Aνακοίνωση της Βίλα Ζωγράφου σχετικά με την πρόθεση της δημοτικής αρχής να καταστείλει την κατάληψη.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΝΟΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ Η' ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΣΟΛ ΔΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗ ΒΙΛΑ

post image

ΜΕΡΙΚΕΣ ΝΟΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ Η' ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΣΟΛ ΔΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗ ΒΙΛΑ

 

Στις 2/4/2015 η 3η τακτική συνεδρίαση του Ν.Π.Δ.Δ. Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Ζωγράφου, ομόφωνα εγκρίνει την οριστική μεταστέγαση του Δημοτικού Ωδείου στον κατειλημμένο χώρο της Βίλας Ζωγράφου. Αφορμή είναι η μη καταλληλότητα του χώρου που μέχρι τώρα στεγάζει το δημοτικό ωδείο και ως ‘’θετικό επακόλουθο’’ παρουσιάζεται το ‘’άνοιγμα’’ της Bίλας στους κατοίκους του Ζωγράφου.

    Σε συνέχεια λοιπόν του σχεδιασμού για το γκρέμισμα μέρους του περιβάλλοντος τοίχου της Βίλας Ζωγράφου και την αφομοίωσή της, οι μεθοδεύσεις για την καταστολή της κατάληψης συνεχίζονται με σαφώς πιο επιθετικά χαρακτηριστικά. Δεδομένης της ύπαρξης και άλλων κατάλληλων χώρων για το ωδείο, η επιλογή της Βίλας Ζωγράφου έχει ξεκάθαρο στόχο την εκκένωση της κατάληψης. Η ύπαρξή της, με τον ακηδεμόνευτο και αντιεμπορευματικό της χαρακτήρα, έρχεται εξαρχής σε αντίθεση με τις βλέψεις της τοπικής εξουσίας για οποιαδήποτε χρήση του χώρου.

   Μπορεί η ρομαντική εικόνα ενός ωδείου στην Βίλα Ζωγράφου, μιας Βίλας γεμάτης μουσική, να δημιουργεί τις καλύτερες εντυπώσεις για την ποιότητα και το κύρος της δημοτικής αρχής, αλλά δεν είναι κάτι άλλο πέρα από αυτό. Η ύπαρξη αντιτίμου που καλούνται να πληρώνουν οι μαθητές για τα μαθήματά τους αποτελεί μια ολοφάνερη, εμπορευματική σχέση που μόνο ρομαντική δεν είναι αφού αυτόματα αποκλείονται από τα μαθήματα όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα (δεν είναι και λίγοι) ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω εμπορευματική χρήση του χώρου. Επίσης, καθόλου ρομαντική δεν είναι και η παράκαμψη των μόνιμων εργαζόμενων που πληρούν τις προϋποθέσεις για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και η επιλογή αντί αυτών, μιας φίρμας σοπράνο, ‘’εκλεκτής’’ του προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. και της δημάρχου με αδιαφανείς διαδικασίες (απευθείας ανάθεση) και με μισθό 22.374 ευρώ (!) το χρόνο. Δεν είναι ότι είμαστε τυπολάτρεις, ούτε έχουμε φετίχ με τους χαμηλούς μισθούς, αλλά εδώ γίνεται φανερό το πόσο σημαντικό είναι για την Καφατσάκη και το επιτελείο της να παίξουν με τις εντυπώσεις, παρακάμπτοντας τις τυπικές τους διαδικασίες και κάνοντας επιλογές που κοστίζουν ανεξήγητα περισσότερο από όσο μας έχουν συνηθίσει.

    Η εικόνα αυτή, παράλληλα, προετοιμάζει το έδαφος για την καταστολή, αφού στοχεύει στην επίτευξη της συναίνεσης των κατοίκων της περιοχής μέσω του κοινωνικού προσωπείου του ωδείου. Έτσι, ο δήμος προσπαθεί να δικαιολογήσει πολύ πιο έυκολα την καταστολή ενός ξεκάθαρα κοινωνικού και ανοιχτού εγχειρήματος που αμφισβητεί τις μίζερες σχέσεις εκμετάλλευσης του καπιταλιστικού συστήματος. Σχέσεις που συνεχίζουν να αναπαράγονται από την αριστερή διαχείριση τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο (προσλήψεις μέσω κοινοφελών προγραμμάτων, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου κλπ).

    Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Βίλα Ζωγράφου, στα 4 χρόνια της ζωής του, στεγάζει ποικίλες δομές χωρίς κανένα αντίτιμο, χωρίς ιεραρχίες και χωρίς ‘’ειδικούς’’. Μέσα από τις δομές αυτές προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα ανταλλακτικά και χαριστικά παζάρια, τις εβδομαδιαίες προβολές ταινιών, το γήπεδο 5x5, τα καφενεία ψυχικής υγείας και ένα μεγάλο πλήθος μαθημάτων αυτομόρφωσης: ιστορία, φιλοσοφία, μελέτη του Κεφαλαίου του Μαρξ, φωτογραφία, ελεύθερο σχέδιο, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά, ενισχυτική διδασκαλία σε μαθήματα σχολείου, χορός, εργαστήριο ανοιχτού λογισμικού, δημιουργία και εμψύχωση κούκλας και τέλος, αυτοοργανωμένα μαθήματα μουσικής. Ακόμα, το πολιτικό εγχείρημα της συνέλευσης του Μπαξέ που δημιουργήθηκε στον απελευθερωμένο χώρο της Βίλας τροφοδοτεί με τα προϊόντα που παράγει τις εβδομαδιαίες συλλογικές κουζίνες της κατάληψης και γειτονικών εγχειρημάτων.      

