Εναντια στο μουντιαλ της FIFA και των πολυεθνικών της εκμετάλευσης, των καταπιεσμένων και της καταστροφής των ζωών τους

μοιράστηκε στη πορεία

 

 

 

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο διαδραματίζεται στη Βραζιλία μία μακράς διάρκειας και αυξημένης έντασης, σύγκρουση. Ένας πόλεμος που από τη μία πλευρά έχουμε το κράτος όπου με αφορμή τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου τον Ιούνιο του 2014 αλλά και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016, επιχειρεί να αναδιαρθρώσει τις μεθόδους εκμετάλλευσης και καταπίεσης των από τα κάτω στο σύνολό τους. Ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, αναρχικοί και αριστεροί, ξεσπιτωμένοι και απόκληροι που αντιστέκονται με όσα μέσα διαθέτουν. Από το 2008 εφαρμόζοντας το σχέδιο «ειρηνοποίησης» το κράτος επιχειρεί να αναδιαρθρώσει τη χωροταξία στις περιοχές γύρω από τα στάδια που θα διεξαχθούν οι αγώνες. Εκκενώνοντας και καταστρέφοντας τις φαβέλες που υπάρχουν τριγύρω επιδιώκει να ξεφορτωθεί όσους το ίδιο το σύστημα πέταξε σαν σκουπίδια στις φαβέλες, προκειμένου να δημιουργήσει περιοχές με πολυτελή κτήρια και υψηλά ενοίκια. Οι φαβέλες, περιοχές που χρησίμευσαν μέχρι τώρα προκειμένου να περιοριστούν οι αναταράξεις από την οξυμένη εξαθλίωση που υφίστανται οι απόκληροι στη βραζιλία, πλέον αποτελούν βαρίδι και πρέπει να εξαφανιστούν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει το διαρκές κυνηγητό ανθρώπων που δεν μπορούν να σταθούν πουθενά, καθώς η ύπαρξή τους και μόνο είναι ενοχλητική για το βραζιλιάνικο κράτος και την άρχουσα τάξη. Η προσπάθεια να υποταχθούν οι αντιστεκόμενοι ενισχύεται με νέους αντιτρομοκρατικούς νόμους που ποινικοποιούν οποιαδήποτε διαμαρτυρία προς το κράτος, καθώς και με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις μέσα στις πόλεις. Για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες , η κυβέρνηση έφερε για την στρατιωτική αστυνομία ειδικούς εκπαιδευτές από Ευρώπη και ΗΠΑ. Με απόφαση του Κογκρέσου ειδικά δικαστήρια θα στήνονται, και οι αγωνιστές θα φυλακίζονται ως «τρομοκράτες». Περίπου 55.000 στρατιώτες θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ενδεικτικό γεγονός που δείχνει τόσο την ένταση της καταστολής αλλά και του ανυποχώρητου αγώνα που διεξάγουν οι από τα κάτω στη Βραζιλία αποτελεί η πορεία που πραγματοποίησαν στο Ρίο στις 6/2/14 20.000 και πλέον διαδηλωτές ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων στα ΜΜΜ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως σε τουριστικές περιοχές οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 400%. Η επιδίωξη να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τους τουρίστες που θα εισρεύσουν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση τους φτωχούς. Είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πόσο καταστροφική είναι η φαντασμαγορική διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλλου για την ζωή των κατώτατων τάξεων. Κατά τη διάρκεια της πορείας ένας καμεραμάν χτυπήθηκε πολύ σοβαρά όταν οι μπάτσοι του PMERJ(στρατιωτική αστυνομία της Βραζιλίας) τον πυροβόλησαν δολοφονικά και βρίσκεται σε κώμα. Έξι άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν . Αυτή ήταν η πιο αιματηρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις το περσινό καλοκαίρι ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων στα ΜΜΜ. 

