ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

. . .

Σήμερα είναι, η 5η μέρα από τη λήξη της 48ήμερης απεργίας πείνας των κρατουμένων, στις ελληνικές φυλακές.

Παραμένουν ακόμα νοσηλεύομενοι φρουρούμενοι, οι παρακάτω πρώην απεργοί : Χαρίσης Φοίβος και Μιχαηλίδης Γιάννης στο Αττικό νοσκομείο, καθώς και ο Πολίτης Δημήτρης στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Στους δύο απ' αυτούς χρειάστηκε, μετά τη λήξη της απεργίας, να τοποθετηθεί ορός ενδοφλέβια. Ένας από τους απεργούς, δύο μέρες μετά, παρουσίασε επιπλοκές ( δυσανεξία στην από το στόμα σίτιση, με προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα), με αποτέλεσμα η αποκατάστασή του να συντελείται με πιο αργούς ρυθμούς από τους αναμενόμενους.

Οι πρώην απεργοί πείνας Καραγιαννίδης Γιώργος και Ντάλιος Αργύρης που νοσηλεύοντο στο Γ.Ν.Νίκαιας επέστρεψαν στις φυλακές Κορυδαλλού, την Τρίτη 21/04/2015, ενώ ο πρώην απεργός Σταμπούλος Αντώνης επέστρεψε στη φυλακή της Λάρισας, από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, την Δευτέρα 20/04/2015, παρότι είναι πολύ καταβεβλημένος, λόγω δύσκολων συνθηκών κράτησής του στο νοσοκομείο, σε απομόνωση, χωρίς επαρκή φυσική επικοινωνία με τους οικείους του.

Η ομαλή αποκατάσταση των απεργών, μετά από μια τόσο μεγάλη χρονικά απεργία πείνας, σίγουρα απαιτεί αυξημένη προσοχή και ειδική επιστημονική αντιμετώπιση, καθόσον από την δεύτερη ως την έκτη μέρα μετά, μπορεί να εμφανιστεί το " σύνδρομο της επανασίτισης ", ( περιγράφεται και βιβλιογραφικά ) και  περιέχει μια σειρά από μεταβολικές και βιοχημικές αλλαγές, κλινικές εκδηλώσεις και επιπλοκές, που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή βλάβη τον οργανισμό και να τον φτάσουν ως και στον θάνατο.

Στο παρακάτω κείμενο θα τοποθετηθώ, με βάσει επιστημονικά δεδομένα και σε καμία περίπτωση, η ιδιότητά μου ως μητέρα απεργού, δεν προσθέτει και δεν αφαιρεί το ελάχιστο, στην ιδιότητα του γιατρού και δεν επηρεάζει το έργο μου και τα γραφόμενά μου.


