Τοποθέτηση του Ν. Μαζιώτηγια το κείμενο συντρόφων-ισσών του Κ* ΒΟΞ

Τοποθέτηση του Νίκου Μαζιώτη μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, για το κείμενο συντροφισσών-συντρόφων του Κ* ΒΟΞ σε σχέση με τον εμπρησμό περιπολικού της τροχαίας στις 7 Φεβρουαρίου

Τοποθέτηση του Νίκου Μαζιώτη μέλος του Επαναστατικού Αγώνα,

για το κείμενο συντροφισσών-συντρόφων του Κ* ΒΟΞ σε σχέση με τον εμπρησμό περιπολικού της τροχαίας στις 7 Φεβρουαρίου

 

Μετά τον εμπρησμό ενός περιπολικού της τροχαίας στα Εξάρχεια από ομάδα νεολαίων της πλατείας στις 7 Φεβρουαρίου και την επακόλουθη επέμβαση των ΜΑΤ συντρόφισσες και σύντροφοι του Κ* ΒΟΞ έβγαλαν ένα κείμενο στο οποίο, εκτός του ότι κατακρίνουν τους δράστες της ενέργειας ως «τζάμπα μάγκες», «ανεγκέφαλους» επιρρίπτοντας τους της ευθύνη για το ότι η επέμβαση των ΜΑΤ χτύπησε το ΒΟΞ και άσχετο κόσμο, τους απειλούν κιόλας.

Πέρα από το ότι στο κείμενο αυτό αναπαράγεται το γνωστό, εδώ και δεκαετίες επιχείρημα της καθεστωτικής αλλά και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όπως και τμημάτων πια του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου «περί προβοκάτσιας», «πρόκλησης της καταστολής» από τέτοιου είδους ενέργειες, εξάγονται και ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα από το γεγονός ότι κάποιοι παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό αφοπλισμό και αφομοίωση του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου. Το πρώτο επιχείρημα των συντροφισσών και συντρόφων του Κ* ΒΟΞ είναι ότι παλιότερα, στην προ-ΣΥΡΙΖΑ εποχή, τέτοιες κινήσεις όπως του περιπολικού της τροχαίας μέσα στα Εξάρχεια συνοδευόταν από μονάδες ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ για το φόβο επίθεσης, γι’ αυτό ήταν αδύνατη μία τέτοια επίθεση, ενώ τώρα με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που απομάκρυνε τις δυνάμεις των ΜΑΤ από τα Εξάρχεια μια τέτοια επίθεση είναι εύκολη από «τζάμπα μάγκες»!

Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι «το κόστος της ενέργειας ήταν πολλαπλάσιο του αποτελέσματος. Αν νομίζει κανείς ότι αξίζει τον κόπο για ένα καμένο περιπολικό της τροχαίας να χτυπηθεί και να συλληφθεί στην ευρύτερη περιοχή κόσμος, είναι απλά ανεγκέφαλος». Τα επιχειρήματα κλείνουν με το ότι «Είναι αλήθεια ότι την τελευταία τριετία οι επιθετικές δράσεις κομματιών του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο λόγω της υπέρμετρης αστυνομικής παρουσίας και καταστολής. Το να βγούμε τώρα ορισμένοι από μας και να επιτεθούμε στα σημεία εκείνα που σου αφήνει χώρο ουσιαστικά το νέο δόγμα της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΠΡΟ.ΠΟ δείχνει απλά ότι είσαι τσάμπα μάγκας».

