σε ένα λεωφορείο που δεν σου επιτρέπουν να βγεις έξω και σε παρακρατούν κατά τη θέλησή σου και προσπαθήσουν να σε κατηγορήσουν οτι έβγαλες βίντεο χωρίς άδεια, μπορείς (θεωρητικά) να πας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βάλει πρόστιμο στην Ελλάδα για παράνομη απόφαση δικαστηρίου αφού ο ευρωπαϊκός νόμος θεωρείται ανώτερος του εθνικού.

Αν ήταν παράνομο να φωτογραφίζονται άνθρωποι στο δημόσιο χώρο, τότε όλοι οι τουρίστες που έρχονται εδώ και φωτογραφήζουν αβέρτα όποιον να'ναι καθώς και όλοι οι καλλιτεχνικοί φωτογράφοι που κάνουν εκθέσεις με φωτογραφίες ανθρώπων στο δρόμο και στο μετρό θα ήταν παράνομοι. Στο σταθμό Συντάγματος του Μετρό είχε γίνει πρόσφατα έκθεση φωτογραφίας δρόμου με αυτό ακριβώς το θέμα, που φωτογράφοι παρουσίασαν φωτογραφίες ανθρώπων που τους φωτογράφησαν στο δρόμο χωρίς την άδειά τους και χωρίς καν να το γνωρίζουν. Άσχετα από το αν είναι ηθικό ή όχι, το θέμα με τους νόμους είναι οτι είναι νόμιμο.

Εφόσον λοιπόν είναι νόμιμο, μπορείς (και πρέπει) να χρησιμοποιήσεις τον νόμο όσο μπορείς ώστε να βγάλεις βίντεο έναν οδηγό ή ελεγκτή που δεν σε αφήνει να βγεις έξω ή να φωτογραφήσεις έναν μπάτσο που παρανομεί.

Πέρα από αυτά, άμα ο σεκιουριτάς στο μετρό ή ο μπάτσος που φωτογράφησες κλπ σου πουν για προσωπικά δεδομένα, πες τους οτι η σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ρητά πως τα προσωπικά δεδομένα δεν ισχύουν για φωτογράφηση/βιντογράφηση στο δημόσιο χώρο καθώς και για καλλιτεχνικούς, δημοσιογραφικούς και επιστημονικούς σκοπούς.

Στο δικαστήριο σχεδόν σίγουρα θα προσπαθήσουν να μην δεχτούν τα αποπδεικτικά σου στοιχεία, μα άμα με δικό σου δικηγόρο (από κάποια ομάδα νομικής βοήθειας πχ) τους υπενθυμίσεις το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οτι η φωτογράφηση και βιντεογράφηση ανθρώπων στο δημόσιο χώρο επιτρέπεται χωρίς τη συγκατάθεσή τους και χωρίς να χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, θα τους εξαναγκάσεις να το σκεφτούν πιο σοβαρά αν δεν ακολουθήσουν τους νόμους που οι ίδιοι έχουν βγάλει γιατί αν πας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο τότε ξέρουν οτι μπορεί να φάνε πρόστιμο. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις φωτογράφων, σκηνοθετών και απλών ανθρώπων που τους έκαναν μύνηση επειδή δημοσίευσαν φωτογραφίες ή έβαλαν κομμάτι βίντεο στη κινηματογραφική τους ταινία με περαστικούς από το δρόμο ή πλάνα μέσα από λεωφορεία ή το μετρό και σε όλες τις περιπτώσεις που ο δικηγόρος του φωτογράφου ή του σκηνοθέτη επικαλέστηκε το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ελευθερία του λόγου, που ισχύει για όλους και όχι μόνο για επίσημους δημοσιογράφους, ο δικαστής αναγκάστηκε να το δεχτεί και να αναφέρει ρητά οτι όντως η φωτογράφηση και βιντεογράφηση ανθρώπων στο δημόσιο χώρο είναι νόμιμη ακόμα και χωρίς την άδειά τους και οτι δεν υπάρχει νόμος που να μπορεί να απαγορέψει σε κάποιον να βγάλει ό,τι βίντεο θέλει στο δρόμο ή μέσα σε λεωφορείο. Μια πρόσφατη ταινία μικρού μήκους που είδα στο Ινστιτούτο Θερβάντες σε Ισπανο-Ελληνικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους είχε ακριβώς σαν θέμα τυχαίους περαστικούς και συνεπιβάτες λεωφορείων ή μετρό καθώς και γυναίκες που άπλωναν πλυμμένα ρούχα στα μπαλκόνια τους για να στεγνώσουν. Θα τους αφήσεις λοιπόν αυτούς να βγάζουν φωτογραφία και βίντεο όποιον θέλουν και εσύ να μη βγάλεις βίντεο τον οδηγό και τον ελεγκτή που σε κατακρατά μέσα στο λεωφορείο παρά τη θέλησή σου επειδή φοβάσε μήπως σε κατηγορήσουν για παράνομη βιντεογράφηση; Όχι βέβαια! Θα τους βγάλεις βίντεο, φυσικά!