     Κατά την διάρκεια μιας απεργίας πείνας, υπάρχουν κάποιες σταθερές που αποτελούν τις " κόκκινες γραμμές " για πρόσθετη επαγρύπνηση και φροντίδα των απεργών, από την πλευρά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που αναλαμβάνει την υποστήριξη και την παρακολούθησή τους ( ποσοστό μείωσης σωματικού βάρους σε σχέση με το αρχικό Σ.Β., χρονική διάρκεια απεργίας . . ). Η απεργία πείνας όμως, δεν αποτελεί " νόσο " και δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε με ακριβές χρονοδιάγραμμα, τις αρνητικές επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό, μέχρι την ολοκληρωτική αποδόμησή του, που θα τον οδηγήσει στο θάνατο.
    Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ιατρική Εταιρεία ( World Medical Association ) απεργία πείνας ορίζεται ως:  " η εθελοντική ολική νηστεία από τροφές που προσδίδουν ενέργεια στον οργανισμό - λαμβάνεται μόνο νερό με αλάτι και προσθήκη ζάχαρης ή ισοδύναμα υγρά με αυτά - , ενός πνευματικά υγιούς ενήλικου ατόμου, χρονικής διάρκειας πάνω από 48 ώρες, ως μορφή διαμαρτυρίας ή απαίτησης για την ικανοποίηση των αιτημάτων του.
    Η κλινική πορεία της απεργίας πείνας, είναι σχετικά μεταβλητή σε κάθε άτομο, ανάλογα με το αρχικό βάρος ( και το ποσοστό λιπώδους ιστού ), τη γενικευμένη φυσική του κατάσταση, το προηγούμενο ατομικό ιατρικό του ιστορικό, την ύπαρξη προηγούμενης απεργίας πείνας, την ηλικία, το φύλο, τις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες και τη φυσική δραστηριότητά του.
   Ο προσωπικός γιατρός του απεργού οφείλει, προ της έναρξης της απεργίας, - μετά τη λήψη του ατομικού αναμνηστικού ιατρικού ιστορικού του και τη πλήρη αντικειμενική εξέταση - , να τον ενημερώσει σχετικά με τους κινδύνους και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του και να του αναφέρει αν υπάρχουν σχετικές ή απόλυτες αντενδείξεις, για την συμμετοχή του σ' αυτήν. Στην πρόσφατη απεργία ( 02/03/2015 ως 18/04/2015 ), εκτός από την σχετική αντένδειξη που αποτελούσε ( και ήταν ήδη δημόσια γνωστή ), το τραυματισμένο δεξί άνω άκρο του απεργού Ν.Μαζιώτη, υπήρχαν πολλές ακόμα περιπτώσεις απεργών με σχετικές, αλλά και απόλυτες ιατρικές αντενδείξεις συμμετοχής, που δεν κοινοποιήθηκαν δημόσια, από σεβασμό στην ιδιωτικότητα και στα προσωπικά δεδομένα κάθε ανθρώπου ( περιέχονται όμως στον ιατρικό τους φάκελο ). Επίσης είχε γνωστοποιηθεί στους απεργούς από τους γιατρούς τους, ότι η παραμονή τους στις φυλακές - αφού είχαν απωλέσει ποσοστό βάρους μεγαλύτερο από το 10% του αρχικού Σ.Β. τους και είχαν παρέλθει την 20η μέρα απεργίας - , ήταν πλέον επισφαλής για πολλούς λόγους, όπως πλημμελής ιατρικός έλεγχος, αδυναμία άμεσης αντιμετώπισης επιπλοκών, αλλά και πρόσθετης επιβάρυνσης του οργανισμού τους, λόγω μεγαλύτερης και εντονότερης φυσικής δραστηριότητας στη φυλακή, απ' ότι σ' έναν θάλαμο νοσηλείας σε νοσοκομείο. Η επιλογή παραμονής τους στη φυλακή ήταν δική τους σεβαστή απόφαση, αλλά με καταγεγραμμένες στα ιατρικά δελτία τους, τις επιβαρύνσεις στις μετρήσεις τους, αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του καταβολισμού τους.
