ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ – Το Σάββατο η παλαιστινιακή αποστολή στο Κάιρο για συνομιλίες

οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν συμφωνήσει σε τρία κύρια αιτήματα: τερματισμός της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας, απελευθέρωση κρατουμένων και ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα.

 

Δημοσιεύσεις 18:12, 17:36, 16:58, 15:33

 

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι το Σάββατο θα μεταβεί η παλαιστινιακή αποστολή στο Κάιρο για να συζητηθούν «όλα τα μελλοντικά βήματα» σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα. Τη σύνθεση της παλαιστινιακής αποστολής και τις απαιτήσεις της ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP).

 

 

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν θα δεχόταν την παλαιστινιακή αποστολή την Παρασκευή, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «αρνείται» να συμμετέχει σε συνομιλίες μετά τις αναφορές για την αιχμαλωσία ενός από τους στρατιώτες του.

 

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Νάχαλε, δήλωσε στο AFP (γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων) ότι «οι Αιγύπτιοι επικοινώνησαν με την Ισλαμική Τζιχάντ και είπαν ότι το Ισραήλ τους είπε πως αιχμαλωτίστηκε ένας στρατιώτης. Οι συνομιλίες αναβλήθηκαν».

 

Ο Καΐς Αμπντ αλ-Καρίμ, ένας εκ των ηγετών του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP), δήλωσε στο Maan ότι 12 αξιωματούχοι που θα εκπροσωπούν διάφορες παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις σχεδιάζεται να συναντηθούν «εμμέσως» με το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας την Αίγυπτο ως διαμεσολαβητή. Σύμφωνα με τον ίδιο η αποστολή θα αποτελείται από τους: Azzam al-Ahmad, Majed Faraj, Maher al-Taher, Bassam al-Salihi, και Qais Abd al-Karim από την ΟΑΠ/PLO, Moussa Abu Arzouq, Muhammad Nasser, Izzat al-Rashq και Imad al-Alami από τη Χαμάς και Khalid al-Batsh και Ziyah Nikhala από την Ισλαμική Τζιχάντ.

 

Ο Αμπντ αλ-Καρίμ δήλωσε ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν συμφωνήσει σε τρία κύρια αιτήματα: τερματισμός της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας, απελευθέρωση κρατουμένων και ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα.

 

Ο τερματισμός του αποκλεισμού της Γάζας, συμπλήρωσε, περιλαμβάνει:

Την ελεύθερη μεταφορά προϊόντων, την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από και προς τη Λωρίδα της Γάζας, την παροχή πρόσβασης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα σε αεροδρόμιο και σε λιμάνι και την επέκταση της ζώνης μέσα στην οποία επιτρέπεται να ψαρεύουν οι αλιείς. Το Ισραήλ έχει περιορίσει τη ζώνη αλιείας στα τρία ναυτικά μίλια ενώ οι Συμφωνίες του Όσλο προέβλεπαν όριο 20 ναυτικών μιλίων.

 

Η απελευθέρωση κρατουμένων περιλαμβάνει:

Την απελευθέρωση εκείνων που συνελήφθησαν τους δύο τελευταίους μήνες στο πλαίσιο των στρατιωτικών εκστρατειών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, την απελευθέρωση της 4ης παρτίδας κρατουμένων που το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να απελευθερώσει στο πλαίσιο των εθρηνευτικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα φέτος και –σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου για τα ζητήματα των κρατουμένων- την απελευθέρωση όλων των βουλευτών και κυρίως του Αχμέντ Σααντάτ (από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-PFLP) και του Μαρουάν Μπαργούτι (από τη Φατάχ).

 

Ο Αμπντ αλ-Καρίμ πρόσθεσε ότι οι παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις συμφώνησαν ότι το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα [μεταξύ Γάζας-Αιγύπτου] θα πρέπει να συζητηθεί αποκλειστικά σε συναντήσεις Παλαιστινίων με Αιγύπτιους, αλλά αυτό θα γίνει όταν οι αποστολές θα βρίσκονται στην Αίγυπτο.
Παρούσα στις συναντήσεις αναμένεται να είναι και μία αποστολή από τις ΗΠΑ, στην οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς.

Εν τω μεταξύ, το ισραηλινό κοινοβούλιο είχε ανακοινώσει νωρείτερα ότι θα ανέβαλε τη συνεδρίασή του για τις 6:30 σήμερα το απόγευμα, ενώ ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο στρατός διαμήνυε ότι η απάντηση του ισραηλινού στρατού στην αιχμαλωσία του στρατιώτη τους θα είναι «συντριπτική». Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla μετέδωσε την Παρασκευή ότι ο ισραηλινός στρατός απειλούσε να καλέσει έως και 80.000 εφέδρους να «ανακαταλάβουν» τη Ράφα.

 

Πηγές: Maan [1 , 2 , 3 , 4]

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License