Η ιδέα του indymedia ξεκίνησε το Νοέμβρη του 1999 στο siatl. Ειχες τις ριζες της στους Ζαπατίστας?

Για βοηθηστε με λίγο αν μπορείται. Γιατι δεν βρισκω τιποτα σχετικα με το (((ι))) και τους Ζαπατιστας και την αρχική ιδεα ενός αναλογου δικτυου αντιπληροφόρησης.

Η ιδέα του indymedia  ξεκίνησε το Νοέμβρη του 1999 στο siatl. Ειχες τις ριζες της  στους Ζαπατίστας?

Πολύ νωρίτερα δεν είχε ξεκινήσει η ιδέα για ένα τέτοιο ανάλογο δίκτυο από τους εξεγερμένους Ζαπατίστας το οποίο το λειτούργησαν με καποιο αναλογο τρόπο? Η κανω λάθος ?

από imC-atl 06/08/2014 11:21 πμ.


Ψάξε μόνο σου να βρεις τι ήταν το NYC independent media center και οι σχέσεις του με τις καταλήψεις της ΝΥ και τι ρόλο έπαιξε αυτό το imc στην εξέγερση του Seattle το 99. Ένα απ'τα άτομα που υποστήριξαν την δημιουργία δικτύου imc σαν αυτό της ΝΥ ήταν και ο Brad Will ο οποίος δολοφονήθηκε από παρακρατικούς ελεύθερους σκοπευτές στην Οaxaca του Μεξικού το 2006. Ο Will ήταν πολύ ενεργός στο κίνημα ενάντια στη παγκοσμιοποίηση (και τον νεο-φιλελευθερισμό) που βέβαια έχει σχέση με τον πολιτικό λόγο που πήγαζε απ'το Τσιάπας. Η ιδέα για ένα πραγματικά αυτόνομο δίκτυο αντιπληροφόρησης δεν έχει εγκαταλειφθεί ποτέ, διερευνάται.

από @ 06/08/2014 12:33 μμ.


Η εξέγερση του EZLN δεν έχει άμεση σχέση με τη γέννηση του IMC network. Προφανώς όμως η μια φάση είχε επιρροή πάνω στην άλλη, όπως συμβαίνει γενικά σε αυτή τη ζωή...


Οχι οχι Ρωταω αν την ιδέα του δικτυου αντιπληροφορησης οπως είναι το (((ι))) την ειχαν αρχικά ως ιδέα για ενα μεσο αντιπληροφορησης στην Τσιάπας. Αν ειρθε δλδ ουσιαστικά απο εκει η ιδέα και υλοποιηθηκε αργότερα στο σιατλ.

 

μερσι

από alt 08/08/2014 1:02 μμ.


To 99 το διαδίκτυο δεν ήταν και τόσο διαδεδομένο ακόμα, κυρίως εκτός 10 χωρών της Δύσης η πρόσβαση ήταν πολύ περιορισμένη ταξικά. Η λογοκρισία των σέρβερ των πανεπιστημίων δεν είχε συστηματοποιηθεί σε βαθμό περιορισμού του τι έκαναν οι φοιτητές με τις υποδομές. Παρ'όλα αυτά στην μεγάλη γενοκτονική επίθεση στρατού και παρακράτους του 1997 τα ΜΜΕ, με εντολές συμβούλων του στρατού που είχαν συστήσει οι ΗΠΑ από επιτελείο του Πινοσέ, είχαν εντελώς αποκλειστεί από την περιοχή. Η αντιπληροφόρηση έπαιξε τον ρόλο της μέσω τοπικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων. Ντόπιοι και φοιτητές λειτούργησαν ώστε να μεταφέρουν στον κόσμο τι ακριβώς γινόταν κι έτσι να ξεβρακωθεί το Μεξικανικό κράτος τόσο εσωτερικά όσο και έξω, και ίσως αυτό διέκοψε την επίθεση. Με το ίντερνετ οι Ζαπατίστας πέρασαν πολλά χρόνια για να έχουν άμεση σχέση. Κυρίως ασχολήθηκαν με το ραδιόφωνο στο οποίο υπήρχε η δυνατότητα κάποιου βαθμού αυτονομίας που δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει σε καλωδιακό ίντερνετ. Η καλωδίωση παγκοσμίως είναι στα χέρια των εχθρών, κράτους και ιδιωτών. Το ιντιμίντια απ΄όσο έχω μάθει ήταν πρόταση οργανωτική αυτών που δικτυώθηκαν να οργανώσουν τη διαμαρτυρία του Σιάτλ. Αποτελούσε λύση σε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, και δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ήταν από κοντά σε συνελεύσεις μαζί στο Σιάτλ αν και από διαφορετικά σημεία της Β.Αμερικής. Η οριζοντιότητα και η αυτονομία του κάθε τοπικού πυρήνα κρατήθηκε για πολύ όπως είχε προταθεί και για αυτό μπόρεσε και αναπτύχθηκε.