Ξεκινώντας από το τελευταίο, εδώ αποδεικνύεται ότι οι συντρόφισσες και σύντροφοι του Κ* ΒΟΞ παραχαράσσουν την ιστορία και τα γεγονότα.Γιατί σε αντίθεση με αυτά που λένε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι επιθετικές δράσεις κομματιών του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που υπάρχει η κατάληψη του ΒΟΞ, σχεδόν κάθε Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ όπου η πλατεία Εξαρχείων ήταν κατάμεστη από κόσμο και νεολαία, γινόταν καταδρομική επίθεση από νεολαίους και συντρόφους στη διμοιρία των ΜΑΤ που φρουρούσε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό συνεχίστηκε και όταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά αποσύρθηκε η διμοιρία των ΜΑΤ από το υπουργείο Πολιτισμού. Η διμοιρία της Χαριλάου Τρικούπη ήταν κάθε Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ πεδίο βολής από ρίψη μολότοφ. Στο ίδιο διάστημα έγινε, μετά από χρόνια και επίθεση στο Α.Τ. Εξαρχείων. Είναι γεγονότα τα οποία δεν μπορούν να διαψευστούν και οι συντάκτες του κειμένου οφείλουν να απαντήσουν: Δεν γινόταν επέμβαση στην πλατεία Εξαρχείων και στη γύρω περιοχή από ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ μετά από όλα αυτά τα γεγονότα; Δεν προκαλούσαν την καταστολή; Δεν έπεφταν δακρυγόνα, ξύλο, ακόμα και σε άσχετους θαμώνες της πλατείας; Δε γινόντουσαν προσαγωγές και συλλήψεις; Δεν είχαν αυτές οι επιθέσεις το ίδιο «πολλαπλάσιο κόστος» με εκείνη εναντίον του περιπολικού της τροχαίας; Και επειδή μιλάμε για επιθέσεις που έγιναν τα τελευταία δυόμιση με τρία χρόνια επί κυβερνήσεως Σαμαρά τι αλλάζει τώρα; Γιατί το ΒΟΞ ενώ δεν έχει βγάλει ένα κείμενο για επιθέσεις που έχουν γίνει επί κυβερνήσεως Σαμαρά βγάζει τώρα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι φανερό ότι κάποιοι μέσα στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο έχουν τσιμπήσει το δόλωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της νέας ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όπου αποσύρουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ περιμετρικά των Εξαρχείων, δίνουν εντολή να μη φέρουν όπλα τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις, εξαγγέλλουν την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ για τους πολιτικούς κρατούμενους και τους ενόπλους αγωνιστές, προσδοκώντας ως αντάλλαγμα την κοινωνική ειρήνη όχι μόνο στα Εξάρχεια, αλλά γενικότερα τον κατευνασμό του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου έτσι ώστε να μην προκαλούνται εντάσεις και επεισόδια. Και η αναφορά στη διαδήλωση των Ιμίων στο κείμενο του ΒΟΞ, όπου υποστηρίζουν ότι σωστά δεν έγιναν επεισόδια γιατί θα προκαλούσαν την καταστολή το επιβεβαιώνει. Και δεδομένου ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως κάνει λόγο ότι ο αναρχικός-αντιεξουσιαστικός χώρος είναι ο χώρος από τον οποίο προέρχονται οι ένοπλες αντάρτικες οργανώσεις της τελευταίας δεκαετίας είναι φανερό ότι ελπίζουν και προσδοκούν και τη σιγή του ένοπλου αντάρτικου μέσω της ίδιας τακτικής του πολιτικού αφοπλισμού και της αφομοίωσης. Γιατί όπως έχει ομολογήσει και ο νέος αριστερός υπουργός Δημοσίας Τάξης το φαινόμενου του αντάρτικου πόλης, το οποίο έχει συνεχή παρουσία στην Ελλάδα για πάνω από σαράντα χρόνια είναι πολιτικό-κοινωνικό φαινόμενο και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά μέτρα αλλά με πολιτικά και τέτοια είναι η χαλάρωση των μέτρων της αστυνομικής παρουσίας στα Εξάρχεια, ο άτυπος αυτός  διάλογος του υπουργείου με τα Εξάρχεια και η τακτική του πολιτικού αφοπλισμού  και της αφομοίωσης.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που μερίδα του τύπου ερμήνευσε ότι το κείμενο των συντρόφων και των συντροφισσών του Κ* ΒΟΞ απαντάει θετικά στην έκκληση διαλόγου από την αριστερή ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης που επιθυμούν διακαώς τον διαχωρισμό μέρος του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου από ενέργειες όπως ο εμπρησμός του περιπολικού της τροχαίας και την ευρύτερη πολιτική απομόνωση των ακτιβιστών που είναι υπέρ των συγκρούσεων στο δρόμο και του ένοπλου αγώνα. Προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι ηγεσίες των υπουργείων Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης θα επιθυμούσαν έναν πιο «υπεύθυνο» και «σοβαρό» αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο απαλλαγμένο από «ακραίους», «εξτρεμιστές», «προβοκάτορες», «μπάχαλους» κατά τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση Σαμαρά θα επιθυμούσε πριν δύο χρόνια μια «πιο σοβαρή» Χρυσή Αυγή χωρίς τις ακρότητες των ταγμάτων εφόδου που έτειναν να υποκαταστήσουν το ίδιο το κράτος, με την οποία Χρυσή Αυγή ενδεχομένως θα μπορούσαν και να συνεργαστούν, όμως η δολοφονία Φύσσα τους χάλασε την πολιτική σούπα και τους ανάγκασε να στραφούν εναντίον της.

Με βάση τα παραπάνω και το γεγονός ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, το επιχείρημα που διατυπώνουν παρακάτω οι συντάκτες του κειμένου από το ΒΟΞ, ότι: «εμείς λέμε ναι σε επιθετικές κινήσεις αλλά με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα. Να είναι στοχευμένες, να γίνονται σε κατάλληλο timing, να υπολογίζουν το κόστος, να βρίσκονται σε σύνθεση με το μαζικό κίνημα, να έχουν διεισδυτικότητα στο κοινωνικό σώμα και πάνω απ' όλα ηθική υπεροχή», είναι έωλο.

Ποιες είναι οι στοχευμένες ενέργειες που έχουν το κατάλληλο timing; Οι επιθέσεις στη διμοιρία της Χαριλάου Τρικούπη Παρασκευή και Σάββατο βράδυ με την πλατεία γεμάτη από κόσμο; Ή το καλύτερο timing είναι να γίνονται αυτές οι επιθέσεις με γεμάτη πλατεία, αλλά να γίνονται μετά τις 11 το βράδυ όταν θα είναι κλειστό το ΒΟΞ; Σε αυτή την περίπτωση δεν προκαλούν την καταστολή επί ασχέτων; Έχουν διεισδυτικότητα στο κοινωνικό σώμα, ή το κυριότερο ήταν σε σύνθεση με το «μαζικό κίνημα»; Και πιο είναι το μαζικό κίνημα; Υπάρχει μαζικό κίνημα με συμφωνημένες αρχές, τακτική, στρατηγική και δομές στις οποίες συμμετέχουν αυτές και αυτοί που συμφωνούν; Εκτός και αν ο καθένας θεωρεί το στέκι του, την κατάληψή του, την ομάδα του, το καφενείο του ότι είναι το μαζικό κίνημα και κάποιοι άλλοι οι «τζάμπα μάγκες και ανεγκέφαλοι», «οι προβοκάτορες», «οι μπάχαλοι» κλπ. Εκτός και αν ο κομματικός πατριωτισμός θεωρείτε μαζικό κίνημα, εκτός κι αν κάποιοι ως αναρχικοί θεωρούν ότι το να έχουν έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, ειδικά αναβαθμισμένο, στη νέα τάξη πραγμάτων επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι αυτό είναι μέρος του μαζικού κινήματος!

