Αθήνα: Παρασκευή 19/12, 19:30 Εκδήλωση: Οι καταλήψεις στέγης στην Ιταλία σήμερα

Summary

post image

εκδήλωση – συζήτηση: Καταλήψεις στέγης στην Ιταλία σήμερα

Οι μαζικές καταλήψεις στέγης ως μέθοδος αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος στην σημερινή Ιταλία: Μια πρόταση πέρα από την «κρατική μέριμνα» του «κοινωνικού κράτους».

Στην Ιταλία, ως απόρροια του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος που προέκυψε από την οικονομική κρίση και το κύμα εξώσεων, αναπτύσσεται σήμερα ένα σημαντικό κίνημα βάσης που έχει ως αντικείμενο την μαζική στέγαση όσων οικογενειών μένουν χωρις σπίτι. Χιλιάδες καταλήψεις στέγης (με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κατάληψη του μεγάρου της TELECOM στην Bologna από 100 οικογένειες, που στην πλειοψηφία τους είχαν μείνει άστεγες τους τελευταίους 6 μήνες λόγω αδυναμίας πληρωμής ενοικίου) αμφισβητούν τόσο την προτεραιότητα της ιδιοκτησίας απέναντι στις ανάγκες διαβίωσης, όσο και την ανύπαρκτη κρατική μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών, σε τέτοιο βαθμό που το Ιταλικό κράτος να υποχρεώνεται να καθιερώσει ειδική νομοθεσία για να καταστείλει το φαινόμενο.

Στην σημερινή Ελλάδα, τη στιγμή που χιλιάδες κατοικίες (ακόμα και καινούργιες) μένουν ανεκμετάλλευτες δεδομένης της αδυναμίας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού να αντεπεξέλθει στα ενοίκια, τη στιγμή που το κύμα των πλειστηριασμών κατοικιών φουντώνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και προκαλεί κινήσεις δυναμικής αντίδρασης πανελλαδικά, είναι απαραίτητη η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας για να διαχυθεί το πρόταγμα της οργάνωσης μαζικών καταλήψεων στέγης.

Εισήγηση: Toni Senta (Θα υπάρχει μετάφραση)

Παρασκευή 19/12 στις 19:30

στο ευτοπικό εργαστήρι

Λεωνίδου 62 και Θερμοπυλών

Κεραμεικός

eutopia.gr

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License