Βραζιλία: Οι Sem Terra καταλαμβάνουν 11 αγροκτήματα και φαλιρισμένα εργοτάξια στο Pernambu

http://www.mst.org.br/node/16023

Περίπου 1500 εργάτες γης , οργανωμένοι στο Κίνημα των Δίχως Γη πραγματοποίησαν 11 καταλήψεις τεράστιων αγροκτημάτων και πτωχευμένων κρατικών εργοταξίων  σε ολόκληρη την επικράτεια του Pernambuco, κατά την διάρκεια της ημέρας  Εθνικής καμπάνιας αγώνα για την Λαϊκή Αγροτική Μεταρρύθμιση


Το απόγευμα της Τρίτης (29/04), περίπου 100 εργάτες γης κατέλαβαν το εργοτάξιοEstivas, στον δήμο Escada, ενώ το πρωί 60 οικογένειες είχαν καταλάβει το αγρόκτημα Paus Preto, στο  Floresta.


Σύμφωνα με τον  Leila Silva, της τοπικής διεύθυνσης του , «ακόμα υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι χωρίς γη στην πολιτεία του Pernambuco, και εν αντιθέση , υπάρχουν πολλά αναξιοποίητα αγροκτήματα.  Οι καταλήψεις γης αποτελούν ουσιαστικό μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει την αγροτική μεταρρύθμιση».


Την Δευτέρα (28), στην Vitória de Santo Antão, στην μητροπολιτική περιοχή της πολιτείας, 220 οικογένειες κατέλαβαν το εργοτάξιο São Francisco, μία περιοχή στην Usina Serra Grande έκτασης 500 εκτάριων.Στην ίδια μητροπολιτική περιοχή, στο São Lourenço da Mata, 60 άλλες οικογένειες κατέλαβαν τα 600 εκτάρια του εργοτάξιου Engenho Curupatí, da Usina Bulhões.

Στο Moreno, 200 οικογένειες κατέλαβαν το Engenho Moreno και άλλες 18 το παλιό εργοστάσιο ρούχων που ήταν εγκατελημένο εδώ και χρόνια.


Στην νομαρχία  Pombos, 120 οικογένειες Sem Terra επανεκατέλαβαν το Engenho Cachoeira Cajóca, στην Usina Nossa Senhora do Carmo.


Στην επαρχία  Mata στα νότια της πολιτείας, περίπου 100 εργαζόμενοι κατέλαβαν τα εργοτάξια Arranca και Almécega,  υπο πτώχευση εδώ και κάποια χρόνια.


 


Στο Pernambuco, υπάρχουν καταυλισμοί  καταληψιών για περισσότερα από 14 χρόνια, και τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχουν υπάρξει εκκενώσεις κατελημένων αγροκτημάτων.


Σύμφωνα με τον Jaime Amorim, οι οικογένειες παραμένουν σε σε διαδικασία ενεργής αντίστασης αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν δείχνει ενδιαφέρον στο να απαλλοτριώσει τα αγροκτήματα προς όφελος της αγροτικής μεταρρύθμισης. Η Βραζιλία αποτελεί το 2ο κράτος στον κόσμο με μεγαλύτερη συγκέντρωση καλλιεργήσιμης γης , που όμως ελέγχεται από πολυεθνικές εταιρείες.

Το κίνημα των Χωρίς Γη καταγγέλλει την πολιτική που αφήνει τεράστια αγροκτήματα ακαλλιέργητα με σκοπό τη επέλαση σε αυτά των αγροτικών επιχειρήσεων και των σε μεγάλη έκταση μονοκαλλιεργειών που αποτελούν φραγμό στην αγροτική μεταρρύθμιση.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License