Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία εκθέτουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί ‘’αυτοάμυνας’’ ως ψεύδη

Μια επισκόπηση των κυριότερων ισραηλινών επιθέσεων σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες μέρες

 

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

 

του Rami Almeghari

 

Ένα βρέφος γεννήθηκε στο νοσοκομείο Αl-Aqsa στη Γάζα την περασμένη Πέμπτη. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί είδηση, μωρά γεννιούνται όλη την ώρα. Το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο όμως με αυτήν τη γέννηση είναι ότι η μητέρα του παιδιού είχε δολοφονηθεί από τον ισραηλινό στρατό.

 

Η γέννηση αυτού του παιδιού αποτελεί απόδειξη για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση του προσωπικού του νοσοκομείου. Τρεις ημέρες νωρίτερα το Ισραήλ είχε επιτεθεί στο νοσοκομείο με οβίδες τανκ. Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν.

 

Την προηγούμενη Τετάρτη το Ισραήλ ισοπέδωσε εντελώς το κέντρο αποκατάστασης και γηριατρικής Αl-Wafa μετά από δύο εβδομάδες επιθέσεων με πυραύλους και απειλές για ακόμη πιο σφοδρές επιθέσεις.
Την Παρασκευή το απόγευμα το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει το νοσοκομείο της Beit Hanoun και η επίθεση συνεχίστηκε το Σάββατο το πρωί παγιδεύοντας μέσα δεκάδες ασθενείς, γιατρούς και αρκετούς ακτιβιστές διεθνούς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν και το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η τελευταία επίθεση κατά της Γάζας είναι μια πράξη “αυτοάμυνας”. Ο Mark Regev, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού, προσπάθησε να “δικαιολογήσει” τις επιθέσεις στο νοσοκομείο Αl-Aqsa υποστηρίζοντας – χωρίς ωστόσο να προσφέρει το παραμικρό αξιόπιστο στοιχείο – ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να κρύβει ρουκέτες.
Οι αναφορές γιατρών αυτοπτών μαρτύρων εδώ στην πόλη Deir Αλ-Balah, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Al-Aqsa, εκθέτουν αυτούς τους ισχυρισμούς ως κραυγαλέα ψεύδη.

 

«Τα παιδιά είναι τρομοκράτες;»

 

Όταν μίλησα με το προσωπικό του νοσοκομείου την Παρασκευή μου είπαν ότι και τα οκτώ πτώματα που είχαν δεχτεί εκείνη τη μέρα ήταν γυναικόπαιδα.
“Τι είδους πόλεμο κατά της τρομοκρατίας εγκαινίασε το Ισραήλ;” Ρώτησε ο Muhammad Duaidar, ένας γιατρός στη μονάδα εντατικής θεραπείας. «Είναι αυτά τα γυναικόπαιδα τρομοκράτες;»
Το Ισραήλ ενδέχεται να έχει χρησιμοποιήσει όπλα όπως ο λευκός φώσφορος, οβίδες με flechettes (βελάκια) και Εκρηκτικά Πυκνού Αδρανούς Μετάλλου (DIME) στην επίθεση αυτή, κρίνοντας από όσα έχουν παρατηρήσει οι γιατροί σε αυτό και σε άλλα νοσοκομεία στη Γάζα . Αυτό υποδηλώνει ότι το Ισραήλ σκόπιμα δοκιμάζει νέα ή σχετικά νέα όπλα εναντίον αμάχων.
Αν και αυτά τα όπλα δεν είναι απαγορευμένα είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η χρήση τους εναντίον αμάχων.
«Τα περιστατικά τραυματισμών που δεχόμαστε είναι ανοίκεια σε μας,» είπε ο Duaidar. “Έχουμε παρατηρήσει σώματα που μοιάζουν λιωμένα. Κάνουμε έκκληση για έρευνες σε τέτοιους τραυματισμούς, τους οποίους δεν έχουμε [δει] σε προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις. “

 

