Νομιμη η εργασια παιδιων στην Βολιβια

Φατε τον Τσιπρα της Βολιβιας

Η Βολιβία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την παιδική εργασία μετά τον νόμο που υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της χώρας, Alvaro Garcia Linera.

Νωρίτερα το Κογκρέσο ενέκρινε το νόμο, που ορίζει ως νόμιμη την εργασία 10χρονων παιδιών. Σύμφωνα με τους νομοθέτες, το να μειωθεί το επιτρεπτό όριο εργασίας από τα 14 στα 10 χρόνια απλώς αναγνωρίζει την πραγματικότητα δηλαδή ότι πολλές φτωχές οικογένειες συντηρούνται από την εργασία των παιδιών τους.

"Αντί να αγνοήσουμε το πρόβλημα, θέλουμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα και την εργασιακή ασφάλεια των παιδιών" είπε ένας εκ των υπερμάχων του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με την Independent περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 17, εργάζονται σήμερα στη χώρα. Ακόμα και ο Πρόεδρος Evo Morales, εργαζόταν σαν βοσκός λάμα από τα 14 του στην γενέτειρά του Isallawi.

Σύμφωνα με το νόμο, τα 10χρονα  μπορούν να δουλεύουν εφόσον βρίσκονται υπό γονική εποπτεία, ενώ τα παιδιά 12 ετών και άνω μπορούν να δουλεύουν και με συμβόλαιο. Προϋπόθεση της εργασίας για όλα τα παιδιά είναι να παρακολουθούν το σχολείο.

"Δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός ζει στη φτώχεια" δήλωσε ο επικεφαλής του σωματείου Αγοριών, Κοριτσιών και Εφήβων εργατών στο Associated Press.

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Human Rights Watch τονίζουν ότι η απόφαση της Βολιβίας θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες, ωθώντας σε γενιές παιδιών που θα έχουν ελάχιστη μόρφωση και χαμηλά εισοδήματα ως ενήλικες. Τονίζεται εξάλλου ότι η απόφαση αντιβαίνει τη συνθήκη του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η παιδική εργασία κάτω των 14 ετών.

Ο Carmen Moreno,υπάλληλος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που εργάζονται για τη μείωση της παιδικής εργασίας, δήλωσε οτι ο νέος νόμος της Βολιβίας παραβιάζει την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την ελάχιστη ηλικίας εργασίας.

"Ο νέος νόμος αντιβαίνει το περιφερειακό ρεύμα. Το Μεξικό έχει θέσει ως ελάχιστο όριο τα 15 χρόνια, ενώ η Χιλή τα 16."

Στη Βολιβία τα παιδιά εργάζονται κυρίως στην υφαντουργία, σε φάρμες, ως πλανόδιοι πωλητές, αχθοφόροι και συλλέκτες φύλλων κακάο.

Έρευνα του 2008 πάντως κατέδειξε ότι 850.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών εργάζονται στη Βολιβία και από αυτά, 9 στα 10 σε εξαιρετικά δυσμενείς εργασίες όπως τα ζαχαροκάλαμα και τα ορυχεία.

από @βολιβιανός 05/08/2014 6:35 μμ.


Θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει το Μοράλες για παρότρυνση σε απασχόληση ανηλίκων αν δεν υπήρχαν τα παρακάτω.

Πρώτον, η Βολιβία έκανε και κάνει μεγάλες προσπάθειες από το 2006 για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και την ενθάρρυνση του να πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά. Αν δεν τις έκανε, τότε να την κατηγορούσες. Μόνο τα έτη 2006-2008 αύξανε κατά 7.9% σε πραγματικές τιμές ΑΕΠ τις δαπάνες για την Παιδεία. Είναι στην 32η θέση παγκοσμίως σε δαπάνες. O στόχος ήταν να φτάσει το 2015 το 100% το ποσοστό φοίτησης.

Όμως, με βάση την εμπειρία τους, οι βολιβιάνοι κατάλαβαν ότι δεν φτάνει μόνο να καθιστάς υποχρεωτική την εκπαίδευση. Δεν φτάνει μόνο να δίνεις κίνητρα στα παιδιά, υλικά ή μη.

Τα παιδιά όταν εργάζονται προσφέρουν εισόδημα στην οικογένεια ή έστω δεν αφαιρούν. Επομένως, πρέπει να καταπολεμήσεις τις αιτίες που ωθούν τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στη δουλειά. Στο μεταξύ όμως, το λιγότερο που έχεις να κάνεις, αν δεν θες να το πας με καταστολή το πράγμα (π.χ. να ασκήσεις διώξεις στους γονείς, και άρα να χάσεις και τους γονείς και το παιδί) είναι να διασφαλίσεις τα εργασιακά δικαιώματα του παιδιού.

Δεύτερον, δεν "νομιμοποιήθηκε η εργασία ανηλίκων" απλά. Αυτή είναι νόμιμη ΜΟΝΟ εφόσον το παιδί πηγαίνει σχολείο.Το λέει παραπάνω και το άρθρο.

Είναι μια δυσκολοχώνευτη απόφαση. Όμως βασίζεται στην πραγματικότητα της Βολιβίας, μετά την αποτυχία άλλων τρόπων, και προσπαθεί να την αλλάξει. Δεν βασίζεται σε σχέδια επί χάρτου όπως κάνουν διάφοροι από εμάς.

Για διάφορα στοιχεία, βλ.και εδώ

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_spending_on_education_%28%25_of_GDP%29

http://www.un.org/en/development/desa/policy/mdg_gap/mdg_gap2010/mdggap_bolivia_casestudy.pdf

από ! 06/08/2014 11:07 μμ.


εχει εθνικοποιηση μονο 15 επιχειρησεις  σε 8 χρονια.Σιγουρα μερικες ειναι πυγης ενεργειας αλλα οκ.Θεαρεστο εργο

από η Βολιβια 07/08/2014 1:45 πμ.


Aπο το χρονου θα  παραγει ληθιο και εχει το μεγαλυτερο αποθεμα σχεδον στον κοσμο.Εχει λεει την ευκαιρια να γινει Σαουδικη Αραβια.Οποτε τετοια μετρα εινα φρου φρου και αρωματα.

http://www.businessweek.com/articles/2014-07-24/bolivias-salt-flats-fuel-lithium-battery-ambitions

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License