PLO: 32 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τον Ιούνιο

Ενώ τα βλέμματα όλου του κόσμου ήταν στραμμένα στη Γάζα, τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ προχώρησε σε μια επιχείρηση καταστολής, συλλήψεων και εποικισμού σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με έκθεση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

 

Τριάντα δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις από τις 13 Ιουνίου, αναφέρει η έκθεση, ενώ 1.397 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά.

Την ίδια περίοδο 1.753 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν – κατά μέσο όρο 24 τη μέρα – ενώ οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 1.573 στρατιωτικές επιδρομές σε όλη τη Δυτική Όχθη, κατά μέσο όρο 21 τη μέρα.

Η έκθεση της PLO – που τιτλοφορείται ‘’Τα συνήθη’’ τονίζει επίσης ότι η ανέγερση καθαρά ισραηλινών εποικισμών σε εδάφη που κατασχέθηκαν από ντόπιους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη γνώρισε έξαρση την ίδια περίοδο, με τρία διαφορετικά σχέδια να έχουν ανακοινωθεί το διήμερο 25-26 Αυγούστου ταυτόχρονα με την εκεχειρία στη Γάζα.

Η έκθεση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι τώρα εγκρίθηκε η οικοδόμηση περισσοτέρων από 1.472 κατοικιών, προορισμένων να στεγάσουν περίπου 6.000 Ισραηλινούς εποίκους.

Οι ισραηλινοί εποικισμοί χτίζονται γενικά σε λόφους μέσα και γύρω από τις παλαιστινιακές πόλεις και τα χωριά και οι επικριτές τους θεωρούν ότι τους δίνεται αυτή η στρατηγική θέση με σκοπό να περικυκλώσουν τις παλαιστινιακές πόλεις και τα χωριά και να κάνουν αδύνατη τη δημιουργία ενιαίου παλαιστινιακού κράτους.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το χρονικό διάστημα από τις 13 Ιουνίου ως τις 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 249 επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων πολιτών, κατά μέσο όρο 3 τη μέρα.

‘’Η ισραηλινή επίθεση στην κατεχόμενη περιοχή της Γάζας διεξήχθη παράλληλα με τον ισραηλινό εποικισμό και την καταστολή στο υπόλοιπο κατεχόμενο έδαφος της Παλαιστίνης’’ αναφέρει η έκθεση.

‘’Αν και οι Ισραηλινοί εκπρόσωποι επεδίωξαν να παρουσιάσουν τις επιθέσεις στη Γάζα ως μια συγκεκριμένη δράση εναντίον των παλαιστινιακών αντιστασιακών οργανώσεων οι ισραηλινές πολιτικές κατοχής και εποικισμού σε όλο το κατεχόμενο έδαφος της Παλαιστίνης καθιστούν σαφές ότι ο τελικός ισραηλινός στόχος εξακολουθεί να είναι η αποφυγή της ίδρυσης ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους’’ συμπληρώνει η έκθεση.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις δηλώσεις κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων που χρησιμοποιούν την κατάσταση στη Γάζα ως ‘’δικαιολογία για να μην αποσυρθούν από τη Δυτική Όχθη’’.

Σε αυτές περιλαμβάνεται μία δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος στις 11 Ιουλίου είπε ότι ‘’ο ισραηλινός λαός κατανοεί τώρα αυτό που λέω πάντα: δεν μπορεί να υπάρξει καμία περίπτωση, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, να παραιτηθούμε από τον έλεγχο ασφαλείας του εδάφους δυτικά του Ιορδάνη ποταμού’’ αναφερόμενος στη Δυτική Όχθη.

Η ραγδαία αύξηση στις δολοφονίες, τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις σε όλη τη Δυτική Όχθη συνέπεσε με τη μεγαλύτερη ισραηλινή επίθεση στην περιοχή από την εποχή της δεύτερης Ιντιφάντα ως απάντηση στην εξαφάνιση των τριών ισραηλινών εφήβων από έναν εποικισμό κοντά στη Βηθλεέμ.

Η επιχείρηση αυτή – που από πολλούς αναλυτές θεωρείται ως μια μορφή συλλογικής τιμωρίας λόγω της μεγάλης έκτασης που είχε και των τακτικών που ακολουθήθηκαν όπως ο αποκλεισμός των 800.000 κατοίκων της Χεβρώνας – προκάλεσε μεγάλες διαμαρτυρίες στις οποίες πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Λίγο μετά την ολοκλήρωσή της το Ισραήλ προχώρησε σε μια επίθεση διάρκειας άνω των 50 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκεί πάνω από 2.140 Παλαιστίνιοι.

Η επίθεση αυτή προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις σε όλη τη Δυτική Όχθη από την εποχή της δεύτερης Ιντιφάντα, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους σε όλες τις πόλεις και τα χωριά.

Πηγή: Maan

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License