Η διολίσθηση των συντακτών του κειμένου σε πολιτικά απαράδεκτες θέσεις, που μόνο κινηματικές δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν φτάνει στο σημείο να απειλεί τους νεολαίους που έκαψαν το περιπολικό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η νέα ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σίγουρα θα τρίβουν τα χέρια τους με δηλώσεις του τύπου «και αφού με τις ενέργειές του μας βάζει όλους στο κάδρο καθώς εισπράττουμε τις συνέπειες των πράξεων του θα έχει να κάνει μαζί μας». Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι παίζουν το παιχνίδι τους; Την τακτική του διαίρει και βασίλευε και της αφομοίωσης; Αντί να τα βάζουν με την αστυνομία και τα ΜΑΤ που σε αντίποινα για επιθέσεις που δέχονται χτυπάνε κόσμο αδιακρίτως ή πνίγουν την περιοχή στα δακρυγόνα, τα βάζουν με τους νεολαίους που έκαψαν το περιπολικό. Να υπενθυμίσω ότι η αναπαραγωγή της θεωρίας της πρόκλησης καταστολής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ότι υποστήριξε το Κ* ΒΟΞ στην εισήγησή του στην εκδήλωση της 17ης Οκτωβρίου 2014 με θέμα «Ένοπλος Αγώνας, Επαναστατικό Κίνημα και Κοινωνική Επανάσταση», όπου εκεί, αποδεχόμενοι ότι ο ένοπλος αγώνας είναι κομμάτι του κινήματος κατακρίνει τάσεις του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου που τα τελευταία χρόνια καταγγέλλουν επιθέσεις ένοπλης επαναστατικής βίας, ευθυγραμμιζόμενοι με την πάγια γραμμή της αριστεράς περί προβοκατόρων και χαφιέδων. «Και αν διαχρονικά ξεχώριζε η  στάση του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού κινήματος στο πώς αντιμετώπιζε τις ενέργειες ένοπλης βίας, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε μια πολιτική και πρακτική μετατόπιση ομάδων του κινήματος που τις καθιστά όμορες με τους διαχειριστές της εξουσίας ως προς την ιδεολογικοπολιτική αντιμετώπιση του ένοπλου αγώνα και την αφήγησή τους ως προς τη συνολική ερμηνεία του σκοπού, της προέλευσης και των αποτελεσμάτων της επαναστατικής βίας».

Μεσολάβησαν λίγοι μήνες από τις δηλώσεις αυτές και η ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ ώστε οι συντρόφισσες και σύντροφοι από το Κ* ΒΟΞ με αφορμή, όχι μια στοχευμένη πολιτικά ένοπλη ενέργεια, αλλά ένα ήσσονος σημασίας περιστατικό όπως ο εμπρησμός ενός περιπολικού της τροχαίας από νεολαίους που εκδήλωναν υγιώς τον αυθόρμητο εξεγερτισμό τους, για να εκφράσουν απόψεις που είναι όμορες με τους σημερινούς αριστερούς όμως διαχειριστές της εξουσίας. Σίγουρα οι νεολαίοι που πυρπόλησαν το περιπολικό της τροχαίας δεν είναι πολιτικοποιημένα άτομα που αντιλαμβάνονται έννοιες όπως πολιτική δράση, υπευθυνότητα, όπως άλλωστε όμως και πολλοί μέσα στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο. Είναι μέρος της «άγριας νεολαίας» που γοητευμένη από το μύθο των Εξαρχείων και της αναρχίας, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται, συχνάζουν εκεί, ενίοτε συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία, ελάχιστοι από αυτούς μπορεί να πολιτικοποιούνται και να μπαίνουν σε συλλογικότητες, εκφράζουν όμως κυρίως αυτό που έχει κάθε νεολαίος, δηλαδή έναν πηγαίο και αυθόρμητο εξεγερτισμό. Κάτω από αυτό το πρίσμα μπορούμε να ερμηνεύσουμε τον εμπρησμό του περιπολικού της τροχαίας. Τα ίδια πράγματα έχουμε κάνει κι εμείς στην ηλικία τους. Τέτοιοι άλλωστε νεολαίοι ήταν και ο Αλέξανδρος  Γρηγορόπουλος  και  ο Μιχάλης Καλτεζάς που δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς.

Χρέος λοιπόν αυτών που είναι πολιτικοποιημένοι είναι να οργανώσουν πολιτικά την οργή και τη δυσαρέσκεια της άγριας νεολαίας, όπως και άλλων άλλωστε κοινωνικών κομματιών, να τους προσφέρουν πολιτικά όπλα, ιδέες, προτάσεις, οργάνωση. Όμως η ίδια η ανικανότητα του αναρχικού αντιεξουσιαστικού χώρου λόγο των δικών του σοβαρών πολιτικών ελλείψεων να οργανωθεί σε ένα επαναστατικό κίνημα, παθογένειες όπως ο κομματικός πατριωτισμός και ο εναλλακτισμός ανάμεσα στα άλλα, έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να πολιτικοποιήσει όχι μόνο την άγρια νεολαία, αλλά να επηρεάσει ευρύτερα και άλλα ταξικά και κοινωνικά κομμάτια. Αυτές οι πολιτικές ελλείψεις είναι επίσης η αιτία που ο αναρχικός αντιεξουσιαστικός χώρος στάθηκε ανίκανος εδώ και δεκαετίες να καθαρίσει την πλατεία Εξαρχείων από την πρέζα και το λαθρεμπόριο. Ας μην ψάχνουμε αλλού λοιπόν αιτίες για αυτά που χαρακτηρίζουν τα παιδιά στην πλατεία, δηλαδή την αποπολιτικοποίηση και τον ατομικισμό, γιατί ο ίδιος ο αναρχικός-αντιεξουσιαστικός χώρος τα αναπαράγει σε ένα μεγάλο βαθμό. Ας μη γίνονται λοιπόν κάποιοι αυτοαναγορευμένοι τιμητές ενός κινήματος που δεν υπάρχει.