Δηλαδή, δεν ξεκίνησε από κάποιο ατομικό ιδεαλισμό "να φτιάξουμε ένα τέτοιο δίκτυο" αλλά πάνω στον αγώνα δημιουργήθηκε ένα εργαλείο των αγωνιζόμενων να λύσουν πρακτικά προβλήματα συντονισμού με αλληλοσεβασμό στη πολιτική διαφορετικότητα του καθενός.


Οι Ζαπατίστας διοργάνωναν ΖΩΝΤΑΝΕΣ διεθνείς συναντήσεις (ENCUENTROS) και δεν είχαν, νομίζω, ανάγκη από το διαδίκτυο ή τουλάχιστον τόνιζαν και τονίζουν επανειλημμένα ότι ο μόνος τρόπος συμπαράστασης σ΄αυτούς/ές είναι η δημιουργία κινημάτων σε κάθε χώρα Φυσικά σαν πληροφόρηση και κίνητρο διεθνούς αλληλεγγύης για το κίνημα έπαιξε το διαδίκτυο ένα ρόλο και παίζει, όχι μόνο προς τους Ζαπατίστας. Γνωρίζουν όμως καλά οι άνθρωποι ότι έχουν να κάνουν με τη δική τους πραγματικότητα και τα προβλήματά της (δεν θα τους βοηθήσει το διαδίκτυο, όταν εισβάλλει ο Ομοσπονδιακός Στρατός στις κοινότητες....) και ότι ο σοσιαλισμός (γιατί γι΄αυτό πρόκειται σε σχέση με ένα αγροτικό κίνημα) δεν μπορεί να ευσταθήσει σε μια χώρα χωρίς διεθνές κίνημα και αλληλεγγύη (προλεταριακός διεθνισμός λεγόταν παλιά, σήμερα έχει φύγει ο επιθετικός προσδιορισμός...).

Από τους Ζαπατίστας θα πρέπει να εμπνεύστηκαν οι του Seatle και οι διάφορες Μ.Κ.Ο. που στρέφονταν ενάντια στον λεγόμενο νεοφιλελευθερισμό καθώς και προσωπικότητες.

Όπως και παλιά η Λατινική Αμερική και ο Τρίτος Κόσμος γενικά ήταν μία από τις κύριες αναφορές στην κριτική του καπιταλισμού σαν ιμπεριαλισμό όσον αφορά το σημείο της αποικιοκρατίας. Και από τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής επηρεάστηκαν τα δυτικά π.χ. από την Κούβα.

Το θέμα είναι, κατά τη γνώμη μου, ποια είναι η κριτική στον καπιταλισμό και ποιος ο στόχος ενός κινήματος. Άμα είναι συμβιβασμένος όπως του Seatle, της ATTAC κ.λπ., συμβιβασμένα θα δει και θα αντιμετωπίσει τελικά και τα κινήματα που υποτίθεται ότι υπερασπίζει. ΚΙνήματα λοοιπόν που υπεράσπιζαν και υπερασπίζουν έναν ¨ανθρώπινο καπιταλισμό" με δικαιώματα σε εθνότητες και πολίτες, με αφοπλισμό των αγορών, με πιο "ανθρώπινη" την Παγκόσμια Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ. μοιραία θα τα φτύσουν και με κινήματα όπως οι Ζαπατίστας που το ψάχνουν ειλικρινά και διακυβεύοντας τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους και επιπλέον έχουν ένα περιορισμένο χαρακτήρα ως αγροτικό και εθνικό κίνημα.

από @ 09/08/2014 1:05 μμ.


Οι ίδιοι οι Ζαπατίστας έχουν ασκήσει κριτική στον τρόπο που παρουσιάζεται το κίνημά τους. Και θα ήθελα να προσθέσω ότι όσον αφορά το indymedia, μόνο κάποια ευρωπαϊκά, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας αναφέρονταν στο κίνημα. Και βέβαια της Λατινικής Αμερικής. Στα βορειοαμερικάνικα δεν έχω δει ποτέ ή ελάχιστα κάτι για τους Ζαπατίστας.

Μια σειρά από ιντυμίντια ή έχουν κλείσει ή έχουν τροποποιήσει τη λειτουργία τους ή εξ αρχής λειτουργούσαν με περιοριστικούς όρους. Οπότε κι αυτό το εγχείρημα έχει μεταβληθεί εκ βάθρων.

Πιστεύω ότι οι Ζαπατίστας είδαν από νωρίς τους κινδύνους της δημοσιότητας και τα κουλά, συμβιβασμένα της συμπαράστασης από τις Μ.Κ.Ο., εξ ου και η κριτική τους στην ATTAC. Η αρχή τους όμως είναι η αρχή της ενότητας όλων των προοδευτικών δυνάμεων παγκόσμια και στο Μεξικό, αγωνιζόμενοι συγχρόνως για τις κοινότητές τους και τη δική τους ύπαρξη με δικές τους οργανωτικές δομές και τακτική, με το δικό τους κοινοτικό σύστημα καλλιέργειας της γης.

