Παιχνιδότοποι στην πλ. Βικτωρίας

Για 4ο συνεχή μήνα, μια γιορτή για και με τα παιδιά ενάντια στην εξαθλίωση, την καταστολή, τη φυλακισμένη παιδική ζωή

post image

Τι είναι οι παιχνιδότοποι

Κάθε μήνα στην πλ. Βικτωρίας διοργανώνονται οι παιχνιδότοποι, μια εκδήλωση για τα παιδιά με χειροτεχνίες, εργαστήρια κατασκευών, διαδραστικά παιχνίδια, τραγούδι και μουσική. Για 4ο συνεχή μήνα, παιδιά, γονείς, δάσκαλοι/ες –και όχι μόνο– μαζί με τη συνέλευση των κατοίκων επιχειρούν να αποσπάσουν τον χώρο της πλατείας από τη μιζέρια και την αθλιότητα, να τον μετατρέψουν σε ένα χώρο ζωντανό και ελεύθερο, να συγκροτήσουν μια γιορτή που επιχειρεί να ξαναδώσει στη γειτονιά την αίσθηση της κοινότητας, της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης.

Στο κέντρο της γιορτής βρίσκονται τα παιδιά: τα παιδιά ως το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, αλλά και τα παιδιά ως περιθωριοποιημένος πληθυσμός, εξόριστα από τον δημόσιο χώρο, τις πλατείες, τους δρόμους και τις αλάνες. Τα παιδιά, φυλακισμένα στο σπίτι, εγκλωβισμένα σε ένα αστικό περιβάλλον ξένο και αλλότριο γι’ αυτά, στερημένα τόσο από ελεύθερο χρόνο μέσα σε ένα σχολείο-μηχανή όσο και από τις κοινωνικές σχέσεις που χάθηκαν μαζί με την αίσθηση της γειτονιάς. Σε μια περιοχή χωρίς ούτε μία παιδική χαρά –με δύο θλιβερές εξαιρέσεις: την περίφρακτη και αχρησιμοποίητη πλέον παιδική χαρά στη συμβολή Φυλής και Φερρών που κατασκεύασαν οι Atenistas για τις ανάγκες των δημοσίων σχέσεών τους με τα ΜΜΕ και τον μηχανισμό του Καμίνη και, φυσικά, την παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα. Το ζωντανό δηλαδή μνημείο της φασιστικής ματιάς και αντίληψης για τα παιδιά, για τη γειτονιά, τον κόσμο: «καθαροί» και αποστειρωμένοι χώροι –με μια λέξη, νεκροί.

Η γιορτή στέκεται στον αντίποδα των επιλογών της εξουσίας: της μετατροπής της πλατείας σε κατεχόμενη ζώνη από έναν αστυνομικό στρατό και της σκληρής εμπορευματοποίησης κάτω από τα σχέδια του Δήμου για την «ανάπλαση» (όπου ανάπλαση σημαίνει την μετατροπή της πόλης σε μια απέραντη καφεδούπολη που θα ξεκινάει από το Σύνταγμα, θα περνάει από την Ομόνοια και θα καταλήγει στην πλ. Βικτωρίας σε διασύνδεση με το Ψυρρή, το Μοναστηράκι, το Θησείο, τα Πετράλωνα, το Γκάζι και το Μεταξουργείο). Και είναι ιδιαίτερα αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα παιδιά μεταναστών που τη ζωντάνευαν εδώ και δύο χρόνια και που εκδιώχτηκαν μαζί με τους γονείς τους απ’ αυτήν με τις επιχειρήσεις του «ξένιου Δία». Που μαθαίνουν από τα πιο μικρά τους χρόνια να ζουν μέσα σε ένα περιβάλλον φόβου και αγωνίας. Που γι’ αυτά δεν υπάρχουν παρά τέσσερεις τοίχοι και μια τηλεόραση.