Όσον αφορά τη βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση περί «βαθέους κράτους» και της αυτονόμησης των μεσαίων και κατωτέρων στελεχών της αστυνομίας από την ανώτερη ηγεσία τους και εδώ αποδεικνύεται ότι οι συντρόφισσες και σύντροφοι του Κ* ΒΟΞ έχουν τσιμπήσει το δόλωμα της αφομοίωσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού τελικά «Εν κατακλείδι, δε θεωρούμε ότι ο Πανούσης έδωσε εντολή την Παρασκευή να επιτεθούν στο ΒΟΞ αλλά ούτε καν οι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας. Η χακί φασιστική πλέμπα ξαμολήθηκε και πήρε την πρωτοβουλία»!! Είναι μνημειώδες ιστορικό ντοκουμέντο βλακείας να απαλλάσσονται από «σοβαρούς αναρχικούς» από τις πολιτικές ευθύνες τους όσον αφορά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης αλλά και η ηγεσία της αστυνομίας. Εδώ, οι «σοβαροί αναρχικοί» του ΒΟΞ έχουν μπερδέψει την πολιτική ευθύνη του πολιτικού προϊστάμενου της αστυνομίας με τις επιχειρησιακές εντολές όσων διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Είναι δυνατόν σε έναν ιεραρχικό μηχανισμό όπως η αστυνομία να μην έχει την πολιτική ευθύνη ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως για ότι κάνουν οι κατώτεροι του; Δηλαδή, τον Μάη του 2011, σε αντιμνημονιακή διαδήλωση όπου είχαν γίνει επεισόδια, όταν αστυνομικός των ΜΑΤ έσπασε το κεφάλι του διαδηλωτή Καυκά με πυροσβεστήρα, είχε δώσει προσωπικά εντολή γι’ αυτό ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ο Παπουτσής; Δεν πιστεύω ότι κανείς λογικός άνθρωπος θα πίστευε ένα τέτοιο πράγμα. Όμως, για τον παραλίγο θανάσιμο τραυματισμό του Καυκά σαφώς και έχει την πολιτική ευθύνη. Και πολιτική ευθύνη σημαίνει τουλάχιστον ηθική συνέργεια, γιατί είναι πολιτικός προϊστάμενος αυτών που σπάνε τα κεφάλια των διαδηλωτών. Όπως επίσης είχε την ευθύνη και για άλλες ενέργειες αστυνομικών, όπως των μοτοσικλετιστών της ομάδας ΔΙΑΣ που έπεσαν με τις μηχανές τους πάνω σε διαδηλωτές. Όπως την είχε τον Ιούνιο του 2011 στα επεισόδια για το μεσοπρόθεσμο στην πλατεία Συντάγματος, όταν αστυνομικοί των ΜΑΤ πέταγαν σπασμένα κομμάτια μάρμαρο πάνω στα κεφάλια των διαδηλωτών στο Μετρό του Συντάγματος.

Πιστεύουν οι συντρόφισσες και σύντροφοι του Κ* ΒΟΞ ότι είχε δώσει προσωπικά ο Παπουτσής τέτοιες εντολές; Έχει ή δεν έχει ευθύνες για αυτά που έκαναν οι υφιστάμενοί του; Γιατί αν πιστεύουμε ότι έχει τότε αποδεικνύονται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που έχουν όσον αφορά την αντιμετώπιση της νέας αριστερής ηγεσίας της αστυνομίας στη νέα τάξη πραγμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με προηγούμενες κυβερνήσεις. Μάλλον ήταν μαλάκας και κορόιδο ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας το 1985 που αν και δεν είχε δώσει εντολή στον Μελίστα να σκοτώσει τον Καλτεζά παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας. Τελικά, όλη αυτή η ερμηνεία περί βαθέους κράτους  και αυτονόμησης των μεσαίων και κατώτερων στελεχών της αστυνομίας εξυπηρετεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διότι εκτός του ότι προκαταβολικά βγάζει λάδι  τον νέο αριστερό υπουργό Δημοσίας Τάξεως για ότι γίνει από εδώ και πέρα, για ότι ενδέχεται να κάνουν οι φασίστες υφιστάμενοί του, συμπλέει με την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή στη σχέση αστυνομίας-πολιτών, για συμφιλίωση επιτέλους των σωμάτων ασφαλείας με το λαό, για εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας.

Τελικά κάποιοι αναρχικοί φαίνεται ότι βρήκαν επιτέλους την κυβέρνηση που τους ταιριάζει.

 

Νίκος Μαζιώτης μέλος του Επαναστατικού Αγώνα

φυλακές τύπου Γ Δομοκού

 

ΥΓ. Με αφορμή την δεύτερη ανακοίνωση του Κ*ΒΟΞ σε σχέση με τον εμπρησμό του περιπολικού της τροχαίας, όπου εκτός όλων των άλλων αναφέρουν ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λειτουργούσε ενδοκινηματικά» σε συνδυασμό με την δήλωσή τους ότι δεν πρόκειται να κυνηγάνε τροχαίους στα Εξάρχεια και ότι δεν θα συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει περίτρανα ότι το Κ*ΒΟΞ έχει δώσει διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στο νέο καθεστώς, ότι έχουν αφομοιωθεί πλήρως και ότι δρουν ως ο δούρειος ίππος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο.