Αυτά όσον αφορά τους νόμους. Το πώς θα έπρεπε να'ναι είναι μια άλλη ιστορία. Ωστόσο πρέπει να ξέρεις οτι είναι δικαίωμά σου να τραβάς βίντεο ό,τι θέλεις και να το χρησιμοποιήσεις αυτό το δικαίωμα για να βγάζεις αυτά που δεν θέλουνε να βγαίνουνε, ειδικά άμα σε κρατάνε μέσα σε λεωφορείο ή δεν σε αφήνουν να βγεις από το μετρό. Δεν μπορούν να σου κάνουν κάτι, αρκεί να ξέρεις και να χρησιμοποιήσεις το άρθρο 10 και τα σχετικά άρθρα του συντάγματος καθώς και τη σχετική νομοθεσία.


να λετε πάντα ότι είστε άνεργοι δυνατά, να ακούν και οι συνεπιβάτες, γιατί έτσι κράζουν τους ελεγκτές που επιβάλλουν σε ανέργους υπέρογκα πρόστιμα και μάλιστα φορολογούμενα μετά τη λήξη της προθεσμίας, και οι ελεγκτές μαζεύονται εκεί που δε τους παίρνει.

είναι απίστευτοι κάφροι και χαιρέκακοι, παρατηρείστε τους πώς την πέφτουν στα πιο αδύνατα τάργκετ γρουπ πρώτα, στους  μετανάστες και στα παιδιά, που συχνά δεν έχουν χρήματα για εισιτήρια και επιπρόσθετα δε μιλάνε καλά τη γλώσσα ή δεν εκφράζονται ορθά έως και καθόλου όταν κακοποιούνται ψυχολογικά.

πιάνουνε στον αέρα διαθέσεις και αδυναμίες και πατάνε πάνω τους διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα, γιαυτό επικεντρωθείτε στην βάναυση κακία που επιδεικνύουν όταν ασκούν την εξουσία τους για να τσεπώνουν τα μηδαμινά τους ποσοστά.

από καζαντζίδης 31/01/2014 9:21 πμ.


αν σου πει ο ελεγκτής, με ποιό δικαίωμα τον τραβάς βίντεο, του λες με το ίδιο δικαίωμα που εσύ θες να σου δώσω τα στοιχεία μου, χωρίς βέβαια να του τα δίνεις. Ή θα το βουλώσει και θα το υποστεί ή αν ανοίξει κουβέντα αυτός θα χάσει και θα φανεί η παρανομία του στους επιβάτες και χωρίς πολλά λόγια και μανιφέστα...


Μηνύσεις για παράνομη κατακράτηση γίνονται συνέχεια. Το θέμα είναι πόσες εκδικάζονται και άλλο τόσο πόσες ποινές επιβάλλονται. Εδώ δεν έχει δικαστεί ο δολοφόνος του Καναούτη, σε μια παράνομη κατακράτηση κολλάμε??

θα ξεχάσεις την ηθική του τζαμπατζή, όπως λέει εδώ https://athens.indymedia.org/post/1575804/
και θα πληρώσεις το πρόστιμο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License