Ο αναρχικός Ν. Ρωμανός συνελήφθη με ακόμα τρεις συντρόφους μετά από διπλή απαλλοτρίωση τραπεζών στο Βελβεντό Κοζάνης την 1η Φλεβάρη του 2013. Για την υπόθεση αυτή έχει καταδικαστέι σε 15 χρόνια και 11 μήνες, ενώ εκκρεμούν και δικαστήρια για συμμετοχή του στη ΣΠΦ (κατηγορία την οποία αρνείται) και για εμπρηστικές επιθέσεις σε κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους που έχει αναλάβει την ευθύνη.

Όντας κρατούμενος, έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασε σε σχολή στα ΤΕΙ Αθηνών. Στις 10/11 ξεκινάει απεργία πείνας διεκδικώντας εκπαιδευτικές άδειες για την παρακολούθηση των μαθημάτων που, βάσει των δικών τους νόμων, δικαιούται.  Τη Δευτέρα 24/11 ο σύντροφος Ν. Ρωμανός εισάγεται στο νοσοκομείο Γεννηματάς και έκτοτε βρίσκεται φρουρούμενος σε ειδικά διαμορφωμένο κελί, με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται συνεχώς. Τη συγκεκριμένη στιγμή το συμβούλιο πλημμελειοδικών έχει απορρίψει ήδη μία φορά το αίτημά του, ενώ στις νομικές φόρμουλες που επιστρατεύει το υπουργείο δικαιοσύνης ο ίδιος απαντά: «ΑΓΩΝΑΣ ΩΣ ΤΗ ΝΙΚΗ ή ΑΓΩΝΑΣ ΩΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ».

Στις 17/11 ακολουθεί και ο αναρχικός Γ. Μιχαηλίδης, ενώ από Δευτέρα 1/12 ακολουθούν και οι Αντρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης, στα πλαίσια της κυλιόμενης απεργίας πείνας που ξεκινούν και οι υπόλοιποι σύντροφοι και συγκατηγορούμενοί του για την ίδια υπόθεση. Στις 28/11 ο Μιχαηλίδης εισάγεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του, έπειτα από προσωπική του άρνηση να εισαχθεί στο νοσοκομείο-κολαστήριο των φυλακών Κορυδαλλού.

Πέρα από την πρωτοφανή θέληση του κράτους να εξοντώσει τον ίδιο τον Ν. Ρωμανό, η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί μακροπρόθεσμα στο κόψιμο των αδειών όλων των κρατουμένων. Με σύμμαχο την τεχνολογία (βραχιολάκι, τηλεδιασκέψεις) και προφασιζόμενο ότι δίνει λύσεις στα αιτήματα τους, επιτίθεται στα κεκτημένα παρελθοντικών αγώνων. Όλα αυτά  μέσα σε μία χρονική συγκυρία όπου όποιος σηκώνει κεφάλι χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία ως «ειδικής κατηγορίας και εξέχουσας επικινδυνότητας» και του επιφυλάσσεται απομόνωση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας –ΤΥΠΟΥ Γ-. Ήδη έχει ξεκινήσει προς αυτή την κατεύθυνση η διαμόρφωση των φυλακών Δομοκού αλλά και αντίστοιχες πτέρυγες σε άλλες φυλακές της χώρας. Είτε εντός είτε εκτός των φυλακών, σε αυτές τις συνθήκες σύγχρονου ολοκληρωτισμού η απεργία πείνας αποτελεί για αυτούς που αγωνίζονται μια τελευταία επιλογή για τη διεκδίκηση της αξιοπρέπειας τους.  Μόνο τη συγκεκριμένη περίοδο μπορούμε να αναφερθούμε στις απεργίες πείνας μεταναστών και προσφύγων σε στρατόπεδα κράτησης (Παρανέστι, Αμυγδαλέζα) και στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Τέλος από τις 3/12 ξεκίνησε απεργία πείνας και ο αναρχικός Γ.Σ. που βρίσκεται προφυλακισμένος για την επίθεση στο Α.Τ. Μεσολογγίου, διεκδικώντας την απελευθέρωση του, ενώ το μόνο στοιχείο που τον συνδέει με την υπόθεση είναι η αναγνώριση του από ασφαλίτη.

Πιστεύουμε πως μέσα στις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες, όπου η ακραία φτώχεια και η άγρια καταστολή αποτελούν την πραγματικότητα που βιώνουν όλο και πιο έντονα οι καταπιεσμένοι, στο συγκεκριμενο αγώνα διακυβεύονται πολλά περισσότερα από το αρχικό του αίτημα. Αυτός ο αγώνας έχει ήδη συσπειρώσει γύρω του τους ανθρώπους εκείνους που αρνούνται να συναινέσουν στην υποταγή τους στο όνομα της σωτηρίας της οικονομίας, που αρνούνται να συνθηκολογήσουν υπό το φόβο της κρατικής τρομοκρατίας, που αρνούνται τέλος, να συνεχίσουν να ζουν υπο την καπιταλιστική λειτουργία είτε έχει προοδευτικό είτε έχει συντηρητικό προσωπείο.

Η νίκη αυτού του αγώνα θα είναι πρωτίστως νίκη του απεργού, που μας θυμίζει ότι η ζωή χωρίς ελευθερία είναι λειψή και ότι χρειάζεται να κάνουμε υπερβάσεις στον αγώνα για να ζήσουμε όπως ονειρευόμαστε. Ταυτόχρονα, θα είναι και νίκη όλων των αγωνιζόμενων καταπιεσμένων που θα ξαναθυμηθούν τον τρόπο να οργανώνονται, να παλεύουν, να νικάνε.

Για αυτό καταλαμβάνουμε το ΟΛΥΜΠΙΟΝ και καλούμε όσους και όσες θέλουν να σταθούν δίπλα στον αγώνα του συντρόφου Ν. Ρωμανού, για να βρούμε τους χώρους και τους χρόνους επικοινωνίας μεταξύ αυτών που, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, θέλουν να συνδέσουν τις διαδρομές και τους αγώνες τους στην προοπτική της ατομικής και κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά κράτους και κεφαλαίου.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 12 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΗΣ 2/12 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ Ν.ΡΩΜΑΝΟΥ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License