Η Ιερουσαλήμ αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έξαρση συλλήψεων από τη δεύτερη Ιντιφάντα

Οι παλαιστινιακές κοινότητες στην Ιερουσαλήμ βιώνουν τη μεγαλύτερη έξαρση συλλήψεων από την εποχή της δεύτερης Ιντιφάντα με αξιοσημείωτη κλιμάκωση της ισραηλινής αστυνομικής βίας και της συλλογικής τιμωρίας ενάντια σε ολόκληρες γειτονιές, αναφέρουν τοπικές οργανώσεις.

Οι μαζικές συλλήψεις άρχισαν μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις στη συνοικία Shufat της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που οργανώθηκαν μετά τη δολοφονία του εφήβου Mohammed Abu Khdeir στις 2 Ιουλίου. Από τότε έχουν τεθεί υπό κράτηση πάνω από 770 Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την οργάνωση για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων Addameer.

Οι συλλήψεις στην Ιερουσαλήμ έγιναν παράλληλα με μία εκτεταμένη επιχείρηση στη Δυτική Όχθη στα πλαίσια της οποίας συνελήφθησαν 800-1.000 Παλαιστίνιοι μετά την απαγωγή των τριών νεαρών Ισραηλινών στις 12 Ιουνίου.

Αν και η πλειοψηφία των συλληφθέντων έχουν αφεθεί ελεύθεροι, η βιαιότητα της αστυνομίας, οι όροι των εγγυήσεων για την αποφυλάκισή τους και ένα είδος αποκλεισμού που επιβλήθηκε στις παλαιστινιακές περιοχές έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη για κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά και για ολόκληρες γειτονιές.

Περίπου 70 Παλαιστίνιοι κρατούνται ακόμη από την αστυνομία και πολλοί από αυτούς έχουν μεταφερθεί σε κρατητήρια στην πόλη Lod, καθώς η χωρητικότητα  στο Ρώσικο Συγκρότημα στην Ιερουσαλήμ έφτασε στα όριά της.

Ο Mahmoud Qareen από το Kέντρο Πληροφόρησης Wadi Hilweh στη Silwan δήλωσε στο Ma’an: «Αποτελεί συλλογική τιμωρία για όλους τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις μετά τη δολοφονία του Mohammed Abu Khdeir εξόργισαν την αστυνομία που επέβαλε συλλογική τιμωρία σε όλη την Ανατολική Ιερουσαλήμ.»

Η ισραηλινή αστυνομία απέκλειε συστηματικά τις συνοικίες Issawiya και Silwan κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο των κατοίκων. Ακόμη και στους εργαζόμενους των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης δεν επιτράπηκε η πρόσβαση, λέει ο Qareen.

Πάνω από το 90% των συλλήψεων γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το Κέντρο Πληροφόρησης Wadi Hilweh αναφέρει επίσης ότι τις περισσότερες φορές οι ισραηλινοί αστυνομικοί δεν γνωρίζουν ποιους έρχονται να συλλάβουν. «Δεν χτυπούν το κουδούνι» λέει ο Qareen, «σπάνε τις πόρτες και ορμούν. Μπαίνουν στο σπίτι και ρωτούν τη μητέρα ή τον πατέρα: ‘πού είναι τα παιδιά σας;’ Αν απαντήσουν ότι κοιμούνται, ζητούν τα ονόματά τους και στη συνέχεια επιλέγουν ποιους θα συλλάβουν. Πριν από τρεις βδομάδες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο σπίτι της οικογένειας Abbasi και δεν μπορούσαν να αποφασίσουν ποια νεαρά μέλη της να θέσουν υπό κράτηση, έτσι συνέλαβαν τυχαία τρεις από αυτούς και τους πήγαν στο αστυνομικό τμήμα» προσθέτει ο Qareen.

Μόλις οι κρατούμενοι απελευθερωθούν μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα και σύμφωνα με το Addameer στην πλειοψηφία αυτών, κυρίως σε νέους άντρες, επιβάλλεται κατ’ οίκον περιορισμός για μήνες ή τους απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, συχνά ακόμη και στην περιοχή που ζουν οι ίδιοι.

Ο Qareen λέει ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν σκοπό να κρατήσουν την παλαιστινιακή κοινότητα «ήσυχη». «Θέλουν να μας κάνουν να ζούμε σα να είμαστε σε ένα ξενοδοχείο, μόνο να τρώμε και να κοιμόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα άλλο. Αν κάποιοι αντιδρούν στην κατοχή θεωρούμαστε εγκληματίες» συμπληρώνει.

Αστυνομική βαρβαρότητα

H Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (ΑCRI), έχει καταγράψει πληθώρα περιπτώσεων αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης μαζικών συλλήψεων και ζητά άμεση επανεξέταση της τακτικής των αστυνομικών να φορούν κουκούλες κατά τις συλλήψεις.

