Ξεσηκώθηκαν οι Ρομά στο Χαλάνδρι λόγω της κατεδάφισης καταυλισμού τους

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι»

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Νομισματοκοπείο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη διαμαρτυρία κατοίκων του καταυλισμού ρομά, τον οποίο οι αρμόδιες αρχές είχαν αποπειραθεί να κατεδαφίσουν.

Οι κάτοικοι του καταυλισμού, που αντέδρασαν έντονα, καίνε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων. Οι συγκεντρωμένοι έχουν καταλάβει τη λεωφορειολωρίδα στο συγκεκριμένο ύψος της καθόδου της Μεσογείων, ενώ στις υπόλοιπες λωρίδες της λεωφόρου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Σε πρώτη φάση έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση 12 ακατοίκητων οικίσκων, ενώ στη συνέχεια -όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά- θα κατεδαφιστεί ολόκληρος ο καταυλισμός, με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τα καταπατημένα οικόπεδα.

Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις και σύμφωνα με πληροφορίες έδωσαν διορία στους Ρομά να απομακρυνθούν από το σημείο έως τις 12:00 το μεσημέρι.

Οι Ρομά, που κατοικούν στο σημείο εδώ και 40 χρόνια, αντιδρούν στη μετεγκατάστασή τους στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», στο Όρος Πατέρα, στα Μέγαρα. Να σημειωθεί ότι σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η δικαστική απόφαση επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί κατά της μετεγκατάστασης του καταυλισμού.

Να επικρατήσει ψυχραιμία ζήτησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Παράλληλα, με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο κ. Ρούσσος τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται στο Όρος Πατέρα, σε υψόμετρο 750 μέτρων, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές, όπως δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτρισμού.

 «Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βουλτεψη δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Mega ότι το μέρος στο οποίο θα μετεγκατασταθούν οι Ρομά «είναι ανθρώπινο» και ο οικισμός εκεί είναι «πολύ εντάξει»!!!

Κάλεσε το δήμαρχο να μην εμπλέκεται στην υπόθεση και «να κοιτάξει τους δημότες του που είναι στα κάγκελα», ενώ σημείωσε ότι κάθε βράδυ «λόγω του καταυλισμού γίνεται θόρυβος στην περιοχή».

Η ίδια επισήμανε ότι η ανομία που επικρατεί στην περιοχή πρέπει να τερματιστεί, σημειώνοντας ότι οι Ρομά κάνουν κατάληψη σε ξένα οικόπεδα και ιδιοκτήτες τους έχουν δίκιο να αντιδρούν.

Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει τους Ρομά στα αιτήματά τους, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ψάχνει εστία ανομίας για να εγκατασταθεί».

 

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανώλης Αγγελάκαςσε διαδοχές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους των Ρομά και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, επέμεινε στην εκτέλεση απόφασης για την κατεδάφιση του καταυλισμού, τονίζοντας ότι ο καταυλισμός μετεγκατάστασης είναι έτοιμος να δεχτεί τις οικογένειες των Ρομά.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License