    Σε μια απεργία πείνας η πορεία της υγείας των απεργών δεν εμπίπτει σε υποκειμενική εκτίμηση, αλλά αποτελεί εμπεριστατωμένο πόρισμα με τεκμηριωμένα και καταγεγραμμένα ιατρικά δεδομένα, ( που τηρήθηκαν για όλους τους απεργούς καθ' όλη τη διάρκεια της απεργίας, ακόμα και για τους εκτός των Αθηνών, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τα ιατρεία και τους ιατρούς των φυλακών ).Η γνωμάτευσή μου : " εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη για σοβαρές επιπλοκές " , για την κατάσταση της υγείας των απεργών, στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι αφέλεια,  να χαρακτηρίζεται ως " στερεότυπη γνωμάτευση " και να υπονοείται ότι διατυπώνεται μ' αυτόν τον τρόπο, για να καλύψει την "καλή υγεία " κάποιων απεργών. Αποτελεί απαράβατη αρχή μου, ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων και των επιλογών κάθε ασθενούς μου, όπως επίσης υποστηρίζω σταθερά τη θέση μου, του να μη δημοσιεύω ιατρικά ανακοινωθέντα με πνεύμα και ύφος εσχατολογικού κανιβαλισμού και θανατολαγνείας των απεργών, - ακόμα κι αν αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση του εξωτερικού κινήματος αλληλεγγύης και την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων αρχών -. Το πόσο κινδύνευσε ο κάθε απεργός, είναι εκτίμηση που απορρέει από τη γνώση των φυσιοπαθολικών επιπτώσεων της ασιτίας συνολικά, στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό είναι έργο συστηματικής μελέτης, που συντελείται μόνο από ιατρικό προσωπικό και όχι από την παραπληροφόρηση των αλληλέγγυων.
    Όσον αφορά τους "χυμούς", - που αναφέρεται πολλάκις στους δημόσιους διαλόγους -, ότι λάμβαναν κάποιοι απεργοί, σε καμία περίπτωση ιατρικά δεν αποτελούν "υγρή τροφή ", όρος που ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει στην διεθνή βιβλιογραφία για ανθρώπινες τροφές."Υγρή τροφή " υπάρχει για γάτες, για σκύλους και άλλα κατοικίδια.Η τροφή προσλαμβάνεται από τον άνθρωπο διαμέσου δύο οδών: εντερικά και παρεντερικά. Η εντερική διατροφή είναι η μέθοδος χορήγησης θρεπτικών συστατικών, διαμέσου του λειτουργικού και προσβάσιμου γαστρεντερικού σωλήνα του ανθρώπου, είτε από το στόμα, είτε μέσω ειδικών καθετήρων που τοποθετούνται με ιατρικές τεχνικές ( ρινογαστρικοί, γαστροστομία, νηστιδοστομία ), όπου χορηγούνται ειδικά εντερικά διαλύματα, που περιέχουν ανάλογο ποσοστό  λευκωμάτων, υδατανθράκων, λιπιδίων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, για να καλύψουν τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου και να μην έχουμε υποθρεψία.Αντίστοιχα στην παρεντερική διατροφή, χορηγούνται κατάλληλα διαλύματα που περιέχουν τα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά ή διαμέσου περιφερικής φλεβας ( συμπληρωματική διατροφή της εντερικής ), ή μέσω καθετηριασμού κεντρικής φλέβας, όπου τότε γίνεται ολική παρεντερική διατροφή στον άνθρωπο.
     Καθηγητές Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής αναφέρουν ότι: " ροφήματα - ακόμα κι' αυτά που γράφουν στην ετικέτα 100% φυσικός χυμός -, περιέχουν το φρούτο που αναγράφουν στη συσκευασία σε ελάχιστο ποσό. . ουσιαστικά είναι νερό με προσθήκη γλυκόζης και δεν προσθέτουν στον λήπτη θρεπτικά συστατικά . . ". Επίσης καθηγητές Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών αναφέρουν ότι οι χυμοί του εμπορίου, υφίστανται μεγαλη θερμική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να χάνουν τις βιταμίνες τους ( που αναγράφουν ότι περιέχουν στις συσκευασίες τους ).