ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ IWW ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΙΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Summary

post image

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ  ΟΙ IWW ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΙΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

* Για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

Της Cassandra Solanas

Μερικά από τα πιο αποκρουστικά παραδείγματα της καταπίεσης των γυναικών είναι, ο ομαδικός βιασμός στο Δελχί ή της ποδοσφαιρικής ομάδας Steubenville που κατέκλυσε πολλά πρωτοσέλιδα και συγκαταβατικές δηλώσεις. Όμως πολύ πιο συχνές είναι οι σεξουαλικές επιθέσεις γυναικών από άνδρες με κοντινή εγγύτητα προς το θύμα. Η κουλτούρα που επιτρέπει αυτή τη βία, είναι χτισμένη πάνω σε καθημερινές προσβολές, παιχνίδια εξουσίας, και τις προσβολές που οι γυναίκες βιώνουν συνεχώς. Οι Ακτιβιστικοί κύκλοι δεν έχουν ανοσία, και ομάδες ακτιβιστών συχνά προωθούν πατριαρχικές δομές, κουλτούρα βιασμού, και τη φίμωση των θυμάτων. Τι μπορεί να κάνει κάθε τοπικό τμήμα των IWW για να προωθήσει μια πιο υγιή κουλτούρα, να αποθαρρύνει την πατριαρχική συμπεριφορά, να τιμωρήσει τους δράστες υπεύθυνους και να υποστηρίξει τις συναδέλφισες μας; Εδώ είναι μερικές προσεγγίσεις τις οποίες το τοπικό σας τμήμα  μπορεί να κάνει:

1. Ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα μετράνε. Βρείτε τρόπους να διαταράξετε την σιωπή των δομών της κοινωνικής εξουσίας. Πρακτική ενεργής δράσης: ενθαρρύνω όλους να μιλούν και να συμμετέχουν, όχι μόνο όσοι εθελοντικά θέλουν. Επιδοθείτε σε δεξιότητες και μοιραστείτε τες με τους νέους ανθρώπους-μέλη. Να γνωρίζετε και να είσαστε σκεπτικοί όσων αφορά τους ποιο έμπειρους άνδρες που απομονώνουν και αναλαμβάνουν προσωπικά τις νέες γυναίκες - μέλη "κάτω από το φτερά τους." Κάντε ένα βήμα πίσω από ηγετικούς ρόλους και αφήστε τους νέους ανθρώπους – μέλη να αναλαμβάνουν δράση και να κάνουν λάθη. Να είσαστε οργανωτικοί και συνάμα αποδιοργανωτικοί, ο αφορμαλισμός επιτρέπει σε άτυπες δομές το προνόμιο να κυριαρχούν. Αντιστρέψτε τους ρόλους των δύο φύλων. Να είστε παραγωγικοί στις συνεδριάσεις. Δώστε αξία και αναγνωρίστε ακόμη και δράσεις –ενέργειες μελών, που δεν αφορούν δημόσιας προβολής δράσεις ή είναι μη-ηρωικά έργα. Δώστε προσοχή και αναγνωρίστε διεργασίες που δεν διευκολύνουν την οργάνωση, έχουν γραφειοκρατικό χαρακτήρα είναι χειριστικές και προκαλούν συναισθηματικό φόρτο. Ενθαρρύνεται την κουλτούρα της ειλικρινής, δημιουργικής κριτικής: δώστε την και αποδεχτείτε την.

2. Η Καταπολέμηση της πατριαρχίας δεν είναι μόνο δουλειά των γυναικών. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την εργασία, τον κοινωνικό κίνδυνο, και το συναισθηματικό βάρος της αντιμετώπισης της πατριαρχικής συμπεριφοράς, από την κυριαρχία στις συναντήσεις, τον καταμερισμό της εργασίας, τη σεξουαλική επίθεση. Πάρετε το προβάδισμα από τα πιο καταπιεστικά άτομα στην ομάδα, αναλάβετε τις δικές σας πρωτοβουλίες. Μην πάρετε την έλλειψη δράσης κάποιου άλλου ως δικαιολογία για να μην κάνετε και εσείς τίποτα. Αυτό είναι από τα πιο «σημαντικά» που έχετε να κάνετε πρώτα. Ακόμα κι αν δεν υπήρξατε εσείς ο στόχος, η πατριαρχική καταπίεση στην κοινωνία είναι και δική σας «δουλεία». Συχνά αυτοί που έχουν υπάρξει στόχοι της πατριαρχίας, δεν θέλουν να είναι θύματα ξανά και ξανά. Αφενός λόγω του αρχικού περιστατικό που υπέστησαν,  αλλά και αφετέρου από τους φίλους που τους πρόδωσαν με το να μην τους ακούνε, να μην τους παίρνουν στα σοβαρά, και να μην ενεργούν.

3. Πάρτε τις καταγγελίες για πατριαρχική καταπίεση στα σοβαρά, από τα πιο μικρά πράγματα, όπως από την συγκαταβατική στάση στις συνεδριάσεις, μέχρι την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Μην διαφωνείτε αν κάποιος έχει κάποια ανάλογη εμπειρία . Οι «Ακτιβιστές» δεν έχουν  το αυτονόητο "δικαίωμα" να συμμετέχουν και να επιβάλλονται  στους οργανωμένους χώρους, αντίθετα ο καθένας που συμμετέχει έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ασφαλείς από κάθε τύπου εκφοβισμό ή παρενόχληση. Κάντε προσωρινή αναστολή της παρουσίας εκείνων που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, εν αναμονή της έρευνας και του πορίσματος. Η προσωρινή αναστολή δεν είναι τιμωρία, αλλά προστατεύει την ασφάλεια της κοινότητας και αποτελεί ένα πρώτο βήμα προκειμένου να ληφθεί στα σοβαρά το όλο θέμα. Εξασφαλίζει την ασφαλή επιβίωση των άλλων. Ενισχύει και προωθεί τα δικαιώματα των άλλων, έναντι των δικαιωμάτων των δραστών.

Τέλος, η πατριαρχία και η σεξουαλική βία δεν διαπράττεται πάντα από άνδρες κατά των γυναικών. Συνήθως κορνιζάρεται η πατριαρχία και η σεξουαλική βία ως οι μόνες πράξεις που διαπράττονται από άνδρες κατά των γυναικών και συγκαλύπτονται πράξεις που αφορούν την καταπίεση των γυναικών με βάσει το χρώμα, την εθνικότητα, κλπ

Η Πατριαρχεία διασταυρώνεται με το ρατσισμό, την ομοφοβία , τις ταξικές διαφορές, καθώς και πολλές άλλες μορφές καταπίεσης, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα, στην καταπολέμηση αυτών των δομών εξουσίας.

------------------

Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW) δεσμεύονται για την δημιουργία ενός συντροφικού, συνεργατικού και ισότιμου περιβάλλοντος μέσα στις συνδικαλιστικές τους ενώσεις χωρίς καμία διάκριση ή πατερναλιστική συμπεριφορά, είναι αυτός ο συμβιωτικός κόσμος που επιζητούμε. Αλλάζουμε τις κοινωνικές σχέσεις σήμερα, δημιουργούμε την ελεύθερη κοινωνία του αύριο.

H αδικία σε μία, είναι αδικία προς όλες!

Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW)

iwwgreece@yahoo.gr

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License