Λίγα λόγια για την κατάληψη στον Κένταυρο και το βρώμικο πόλεμο που δέχεται από τη δημοτική αρχή

.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατάληψη στον εγκαταλελειμμένο χώρο ‘’Κένταυρος’’ στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας με σκοπό την αναμόρφωσή του σε ανοιχτό κοινωνικό κέντρο, βρίσκει πολέμιους στα πρόσωπα της δημοτικής αρχής και όχι μόνο.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της κατάληψης ο ίδιος ο δήμαρχος προσωπικά και αυτόβουλα (χωρίς καν να υπάρξει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου), με έγγραφο που μας κοινοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, τις οποίες ο ίδιος κάλεσε στο χώρο, ζητούσε την εκκένωση του κτιρίου από τους καταληψίες. Έπειτα από ρήξεις και διαφωνίες μέσα στην δημοτική παράταξη ‘’Δύναμη Πολιτών’’, αποφασίστηκε να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής.

Φυσικά, όποια κι αν ήταν η απόφασή τους (είτε ανοχή, είτε βίαιη εκκένωση), η απόφασή μας θα παρέμενε η ίδια. Να παραμείνουμε δηλαδή στο χώρο και να υπερασπιστούμε την πολιτική μας απόφαση που μας οδήγησε στην κατάληψη του κτιρίου.

Αφού ο δήμαρχος δεν κατάφερε την εκκένωση του κοινωνικού κέντρου με τα ΜΑΤ, τη Δευτέρα το πρωί 20/04 θέλησε να στρέψει τους εργαζομένους του δήμου εναντίον του κοινωνικού χώρου σαν προστάτες της δημοτικής αρχής, στέλνοντας τους να κόψουν το ρεύμα.

Υπάρχει μια αξιακή διαφορά αντίληψης ανάμεσα στους ανθρώπους που κατέλαβαν τον Κένταυρο και σ’ αυτούς της δημοτικής αρχής σχετικά με την έννοια δημόσιος χώρος. Για μας, δημόσιος χώρος σημαίνει ένας χώρος ανοιχτός σε όλους όσους σέβονται τα βασικά προτάγματα της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, με αντιιεραρχικές δομές και εγχειρήματα που να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες των ‘’από τα κάτω’’.  Ένας χώρος ανοιχτός που θα λειτουργεί μακριά από την λογική της ανάθεσης και της διαμεσολάβησης και ο καθένας μας και όλοι μαζί θα πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Ένας χώρος που θα κινείται μακριά από ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές αντιλήψεις. Για το δήμο, σημαίνει ένας χώρος νοικιασμένος σε ιδιώτη υπό τη μορφή δημοτικού αναψυκτηρίου που θα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, δίνοντας κέρδη σε επιχειρηματίες που θα παραχωρούν ένα μικρό ποσοστό αυτών στο δήμο.

Έτσι, ο δήμαρχος παρότι στο παρελθόν ευαγγελιζόταν ότι στηρίζει τα δημόσια εγχειρήματα (είτε για ψηφοθηρικούς λόγους, είτε για λόγους στρατηγικής), στην προσπάθεια μας να καταστήσουμε ανοιχτό και δημόσιο έναν επί χρόνια εγκαταλελειμμένο χώρο, ξεκινάει έναν κύκλο λασπολογίας και ταύτισής μας με τα ιδιωτικά συμφέροντα που ορέγονται τον δημόσιο χώρο. Προφανώς και δεν περιμέναμε να χαιρετίσει αυτή μας την κίνηση , επιβεβαιώνοντας έτσι, αυτό που η ιστορία μας έχει αποδείξει πως το όλοι μαζί είναι ουτοπία.

Περί των αυθαίρετων κτηρίων στο άλσος, να αναφέρουμε πως δεν είχε γίνει καμία κίνηση κατεδάφισης ούτε όσο ο χώρος λειτουργούσε ως καφετέρια προς όφελος του κεφαλαίου, ούτε όσο έμενε ερειπωμένος, ούτε ποτέ καμία νύξη κατεδάφισης έχει γίνει για τα υπόλοιπα τσιμεντοποιημένα κομμάτια του άλσους (μετεωρολογικός σταθμός, η εκκλησία Ζωοδόχου πηγής, οι εγκαταστάσεις της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου, ο ζωολογικός κήπος, το τσιπουράδικο (ΚΑΠΗ) και ο θερινός κινηματογράφος). Η καταστολή λοιπόν, δεν αφορά την παράνομη ύπαρξη ενός αυθαίρετου, αλλά την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κράτους/κεφαλαίου και των αντιστεκόμενων κομματιών της κοινωνίας. Μια αντιπαράθεση η οποία έχει ανοίξει και εμείς από την μεριά μας δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και να αφήσουμε τις ζωές μας στα χέρια τους. Όσο για τα ψευτοδιλήμματα περί δέντρων και τσιμέντων, αυτό θα το απαντήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Ν.Φ. και είναι κάτι το οποίο για εμάς μπορεί να γίνει μόνο μέσα από οριζόντιες διαδικασίες που όλοι αποφασίζουν από κοινού.

