Χεβρώνα – Ένας δρόμος μόνο για εποίκους στην πόλη φάντασμα και το σημείο ελέγχου εννέα μέρες κλειστό

Δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν το πρωί της Κυριακής στην οδό Σουχάντα της Χεβρώνας διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι για ένατη συνεχή ημέρα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κρατούν κλειστό ένα σημείο ελέγχου στο κέντρο της πόλης, διαταράσσοντας τη ζωή στην πόλη αυτή της νότιας Δυτικής Όχθης.

Οι κάτοικοι λένε ότι λόγω του κλεισίματος του σημείου ελέγχου (τσεκ-πόιντ), έχουν αναγκαστεί να ακολουθούν μια διαδρομή 3 με 4 χιλιομέτρων που παρακάμπτει όλη την περιοχή, ενώ τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους απέχουν μόλις μερικά μέτρα.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν περιορίσει δραστικά την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην οδό Σουχάντα ήδη από το 1994, μετατρέποντας την καρδιά της πολύβουης Παλιάς Πόλης της Χεβρώνας σε μια βαριά στρατιωτικοποιημένη πόλη-φάντασμα. Ισχυρίζονται ότι το κάνουν για την προστασία των περίπου 500 εβραίων εποίκων που έχουν καταλάβει σπίτια στην περιοχή και έχουν εκδιώξει τους κατοίκους τους.

Πατήστε πάνω στο χάρτη για μεγέθυνση

Παρά το κλείσιμο της οδού, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να διασχίζουν την περιοχή για να κινηθούν στο κέντρο της Χεβρώνας και το κλείσιμο του σημείου ελέγχου έχει προκαλέσει σοβαρά εμπόδια. Το σημείο ελέγχου έκλεισε αρχικά μετά τη ρίψη μολότοφ πάνω σε αυτό, αλλά οι ζημιές έκτοτε αποκαταστάθηκαν, ενώ προστέθηκαν τσιμεντένια διαχωριστικά κι ένας νέος πύργος ελέγχου που βλέπει στην παρακείμενη οδό Μπερσίμπα.

«Η ισραηλινή κατοχή προσπαθεί να εξαναγκάσει τους παλαιστινίους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην οδό Σουχάντα ώστε να μπορέσουν εύκολα οι έποικοι να καταλάβουν την περιοχή» δήλωσε στο Maan ένας ακτιβιστής από τη Συμμαχία της Νεολαίας Ενάντια στους Εποικισμούς της Χεβρώνας. Παρά την πίεση από την κατοχή και τους εποίκους στην οδό Σουχάντα και στην κοντινή γειτονιά Τελ Ρουμέιντα, ο παλαιστινιακός πληθυσμός είναι αποφασισμένος να παραμείνει στα σπίτια του και δεν πρόκειται να τα αφήσει ποτέ στους εποίκους, είπε.

Ένας άλλος ακτιβιστής από τη Συμμαχία Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χεβρώνας δήλωσε στο Maan ότι αφού πριν τους εμπόδισαν, στη συνέχεια οι ισραηλινές δυνάμεις άφησαν τους μαθητές του σχολείου Κουρτουμπα –που είναι περικυκλωμένο από έναν ισραηλινό εποικισμό- να περάσουν από το σημείο ελέγχου, παρά τον αποκλεισμό. Επιπλέον, ο ακτιβιστής είπε ότι επιτράπηκε επίσης η διάβαση στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Αν και η οδός Σουχάντα είναι συνήθως κλειστή για τους περισσότερους Παλαιστίνιους, οι εβραίοι έποικοι επιτρέπεται να διασχίζουν την περιοχή. Ο δρόμος είναι χωρισμένος από τσιμεντένια οδοφράγματα για να τους διαχωρίζει από τους λίγους Παλαιστινίους που επιτρέπεται να τον διασχίσουν, αφού πρώτα αποδείξουν στο σημείο ελέγχου ότι αυτός ο δρόμος αποτελεί τον μοναδικό τρόπο πρόσβασης στο σπίτι τους. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να μπαίνουν στα σπίτια τους από τα παράθυρα που είναι σε παρακείμενους δρόμους καθώς η οδός Σουχάντα είναι συχνά κλειστή ακόμα και για εκείνους κατά τη διάρκεια των εβραϊκών εορτών ή των διαδηλώσεων.

Πηγή: Maan, Youth Against Settlements, Btselem

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License