Για ποια επιστήμη μιλάμε;

Κοινητοποιήσεις του Συλλόγου Φοιτητών Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχετικά με επικείμενη εκδρομή στο εργοστάσιο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στις Σκουριές Χαλκιδικής. Πραγματοποιείται κατάληψη της σχολής από Παρασκευή 14/11 έως Τετάρτη 19/11 για το εν λόγω ζήτημα, και όχι μόνο. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε το σκεπτικό της μη σύνδεσης επίσημων φορέων, όπως του πανεπιστημίου, με την Ελληνικός Χρυσός.

Για ποια επιστήμη μιλάμε;

 

          Το τελευταίο διάστημα στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. λάβαμε γνώση ότι στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής «Υγιεινή και Ασφάλεια στη Βιομηχανία» πρόκειται να διεξαχθεί εκδρομή στο εργοτάξιο της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στις Σκουριές Χαλκιδικής. Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις της υπεύθυνης αναπληρώτριας καθηγήτριας Ρωξάνης Τζίμου-Τσιτουρίδου και του υπεύθυνου επιστημονικού συνεργάτη Ιωσήφ Γεωργίου, εκφράσαμε ανοιχτά την αντίθεσή μας, ενώ το ζήτημα τέθηκε και στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών που διεξήχθη στις 16/10, όπου κατατέθηκε ψήφισμα για ακύρωση της εκδρομής, αλλά και καμίας μελλοντικής εμπλοκής του τμήματός μας με την εν λόγω εταιρία, το οποίο και υπερψηφίστηκε. Από τη μεριά τους, οι διδάσκοντες, αδιαφορώντας για την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών και τονίζοντας πως λόγο για ό,τι αφορά το μάθημα έχουν μόνοι οι φοιτητές/ριες που το έχουν δηλώσει το τρέχον εξάμηνο, δήλωσαν πως η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί. Παρόλα αυτά, λόγω των μέχρι τώρα αντιδράσεων η ημερομηνία διεξαγωγής της δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα.

           Φοιτητές και φοιτήτριες της σχολής μας, που και λόγω επιστημονικού αντικειμένου αντιμετωπίζουν με αυξημένη ευαισθησία τα θέματα περιβάλλοντος, έχουν επανειλημμένα βρεθεί στους χώρους της εξόρυξης και έχουν συζητήσει με τους κατοίκους τις ενδεχόμενες συνέπειές της. Έχουν δει από κοντά τόσο τη μέχρι τώρα καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και τις κατασταλτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται από κράτος και εταιρία για την τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται για την προστασία του φυσικού τους χώρου. Θεωρούμε, λοιπόν, πως η οποιαδήποτε σύνδεση του τμήματός μας (αλλά και του πανεπιστημίου γενικότερα) με την εν λόγω εταιρία πλήττει σοβαρά το δίκαιο αγώνα των κατοίκων για την προστασία των ζωών τους. Δε θεωρούμε, άλλωστε, πως η εκδρομή στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. είναι μία εκδρομή με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και οφέλη, αλλά μία προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί προς αυτή, καθώς και σύνδεσής της με επίσημους φορείς, γεγονός που τη νομιμοποιεί στη συνείδηση της κοινωνίας.

          Και εν μέσω όλων αυτών, το πανεπιστήμιο όχι μόνο κωφεύει, αλλά γίνεται και γόνιμο έδαφος διαφήμισης και εδραίωσης της πολυεθνικής μέσω πρακτικών ασκήσεων για τους φοιτητές/ριες και μέσω της προπαγάνδας υπέρ της, που γίνεται από μερίδα του καθηγητικού προσωπικού κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Τέτοιες λογικές και πρακτικές βρίσκονται σε ευθεία ταύτιση με κράτος και αφεντικά, που επιθυμούν τη διαμόρφωση μονόπλευρων ανθρώπων, που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε βιομηχανίες και εταιρίες, χωρίς να αναλογίζονται την καταστροφή που αυτές επιφέρουν τόσο στη φύση, όσο και στην κοινωνία. Θεωρούμε πως το πανεπιστήμιο δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να τίθεται στην υπηρεσία οποιωνδήποτε κερδοσκοπικών συμφερόντων, και ιδιαίτερα των πολυεθνικών εταιριών, που περίτρανα έχουν μέχρι τώρα αποδείξει πως το μόνο ενδιαφέρον τους είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες στο περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή. Ως σημερινοί φοιτητές/μελλοντικοί επιστήμονες, αλλά και κομμάτι της κοινωνίας, απορρίπτουμε τη λεηλασία της φύσης για το κέρδος των πολυεθνικών και προτάσσουμε το σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