 

από @Anexar 22/02/2015 11:45 μμ.


Λυπάμαι πολύ, όπως σίγουρα και πολλοί άλλοι σύντροφοι, όταν βλέπω τέτοιες καταστάσεις. Το Κ*ΒΟΞ λέει τα άτομα που πυρπόλησαν το περιπολικό ανεγκέφαλους, αφ' υψηλού. Ο Μαζιώτης λέει το Κ*ΒΟΞ πολιορκητικό κριό του Σύριζα, αφ' υψηλού.

Ζούμε σε μια περίοδο που το σύστημα έχει υπερισχύσει μέσα στις γειτονιές μας, στα σπίτια μας και στα μυαλά μας. Και μεις στρεφόμαστε ο ένας ενάντια στον άλλο. Παίζουμε το παιχνίδι τους (όπως κατηγορεί ο ένας τον άλλο στα παραπάνω κείμενα) Μετράμε την επαναστατικότητα του καθενός με βάση το δικό μας κριτήριο και δεν διστάζουμε να καταδικάσουμε ο ένας τον άλλο. αφ' υψηλού. Μιλάμε για φοβερή υπεροψία. Από όλους. Υπεροψία που κάνει κακό στο κίνημα, ή ό'τι έχει απομείνει απ' αυτό.

Συμφωνώ με τον Μαζιώτη στην κριτική του για το πώς ο αναρχικός χώρος ευθύνεται για το ότι δεν βοήθησε τους νέους να στρατευθούν και να διοχετεύσουν την οργή τους. Και λίγα είπε. Συμφωνώ επίσης στην κριτική του απέναντι στο ΒΟΞ για τον διαχωρισμό ευθύνης υπουργού και υφιστάμενών του. Δεν είναι δουλειά καμιάς αναρχικής ομάδας ή στεκιού να απαλλάξει τον υπουργό από τις ευθύνες του.

Πρέπει όμως να διαμαρτυρηθώ. Πρέπει να πω αυτό που με πνίγει γιατί έχουμε καταντήσει να λέμε συνειδητά ψέματα για να είμαστε πολίτικαλι κορέκτ αναρχικοί / αντιεξουσιαστές / κομμουνιστές αδιαφορώντας για την αλήθεια.

Ε όχι λοιπόν. Όλοι αγαπήσαμε την αφήγηση περί άγριας νεολαίας αλλά στην πραγματικότητα αυτό που περιγράφει ο Μαζιώτης είναι ένα ωραιοποιημένο ιδανικό στην καλύτερη περίπτωση, ένα γλύψιμο στη χειρότερη. Τα άτομα αυτά για τα οποία γίνεται όλη αυτή η φασαρία, έχουν στραφεί επανειλημένα ενάντια στη γειτονιά συνειδητά. Λειτουργούν με τακτικές φασιστικές απέναντι σε ανθρώπους αδύναμους, ασθενείς, μεγάλους σε ηλικία, αριθμητικά λιγότερους. Θεωρώ πολύ βολικό τον τρόπο με τον οποίο ο Μαζιώτης προσπερνάει το ότι, στο εν λόγω περιστατικό, 15 άτομα δείρανε άσχημα δύο συντρόφους και γείτονες που διαμαρτυρήθηκαν.


Προσωπικά, ως εξαρχειώτης, ένιωσα ανακούφιση από την καταδίκη των ατόμων αυτών από το ΒΟΞ (και θα περίμενα να δω και από άλλες ομάδες αντίστοιχες τοποθετήσεις). Την περίμενα χρόνια και όντως άργησε πάρα πολύ. Και ξέρω πως εκφράζω μεγάλη μερίδα της γειτονιάς, ανθρώπους του χώρου και μη, που δεν λένε ψέματα στους γύρω τους και τον εαυτό τους. Όντως, αυτή η καταδίκη έπρεπε να είχε γίνει πολύ πιο πριν. Όταν τα τυπάκια αυτά βάζανε φωτιά σε αμάξια των 1000 ευρώ και εμποδίζανε την πυροσβεστική από το να τα σβήσει. Όταν ανάβανε φωτιές για να έρθουν οι μπάτσοι να παίξουν ξύλο. Όταν συμμετείχανε στην υποβάθμιση του πάρκου και της πλατείας μέσω των συνδιαλλαγών τους με τους ντηλεράδες. Όταν καταστρέφανε πολυκατοικίες και καταστήματα για χαβαλέ. Όταν παρενοχλούσαν κοπέλες και χτυπούσανε άσχετους περαστικούς για ψύλου πήδημα.

Πρέπει να πω αυτό που έχω ζήσει τα τελευταία 7-8 χρόνια στα Εξάρχεια., το οποίο καμία σχέση δεν έχει με αυτό που περιγράφει ο Μαζιώτης.Όλη αυτή την επαναστατική δράση που περιγράφει δεν την είδα καθόλου από αυτά τα άτομα. Επιθέσεις με μολότωφ στην κλούβα δεν έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10 τα τελευταία 3 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα. Και στο αστυνομικό τμήμα μόνο μία επίθεση όπως λέει κ ο ίδιος. Αντιθέτως, κάθε Σάββατο, όλο και κάποιο κακόμοιρο (κυριολεκτικά) αμάξι θα καεί και κάποιος κακομοίρης θα τις φάει επειδή διαμαρτυρήθηκε. Στη συνέχεια, οι μάγκες αυτοί θα ανάψουν καμιά 20αριά κάδους, θα αποκλείσουν την περιοχή (και καλά για να μην περνάνε τα παπιά των μπάτσων) και η γειτονιά θα πνιγεί στο χημικό των ΜΑΤ και τον καπνό των κάδων. Κατά τις 2-3 το πρωί, τα αλάνια θα την κάνουν για να πάνε σπιτάκι τους αφήνοντας έρημη γη πίσω τους.