Σε μία σύλληψη στις 11 Ιουλίου αστυνομικοί με κουκούλες και χωρίς διακριτικά εισέβαλαν στο σπίτι 22χρονου κατοίκου της συνοικίας Ιssawiya στις 3 τη νύχτα και προχώρησαν σε βανδαλισμούς. Σε μια άλλη σύλληψη, στις 16 Ιουλίου, περίπου 20 οπλισμένοι και φορώντας κουκούλες αστυνομικοί πήδηξαν πάνω από ένα φράχτη και όρμησαν σε σπίτι στη συνοικία Shufat χωρίς να δηλώσουν την ταυτότητά τους. Πέρασαν χειροπέδες σε έναν άντρα 21 ετών και κάλυψαν τα μάτια του με ένα ύφασμα δεμένο γύρω από το κεφάλι του. Η ACRI κατέγραψε επίσης ένα περιστατικό κατά το οποίο η κόρη μιας παλαιστινιακής οικογένειας άνοιξε την πόρτα σε αστυνομικούς με κουκούλες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη χτύπησαν απρόκλητα με τουφέκι.

«Χωρίς πρόσωπα και ονόματα οι αστυνομικοί είναι απλά μια ομάδα ένοπλων αγνώστων που εισβάλλουν σε σπίτια μέσα στη νύχτα – μια πρακτική χαρακτηριστική τυραννικών καθεστώτων», ανέφερε ο Yusef Karram, δικηγόρος της ACRI.

Έχει παρατηρηθεί επίσης μια άνευ προηγουμένου αύξηση στη ρίψη δυσώδους νερού (‘skunk’) τις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Abu Khdeir, μέθοδος που χρησιμοποιείται σπάνια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο στη Δυτική Όχθη.

Η Ronit Sela, επιστημονική υπεύθυνος για την ACRI στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε στο Maan ότι ρίψη δυσώδους νερού πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο όροφο κτιρίων με καταστήματα και κατοικίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως στις οδούς Saladin και Zahra, ενώ δεν υπήρχαν ταραχές, αφήνοντας για μέρες μια έντονη δυσοσμία.

Η ΑCRI έχει τεκμηριώσει επίσης τη χρήση σφαιρών με επικάλυψη σπόγγου στη συνοικία Shufat, με έναν κάτοικο να έχει χάσει το μάτι του μετά από χτύπημα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και τρεις δημοσιογράφους να έχουν πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο πρόσωπο αν και έφεραν την ένδειξη «Press» (Τύπος).

Πιθανότατα το πιο ακραίο περιστατικό με εμπλοκή κουκουλοφόρων αστυνομικών είναι ο ξυλοδαρμός του αμερικανο-παλαιστίνιου εφήβου Tariq Abu Khdeir, η επίθεση εναντίον του οποίου καταγράφηκε από κάμερα στις 5 Ιουλίου.

«Το αποτέλεσμα είναι ο εκφοβισμός. Είναι τρομακτικό να έχεις την αστυνομία στο σπίτι σου έτσι κι αλλιώς, αλλά ακόμη πιο τρομακτικό είναι όταν αυτό γίνεται από ανθρώπους με κουκούλες. Το να χρησιμοποιείς αστυνομικούς με κουκούλες εναντίον πολιτών αποτελεί συνήθη πρακτική των καθεστώτων που επιλέγουν να εκφοβίσουν την κοινωνία» είπε η Sela.

Ο Gavan Kelly, διεθνής νομικός συντονιστής του Addameer, λέει ότι μαζί με τη χρησιμοποίηση αστυνομικών με κουκούλες μια άλλη αξιοσημείωτη διαφορά στην πρόσφατη επιχείρηση είναι η έλλειψη επίσημων ενταλμάτων σύλληψης. «Αναμένουμε να συνεχιστεί αυτό, είναι ακόμη σε εξέλιξη. Το για πόσο καιρό θα συνεχιστεί εξαρτάται, υπάρχει καθυστέρηση ανάμεσα στα κύματα των συλλήψεων. Καταρτίζουν λίστες και τους ανακρίνουν είναι μια διαρκής διαδικασία».

Ο Kelly λέει ότι οι μαζικές συλλήψεις είναι ένας τρόπος να τιμωρηθεί η κλιμάκωση των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών μετά τη δολοφονία του Abu Khdeir και έχουν σχέση με τα γεγονότα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και με την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα. Οι μαζικές συλλήψεις επιδιώκεται να έχουν «ψυχολογική επίδραση όχι μόνο στο άτομο αλλά και στην κοινωνία στο σύνολό της», προσθέτει ο Kelly. «Το Ισραήλ πιστεύει ότι θα μπορέσει να καταστείλει την αντίσταση, αλλά πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Θα ενθαρρύνει τους Παλαιστινίους να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται».

Πηγή: Maan

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License