 

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

ΧΡΥΣΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

 

 

Συντονιστικό δράσεων[1]

φοιτητών/φοιτητριών

Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ.


[1] το συντονιστικό δράσεων είναι μία διαδικασία που προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών στις 16/10 ανοιχτή προς όλους και όλες και στόχος αυτής είναι η διεκδίκηση των αιτημάτων του ψηφισάντος πλαισίου, μέσω παρεμβάσεων και δράσεων τόσο στο τμήμα των Χημικών Μηχανικών, όσο και στην κοινωνία

από ας μη διαβαστεί καχύποπτα 20/11/2014 4:43 μμ.


Εγώ πάντως αν ήμουν φοιτητής θα χαιρόμουνα που μια εταιρεία κάνει το τραγικό λάθος να βάλει φοιτητές μέσα στην εγκατάσταση, γιατί θα μπορούσε πολύ απλά και έξυπνα να οργανωθεί μια εκδήλωση των φοιτητών μέσα στην εγκατάσταση, αιφνιδιαστικά και με καταστροφικά επικοινωνιακά αποτελέσματα για την εταιρεία και τους συνεργαζόμενους καθηγητές και παράγοντες...

από StateImpact 21/11/2014 11:18 μμ.


Οι μελέτες του "social & environmental impact" τόσο για την Ελλ.Χρυσός όσο και για τον αγωγό TAP νομίζω έχουν γίνει από τμήματα του ΑΠΘ. Για τον αγωγό είμαι σχετικά σίγουρος, παρ'όλο ότι αυτές οι μελέτες, μεθοδολογία, και παρουσίαση των ευρημάτων δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα απ'οτι ξέρω και αποτελούν κτήματα των αναλόγων εταιρειών. Χρησιμοποιήθηκαν όμως και αναφέρονται σαν βάση των αποφάσεων να δοθούν οι ανάλογες άδειες. Αν έχετε πρόσβαση και μπορείτε να δώσετε φως στο ερώτημα τι λένε τέτοιου είδους μελέτες θα ήταν χρήσιμο να βασιστούμε στην επιστημονική τους φαμφαρολογία που φαντάζομαι ότι περιλαμβάνουν και για αυτό κρύβονται. Η κριτική τους ως προς την επιστημονική βάση θα έπρεπε να γίνει μέσα απ'την επιστημονική κοινότητα αλλά αποτελεί αντικείμενο πολιτικού ενδιαφέροντος.