Στον υπόλοιπό τους χρόνο, θα αράξουν εδώ, πίνωντας μπύρες και μπάφους όλη μέρα. Θα πλακώσουν στο ξύλο περαστικούς. Σε πάρτυ που διοργανώνονται για αλληλεγγύη σε κρατούμενους θα πάνε με δική τους μπύρα από το περίπτερο. Σε συναυλίες καταλήψεων και στεκιών θα πάνε για να τα γαμήσουν όλα, να κλέψουν τσάντες και κινητά. Σε δράσεις δεν θα συμμετέχουν ποτέ, παρά μόνο αν είναι για ξύλο. Καταλήψεις θα κάνουν μόνο για να έχουν γαμηστρώνες και για να κρύβουν το σταφ τους.

Αν αυτό είναι η άγρια νεολαία τότε να τη χαίρεστε κε Μαζιώτη. Εγώ το λέω λούμπεν υπόκοσμο. Κι ας αυτοορίζεται όπως θέλει.

 

 

από Ψυχραιμα και αναρχικα 23/02/2015 1:22 πμ.


Δεν θα σταθω στο κειμενο του Μαζιωτη ουτε στου ΒΟΞ αλλα σε αυτα που γραφει ο '"αγανακτισμενος κατοικος'" απο πανω.

Λοιπον επιθεσεις εγιναν πολλες παραπανω απο δεκα τα τελευταια τρια χρονια. Μονο στις δημοσιευσεις των καθεστωτικων αν ανατρεξεις θα μετρησεις ποσες ειναι Οσο για τα καμμενα "κακομοιρα΄"  αυτοκινητα που καιγονται καθε εβδομαδα τα μπερδευεις με τους καδους που αναβουν και ποτε δεν καταλαβα τι σημασια εχει αυτο

Δεν φαινεται να κυκλοφορεις στα Εξαρχεια  και επειδη και εγω ειμαι κατοικος για πανω απο 15 χρονια γνωριζω αρκετα καλα τις παθογενειες της περιοχης

Και αληθεια  αναρωτιεμαι δεν σε ενοχλουσαν προ εκλογων διαφορες συμπεριφορες οχι μονο απο τα  "λουμπεν ατομα" ;  Και το ΒΟΞ ειχε παρει θεσει για αναλογα ζητηματα αλλα τωρα  τι αλλαξε;

Να σε χαιρομαστε λοιπον κυριε "αγανακτισμενε κατοικε" οπως αλλιως και αν αυτοπροσδιοριζεσαι πολιτικα

Υ.γ.  Και καλο ειναι να διαβασεις τα προσφατα  κειμενα του ΒΟΞ για το συμβαν  οπως και την κριτικη που ασκουν στον ΣΥΡΙΖΑ

από Άλλος κάτοικος Εξαρχείων 23/02/2015 7:09 μμ.


 Επειδή λέγονται πολλά σε ένα σχόλιο (Anexar):

 Ο «αγανακτισμένος» κάτοικος γνωρίζει ότι όλα αυτά που καταγγέλλει στην τελευταία παράγραφο έχουν διαπραχθεί από τα συγκεκριμένα πρόσωπα που επιτέθηκαν στους μπάτσους; Γιατί ορισμένες κατηγορίες είναι βαριές και μια τόσο βαριά συκοφαντία, με προφανείς πολιτικές συνέπεις, που ξεπερνούν κατά πολύ τα συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν προσπερνιέται με διαδικτυακά σχόλια.

  Και πάλι οι απολίτικες και επικίνδυνες θεωρίες περί μαγκιάς. Αν δηλαδή, τα άτομα που πήγαν να σταματήσουν την επίθεση στο περιπολικό ήταν 15 και οι επιτιθέμενοι ήταν 2 κι οπότε οι πρώτοι επιβαλόντουσαν στους δεύτερους, οι δεύτεροι θα δικαιωνώντουσαν αυτομάτως. 'Η έτσι κι αλλιώς σημασία έχει αν η επίθεση στους μπάτσους ήταν δίκαιη και τι ρόλο πήγε να παίξει η απόπειρα αποτροπής της;

 Όσα καταλογίζονται από το συγκεκριμένο σχόλιο σε όποιους επιτέθηκαν στο περιπολικό, είναι ικανά να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη ενέργεια; Ή μήπως, απαξιώνοντας προκαταβολικά όσους επιτίθενται στους ένοπλους μισθοφόρους, γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει διάλογος στο επίμαχο ζήτημα: Θέλουμε τους μπάτσους του ελληνικού κράτους στις γειτονιές μας; Θέλουμε ταξική ειρήνη στις γειτονιές την ίδια ώρα που συνεχίζεται ο χημικός πόλεμος στις διαδηλώσεις (όπως στην Αμυγδαλέζα) και την ίδια ώρα που επιβεβαιώνεται το καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης;

 Το τι είναι έρημη γη είναι αμφιλεγόμενο. Το Κομπάνι για παράδειγμα έχει ισοπεδωθεί κυριολεκτικά και ξαναχτίζεται πετρα πέτρα. Επειδή οι κάτοικοί του, μαζί με αλληλέγγυους, που έχουν τα «σπιτάκια» τους αλλού, αλλά βγήκαν απ' αυτά, πολέμησαν για να μην γίνουν σκλάβοι. Γιατί τα Εξάρχεια, που εδώ και είκοσι χρόνια γίνονται ανεμπόδιστα μια νόμιμη ζώνη νυχτερινής κατανάλωσης, με όλα τα παρεπόμενα της (ναρκωτικά, μπραβιλίκια, πορνεία, κανιβαλισμός), τα Εξάρχεια όπου δολοφονήθηκαν ο Μιχάλης Καλτεζάς και ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, να γίνουν τελικά άκαπνα;

από 24/02/2015 5:28 μμ.


