Ισραηλινοί πολίτες καλούν σε μποϊκοτάζ των εκδηλώσεων του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στο ίδρυμα Κακογιάννης

Από Ισραηλινούς πολίτες – παρακαλούμε μην συνεργάζεστε με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ που είναι συνένοχο στις ισραηλινές σφαγές στη Γάζα και στην εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης!

Από Ισραηλινούς πολίτες – παρακαλούμε μην συνεργάζεστε με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ που είναι συνένοχο στις ισραηλινές σφαγές στη Γάζα και στην εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης!

 

Προς οποιονδήποτε μπορεί να αφορά, και ιδιαίτερα προς το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Είμαστε μια ομάδα Ισραηλινών πολιτών που δουλεύουμε για τον τερματισμό των πολιτικών εποικισμού, απαρτχάιντ και κατοχής του παλαιστινιακού λαού, από την κυβέρνησή μας. Μάθαμε πρόσφατα ότι πολιτιστικές εκδηλώσεις – σεμινάρια, εργαστήρια και ακόμα και μια περφόρμανς ενός έργου βασισμένου στην ιστορική αντιπολεμική κωμωδία Λυσιστράτη, θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, σε συνεργασία με το (ελληνικό) Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ.

 

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, όπως άλλοι ισραηλινοί θεσμοί που είναι συνένοχοι στις πολιτικές της κυβέρνησής τους, είναι αντικείμενο διεθνούς καμπάνιας μποϊκοτάζ. Όπως έχει αναφέρει ο Ομάρ Μπαργούτι, ένας από τους ιδρυτές εκείνου του κινήματος: «Ζήτησαν από τις οργανώσεις της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών και τους ανθρώπους με συνείδηση να «επιβάλλουν ευρέα μποϊκοτάζ και να εφαρμόσουν πολιτικές απόσυρσης επενδύσεων εναντίον του Ισραήλ παρόμοιες με εκείνες που εφαρμόστηκαν στη Νότια Αφρική στην εποχή του απαρτχάιντ». [1]

Ο Μπαργούτι επίσης αναφέρει δήλωση του Στέητ Ντηπάρμεντ των ΗΠΑ, η οποία βρήκε «θεσμικές, νομικές και κοινωνικές διακρίσεις» εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ.[2] Η Διεθνής Αμνηστία[3], το Human Rights Watch[4] και τα Ηνωμένα Έθνη[5], έχουν όλα τεκμηριώσει ισραηλινά εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί επανειλημμένα στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη τα τελευταία χρόνια. Η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης σε αυτήν την κριτική ήταν η ίδια όπως οι απαντήσεις που εξέδιδε η Νότια Αφρική στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Τόσο το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής όσο και η ισραηλινή κυβέρνηση έχουν επενδύσει πολλά χρήματα και προσπάθεια, επιχειρώντας να αποκρύψουν τα εγκλήματά τους «διαφημιζόμενοι με νέα μορφή»[6]. Μια τέτοια προσπάθεια υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από σεβαστές προσωπικότητες που δανείζουν το κύρος τους σε ισραηλινούς θεσμούς.

Όσο για το ίδιο το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, όχι μόνο είναι (εν μέρει) χτισμένο σε κατασχεμένη παλαιστινιακή γη, καθώς κάποιοι από τους κοιτώνες των φοιτητών του είναι σε παράνομο ισραηλινό εποικισμό, αλλά το πανεπιστήμιο επίσης εφαρμόζει ρατσιστικό χαρακτηρισμό υπόπτων (profiling) όπως πολλοί άλλοι ισραηλινοί φορείς.[7] Πρόσφατα, στις 24 Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου εξέδωσε μήνυμα υποστήριξης στην Ισραηλινή Επιχείρηση «Protective Edge» στη Γάζα, η οποία ανέρχεται σε σφαγή, και στους φοιτητές και προσωπικό του πανεπιστημίου που συμμετείχαν στην επιχείρηση.[8] Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής σφαγής στη Γάζα, το πανεπιστήμιο μάζεψε ρούχα και τρόφιμα και άλλα αγαθά και τα έστειλε στους στρατιώτες, ως ένδειξη εκτίμησης και υποστήριξης.[9]

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο έχει υπάρξει συνένοχο στην εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης εδώ και πολύ καιρό. Μετά τη Νάκμπα του 1948, το πανεπιστήμιο παρέλαβε δεκάδες χιλιάδες κλεμμένα παλαιστινιακά βιβλία για να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του.[10] Αυτά τα βιβλία φυλάχθηκαν αργότερα στην Ισραηλινή Εθνική Βιβλιοθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζεται το πανεπιστήμιο. Στον παλαιστινιακό λαό έχουν αρνηθεί την πρόσβαση σε αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό, ένα από τα θεμέλια της παλαιστινιακής ταυτότητας. Αυτή η πράξη ανέρχεται σε αυτό που είναι γνωστό ως «πολιτισμική γενοκτονία» – η προσπάθεια να αρνηθούν σε έναν λαό την συλλογική του υπόσταση μέσα από το σβήσιμο της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Μπροστά στις προαναφερθείσες πράξεις, καλούμε σε ακύρωση των εκδηλώσεων που οργανώνονται στην Ελλάδα από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο!

Καλούμε επίσης τους ανθρώπους με συνείδηση να μποϊκοτάρουν αυτές τις εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα καλούμε σε μποϊκοτάζ της περφόρμανς Λυσιστράη, ένα αντιπολεμικό έργο που χρησιμοποιείται από την ισραηλινή πρεσβεία και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο για να ξεπλύνει τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου.

Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες Ελλήνων ακτιβιστών και άλλων για την απόδοση δικαιοσύνης στον παλαιστινιακό λαό. Θα απαντήσουμε μετά χαράς σε οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο.

Ειλικρινώς,

Boycott! Supporting the Palestinian BDS Call from Within – http://boycottisrael.info/

[Μποϊκοτάζ! Υποστηρίζοντας το Παλαιστινιακό Κάλεσμα για BDS (Μποϊκοτάζ – Απόσυρση Επενδύσεων – Κυρώσεις στο Ισραήλ) εκ των Έσω]

Ανακοίνωση μεταφρασμένη από τον ιστότοπο της ομάδας

 

[1] http://www.nydailynews.com/opinion/boycott-israel-article-1.1271226#ixzz...

 

[2] http://www.pacbi.org/etemplate.php?id=2155

 

[3] http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE02/001/2013/en

[4] http://www.hrw.org/news/2014/07/15/israelpalestine-unlawful-israeli-airstrikes-kill-civilians

 

[5] http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/docs/12session/A-HRC-12-48.pdf

 

[6] http://www.haaretz.com/news/features/rebranding-israel-history-out-creativity-and-innovation-in.premium-1.492147

 

[7] http://electronicintifada.net/content/hebrew-university-discriminates-against-arab-citizen-visitors/2869

 

[8] http://www.youtube.com/watch?v=k5nwNP4Afmk  (Hebrew)

 

[9] http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/israeli-universities-lend-support-gaza-massacre

 

[10] http://zochrot.org/en/content/overdue-books-returning-palestine%E2%80%99s-%E2%80%9Cabandoned-property%E2%80%9D-1948

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License