Καταληψη τωρα στα γραφεια της SIEMENS και αποκλεισμος της εισοδου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Καταληψη τωρα στα γραφεια της SIEMENS και αποκλεισμος της εισοδου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Δεν θα γίνουμε αποικία του γερμανικού και κανενός άλλου ιμπεριαλισμού.
Γερμανοί και ευρωπαίοι εργάτες ζητάμε την αλληλεγγύη σας.
Την τελευταία περίοδο στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι (όποιου είδους) διαπραγματεύσεις σχετικά με τη διαχείριση του χρέους μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών μηχανισμών, τους οποίους κατευθύνει ο γερμανικός ιμπεριαλισμός. Πέρα από το θέαμα, τις δηλώσεις και τα κάθε λογής κινδυνολογικά σενάρια, πέρα ακόμη και από το ζήτημα του δημόσιου χρέους, βρίσκεται η ουσία: αυτή την ώρα παίζεται η ζωή και το μέλλον κάθε εργαζόμενου στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ε.Ε..
Η τωρινή στρατηγική του γερμανικού ιμπεριαλισμού συνίσταται από την μια στον δημοσιονομικό και πολιτικό έλεγχο των κρατών-μελών μέσω του ελέγχου του χρέους, από την άλλη, με όχημα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξασφαλίζεται ότι τα κέρδη των τραπεζών από τον δανεισμό στα κράτη-μέλη παραμένουν ιδιωτικά, ενώ παράλληλα όλη η “χασούρα” μετατοπίζεται στον δημόσιο τομέα μέσω της μετατροπής του χρέους σε δημόσιο και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η ελληνική αστική τάξη, τόσο κατά την ένταξή της στην ΕΟΚ όσο και κατά την ένταξη της στην Ευρωζώνη, αλλά και σήμερα, σε σχέση με την διαχείριση του ζητήματος του χρέους και της προώθησης των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων μέσα από τα κάθε είδους μνημόνια, έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή: να προσδεθεί στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και να εξυπηρετήσει πρώτα τα δικά τους συμφέροντα επιδιώκοντας παράπλευρα δικά της οφέλη.
Είναι η ώρα τόσο ο ελληνικός όσο και ευρύτερα ο ευρωπαϊκός λαϊκός παράγοντας να βγει στο προσκήνιο και να αντιπαρατεθεί με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Σε αυτή τη μάχη καλούμε να συμμαχήσουν μαζί μας, να δώσουν τους δικούς τους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση και την υποδούλωση όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Η σύγκρουση, παρ’ όσα παραπλανητικά προπαγανδίζονται, δεν είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία. Οι λαοί της Ευρώπης, οι Έλληνες, Ισπανοί, Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι κλπ εργάτες δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο στενό οικονομικό πεδίο, παρόμοιες λογικές χειραγώγησης επικρατούν και σε όλους τους άλλους τομείς. Στην Ε.Ε. η υγεία, η παιδεία, η αγροτική πολιτική, το περιβάλλον, οι κοινωνικές παροχές όλα ελέγχονται και, αν χρειαστεί, τσακίζονται στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών. Οι “Ευρωπαικές αξίες”, που τόσο πολύ βάρος τους είχε δωθεί εδώ και δεκαετίες, πάνε περίπατο όταν τα συμφέροντα το απαιτούν, η γεωστρατηγική και οι παγκόσμιες ισσοροπίες είναι το παν! Άρα οι φασίστες στην Ουκρανία γίνονται “εταίροι” και οι μετανάστες των κατεστραμένων χωρών της Ασίας και της Αφρικής άψυχα νούμερα στη Μεσόγειο.
Η Ε.Ε αγκαλιά με τους άλλους “θεσμούς”, Δ.Ν.Τ, Π.Ο.Ε. Κλπ, δείχνει τα δόντια της αφού οι συνθήκες το επιτρέπουν. Αυτή η απόλυτη εξουσιαστική δομή δεν θα διστάσει να εξευτελίσει τις τοπικές κοινωνίες και να ποδοπατήσει το προλεταριάτο.
Το ελληνικό κεφάλαιο και η αστική τάξη κάθε χώρας δεν έχουν κοινλα συμφέροντα με τους εργαζόμενους. Μας κοροιδεύουν, γιατί την ώρα που τα μέσα προπαγάνδας τους μιλάνε για πατριωτικό καθήκον, ακριβώς την ίδια ώρα πνίγουν την οικονομία της χώρας, βγάζοντας πάνω απο 25 δις στο εξωτερικό μέσα σε ένα μήνα. Οι Ελληνες εφοπλιστές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ ως φορολογία αυτά τα χρόνια της κρίσης, ίσα ίσα έχουν πλουτίσει και άλλο. Όταν οι αστοί μιλάνε για “χρέος προς την πατρίδα”, εννοούν τη βίαιη εξαθλιωση της μικρομεσαίας τάξης, της αγροτιάς, και κυρίως της εργαατικής τάξης.
Το ελληνικό κεφάλαιο και η αστική τάξη κάθε χώρας δεν έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργαζόμενους. Μας κοροϊδεύουν, γιατί την ώρα που τα μέσα προπαγάνδας τους μιλάνε για πατριωτικό καθήκον, ακριβώς την ίδια ώρα πνιγούν την οικονομία της χώρας, βγάζοντας πάνω από 25 δις στο εξωτερικό μέσα σε ένα μήνα. Οι Έλληνες εφοπλιστές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ ως φορολογία αυτά τα χρόνια της κρίσης, ίσα ίσα έχουν πλουτίσει κι άλλο. Όταν οι αστοί μιλάνε για “χρέος προς την πατρίδα” εννοούν την βίαιη εξαθλίωση της μικρομεσαίας τάξης, της αγροτιάς και κυρίως της εργατικής τάξης.
Εμείς όμως που ζούμε στην ανεργία ή στην επισφαλή εργασία, με μειωμένους μισθούς ή συντάξεις, με αβέβαιο μέλλον και πετσοκομμένα δικαιώματα, δεν μένουμε θεατές απέναντι στη λεηλασία της ζωής μας, δεν περιμένουμε κανένα να δώσει την μάχη για εμάς.

Γι’ αυτούς τους λόγους, επιλέξαμε σήμερα να παρέμβουμε:
- Στα γραφεία της Siemens, μιας πολυεθνικής γερμανικής εταιρείας, από τους κυριότερους στυλοβάτες του γερμανικού καπιταλισμού, και ένας από τους βασικότερους διαπλεκόμενους εταίρους των ντόπιων αστών.
- Στην είσοδο-έξοδο της κατασκευαστικής εταιρείας Ελλάκτωρ, ιδιοκτησίας Μπόμπολα, από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις της ντόπιας ελίτ, που από τη μία καρπώνονταν τους πακτωλούς των χρημάτων που έρχονταν από την ΕΕ, αναλαμβάνοντας σχεδόν αποκλειστικά κάθε μεγάλο κατασκευαστικό έργο της χώρας, από την άλλη, μέσω των τηλεοπτικών σταθμών ιδιοκτησίας του, προσπαθεί να μας πείσει για την αναγκαιότητα των μνημονίων και της παραμονής στην ΕΕ.

Η ιστορία της Siemens είναι άρρηκτα δεμένη με την η ιστορία του καπιταλισμού στην Ευρώπη. Στα 168 χρόνια της έχει εμπλακεί σε εκατοντάδες υποθέσεις που αφορούν από δωροδοκίες κρατικών λειτουργών σε όλα τα επίπεδα (κοινώς μίζες), τεράστιες περιβαλλοντολογικές καταστροφές, στυγνή εκμετάλλευση των εργατών της, ενώ ήταν αμέριστη η στήριξή της στο ναζιστικό κόμμα και αποφασιστική η συνδρομή της στην ανάπτυξη της στρατιωτικής μηχανής του Χίτλερ: η Siemens διέθετε δίκες της εγκαταστάσεις μέσα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και εκατοντάδες έγκλειστοι του εργάζονταν στις γραμμές παραγωγής της.
Φυσικά μετά το τέλος του πολέμου, όπως έγινε και με τις περισσότερες γερμανικές εταιρίες, το ναζιστικό παρελθόν της βολικά ξεχάστηκε και μάλιστα χρηματοδοτήθηκε γενναία μέσω του σχεδίου Μάρσαλ (χρήματα από τη φορολόγηση Αμερικανών εργατών) ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Ευρώπης.
Η παρουσία της Siemens στην Ελλάδα σε σχέση με τις προμήθειες του ελληνικού δημοσίου ανάγεται στην ίδρυση του ΟΤΕ το 1949. Μέχρι το 1977 η Siemens σχεδόν μονοπωλούσε τις προμήθειες του ΟΤΕ σε τηλεπικοινωνιακό και υποστηρικτικό υλικό (ηλεκτροπαροχικά συστήματα, ηλεκτρολογικό υλικό κλπ.).
Στις μέρες μας, όταν ξέσπασε το τελευταίο σκάνδαλο, αποκαλύφθηκε ότι στο εσωτερικό της Siemens υπήρχε οργανωτική δομή από ανώτατα στελέχη που ενεργούσαν από κοινού ως οικονομική μαφία, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τεχνάσματα αφενός για την εξασφάλιση μαύρου χρήματος, αφετέρου για την διοχέτευσή του χωρίς ίχνη για παράνομες πληρωμές και φέρεται να διέπρατταν συστηματικά δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων (υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών) σε όλο το πεδίο των δραστηριοτήτων της. Δηλαδή στο σύνολο σχεδόν των δομών του Ελληνικού Κράτους (Υπουργεία Συγκοινωνιών, Άμυνας, Πολιτισμού, Υγείας, Δημοσίας Τάξης, καθώς και ΔΕΚΟ, όπως ΟΤΕ και ΟΣΕ κλπ.). Σκοπός αυτής της δραστηριότητας ήταν να εξασφαλιστεί προνομιακή και δεσπόζουσα θέση στον ανταγωνισμό σχετικά με τις προμήθειες του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου τομέα.
Ανάλογη δραστηριότητα είχε εκδηλωθεί από στελέχη της Siemens παράλληλα σε πολλές χώρες του κόσμου και με τέτοια οργάνωση και έκταση, ώστε δίκαια να μπορεί να χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο βιομηχανικό-οικονομικό σκάνδαλο στην μεταπολεμική Ευρώπη.
Η κυριαρχία της εταιρείας στις προμήθειες του ΟΤΕ και αργότερα στο σύνολο του ελληνικού δημοσίου τομέα, με βάση αυτήν την πρακτική, κατέδειξε την τεράστια έκταση που έχει λάβει η διαφθορά στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, ανεξάρτητα με το ποιος πολιτικός σχηματισμός είχε τη διαχείριση.
Για εμάς που είμαστε στο στρατόπεδο των καταπιεσμένων η Siemens αποτελεί στόχο, καθώς συμπυκνώνει όλα τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά του κεφάλαιου. Μια εταιρία-μεγαθήριο που στο πέρασμα του χρόνου αφήνει πίσω της ρημαγμένους τόπους, ζωές και συνειδήσεις.

Η ελληνική αστική τάξη έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή: να προσδεθεί στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και να εξυπηρετήσει πρώτα τα δικά τους συμφέροντα επιδιώκοντας παράπλευρα δικά της οφέλη. Λέγοντας ‘ελληνική αστική τάξη’, αναπόφευκτα το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Μπόμπολας και το οικονομικό του συγκρότημα, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα: κατασκευαστικές και ενεργειακές εταιρίες, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, καζίνο κ.α.. Η σχέση του εν λόγω καπιταλιστή με την Ε.Ε. είναι άρρηκτη. Μέσα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, ο “εθνικός” εργολάβος εισέπραξε το 50% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τον κατασκευαστικό κλάδο (περί τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ), επιβάλλοντας το δικό του μονοπώλιο στα δημόσια έργα, πάντα με την αγαστή συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και του ντόπιου πολιτικού προσωπικού τους, ενώ συχνά τα ποσά του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούσαν και μη κατασκευαστικές δραστηριότητες του ομίλου Μπόμπολα (όπως διαφημιστικές και δημοσκοπικές εταιρίες), δημιουργώντας οικονομικές τρύπες που καλείται να μπαλώσει ο ελληνικός λαός, μέσω των περικοπών που επέβαλλαν τα μνημονιακά μέτρα. Επίσης, οι εταιρείες του ομίλου, προχώρησαν σε εκτεταμμένο δανεισμό από τις ελληνικές τράπεζες (περίπου 3 δις ευρώ), ζημία που καλείται να καλύψει η εργατική τάξη, εφόσον τα χρήματα που εξοικονομούνται από τις περικοπές μισθών και συντάξεων θα στηρίξουν τα προγραμμάτα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τον όμιλο Μπόμπολα θα τον βρούμε ακόμη ανάμεσα στους μετόχους της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, εταιρεία που έχει αναλάβει την καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση των μεταλλείων στις Σκουριές, και που σκανδαλωδώς απέκτησε την δημόσια έκταση από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι ασήμαντου οικονομικού ανταλλάγματος. Παράλληλα, τα ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης του συγκροτήματος Μπόμπολα ανέλαβαν να χρυσώσουν το χάπι της οικονομικής αφαίμαξης του ελληνικού λαού. Τα παπαγαλάκια ωρύονταν καθημερινά υπέρ της αναγκαιότητας των μνημονίων για τη “διάσωση” της χώρας και επέρριπταν την ευθύνη για την οικονομική κρίση στους εργαζόμενους, ενώ οι μεγαλοδημοσιογράφοι του συγκροτήματος (Mega, Έθνος) έβγαζαν ‘λάδι’ το αφεντικό τους, μιλώντας για “υγιή” επιχειρηματικότητα και ανάγκη για επενδύσεις και δημόσια έργα .Ο ρόλος τους μάλιστα ήταν τόσο εξόφθαλμα δουλικός, ώστε αποτυπώθηκαν στη λαϊκή μνήμη ως θλιβερές καρικατούρες του σύγχρονου δωσιλογισμού.
Η περίπτωση του μεγαλοκαπιταλιστή Μπόμπολα αποδεικνύει περίτρανα ότι το ελληνικό κεφάλαιο καθώς και η αστική τάξη κάθε χώρας δεν έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργαζόμενους. Ο αγώνας των εκμεταλλευομένων απέναντι στο ιμπεριαλιστκό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Γερμανικού κεφαλαίου είναι και αγώνας ενάντια στην ντόπια αστική τάξη.

ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Εμείς που δεν αντέχουμε να χάσουμε τίποτα παραπάνω, βγαίνουμε στο δρόμο για να κερδίσουμε τα πάντα.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 23/5 - 12.00 – ΟΜΟΝΟΙΑ


αναρχική ομάδα ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ
ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ -ομάδα για την εργατικη αντεπιθεση
Αντιφασιστικό Μέτωπο Καλλιθέας-Μοσχάτου
ΑΣΥΝΦ - Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας
κομμουνιστική ομάδα ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
αναρχική συλλογικότητα ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ
κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κ*ΒΟΞ
σύντροφοι/συντρόφισσες

 

από @ 11/05/2015 1:40 μμ.


Καιρός είναι να αρχίσουμε να δείχνουμε ξεκάθαρα τον ταξικό εχθρό. Να αρχίσουμε να βλέπουμε πίσω από τις μαριονέτες του πολιτικού προσωπικού, αυτούς που πραγματικά έχουν το κράτος ως ιδιοκτησία τους.

