δικαστήριο των Μποτζατζή-Νικολάου-Συριανού-Χάλαζα

δικαστήριο των Μποτζατζή-Νικολάου-Συριανού-Χάλαζα

ΤΡΙΤΗ 2/12/14, 9.00 ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

λίγα λόγια για την υπόθεση...

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 26 Νοέμβρη 2007 στη Θες/νίκη προσάγεται από ασφαλίτες ο αναρχικός Βαγγέλης Μποτζατζής ενώ βρισκόταν στο σπίτι της συντρόφου του. Οδηγείται στα κτήρια της ασφάλειας Θες/νίκης όπου κρατείται πολλές ώρες σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης. Τις επόμενες μέρες τίθεται σε εφαρμογή μια επιχείρηση τρομοκράτησης του αναρχικού χώρου της Θες/νίκης, με προσαγωγές συντρόφων στη Γ.Α.Δ.Θ., εφόδους σε σπίτια για έρευνες, αποκλεισμός της ευρύτερης περιοχής της Άνω Πόλης με κλούβες των ματ και ασφαλίτες.

Την Τρίτη 27 Νοέμβρη ο Β. Μποτζατζής ενημερώνεται ότι κατηγορείται για 5κακουργήματα και 3πλημμελήματα, ενώ ταυτόχρονα εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για 3 ακόμη αναρχικούς συντρόφους. Ο Βαγγέλης αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει αναρχικός. Οι συντροφικές σχέσεις χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» και διώκονται με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Αυτή η «τρομοκρατική οργάνωση» που επινόησαν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές κατηγορείται για εμπρηστικές επιθέσεις σε κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους, που χρονολογούνται από την άνοιξη του 2007.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκράτησης, φόβου και απειλών, κυρίαρχη θέση συνεργάτη – ρουφιάνου αναλαμβάνουν οι εφημερίδες Μακεδονία, Έθνος και το κανάλι Mega δημοσιεύοντας φωτογραφίες των 3 συντρόφων, πρωτοφανές γεγονός για την περίοδο εκείνη. Οι «τρομοκράτες» κατασκευάζονται, η ρουφιανιά ενθαρρύνεται, οι μπάτσοι μιλάνε για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες ενάντια στη «σύγχρονη τρομοκρατία».

Σε μια περίοδο που τις υποθέσεις αυτές διαχειρίζονταν η κρατική ασφάλεια, η επίδειξη αποτελεσμάτων αποτελούσε κάτι περισσότερο από κεντρική επιταγή. Άλλωστε, ο ρόλος της αστυνομίας σ’ αυτήν την πόλη γνωστός· χουντογλέντια, ζαρτινιέρες, «τρομοκράτες» με πράσινα σταράκια. Η παραγωγή έργου ως κεντρική γραμμή έρχεται να προστεθεί στις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες του όποιου επιθεωρητή Clouseau.

Την ίδια στιγμή που ο αναρχικός χώρος είχε να επιδείξει πλούσια δράση, η εφαρμογή του τρομονόμου στην υπόθεση αυτή έρχεται να λειτουργήσει πιλωτικά, έναν χρόνο μόλις πριν την εξέγερση του Δεκέμβρη, προσπαθώντας να ανακάμψει τη δυναμική που αναπτύσσονταν και να αφήσει μια κατασταλτική παρακαταθήκη σε σχέση με τις όποιες μελλοντικές αντιδράσεις. Το κύμα αλληλεγγύης , αδιαφορώντας για τις όποιες προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης, στήριξε ηθικά και πολιτικά τους συντρόφους, μέσα από έναν πολύμορφο αγώνα καταφέρνοντας να δημιουργήσει αναχώματα απέναντι στην καταστολή.

Επτά χρόνια μετά και ενώ έχουν μεσολαβήσει τόσα: από την εξέγερση του Δεκέμβρη, τις δυναμικές ενέργειες, τις μαζικές και συγκρουσιακές απεργίες, τις δεκάδες διώξεις – συλλήψεις – επικηρύξεις αγωνιστών, τα τρομοδικεία, την καταστολή ολόκληρων κοινοτήτων (Σκουριές), την εξαθλίωση, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, διεκδικούμε ακόμη το αυτονόητο, ή τίποτε λιγότερο από τα πάντα. Τις συντροφικές σχέσεις, την αλληλεγγύη, τις μαχητικές κοινότητες αγώνα, την αυτοοργάνωση, την αυτενέργεια. Τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής εξουσία, μέχρι την ατομική και συλλογική απελευθέρωση.

Την Τρίτη 2 Δεκέμβρη θα εκδικαστεί σε Α’ Βαθμό η υπόθεση των 4 συντρόφων. θα είμαστε όλοι εκεί.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

 

Αλληλέγγυοι/ες στην υπόθεση των Μποτζατζή – Νικολάου – Συριανού – Χάλαζα

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License