Ρε "σύντροφε" Μαζιώτη, απάντησέ μου σε κανα δυο τρεις αποριούλες που έχω... Από πότε γίνεται επίθεση ΚΑΘΕ Παρασκευή ή Σάββατο στα Εξάρχεια? Αν ήταν έτσι θα είχε αδειάσει η περιοχή και θα είχε ξεκινήσει από τα Εξάρχεια η Επανάσταση! Η νεολαία δυστυχώς ΔΕΝ εξεγείρεται σε εβδομαδιαία βάση, ούτε η "εξέγερσή" της που περιγράφεις έχει τον πολιτικό χαρακτήρα και βάθος που ονειρεύεσαι!

Αντίθετα, αμέσως μετά την εκλογή του συριζα, κάποιοι "σύντροφοι"θεώρησαν σωστό να την πέσουν στο Στέκι Μεταναστών στην Τσαμαδού, που, ναι, συμμετέχουν και συριζαίοι. Σ' αυτό το πέσιμο, ποιός ήταν ο εχθρός? Οι αφελείς συριζαίοι ψΟφοφόροι που ζουν την αυταπάτη της αριστερής κυβέρνησης που θα μας σώσει από τα δεινά -ναι, υπάρχουν κι αυτοί στην κοινωνία και το "λαό", για την απελευθέρωση του οποίου αγωνίστηκες- ή οι μετανάστες που πάνε να μάθουν καμιά γλώσσα να επιβιώσουν εδώ πέρα? (και μην πει κανείς ότι υπερασπίζομαι τους συριζαίους ή το σύριζα, αλλό η υπεράσπιση, αλλό η παράθεση γεγονότων, άντε, γιατί καιγόμαστε με το γιαούρτι πλέον, όσο κι αν το φυσάμε..)

(Κι αφού έπιασες και τα ελλείματα του α/α χώρου, ας μιλήσουμε λίγο για το έδαφος που έχει πάρει η αριστερά και συριζα στο μεταναστευτικό θέμα και τη δική μας ανεπάρκεια... ή μήπως κάνει τζιζ το θέμα?)

Μιλάς στο κείμενό σου για "ευρύτερη πολιτική απομόνωση των ακτιβιστών που είναι υπέρ των συγκρούσεων στο δρόμο και του ένοπλου αγώνα" και αντιφάσκεις με το παρακάτω "Σίγουρα οι νεολαίοι που πυρπόλησαν το περιπολικό της τροχαίας δεν είναι πολιτικοποιημένα άτομα που αντιλαμβάνονται έννοιες όπως πολιτική δράση, υπευθυνότητα, όπως άλλωστε όμως και πολλοί μέσα στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο". "Ακτιβιστές" αφενός, "απολιτίκ" αφετέρου. Αντιφασάρα!

Και ως πρς το πρώτο κομμάτι σου που απομονώνω (το έκανες κι εσύ με το κείμενο του Βοξ, άρα παίζουμε επί ίσοις όροις), η αυθόρμητη σύγκρουση στο δρόμο (και κακώς ανοργάνωτη, σύμφωνα με το Βοξ) δεν προαπαιτεί τη συνειδητή στάση υπέρ του ένοπλου αγώνα. Η δεύτερη είναι μια δύσκολη επιλογή, που όσοι την κάνουν έχουν διπλή μάχη να δώσουν: αφενός απέναντι στην εξουσία και την καταστολή, αφετέρου απέναντι στο φιλειρηνικό, εναλλακτικό κομμάτι του χώρου, που θεωρεί τη δημιουργία κολλεκτίβων ως ύψιστη επαναστατική πράξη και που η φράση "αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους" περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 άγνωστες λέξεις! (ναι, υπάρχον κι αυτοί στην κοινωνία και το "χώρο"! μην πέφτουμε απ' τα σύννεφα, οκ?)

Ο Ε.Α. όταν έκανε επιθετικές κινήσεις τίς έκανε εξίσου αυθόρμητα, τυφλά και χωρίς προσεκτική, καλά οργανωμένη προετοιμασία? Μάλλον όχι. Ε, λοιπόν, που το πρόβλημα στην πρόταση των συντρόφων για καλή οργάνωση στο δρόμο και όχι τυφλή οργή? Γιατί να έχουμε κι άλλους τραυματίες, προσαχθέντες, συλληφθέντες από τα χοιρινά σε αντίποινα του ξεκαυλώματος των νεολαίων, που, ναι, τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν ευκαιρία να το παίξουν "άντρες"? Έχεις μιλήσει με κανένα από τα απροετοίμαστα για σύγκρουση θύματα των μπάτσων να σου πουν τη γλύκα? Ήσουν μπροστά στο σκηνικό με το τροχαίο να δεις ή έστω να μάθεις πως φέρθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα? Μάλλον όχι.

Τέλος, βρίσκω τη στάση σου απέναντι στους σ/φους του Βοξ απαράδεκτη, δεδομένου ότι το Βοξ σε στήριξε όσο μπορούσε, με την εκδηλώση που αναφέρεις κι εσύ, με οικονομική ενίσχυση - όπως και όλους του πολιτικούς κρατούμενους, και με κάθε τρόπο.

Θα μας φάει η διχόνοια, τελικά. Κρίμα...

από @μια συντρόφισσα 24/02/2015 9:30 μμ.