Από τις καλύτερες κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αυτή τη στιγμή. Είμαι υπερήφανος.

Μακάρι να ήμουν κοντά σας. Δύναμη

από @αντι-κκε 11/05/2015 2:46 μμ.


Τα γρσφεια της ζιμενς κ της ελλακτωρ ειναι οντως υπεροχοι στοχοι επιθεσης..ομως το κειμενο εχει μια στειρα αντικαπιταλιστικη ρητορεια κ λειπει οποιοδηποτε αναρχικο προταγμα..Συντροφοι η εξουσια ειναι πιο παλια απο τον καπιταλισμο..αν εισαι αναρχικος εισαι κ αντικαπιταλιστης,οπως και αντιφασιστας,αντιχριστιανος,αντισεξιστης...το αντιστροφο ομως δεν ισχυει..Ζητω η μαυρη αναρχια κ ο μηδενσμος για το γκρεμισμα καθε εξουσιας,(και της κοκκινης)

από @αντί εξουσία 11/05/2015 4:07 μμ.


Εγω πάλι δεν καταλαβαίνω...Τελικά αναρχικοί είμαστε ή κομουνιστές???Πρέπει να ξανά μάθουμε την αλφαβήτα από την αρχή??να απομακρυνθεί αυτή η μετάλλαξη από τον αντιεξουσιαστικο χωρο..ας φτιάξουν δικο τους κομμα...ας κατέβουν και στις εκλογές αλλά μακριά από την αναρχία..και όποιος θέλει να επικαλεστει ιστορικά γεγονότα να αναλογιστεί τι εχουν κάνει κατά το παρελθόν οι "σύντροφοί" κομουνιστές στους αναρχικους...

από @@@ 11/05/2015 4:33 μμ.


τότε σίγουρα δεν είσαι αντικομμουνιστής

 

από @ 11/05/2015 4:35 μμ.


δεν ειπαν για κρατος, ειπαν για ιμπεριαλισμο= ΚΚΕ. Ειπε ο μπαμπουινος που θα μας  πει κ τι ειναι αναρχικο κ τι οχι. Συνηθως αυτοι που δεν κανουν τιποτα ειναι πολυ επαναστατες στα λογια κ σχεδον παντα κατι τους φταιει, ποτε ο στοχος, ποτε το κειμενο, ποτε ο τροπος παρεμβασης (συνηθως οχι αρκετα δυναμικος οτι κ να κανεις θα σου πουνε γιατι δεν εκανες κατι παραπανω) ωστε μετα να αποκτουν λογο υπαρξης οχι λογο αυτων που κανουν αλλα απο την διαφωνια τους με αυτα που κανουν αλλοι

Μπραβο συντροφοι πολυ καλη κινηση παντα τετοια

 

από @μαυρη αναρχια 11/05/2015 4:51 μμ.


Προς αντι-κκε

Σκεψου δρασε φιλαρακο, να μην κανεις τιποτα και να κρινεις αυτους που πραττουν απο το  PC κι ολας ειναι απαραδεκτο, ουτε εμενα με τρελενει η αναλυση του κειμενου αλλά εχω σιχαθει πια αυτη την κατατασταση, κραξιμο συνεχεια σε κοσμο, σε επιλογες, σε τασεις του χωρου, σεβομαι όλες τις τασεις ακομα και τον μηδενισμο σου. Επισης ο κομουνισμος σαν ιδεολογια δεν ειναι αντιθετος με την αναρχια, το ΚΚΕ ειναι, η μηπως οποιος ειναι κομμουνιστης ειναι και ΚΚΕ η θελει να φτιαξει κόμμα? Μηπως ειστε 15 χρονων? Γιατι μονο τοτε εξηγούνται τα συμπερασματα σας καθως και η "διεξοδική σας αναλυση"!Διαβαστε κανα βιβλιο να ξεστραβωθειτε

από @γιολο 11/05/2015 5:10 μμ.


Ας προλαβουμε την αντιπαραθεση πριν πολωθει αναμεσα στο περιεχομενο της σημερινης κινησης και στη μαυροκοκκινη βιβλο.

Δηλαδη ποιος ειναι ο ταξικος εχθρος, το γερμανικο κεφαλαιο? Και οι ντοπιοι λακεδες τους?

Δηλαδη, οι ελληνες καπιταλιστες που δεν ειναι με το γερμανικο μετωπο, δεν ειναι ταξικοι εχθροι αυτοι? Ή ειναι περισσοτερο ταξικοι εχθροι οι "γερμανοτσολιαδες" καπιταλιστες?

Ας μιλησουμε παλυ, μετα απο μια χιλιετια, για τον "ιμπεριαλισμο". Ας παρανοησουμε και ας δεχτουμε για μια στιγμη οτι η παγκοσμια οικονομια διαιρειται σε εθνικα κεφαλαια που επεκτεινουν την κυριαρχια τους με "ιμπεριαλισμο". Ας κανουμε αυτην την αναποδη αναγνωση της οικονομικης δυναμικης, ξεχνωντας τους διεθνεις ομιλους, τις πολυεθνικες συνεργασιες και, εν γενει, τη μορφη που εχει η κυκλοφορια του κεφαλαιου σημερα και ας μιλησουμε για "ιμπεριαλισμο".

Σε αυτην την περιπτωση θα μιλησουμε για "γερμανικο ιμπεριαλισμο"? Δεν θα μιλησουμε για "αμερικανικο ιμπεριαλισμο"? Στην ελλαδα της αμερικανικης σουδας, των αμερικανικων οπλικων συστηματων και των κατα παραγγελια επεμβασεων στην ανατολη? Στην ευρωπη που οι αμερικανοι κανουν περα τους γερμανους στην ουκρανια, κουνωντας τους το δαχτυλο οτι τα σκατωσαν?

Οι αντιφασεις μπορουν να φτιαξουν μια απειρη ακολουθια, εαν ξεκιναμε απο λαθος αφετηρια. Αλλα ας αφησουμε και αυτην την κριτικη για να πουμε το εξης.

Εστω οτι ο "γερμανικος ιμπεριαλισμος" ειναι το απολυτο καπιταλιστικο τερας. Το να καλεις εναντια σε αυτη τη γερμανικη ηγεμονια δεν ξυπναει τα ρατσιστικα αντανακλαστικα αυτης της κοινωνιας? Δεν δινει εθνικο αρωμα στο ταξικο αιτημα? Ιδιαιτερα στην παρουσα συγκυρια, με το ολο μηντιακο παιχνιδι που εχει στειθει μεταξυ "ελληνικης αξιοπρεπειας" και "γερμανικων κατοχικων δυναμεων" και στην σκια των "πολεμικων αποζημιωσεων"?

Ολα αυτα δεν απομακρυνουν αντιδιαμετρικα καποιον απο το να κατανοησει την καπιταλιστικη σχεση ξεκαθαρα γι αυτο που ειναι: σχεση εκμεταλλευσης μεταξυ κεφαλαιου και εργατη? Δεν τον απομακρυνουν απο το να δει την ταξικη σχεση, εναντι της εθνικης ταυτοτητας? 

Η ελληνικη κοινωνια δεν ειναι μια κοινωνια με εντονη την εθνικη ταυτοτητα? Που ακομα και οι εξωκοινοβουλευτικη αριστερα εχει πατριωτικες πτερυγες και αιτηματα? Σε μια τετοια συνθεση, στην οποια παρεμβαινεις και βαζεις ενα αιτημα με κρυμμενη παραλληλη συνδεσμολογια: οξυνση της εθνικης και της ταξικης αντιθεσης μαζι, ποια θα νικησει? Η μηπως δεν ειναι θεμα συγκρισης μεταξυ των δυο, και απλα εχει νοημα να "μπαινει το ταξικο"? Γιατι υπαρχουν ενα καρο προσφατα παραδειγματα απο την αφρικη μεχρι την ουκρανια, που αναδεικνυουν την σχεση μεταξυ ταξικης και εθνικης ή θρησκευτικης συνειδησης και φωναζουν ποιος νικαει στο τελος.

από @rafa 11/05/2015 5:19 μμ.


εμενα παλι μου αρεσει η αναλυση,ειναι προσαρμοσμενη στο σημερα.

ή μηπως να μαντρωθουμε στον ξυλινο λογο και να γραφουμε κειμενα αναλυσης στυλ μπακουνιν,κροποτκιν κλπ.
θα φοβομαστε να κανουμε μια πολιτικη αναλυση του σημερα μη τυχον και κουκουεδισει ο λογος μας???
αντι κκε δεν θελω να σε ταραξω αλλα ο κομμουνισμος ουδεμια σχεση εχει με το κκε,
οπως ο σοσιαλισμος με το πασοκ κλπ κλπ κλπ.

από @ζελντα 11/05/2015 6:08 μμ.


Κι ομως, δεν ειναι θεμα αισθητικης μια πολιτικη αναλυση να σου αρεσει η οχι.

Παρ'ολα αυτα ειναι οντως προσαρμοσμενη στο σημερα, καθως αναφερει ολες τις επικαιρες μεταφυσικες λεξεις της κεντρικης πολιτικης σκηνης, που εχουν να κανουν με εθνικη ταυτοτητα: λαος, γερμανικη αποικια, ιμπεριαλισμος..

Κανουμε κριτικη σε καποιον γι αυτο που κανει, οχι γι αυτο που "ειναι". Γιατι αυτο που "ειναι" καποιος, προσδιοριζεται απο αυτο που κανει. Κανουμε κριτικη στην αριστερα για το περιεχομενο και τα αιτηματα που βαζει, οχι επειδη "ειναι αριστεροι". Να τα διευκρινιζουμε μη χαθουμε παλυ στη μεταφραση.

Γιατι οι περισσοτεροι σε αυτον τον πολιτικο χωρο ειναι βαθια ηθικοι, δινοντας ετσι σημασια στα συμβολα και οχι στο περιεχομενο. Γι αυτο καλυτερα να μιλησουμε με περιγραφες και οχι με λεξεις βαρυγδουπες.

Γι αυτο, προς αποφυγην παρεξηγησης, δε λεμε οτι οι πολιτικες ομαδες, που καναν την καταληψη σημερα, ειναι "αριστερες" ή "αριστεριζουν", διοτι θα μεινει ως προσβλητικο σχολιο και οχι ως αυτο που πραγματικα σημαινει: Οτι δηλαδη δε τους λεμε "αριστερους" για να τους υποτιμησουμε πολιτικα, αλλα για να τους παραπεμψουμε στην κριτικη που κανουμε στην αριστερα.

Δηλαδη οτι, εν ολιγοις, εχουν τραβηξει μια ροτα στην οργανωση τους και, με αυτα και με τ αλλα, η οξυνση των ταξικων αντιθεσεων περασε σε δευτερη μοιρα. Τα αιτηματα ομως ειτε ειναι ταξικα ειτε δεν ειναι καθολου. Ταξικο αιτημα με χρωμα εθνικο δεν ειναι ταξικο αιτημα. Και οταν το αιτημα δεν ειναι ταξικο, δεν καλλιεργειται ταξικη συνειδηση, αλλα συνειδησεις ακριβως που την ανταγωνιζονται αμεσα.

από @ 11/05/2015 7:15 μμ.


οποιος απο το κειμενο δεν βλεπει ταξικη αναλυση 2 πραγματα του συμβαινουν. Η ειναι καθυστερημενος με πολυ σοβαρα προβληματα οποτε τον καταλαβαινω απολυτα κ δεν προκειτε να τον κραξω γιατι σεβομαι τους ανθρωπους με ειδικες αναγκες η ειναι κομπλεξικος κ τον ενοχλει που καποιοι οργανονονται κ πρατουν ενω ο ιδιος  αμπελοφιλοσοφει στον υπολογιστη κ στα καφενεια οποτε δεν θα τον κραξω γιατι τον καταλαβαινω, καπως πρεπει κ αυτος να δικαιολογησει την μιζερη υπαρξη του.

 

από @ 11/05/2015 7:17 μμ.


Παρατηρησε κανεις απο ολους αυτους που λενε για εθνικη ενοτητα πως εγινε παραλληλη οργανωμενη παρεμβαση στον ελλακτωρ του ομοεθνη μπομπολα?Οτι θελετε λετε ρε ?Κραζετε για να κραξετε?

Απο το πουθενα ερχομαι, στο πουθενα παω

από βοξιτης 11/05/2015 7:30 μμ.


καλα εσυ που θες να μας απομακρυνεις απο τον αναρχικο χωρο παρε φορα κ ελα ρε μαγκιτη να δουμε ποιος θα απομακρυνει ποιον, α ξεχασα ρε φιλε τοτε θα πρεπει να σηκωθεις απο τον καναπε κ επισης θα πρεπει να μας δειξεις το μουτρακι σου. Οποτε μαλλον θα συνεχισεις να βγαζεις τα κομπλεξ σου απο το πληκτρολογιο.

Για οσους νομιζουν οτι το κειμενο δεν ειναι αναρχικο θα προετρεπα να κανουν κατι που μπορει να τους φανει παλιομοδιτικο πιθανον κ δυσκολο, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ.

από @ 11/05/2015 7:49 μμ.


Το κειμενο μιλαει για ντοπια κ ξενη αστικη μιλαει για τους λαους ολων των ευρωπαικων χωρων, εγιναν ταυτοχρονες παρεμβασεις στην siemens κ στην κατασκευαστικη του μπομπολα κ καποιοι εδω μεσα μιλανε για εθνικισμους για κκε κ αλλα κουλα. Μαγκες το γινατι βγαζει ματι κ σας στο λεω μαλλον το δικο σας βγει. Λεει οτι η αντιπαραθεση δεν ειναι αναμεσα στην ελλαδα κ την γερμανια. Τι αλλο θελετε? 

η αλληλεγγυη το οπλο των λαων πολεμο στο πολεμο των αφεντικων σας λεει κατι?

για λαους μιλαγε ο μπακουνιν ο κροποτκιν και ο ντουρουτι επισης, η μηπως αυτοι δεν ηταν αναρχικοι κ ειστε οσοι κραζετε εδω μεσα?

από @μια απο μακρια 11/05/2015 8:14 μμ.


Στη δραση κολλαει το σιδερο. Και ευτυχως υπαρχουν ανθρωποι που, παρολη την απεραντη χαοσυνη και μπουρδολαγνεια περι ταχα διαπραγματευσεων, κανουν δρασεις ακρος ξεκαθαρες και στοχευμενες. Ολοι το Σαββατο στην πορεια, ακομη κι οσοι ειμαστε μακρια.

Τα υπολοιπα,πιος ειναι λιγοτερο ή περισσοτερο αναρχικος ειμαστε οι τελευταιοι που θα το κρινουμε. Μην τρελαινεστε, θα μας κρινουν τα παιδια μας κι η ιστορια. 

από Ενας απο τους καταληψιες 11/05/2015 8:55 μμ.


Ενταξει ο Ντουρουτι ο Μπακουνιν ο Κροποτκιν ο Μαχνο ο Μαλατεστα  αλλα και αναρχικοι της πραξης οπως ο Εμιλ Ανρυ δεν ηταν αναρχικοι γιατι τα εβαζαν με τους αστους...Εκτος αν αλλο πραγμα οι μπουρζουαδες  και αλλο η αστικη ταξη...

Ουτε οταν στην Ισπανια το 1936 μιλουσε η FAI για ελευθεριακο κουμουνισμο η οι Μαχνοβιτες το 1918 ηταν αναρχικοι..