Το ίδιο εφηβικό επιπόλαιο πνέυμα κάθε χρονιά από φοιτητές που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα και θα αλλάξουν τον κόσμο καταργώντας την εφαρμοσμένη γνώση και αντικαθιστώντας την με ιδεολογίες/ιδεοληψίες - κουραστικό για τους ενήλικες μα αναπόφευκτο και κατανοητό: εκεί που είστε ήμασταν και εδω που είμαστε θα έλθετε και εσείς μελλοντικοί μου επιστήμονες, χημικοί μηχανικοί αλλά και κομμάτι της κοινωνίας...
Δηλαδή: φοιτητές και φοιτήτριες "που και λόγω επιστημονικού αντικειμένου αντιμετωπίζουν με αυξημένη ευαισθησία τα θέματα περιβάλλοντος" και που "έχουν επανειλημμένα βρεθεί στους χώρους της εξόρυξης και έχουν συζητήσει με τους κατοίκους τις ενδεχόμενες συνέπειές της" αντιδρούν στην απόφαση συμφοιτητών τους που στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής "υγιεινή και ασφάλεια στη βιομηχανία" θα επισκευτούν πιθανό χώρο εργασίας και άσκησης της επιστήμης τους (ΥΓΙΕΙΝΉ ΚΑΙ ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ)!
Μάλιστα οι εν λόγο φοιτητές και φοιτήτριες που αντιδρούν στην απόφαση των συμφοιτητών τους να επισκευτούν πιθανό χώρο εργασίας και άσκησης της επιστήμης τους ειναι επίσης χημικοί μηχανικοί που όμως επιπλήτουν τους συμφοιτητές τους ως "μονόπλευρους ανθρώπους, που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε βιομηχανίες και εταιρίες, χωρίς να αναλογίζονται την καταστροφή που αυτές επιφέρουν τόσο στη φύση, όσο και στην κοινωνία" - δηλαδή κατ' αυτούς η επιστήμη της "υγιεινής και ασφάλειας στη βιομηχανία" πρέπει να έχει εφαρμογή εκτός βιομηχανίας (!!!), πέραν του ότι οι μεν ειναι "πουλημένοι" και οι δε -επίσης χημικοί μηχανικοί!- φυσιολάτρες που θα ασκήσουν την επιστήμη τους στα δάση και στα βουνά...
Εγώ βρε παιδιά δεν είμαι σπουδαγμένος μα κάτι δεν μου στέκει σε αυτήν την λογική. Και επειδή δεν είμαι σπουδαγμένος περιμένω σπουδαγμένους στην "υγιεινή και ασφάλεια στη βιομηχανία" χημικούς μηχανικούς να εργαστούν στην βιομηχανία ώστε να υπάρχει...  υγιεινή και ασφάλεια! Και ειδικά σε μία εξόρυξη όπως στις Σκουριές Χαλκιδικής χρειάζονται ακόμη περισσότερο, προστατέυοντας έτσι τους εργαζομένους, τους κατοίκους, και το περιβάλον.

Αναρωτιέμαι αν οι φοιτητές και φοιτήτριες που μπέρδεψαν την πολιτική με την επιστήμη (και ρωτούν και "Για ποια επιστήμη μιλάμε;" - μα για την επιστήμη της "υγιεινής και ασφάλειας στη βιομηχανία" βέβαια...) πιστέυουν πως όταν κάνουν τα πειράματα τους ως χημικοί μηχανικοί θα χρησιμοποιούν αγνά χημικά στοιχεία που θα τα μαζέυει η γιαγιά τους στο χωριό και θα τους τα στέλνει με το ΚΤΕΛ.
(μελλοντικοί επιστήμονες απο το "Συντονιστικό δράσεων φοιτητών/φοιτητριών Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ.": οι servers του indymedia και τα δικά σας P.C. για να λειτουργήσουν απαιτούν χρυσό στα κυκλώματα τους, που η εξορυξή του -είτε απο τις Σκουριές Χαλκιδικής είτε απο αλλού, όλες είναι το ίδιο επιβαρυντικές για το περιβάλον- απαιτεί χημικούς μηχανικούς... τουλάχιστον ας γίνει με σπουδαγμένους στην "υγιεινή και ασφάλεια στη βιομηχανία").

από επανάστα με Android 22/11/2014 10:34 μμ.


Ξεχνάς όμως ότι αυτά τα εργοστάσια βρίσκονται στο λεγόμενο "τρίτο κόσμο", επομένως η εναλλακτικο-μεταμοντερνο-κάτι φάση της Ευρώπης και της Β.Αμερικής δεν λαμβάνει υπόψη της ότι συμμετέχει καθημερινά στο έγκλημα.

Αυτός που θέλει να απαρνηθεί την επιστήμη ας ξεφορτωθεί πρώτα τα high tech μαραφέτια του και τότε μπορούμε τουλάχιστον να πούμε ότι εννοεί αυτά που λέει.

από @ξεφτιλικια 27/11/2014 10:49 μμ.


http://politesaristoteli.blogspot.gr/2014/11/skouries_26.html
για δείτε λίγο που δημοσιεύονται τα σχόλια που δημοσιεύεται και κόβεται τα υπόλοιπα τουβλα


Συμφωνώ. Άλλο η πολιτική και άλλο η επιστήμη.