Η διεθνής, άγρια, επέλαση του καπιταλισμού αποτελεί μια δοκιμασία για αυτούς και όλους μας. Ο στόχος των ευρωπαίων και βορειοαμερικανών συμπαραστατών τους, καπιταλισμός με δικαιώματα και έλεγχος της ανταγωνιστικότητας, δημιουργία αυτόνομων κοινοτήτων, έχει ολέθρια επίδραση στα ίδια τα κινήματα των χωρών τους πόσο μάλλον σε ένα εν ενεργεία, νικηφόρο κίνημα όπως των Ζαπατίστας που έχει να αντιμετωπίσει την επίθεση του ντόπιου καπιταλισμού και των διασυνδέσεών του με τα διεθνή κεφάλαια, π.χ. Συμφωνία ΝΑΦΤΑ. Όπως εμείς εξαθλιωνόμαστε, έτσι και αυτοί/ές εκτοπίζονται και δολοφονούνται. Και δε νομίζω να ελπίζουν σε καμιά πολιτική εξουσία ενός ανάλογου για το Μεξικό Σύριζα που θα τους προστατεύσει. Έχουν πολύ σωστά αρνηθεί κάθε πολιτική εξουσία και κάθε ελπίδα μιας ριζικής κοινωνικής μεταβολής εκ των άνω.

Οι μεταβολές που συμβαίνουν μέσα στο κίνημά τους αξίζουν συζήτησης.

Το πρόσωπο που τους εκπροσώπησε επικοινωνιακά για χρόνια, ο Μάρκος, έχει αποσυρθεί από την καθοδήγηση. Προετοιμάστηκε σταδιακά. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι καλό, γιατί απευθυνόταν σε όλη την εξουσιαστική διαμόρφωση, τη δική μας και ίσως και των ινδιάνων, που αξιώνει ινδάλματα και προσωπικότητες. Αν και έχω την εντύπωση ότι πάντα ο Μάρκος ήταν για τους Ζαπατίστας ενας απ΄αυτούς και κανένα ίνδαλμα. Δεν ξέρω όμως αν αυτό έχει και την πλευρά: γράφουμε εκεί που ξέρετε πια.....την πληροφόρηση, μένουμε ουσιαστικά μόνοι/ες μας....

Δεν ξέρω και δεν μπορώ να καταλάβω/αποκρυπτογραφήσω καθόλου το τελευταίο κείμενό τους.


"Δεν ξέρω και δεν μπορώ να καταλάβω/αποκρυπτογραφήσω καθόλου το τελευταίο κείμενό τους."

για πόσταρε το τελευταιο αυτο κειμενο

και μενα καπως μου ειχε φανει αλλα δε το βρισκω.

το εχεις ευκαιρο?

 


"Δεν ξέρω και δεν μπορώ να καταλάβω/αποκρυπτογραφήσω καθόλου το τελευταίο κείμενό τους."

για πόσταρε το τελευταιο αυτο κειμενο

και μενα καπως μου ειχε φανει αλλα δε το βρισκω.

το εχεις ευκαιρο?

 


"Δεν ξέρω και δεν μπορώ να καταλάβω/αποκρυπτογραφήσω καθόλου το τελευταίο κείμενό τους."

για πόσταρε το τελευταιο αυτο κειμενο

και μενα καπως μου ειχε φανει αλλα δε το βρισκω.

το εχεις ευκαιρο?

 

από @ 12/08/2014 12:35 μμ.


Έχουν βγει κι άλλα από τότε αλλά για συγκεκριμένα θέματα.

http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2014/05/29/griegoluzsombra/

 

 

από comp@s 12/08/2014 11:20 μμ.


Ανάμεσα στο φως και τη σκιά

Για κάποιους ίσως το σημαντικότερο πολιτικό κείμενο που έχει γραφτεί τον τελευταίο αιώνα ... οι δεκαετίες που έρχονται θα το αναδείξουν

http://solidarioszapatistas.espivblogs.net/2014/05/25/ανάμεσα-στο-φως-και-τη-σκιά/

http://solidarioszapatistas.espivblogs.net/2014/05/25/%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AC/

enlacezapatista.ezln.org.mx/2014/05/29/griegoluzsombra/

solidarioszapatistas.espivblogs.net/λείπει-ότι-λείπει/κείμενα/

 

από @ 15/08/2014 6:34 μμ.


http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2014/05/29/griegoluzsombra/

 

Όσον αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι, προκύπτει από το κείμενο ότι θα έπρεπε να παίζει σπουδαίο ρόλο. Οι ιθαγενείς ξεγέλασαν τα ΜΜΕ δημιουργώντας  την προσωπικοτητα "Μάρκος". Το σύστημα, τα επίσημα ΜΜΕ, "τσίμπησαν" το δόλωμα, εφόσον ανταποκρίνονταν στα κριτήριά τους (της προσωπικότητας) κι έτσι προβάλανε τον Μάρκος αλλά μαζί και το κίνημα των Ζαπατίστας. Τα εναλλακτικά εννοείται ότι λειτούργησαν "σύμφωνα με τις αρχές τους".