Και καλο να μην συνχεουμε την δολια χρησιμοποιησει της εννοιας κουμουνισμος απο τους Λενινιστες εξουσιαστες και τα παραγωγα τους

Η εννοια κρατικος καπιταλισμος σας λεει κατι; Μηπως ετσι  δεν χαρακτηριζαμε το καθεστως στην Σοβιετικη Ενωση και τους δορυφορους της.

Και στην Κινα σημερα την εξουσια ασκει το κουμουνιστικο κομμα αλλα το καθεστως ειναι ακρως καπιταλιστικο. Αυτοι ειναι η τριπλα της εξουσιας να χρησιμοποιει εννοιες με ιδεολογικη φορτιση για να εμπεδοδει στις συνειδησεις.

Κραχτε λοιπον οσο θελετε αλλωστε σε δουλεια να βρισκομαστε και κουβεντα να κανουμε...

Και ενταξει οποιος τα βαζει με αλλα κρατη και κεφαλαιο εκτος Ελληνικου ειναι ΚΚΕ και εθνικιστης;

ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

 

από @ 11/05/2015 9:09 μμ.


με σωστή στόχευση!

από @ απ'όλα 11/05/2015 10:17 μμ.


Σαλάτα χωρίς ξύδι δε γίνεται, οπότε ας ειπωθούν και πέντε πράγματα που μπορεί να τσούξουν.
Ωραίο το κείμενο, για κείμενο του κκε μ-λ που ανεβαινει στο ιντυμιντια εφόσον εξηγεί τη θεωρία εξάρτησης, μιλάει για ιμπεριαλισμό, τα κακά  αφεντικά(με ξένο διαβατήριο) ,τα κακά ντόπια αφεντικά (αλλά μόνο αυτά που συνεργάζονται μαζί τους )και μετά ο καημένος ο ελληνικός λαός που τρώει το αγγούρι και αναγκάζεται να ξεχρεώσει.
Και ξεκινάω εριστικά, αλλά όταν βλέπω μια ανάλυση που από τη μία λέει σκατά στα ντόπια και στα ξένα αφεντικά ,αλλά από την άλλη καμία κουβέντα για τα μικρά αφεντικά (τζιζ κακά, μικρά αφεντικά υπάρχουν και στα εξάρχεια, μπορεί να κατέβουν και στην πορεία και μετά να μας κεράσουν και καμιά μπυρίτσα), όταν βλέπω να βγαίνει μπροστά ο συναισθηματισμός των ελληνικών λαικών αιτημάτων αλλά χωρίς να εξετάζουμε το πώς αυτό λειτουργεί ως ομπρέλα για ανάδυση εθνικού φρονίματος, αποχαρακτηρισμό πραγματικού ταξικού αγώνα που μπορεί να γίνει επικύνδυνος, παρά  περισσότερο αφομοίωση υποδηλώνει ,προσφέροντας ταυτόχρονα επαναστατική ικανοποίηση,ναι θα γίνω εριστικός. Η μεταφορά του προβλήματος ,καμιά φορά μπορεί και να υποκρύπτει αδυναμία να τα βάλουμε με το άμεσο πρόβλημα και άρα το μεταθέτουμε σε κάτι ανώτερο, ένα κοινώς αποδεκτό μπαμπούλα. Γιατί δε βλέπω καμιά αναφορά στα αφεντικά της γειτονιάς που απολύουν εργαζόμενους και βιάζουν τον ψυχισμό τους με καθημερινές απειλές , οι οποίοι μάλιστα  δεν τα χουν τακιμιάσει με τους γερμανούς ιμπεριαλιστές («μα κι αυτοί υποφέρουν από τις οικονομικές πολιτικές που υπάρχουν για να εξυπηρετούν πολυεθνικές εταιρίες και αυτοί βιώνουν την ανασφάλεια του αύριο». Ναι. Την επιχειρηματική ανασφάλεια, οπότε ας κόψουν το λαιμό τους και όχι το μισθό των εργαζόμενων) να υποθέσω ότι αυτούς τους καθαγιάζουμε, τους δικαιολογούμε και περνούν στο απυρόβλητο; Κανένα πρόταγμα για άρνηση της καθημερινότητας των προλετάριων σε άμεσα βιώματα, ο  εχθρός ειναι οι τράπεζες και τα υπουργεία ( που είναι) αλλά όχι ο νταβατζής στα πέντε μέτρα που κάνει κουμάντο στις ζωές μας; Και όλο αυτό είναι προωθητικό ή αντίθετα θυμίζει λογικές αριστερών παρατάξεων όπου "όλοι οι φοιτητές έχουν κοινά συμφέροντα ενάντια στην καταστρατήγηση των σπουδών τους αφού οι θεσμοί δε δίνουν φράγκα να γίνουν επιστήμονες";

 Αλλά βέβαια, διαβάζουμε ένα κείμενο, ψιλοσυμφωνούμε, κοιτάμε και τις υπογραφές, όλα καλά και μετά κάνουμε και μια κουβέντα φρονήματων «όχι οι αναρχικοί το τάδε, όχι οι κομμουνιστές το δείνα», σμιλεύουμε λίγο καλύτερα τα σχήματα στο μυαλό μας και τι ωραία που ο αγώνας είναι πολύμορφος και αποτελεί πρωτοπορεία. Γιατί βλέπω ότι η εποχή των εικόνων καλά κρατεί όπως επίσης των φαντασιακών περί αυθυπαρξίας μέσω ιδεολογικών ταυτοτήτων και μάλιστα αυτοαναφορικά.

από @ 11/05/2015 10:22 μμ.


Από τα κείμενα που απενοχοποιούσαν τον υπουργό προστασίας του πολίτη (Πανούση) και απέδιδαν στους χαμηλόμπατσους το φταίξιμο, στην λενινιστική ανάλυση...

Κατά τα άλλα αναρχικοί...

Αναρωτιέμαι αύριο με τι μανδύα θα εμφανιστούν στην απέλπιδα προσπάθεια τους να ημεμονεύσουν τον χώρο. Θλιβερές ξεχειλωμένης συνείδησης παρεούλες που ξεφτιλίζουν τον όρο "Αναρχικός"...

Και τα γυμναστήρια και οι μαγκιές δεν αρκούν όπως έχει δείξει η ιστορία. Χρειάζεται συνείδηση, συνέπεια και συνέχεια.

 

...

από μλ 11/05/2015 11:08 μμ.


Να πω καιγω δυο πραγματα, αν και σε αλλο μηκος κυματος απο ολους τους προηγουμενος.

 

1)Να πω, σαν καποιος που λεει για εξαρτημενη ελλαδα(ταξικο εγκλημα οπως λενε οι παραπανω), οτι τα καλεσματα που εχετε κανει ειναι πολυ προβληματικα. Πορειες-συγκεντρωσεις σε ημερες eurogroup και γενικα ημερες "διαπραγματευσης" δινουν εναν εθνικο χαρακτηρα στον οποιο αγωνα αντι να του δωσει ενα ταξικο περιεχομενο. Το γεγονος οτι καποιος μιλαει για ιμπεριαλισμο και την εξαρτηση της ελληνικης αστικης ταξης δεν σημαινει οτι πρεπει να τρεχει πισω απο καθε εκφανση αυτης της εξαρτησης, ποσο δε μαλλον οταν αυτη παιρνει χαρακτηριστικα διαπραγμευτευσης αστικης ταξης-ιμπεριαλισμος για μια καλυτερη θεση της στον καπιταλιστικο-ιμπεριαλιστικο συστημα.

2)Τωρα προσπαθησατε και κανατε μια λιγο πιο σοβαρη αναλυση πανω στο ολο ζητημα(σε σχεση με τα προηγουμενα μαλλον εγκληματικα κειμενα), αλλα παραμενει προβληματικος ο τροπος που κανετε την αναλυση(εννοω ξεχωρα απο την κατευθυνση των κινητοποιησεων). Νομιζω οτι χρειαζεται να πιαστει πιο συνολικα η θεση της ελλαδας στο καπιτ.-ιμπερ. συστημα και οχι μονοπλευρα. Το ζητημα της εξαρτησης εχει την ιστορια του και εχει διαμορφωσει συγκεκριμενους συσχετισμους που δεν φαινονται πουθενα στο κειμενο.

3)Ξαναλεω για το 1, ειναι οντως προβλημα. Αλλο ψωροκωσταινα ή αποικια ή προτεκτορατο(που μπορει να μην φαινεται ιδιαιτερα στον λογο σας αλλα στην συγκεκριμενη πρακτικη υπαρχει αδιαμφησβητητα) και αλλο εξαρτηση.

4)Και κατι τελευταιο, δεν υπαρχει "θεωρια της εξαρτησης". Δεν μπορω να καταλαβω τι σημαινει αυτο. Εννοειται θεωρια του ιμπεριαλισμου(το ανωτατο σταδιο του καπιταλισμου), εννοειται την αναλυση(επαναλαμβανω αναλυση οχι θεωρια) πως η ελληνικη αστικη ταξη ειναι εξαρτημενη;

από @the papas and the skrapas 11/05/2015 11:26 μμ.


Με συγχωρείται που σας το χαλάω αλλά όσο κ αν έψαξα δε βρήκα κανένα δημοσιοποιημένο κείμενο του κκε που να λέει για κακούς γερμανούς, μεγάλο-κακούς ιμπεριαλιστές, ούτε βρήκα και παρεμβάσεις στα κεντρικά γραφεία που δουλεύουν οι διευθυντάδες και οι καριερίστες σε ποσοστό 80%. Α κ έτσι ενημερωτικά, βρήκα αρκετά ανάλογα του συριζα..

Αυτά, συνεχίστε και καλή συνέχεια!

@@

από @ 11/05/2015 11:35 μμ.


Το κειμενο της καταληψης της siemens θα μπορουσε ανετα να χρησιμοποιηθει ως πολιτικο εργαλείο καποιων απο το συριζα οι οποιοι φέρονται ως "αριστερη πλατφορμα" Ας πουμε ο Λαφαζανης δεν βλεπω που θα διαφωνουσε σε αυτο το κειμενο. Πως θα τον εφερνε σε δυσκολη θεση το περιεχομενο του. Παντελη η απουσια αναφορας στην αλλαγη διαχειρισης της νεοφιλελευθερης πολιτικης και η συνεχιση απο την σοσιαλδημοκρατικη γκρουπα, των οσων αναφερουν στο κειμενο. Ας μην ξεχναμε οτι αυτο γίνεται σε ενα χρονικό σημείο της "κρισιμης" διαπραγμάτευσης της ντοπιας κυριαρχιας με τα υπερεθνικα διευθυντηρια της ευρωπης. Ενα ισχυρο "ενδοκινηματικό πολιτκό βοήθημα" στα χέρια των εξουσιαστών. Ειναι ενα κουμουνιστικο μαρξιστικο κειμενο που δεν διεμβολιζει το οικοδομημα του κρατους δεν το αποδομει, αλλα αντιθετα ενισχυει την παραδοσιακη μαρξιστικη αντιληψη που λεει οτι το κρατος ειναι πιονι του κεφαλαιου. Και το αυτο το κειμενο υπογραφεται και απο καποιες φερομενες αναρχικες συλλογικοτητες. Γινονται σαφες λοιπον οι συσχετισμοι οι πολιτικες φιλοδοξιες και οι συμμαχιες απο καποιους χωρους που αλλοι τις ονομαζουν ωριμη πολιτικη κινηση και στο ονομα αυτής της ωριμότητας βγαινουν και επίσημα στο προσκηνιο. Και ο βαθυς οργανωτισμος και συγκεντρωτισμος σε δρασεις αποκτουν πλεον και ερμηνεια

από ,,,,,,, 12/05/2015 12:02 πμ.


"Και τα γυμναστήρια και οι μαγκιές δεν αρκούν όπως έχει δείξει η ιστορία. Χρειάζεται συνείδηση, συνέπεια και συνέχεια" Αληθεια πως μπορει να κρινει ο ανωνυμος σχολιαστης 1563652   τις ομαδες; Ξερει κατι; η οτι δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια

Ωραια μπορει ο "ορθοδοξος"  να μας πει τι ειναι αναρχικη και τι μη αναρχικη αναλυση;

Οσο για την ηγεμονευση που την ειδε; Επειδη καποιοι τολμησαν να θιξουν ζητηματα περα απο τα κλασικα του χωρου ; 

Και αφου το παιζει ετσι ειναι αναρχικος αυτος ο ανωνυμος η μηπως ενας πονηρος η πονηρη καθεστωτικος που θελει να αποδομησει τους συντροφους και συντροφισες;

Και μια που μιλαμε για αναλυση αν ηταν ολοκληρωμενη ας πουμε Λενινιστικη οπως κανουν σε ολα τα λενινιστικα κομματα δεν θα προτεινε κατι; Π.χ την οργανωση σε ενα ιεραρχικο οργανισμο αλλα ΚΚΕ με τον περηφημο δημοκρατικο συγκεντρωτισμο  του;

Η μηπως οτι οποιος λεει οτι σε ενα παγκοσμοιομενο πλεον περιβαλον υπαρχουν κρατη που οδηγουν και καθοριζουν πολιτικες σε αυτα που εχουν υπο την κηδεμονια τους; Καποτε ηταν η ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ,

Η μηπως πιστευει  οτι το Ελληνικο κρατος λειτουργει αυτονομα εντελως στην ΕΕ.

Η μηπως πρεπει η αναλυση μας να μεινει σε ενα μονο ¨"μπατσοι γουρουνια δολοφονοί" η ACAB και ολα τελειωσαν

Το κειμενο θιγει ενας προβλημα που ταλανιζει την κοινωνια αυτην την περιοδο. και ολους μας εκτος αν εχουμε λυσει το προβλημα επιβιωσης Και η αναλυση ειναι η αναλογη

 Η Γερμανια ειναι το κρατος που κραταει το τιμονι πανω απο ολες τις χωρες τις ΕΕ και χαρασει πολιτικες.

Μηχανισμοι βεβαια του Ελληνικου κρατους εφαρμοζουν αυτες τις πολιτικες αλλα το προβλημα ειναι το κεφαλι .

Και καποιοι απο τους συντροφους και συντροφισες εχουν αποδειξει οτι μονο πλακακια δεν τα εχουν κανει με  τον ΣΥΡΙΖΑ η το κρατος  προσφατα.

από @ 12/05/2015 12:30 πμ.


Ρε πολιτικη κριτικη θα κανετε ή θα βγάζετε τα υπαρξιακά κόμπλεξ της ανυπαρξίας σας στο πληκτρολόγιο?Οι σύντροφοι έκαναν ταυτόχρονη παρέμβαση σε SIEMENS και Μπόμπολα.Στο πρώτο που ήταν κατάληψη θα μπορούσαν πολύ εύκολα να είχαν φύγει με 50 συλλήψεις.Και όλα αυτά ενώ εσείς τρώτε ποπ κορν και στάζετε χολή στο indymedia.Αντε περιμενουμε ξανα την υπεραπαραγωγη της πορειας κλωτσιες δεξια και αριστερα που προσπαθουσατε να φερετε τους μπατσους ενα 5ωρο στα Εξαρχεια...

από Θανασης Π 12/05/2015 12:35 πμ.