Πέραν όλων αυτών, μετά από 10 μέρες ασιτίας, όλος ο γαστρεντερικός σωλήνας αναπτύσσει αλλοιώσεις και ατροφεί προοδευτικά, με τελικό αποτέλεσμα την δυσαπορρόφηση όλων των βιταμινών που χορηγούνται από το στόμα, γι' αυτό οι γιατροί συνιστούμε, στην παρατεταμένη ασιτία, χορήγηση υδατοδιαλυτών βιταμινών ενδοφλέβια. Αυτό στην παρούσα απεργία προτάθηκε στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύοντο οι απεργοί, από τους θεράποντες γιατρούς στους απεργούς και ουδείς έκανε την πρόταση δεκτή !. Επομένως σε μια μεγάλης διάρκεια απεργία πείνας, ούτε οι βιταμίνες σε δισκία, πόσο μάλλον οι βιταμίνες που περιέχονται σ' ένα ποτήρι χυμού εμπορίου, είναι αποτελεσματικά.Συμπερασματικά είναι επιστημονικά άτοπο ότι, οι "χυμοί" αποτελούν "υγρή τροφή" και μπορούν να συντηρήσουν έναν απεργό πείνας επί μακρόν . Οι χυμοί αποτελούν εναλλακτική μορφή " ζαχαρόνερου " και υπερτερούν έναντι αυτού, στο γεγονός ότι είναι πιο εύγεστοι, άρα και πιο εύληπτοι από τους απεργούς.
    Ακόμα θα αναφέρω ότι, ουδέποτε έγραψα σε ιατρικό δελτίο πως, σε απεργούς με ισάριθμες μέρες απεργίας ( 40 και κάτι), υπήρχε διαβάθμιση απώλειας βάρους από 25% και άνω ως 12%. Όπως επίσης ουδέποτε παρουσίασα τους όποιους απεργούς με μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια βάρους, " φαινομενικά " φυσιολογικούς, αλλά " εν δυνάμει σε επικίνδυνη κατάσταση ". Το ανωτέρω θα ήταν άκρως αντιεπιστημονικό. Το πόσο γρήγορα καταβολίζεται και αποδομείται ο μυικός ιστός των απεργών και το πρωτεινικό τους υπόστρωμα, αποτελεί πολυπαραγοντική συνάρτηση συνιστωσών, που ήδη προανέφερα και η ιδιοσυγκρασία του κάθε οργανισμού παίζει σημαντικό ρόλο. Εκείνο που έχω να υπογραμμίσω με πλήρη επαγγελματική ιατρική ευσυνειδησία είναι ότι καθ' όλη την διάρκεια της απεργίας πείνας, όλοι οι απεργοί ανεξαιρέτως έδωσαν εξίσου, έναν αγώνα σκληρό, έντιμο και αποφασιστικό όσον αφορά τη διεξαγωγή της απεργίας, τη συνέπειά τους στην άρνηση λήψης τροφής και στην αδιάλλακτη στάση τους, περί μη λήψης ενδοφλέβιων υγρών, ηλεκτρολυτών και βιταμινών, ακόμα κι όταν αυτό, αποτέλεσε επιτακτική ιατρική αναγκαιότητα !.
   Είναι απόλυτα σεβαστό, κάποιοι να κριτικάρουν και ν' απονοηματοδοτούν τον αγώνα των απεργών με επιχειρηματολογία πολιτικοιδεολογικής διαλεκτικής. Είναι όμως ανεπίτρεπτο να προβάλλονται και να χρησιμοποιούνται γι' αυτό, ψευδείς, ανυπόστατες ιατρικές εκτιμήσεις και υπόνοιες ότι η απεργία δεν έγινε με σωστά χαρακτηριστικά ( που αναιρούν τον ίδιο της τον ορισμό ), όσον αφορά τη μη σίτιση, για ν' αποδυναμωθεί και ν' απαξιωθεί το κορυφαίο ύστατο αυτό μέσο αγώνα πολιτικών κρατουμένων.
    Οι σχολιαστές ας είναι πιο προσεχτικοί και ακριβείς στις ερμηνείες και στις παρατηρήσεις τους επί ιατρικών θεμάτων και δεδομένων, καθότι τα σχόλιά τους δύνανται να αποτελέσουν - εκτός από πολιτική προβοκάτσια -προσβολή και συκοφάντηση της υπογράφουσας γιατρού, γεγονός που ξεπερνά την έκφραση πολιτικών απόψεων και κριτικής ιδεολογικού περιεχομένου. Κι' αυτό σίγουρα δεν ταιριάζει, στο ήθος και το ύφος των ανθρώπων, που διακατέχονται από τις αρχές και τα πιστεύω του συγκεκριμένου χώρου απ' όπου προέρχονται.
    Σε καμία περίπτωση το παρόν κείμενο, δεν έχει σκοπό να τροφοδοτήσει έναν περαιτέρω δημόσιο διάλογο, σχετικά με τη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει στο indymedia, γύρω από το θέμα της απεργίας πείνας. Όμως σε κάθε περίπτωση επειδή, έμμεσα ή άμεσα ( με σχόλια που με αναφέρουν προσωπικά ), θίγεται η αξιοπρέπειά μου και η ιατρική μου ιδιότητα, που προσπαθώ να ασκώ με συνέπεια 26 συναπτά έτη, οφείλω να τοποθετηθώ δημόσια και να κάνω τις ανάλογες ιατρικές διευκρινίσεις.

