Ανοιχτό κάλεσμα του athens.Indymedia σε ομάδες-συλλογικότητες

Summary

post image

Ανοιχτό κάλεσμα του Athens.Indymedia σε ομάδες-συλλογικότητες

13 χρόνια από την δημιουργία του Αθηναϊκού Indymedia, και μία πορεία πλήρης, αγώνων, αντίστασης, αδέσμευτης και από τα κάτω πληροφόρησης, δυναμικής συμμετοχής στις κοινωνικές διεκδικήσεις και προσπάθειες οργάνωσης  το Athens indymedia περνά σε μία νέα φάση λειτουργίας.
Όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες  άνθρωποι εκφράστηκαν μέσα από την ιστιοσελίδα, εκατοντάδες συλλογικότητες δημοσιοποίησαν τον λόγο, τις θέσεις και την δράση τους δημιουργώντας ένα  ισχυρό μέσο κοινωνικής και πολιτικής επικοινωνίας, που σεβόμενο την μοναδικότητα του καθενός, έδειξε ότι οι δυνατότητες της συλλογικής δουλειάς και στόχευσης είναι απεριόριστες. Μία συλλογική δουλειά και ένα αποτέλεσμα που η μανία των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών δεν έχει καταφέρει έως τώρα να το κάνει να σωπάσει.

Προϊόν των καιρών και των αναγκών που αυτές γεννούν,  το Indymedia συνεχίζει την τεχνολογική του «εξέλιξη» με σκοπό να γίνει πιο εύχρηστο, άμεσο και κυρίως ασφαλές για τους χρήστες του, αλλά περισσότερο από όλα, αλλάζει τον ίδιο του τον εαυτό επιδιώκοντας να περάσει  το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας  του στους φυσικούς του συμμέτοχους – τροφοδότες και αναγνώστες, θέλοντας να αποδομήσει οποιεσδήποτε σχέσεις εξουσίας μπορούν να δημιουργούνται από την θέση του διαχειριστή και του χρήστη.

Έτσι με την ευκαιρία της αλλαγής του κώδικα και της εικόνας του site, καλούμε σε πρώτη φάση τις οριζόντια και αντι ιεραρχικά οργανωμένες συλλογικότητες  σε μία συνάντηση – ενημέρωσης, συζήτησης, προτάσεων γι' αυτή τη νέα περίοδο λειτουργίας του μέσου, αλλά και παρουσίασης των νέων λειτουργιών και δυνατοτήτων.

Σε δεύτερο χρόνο, θα ακολουθήσει δεύτερη ανοιχτή εκδήλωση για την ενημέρωση όσων αυτή την στιγμή δεν βρίσκονται οργανωμένοι σε κάποιες ομάδες, αλλά το ζήτημα της μη ελεγχόμενης από το κράτος και το κεφάλαιο πληροφόρησης, αποτελεί για αυτούς κομβικό σημείο των κοινωνικών αντιστάσεων.

Έτσι σας καλούμε στo Πολυτεχνείο (Γκίνη) την Κυριακή 15 Ioυνίου στις 7 μμ ελπίζοντας στην παρουσία σας εκεί και στην ενεργή σας συμμετοχή στις μελλοντικές διαδικασίες.ΥΓ.: Εξαιτίας του μικρού χρονικού περιθωρίου αλλά και απόστασης είναι πολύ πιθανό συλλογικότητες/ομάδες/συνελεύσεις να μην μπορούν να παρευρεθούν στην συζήτηση. Γι' αυτό τον λόγο θα κρατηθούν λεπτομερή πρακτικά και θα σταλούν σε όσες συλλογικότητες ενδιαφέρονται στέλνοντας ένα mail στο imc-athens-editorial@lists.indymedia.org.

 

Η διαχειριστική ομάδα του
athens.indymedia.org

Εικόνες:


σεσυνέχειααπότακρυμμένα. ΟλόγοςγιατοΚλειστόΚάλεσμα  τουίντυστις "ομάδεςκαιστιςσυλλογικότητες"

Αυτό πουενυπήρχεστοχώροδηλαδήοιτάσειςδιαιρέσειςτους "εσείς" τις μεγεθύνεται. Ειδικάσεένακινηματικό πρόντζεκτόπωςαυτότουιντυ πουείναιειδικούσκοπού  αντίνασυμβάλλεταιστο -όλοι μαζίεπιχειρείτεστο μαζίεμείς(οισυλλογικότητεςκαιομάδεςτων 5-6-8 κινηματικών) καιοιυπόλοιποιχώριασε "δεύτεροχρόνο" προφανώςκαιρόλο .. Αντισυντροφικότητα, απαξίωση , κουτοπονηριάστηνοργάνωση  καιείσοδοστουςαναρχικούςχαρακτηριστικώνΠρώτωνκαι Δεύτερωνρόλων.. καιεντέλειυποχώρησητουαγώνασεένα πεδίο μέσων προπαγάνδας πουέπρεπεναείναικαθολικά υπόθεση όλων.