    Μέσω πολιτικών δράσεων (συγκεντρώσεις, πορείες, δράσεις αντιπληροφόρησης, συνελεύσεις, κατάληψη δημαρχείου Ζωγράφου) και εκδηλώσεων οικονομικής ενίσχυσης (ρεμπέτικα γλέντια, μπαρ, πάρτυ, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες), η Βίλα στέκεται αλληλέγγυα και στηρίζει οικονομικά εργατικούς αγώνες, συντροφικά εγχειρήματα, διωκόμενους και φυλακισμένους αγωνιστές αλλά και αγωνιστές με ανάγκη κάλυψης ιατρικών εξόδων.

    Όλα αυτά τα χρόνια η συνέλευση της βίλας έχει συμμετάσχει σε ταξικούς κοινωνικούς αγώνες στοχεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερο στην περεταίρω ριζοσπαστικοποίηση τους. Στον αγώνα ενάντια στις συνθήκες εργασίας και τις απολύσεις των ‘’ωφελούμενων’’ στα κοινωνικά προγράμματα του δήμου Καισαριανής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στο ταχυφαγείο GAMATO, της απολυμένης Ελένης Σ. από τα super market ΑΒ Βασιλόπουλος, των απολυμένων καθηγητών από τα φροντιστήρια ‘’Ανέλιξη’’ , καθώς και ενάντια στις διαθεσιμότητες των εργαζόμενων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ που απεργούσαν επί 3,5 μήνες. Οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας αποτελούν άλλη μια σημαντική στιγμή στον ταξικό ανταγωνισμό όπου η βίλα παίζει ενεργό ρόλο. Ενάντια στη διαρκή αύξηση του κόστους ζωής που επιβάλλεται από κράτος και αφεντικά, δίνουμε αγώνες για την ελεύθερη μετακίνηση στα ΜΜΜ, αποτρέπουμε διακοπές ρεύματος και νερού και προχωρούμε σε επανασυνδέσεις. Έχοντας διαλέξει σαφή θέση στον κοινωνικό ταξικό πόλεμο που μαίνεται, δε θα μπορούσαμε παρά να κρατάμε ανελλιπώς καθαρή τη γειτονιά και από τη δράση των φασιστών (ΧΑ, ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ). Επίσης, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις-συζητήσεις θίγονται θέματα και προβληματικές που αφορούν τους αγώνες και συνεισφέρουν έτσι στον διαρκή κριτικό αναστοχασμό που είναι απαραίτητος για την διαμόρφωση μιας ριζοσπαστικής, επαναστατικής συνείδησης.

    Ως εργαζόμενοι-ες, άνεργοι-ες και φοιτητές-ριες από τη γειτονιά του Ζωγράφου και τις γύρω περιοχές, επιλέγουμε να βρισκόμαστε στο χώρο της Βίλας αναγνωρίζοντάς την ως μια κοινότητα αγώνα στην οποία οργανωνόμαστε υλικά και πνευματικά για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Η φύση του εγχειρήματος είναι εχθρική προς το υπάρχον σύστημα και αυτούς που το διαχειρίζονται, είτε αριστερούς είτε δεξιούς και αυτή ειναι και η ουσιαστική αιτία αυτής της επίθεσης. Δεν είναι μόνο επίθεση σε ένα κατειλημμένο κτίριο και τους ανθρώπους που το πλαισιώνουν. Ειναι επίθεση ενάντια στους κοινωνικούς ταξικούς αγώνες των οποίων η Βίλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, και ως τέτοια θα απαντηθεί.

 

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥVILLAZOGRAFOU.SQUAT.GR   Το κείμενο σε pdf εδώ   

Εικόνες:


Το εγχείρημα του Μπαξέ στην απελευθερωμένη γη της Βίλας Ζωγράφου και η υπεράσπιση της κατάληψης.
Διαβάστε το κeίμενο του Μπαξέ σε μορφή pdf εδώ:
http://mpaxes.squat.gr/files/2015/05/%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%9C%CE%A0%CE%91%CE%9E%CE%95-%CF%85%CE%B1.pdf

από @Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Βίλα Ζωγράφου 13/05/2015 1:29 πμ.


Η δήμαρχος έχει ανακοινώσει ανοιχτά ότι το δημοτικό ωδείο θα λειτουργεί κανονικά από 1 σεπτέμβρη στην βίλα ζωγράφου.

από Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Βίλα Ζωγράφου 14/05/2015 4:59 μμ.


Το καινούργιο site της κατάληψης όπου θα δημοσιεύονται και όλα τα νέα σχετικά με την επικείμενη προσπάθεια καταστολής του εγχειρήματος και τον πολιτικό του λόγο:

villazografou.espivblogs.net

 

Το παλιό site θα λειτουργεί ως αρχείο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License