Τελειώνοντας, θα επαναλάβω για μία ακόμα φορά πως, άλλη μία απεργία πείνας τελείωσε, ευτυχώς χωρίς άμεσα και εμφανή προβλήματα υγείας στους συμμετέχοντες απεργούς, αλλά χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον, για τις μακροχρόνιες βλαπτικές συνέπειες της απεργίας στον οργανισμό τους. Τους ευχαριστώ πολύ όλους, που με εμπιστεύτηκαν και δέχτηκαν την όποια βοήθειά μου. Καλή ανάρρωση και δύναμη σε όλους τους πρώην απεργούς πείνας.  

                                                                         Αθήνα 23/04/2015          

                    Η ιατρός :

          Λίνα Βεργοπούλου.                                                                        

από α μπε μπα μπλομ 23/04/2015 5:31 μμ.


μόνο μια λέξη, αξιοπρέπεια.

 

 

από @ 23/04/2015 7:58 μμ.


Κυρια Λινα, να ειστε παντα καλα και καλη δυναμη στο παλικαρι σας.

από @ 24/04/2015 1 μμ.


"Οι σχολιαστές ας είναι πιο προσεχτικοί και ακριβείς στις ερμηνείες και στις παρατηρήσεις τους επί ιατρικών θεμάτων και δεδομένων, καθότι τα σχόλιά τους δύνανται να αποτελέσουν - εκτός από πολιτική προβοκάτσια -προσβολή και συκοφάντηση της υπογράφουσας γιατρού, γεγονός που ξεπερνά την έκφραση πολιτικών απόψεων και κριτικής ιδεολογικού περιεχομένου."

Δηλαδή στην ουσία μας λέει ότι να υποκύψουμε στην αυθεντία του (της) γιατρού σε αυτή την περίπτωση.

Αν και δεν αμφισβητει κανείς την καλή της πρόθεση πιστεύω, ότι ο τρόπος που χειρίζονται οι απεργίες πείνας μπορεί να βελτιωθεί, τόσο από πλευράς ιατρικής επικοινωνίας, μεθοδολογίας κοκ ώστε να υπάρξουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό φυσικά και μπορεί να συζητηθεί μεταξύ των ιατρών εφόσον υπάρξει ανοικτό κάλεσμα. Αλήθεια γιατί δεν καλέσθηκε σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός η πρωτοβουλία υγιειονομικών που είχε συσταθεί στην απεργία των 4500? Γιατί αφέθηκε το βάρος μόνο σε αυτή και άντε σε δυο τρεις επιλέκτικα, αντί να συσταθεί μια πιο ισχυρή κινηματική διαδικασία? Είναι δεδομένο ότι έχουμε κινηματικά αρκετούς γιατρούς, ψυχιάτρους, νοσηλευτές, κοκ που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά. Το ζήτημα είναι να μην δημιουργούνται ρόλοι και στην συνέχεια να κατασκευάζεται μια δημόσια εικόνα η οποία εγκαλεί τους διαφωνόυντες όπως το πιο πάνω απόσπασμα. Αν τέλος θεωρεί ότι την προσβάλουν η την προβοκάρουν ας μην ξανασχοληθεί,  διότι υπάρχει ως γνωστόν το δικαίωμα της κριτικής ακόμα και επί ιατρικών θεμάτων μιας και κανένας δεν έχει το αλάθητο, ούτε ο γιατρός, αλλά ούτε και θα γίνει θέσφατο ο ιατρικός λόγος, ειδικά δε αν δεν συνδεύεται από την αντίστοιχη πολιτικότητα. Προσωπικά θα ζητούσα όσους ιατρούς εμπλάκηκαν με τον έναν ή τνο άλλον τρόπο να καλέσουν σε μια συζήτηση για τα πεπραγμένα της απεργίας τους συναδέλφους τους και να δρομοληγήσουν τρόπους και μεθόδους ώστε τα πράγματα να είναι ακόμα καλύτερα στην επόμενη απεργία.            

από @αναγνώστρια 26/04/2015 6:10 μμ.


(Προς το κύριο «Μάλιστα»):

Προκειμένου για γλωσσολογική αυθεντία θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε στο Νόαμ Τσόμσκι, προκειμένου για καλλιτεχνική αυθεντία, στον Καμίγ Πισαρό, προκειμένου για λογοτεχνική αυθεντία  στην Ούρσουλα λε Γκεν, προκειμένου για μαθηματική αυθεντία στον Αλεξάντερ Γκρότεντικ, προκειμένου για γεωγραφική αυθεντία στον Ελιζέ Ρεκλί, προκειμένου για ανθρωπολογική αυθεντία στον Πέτρο Κροπότκιν, προκειμένου για ιατρική αυθεντία στον Ισαάκ Πουέντες.