Μερικά ακόμα χαρακτηριστικά γεγονότα της έντασης με την οποία επιτίθενται οι δυνάμεις καταστολής αποτελούν η επίθεση που δέχθηκαν οι διαδηλωτές του Κινήματος Αγροτών Χωρίς Γη (MST) στις 12/2/14 όταν έφθασαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, όπου οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον του πλήθους. Επίσης η εκκένωση της  Κοινότητας της Ειρήνης στη Vicente Pinzón στην  Fortaleza. Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 20/2 προκειμένου να κατασκευαστούν πολυτελή κτήρια στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης και γενικότερα της μεγιστοποίησης του κέρδους από την εκμετάλλευση της στέγασης. Η αντίσταση των κατοίκων αναδεικνύει το πνεύμα που κυριαρχεί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι κάτοικοι συγκρούονταν ανά περιόδους, στήνοντας οδοφράγματα και επιχειρώντας να αποτρέψουν τα φορτηγά να μπουν στα σπίτια τους. Στις 30/3 η στρατιωτική αστυνομία με την υποστήριξη στρατιωτικών μονάδων εισέβαλε και έθεσε υπό κατοχή την φαβέλα Μαρέ στο Ρίο ντε Τζανέιρο.  Από την αστυνομική εισβολή στην λαϊκή συνοικία ακόμα ένας νέος δολοφονήθηκε από τα αστυνομικά πυρά. Τέλος τα ξημερώματα της 22ας Απριλίου ο 26χρονος Douglas Rafael da Silva Pereira, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την στρατιωτική αστυνομία κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης. Αμέσως το πρωί, εξεγερμένοι  κάτοικοι άρχισαν να διαδηλώνουν. Οδοφράγματα στήθηκαν στους δρόμους της φαβέλας , και ένας πόλεμος ξεκίνησε ανάμεσα σε κάτοικους οπλισμένους με ξύλα , πέτρες και μπουκάλια και την αστυνομία οπλισμένη με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ο 27χρονος Edilson dos Santos Silva βρέθηκε νεκρός καθώς πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Προφανώς οι νεκροί από τις σφαίρες και τους ξυλοδαρμούς είναι περισσότεροι από δύο. Σε αρκετές περιπτώσεις εκκενώσεων φαβέλων έχουν υπάρξει νεκροί όπου όμως σπάνια δημοσιεύονται τα ονόματά τους ενώ οι αιτίες θανάτου τις περισσότερες φορές δεν γνωστοποιούνται. Δεν είναι τυχαίο πως έπρεπε να φτάσουμε μια βδομάδα πριν την έναρξη του Μουντιάλ για να γίνουν γνωστά τα ονόματα δεκάδων παιδιών που έπεσαν θύματα την εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στις φαβέλες.

Οι σχεδιασμοί κράτους και αφεντικών δεν διαφέρουν είτε πρόκειται για τη Βραζιλία, την Ελλαδά ή τη Νότια Αφρική. Όπως και εδώ το 2004 έτσι και στη Βραζιλία κράτος και κεφάλαιο χρησιμοποιούν τον έτσι κι αλλιώς εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, προκειμένου να κρύψουν πίσω από τα χαμογελαστά πρόσωπα και τη γιορτινή ατμόσφαιρα την όξυνση του ελέγχου, της καταστολής, τους εργάτες που δολοφονούνται στα έργα – κάτεργα, την περαιτέρω υποβάθμιση της καθημερινότητας εκατομμυρίων καταπιεσμένων. Το γεγονός πως οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις που διαδραματίστηκαν σε πολλές πόλεις τις Βραζιλίας πριν ένα χρόνο, συνεχίζονται ακόμα και τώρα, αποδεικνύει πως οι εκατοντάδες χιλιάδες καταπιεσμένοι που εξεγέρθηκαν ενάντια στους σχεδιασμούς του Βραζιλιάνικου κράτους αλλά και του παγκόσμιου κεφαλαίου συνεχίζουν να αγωνίζονται και αρνούνται να υποκύψουν. Κι όλα αυτά από ανθρώπους που λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Οι εξεγερμένοι επιμένουν να συγκρούονται με στρατό και αστυνομία, αψηφώντας νεκρούς και τραυματίες διεκδικώντας φαί, στέγαση, περίθαλψη και όχι τα υπερσύγχρονα γήπεδα που θα διαφημίζονται κατά τη διάρκεια των αγώνων από την τηλεόραση. Ο ανυποχώρητος αγώνας από την πλευρά των καταπιεσμένων δεν μπορεί παρά να μας εμπνέει και να μας δίνει ελπίδα πως οι εστίες αντίστασης και αγώνα όχι μόνο δεν σβήνουν αλλά αντιθέτως αυξάνονται. Ο αγώνας ενάντια στην επίθεση του βραζιλιάνικου κράτους είναι και δικός μας αγώνας. Ο αγώνας ενάντια στη διεξαγωγή του Μουντιάλ είναι και δικός μας αγώνας.

 

 

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License