ενταξει για τη σχεση των αναρχικων κ του ιμπεριαλισμου την ανελυσε με ιστορικα παραδειγματα ο μεριζιωτης, βρειτε το εδω μεσα, εκει βεβαια κουβεντα ολοι σας. Ο γουρνας που μιλαγε για λαο κ ελλαδα ειναι μ-λ? Οσον αφορα τη χρηση της λεξης λαος σας εχει εξηγηθει παραπανω εκτενως αλλα ορισμενοι ειστε αυτονομοι ανθελληνες οποτε τι συζηταμε τωρα. Ο λαος ως εννοια εχει ξεκαθαρα ταξικο προσανατολισμο, μιας κ με την λεξη λαο δεν νομιζω οτι καποιος εννοει πισινες κ κοτερα, με την λεξη κοινωνια εννοουμε ολοκληρη την ελληνικη κοινωνια αλλα εκει δεν εχω δει κανεναν να τρελαινεται.

Επισης εννοειτε οτι θα χρησιμοποιουμε ευρυτερους ορισμους του επαναστατικου υποκειμενου απο την εργατικη ταξη κ παντα οι αναρχικοι θεωρουσαν οτι δεν ειναι αποκλειστικα κ μονο η εργατικη ταξη το επαναστατικο υποκειμενο ιδιως σε αντιδιαστολη με τους λενινιστες κ τους λοιπους μαρξιστες οι οποιοι εβλεπαν μονο τους βιομηχανικους εργατες ως επαναστατικο υποκειμενο. Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι κ οι λουμπεν, οι αγροτες κ μικροαστικα στρωματα μαζι με την εργατικη ταξη ειναι ενδυναμη επαναστατικα υποκειμενα. 

Τωρα για τα μικρα αφεντικα το μονο που εχω να πω ειναι οτι ηταν μια παρεμβαση στη siemens κ τον ακτωρα δεν ειναι μπροσουρα για τον καπιταλισμο.

Καλα οσο αναφορα τον 1563652 ασε αγορακι ο συνδυασμος κομπλεξ κατωτεροτητας με θρασυδειλια οδηγει σε ανωνυμα σχολιακια σαν κ το δικο σου. Δεν πειραζει κοτουλα μου κατσε κ βγαλε την χολη σου στο πληκτρολογιο, ποιος νοιαστηκε?

Ασε που για να κρινουμε την συνειδηση, συνεπεια κ συνεχεια του καθενος θα πρεπει να ξερουμε ποιος μιλαει. Οπως κ για να ξερουμε ποιος ξεφτιλιζει την εννοια αναρχικος...

 

 

από @ 12/05/2015 12:55 πμ.


Τον Συριζα πολιτικα τον χτίζουν κινήσεις σαν την κατάληψη Νομικής.Και όχι κινήσεις που αναδεικνύουν τις αδυναμίες του και τα όρια της Σοσιαλδημοκρατιας.ΦιλοΣυριζαίοι είναι οι καταληψίες Νομικής .

από @ 12/05/2015 1:02 πμ.


"Θλιβερές ξεχειλωμένης συνείδησης παρεούλες που ξεφτιλίζουν τον όρο "Αναρχικός"...

Και τα γυμναστήρια και οι μαγκιές δεν αρκούν όπως έχει δείξει η ιστορία. Χρειάζεται συνείδηση, συνέπεια και συνέχεια."

με συγχωρείτε αλλα τι ακριβως ειναι αυτο εαν οχι εμπαθεια? Ο συγκεκριμενος μιλαει για ανθρωπους οι οποιοι συμμετεχουν σε ενα κατειλλημενο κοινωνικο κεντρο που ειναι ανοιχτο 11 ωρες καθε μερα  κ εχει δωσει πανω απο 140.000 ευρω στο κινημα, που συμμετεχουν σε ενα αντιφασιστικο στεκι στην πλατεια του αγ. παντελεημονα, που συμμετεχουν στην λαικη συνελευση των εξαρχειων, που εχουν μια σειρα δικαστηριων για διαφορους κινηματικους λογους, και πολλοι απο αυτους  ειναι στο κινημα πανω απο 10ετια, ορισμενοι σχεδον 20ετια. Αυτος που γραφει με αυτον τον τροπο κ με αυτους τους χαρακτηρισμους ποιος ειναι? Γιατι δεν γραφει επωνυμα?


Είναι στελεχος της κυβέρνησης και μάλιστα υπουργός της. Και μόνο σε δύσκολη θέση θα τον έφερνε ανάλογο κείμενο. Όταν πλέον τα εχουν βρει και η διαπραγμάτευση παίζει μόνο  ανευ ουσίας για να ρίζει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ετοιμάζονται να πάρουν μέτρα κάτι δις που πάλι η εκμεταλεύομενη θα τα πληρώσουν.

Τελικά μπορεί επιτέλους να αποφασίσουν αυτοί που σχολιάζουν τις ομάδες που καλούν. ΚΚΕ; ΣΥΡΙΖΑ; γενικότερα ακολουθούν λενινιστική γραμμή;

από βαλκυρία 12/05/2015 2:02 πμ.


Συγγνώμη, μόνο εγώ είδα στο "έλα να μας δείξεις το μουτράκι σου" που απευθύνει ο αποκαλούμενος βοξίτης (1563630) σε άλλο σύντροφο καμουφλαρισμένη απειλή που φέρνει λιγάκι ... σε μαφία; Καλό θα είναι πάντως, για λόγους προστασίας και του μέσου, και του ίδιου του βοξ (εκτός κι αν κρίνετε ότι δεν τη χρειάζεται) τέτοια σχόλια να κόβονται.

1. Τα κείμενα που υπογράφουν οι εν λόγω ομάδες όντως καταπιάνονται για πρώτη φορά με θέματα ταμπού του χώρου, και μ'αυτήν την έννοια είναι νεωτερικά. Είναι αλήθεια, δεν θυμάμαι παρόμοιο μπάσιμο του "πατριωτισμού" απ'την πίσω πόρτα σε κείμενα του ελλαδικού και ουχί ελληνικού αναρχικού χώρου, εκτός κι αν κάνω λάθος οπότε καλό είναι όποιος τα έχει να τα ανεβάσει.

2. Τώρα για τους Μπακούνιν, Κροπότκιν και Μαλατέστα δεν ξέρω, αλλά φαίνεται ότι τον Στάλιν κάποιοι δεν τον διάβαζαν πρόσφατα μόνο για να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

3. Η λογική να κάνω κάτι για να κάνω κάτι εκτός από μεταμοντέρνα, κοινωνικά φιλόδοξη, ύποπτη και ναρκισσιστική, είναι άκρως επικίνδυνη και σε αφήνει έκθετο κι ανοχύρωτο στο κάθε απίστευτο ιδεολογικό τουρλουμπούκι. Εκτος κι αν ακόμη νομίζουν κάποιοι ότι το "στη δράση κολλάει το σίδερο" δεν το έχουμε ήδη πληρώσει ακριβά με τους αγανακτισμένους. Έτσι απαντιέται εύκολα και η κατηγορία περί πουθενάδων: καλύτερα πουθενάδες λοιπόν παρά σε πορεία στη γερμανική πρεσβεία "ενάντια στην πρόσδεση της ελληνικής άρχουσας τάξης στο γερμανικό κεφάλαιο"!

4. Οι μ-λ θεωρίες περί ιμπεριαλισμού κι ελληνικής εξάρτησης αποδομούνται εύκολα από αντίστοιχα τροτσκσιστικά κείμενα. Μια ματιά στο βιβλίο του Πουλιόπουλου, και σε άλλα του σεκ αρκεί. Το κακό με αυτούς που καλούν σε τέτοιες πορείες είναι ότι μας ζητούν να ξαναδιαβάσουμε την αλφαβήτα λάθος. 

5. Η αλφαβήτα ξεκινάει ως εξής (και είμαστε ακόμη στο α): μόνη πραγματικότητα είναι οι σχέσεις καταπίεσης, εξουσίας κι εκμετάλλευσης. Αναπόσπαστο μέρος αυτών των σχέσεων και προϋπόθεση για την αναπαραγωγή τους είναι και το ιδεολόγημα του εθνικού διαχωρισμού ή η ανακαλάλυψη της ψευτοδιαφοράς των πραγμάτων με βάση εθνικά χρώματα. Ξαναπάρτε το απ'την αρχή λοιπόν, κι αν επιμείνετε, στο επόμενο (γράμμα β) θα σας αποδείξω πόσο δομικά (κοινωνικά-ταξικά) συριζέοι (δηλαδή αριστεροκυρίαρχοι) ειστε.

...

από @ 12/05/2015 2:06 πμ.


καλα εσυ που θες να μας απομακρυνεις απο τον αναρχικο χωρο παρε φορα κ ελα ρε μαγκιτη να δουμε ποιος θα απομακρυνει ποιον, α ξεχασα ρε φιλε τοτε θα πρεπει να σηκωθεις απο τον καναπε κ επισης θα πρεπει να μας δειξεις το μουτρακι σου. Οποτε μαλλον θα συνεχισεις να βγαζεις τα κομπλεξ σου απο το πληκτρολογιο.

Για οσους νομιζουν οτι το κειμενο δεν ειναι αναρχικο θα προετρεπα να κανουν κατι που μπορει να τους φανει παλιομοδιτικο πιθανον κ δυσκολο, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ.

 

Προφανώς το κείμενο δεν είναι αναρχικό. Και φαίνεται ο άνθρωπος ο διαβασμένος. Άς αφήσουμε αυτούς που γράφουν τα κείμενα να απαντούν κι όλας. Εσύ καταφανώς απλά το υπέγραψες και εκθέτεις και αυτούς που το έγραψαν. Όπως και φαίνεται με ευκρίνεια ποια συλλογικοποίηση έχει προτείνει και γράψει αυτό το κείμενο. Οι υπογραφές από κάτω δεν συνδέονται με τίποτα στο πολιτικό. Αναρχικοί, αντιφασίστες, σταλίνες, κοινωνικό κέντρο..ενα έκτρωμα ανάλυσης που προφανώς το "αναρχικό" καπελώνεται. Μετωπικό σχήμα πάνω σε κεντρικές πολιτικές αναλύσεις και όχι σε επιμέρους ζητήματα, δεν κάνεις!(άλλο Κορυδαλλός άλλο αυτό, να τα λέμε όλα..) Και μην εκνευρίζεστε, κινηματική διαδικάσία που έχει ανοίξει σε 3 αναρχικές συλλογικότητες, εκ των οποίων οι δύο σχεδόν ανύπαρκτες...ε...δεν γίνεται και κάτι δεν πάει καλά. Φοβόντουσαν να απευθυνθούν στους άλλους αναρχικούς, μήπως είναι πολύ αναρχικοί για τα γούστα τους, λέω.. Δυστυχώς για μπράτσα σας θέλαν και για μπούγιο και εσείς τσιμπήσατε ή μάλλον, γιατί χαζοί δεν είστε, κάτι άλλο επιθυμείτε να κερδίσετε...το τι δεν το χω βρει ακόμα. Η έλλειψη αναφοράς στο όνομα Συ.ρι.ζα είναι γιατί δεν συμφωνήσατε ότι είναι απέναντί σας ή επειδή συμφωνήσατε ότι στηρίζετε την κυβέρνηση στο δύσκολο τούτο δρόμο των διαπραγματεύσεων, που γίνεται υπό το βάρος του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης πάλι η Γερμανία τα υπερασπίζεται; Η Αμερική παίζει κανά ρόλο, ή δεν μιλάμε γι' αυτήν επειδή ο Συ.ρι.ζα την διάλεξε ως συνομιλητή; Όταν υπογραφεί το μνημόνιο θα κλαίμε όλοι μαζί με το Συ.ρι.ζα στο Σύνταγμα και θα λέμε "άτιμε γερμανικέ ιμπεριαλισμέ άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις" αλλά εμείς να, είμαστε ενωμένοι. ΕΠίσης στο τέλος όταν λέτε, "βγαίνουμε στο δρόμο για να κερδίσουμε τα πάντα" το βάλατε έτσι αφηρημένα επειδή δεν συμφωνούσατε στο "μετά τη κοινωνική επανάσταση τι";θα έρθει η αναρχία και ο κομμουνίσμος ή μια πεφωτισμένη πρωτοπορεία, ή ο κολλεκτιβισμός ή απλά νταξ δεν πειράζει κάτσε τώρα να ενωθούμε όλοι να κράξουμε γερμανία, μαζί με όλους τους καλοπροαίρετους πατριώτες αριστερούς, τη νεογέννητη με "καλές προθέσεις" κυβερνησούλα, τους απογοητευμένους αναρχικούς που αποφάσισαν να το γυρίσουν λίγο αριστερά γιατί έλεος δεν άντεχαν με τον αφορμαλισμό του χώρου,( αντί να κατσουν να βοηθήσουν να οργανωθούμε) και κάποιους που υπογράφουν ως αναρχικοί, αλλά βάσικα όχι δεν είναι αναρχικοί, είναι από ανύπαρκτοι έως ακτιβιστές;

  Ως προς την κίνηση τώρα. Λάθος από μόνη της δεν μου φαίνεται. Αλλά επειδή το πολιτικό πλαίσιο είναι φάουλ, χαντακώνεται. Οι αναρχικοί σύντροφοι υπάρχει κάποιος λόγος που δεν αλληλεπίδρασαν με το χώρο στον οποίο υποτίθεται ανήκουν; Αυτό είναι για την ώρα το ερώτημα που με απασχολεί. Και μην δω τώρα καμία απάντηση "καναπές και μουτράκι" γιατί θα γελάσω πολύ. Μια πιό πολιτική απάντηση παρακαλώ...

από @ 12/05/2015 3:47 πμ.


Για να εισαι εναντια στον συριζα δεν χρειαζετε να λες 100 φορες σκατα στον συριζα. Η δυο γραμμες του χωρου οι οποιες συνωψιζονται στο, αντικρατικη πορεια κ νομικη απ τη μια, κ στο δεν μιλαω για τιποτα για το οποιο μιλαει η αριστερα γιατι θα με πουνε αριστερο οποτε κανα αντιμιλιταρισμο, καμοια διεθνη αλληλεγγυη κ μεχρι εκει ειναι ακριβως αυτο το οποιο θελει ο συριζα, τους αναρχικους εκτος τοπου κ χρονου για ακομα μια φορα.

Τωρα για το τι ειναι αναρχικο νομιζω οτι μιλησε καποιος πιο πανω για την αναλυση του μεριζιωτη που εδωσε μια σειρα παραδειγματων περι την σχεση ιμπεριαλισμου- αναρχικων, οπως επισης κ για το τελευταιο κειμενο του γουρνα, αλλα οπως βλεπω εκει πετατε την μπαλα στην εξεδρα.

Καλα επισης το ειναι απειλη το οταν κανεις κριτικη σε τοποθετημενες αποψεις με υπογραφες ομαδων να τοποθετησε αναλογα κ οχι ανωνημα τι να πω, μαλλον δειχνει το πολιτικο επιπεδο ορισμενων.

προς  βαλκυρια καλα το οτι δεν ξερεις για μπακουνιν, κροποτκιν κ μαλατεστα ειναι προφανεστατο κ επισης βλεπεις γιατι εχουν δικιο οσοι σε λενε πουθενα? μονος σου ειπες οτι στις συγκεντρωσεις εναντια στο μνημονιο δεν εισουν, να φανταστω ουτε στα αντιπολεμικα, ουτε στα φοιτητικα, ουτε στον κλιντον, ουτε στο ΑΣΕΠ, ουτε στην Θεσσαλονικη το 2003, ουτε ουτε ουτε ουτε. Ε τωρα εσυ αν νομιζεις οτι η αποψη σου εχει καποια σημασια ε εγω τι να πω τωρα. Εχει οση σημασια εχει του καθε μικροαστου ελληναρα που κραζεις. Καλα οσο για "το μπασιμο του πατριωτισμου" παλι θα σου πω οπως κ πολλοι αλλοι οτι η δεν εχεις διαβασει το κειμενο η οτι εισαι αυτονομος οποτε τι σε νοιαζει τι κανουν οι αναρχικοι?