Τώρα, εάν δεν ιδρώνει το αυτί σας μπροστά στο γεγονός πως οι παραπάνω, εκτός από επιστήμονες, υπήρξαν και γνήσιοι αναρχικοί και, προκειμένου να μην υποκύψετε στη αυθεντία τους , επιλέξετε να απευθυνθείτε  σε κανένα μυστήριο τύπο με τρύπες στο φρύδι, στον αφαλό κι ένας θεός ξέρει πού αλλού, ο οποίος αποφαίνεται, ρουφώντας βαθυστόχαστα τον μπάφο του, «Οι επιστήμονες είναι δολοφόνοι!» είστε ελεύθερος να το κάνετε, αλλά –θερμοπαρακαλούμε!-  μην αξιώνετε και να σας πάρουμε στα σοβαρά.

Η κυρία Βεργοπούλου δημοσιοποίησε ένα ιατρικό ανακοινωθέν. Τεκμηριωμένο. Ντοκουμενταρισμένο. Απρόσωπο σαν ανάλυση μικροβιολογικής εξέτασης. Α, ναι και χωρίς καθαρή επιστημονική ορολογία, υποθέτω με τη ελπίδα να είναι εύληπτο από το κομπιουτερόπληκτο, υπερκαταναλωτικό φουντουκάκι που η πλειοψηφία διαθέτει στο σημείο όπου η Εξέλιξη κανονικά τοποθετεί εγκέφαλο.

Δεν έκρινε σε αυτό σκόπιμο  να συμπεριλάβει σε αυτό την προσωπική της δοκιμασία ως μητέρας που το παιδί της κινδύνευε, ή ως αναρχικής που αγωνιούσε για έναν σύντροφό, ή ως homo sapiens sapiens βλέπει να απειλείται κάποιος του είδους της, ή ως πολίτη που αγωνιά για ανθρωπιστικό έλλειμμα της κοινωνίας ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Είπε: «Έτσι έχουν τα πράγματα, παίδες, κανονίστε…». (Παρεμπιπτόντως: Πόσο χοντρόπετσος είσαι, ρε φίλε; Ολόκληρος δεκάρικος αναρχικής πολιτικής ορθότητας «κάτω οι ρόλοι, κάτω οι αυθεντίες» και ούτε μια λεξούλα σεβασμού ή συμπάθειας; « Ούπς, κυρά γιατρίνα, σε τσάκωσα να μην είσαι καθαρόαιμη αναρχική!»  Σοβαρά, ρε παιδί μου; Τόσο βαθειά προσήλωση στο Σκοπό κι ακόμα να δούμε χαϊρι και προκοπή;).

Κατάλαβα καλά τι λες; ΄Η μάλλον, εσύ κατάλαβες τι λες; Η κυρία Βεργοπούλου έκανε ό,τι έκανε και πέρασε όσα πέρασε προσπαθώντας να δημιουργήσει ρόλους και να δημιουργήσει δημόσια εικόνα και τη συμβουλεύεις –συγνώμη, ξέχασα τον πληθυντικό!- τη συμβουλεύετε λοιπόν,  σε  περίπτωση που θεωρεί πως τα αποτελέσματα την προσβάλλουν ή την προβοκάρουν να μην ξαναασχοληθεί;

Ως εδώ, γιατί θα ξεχάσω την ευπρέπεια, αν συνεχίσω. Πάντως νεαρέ, (ελπίζω να είσαι νεαρός δηλαδή για να έχεις περιθώρια) για κάνε μια προσπάθεια να σκεφτείς καλύτερα: Το να είσαι μητέρα, επιστήμονας, αναρχική, μεσόκοπη νοικοκυρά, δημόσιο πρόσωπο, συνιστά ρόλους για τους οποίους οφείλει κάποια να απολογηθεί, μην τυχόν και δώσει εγγυήσεις στο σύστημα; Επειδή –και συγνώμη για την προσωπική παρέκβαση- τυγχάνω κι εγώ μερικά από τα παραπάνω, σε  διαβεβαιώ ότι αυτά δεν είναι πράγματα που γίνεσαι: Είναι πράγματα που  ε ί σ α ι.            