Τοίντυθα πρέπειναυπακούεισεανοιχτέςσυνελεύσειςοτιδήποτεάλλοθατοσύρεισε μαρασμό  και παρακμή  όπωςτιςθρυλούμενες (αποτουςίδιους) "συλλογικότητες"..  

Το κλειστό κάλεσμα του ίντυ σε ομάδες κλπ δεν πρόκειται για  οργανωτική ευκολία  αλλά για ένασχήμαδιαίρεσης μιας  επικίνδυνης τάσης που του δίνουν χαρακτηριτικά "καθεστώτος"...  

από @ 13/06/2014 1:31 μμ.


Είδες πίσω από τις λέξεις να κρύβονται τέρατα. Πρώτοι και δεύτεροι ρόλοι δεν υπάρχουν στο indymedia, όσο μπορώ να δημοσιεύω είτε ως άτομο είτε ως συλλογικότητα. Αλλά αν δεν καταλαβαίνεις τις διαφορετικές δυνατότητες που έχει η κάθε ιδιότητα και πώς χρησιμοποιείς το κάθε τι, τότε μάλλον εσύ ορίζεις πρώτους και δεύτερους ρόλους.

από Δημήτρης Φασόλης - Από: «Άμεσος Λόγος και Δράση 3» 15/06/2014 4:18 μμ.


Κάθε αλλαγή είναι καταρχήν θεμιτή και επιθυμητή είτε πρόκειται για  πρόσωπα είτε για συλλογικότητες και εγχειρήματα. Γιατί εκφράζει μια διάθεση για ανανέωση, αναστοχασμό, αυτοκριτική και επιθυμία για διαρκή βελτίωση. Δεν μας αφορά εδώ το ενδεχόμενο οι αλλαγές (ενίοτε) να είναι και προς το χειρότερο. Όταν υπάρχει όμως τέλμα, καλύτερα να αλλάζεις, έστω και προς τα «πίσω», παρά να μένεις στάσιμος. Γιατί η αλλαγή, ακόμα και αν φαινομενικά είναι ένα πισωγύρισμα ή χειροτέρευση, στην πραγματικότητα κυοφορεί κάτι νέο. Νομίζω έχει γίνει κατανοητό-συνειδητό από τους συντελεστές του ίντυ ότι για να παίζει ένα μέσο αντιπληροφόρησης, ή ένα οποιοδήποτε άλλο εγχείρημα, καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στις διεργασίες προς την κοινωνική ανατροπή, χρειάζεται να βγαίνει μπροστά μια συγκεκριμένη και επεξεργασμένη, κατά το δυνατόν, θεωρητική και πρακτική θέση. Όταν πλατειάζουμε και γινόμαστε υπέρ του δέοντος «πλουραλιστές», μάλλον χάνουμε τη δυναμική και την επαναστατικότητά μας.

Η εποχή έχει ανάγκη από ξεκάθαρες θέσεις και στάσεις, από μια συγκροτημένη αναρχική θεωρία και πράξη. Ο εργατισμός, ο συνδικαλισμός, οι αριστερίστικες και κρατικίστικες αντιλήψεις ανήκουν στο παρελθόν. Η ιστορία πορεύεται προς την ολική απελευθέρωση-χειραφέτηση του ανθρώπου και την οργανική συμπόρευσή του με τη φύση, η οποία και η ίδια απελευθερώνεται και πνευματικοποιείται, κάτω από την επίδραση του λόγου και της συνείδησης. Η ιστορία προκρίνει ως ολοκλήρωσή της την αναρχία και τη συνειδητή αρμονία-ενότητα-οικουμενικότητα των πάντων. Επομένως καμία άλλη παρέκκλιση δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα παρωχημένα προνόμια, οι διεκδικήσεις, τα κεκτημένα κλπ. είναι δικαιολογίες για να μην αλλάξει τίποτα, για να μην ξεβολευτούμε από τον μικροαστισμό, τον ρεφορμισμό και την «παράδοση». Το έθνος και το κράτος θα ξεπεραστούν από την ίδια την ιστορία, θα εξαφανιστούν και η ανθρώπινη ενότητα-κοινότητα δεν θα είναι θεσμός, εξουσία, ιεραρχία – δηλαδή διαχωρισμός υποκειμένου-αντικειμένου – αλλά αυθόρμητη «κατάσταση πραγμάτων» – δηλαδή ουσία.