Σ΄αυτή τη φάση δεν χρειάζεται αυτό το κόλπο ούτε η χρήση των επίσημων ΜΜΕ, γιατί το κίνημα έχει εξελιχτεί, δυναμώσει κι έχει πετύχει τη διεθνή υποστήριξη αριστερών και εναλλακτικών κινημάτων.

Αυτά.

 

Προσωπικά και όντας υπέρ μιας ενότητας των αριστερών και αναρχικών δυνάμεων έχω αποσβολωθεί. Με βάση την τακτική των Ζαπατίστας ή εγώ είμαι βλαμμένος ή ένα κομμάτι της αριστεράς, η κομμουνιστική είναι βλαμμένη. Διότι τη στιγμή που το επκοινωνιακό κομμάτι παίζει ένα τέτοιο καθοριστικό ρόλο γιατί δεν το χρησιμοποίησαν/εκμεταλλεύτηκαν αλλά άφησαν να υποσκελιστούν από τους φασίστες και να μπουν στην παρανομία π.χ. Ουκρανία ή να περάσουν στην παρανομία σε μια σειρά από χώρες ή να δίνουν εξηγήσεις για την ιστορία τους τη στιγμή που θα μπορούσαν να γράψουν αποσπασματικά και συναισθηματικά π.χ. όταν ανέβηκε ο Κερένσκι στην εξουσία βρέθηκε ένας γεράκος ονόματι Ιβάν και συμβούλεψε τον Λένιν για το τι θα κάνει ή όταν ο ΕΛΑΣ παρέδωσε τα όπλα, έχασε το πείραμα γιατί τάχτηκε υπέρ της ζωής ή όταν οι σοασιαλιστικές χώρες υποστήριζαν την ειρηνική συνύπαρξη έκαναν το ίδιο. Δηλαδή: Достаточно!

 

 

.

από . 17/08/2014 5:31 πμ.


 

Αυτό το ξέρετε; Είναι ένα σημαντικό κείμενο

Στα σχολεία φοιτούν 500 Ζαπατιστάκια και 781 άσχετα;

Κι αυτά τα σχολεία τα πληρώνουν οι γονείς τουλάχιστον των ξένων παιδιών;

Στο Μεξικό υπάρχουν πολλοί γονείς που μπορούν να πληρώνουν το σχολείο; Μεσαία τάξη πάει εκεί τα παιδιά της;

 

ΚΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Νοέμβριος 2013

 

Στους φοιτητές/τριες που παρακολούθησαν ή θέλουν να παρακολουθήσουν τα  μαθήματα του πρώτου επιπέδου του Μικρού Ζαπατιστικού Σχολείου:

 

Προς κάθε ενδιαφερόμενο:

 

Σύντροφοι, συντρόφισσες, συντρόφοισσες

 

Όπως έχει γίνει συνήθεια πλέον, με προορίζουν να λέω τις κακές ειδήσεις. Ορίστε λοιπόν:

 

ΠΡΩΤΟ. – Οι λογαριασμοί ( σας αναθέτω εδώ να ελέγξετε  καλά τις προσθέσεις, τις αφαιρέσεις και τις διαιρέσεις, γιατί τα μαθηματικά δεν είναι το δυνατό μου σημείο ή μάλλον ούτε αυτό είναι το δυνατό μου σημείο):

 

Α) – Έξοδα του πρωτοβάθμιου σχολείου τον Αύγουστο του 2013 για 1281 μαθητές:

- Υποστηρικτικό υλικό (4 βιβλία κειμένων και 2 DVD) για 1281 μαθητές: 100.000 (εκατό χιλιάδες ) μεξικανικά πέσος.

- Μεταφορά και σίτιση 1281 μαθητών από το CIDECI στην κοινότητα όπου παρακολούθησαν τα μαθήματα και επιστροφή: 339.778,27 (τριακόσια τριάντα εννέα χιλιάδες επτακόσια εβδομήντα οκτώ πέσος και είκοσι επτά λεπτά), κατανεμημένα με τον εξής τρόπο:

Έξοδα  της κάθε περιφέρειας για τη μεταφορά με φορτηγά των μαθητών από το  CIDECI σε κάθε χωριό και την επιστροφή τους στο CIDECI, αλλά και για τη σίτιση των παιδιών των  μαθητών/τριών.

