Συμπλοκές έξω από το προεδρικό μέγαρο της Βραζιλίας σε διαδήλωση αγροτών

Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Το κίνημα MST, που κλείνει αυτή την εβδομάδα 30 χρόνια ύπαρξης, καταγγέλλει την «παράλυση» της αγροτικής μεταρρύθμισης

Μπραζίλια, Βραζιλία

Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Μπραζίλια προκειμένου να διαλύσουν πλήθος 15.000 και πλέον ακτημόνων αγροτών που επιχείρησαν να ρίξουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που είχαν στήσει οι Aρχές μπροστά από το προεδρικό μέγαρο διαδηλώνοντας κατά της «παράλυσης» της αγροτικής μεταρρύθμισης.

Η πορεία διαμαρτυρίας του Κινήματος των Αγροτών Χωρίς Γη (MST) με αίτημα την επιτάχυνση της αγροτικής μεταρρύθμισης ξεκίνησε σε ήρεμο κλίμα, όταν όμως οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο υπήρξε ένταση και ακολούθησαν συγκρούσεις με τους αστυνομικούς που εκτόξευσαν δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον του πλήθους.

Δύο αγρότες και οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του κινήματος και της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θέλαμε να συγκεντρωθούμε μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Θέλαμε να στήσουμε σκηνές όπως αυτές στον καταυλισμό μας. Όταν η αστυνομία μας είδε να βγάζουμε τον εξοπλισμό από ένα όχημα, μας επιτέθηκε με δακρυγόνα και με όλα τα άλλα» δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών.

Η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ δεν βρισκόταν στο κτίριο της προεδρίας τη στιγμή των ταραχών που τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών. Μετά τα επεισόδια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Κοινοβούλιο.

Στην άλλη πλευρά της πλατείας, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε τη λειτουργία του για μία ώρα λόγω της διαδήλωσης του πλήθους.

«Δεν υπήρξε απόπειρα εισβολής στο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, όμως λόγω του μεγάλου αριθμού των διαδηλωτών, η ασφάλεια του κτιρίου μας συμβούλεψε να αναστείλουμε» τις εργασίες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του ανώτατου δικαστικού θεσμού.

Το κίνημα MST, που κλείνει αυτή την εβδομάδα 30 χρόνια ύπαρξης, πραγματοποιεί ένα συνέδριο στη Μπραζίλια και καταγγέλλει την «παράλυση» της αγροτικής μεταρρύθμισης.

Ως σήμερα, οι διαδηλώσεις του μελών του κινήματος των ακτημόνων στη Μπραζίλια ήταν πάντοτε ειρηνικές.

Τα σημερινά επεισόδια σημειώθηκαν στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων στους δρόμους του Ρίο και του Σάο Πάολο εναντίον της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και του υπέρογκου κόστους της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (12η Ιουνίου έως τις 13η Ιουλίου).

Λίγο πριν αρχίσει η πορεία διαμαρτυρίας, 700 παιδιά των μελών του κινήματος είχαν πραγματοποιήσει ειρηνικά κατάληψη στο ισόγειο του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας «περισσότερα σχολεία» στις αγροτικές περιοχές.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License