└─[$]› sudo apt-get install anarchism

Γνωρίστε το λογισμικό anarchism σε Linux και όχι μόνο!

 

Αρκετοί θα έχετε δει, σε κάποιον τοίχο ή στο διαδίκτυο, γραμμένο το “σύνθημα”:

sudo apt-get install anarchism

και θα έχετε υποθέσει πως είναι κάτι συμβολικό, λόγω της “φιλοσοφίας” του Ελεύθερου Λογισμικού που διέπει και το Linux.
Εν μέρει είναι έτσι, από την άλλη κυριολεκτεί, καθώς όπως γνωρίζετε το πιο πάνω είναι μια εντολή μέσω της οποίας εγκαθιστούμε λογισμικό σε deb-based διανομές Linux, μέσω του τερματικού/κονσόλας.
Αν έχετε Debian, Mint, Ubuntu ή οποιαδήποτε παράγωγη διανομή ανοίξτε το τερματικό/κονσόλα σας και δώστε την εντολή, πατώντας μετά Enter και δίνοντας τον κωδικό σας που θα ζητηθεί:

sudo apt-get install anarchism

Ίσως θα ήταν καλύτερο να το δίνατε κάνοντας πρώτα ένα update, δηλαδή έτσι:

sudo apt-get update sudo apt-get install anarchism

Η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα και πλέον το anarchism θα υπάρχει στο σύστημά σας. Και εύλογα θα προκύψει η ερώτηση:

Τι κάνει αυτό; Μετατρέπει τον υπολογιστή μου σε αναρχικό;

Προφανώς όχι. Πρόκειται για ένα πακέτο που βρίσκεται χρόνια στα αποθετήρια του Debian, αυτή την στιγμή στην έκδοση 13.4-1 και έχει μέγεθος μόλις 16,556.0 kB.

Τι περιέχει:

Μια εξαντλητική διερεύνηση της αναρχικής θεωρίας και πρακτικής, μέσα από ένα Anarchist FAQ που δίνει μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών σχετικά με Αναρχική (ελευθεριακή σοσιαλιστική) θεωρία και πρακτική, καλύπτοντας όλα τα σημαντικά θέματα, από τα βασικά στοιχεία του αναρχισμού σε πολύ συγκεκριμένες συζητήσεις της πολιτικής, κοινωνικής οργάνωσης, και της οικονομίας.

Πώς το ανοίγω:

Ανοίξτε ένα νέο κενό tab στον browser σας και στην μπάρα url, βάλτε το παρακάτω, πατώντας μετά Enter:

/usr/share/doc/anarchism/html/index.html

Κανονικά, θα σας ανοίξει αμέσως η κεντρική σελίδα του:

Από εδώ μπορείτε ν’ αρχίσετε να διαβάζετε τα faqs. Δεν χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο καθώς όλα τα έχετε στον σκληρό σας δίσκο, άρα και τα σχετικά παραπεμπτικά links θα ανοίγουν ταχύτατα.
Σε περίπτωση που σας δώσει κάποιο σφάλμα και δεν ανοίξει η σελίδα, δώστε το εξής, πατώντας Enter μετά:

/usr/share/doc/anarchism/html

αυτό θα σας εμφανίσει το δένδρο των αρχείων, οπότε απλά κατηφορίστε λίγο προς τα κάτω και κλικ στο αρχείο με τ’ όνομα:

index.html

και κάντε κλικ επάνω του (μπορείτε να το εντοπίσετε με την βοήθεια του Ctrl+F):

Αν δεν έχετε Debian/Mint/Ubuntu ή παράγωγη διανομή:

-Νομίζω, πως σε Arch και παράγωγες διανομές, μπορεί να εγκατασταθεί με την εντολή:

yaourt -S anarchism

-Για άλλες διανομές και λειτουργικά συστήματα, απλά κατεβάστε το tar.gz αρχείο του -στο δεξί μέρος της σελίδας το download link- (anarchism_13.4.orig.tar.gz): [DOWNLOAD].
Αποσυμπιέστε το μόλις κατέβει και διπλό κλικ στο αρχείο με τ’ όνομα:

index.html

που θα το βρείτε μέσα στον φάκελο:

anarchism-13.4/html

Αυτό θα σας ανοίξει την ίδια σελίδα σε μια νέα καρτέλα του default browser του λειτουργικού σας συστήματος (με δεξί κλικ επάνω του μπορείτε να επιλέξετε).

Βέβαια σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει πως γνωρίζετε αγγλικά, καθώς σε αυτή την γλώσσα είναι γραμμένο.

Επίλογος:

[πηγη]

από @ntiSystemD 25/07/2017 10:30 μμ.


Kαι στα Devuan/Refracta, AntiX/MX υπάρχει με το ίδιο apt install anarchism αλλά και στα ARCH/Manjaro με το yaourt ή με το $ pacman -S anarchism. Η έκδοση τώρα είναι 14.0-4.

 

Καλά τα Linux/Unix παράγωγα αλλά τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση της κυριαρχίας του systemd αρχίζουν κι έχουν την μονολοθική μορφή των windows-MS και η "ελευθερία" έχει πάει λίγο περίπατο, αφού έχει γίνει επιστήμη να αποφύγης αυτό τον θεμελιακό λίθο που επηρεάζει σκοπίμως τα πάντα από πάνω του. Στην Ελλάδα έχουν βάση 2 τουλάχιστον συστήματα με πολύ καλές κριτικές βασισμένα στο Debian, που προσπαθούν όσο είναι δυνατό να αποφύγουν το systemd. Αυτά είναι το AntiX & και το MX που είναι και συνεργασία μεταξύ τους. Στην κατηγορία αυτή βρίσκεται και το Devuan που προήρθε από συλλογική αποχώρηση προγραμματιστών από το Debian όταν η ισχνή πλειοψηφία ψηφισε να επιβληθεί το κωλοσύστημα αυτό το οποίο προάγεται από μεγάλες εταιρείες υπολογιστών και προγραμμάτων. Έχει δε αρχίσει και βρέχει προβλήματα ασφαλείας που μόνο οι ίδιοι οι συγγραφείς του μπορούν να καλύψουν εγκαίρως. Παρουσιάζεται εύλογα το ερώτημα για τις αδυναμίες ασφαλείας αν είναι τυχαίεες ή όχι. Οι ομάδες της ARCH & Manjaro φαίνεται να έχουν απλοιποιήσει την επιλογή για τους χρήστες αν θέλουν το systemd ή όχι. O κλόνος του Unix που λέγεται freeBSD έχει εξ αρχής αποφύγει τέτοιο δείλημα και έχει εξελίξει αρκετές επιλογές για όλους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License