 

Ρεαλιδάδ – 64.126 πέσος

Οβεντίκ – 46.794 πέσος

Γκαρούτσα – 122.184,77 πέσος

Μορέλια – 36.227,50 πέσος

                                      Ρομπέρτο Μπάρριος – 70.446_________________

Γενικό σύνολο – 339.778,27 πέσος

 

Σημείωση: Πράγματι, και σε μένα έκανε εντύπωση αυτό το «77 λεπτά», αλλά αυτός ήταν ο λογαριασμός που μου έδωσαν. Δεν μας έχει αγγίξει, δηλαδή, η μόδα της στρογγυλοποίησης.

- Μεταφορά 200 φυλάκων  στο CIDECI για την παράδοση των μαθημάτων και επιστροφή: 40.000 (σαράντα χιλιάδες) πέσος. Η σίτισή τους καλύφθηκε από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του CIDECI-Unitierra. Ευχαριστούμε τον Doctor Raymundo  και όλες και όλους τους συντρόφους/ισσες του CIDECI, ιδιαίτερα τους συντρόφους/ισσες της κουζίνας (προσοχή: μου χρωστάτε ταμάλες).

Το σύνολο των εξόδων των ζαπατιστικών κοινοτήτων για 1281 μαθητές των πρωτοβάθμιων μαθημάτων τον Αύγουστο του 2013: 479.778,27 (τετρακόσιες εβδομήντα εννέα χιλιάδες επτακόσια εβδομήντα οκτώ πέσος και είκοσι επτά λεπτά).

Έξοδα κατά μέσο όρο ανά μαθητή: 374, 53 (τριακόσια εβδομήντα τέσσερα  πέσος και πενήντα τρία λεπτά).

 

Β) – Έσοδα του Μικρού Ζαπατιστικού Σχολείου:

Έσοδα από την εγγραφή (το κουτί που βρισκόταν στο  CIDECI): 409.955 (τετρακόσιες εννιά χιλιάδες εννιακόσια πενήντα πέντε μεξικανικά πέσος).

Σε εθνικό νόμισμα: 391.721 πέσος

Σε δολάρια: 1.160 πέσος

Σε ευρώ: 175 πέσος

Έσοδα κατά μέσο όρο από την συνδρομή εγγραφής του κάθε μαθητή: 320,02 (τριακόσια είκοσι πέσος και δύο λεπτά).

ΔΕΥΤΕΡΟ. – Περίληψη  και συνέπειες:

 

Κατά μέσο όρο, κάθε μαθητής  ενισχύθηκε οικονομικά με 54,51 (πενήντα τέσσερα πέσος και πενήντα ένα λεπτά) τα οποία καλύφθηκαν από τις δωρεές αλληλέγγυων. Δηλαδή, οι μαθητές/τριες  αλληλοβοηθήθηκαν μεταξύ τους.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, δεν βγαίνει ο λογαριασμός, σύντροφοι. Και μπορέσαμε να το φέρουμε σχεδόν εις πέρας,  χάρη σε κάποιους/ες μαθητές/τριες που συνεισέφεραν περισσότερα από τα απαραίτητα εκατό πέσος (κάποιοι/ες δεν έδωσαν τίποτε) και στις δωρεές γενναιόδωρων ατόμων.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους/ες έδωσαν περισσότερα και όσους/ες έκαναν αυτές τις καταπληκτικές δωρεές. Θα έπρεπε να τους ευχαριστήσουν και όσοι,ες  δεν πλήρωσαν αυτά τα εκατό πέσος ή δεν έδωσαν απολύτως τίποτε.

Ξέρουμε πως είναι προβληματικό να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία και κάποιοι/ες  να πληρώνουν για τα μαθήματα των άλλων, γι’ αυτό και είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις εξής επιλογές:

α) – Να κλείσουμε το μικρό σχολείο.

β) –Να μειώσουμε τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτό που θα μπορούμε να καλύψουμε οι ζαπατίστας. Όπως μου είπε ο Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές, θα πρέπει να είναι γύρω στους 100 ανά καρακόλ, συνολικά 500.

γ) –Να αυξηθεί το κόστος και να γίνει υποχρεωτικό.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να κλείσουμε το  μικρό σχολείο γιατί αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να μας γνωρίσουν άνθρωποι που πριν ούτε γνωρίζαμε ούτε μας γνώριζαν.

Θεωρούμε επίσης ότι αν μειώσουμε τον αριθμό των συμμετεχόντων, πολλοί/ές  θα δυσαρεστηθούν ή  θα θυμώσουν γιατί τα έχουν ετοιμάσει όλα για να παρευρεθούν και τι θα γίνει αν μείνουν έξω. Κυρίως τώρα που γνωρίζουν πως η ουσία του σχολείου βρίσκεται στα μαθήματα που γίνονται στις κοινότητες και μαζί με τους φύλακες. Και καθώς σε μένα θα τύχαινε να πω το νέο, θα πλεόναζαν  οι βρισιές που δεν είναι από μέντα.

Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να σας ζητήσουμε να πληρώσετε τα έξοδα της μετακίνησης και της σίτισής σας. Ξέρουμε πως αυτό, όχι μόνο θα ενοχλήσει κάποιους/ες, αλλά μπορεί να αφήσει έξω αρκετούς/ες. Για το λόγο αυτό σας ειδοποιούμε έγκαιρα προκειμένου να βρείτε τον τρόπο για να συμπληρώσετε τη συνδρομή σας και/ή τη συνδρομή όσων συντρόφων σας θέλουν και μπορούν να παρευρεθούν αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το ποσό.

Το κόστος τώρα θα είναι 380 (τριακόσια ογδόντα μεξικανικά πέσος ) για κάθε φοιτητή/τρια και θα πρέπει να καλυφθεί κατά την εγγραφή του/της στο CIDECI τις ημερομηνίες που αναγράφονται. Αν θέλετε  τώρα να φέρετε επιπλέον ένα κιλό φασόλια και ένα κιλό ρύζι, πολύ ευχαρίστως.

Σας παρακαλούμε, σας ικετεύουμε, σας θερμοπαρακαλούμε να διευκρινίσετε με ποιους/ες  έρχεστε, πόσοι είστε καθώς και τις ηλικίες σας, γιατί μετά μας έρχονται μέιλ που μας λένε «έρχομαι με τα παιδιά μου»,  και από τη στιγμή που έρχονται, ξεχάστε το κάστινγκ για το “The Walking Dead”. Όλοι/ες όσοι/ες  παρευρεθούν στα μαθήματα, είτε είναι παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένοι, ή ζωντανοί νεκροί, πρέπει προηγουμένως να έχουν εγγραφεί.

Επίσης πρέπει να διευκρινίσετε τις ημερομηνίες που θα παρευρεθείτε. Υπάρχουν 2 ημερομηνίες αυτή τη φορά, μια στο τέλος Δεκεμβρίου και μια άλλη στις αρχές Ιανουαρίου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για ποια από τις δύο θα γραφτείτε γιατί, όπως ήδη ξέρετε, υπάρχει μια ιθαγενική οικογένεια που ετοιμάζεται να σας δεχθεί και να σας φροντίσει, ένας ή μια φύλακας που προετοιμάζεται να σας καθοδηγήσει, ένας ή μια  οδηγός που ετοιμάζει το όχημα που θα σας μεταφέρει, ένα ολόκληρο χωριό που θα σας υποδεχθεί. Επίσης πρέπει να διευκρινίσετε αν θα πάτε σε κοινότητα ή θα παρακολουθήσετε τα μαθήματα στο CIDECI του SanCristóbaldelasCasas, στην Chiapas.

Ελάτε να ακούσετε και να μάθετε, γιατί κάποιοι/ες ήρθαν για να δώσουν διάλεξη φεμινισμού, χορτοφαγίας, μαρξισμού και άλλων «ισμών». Και τώρα δυσανασχετούν, γιατί οι ζαπατίστας δεν υπακούμε σε όσα ήρθαν να μας διδάξουν: ότι δηλαδή πρέπει να αλλάξουμε τον επαναστατικό νόμο των γυναικών σύμφωνα με τις υποδείξεις τους και όχι σύμφωνα με τις αποφάσεις των γυναικών ζαπατίστας, ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τα πλεονεκτήματα της μαριχουάνα, να μην φτιάχνουμε τα σπίτια από τσιμέντο γιατί είναι καλύτερα από πλίνθους και άχυρο, να μην φοράμε παπούτσια γιατί περπατώντας ξυπόλητοι βρισκόμαστε περισσότερο σε επαφή με τη μάνα γη. Τέλος, να υπακούσουμε σε αυτό που ήρθαν να μας διατάξουν… δηλαδή να μην είμαστε ζαπατίστας.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ: Οι αναρχικοί/ες

 

Δεδομένης της καμπάνιας αντι-αναρχισμού που ενορχηστρώνουν οι “καλές” συνειδήσεις και η “καθωσπρέπει αριστερά”, ενωμένες με την παραδοσιακή δεξιά σε μια αγία σταυροφορία με στόχο να κατηγορήσουν τους αναρχικούς, νέους και μεγάλους, ότι  όχι μόνο προκαλούν το σύστημα (λες και ο αναρχισμός έχει κι άλλη επιλογή), αλλά και αποσυνθέτουν τις σκηνογραφίες τους (σβήνουν τα φώτα για να μη βλέπουν τους αναρχικούς;), φτάνοντας μέχρι τα άκρα με προσδιορισμούς του τύπου αναρχο-κοράκια, αναρχο-προβοκάτορες, αναρχο-τραμπούκοι, αναρχο-και-τα-λοιπά (κάπου διάβασα και για αναρχο-αναρχικό, καταπληκτικό ε;), εμείς, οι άντρες και γυναίκες ζαπατίστας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το κλίμα υστερίας που, τόσο αποφασιστικά, ζητά, απαιτεί να σεβόμαστε τις τζαμαρίες (που δεν δείχνουν αλλά κρύβουν όλα όσα συμβαίνουν ακριβώς πίσω από αυτές: εργασιακές συνθήκες δουλείας, ανύπαρκτη υγιεινή, κακή ποιότητα, ανεπαρκές επίπεδο διατροφής, ξέπλυμα χρήματος, φορολογικές απάτες, διαρροή κεφαλαίου).