από μια 12/05/2015 4:03 πμ.


ολοι εσεις που κραζετε 7 ομαδες που κανουν παρεμβασεις, καλουν σε πορεια, γενικα κατι κανουν και εχουν και μια καποια ιστορια δρασεων και παρεμβασεων το δε βοξ ειναι δομη απ τις ποιο σημαντικες του κινηματος εαν οχι η ποιο σημαντικη τα τελευταια 3 χρονια, ποιοι ακριβως ειστε που τους λετε  αριστερους κ πατριωτες? Αν δεν κανω λαθος ο ρουβικωνας ηταν η πρωτη ομαδα που εκανε καταληψη στα κεντρικα γραφεια του συριζα στην αθηνα και μετα ακολουθησαν αντιστοιχες παρεμβασεις σε ολη την Ελλαδα. Επισης το αντιφασιστικο στεκι στον Αγιο Παντελεημονα το εστησε ο ρουβικωνας και το βοξ εαν δεν κανω λαθος. Οποτε μηπως θα επρεπε να ειστε λιγο πιο προσεκτικοι στους χαρακτηρισμους? Δεν τα ξερετε ολα αυτα η απλα εχετε τις εμπαθειες σας και τις βγαζετε ετσι?

από @καρακαξα 12/05/2015 8:47 πμ.


Ο ένας κράζει τους συντρόφους ότι δεν είναι αναρχικοί και για να αποδομήσει την θεωρία του ιμπεριαλισμού επικαλείται τις αναλύσεις των τροτσκιστών και του ΣΕΚ? Δηλαδή αν είναι δυνατόν! Στο τέλος κάποιοι στο όνομα της αναρχίας θα χρησιμοποιούν και αναλύσεις των αστών...

 

Ο άλλος λέει ότι δεν λέει για τα μικρά αφεντικά, ο άλλος ότι δεν λέει για το σεξισμό.. Παιδιά συγγνώμη αλλά εδώ δεν είναι σούπα να βάλουμε ότι αντι παίζει στην κουζίνα. Εδώ είναι πολιτικές κινήσεις στοχευμένες στη συνείδηση του κόσμου. Και όταν θες να στοχεύσεις στη συνείδηση του κόσμου πρέπει να είσαι συγκεκριμένος. Ωραία τα γενικά για να μας δίνουν θάρρος και όνειρα, αλλά ο λαός θέλει ακρίβεια και μετρημένα λόγια. Και όχι γενικές αοριστολογίες για αναρχία κομμουνισμό αντικρατισμό και ότι άλλο διαπλανητικο μπορεί να σκεφτεί κάποιος..

 

Αλλά όπως ήδη ειπώθηκε, στα κείμενα του γουρνά και του μεριζιώτη κάνατε όλοι μόκο ε? Αυτά που θίγουν ακριβώς τα ΙΔΙΑ πράγματα, εκεί δεν σας παίρνει να πείτε για μ-λ κκε και πατριωτισμό? Αυτή είναι η "πολιτική σας κριτική"? Και καλά κρίνετε τα λόγια αλλά στην πράξη κρίνετε τους συντρόφους για τα προσωπικά σας... Μια ζωή σε αυτό τον χώρο το πολιτικό να χρησιμοποιείται ως μανδύα τους πολιτικού.... Αλλά δυστυχώς για εσάς αυτή η ψευτοκριτική έχει πολύ κοντά ποδάρια...

Κάντε ένα κόπο να διαβάσετε το κείμενο του Γουρνά και μη διαβάζετε μόνο ότι σας είναι εύκολο και σας χαϊδεύει τα αφτιά...

από @αναρχια 12/05/2015 9:19 πμ.


Πραγματικα θελω να ρωτησω τον καθενα..απο τους πιο μαυρους μηδενιστες,φιλο-σπφ μεχρι τους πιο κοκκινους κοινωνιστες,υπαρχει εστω ενας που οταν διαβασε το κειμενο,πριν δει τις υπογραφες ,να μην θεωρησε οτι ειναι κειμενο εξωκοινοβουλευτικης αριστερας;Ανετα αυτο το κειμενο  θα μπορουσε να το υπογραψει η ανταρσυα,το κκε μ-λ,το κκε..

από @ΟΡΓ 12/05/2015 10:21 πμ.


Δεν θα γίνουμε αποικία του γερμανικού και κανενός άλλου ιμπεριαλισμού.
Γερμανοί και ευρωπαίοι εργάτες ζητάμε την αλληλεγγύη σας.

οι 2 πρωτες γραμμες της ανακοινωσης που καποιοι ή δεν τις ειδαν ή κανουν πως δεν τις διαβασανε.
προσφατα ειχε γραψει και ο γουρνας ενα ωραιο κειμενο,μηπως ειναι εθνικιστης,μ-λ,κκε ή συιριζαιος και αυτος?
νομιζω πως μονο κακο εχει κανει στο χωρο η ταυτιση καθε αναφορας σε ελλαδα ή λαο σε εθνικιστικο-πατριωτικο λογο.
εκτος αν οι ανακοινωσεις πρεπει να στερουνται πολιτικο λογο και συγκεκριμενη αναλυση των δεδομενων της εποχης και απλα να αναπαραγουν παγιες αναρχικες αοριστες θεσεις.

από τς τςτς κάτι πράγματα 12/05/2015 10:21 πμ.


Δεν έχει το δικαίωμα κάποιος να κάνει παρέμβαση στα γραφεία της Siemens και του Μπόμπολα. Πρέπει πρώτα να το ανακοινώσει διαδικτυακά, για να πάρει άδεια από τις περσόνες.

!

από @ 12/05/2015 10:22 πμ.


Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα... Το γεγονός ότι με το κείμενο μπορεί να συμφωνήσει μεγάλο μέρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς είναι κακό.. Ιστορικά δεν έχει αποδειχθεί οτι κομουνιστές κ αναρχικοί έχουν συμπλέυσει για την αντίσταση στον καπιταλισμό ε; Τότε σύντροφοι γιατί οι αναρχικοί πηγαίνουν σε γενικές απεργίες αφού ειναι κάτι που οι κομμουνιστές και οι αριστεροί εν γένει συμφωνούν; Ωπ....!!!! Δεξιά διολύσθηση σύντροφοι!!! Βέβαια ο αντιφασισμός δεν είναι θέση... Είναι κοινός εχθρός... ενώ ο καπιταλισμός όχι ε; Και τέλος για να αποσαφινιστεί και κάτι... Εδώ υπάρχει κριτική όχι στην ανάλυση, αλλά στα θεωρητικά εργαλεία της ανάλυσης... Ο αναρχικός, ο κομμουνιστής κτλ φαίνεται από τη στόχευση που έχουν οι πράξεις του. όχι από τα εργαλεία του.. Χμμμμμ... αυτοί που είναι σπίτι τι πράξεις έχουν να παρουσιάσουν πέρα από την "ακαδημαϊκή" (αστειέυομαι) κριτικη;

από @the papas and the skrapas 12/05/2015 10:53 πμ.


βρε συ με το ! καλά τα λες αλλά η αριστερά εν γένει τέτοιες μπαρούφες δε λέει.. η κυβέρνηση (της αριστεροδεξιάς ) τα λέει αυτά.. ;)

από βαλκυρία 12/05/2015 11 πμ.


φίλε/η καρακάξα ότι η επιθυμία να "στοχεύσεις"(what?) "στη συνείδηση του κόσμου" (τώρα ο λαός έγινε κόσμος, καλά το πάτε) με βάση αυτό που θέλει να ακούει ο κόσμος για να του γίνεις αρεστός είναι "πολιτική" όπως λες, θα έλεγα όμως ότι δεν είναι απλά πολιτική, αλλά καθαρός πολιτικαντισμός, και μάλιστα έξυπνος, συριζέικος. Εϊναι ο ίδιος πολιτικαντισμός που σου δίνει την ικανότητα να μετέρχεσαι επιχειρημάτων (κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνεις την παράγραφο 4 που γράφω παραπάνω, και επιμένοντας να μη διαβάζεις την αμέσως επόμενη) του τύπου ότι λέω τάχα στους αναρχικούς να διαβάσουν βιβλία του σεκ. Αυτό που λέω είναι ότι η εθνικοσταλινική ανάγνωση του ιμπεριαλισμού είναι τόσο γελοία κι απλοϊκή που θα αρκούσε να της αντιπαρατεθεί η αντίστοιχη τροτσκιστική.

Πάμε παρακάτω. Λέτε και ξαναλέτε να διαβαστεί το κείμενο του Μεριζιώτη. Δεχόμενος ότι ο Μεριζιώτης είναι κάποιου είδους αυθεντία, μπήκα στον κόπο και το έκανα. Και ω του θαύματος ανακάλυψα, μεταξύ πολλών αντιφατικών, και αυτό: "Η ρητορική περί ανεξαρτησίας, ελευθερίας και εθνικής ενότητας γίνεται προκάλυμμα για τις δραστηριότητες των καινούριων εξουσιαστών και όπλο για τη συντριβή της εργατικής τάξης, των αγροτών και των φτωχών." Αυτά τα γράφει για τους λαούς (άντε πάλι) υπό ιμπεριαλιστική κατοχή, και για τις "εθνικές" και "φυλετικές" μειονότητες που επαναστατούν.

Έτσι πρώτα πρέπει να πείτε σε ποια κατηγορία ανήκει ο ελληνικός λαός, ώστε να δικαιολογείται όλος αυτός ο ξεσηκωμός των ομάδων σας (με την ανάλογη κειμενογραφία) για πορεία προς την γερμανική πρεσβεία. Είναι ή δεν είναι η "Ελλάς" στην ΕΕ, κομβική χώρα για την Ευρώπη και τον δυτικό (ιμπεριαλιστικό) κόσμο, και ακόμη όλες αυτές οι βάσεις, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, το μακελειό στο αιγαιο στους μετανάστες την κατατάσσει στις επιτιθέμενες ή στις αμυνόμενες; Απαντήστε: Πίνουμε ή δεν πίνουμε (με το πρώτο πληθυντικό εννοώ, επειδή είστε και μπουνταλάδες, πρώτα τους αστούς και μετά μεγάλα κομμάτια των εγχώριων εκμεταλλευόμενων) για κάποιες εκατοντάδες χρόνια το αίμα κάποιων μη δυτικών εκμεταλλευόμενων, ζούμε ή δεν ζούμε με τους πόρους τους και με την δική τους δυστυχία; Ακόμη και να ήταν η "Ελλάς" στις αμυνόμενες (τραβώντας το απ'τα λαφαζανικά και ραχηλικά μαλλιά), αυτό και πάλι δεν δικαιολογεί το αντι-γερμανικό νταβαντούρι σας. Εκτός κι αν μου πείτει ότι η ελληνική άρχουσα τάξη είναι απ'τη φύση της καλη αλλα αναγκάζεται να κάνει ανήθικα πράγματα γιατί είναι εξαρτημένη σε άλλες, εγγενώς ανήθικες.  Τώρα αφού απαντήσετε σε αυτό, και αφού ξαναδιαβάσετε το παραπάνω απόσπασμα από το θρυλικό κείμενο του Μεριζιώτη, πρέπει να πείτε υπό ποιες προϋποθέσεις θα δικαιολογούσατε μια συμμαχία των εργατών με την εγχώρια αστική τάξη.

Λοιπόν ναι, ιμπεριαλισμός υπάρχει, αλλά υπάρχει μόνο ως ψευδής συνείδηση, ως ιδεολογία, που το τσάκισμά της δεν το βοηθά μια πορεία "ενάντια στην πρόσδεση της ελληνικής άρχουσας τάξης στο γερμανικό κεφάλαιο", και η παραφιλολογία σας που υπονοεί την ύπαρξη καλύτερων και χειρότερων κεφαλαιοκρατών. Οποιαδήποτε σκέψη εδαφικοποιείται σε εθνικές ή άλλες ταυτότητες πέραν αυτών που κωδικοποιεί - πάντοτε αστάθμητα - η συνθήκη της καταπίεσης από την εξουσία, ενισχύει πραγματικά την τελευταία.

από @μηδενιστης 12/05/2015 11:02 πμ.


Εγω αντικοινωνιστης ειμαι και μηδενιστης. Το κειμενο ισχυει οτι θα μπορουσε να ειναι εξωκοινοβουλευτικου κομματος της πατριωτικης αριστερας. Και τι εγινε? Καναν μια κινηση που τη επελεξαν και στρατηγικα αντικειμενικα σωστη ηταν. Το κειμενο και η ολη λογικη της ενεργειας μου ειναι ξενη αλλα αυτο τι σημαινει; Θα κανουμε εδω συζητηση για τις ανακοινωσεισ του κκε μ-λ ή αντιστοιχων κομματων? Ποιο το νοημα? Το προβλημα ειναι οτι για μια ενεργια λογω της κουλτουρας των social media πλεον ακολουθει δεκαπλασιος ογκος σχολιων και κριτικης. Ελεος δηλαδη. Αυτο κανανε,αυτο γουσταρανε. Ας τα πουμε ο καθενας με τη παρεα του. Οχι ανωνυμα απο εδω να εξυπηρετει ο καθενας τα πολιτικαντικα συμφεροντα του ή τη χολη του. Με ολες τις ενεργειες πια το ιδιο γινεται. Πρεπει να ξεκολησουμε με.την κουλτουρα της ευκολης κριτικης που δυστηχως ανεξαρτητα τασης ολοι εχουμε πεσει μεσα στη παγιδα της. Και διαδικτιακοι τσαμπουκαδες ειναι πραγματικα γελιοι ποσο μαλλον για τετοια ζητηματα. Ας κανει ο καθενας τη φαση του και ας ασχολουμαστε με αυτην αντι να κριτικαρουμε ολα τα αλλα. Μια ενεργεια και μετα τονοι ξινιλας απο ολους. Μονο εγω το βλεπω υπερβολικο και σπαστικο? Εχει ο καθενας γνωμη για την απεργια πεινας,για το ανταρτικο και για τα παντα...ελεος ρε παιδια..δεν εχει την ιδια βαρυτητα ο λογος ενος δραστη με ενος θεατη ανεξαρτητα τασης και αντιληψης. Εφτασα στο σημειο να ενοχλουμε με κειμενο κριτικης στο βοξ. Δηλαδη η κατασταση εχει ξεφυγει...

...

από @ 12/05/2015 11:23 πμ.


το δικό μου ζήτημα (και φαντάζομαι πολλών άλλων) δεν είναι τόσο το τι λέει το κείμενο, όσο το τι δεν λέει. Ο 1563668 με εξέφρασε σε μεγάλο βαθμό. Το κείμενο "ξενίζει" γιατί για κείμενο που έχει υπογραφές αναρχικών έχει ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, οι οποίες είναι πασιφανές ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού για να υπάρξει συνυπογραφή.