Και αν υπάρχει κάτι σημαντικό σε αυτές τις γιορτές είναι ακριβώς τα περιεχόμενά τους: η άρνηση του ρατσισμού και του φασισμού, αλλά και του, παντελώς ηλίθιου, διαχωρισμού του φύλου, η ανάμιξη ντόπιων και μεταναστών, η εκπαίδευση στην ελευθερία. Τα παιδιά είναι το μοναδικό μέλλον αυτού του κόσμου. Αυτό που οφείλουμε όχι απλά να υπερασπιστούμε, αλλά να κατασκευάσουμε τις δυνατότητες για να υπάρξει.

Ποιοι είμαστε…

Η συνέλευση της πλ. Βικτωρίας δημιουργήθηκε ενστικτωδώς ως ακαριαία απάντηση στο φασιστικό πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες τον Μάη του ’11, στους ξυλοδαρμούς, τα μαχαιρώματα, την επιβολή του φόβου και της βίας. Κεντρικός της στόχος στάθηκε εξαρχής η παρεμπόδιση της μετατροπής της περιοχής της πλ. Βικτωρίας σε προέκταση του Αγ. Παντελεήμονα, στον έλεγχο της γειτονιάς από τις διαπλεκόμενες με τους φασίστες συμμορίες της νύχτας. Μέσα στα 2,5 χρόνια που πέρασαν έγινε πολύ δουλειά: συναντηθήκαμε με εκατοντάδες ανθρώπους, επανασυνδέσαμε το ρεύμα σε δεκάδες σπίτια, κάναμε αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις και πορείες, συμμετείχαμε με πολύ ενεργητικό τρόπο στο δίκτυο των συνελεύσεων γειτονιάς που απλώθηκε σε όλη την Αθήνα.

Όμως αυτό το πλέγμα εκδηλώσεων για τα παιδιά που σε σταθερή βάση στήθηκε τους τελευταίους μήνες θα ήταν αδύνατο χωρίς τη συνδρομή και την εργασία δεκάδων ανθρώπων που το στηρίζουν και του δίνουν μορφή και περιεχόμενο. Οι γιορτές αυτές είναι μόλις τα πρώτα βήματα που κάνουμε μαζί τους –θα ακολουθήσουν κι άλλα. Επιφυλασσόμαστε…

Να ζήσουμε όπως φοβούνται, ελευθερα και μαγικα

Η επόμενη γιορτή προγραμματίστηκε για το Σάββατο 12 Απρίλη. Η συνέλευση για τη διοργάνωσή της θα γίνει πάνω στην πλ. Βικτωρίας, το Σάββατο 5 Απρίλη, στις 12.30μμ. Η εμπλοκή ακόμη περισσότερων γονιών και παιδιών στην προετοιμασία της θα ήταν πολύ σημαντική, όμορφη και δημιουργική. Στην πραγματικότητα, απαραίτητη…

συνέλευση πλ. Βικτωρίας

Η συνέλευση της πλ. Βικτωρίας πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στις 7.00μμ στον χώρο της πλατείας.

Εικόνες:

από συνέλευση πλ. Βικτωρίας 27/03/2014 7:35 μμ.


post image

Ακόμη μια φορά δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική απεύθυνση: η αφίσα εκτυπώθηκε και σε μέγεθος φυλλαδίου και μοιράστηκε χέρι-χέρι σε παιδιά και γονείς στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία από την πλ. Βάθης μέχρι την πλ. Άγιου Παντελεήμονα και την Κυψέλη με πολύ θετική ανταπόκριση, ενώ κολλήθηκε και πόρτα-πόρτα σε δεκάδες πολυκατοικίες από την Ηπείρου μέχρι την Αγ. Μελετίου.

Και φυσικά, επειδή η περιοχή της πλ. Βικτωρίας είναι μια γειτονιά στην οποία ζουν και μετανάστες, η παραγωγή του υλικού στα αγγλικά και τα γαλλικά ήταν απαραίτητη. Πολύ περισσότερο που στις γιορτές που στήνονται στην πλατεία συμμετέχουν σταδιακά όλο και περισσότερα παιδιά μεταναστών. Μια μικρή, ελάχιστη ανάσα μέσα στον ζόφο της αστυνομικής καταστολής.

Εικόνες:

από συνέλευση πλ. Βικτωρίας 27/03/2014 7:59 μμ.


post image

Η αφίσα και το φυλλάδιο στη γαλλική γλώσσα.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License