 

Γιατί τώρα φαίνεται πως για όλες αυτές τις λαμογιές που καλύπτονται ανεπιτυχώς πίσω από τον όρο «δομικές μεταρρυθμίσεις», για την εργασιακή λεηλασία των εκπαιδευτικών, για το ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας του πλούτου της χώρας, για την καταλήστευση των εξουσιαζόμενων από την κυβέρνηση μέσω των φόρων, για τη φορολογική ασφυξία -που ευνοεί μόνο τα μεγάλα μονοπώλια, για όλα αυτά φταίνε οι αναρχικοί.

 

Για το γεγονός ότι ο καλός κόσμος δεν βγαίνει πλέον στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί (μα, αφού υπάρχουν οι πορείες, οι πολιτικές καθιστικές διαμαρτυρίες, οι αποκλεισμοί, τα συνθήματα στους τοίχους, τα φεϊγ βολάν… -ναι, αλλά είναι των εκπαιδευτικών-οδηγών-πλανόδιων-φοιτητών-δηλαδή-των-ινδιάνων και των βλάχων, εγώ εννοώ τον καλό-καλό-κόσμο-της-πρωτεύουσας -α, ναι!, η μυθική μεσαία τάξη, τόσο κολακευμένη και ταυτόχρονα τόσο περιφρονημένη και εξαπατημένη από ολόκληρο το μιντιακό και πολιτικό φάσμα), για το ότι η καθεστωτική αριστερά λεηλατεί και αυτή τους χώρους διαμαρτυρίας, ότι η «μοναδική αντιπολίτευση στο καθεστώς» επισκιάζεται συνεχώς από τους χωρίς όνομα, ότι η αυθαίρετη επιβολή πλέον ονομάζεται «διάλογος και διαπραγμάτευση», για τις δολοφονίες μεταναστών, γυναικών, νεαρών, εργατών, παιδιών, για όλα αυτά φταίνε οι αναρχικοί.

 

Για όσους αγωνίζονται και βλέπουν τους εαυτούς τους ως κομμάτι του «Α», σημαία δίχως έθνος και σύνορα, και συμμετέχουν στην ΕΚΤΗ, αλλά είναι πραγματικά αναρχικοί και όχι απλά μια περαστική φάση με ημερομηνία λήξης ή ένα life style, έχουμε πέρα από μια συντροφική αγκαλιά, μια ιδιαίτερη παραγγελία:

 

Σύντροφοι Αναρχικοί: εμείς οι ζαπατίστας, άνδρες και γυναίκες, δεν θα σας καταλογίσουμε τις ελλείψεις μας (συμπεριλαμβανόμενης της έλλειψης φαντασίας), ούτε θα σας θεωρήσουμε υπεύθυνους για τα λάθη μας, ακόμα, δε, λιγότερο δεν θα σας κυνηγήσουμε γι’  αυτό που είστε. Και κάτι ακόμα.  Σας λέω, λοιπόν, πως τον Αύγουστο διάφοροι προσκεκλημένοι ακύρωσαν τη συμμετοχή τους γιατί, όπως είπαν, δεν μπορούσαν να μοιράζονται την τάξη με “νεαρούς αναρχικούς, κουρελήδες, πανκς, με piercing και γεμάτους tattoo, και ανέμεναν (αυτοί που δεν είναι ούτε νεαροί, ούτε αναρχικοί, ούτε κουρελήδες, που δεν έχουν piercing ούτε tattoo) μια συγγνώμη, καθώς και την εκκαθάριση της λίστας των προσκεκλημένων. Ακόμη περιμένουν, ανώφελα…

 

Αυτό, λοιπόν, που θέλουμε να σας ζητήσουμε είναι, τη στιγμή της εγγραφής,  να μας δώσετε ένα κείμενο, μισής σελίδας το πολύ, όπου θα απαντάτε στις κριτικές και τις κατηγορίες που δεχτήκατε από τα ιδιωτικά μέσα. Αυτό το κείμενο θα δημοσιευτεί σε ένα ειδικό τμήμα της ιστοσελίδας μας (enlacezapatista.ezln.org.mx) και σε ένα περιοδικό-fanzine- ή όπως-αλλιώς-το-λένε, που σύντομα θα κυκλοφορήσει στον παγκοσμίως παγκόσμιο κόσμο, και το οποίο θα εκδίδεται και θα γράφεται από ιθαγενείς ζαπατίστας. Θα είναι τιμή για εμάς, στο πρώτο τεύχος του περιοδικού μας  να βρίσκεται ο λόγος σας δίπλα στο δικό μας.

