Ισραηλινοί ανοίγουν πυρ εναντίον Παλαιστινίων ψαράδων και αγροτών, παρά την εκεχειρία

Ισραηλινά πλοία άνοιξαν πυρ την Τρίτη το πρωί εναντίον παλαιστινιακών ψαροκάικων στα ανοιχτά της Ράφας, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έπληξαν αγροτικές περιοχές στο Χαν Γιούνις.

 

Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ψαράδων στα ανοιχτά της νότιας Λωρίδας της Γάζας, την Τρίτη, σε μια, καθώς φαίνεται, παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί με τις Παλαιστινιακές παρατάξεις πριν από μια εβδομάδα, είπαν ψαράδες.

Παλαιστίνιοι ψαράδες είπαν στο πρακτορείο Μαάν ότι ισραηλινά πολεμικά πλοία χρησιμοποίησαν πολυβόλα για να ανοίξουν πυρ εναντίον των καϊκιών τους ενώ έπλεαν εντός του συμφωνημένου ορίου 6 ναυτικών μιλίων, κοντά στη Ράφα.

Ο επικεφαλής του Συνδικάτου Παλαιστινίων Αλιέων, Νιζάρ Αγιάς, δήλωσε πως οι δυνάμεις του Ισραηλινού Ναυτικού άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων ψαράδων στα ανοιχτά της Ράφας. Ο Αγιάς δήλωσε πως η επίθεση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της ζώνης αλιείας στα 12 μίλια.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες.

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως οι ψαράδες «παρέκκλιναν από την καθορισμένη ζώνη αλιείας» και ότι οι στρατιώτες του ναυτικού έριξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα.

Τότε οι ψαράδες «οπισθοχώρησαν», δήλωσε η εκπρόσωπος. Όταν ρωτήθηκε πόσο απείχαν οι ψαράδες από την ακτή, η εκπρόσωπος είπε ότι δεν ήξερε την ακριβή απόσταση, αλλά ότι ήταν πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια.

Πριν τη συμφωνία, οι ισραηλινές δυνάμεις διατηρούσαν ένα όριο 3 ναυτικών μιλίων για όλους τους ψαράδες της Γάζας, ανοίγοντας πυρ εναντίον ψαράδων που το ξεπερνούσαν, παρά τις προηγούμενες ισραηλινές συμφωνίες που είχαν θέσει το όριο στα 20 ναυτικά μίλια. Οι περιορισμοί παρέλυσαν την αλιεία στη Γάζα και φτωχοποίησαν τους ντόπιους ψαράδες.

Η συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη στις 26 Αυγούστου ορίζει πως το Ισραήλ θα επεκτείνει άμεσα τη ζώνη αλιείας στα ανοιχτά της Γάζας, επιτρέποντας στους ψαράδες να φτάσουν έως και στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή, και ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει τη ζώνη σταδιακά. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το Ισραήλ δέχτηκε επίσης να χαλαρώσει τον αποκλεισμό στον παραθαλάσσιο θύλακα.

Άλλα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως η κατασκευή λιμανιού και αεροδρομίου, η αποφυλάκιση κρατουμένων, και η αποστρατιωτικοποίηση των παρατάξεων στη Γάζα, αφέθηκαν να συζητηθούν ένα μήνα μετά στο Κάιρο.

Στο μεταξύ Ισραηλινοί στρατιώτες που επανδρώνουν πύργους επιτήρησης, άνοιξαν πυρ εναντίον αγροτικών περιοχών στο Χουζάα του Χαν Γιούνις. Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες. Σε μια παρόμοια παραβίαση, ισραηλινές δυνάμεις είχαν ανοίξει πυρ την περασμένη Πέμπτη εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων στη γειτονιά Σετζάιγια.

Πηγές: Maan, PIC

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License