Πραγματικά απαράδεκτο και εντελώς άδικο το κείμενο του Μαζιώτη απέναντι στο Βοξ. Τέτοια λυσσαλέα επίθεση είναι ανεξήγητη. Τι να πρωτοπώ; Ότι έχει απομονώσει και διαστρεβλώσει φράσεις μέσα από τα κείμενα των συντρόφων σε σημείο που βγάζει μάτι; (Με κορυφαίο παράδειγμα την φράση''εμείς δεν θα κατέβουμε σε πορείες ενάντια στο σύριζα ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ,'' όπου όλη η φράση με κεφαλαία κόπηκε!!) Ότι προκειμένου να βρει επιχειρήματα αναγορεύει σε επαναστατικό υποκείμενο τους πρεζοκάγκουρες της πλατείας; Ότι δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι ξυλοφορτώθηκαν άνθρωποι που είναι χρόνια στο κίνημα;

Σε κάποια απεργιακή κινητοποίηση πριν χρόνια, δίπλα στο αναρχικό μπλοκ, πήγαν κάποιοι ''άγριοι εξεγερμένοι'' να λυντσάρουν έναν...βρωμερό τροχόμπατσο, τον οποίο έσωσε κόσμος από το αναρχικό μπλοκ. Μάλλον ήταν κρυπτοπράκτορες του Σαμαρά, που δεν άφησαν τους αγνούς επαναστάτες να σκοτώσουν αυτό το σιχαμένο κρατικό σκουλίκι...

Τέτοιο μίσος απέναντι σε μια από τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ συλλογικότητες που έχουν υπερασπιστεί το ένοπλο τόσο ανοιχτά, τόσα χρόνια; Τέτοια ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ απέναντι σε ανθρώπους που έκαναν τόσα χρόνια ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους συντρόφους του Ε.Α.; Με χρήματα, εκδηλώσεις, κείμενα, ακτιβίστικες ενέργειες για τις οποίες έχουν μαζέψει ποινές και υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα; Αυτοί είναι ο Δούρειος Ίππος του Σύριζα; Αν ήταν έτσι οι συριζαίοι, θα είχε ξεκινήσει η επανάσταση!!

Το κείμενό σου Νίκο ανέβηκε στο bloko, κι από κάτω στα σχόλια, χαίρονταν οι μπάτσοι...Εγώ απλά ντρέπομαι για λογαριασμό σου, και λυπάμαι πάρα πολύ για όλους μας...

από Α σε κυκλο 25/02/2015 1:07 πμ.


Το κείμενο του συντροφου Μαζιώτη σιγουρα σκληρό και αδικεί κατάφορα τους συντρόφους/ισες του ΒΟΞ 

Αυτό ειναι που είναι σίγουρο πάντως οτι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ελέξει τον κόσμο των Εξαρχείων και τους εκεί χώρους, εξασφαλίζοντας την ηρεμία ετσι ώστε να εφαρμόσει τις πολιτικές κολοτούμπας προς όφελος του κεφαλαίου. Για αυτο το μόνο πρόβλημα για τους κυβερνητικούς εγκαθέτους ειναι οι νεολαίοι που μαζεύονται στην περιοχή και προκαλούν επεισόδια Δεν τους νοιάζουν οι διάφορες μαφίες οπως έγραψε κάποιος παραπάνω δεν τους νοιάζουν αλλα προβλήματα της περιοχής παρα μόνο πως θα επικρατήσει ο νόμος και η ταξη σε στυλ ΣΥΡΙΖΑ.

 Και μπορεί το ΒΟΞ να έβγαλε μια σειρά κειμένων που σίγουρα δεν είχαν σκοπό να στηρίξουν την κυβέρνηση ουτε βεβαια να γίνει διάλογος με τον υπουργο ΠΡΟ.ΠΟ.  Και απομωνόντας φράσεις από τα κείμενα του προσπαθούν οι κυβερνητικοι δημοσιογράφοι να δείξουν τα αντίθετα προς οφελος της κυβέρνησης

Και για να τα λέμε ολα τα κείμενα του ΒΟΞ  θίγουν καποια πράγματα αλλα και αυτα ειναι σκληρά προς τους νέους, τους αδικεί και κάποιες φράσεις θα μπορούσαν να ειχαν αποφεχθεί

Απαράδεχτο και προβοκατόρικο ειναι το κείμενο της λαίκης συνέλευσης Εξάρχειων που μπορεί να συμμετέχει το ΒΟΞ αλλα δεν ειναι μόνο αυτό αλλα και πολλοί άλλοι. απο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους Κακος λοιπόν οσοι κανανε αυτην την σύνδεση του κειμενου της συνέλευσης με το ΒΟΞ

Και κλείνοντας οπως λέμε  δεν θα έχει και αποτέλεσμα η προσπαθεια χειραγώγησης της περιοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ . Και απευθυνόμενος σε αυτους και αυτές εκτός των τειχών που κατακρίνουν το ΒΟΞ σαν φιλοσυριζαίκο ας αναρωτηθούν πρώτα αν υπήρξαν συνέπης αναρχικοί και δεν πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογες τον...ΣΥΡΙΖΑ η αν έχουν προσδοκιες απο αυτών Οπως και οσοι κρίνουν τον Μαζιώτη ας αναλογιστούν αν εχουν την συνέπεια του η ειναι πρωταθλητές της κολοτούμπας

Αντε γιατι πολύ μας εχούν ζαλίζει οι καθε λογης ειδήμονες του ΣΥΡΙΖΑ οπως και οι νεόκοποι υποστηριχτές του.

Υ.Γ. και κλείνοντας με μια ευθυμη νοτα, πως λέμε δεν θα περασει ο φασισμός. ετσι δεν θα περάσει ο ΣΥΡΙΖΑΪΣΜΟΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License