Βραζιλία: 6 εθνικό συνέδριο του ΜΤS – 30 χρόνια αγώνα

Στάδιο Nilson Nelson, Brasília, 15 χιλιάδες άτομα μοιράστηκαν μνήμες μίας μοναδικής διαδρομής πολιτικού και κοινωνικού αγώνα στην Βραζιλία. Επίσημο ξεκίνημα του συνεδρίου του Κινήματος των Δίχως Γη

Με 900 καταλήψεις – καταυλισμούς και 150.000 οικογένειες το κίνημα γιορτάζει τα 30 χρόνια ζωής

Μία ιστορία που δεν χωράει σε ένα βιβλίο. Εκτός και αν αυτό το βιβλίο είναι τόσο μεγάλο όσοι και εκείνοι που ξέρουν να γράφουν την ιστορία του. Και από τις γιγάντιες σελίδες ενός βιβλίου, ανοιχτές μπροστά σε 15 χιλιάδες κόσμου, μοιράστηκαν αναμνήσεις  μιάς μοναδικής διαδρομής πολιτικού και κοινωνικού αγώνα στην Βραζιλία.

Η τελετή ανοίγματος του συνεδρίου πού είναι πάντα μια στιγμή που όλοι αναμένουν εξαιτίας του φορτίου ενέργειας που απελευθερώνει, συγκίνησε τις χιλιάδες των ανθρώπων που γέμισαν ασφυκτικά το στάδιο Nilson Nelson, στην πόλη της Μπραζίλια.

Άντρες, γυναίκες και παιδιά , προερχόμενοι από 23 πολιτείες και το Distrito Federal, και περισσότεροι από 200 διεθνείς καλεσμένοι, παρακολούθησαν τον λαό να γυρνά τις σελίδες μίας διαδρομής σπάνιας ιστορικής σημαντικότητας.

 Οργανωμένο από το συντονιστικό του MST της πολιτεία του Paraná, (ενός ιστορικού θύλακα του κινήματος), η έναρξη ενέπλεξε περισσότερους από 1500 συμμετέχοντες και ήταν χωρισμένη σε 5 πράξεις. Κάθε πράξη ανακοινωμένη στις σελίδες ενός τεράστιου βιβλίου περίπου τεσσάρων μέτρων ύψους, του οποίου οι σελίδες γύριζαν χάρη στην συλλογική προσπάθεια.

Από την στρατιωτική καταστολή στην οργάνωση στα χωράφια.

Η ιστορία ξεκινάει την δεκαετία του 1980 όταν η στρατιωτική κυβέρνηση στον τελευταίο της ρόγχο προσπαθεί ακόμα να ελέγξει τον λαό. Εργάτες και εργαζόμενοι των πόλεων, ιθαγενείς και αγρότες χωρίς γη, στα χωράφια και τις πόλεις δοκιμάζουν νέες μορφές οργάνωσης. Το κράτος καταπιεστής με  τους στρατιώτες του από την άλλη μεριά προσπαθεί να επιβληθεί. Ο λαός είναι όμως δυνατότερος και εκδιώκει τις ένοπλες δυνάμεις από την εξουσία.

Ο πληθυσμός των αγρών ξαναοργανώνεται. Γεννιέται το MST. Γραμμένα σώματα, τώρα τα  υποκείμενα της ιστορίας γράφουν οι ίδιοι το δικό τους προορισμό. Υπο τον τίτλο «καταλαμβάνοντας, αντιστέκοντας, παράγοντας» οι εργαζόμενοι χωρίς γη σπάνε συμβολικά , μέσω των καταλήψεων της γης, τον φραγμό των λατιφούντιων. Ο αγώνας για αγροτική μεταρρύθμιση επιστρέφει με δύναμη στην πολιτική ατζέντα της χώρας.
Το MST εγκαινιάζει μία μορφή οργάνωσης λαϊκού χαρακτήρα βασισμένη σε τέσσερεις βασικούς πυλώνες: Συλλογική διεύθυνση, ενότητα, σύνδεση με την βάση, μελέτη και δουλειά. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν το κίνημα να αποτελεί αναφορά του πολιτικού αγώνα.  Άφοβοι αλλά και  τρομεροί για τις δυνάμεις τις κυριαρχίας.

 

Αγώνας και αντίσταση.


Οι καταλήψεις της γης, η πολιτική χειρονομία και η μετασχηματιστική δράση. Η οικονομική εξουσία δεν μπορούσε να ανεχθεί την φυσική αντίσταση που απλωνόταν σε όλη την χώρα. Οπλισμένη με αυτόματα πυροβολά καρδιές. «Τα νεύρα μας είναι από πάγο αλλα οι καρδιές μας ξερνάνε φωτιά» Οι νεκροί μας σύντροφοι ζούν αιώνια στην μνήμη μας. Πώς μπορείς να ξεχάσεις τις σφαγές στοCarajás, Corumbiara και Felisburgo, ή τον αγώνα των συντρόφων/ ισσών όπως ο Roseli Nunes, Dorcelina Folador, Fusquinha, Keno, Cícero, Egídio Bruneto, και πολλοί άλλοι και άλλες.

 

Αλληλεγγύη

Η παρουσία των 200 διεθνών καλεσμένων είναι μια απόδειξη της στήριξης, και κυρίως της αλληλεγγύης που το MST ξυπνά σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλα επίσης και ανάμεσα σε άλλες οργανώσεις της χώρας. Σημαίες  Λατινοαμερικανικών, Αφρικανικών, Ευρωπαϊκών λαών αναρτημένες στην Via Campesina.Το MST επαναεπιβεβαιώνει τον αγώνα του και την διεθνιστικό του προσανατολισμό ως ουσιαστική σελίδα της ιστορίας του. «Η αλληλεγγύη είναι το τσιμέντο που οικοδομεί το κίνημά μας,  στερεωμένη μαζί με άλλους λαούς της Βραζιλίας και του κόσμο. Την χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τον παγκόσμιο καπιταλισμό των αγροτοεπιχειρήσεων, και για να αγωνιστούμε για ένα άλλο αγροτικό μοντέλο», δήλωσε το μέλος της εθνικής διεύθυνσης του κινήματος Diego Moreira, .

 

Το συνέδριο που  θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 14/2, ξεκίνησε ουσιαστικά πρίν από 2 χρόνια με συζητήσεις που οδήγησαν το πολυπληθέστερο κίνημα της Βραζιλίας να προσανατολίσει τις δυνάμεις του προς μία αγροτική μεταρρύθμιση. Μία λαϊκή αγροτική μεταρρύθμιση που θα επιστρέψει στον λαό όλα τα πολύτιμα αγαθά αυτού του πλανήτη, που δεν ανήκουν σε κανένα προσωπικά: νερό, αέρας, γή , σπόροι, δάση. Δημοκρατικοποίηση της πρόσβασης στην χρήση της γης, και μετατροπή του οικονομικού μοντέλου που καταστρέφει την γη

Με αυτόν τον τρόπο το MST ατενίζει, ανανεώνει και αμβλύνει την υποχρέωσή της υπεράσπισης της τροφικής κυριαρχίας, της παραγωγής υγειών τροφών, της αγρο-οικολογίας, της προστασίας της φύσης, των δικαιωμάτων των ιθαγενών, της ισότητας μεταξύ των ανδρών και των γυναικών και της ελευθερίας των νέων.

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License