Κυρία Βεργοπούλου, ευχαριστούμε για την ενημέρωση και σας ευχόμαστε καλή δύναμη.

από μια άλλη συντρόφισα 26/04/2015 9:29 μμ.


Εσυ πως κατάλαβες ότι είναι κύριος και όχι κυρία? Και γενικά γιατί βγάζεις τόση επιθετικότητα και αυθαίρετα συμπεράσματα. Επίσης θέτει καποια ερωτήματα στα οποία υπάρχει απάντηση? Λυπάμαι αλλά περισσότερο γινεσαι εσύ εριστική στην απάντηση σου παρά ο/η "μάλιστα".   

από @αναγνώστρια 27/04/2015 1:58 πμ.


Σιγά , παιδιά… σιγά! Με το μαλακό…  Και βέβαια πρόκειται για ένα εριστικό κείμενο, μόνο που η επίθεση στρεφόταν ενάντια στην άποψη, όχι ενάντια στον άνθρωπο που έχει την άποψη. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Η ενασχόλησή μας με τις φυλακές αυτό τον καιρό -και όλους τους καιρούς- εμπεριέχει μια ηθική πρόκληση στην οποία για να ανταποκριθεί κανείς  απαιτείται ένα δυσπρόσιτο  επίπεδο αναρχικού ήθους: Κριτικάρουμε το σωφρονιστικό σύστημα, καιγόμαστε για τα δικαιώματα τον κρατουμένων μόνο που,  λέγοντας «κρατούμενοι» πόσο καθαρό το έχουμε πως μπορεί και να μιλάμε για τον πρεζάκια που άνοιξε το κεφάλι της γριούλας για τη δόση του, για το κάθαρμα που σκότωσε στο ξύλο τη γυναίκα του, για το κλεφτρόνι που βουτώντας το πορτοφόλι του ανθρωπάκου τον άφησε στην πείνα για μήνες και τα λοιπά. Αυτό που θέλω να πω είναι πως, αν ζητώντας μπουρλότο και φωτιά σε όλα τα κελιά, είμαστε πρόθυμοι να τα ρίξουμε όλα στο σύστημα και να βρούμε ελαφρυντικά γι΄αυτόν που μπορεί να είναι δολοφόνος και πρεζέμπορας και βιαστής και παιδεραστής του χειρίστου, σπυριάρικου είδους…  από πού κι ως πού τόση φούρια να βγάλουμε  ο ένας τα μάτια του άλλου για το έγκλημα της διαφορετικής άποψης;

Δεν παίρνω πίσω λοιπόν την ανωτέρω ηλεκτρονική αγριοφωνάρα αλλά παρακαλώ δείτε την ως αυτό που είναι: Ηλεκτρονική αγριοφωνάρα κι όχι επίθεση με σκοπό την εξόντωση του αντιπάλου.

Και κάτι ακόμα: Ξαναδιαβάστε αυτή τη φράση της κυρίας Βεργοπούλου, απλώς ξαναδιαβάστε τη:   «Στο παρακάτω κείμενο θα τοποθετηθώ, με βάσει επιστημονικά δεδομένα και σε καμία περίπτωση, η ιδιότητά μου ως μητέρας απεργού, δεν προσθέτει και δεν αφαιρεί το ελάχιστο, στην ιδιότητα του γιατρού και δεν επηρεάζει το έργο μου και τα γραφόμενά μου».

 Δεν αναφέρομαι στο ηθικό της βάρος αλλά στο μάθημα που δίνει για την πλάνη στη οποία μπορεί να πέσει η επιστήμη (και όχι μόνο). Η πλάνη αυτή είναι τόσο συνήθης που έχει το δικό της όνομα: argumentum ad consequentiam (προσφυγή στις επιπτώσεις) –το Χ είναι αληθές ή ψευδές αναλόγως με το κατά πόσον μου αρέσουν ή όχι οι επιπτώσεις του. 

Και, όπως έλεγε και ο Γκοσινί όταν έφτιαχνε τις ατάκες του Αστερίξ, «Με τα λατινικά δεν μπορεί κανείς να κάνει τον Κινέζο».

Να ΄στε καλά.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License