Η αναφορά ενός μέρους μόνο της αλήθειας είναι ψέμμα. Δεν γίνεται ρε σύντροφοι να απουσιάζει η λέξη ΣΥΡΙΖΑ από το κείμενο, το κυβερνόν κόμμα είναι. Δεν γίνεται να μη γίνεται αναφορά στη συνέχεια του κράτους. Δεν μπορείς να μη μιλήσεις για εκλογικές αυταπάτες στις οποίες επανειλημμένα έχει υποπέσει ο "ελληνικός λαός" έστω και σε συνθηματολογικό επίπεδο. Και ναι, η αναφορά στην ντόπια μεσαία επιχειρηματικότητα (δεν είναι μόνο οι εφοπλιστές) δεν είναι θέμα πληρότητας του κειμένου, είναι θέμα ΑΡΧΗΣ, γιατί αλλιώς φαίνεται πράγματι σαν να είναι ο μοναδικός εχθρός μας όχι το μεγάλο, αλλά το τεράστιο κεφάλαιο. Ολα τα παραπάνω είναι φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας (αφού αυτή μας ενδιαφέρει να πιάσουμε) και άπτονται ευθέως του ζητήματος που αναλύεται στο κείμενο.

Για να το συνοψίσω: Οι ενέργειες μου άρεσαν σε τρομακτικό βαθμό. Είναι πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της χώρας. Και οι δύο εταιρείες είναι προκλητικά στο απυρόβλητο εδώ και δεκαετίες, πράγμα εξωφρενικό αν αναλογιστεί κανείς την ισχύ και την επιρροή τους. Επίσης είμαι ενθουσιασμένος από αυτήν την προσπάθεια του χώρου να φύγει από το σκέτο μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι και να μιλήσει με ΤΑΞΙΚΟ, ναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΤΙΚΟ και ναι ΕΡΓΑΤΙΣΤΙΚΟ λόγο, καλά κάνει και μακάρι να έβρισκε μιμητές. Και θέλω να θυμήσω ότι σε άλλους τόπους και χρόνους οι αναρχικοί τους μεγαλοαστούς τους κρεμούσαν από τα καμπαναριά.

Το κείμενο όμως ρε παιδιά. Αν έλειπαν οι υπογραφές δεν θα προέκυπτε απο πουθενά ότι έχει αναρχικούς. Πουθενά όμως

από @@ 12/05/2015 11:49 πμ.


Αφού είσαι αντικοινωνιστής και μηδεντιστής απ όσο λες,τι ακριβώς κάνεις σε αυτό το φόρουμ και ασκείς κριτική στην κριτική;Γιατί δεν είσαι σε ένα φόρουμ όπου θα είσαι μόνος σου και να συζητάς με τον εαυτό σου ως κατά της κοινωνίας.Αυτό εδώ το σαιτ απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο,άρα σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.Αφού έφτασες σε σημείο να σε ενοχλεί όπως λες η κείμενο με κριτική στο Κ*ΒΟΞ φαντάσου γενικότερα την πολιτική σου διάυγεια και σίγουρα της πράξεις σου απέναντι στον εαυτό σου και τους γύρω σου.

!!

από @ 12/05/2015 11:51 πμ.


Δηλαδή το να γραφτούν πραγματα που μπορούν να συσπειρώσουν 20 ανθρωπους και από 5 να υπάρξει κάτι που είναι 25 είναι κακό... Το να παραμένετε 5 αν ανοίκετε σε καμία συλλογικότητα και δεν είσθε επαναστατικά άτομα (πόσο μη αναρχικό άραγε), είναι το αρνητικό... Γιατί άραγε οι 5 συνεργαστηκαν με αλλους 5 για να κάνουν μια δράση που χρειάζεται 10 είναι κακό; Α ναι επειδή δε συνεργάστηκαν με τα επαναστατικά άτομα (πραγματικά πόσο μη αναρχικό) που προφανώς στις 12 ξύπνησαν γιατί ... (ας μη το αναλύσουμε αυτό). 'Ομως τα εναναστατικά αυτά άτομα αντε κ ομάδες ήταν (το πιό πιθανό... αν μερικοί δεν ήταν ας συγχωρέσουν) στην γιορτή της μαστούρας όταν οι άλλοι ετοίμαζαν δράσεις και όταν στον ασπρόπυργο εργάτες ήταν τραυματισμένοι από εργατικό "ατύχημα". Και στην τελική το παραμυθάκι ότι το κείμενο χωρίς υπογραφές δε θα προέκυπτε από πουθενά ότι έχει αναρχικούς το λενε αυτοί (οι αναρχικοί κ εντελώς φιλικά) που δε θα έκαναν ποτέ αυτή τη δράση....

από ταξικη παλη 12/05/2015 12:14 μμ.


Το σχολιο του "βοξιτη" ειναι ενδεικτικο της συμμοριτικης λογικης και ιδιοκτησιας που επικρατει σε ορισμενα κομματια του "χωρου".  

Γενικοτερα, η ιστορια επαναλαμβανεται ως φαρσα, και η στιγμη που καποιοι αυτοαποκαλουμενοι αναρχικοι ανακαλυψαν θεωριες για τον ιμπεριαλισμο-χωρις μιση κριτικη ταξικη προσεγγιση,απλα πετανε ενα "ντοπιο κεφαλαιο" ετσι για το ξεκαρφωμα, ειναι πραγματικα μια στιγμη ιστορικης φαρσας.

από @ 12/05/2015 12:36 μμ.


Φοβάμαι ότι πέσατε σε μεγάλη παγίδα σύντροφοι. Μια παγίδα στην οποία παρόλα τα λάθη του ο αναρχικος χώρος δεν είχε πέσει μέχρι τώρα.Το κείμενο σας και η πορεία στη γερμανική πρεσβεία (γιατί οχι άραγε στην βουλή των εθνικών αγωνιστών του ΣΥΡΙΖΑ;) μου φέρνουν πράγματα στο μυαλό που δεν θα ήθελα.. Δεν θα ακολουθήσω. 

από Α. 12/05/2015 1:31 μμ.


Η απάντηση ορισμένων στην κριτική που γίνεται είναι το φοβερό επιχείρημα "εσείς που διαφωνείτε να πάτε να κάψετε κάδους στη Στουρνάρη".

Θα σας σοκάρω, αλλά εκτός από εσάς και τους πολεμιστές των κάδων υπάρχουν κι άλλοι. Και γενικά αυτή τη νοοτροπία ότι όποιος δεν είναι μαζί μας και δεν ακολουθεί τυφλά τις υποδείξεις μας, είναι με τους άλλους, καλό θα ήταν να τη δείτε λίγο.

από @μακινα 12/05/2015 1:51 μμ.


Ειναι απο τις συζητησεις εδω μεσα που με πιανει λιγουρα να απαντησω σε ολα. Αλλα η λιγουρα πνιγει, οποτε ενα ενα και διασκορπα.

Δεν θα πω για τις ψευτοαπειλες των βοξιτων, δεν πιστευα ποτε οτι ασχολιοντουσαν πολιτικα με κατι πιο αναβαθμισμενο απ την εικονα της βιας. Μια εικονα που δεν θα μπορεσουν να στηριξουν και για πολυ.

Εν τω μεταξυ, ουτε το ιδιο το βοξ δεν θα πιστευε οτι θα λεγε τετοια πραγματα πριν παντρευτει με την κοκκινη γραμμη.

Μια κοκκινη γραμμη που εχει την ηγεμονια αναμεσα σε ολη την συμπραξη αυτη, καθως κατεχει παραλληλα επαρκη εικονα βιας και "εξεζητημενου" πολιτικου περιεχομενου συναμα. "Εξεζητημενου" για τον συγκεκριμενο κυκλο.

Προσωπικα και συλλογικα θα σαμποταρω την πορεια και το πολιτικο πλαισιο που εχει μπει λεζαντα. Και θα το σαμποταρω στον απολιτικ κοσμο της γειτονιας και της δουλειας μου, ως κατι εξωγενες του λεγομενου αα χωρου, που δυστυχως ως εικονα μας συμπυκνωνει στον βωμο του θεαματος.

από @βον φαν 12/05/2015 2:11 μμ.


Μιλαγα σημερα το πρωι με ενα συναδελφο στη δουλεια για το τσιρκο που εχει στηθει. Εξωκοινοβουλιο αυτος, δικη του εμπνευση η λεξη τσιρκο. Συζητουσαμε στην αρχη πως το κκε δηλα δηλα απεσυρε την αναλυση περι ιμπεριαλισμου, μυριζοντας οτι ουτε μαρκετιστικα δεν μπορει να πιασει πλεον στην ελλαδα της αμερικης.

 

Επειτα, λεγαμε για το πως καποια βαμμενα κρυφοσταλινια οπως η πτερυγα λαφαζανη, ο οποιος φροντισε να προχθες να κανει μια ηρωικη υποκλιση στον ρωσο απεσταλμενο, ή οπως καποιοι με επιρροες απο "πρωην" σταλινικους, οπως η κοκκινη γραμμη, επιθυμουν ανοιχτα (η οχι) την συνεργασια με τον Πουτιν. Βαζαμε το χερι μας στη φωτια για του λογου το ακριβες.

Απορειας αξιο θα ηταν, στην ιδια γραμμη σκεψης, πως κανεις απο αυτους που καλουν δεν εχουν κανει αναφορα στο ανοιγμα της ρωσιας στην ελλαδα, στις ελληνορωσικες σχεσεις εν γενει, αλλα δεν ειναι τελικα. Διοτι τα παιδια δεν βαζουν κατευθυνση χωρις στοχευση. Δεν λενε εναντια στον γερμανικο κεφαλαιο τελος. Λενε, ή μαλλον δεν λενε δημοσια αλλα και ο πιο χαζος εχει πιασει το νοημα, οτι δεν θελουμε "ευρωπαικη ηγεμονια", θεμουμε "ρωσικη χρηματοδοτηση" ως αμεση λυση στην πολιτικη λιτοτητας.

Επειδη καποιοι απ οτι φαινεται το νοημα δεν το βρηκαν ποτε σε αυτους τους κυκλους οργανωσης και δρασης. Με ολες τις αδυναμιες που χαρακτηριζουν αυτον τον πολιτικο χωρο ετσι. Αυτοι να κατσουν να δωσουν κανενα παραδειγμα στους υπολοιπους απο αυτα που μαθαν για το τι σημαινει οργανωση, μιας και το μαθαν προσφατα και καλα καναν, και οχι να πανε τη φαση 20 χρονια πισω.

..

από @.P 12/05/2015 2:29 μμ.


απο τις αρνητικες αντιδρασεις στο κειμενο φαινεται ποσο μεγαλη επιδραση ειχε η αυτονομια στους αναρχικους στην ελλαδα. το κειμενο μια χαρα αναρχικο ειναι...

από @μορντορ 12/05/2015 2:47 μμ.


Για αυτους που υπερασπιζεστε την πορεια στην πρεσβεια:

Εχει πολυ πλακα που η γραμμη υπερασπισης σας ειναι οτι σας λεμε εθνικιστες, ποιους εσας που ειστε τοσο ντουροι και μεσα σε ολα, καθως βαλατε τους εαυτους σας σε συγκριση με ολα τα υπολοιπα αγωνιζομενα κομματια.

Εχει πλακα που προσπαθειτε να ενοχοποιησετε αυτους που σας κατακρινουν με την κατηγορια ταμπου του χωρου: "..με λες πατριωτη δηλαδη?!?"...

ΟΧΙ. Δεν σας λεμε πατριωτες με τα καραγκιοζιλικια που βαζετε για πολιτικο πλαισιο. Ουτε ρατσιστες σας λεμε, κυριοι του βοξ, για την ρατσιστικη αφισα που ειχατε βγαλει για τα μεταναστευτικα ρευματα.

Δεν σας λεμε ετσι επειδη οντως δεν ειστε αυτοτελως πατριωτικα ή ρατσιστικα υποκειμενα. Αλλα επειδη το στιγμα που δινετε με το λογο σας ειναι πατριωτικο. Δεν μας ενδιαφερει στην τελικη τι ειστε και τι δεν ειστε, φροντιζετε να το βροντο-φωναζετε συχνα.

 

Και το στιγμα που δινετε ειναι οχι αισχος, αλλα πολεμιο στα ταξικα χαρακτηριστικα που εχουμε καταφερει να βαλουμε σφηνα εως τωρα.

Σας κατηγορουμε ανοιχτα, οτι με το πλαισιο που βαζετε εγειρετε το πατριωτικο ιδεωδες. Συσπειρωνετε γυρω απτην εθνικη ταυτοτητα, με κινητηριο δυναμη την ιδια την πραγματικη ταξικη καταπιεση. Μαλλον θεωρειτε οτι θα κανετε σοδισμο ετσι, αλλα προφανως δεν εχετε διαβασει καλα την ιστορια της αριστερας στην ελλαδα.

Στρεφετε ολο το κεντρο βαρους απο την αναδειξη την καθημερινης καπιταλιστικης σχεσης με τα αφεντικα μας, στη ιδια την επικαιρη αντιγερμανικη μαστιγα που αντιπαλευεται τις πραγματικες ταξικες αντιθεσεις.

 

από @καρακαξα 12/05/2015 2:51 μμ.


Βαλκυρια απο πολιτικαντισμό τα πας πολύ καλύτερα από ότι φαίνεται.. Σε πειράζει το λαός, σε πειράζει το κόσμος, αλλά στα συνθήματα "η αλληλεγγύη το όπλο των λαών" όλα είναι μια χαρά. Όπως επίσης όταν γράφονται αναρχικά κείμενα για την κοινωνία.. Ο λαός είτε το θέλετε είτε όχι έχει ιστορικά ταξικό πρόσημο. Η κοινωνία όμως είναι όλα τα στρώματα.. Οπότε ας σκεφτούν καλύτερα όσοι σκίζουν τα αναρχικά τους ιμάτια, πόσες φορές η αναρχία χρησιμοποιήσε τον όρο κοινωνία αντί για λαός με τον φόβο μην την χαρακτηρίσουν κκε ή αριστερή και κατέληξε να χρησιμοποιεί διαστρωματικές εκφράσεις καθαρά αντιταξικές...Άραγε το κείμενο του γουρνά το διάβασες? Από εκεί τι μπορείς να βρεις να κόψοράξεις να μας πεις?