Προς εκείνον τον σκοπό πορεύονται και οι άνθρωποι του ίντυ. Το άνοιγμα και η συνδιαχείριση με άτομα και ομάδες που συμφωνούν σε αυτό το κεντρικό νόημα είναι θεμιτή και αναγκαία. Θα μπορούσε για παράδειγμα να δημιουργηθούν «τόποι» και σελίδες στο ίντυ που να τις διαχειρίζονται αυτόνομα οι εν λόγω ομάδες και άτομα. Ή να αναληφθούν συγκεκριμένες θεματικές από άτομα και συλλογικότητες που έχουν τη γνώση και την πείρα, π.χ στον τομέα Επιστήμη ή/και Θεωρία, Πολιτισμός-Τέχνη που πρέπει να δοθεί κατά τη γνώμη μου περισσότερη έμφαση και λείπει από το σημερινό ίντυ. Φυσικά πάντα με τη συμβολή όλων, χωρίς διαχωρισμούς και «ρόλους». Όμως από την άλλη, δεν είναι αρνητικό (το εντελώς αντίθετο, θα ’λεγα)  το να καταθέτουν την εμπειρία και τη γνώση τους άνθρωποι που έχουν τις ικανότητες-δεξιότητες και μπορούν να συμβάλουν ιδιαίτερα.

Παρεμπιπτόντως, η αυτομόρφωση και γενικότερα η αυτό-οργάνωση δεν σημαίνει οπωσδήποτε και σε όλες τις περιπτώσεις μια ισοπεδωτική οριζοντίωση, μια χύμα και χαλαρή κατάσταση, που μόνο επαναστατική δεν μπορεί να είναι (γιατί η επαναστατική διαδικασία είναι πολύ συγκροτημένη, οργανωμένη, στοχοθετημένη και επιστημονική-πειθαρχημένη). Περισσότερο σημαίνει ότι οργανωνόμαστε με τα δικά μας μέσα και τρόπους, θέτουμε αυτόνομα τους δικούς μας στόχους: πχ. αν αποφασίσουμε ότι για τις δικές μας ανάγκες και στόχους χρειαζόμαστε κάποιους ανθρώπους που θεωρούμε πραγματικά άξιους,  γνώσεις και μόρφωση που εμείς θέλουμε και έχουμε ανάγκη να αφομοιώσουμε, τότε απευθυνόμαστε και βρίσκουμε συγκεκριμένα άτομα, και μπαίνουμε στη μαθησιακή διαδικασία με στόχο την χειραφέτηση και αυτονόμησή μας, ώστε να συνεχίσουμε την ίδια διαδικασία (μετάδοση γνώσεων) με άλλα άτομα.

Η αυτεπίγνωση, η αυτογνωσία, η ειλικρίνεια του να αποδεχθείς ότι δεν γνωρίζεις, ότι δεν έχεις τις δεξιότητες να κάνεις πράγματα καινοφανή, τα οποία απαιτεί η εποχή μας, είναι το πρώτο βήμα-προϋπόθεση για οποιαδήποτε επαναστατική-απελευθερωτική διαδικασία. Το καινούριο έρχεται από το «μέλλον», για αυτό κανείς δεν μπορεί να το αντιληφθεί, παρά μόνο εκείνες οι ελάχιστες και εξαιρετικές συνειδήσεις με τις αυθεντικές ενοράσεις και διαισθήσεις που μπορούν να αποκαλύψουν και στους άλλους, μέσα όμως από κατάλληλη, επίπονη και επίμονη, προπαίδεια-προετοιμασία. Την κατάλληλη, γνήσια και απαραίτητη-αναγκαία μόρφωση που θα γίνει το υπόστρωμα για τη γνήσια αυτό-μόρφωση και πραγματική ελευθερία.

15/6/2014

Δημήτρης Φασόλης

Από: «Άμεσος Λόγος και Δράση 3»  

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License