«Σοβαρές ελλείψεις»
Η επίθεση της περασμένης Δευτέρας στο νοσοκομείο προξένησε σοβαρές ζημιές στη μονάδα παραγωγής οξυγόνου, η οποία είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή κρίσιμων εγχειρίσεων. Τρία μέλη του πληρώματος ασθενοφόρου τραυματίστηκαν. Το κτίριο που χτυπήθηκε στην επίθεση ήταν κοντά στο χώρο στάθμευσης των ασθενοφόρων του νοσοκομείου.
Η επίθεση επιδείνωσε την ήδη δεινή κατάσταση στο νοσοκομείο. Το ηλεκτρικό συχνά κόβεται ενώ ζωτικής σημασίας εγχειρίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπάρχουν ‘’σοβαρές ελλείψεις’’ φαρμάκων, σύμφωνα με τον Duaidar.
Η Heba Zaqout, μια γυναίκα από τον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Al-Aqsa την Παρασκευή. Είχε δεχτεί θραύσματα στο αριστερό πόδι, χαμηλά στην πλάτη και σε άλλα μέρη του σώματός της.
Η Um al-Abed al-Rouqy – η μητέρα της γυναίκας – είπε ότι η Heba της τηλεφώνησε λίγο πριν χτυπηθεί το σπίτι της. “Μου είπε, «Είμαι τόσο φοβισμένη, μαμά, υπάρχει φωτιά παντού γύρω από το σπίτι μου.» Προσπάθησα να την ηρεμήσω. Την κάλεσα πάλι μετά από δέκα λεπτά αλλά εκείνη δεν απάντησε.»
Την Κυριακή, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι μια νέα κρίση επηρεάζει τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας. Δεκάδες ασθενείς στο νοσοκομείο Αl-Shifa στην πόλη της Γάζας είναι έτοιμοι για εξιτήριο αλλά δεν μπορούν να αφήσουν τα κρεβάτια τους επειδή δεν υπάρχουν πλέον σπίτια στα οποία να επιστρέψουν ή επειδή ζουν σε περιοχές που το Ισραήλ έχει διατάξει να εκκενωθούν από όλους τους πολίτες.

 

Ψυχολογικά τραύματα

 

Παρόμοια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί σε άλλα νοσοκομεία.
Ο Δρ Sobhi Skaik, επικεφαλής χειρουργός στο Αl-Shifa, δήλωσε ότι ενώ αυτοί οι ασθενείς καταλαμβάνουν κρεβάτια που απαιτούνται για τους νεοεισερχόμενους τραυματίες, «δεν είναι δυνατό να τους αναγκάσουμε να φύγουν.»
Πρόσθεσε ότι την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας μπορεί συχνά να βρεθούν σε διαφορετικές μονάδες του νοσοκομείου, ενώ άλλοι συγγενείς στρατοπεδεύουν κοντά στο νοσοκομείο αφού τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί.
«Οι χώροι του νοσοκομείου έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδο προσφύγων» συμπλήρωσε, στη δήλωση του Υπουργείου Υγείας. «Οι συνθήκες επιδεινώνονται με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται – είναι αρκετά βρώμικα και ανθυγιεινά, και εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε εξιτήρια στους ασθενείς μας υπό αυτές τις συνθήκες.»
Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανέφερε μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων ψυχολογικού τραύματος στη Γάζα, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν τους πόρους να τα αντιμετωπίσουν. Την περασμένη εβδομάδα, έκανε την εκτίμηση ότι για 125.000 παιδιά απαιτείται άμεση και εξειδικευμένη ψυχολογική βοήθεια λόγω του θανάτου των γονιών τους ή της καταστροφής του σπιτιού τους.
Αναμφίβολα αυτές οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές και η πραγματικός αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος.
Η τελευταία επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας πλήττει σκληρότερα τους πλέον ευάλωτους . Πώς μπορούν να θεωρηθούν ως πράξεις «αυτοάμυνας» οι επιθέσεις σε νοσοκομεία;

 

Ο Rami Almeghari είναι δημοσιογράφος και λέκτορας Πανεπιστημίου στη λωρίδα της Γάζας.

 

Πηγή: Electronic Intifada

 

Επίσης:

 

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τα κεντρικά γραφεία της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και το νοσοκομείο της Quds στα δυτικά της Λωρίδας της Γάζας λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης.
Aυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Quds Press ότι τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τον πάνω όροφο του κτιρίου της Ε.Η. και τους χώρους του νοσοκομείου.

 

Οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής είχαν ισοπεδώσει τα γραφεία της Ε.Η. κατά την επίθεση του 2008-2009 αλλά ξαναχτίστηκαν.

 

Πηγή: PIC

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License