Ε;

Ναι, όντως αξίζει μια σελίδα ακόμα και με μόνο μια λέξη που να καλύπτει όλη την επιφάνεια, κάτι σαν “Είστε ψεύτες!”. Ή κάτι πιο εκτενές του τύπου “θα σας εξηγούσα τι σημαίνει αναρχισμός αν πίστευα πως θα καταλαβαίνατε” ή “ο αναρχισμός είναι ακατάληπτος για τους νάνους στη σκέψη”  ή “οι πραγματικές αλλαγές εμφανίζονται πρώτα στα βιβλία συμβάντων της αστυνομίας” ή “γαμώ την αστυνομία της σκέψης” ή το εξής απόσπασμα του βιβλίου Χτυπήματα και Αντιχτυπήματα, του Miguel Amorós: “όλος ο κόσμος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το BlackBloc δεν είναι μια οργάνωση αλλά μια τακτική αγώνα στο δρόμο, παρόμοια με τη βασκική kaleborroka, την οποία εφάρμοζε ένας αστερισμός από ελευθεριακές, αυτόνομες ή εναλλακτικές ομάδες στο πλαίσιο των αγώνων των καταλήψεων την δεκαετία του ‘80  σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας”, και να προσθέσετε κάτι του τύπου “αν θέλετε να κάνετε οποιαδήποτε κριτική, προηγουμένως ερευνήστε . Η καλογραμμένη άγνοια είναι σαν την καλοειπωμένη χαζομάρα: το ίδιο ανούσιες”.

Όπως και να’ χει, είμαι σίγουρος πως θα βρείτε ιδέες.

 

ΤΡΙΤΟ. – Μια όχι τόσο κακή είδηση: σας υπενθυμίζω τις ημερομηνίες και τον τρόπο που θα ζητήσετε την πρόσκληση και την εγγραφή σας:

 

Ημερομηνία του δεύτερου κύκλου του μικρού σχολείου:

 

Εγγραφή στις 23 και 24 Δεκεμβρίου 2013.

Μαθήματα από τις 25 έως τις 29 Δεκεμβρίου 2013 και αναχώρηση στις 30.

Για όσους/ες θέλουν να μείνουν για τον εορτασμό της 20ης επετείου της ζαπατιστικής εξέγερσης, για να γιορτάσουν αλλά και να θυμηθούν εκείνο το χάραμα της 1ης Γενάρη 1994, η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 31 Δεκέμβρη και την 1η Γενάρη.

 

Ημερομηνίες του τρίτου κύκλου του μικρού σχολείου:

 

Εγγραφή 1 και 2 Γενάρη 2014.

Μαθήματα από τις 3 έως τις 7 Γενάρη 2014. Αναχώρηση στις 8 Ιανουαρίου 2014, και επιστροφή στη γωνιά του κόσμου όπου ζει ο καθένας.

Για να ζητήσετε την πρόσκληση και την εγγραφή σας, στείλτε ένα μέιλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

 

escuelitazapDicEne13_14@ezln.org.mx

 

ΤΕΤΑΡΤΟ. – Άλλη μια όχι τόσο κακή είδηση: υποτίθεται πως εγώ θα άνοιγα αυτή τη φάση με ένα κείμενο πολύ διαφορετικό, χαιρετίζοντας τους νεκρούς/ες μας, τον SubPedro, τον Tata Juan Chávez, την Chapis, τα παιδιά του νηπιαγωγείου ABC, τους δασκάλους που αντιστέκονται, καθώς και με μια ιστορία με τον Durito και το Γατόσκυλο. Αλλά αυτό θα γίνει με κάποια άλλη ευκαιρία, αφού επείγει το κείμενο που αφορά στους  λογαριασμούς και στην επιβεβαίωση των ημερομηνιών. Το ξέρουμε εξάλλου: το επείγον δεν αφήνει χρόνο για το σημαντικό. Γι’ αυτό απαλλαγήκατε … προς το παρόν,  από την ανάγνωση πραγμάτων που δεν είναι «ιδιαίτερα σημαντικά – για – την – παρούσα – συγκυρία».

 

Σας χαιρετώ και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο κόσμος είναι μεγαλύτερος και από τον πιο σκανδαλιστικό  κύριο τίτλο των μίντια. Ένας λόγος για να διευρύνουμε το βήμα, το βλέμμα, το αυτί … και την αγκαλιά.

 

Από τα βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού

SupMarcos

Θυρωρός του Μικρού Σχολείου και υπεύθυνος για τις κακές ειδήσεις.

Μεξικό, Νοέμβρης 2013

 

 

http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2013/11/05/the-bad-and-not-so-bad-news/

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License