Από τη δημοτική αρχή και τα λοιπά τσιράκια ( τοπικοί δημοσιογράφοι-παπαγαλάκια) δε δεχόμαστε κριτική για το πώς θα αγωνιστούμε καθώς δεν έχουν κινηματική δράση και ασχολούνται με τον ‘’πόλεμο ανακοινώσεων’’ σε σχέση με την διαχείριση της επίθεσης του κεφαλαίου και μόνο.

Το Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος στέκεται ενάντια σε κάθε θεσμικό φορέα και από την πολιτική του φύση είναι ενάντια σε όποιο νόμο επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση και τη λεηλασία των δημόσιων χώρων.

Το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος είναι ο χώρος στον οποίο θα στεγαστούν πολιτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και άλλου είδους συνελεύσεις καθώς και δομές αλληλεγγύης. Πρωταρχικό μας μέλημα λοιπόν, είναι να ανοίξουμε το χώρο, να τον κάνουμε λειτουργικό και έπειτα όταν θελήσουν οι συνελεύσεις χωρίς πολιτικούς εκβιασμούς θα πάρουν πολιτική θέση για το οποιοδήποτε ζήτημα.

Δεν έχουμε αυταπάτες περί οποιασδήποτε ανοχής από μια ‘’αριστερή’’ δημοτική αρχή. Άλλωστε, αποδείχτηκε ήδη από τις πρώτες ώρες της κατάληψης του χώρου. Αυτό που ενοχλεί την όποια δημοτική αρχή είναι να χάνει την κυριαρχία της στους δημόσιους χώρους, όταν αυτοί περνάνε στα χέρια των εκμεταλλευόμενων. Η αντιπαράθεση ήταν, είναι και θα είναι ανάμεσα στο κράτος/κεφάλαιο και στον κόσμο του αγώνα. Είναι προφανές το ποιος είναι στην κάθε πλευρά… Εμείς απ’ τη δική μας δε θα υποχωρήσουμε, ώσπου να μας πάρουν σηκωτούς.

Τέλος, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο ευρύτερο κίνημα των καταλήψεων που χτυπιέται αυτή τη στιγμή από το κράτος, καθώς και στο δίκαιο αγώνα των απεργών πείνας και τον αλληλέγγυων που δόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Έτσι κι αλλιώς πολλοί από εμάς συμμετείχαμε και συμμετέχουμε στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα και έχουμε σκοπό να το πράξουμε (σε ζητήματα αλληλεγγύης στις καταλήψεις) και ως εγχείρημα. Επίσης να τονίσουμε τη σημασία της μαζικότητας των αλληλέγγυων την ημέρα με τα ΜΑΤ, η οποία μαζί με την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε το χώρο, απέτρεψε την οποιαδήποτε πραγματοποίηση εκκένωσης.

Στο χώρο πραγματοποιούνται καθημερινά εργασίες και ανοιχτή συνέλευση.

Καλούμε την Τετάρτη 22/04 στις 19:00 σε συγκέντρωση/παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει στο 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ», Θεσσαλονίκης & Λαχανά 7.

Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος

από @ 21/04/2015 5:10 μμ.


Δυστυχώς το κείμενό σας συνεχίζει να επιβεβαιώνει την παντελή σας ανικανότητα να αντιληφθείτε τις τοπικές ιδιαιτερότητες όσον αφορά το άλσος και οι οποίες αναπτύχθηκαν με το ρυθμιστικό νομοσχέδιο και τα γεγονότα του γηπέδου του Μελισσανίδη.


Το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος είναι ο χώρος στον οποίο θα στεγαστούν πολιτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και άλλου είδους συνελεύσεις καθώς και δομές αλληλεγγύης. Πρωταρχικό μας μέλημα λοιπόν, είναι να ανοίξουμε το χώρο, να τον κάνουμε λειτουργικό και έπειτα όταν θελήσουν οι συνελεύσεις χωρίς πολιτικούς εκβιασμούς θα πάρουν πολιτική θέση για το οποιοδήποτε ζήτημα.

 

το καταλαβαινουμε αυτο; η οχι;

ακομα χτιζουνε τα παιδια και καθαριζουνε ενα χωρο που ναι επιεικως ξεμπουρδελο. 

 

αν βιαζεσαι τοσο πολυ μπορεις να πας σε καποια απο τις συνελευσεις τους. δεν γινεται καθε μερα να βγαζουνε κειμενο οσο κανουν εργασιες στον χωρο 24 ωρες το 24 ωρο...

 

ελπιζω να γινεται κατανοητο αυτο ...αλλωστε το λενε καθαρα.....το υπογραμμισα μηπως τυχον και δεν το ειδες

 

 

από Παρατηρηση 21/04/2015 7:43 μμ.


Γιατι το ρυθμιστικο σχετιζεται απαραιτητα με το αλσος;

Πρωτον.

Κυβερνηση ειναι ο συριζα και αν υπηρχε ρυθμιστικο θα μπορουσε να το παρει πισω.

Δευτερον.

Συμφωνα με εφημεριδα που ανεβαζει ποστ στο ιντιμιντια το ρυθμιστικο

το καλοκαιρι παρθηκε πισω.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License