Είπαν «ναι» στην ανεξαρτησία τους οι Καταλανοί μεν, αλλά...

Summary

Τουλάχιστον οκτώ στους δέκα κατοίκους της Καταλονίας ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του άτυπου δημοψηφίσματος που διοργανώθηκε την Κυριακή. 

 

Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις. «Επιθυμείτε να γίνει η Καταλονία κράτος;», ήταν η πρώτη ερώτηση και σε περίπτωση θετικής απάντησης, οι ψηφοφόροι καλούνταν να απαντήσουν και σε μια δεύτερη: «Επιθυμείτε να γίνει η Καταλονία ανεξάρτητο κράτος;».  

Με ήδη καταμετρημένο το 88,44% των ψήφων, το «ναι-ναι» εξασφαλίζει ποσοστό 84,78%, το «ναι-όχι» 10,11%, το «όχι-όχι» 4,55% ενώ τα λευκά είναι στο 0,56%. Ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα εκτιμάται το ποσοστό συμμετοχής, περίπου στο 32,8%.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους του BBC, η αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Χοάνα Ορτέγκα, υποστήριξε ότι «πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα με πάνω από το 80% να ζητά ανεξαρτησία, παρά το γεγονός ότι η ισπανική δικαιοσύνη είχε απορρίψει σχετικό αίτημα για τη διενέργειά του».

«Κερδίσαμε το δικαίωμα για δημοψήφισμα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα του μη δεσμευτικού χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτή είναι μια μέρα πολιτικής προπαγάνδας, που διοργανώθηκε από δυνάμεις που διάκεινται υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας και στερείται πάσης φύσεως πολιτικού κύρους», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Ραφαέλ Καταλά.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 40.000 εθελοντές βοήθησαν, ώστε να στηθεί όλη αυτή η διαδικασία του άτυπου δημοψηφίσματος.

        Ο εθνικισμός στην Καταλονία έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ιβηρική Χερσόνησο, καθώς η πλούσια αυτή περιφέρεια της Ισπανίας με τους 7,5 εκατ. κατοίκους συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνει πίσω, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License