Τώρα για τον πολιτικαντισμό. Καλώς ή κακώς φίλε μου η επανάσταση θέλει κόσμο. Η ιστορία αυτό έχει δείξει. Και ο κόσμος που κάνει τις επαναστάσεις, επίσης έχει δείξει η ιστορία ότι δεν παλεύουν όλοι για τα ίδια μάξιμουμ ιδανικά, αλλά συσπειρόνονται για έναν κοινό σκοπό - εχθρό. Για αυτόν τον λόγο και η επανάσταση είναι διαρκής και όχι 2 ημερών και ξημερώνουμε στην αναρχία. Τώρα αν εσένα σου φαίνεται πολιτικαντισμό το να λες ακριβώς ενάντια σε τι είσαι και ποιος ακριβώς είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σου τώρα, σου φαίνεται πολιτικαντισμός, εμένα πολιτικαντισμός μου φαίνεται να ακούω αοριστολογίες περί αντικρατισμού,αναρχίας, κομμουνισμού ή οποιοδήποτε άλλο γενικό τσιτάτο.. Η στρατηγική ξαναλέω, θέλει μεθοδικότητα και βήματα. Αν δεν μπορείς να ορίσεις τους στόχους σου συγκεκριμένα, μάλλον πρέπει να βρεις να κάνεις κάτι άλλο στη ζωή σου ή να διαβάσεις κανένα βιβλίο παραπάνω..Εκτός και αν νομίζουν κάποιοι ότι ο μεγάλος στόχος αυτή την περίοδο πρέπει να είναι η ρήξη της κυβέρνησης του σύριζα και όχι το αν θα υπογραφεί ένα ακόμα μνημόνιο το οποίο το υπογράφουν δυο μπάντες.. Νομίζετε ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι να ρίξουμε τον σύριζα από κυβέρνηση για να μην υπογραφτεί νέο μνημόνιο? Αν πέσει ο σύριζα τι θα γίνει μετά εκτός από εκλογές? Ο στόχος μας πρέπει να είναι ενάντια σε όσους επιβάλουν αλλά και υπογράφουν αυτή τη συμφωνία. Ο στόχος πρέπει να είναι ενάντια στο να γινόμαστε οικονομικός σάκος του μποξ είτε της ε.ε είτε της γερμανίας είτε του σύριζα είτε οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης. Μόνο όταν αυτό μπει σαν προοπτική στο μυαλό του κόσμου, θα μπορούμε να μιλάμε για επαναστατική συνείδηση. Γιατί τότε η συνείδηση αυτομάτως θα κρίνει τις πράξεις και δεν θα στέκεται ούτε στις αυταπάτες περι σύριζα ούτε οποιουδήποτε άλλου. Η στοχοποίηση μόνο του σύριζα είναι τελείως κοντόφθαλμη και ξεκομένη από την έννοια της στρατηγικής.. Στόχος είναι να μην φάμε καπέλο για άλλα 10 χρόνια σύντροφοι. Και αυτός ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί με οποιονδήποτε τρόπο και οποία κυβέρνηση και αν είναι πάνω. Και σε αυτό ακριβώς πρέπει να εστιάσουμε τη σκέψη  του λαού αντί να του λεμε για τις γενικές αντιφάσεις ενός κόμματος που μετά από ένα νέο μνημόνιο μάλλον θα καταρρεύσει σύντομα.. Δεν μας ενδιαφέρει είτε υπάρχει δεξιά, αριστερή, αριστεροδεξιά κυβέρνηση.. Μας ενδιαφέρουν τα συμφέροντα της τάξης και τίποτα παραπάνω. Το μόνο ενδιαφέρον που έχουμε για τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους, είναι το πως εμάς θα μας επηρεάσουν σε ζητήματα καταστολής και συνείδησης του κόσμου. Όλοι οι κυβερνόντες του αστικού κοινοβουλίου, τον ίδιο θεο θα εξυπηρετούν για πάντα. Και αυτός ο θεός είναι το κεφάλαιο και η τάξη του.

Επίσης το αντιιμπεριαλιστικό δεν είναι σταλνινικό όπως εύκολα μπορεί να έμαθες στους πρώτους μήνες σου στην αναρχία χωρίς να έχεις διαβάσει κανένα βιβλίο.. Δεύτερον, οι μισοι λένε ότι οι σύντροφοι είναι συριζαίοι ενώ η ίδια η πολιτική γραμμή του σύριζα από το '80 μέσω του Μηλιού έχει απορρίψει την αντι-ιμπεριαλιστική ανάγνωση. Την εποχή που το κκε έλεγε για αντιιμπεριαλισμό ενώ τώρα θεωρεί την ελλάδα ιμπεριαλιστική χώρα...

Τρίτον, το αν είναι η ελλάδα ιμπεριαλιστική χώρα είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο οι αυτόνομοι μέσω της αοριστολογίας τους και του ψευτογηπεδικού λόγου που βγάζουν στις αφίσες (αλλά ποτέ στον δρόμο) έχουν επηρεάσει την αναρχία η οποία μια σοβαρή ανάλυση για το αν είναι η όχι η ελλάδα ιμπεριαλισιτκή δεν έχει.Η μόνη ίσως προσπάθεια για "σαοβαρή" ανάλυση περί ιμπεριαλισμού της ελλάδας ήταν το "τα μυστικά του βούρκου" των αυτόνομων όπου σχεδόν όλα είναι αντιγραφή από άποψη άλλου συγγραφέα... Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο κάποιοι καταλήγουν να παραπέμπουν σε κείμενα σεκ, κκε ή δεν ξέρω και γω τι άλλο για να επιχειρηματολογήσουν. Όποτε μας βολεύει το κκε είναι αυθεντία και το επικαλούμαστε αόριστα για να πούμε ότι έχουμε δίκιο και όποτε όχι είναι σταλινομούλαρα..Και φυσικά το γεγονός ότι στην ελλάδα υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις του νατο και της αμερικής, μόνο στο επιχείρημα περι "ιμπεριαλιστικής ελλάδας" δεν συνυγορούν..

Τώρα σχετικά με τις συμμαχίες με την αστική τάξη.. Ο μπόμπολας τι είναι ρε παιδιά που έγινε αποκλεισμός? Η συγκέντρωση που καλουν στην ένωση ελληνικών τραπεζών τι είναι ρε παιδιά? Συμμαχίες με την αστική τάξη?Οι μόνες συμμαχίες που θα πρέπει να γίνουν είναι μεταξύ των αντιδραστικών αριστερών και αναρχικών ρευμάτων όσο και αν δεν μας αρέσει αυτό.. Καμία επανάσταση δεν έγινε με καθαρά ιδεολογικά πρότυπα και όποιος την ονειρεύεται... δεν ξέρει πολύ καλά τι λέει η ιστορία για αυτό..

Η συμμαχία με τον σύριζα από που προκύπτει? Ο σύριζα είναι ενάντια στο γερμανικό κεφάλαιο ή τη γερμανία? Πραγματικά είστε τόσο τηλεορασάκιδες και χαζοί ώστε να πιστεύετε κάτι τέτοιο? Τώρα αν κάποιος φοβάται μην τον χαρακτηρίσουν συριζαίο πραγματικά είναι πρόβλημα δικό του. Αν οι πράξεις του και ο λόγος του δεν είναι ξεκάθαρα σε βαθμό που τέτοιες αμφιβολίες να διαλύονται, μάλλον πρέπει να εξετάσει αυτά τα δύο αντι να προσπαθεί με τσιτάτα "σκατά στον σύριζα" να αποβάλει την στάμπα του συριζαίου.. Η φοβάστε ότι ο λαός αν πεινάει θα κατηγορεί μόνο τους γερμανούς ή την αστική τάξη και όχι τον σύριζα? Ο λαός όταν πεινάει σύντροφοι, η ιστορία έχει δείξει ότι στοχεύει στον πιο άμεσο και εύκολο στοχο και δεν τον ενδιαφέρει τι ψήφισε προχθές.. Οπότε οι εκλογικές αυταπάτες που λένε κάποιοι ας τις κρατήσουν για τις προεκλογικές αφίσες. Δεν γίνεται να μπαίνουν σε ένα καζάνι όλα τα ζητήματα που έχει ανοίξει ο ριζοσπαστικός χώρος (από κεφάλαιο, αστική τάξη, μέχρι αντισεξισμό και αντισπισισμο).. Όταν πας για τα πολλά, χάνεις και τα λίγα και η στόχευση είναι πιο θολή και από μύωπα με 13 βαθμούς μυωπία..

Όσο για τον ταξική πάλη που δεν βλέπει ούτε μισή ταξική προσέγγιση, μάλλον πλησιάζει τους 15 βαθμούς μυωπία ή μάλλον (ακόμα πιο πιθανό) δεν διάβασε κανένα κείμενο..

από @Προλε κουλτουρ 12/05/2015 2:58 μμ.


Αν την πορεια την καλουσε το ΕΠΑΜ, που θα ηταν και η λογικη απαντηση σε ενα αναλογο κουιζ, τοτε θα συζηταγαμε τα χαρακτηριστικα της αντισυγκεντρωσης.

Θα συζηταγαμε δηλαδη αν θα ειχε πολιτικα νοημα να συγκρουστουμε στο δρομο, η απλως να εμποδισουμε την παρελαση που θα καναν.

Αν νομιζετε οτι επειδη το κανετε εσεις, με το ονοματακι που εχετε χτισει και ειστε και περηφανοι γι αυτο τρομαρα σας, δεν θα κριθειτε κανετε τραγικο λαθος. Δεν εννοω την κριτικη του ιντιμιντια, εννοω αυτη που ρχεται και δε φτανει. Αυτη που δημιουργει εσωτερικες τασεις σε εναν πολιτικο χωρο και αυτη που εξωστρακιζει πολιτικα.

Ο καθενας κανει τις επιλογες του. Συζηταμε ξανα αν αποφασισετε να αποληγηθειτε δημοσια, ειδαλλως ας τραβηξουμε ο καθενας τη γραμμη του. Την κοκκινη γραμμη του αμα λαχει.

από @βαρελάς 12/05/2015 3:43 μμ.


Πραγματικά η κακοήθια ορισμένων έχει ξεφύγει εδώ μέσα.. Τι έγινει σύντροφοι, τελείωσαν τα πολιτικά επιχειρήματα και το ρίξαμε στη λάσπη και πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα?

Επιχειρήματα για αυτά που λέει το βοξ έχετε ή απλά γενικολογίες για το ποιος την έχει μεγαλύτερη την πολιτική ανάλυση έτσι γενικά και αόριστα θα λέτε? Επιχειρήματα για το ότι την ηγεμονία σε όλο αυτό την έχει η κόκκινη γραμμή έχετε? Επιχειρήματα για το ότι η κόκκινη γραμμή θέλει ρώσικο καπιταλισμό και εξάρτηση έχετε? Διυλίζετε τόσο πολύ τον κόνωπα θολωμένοι από την κακία σας ορισμένοι, που στο τέλος θα μας πείτε ότι οι σύντροφοι είναι πράκτορες νεοναζί του μιχαλολιάκου...Φαίνεται πως για κάποιους όταν στερεύουν τα επιχειρήματα, πρέπει οι ομάδες να δηλώσουν υπακοή και να υπογράψουν σε ευαγγέλιο των "αντι" προταγμάτων ένα ένα αλλιώς υπάρχει σοβαρή υποψία ρεφορμισμού για τους ιερο εξετεστές της επανάστασης...

Πραγματικά μαζευτείτε και βάλτε έστω ένα πολιτικό επιχείρημα αντί για λασπολογίες αν διαφωνείτε αντί να λέτε ότι λιγουρεύστε να επιχειρηματολογήσετε αλλά το μόνο που λέτε στο τέλος είναι ότι θα σαμποτάρετε την πορεία..

από Α 12/05/2015 4:16 μμ.


Μπήκαν και οι αυτόνομοι (οι οποίοι δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την αναρχία...) παλι να βγάλουν την χολή τους για συγκεκριμμενες πολιτικές ομάδες που δεν υποστηριζουν τα ''ανθελληνικά μπαχαλα παντου'' και που δεν φωνάζουν μεχρι να κλεισει η φωνή τους ''σκατά στην ελληνίδα μάνα'' κλπ ρατσιστικά ... Από την άλλη μπαίνουν και οι μαυροι λύκοι, αυτοί που τσακωνονται με τους καδους και η μπατσοι δεν τους δίνουν πλεον καμια σημασια, αλλα τρεχουν και 50 αν σκασουν 2 μηχανακια Δ, αυτοί που βεβαια έχουν σκοράρει 1000 (με αριστα το 100) στο αναρχόμετρο που εχουν κρυμμενο στο στρατηγείο του βουνου, από όπου κατεβαίνουν απλα και μονο για να σχολιάσουν στο facebook (καθωτι μεγαλες περσονες με υπερεπαναστατικα προφιλ, απορω πως ξεφευγουν απο τις μυστικες υπηρεσιες με τετοια επαναστατοσινη) και στο indymedia τις δρασεις άλλων ομάδων.

Βέβαια η δραση στην Siemens και στον Μπομπολα κανει κακο στον χωρο, όχι δρασεις πχ καταληψης Νομικής με ψηρισμα σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο, καψιμο βιβλίων και λοιπων καγκουριών... Αλλά για αυτό ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ, γιατι κανει τζιζ, ετσι και αλλιως δεν μας νοιαζει η εικονα του χωρου στην κοινωνια και παραεξω και το να κερδισουμε κοσμο, φτανουμε εμεις οι 1000 (????? ας πούμε) που τρεχουμε και οι χιλιαδες περιφερειακοι που τρεχουν γυρω γυρω στα παρτυ και μας ενισχυουν οικονομικα, ετσι δεν ειναι ''συντροφοι''? 'Ετσι και αλλιως με αυτη την τακτική, όχι επανάσταση, ουτε εξεγερση δεν ειμαστε ικανοι να κανουμε... Γιατί η τακτική (και οχι ο τακτικισμός) και η  οργανωση κανει τζιζ, δεν πρεπει να υπαρχει, μην γινουμε και ΚΚΕ (τωρα που ειπα οργανωση θυμηθηκα και καποιους που ειχανε ζητησει οργανωμενες περιφρουρησεις απο ολες τις ομαδες σε συννενόηση για ολες τις πορειες, που φυσικα παλι απατο ειχε παει, ποιοι να ηταν αραγε παλι....). Ουτε να μιλησει καποιος επιτελους για θεματα εκτος των πολιτικων κρατουμενων και των μεταναστων, θα ασχολουμαστε τωρα με την ΕΕ, τη Γερμανια, την Αμερική, τον Μπόμπολα, τον Βαρδινογιάννη, είναι δυνατον επαναστάτες άνθρωποι?Η προσφορά στο ευρυτερο κινημα και στην κοινωνία (στον λαό που ολοι εσείς κραζετε καθως προφανως και θεωρείτε τα μούτρα σας μια πεφωτισμένη κάστα που δεν ανήκει σε αυτη την πλεμπα) κρινετε εκ του αποτελέσματος και μακροπρόθεσμα. Το ποιοι προσφερουν(!@#%$%^%$) στο παρεακι τους και στους 50-100 που συμφωνουν να κραζουν τα παντα, και ποιοι προσφερουν σε ευρυτερα κομματια παιζωντας συνεχως τον κωλο τους φαινετε, κρινετε, εκτιματε και μεσοπροθεσμα και υποστηριζετε από πολλούς... Αφήστε τα ''μπρατσα'', τις ''μαφιες'' (γιατι και με αυτες παλι οι ιδιοι τα βαλανε και φαγανε και σφαίρες Κ*Β) και λοιπες πίπες γιατί απλά την εμμονή σας δείχνετε και το πόσο ιδέα δεν έχετε με το τι συμβαίνει.... Αυτοί που έχουν μάτια βλέπουν και ολοι γνωριζουν τι γινετε. Συνεχιστε με τις καφενειακες σας συζητησεις, μονο γελιο προσφερετε....

από @σαμπο-ταζ 12/05/2015 4:28 μμ.


Δεν καταλαβαινω γιατι σε καποιους φαινεται περιεργο που θα σαμποταριστει η πορεια. Αφου δεν ειναι απλα οτι διαφωνουμε, ειναι οτι εναντιωνεται πολιτικα στην εννοια του ταξικου αιτηματος.

 

Και δηλαδη αν ειναι ιμπεριαλισμος αυτη η ανατιμηση που βιωνουμε, τοτε αυτο που βιωνουν οι λαοι της μεσης ανατολης τι ειναι? Ολοκαυτωμα?

 

Αν δεν ειναι αυτα στις πολιτικες σας προτεραιοτητες, ποια ειναι?

Θελετε να βγειτε στο προσκηνιο, το καταλαβαινω, αλλα με αυτην την ατζεντα? Αυτο σας εχει μαθει η εμπειρια σας? Δεν μπορειτε δηλαδη να οργανωσετε μαχητικα τον αγωνα εναντια στα ντοπια αφεντικα και τους διαχειριστες τους, οπως τοσα χρονια?

από Κομουνιστής 12/05/2015 5:51 μμ.