Αλλά στην Πολιτική και μη πολιτική Οικονομία δεν είναι επιστημονικό το ερώτημα:

"Η ιδιωτική βιομηχανία και οι ιδιωτικές εταιρείες αποτελούν κάτι αναγκαίο και ιστορικά τετελεσμένο;"

Κλείνει δηλαδή η ιστορία με την οικονομία και τη δημοκρατία/βασιλευομένη δημοκρατία της αστικής τάξης; (αφορά και την επιστήμη της Ιστορίας, οπότε μιλάμε μάλλον για διεπιστημονική συνεργασία)


"Προς ΣΟ @ξεφτιλικια http://politesaristoteli.blogspot.gr/2014/11/skouries_26.html για δείτε λίγο που δημοσιεύονται τα σχόλια που δημοσιεύεται και κόβεται τα υπόλοιπα τουβλα"

Γιατί "ξεφτιλίκια"; Μεγάλη μας τιμή, και για εμένα που αναδημοσιέυετε σχόλιο μου ΚΑΙ για το ίνδυ που αναφέρετε ως πηγή του!

Πήγα στα "κρυμμένα" και διάβασα τα σχόλια που -κατά την γνώμη μου κακώς λόγω αρχής- "κόψανε τα τούβλα της Σ.Ο." (όπως τους χαρακτηρίζεις...;!): ήταν σχόλια που απαιτούσαν από την Σ.Ο. να κόψει το σχόλιο μου (όπως ουσιαστικά ζητάς και εσύ) διότι εγώ είμαι "τσάτσος" (όπως ουσιαστικά με κατηγορείς και εσύ) και "το ίνδυ δεν είναι μικροαστικό" (όπως ουσιαστικά παρα-νοείς και εσύ) - αμφιβάλω αν αντιλαμβάνεσε την ουσιαστική ειρωνία στο σχόλιο σου -που ΔΕΝ "κόψανε τα τούβλα της Σ.Ο."-, διότι αν την αντιλαμβανώσουν θα έπαυε να ήταν ειρωνία...

Αν -όπως ωραία γράφει ο "επανάστα με Android"- "η εναλλακτικο-μεταμοντερνο-κάτι φάση της Ευρώπης και της Β.Αμερικής" είναι η ιδεολογία/ιδεοληψία σου τότε ναι, ξεφτίλα - όμως όχι στα μούτρα μας (όσων εξ' υμών των ενηλίκων συμμετέχουμε στην συζήτηση ΚΑΙ στο "έγκλημα") αλλά στα δικά σου (επειδή το σχόλιο σου στο ίνδυ ΔΕΝ το έστειλες με ταχυδρομικό περιστέρι, ούτε το ίνδυ δουλέυει με βιολογικές πορδές). Και επειδή ο χρυσός που χρειάζετε στα ηλεκτρονικά κυκλώματα της συσκευής που χρησιμοποιείς για την "μικροαστική επανάσταση" σου ΔΕΝ προέρχετε από "επαναστατικές εξορύξεις" -όπως αυτή που αφορά το δημοσίευμα, και στην οποία κάνουν "επαναστατική γυμναστική" πολλοί ιδεολόγοι/ιδεοληπτικοί, όπως οι φοιτητές/φοιτήτριες που έκαναν το δημοσίευμα- αλλα προέρχετε απο εξωτικές... ακόμη πιο πολύ ξεφτίλα για τα διάφορα μικροαστικά "Golden Boys & Girls" που παριστάνουν τις "αθώες περιστερές" ως κλασικοί Ελληνες μετέφηβοι "επαναστάτες/τριες" που είδαν φως και μπήκαν...

Αν κάποιοι νομίζουν πως κακοί ειναι όλοι οι άλλοι και αυτοί θα σώσουν τον κόσμο παπαγαλίζοντας ιδεολογίες/ιδεοληψίες τότε αλίμονο μας. Τους φοιτητές/ριες τους κατανοώ και γιαυτό τους γράφω "εκεί που είστε ήμασταν και εδω που είμαστε θα έλθετε και εσείς" κάπως παιδαγωγικά και με συμπάθεια, αλλά δεν πάυει να είναι κουραστική αυτή η ανωριμότητα - για τους "Πήτερ Παν της αριστεράς και της προόδου" όμως δεν έχω πια ανοχή. Και δεν "επαναστατώ" στην κασίδα εξωτικών τριτοκοσμικών μα περιμένω σπουδαγμένους στην "υγιεινή και ασφάλεια στη βιομηχανία" να κάνουν βιομηχανική επανάσταση με υγιεινή και ασφάλεια.

