Επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους με αέριο χλώριο καταγγέλλουν οι Κούρδοι

Ανώτατος αξιωματικός του κουρδικού στρατού δήλωσε τη Δευτέρα ότι διαθέτει αποδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις χρησιμοποιώντας αέριο χλωρίου ως χημικό όπλο εναντίον των δυνάμεων των πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ.

Ο στρατηγός Αζίζ Ουάισι κατήγγειλε ότι οι στρατιώτες του εκτέθηκαν στη χημική ουσία. Κατά τον ίδιο, οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν αέριο χλωρίου στην επίθεση που πραγματοποίησαν το Δεκέμβριο εναντίον της πόλης Σίντζαρ και σε άλλες δύο επιθέσεις τον Ιανουάριο σε περιοχές που βρίσκονται δυτικά της Μοσούλης, περιλαμβανομένης επίθεσης την 23η Ιανουαρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της κουρδικής περιφέρειας ανέφερε σε δήλωσή του πως από εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων εδάφους και ρουχισμού από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ, διαπιστώθηκε πως «τα δείγματα περιείχαν επίπεδα χλωρίου που δείχνουν πως η ουσία χρησιμοποιήθηκε σε μορφή όπλου».

Το χλώριο είναι απαγορευμένος ασφυξιογόνος παράγοντας, η χρήση του οποίου ως χημικού όπλου χρονολογείται από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει απαγορευθεί από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997. Η κατηγορία που διατυπώνουν οι Κούρδοι δεν είναι δυνατό να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή έως αυτή την ώρα.

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License