Διαβάζω στην σημείωση της δημοσίευσης οτι το (βαρύγδουπο*) "Συντονιστικό δράσεων φοιτητών/φοιτητριών Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ." μεταξύ άλλων "έχει στόχο και παρεμβάσεις στην κοινωνία", τα γνωστά που έχουμε μάθει και από τους προηγούμενους δηλαδή - σχεδόν πάντα η παρεμβασή τους είναι η ίδια, δηλαδή το γνωστό: μια δημοσίευση στον ίνδυ και μετά τσιμουδιά στην κριτική της κοινωνίας, έστω αυτής που εκφράζετε στο ίδιο μέσο (και η ειρωνία ειναι πως τέτοια "παρέμβαση στην κοινωνία" -και άμεσα τοπική- γίνετε τελικά χάρη στο μέσο της δημοσίευσης παρά απο την ίδια την "δράση"...).

* Επειδή οι (συμ-)φοιτητές/ριες σας στους οποίους αντιδράτε είναι αυτονόητα εκτός του "συντονιστικού" και υποθέτω πως εκτός είναι και άλλοι (ίσως οι περισσότεροι μάλιστα), το να βαπτίζετε την ομάδα σας "Συντονιστικό δράσεων φοιτητών/φοιτητριών Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ." ακούγετε "κάπως"... προτείνω λοιπόν το πιο αντιπροσωπευτικό και ταπεινό: "ΚΑΠΟΙΟ συντονιστικό ΚΑΠΟΙΩΝ δράσεων ΚΑΠΟΙΩΝ φοιτητών/φοιτητριών Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ."! (το ιδιο ισχύει και για "ΚΑΠΟΙΕΣ πρωτοβουλίες ΚΑΠΟΙΩΝ πολιτών" που τυχόν, και με τιμά, τους ενδιαφέρει η άποψη μου)

Υ.Γ. υπόψην πως η παρέμβαση μου γίνετε μόνο στο παρών μέσο και μόνο εξ αφορμής δημοσίευσης στο παρών μέσο κάποιον αγνώστων σε εμένα μα συμπαθών κατά τα άλλα φοιτητών/ριών, ως πολιτικο-κοινωνικός σχολιασμός - συνομοσιολογίες για σχέση μου (πλην αυτων ως "συνενόχου στο έγκλημα") με "εξορύξεις" είναι υπεκφυγές ενόχων Golden Boys & Girls!

από στην Ελλάδα ζούμε κι εμείς αδέρφια 28/11/2014 12:35 μμ.


Την ώρα που το ΝΑΤΟ έχει μπει εδώ και χρόνια μέσα σε σχολές και χρησιμοποιεί μεταπτυχιακούς φοιτητές ως εργάτες του, χωρίς να έχει γίνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ για τα μάτια του κόσμου, είναι τουλάχιστον ατυχές να κατηγορεί κάποιος τη ΣΟ του indymedia ότι κάτι δεν κατάλαβε...!

από είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο... 28/11/2014 1:05 μμ.


που είδατε εσείς οι πιστοί, να λένε οι συγκεκριμένοι φοιτητές ότι είναι ενάντια στη βιομηχανία γενικά, την τεχνολογία γενικά ή στην εξόρυξη χρυσού ακόμα πιο γενικά; Αυτό που λέει η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι ότι είναι ενάντια σε μια συγκεκριμένη εταιρεία που θα καταστρέψει το περιβάλλον ενός συγκεκριμένου τόπου, την υγεία πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων που μένουν εκεί, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έναντι ενός συγκεκριμένου εξευτελιστικού τιμήματος και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, για τον πολύ συγκεκριμένο λόγο των κερδών της και η οποία διοργανώνει εκδρομή για λόγους Image making υπό την κάλυψη της εκπαίδευσης και των πληρωμένων καθηγητάδων/επιχειρηματιών και γι' αυτό δε θέλουν να πάνε, ως επιστήμονες με ευαισθησία και πολιτική θέση, αλλά και ως πολίτες. Το ζήτημα των Σκουριών δεν είναι επιστημονικό μόνο είναι και πολιτικό, με την πολιτική να έχει τον τελευταίο λόγο.Τι σας χαλάει δλδ, εσάς; Έχετε μετοχές στο πλαίσιο της "αλληλέγγυας οικονομίας";

Γιατί αν από τη μία, είναι όντως βαρετή η επανάληψη των ίδιων κλισέ από παιδιά,  'εφηβους, μετέφηβους τότε είναι θανάσιμα πληκτική η επανάληψη των αντίστοιχων κλισέ και η εμφάνιση ενός σοβαροφανούς, αλλά αδιάβαστου, αμόρφωτου και αντικοινωνικού εντέλει πνεύματος, από κάποιος "ώριμους" (μέχρι σημείου σήψης) περί ανωριμότητας των άλλων, προκειμένου να αποφύγουν την ουσία και να υπεκφύγουν για να κρύψουν το συντηρητισμό τους και τη δική τους ανωριμότητα ως πολίτες. Γι' αυτό και υποτιμούν την πολιτική διάσταση, γενικώς, των πραγμάτων...

Επομένως, αν κάποιοι πράγματι τιμούν τη βιομηχανική υγιεινή και ασφάλεια είναι αυτοί που (ακόμα και μηδενιστικά) κριτικάρουν τη βιομηχανία (κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τέτοια περίπτωση) και όχι όσοι αποδέχονται τις λευκές επιταγές των αφεντικών ή δίνουν λευκές επιταγές στα αφεντικά...Το πως γίνεται αυτό, βρίσκεται στα βιβλία ιστορίας και είναι στοιχειώδες μοτίβο της προόδου. Αν ανοίξουν και τίποτα άλλο εκτός από τα κάθε είδους Ευαγγέλια θα το δούν.

Εγώ λέω να γίνει εξόρυξη χρυσού κάτω από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, αφού πρώτα απαλλοτριωθεί και μας τελειώσει ο χρυσός που υπάρχει εκεί και που διαθέτουν...Είναι πιο χρήσιμα τα pc από τις βλακείες των παπάδων και των οπαδών τους και αυτό δε μπορεί να το αρνηθεί κανείς λογικός άνθρωπος...

Για να μη λέτε ότι δεν έχουμε και πρόταση.

 

...

από @ 28/11/2014 4:58 μμ.


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ Ή ΑΝΑΡΧΙΑ:

http://vimeo.com/37960390 α' μέρος

http://vimeo.com/38422959 β' μέρος

Σαφώς και πρέπει να υπάρχουν αντιδράσεις για μια τέτοια ''εκπαιδευτική'' εκδρομή αλλά όπως λέει και ο @Golden Boys & Girls πρέπει να δούμε ολιστικά το όλο θέμα. Συντροφικά πάντα.

από ωραία πρόταση 29/11/2014 12:28 μμ.


 Εγώ λέω να γίνει εξόρυξη χρυσού κάτω από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, αφού πρώτα απαλλοτριωθεί και μας τελειώσει ο χρυσός που υπάρχει εκεί και που διαθέτουν...Είναι πιο χρήσιμα τα pc από τις βλακείες των παπάδων και των οπαδών τους και αυτό δε μπορεί να το αρνηθεί κανείς λογικός άνθρωπος...

Και πάλι θα πρέπει να εξοντωθεί μια τεράστια δασική έκταση. Τα μοναστήρια σαν κτίρια καταλαμβάνουν λίγο χώρο σε σχέση με αυτή. Μπορείς να το διαπιστώσεις κοιτάζοντας μερικούς χάρτες και δορυφορικές φωτογραφίες.

Το να υπάρχουν κοιτάσματα ακριβώς κάτω από κάθε μοναστήρι και μάλιστα κατακόρυφα είναι πρακτικά αδύνατο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License