Αν κατάλαβα καλά το σχόλιο του «βοξίτης (1563630)» , λέει ότι όποιος διαφωνεί εδώ και ειδικά όποιος έρθει και θέσει την κριτική του σε μια ανοικτή διαδικασία, συνέλευση κτλ (εκτός indymedia) «θα έχει να κάνει μαζί τους»! Σωστά;

Αποτελεί η τοποθέτηση αυτή συλλογική θέση της ομάδας/ομάδων που καλούν;

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό, για να δούμε και εμείς οι «αντιφρονούντες» τι μέσα θα χρησιμοποιούμε (και τι μέτρα θα πάρουμε) για να διαφυλάξουμε την σωματική μας ακεραιότητα, στην περίπτωση που μπούμε στον πειρασμό να κάνουμε την βλακεία να εκφράσουμε ελευθέρα την άποψη μας…

Συνεπώς, δεν θα κάνω κριτική στο κείμενο αν πρώτα δεν απαντηθεί η ερώτηση μου. Δεν θα δεχτώ, το δικαίωμα στην κριτική να αποτελέσει προϊόν της ανωνυμίας του διαδικτύου…

Υ.Γ1. Θα ήθελα να πω προληπτικά (αφού βλέπω πως σε όποιον διαφωνεί καταλογίζεται συγκεκριμένη ατζέντα συμβάντων), ότι δεν καίω κάδους στην στουρνάρι.

Υ.Γ1. Αναφορικά με όσους κατηγορούν το κείμενο για Λενινιστική στροφή, θα τους πρότεινα να διαβάσουν Λένιν.

από @πατερ-ταξιμετρο 12/05/2015 6:27 μμ.


Ο άλλος λέει ότι η πορεία εναντιώνεται στο ταξικό αίτημα.. Και όχι μόνο δεν μπαίνει στον κόπο να μας αναλυσει τι εννοεί (άραγε εννοεί ότι οι σύντροφοι είναι υπερ της αστικής τάξης?) αλλά μας λέει ότι πρέπει να πουν για τους λαούς της μέσης Ανατολής.

Μάλιστα...

Έχουμε και λέμε λοιπον: Πρέπει οι σύντροφοι που καλούν στη γερμανική πρεσβεία

α) είτε άμεσα να ανακαλέσουν και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη γιατί κλείνοντας την ελλάκτωρ διέπραξαν συμμαχία (!) με την αστική τάξη και κλείνοντας τη siemens γίνανε ρατσιστές και φιλοσυριζαίοι. Επίσης επιβάλονται 15 μετάνοιες στο "δράσε ή σκάσε" ή στο βιβλίο με τα ποιήματα του ρένζο νοβατόρε μπας και γλιτώσουν από τον πέλεκυ της αναρχικής ιεράς επαναστατικής εξέτασης

β) είτε να βάλουν στην αφίσα τους και στο πρόταγμα τους τα εξής:

    -Σκατά στο σύριζα (με μεγάλα κεφαλαία γράμματα)

   - Αντικρατικό πρόταγμα

   - Αντισεξιστικό πρόταγμα

   - Αντιαμερικάνικο (αλλά όχι πολύ, μην μας πουν και κκε) πρόταγμα

   - Αντιελληνικό πρόταγμα (ε όχι και πατριώτες! σκατά σε όλους εκτός από το ισραήλ ε σύντροφοι της αυτονομίας?)

   - Αναρχικό πρόταγμα (κάτι για την επανάσταση και την αναρχία θα γίνει δεκτό)

Και φυσικά  το δρομολόγιο να περάσει από

   - Φυλακές κορυδαλλού (μην ξεχνάμε τους φυλακισμένους)

   - Βουλή για μπάχαλα και μπογιές (να καει να καει)

   - Κάποιο μεγάλο πολυκατάστημα να σπάσουμε (γιατί ο μπόμπολας είναι μικροεπιχειρηματίας, πάμε σε κανένα συνοικιακό κωλόαφεντικό)

   - Και επουδενί στα γραφεία  της γερμανικής πρεσβείας

 

Φυσικά ο λαός έχει κοντή μνήμη αλλά μάλλον κάποιοι σύντροφοι ακόμα πιο κοντή...

Όταν πέφτανε σφαίρες στην οικία του γερμανού πρέσβη και έμπεναν αυτά τα ζητήματα, δεν είχαμε πρόβλημα (σφαίρες, επανάσταση και γαμώ)..

Όταν ο Γουρνάς έβαζε πριν 2 βδομάδες τα ίδια ζητήματα σχετικά με στρατηγική και έθιγε κιολας το ζήτημα της πατρίδας, πράγμα που κανείς από τους συντρόφους δεν έβαλε, δεν μίλησε κανείς (εντάξει είπαμε σφαίρες, επανάσταση και γαμώ)

Όταν η 17Ν έβγαζε φουλ πατριωτικό λόγο, κανείς δεν είχε πρόβλημα (σφαίρες επανάσταση και γαμώ) και ούτε ακόμα έχει πρόβλημα να τους αποκαλεί συντρόφους

Όταν γινόνται εκδηλώσεις για ΕΤΑ ή IRA κανείς δεν έχει πρόβλημα

 

Όταν όμως κάποιες πολιτικές ομάδες οι οποίες δεν ρίχνουν σφαίρες, μας τη βαράει που μας ξεβολεύουν από την ευκολία του πολιτικού φάσματος της αναρχίας και ξυνίζουμε τα μούτρα μας και τους αποκαλούμε πατριώτες, φασίστες, κκεδες του 80, συριζαίοι, ρεφόρμες, νταβατζίδες, εχθρούς κλπ κλπ. Και όχι μόνο αυτό αλλά αν πουν και καμιά κουβέντα παραπάνω, ετοιμάζουμε την ταμπέλα του "τραμπούκου και σταλινικού" να κοτσάρουμε στα παραπάνω (άλλοι ρίχναν ξύλο στα αμφιθέατρα με όσους διαφωνούσαν σύντροφοι μην τα ξεχνάμε)... Με λίγα λόγια τα όπλα δικαιολογούν οποιαδήποτε πολιτική πατάτα και αν πει κανείς και η αναρχία χειροκροτάει.. Όταν όμως κάποιος με πρόσωπο και δράση στα πολιτικά δρώμενα πάει να βάλει κάτι νέο και να μας ξεβολέψει...... ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑ ΜΕ ΤΗ ΛΑΣΠΗ!

 

από @Αντριλα 12/05/2015 6:35 μμ.


Συγγνωμη αν κανω ορθογραφικα λαθη, απλα τρεμουν τα χερια μου απο  τις απειλες που εκτοξευονται.

Μαλλον τα παιδια απ το Βοξ προσβληθηκαν που τους ειπανε ουρα. Αλλα τι περιμενανε μετα απο τοσα χρονια μηδενικης εμπειριας στην ταξικη αναγνωση?

Πραγματι δηλαδη η κοκκινη γραμμη καταλαβαινω γιατι βαζει το συγκεκριμενο πλαισιο. Αλλα θα ηθελα να ξερα, θα ηθελα να δω με τα ματια μου: τις εσωτερικες διαδικασιες σε ολες αυτες τις αναρχικες συλλογικοτητες οταν η κοκκινη γραμμη τους εφερε το σκεπτικο της. Δεν ειναι δυνατον να ειδατε λεξεις οπως λαος και ιμπεριαλισμος και να μην τσινισε το αναρχο-ιδεωδες σας.

Το ανεκδοτο συνεχιζεται, μιας και θεωρειτε οτι οποιος στεκεται πολιτικα εναντιον σας ειναι ειτε μπαχαλος της νομικης, ειτε υστερικος "αυτονομο-ανθελληνας".

Μεχρι και η αριστερα γελαει με το πλαισιο και σεις φαντασιωνεστε εχθρους.

Οσο για τα 140.000 ευρω που λετε, λογικο αφου βαζετε 2,5 ευρω τη μπυρα. Αντε τωρα που μπηκατε με τα μπουνια στον ταξικο ανταγωνισμο βαλτε τη 5 ευρω. Να κοβετε αποδειξη ομως, να γεμισει κανα ταμειο να σταματησουμε να γονατιζουμε στη γερμανικη επελαση.


Ας δούμε τι λέει και ένας ακόμη πατριώτης, σταλινικός, συριζαίος, ρεφορμιστής μέσα από τα λευκά κελιά σύντροφοι...

Αποσπάσματα από εδω: https://athens.indymedia.org/post/1543393/

Οι υπογραμμίσεις δικές μου

"Υπάρχει σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία για την Αναρχία να υπερβεί τη δικιά της κρίση, τα δικά της αδιέξοδα. Γαλουχημένη σε ένα περιβάλλον που τα προτάγματα της αντικαθεστωτικής Αριστεράς ενάντια στον ιμπερεαλισμό, την πάλη των τάξεων ξέφτιζαν και έφευγαν από το προσκήνιο του αγώνα και τη θέση τους έπαιρνε η ευρωπαϊκή Αυτονομία με τα προτάγματα παρέμβασης σε επιμέρους κοινωνικά ζητήματα, ακολουθεί εδώ και χρόνια μια πορεία στο περιθώριο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ως γνήσιο παιδί της ευρωπαϊκής Αυτονομίας ανήγαγε την πολιτική σε δαιμόνιο που ταυτίζεται με την εξουσιαστική παιδεία."

"Είναι, όμως, σημαντικό να κατανοήσουμε το εύρος αυτής της επίθεσης, ανεξάρτητα από την αλλεργία που παθαίνουμε όταν ακούμε τον όρο «έλληνας». Γιατί η αλήθεια είναι ότι τα μνημόνια επιβλήθηκαν στους λαούς της Ευρώπης για να πλήξουν τους αδύναμους, τους φτωχούς οι οποίοι πάντα πληρώνουν τις πολιτικές του κεφαλαίου. Όμως, επίσης αλήθεια είναι ότι η ίδια η Τρόικα οριοθέτησε αυτήν την επίθεση διαχωρίζοντας με σαφήνεια το πρόγραμμα της Ελλάδας από τα υπόλοιπα του Νότου. Έκανε μια επίθεση ειδικά απέναντι στον ελληνικό λαό και μάλιστα διατρανώνοντάς το σε όλο τον πλανήτη. Το γεγονός ότι οι δικές μας απαντήσεις δεν ορμώνται από πατριωτικό ενθουσιασμό απέναντι στις ξένες δυνάμεις που επιβουλεύονται τον τόπο μας, καθώς πολύ σωστά έχουμε πετάξει στα σκουπίδια τέτοιες προσεγγίσεις, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις πραγματικότητες της επίθεσης του εχθρού που μέρος της έχει σαφώς σοβινιστικά και ανθελληνικά χαρακτηριστικά."

"Η κυβέρνηση Σύριζα δεν μπορεί να ταυτιστεί με τις προγενέστερες. Ακόμα κι αν αναγκαστεί να καταλήξει στις ίδιες επιλογές, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, η ταύτιση τουλάχιστον αυτή τη στιγμή είναι μια πολύ επικίνδυνη ατραπός για το χώρο μας. Δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή στη νέα κυβέρνηση, αλλά όχι ακολουθώντας τη στρατηγική του ΚΚΕ που όταν αντιπολιτεύεται τους φασίστες κάθεται στ' αβγά του κι όταν αντιπολιτεύεται την κεντροαριστερά τον τσιμπάει μύγα. Είναι πολύ καθοριστικό να βρούμε τη σύνδεση που υπάρχει στον αγώνα ενάντια στην Τρόικα, που είναι κατεξοχήν υπαίτιος για τα δεινά μας, με το διαχρονικό αγώνα ενάντια στο κράτος και σε μία νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Αριστεράς που αυτοπροσδιορίζεται ως αντιμνημονιακή και ετοιμάζεται να υπογράψει νέο μνημόνιο."

"Αν στην προηγούμενη δεκαετία μπορούσε να δικαιολογηθεί μια κουλτούρα ρηγμάτωσης μέσω τοπικών παρεμβάσεων ή ενασχόλησης με ζητήματα όπως ο καταναλωτισμός, το θέαμα, η σεξουαλική απελευθέρωση, σήμερα μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσαν να ειδωθούν."

"Είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες του αγώνα σε εναρμόνιση με τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Τα μεγάλα ζητήματα της εγχώριας κρίσης, αλλά και τα γεωπολιτικά που συνδέονται με αυτά. Η κοινωνία απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα, απαντήσεις στα ερωτήματά της, στα διλήμματα που έχουν τεθεί, στα αδιέξοδα που συναντά."

"Αυτός ο λαός εμπνέεται από οράματα, κινητοποιείται από ιδέες αλλά εμπιστεύεται και προχωράει πάνω σε σίγουρους δρόμους. Θέλει οι προτάσεις που ακούει να είναι χειροπιαστές, ρεαλιστικές. Να έχουν συνάφεια με την καθημερινότητά του. Ως αναρχικοί έχουμε ρίξει όλο το βάρος της απεύθυνσής μας στο οραματικό στοιχείο της θεώρησής μας."

"Αυτό το όραμα είναι απαραίτητο για να ζεσταίνει τις καρδιές μας, να διατηρεί τη φλόγα στο βλέμμα μας και να κεντρίζει την προσοχή του συνομιλητή μας. Είναι απαραίτητο, για να δίνει την επαναστατική προοπτική στη σημερινή δράση μας, για την εναρμονίζουμε με τη στόχευση σε μια κοινωνία δίχως κράτη και εξουσία. Δεν αρκεί όμως για να συζητήσουμε σοβαρά αυτή τη στιγμή με τα σημερινά δεδομένα την οργάνωση μιας κοινωνικής επανάστασης στον τόπο μας που θα είναι βιώσιμη. Γιατί ο ρεαλισμός μιας επανάστασης στην Ελλάδα, δυστυχώς, προϋποθέτει και φύλαξη συνόρων από ενδεχόμενες στρατιωτικές απειλές (δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, Τουρκία, ISIS...) κι ένα υποτυπώδες νόμισμα, για να εξυπηρετεί τις εισαγωγικές ανάγκες του λαού (εκτός αν κάποιος νομίζει ότι γίνεται πόλεμος χωρίς πετρέλαιο) ή το συναλλαγματικό απόθεμα του τουρισμού (εκτός αν απαγορεύσουμε τον τουρισμό ή ταΐζουμε τζάμπα τους Γερμανούς που αγαπούν τα νησιά μας) και στρατιωτικοποιημένες πολιτοφυλακές που θα αναλάβουν την υπεράσπιση της επανάστασης και την ασφάλεια του λαού (εκτός αν πιστεύουμε ότι η διάχυση του διαφωτισμού στους λαούς της Ν.Α. Μεσογείου είναι τέτοια που θα επιλύονται άμεσα και πολιτισμένα όλες οι αντιδικίες)."

"Το λάθος που έκανε ο «χώρος» να μην παρέμβει πολιτικά με όλες του τις δυνάμεις και συντονισμένα στις πλατείες των αγανακτισμένων, τότε που τα αφτιά του κόσμου είχαν ξεβουλώσει, οι καναπέδες των μικροαστών είχαν αδειάσει και ο οργή περίσσευε, θα πρέπει να μας διδάξει κάτι. Τότε βρίζαμε τους αγανακτισμένους ότι δεν ήταν αναρχικοί. Περιμένουμε πρώτα να γίνει η κοινωνία σαν κι εμάς και μετά να αξιώσουμε την απεύθυνσή μας. Αν δεν είναι αυτό ελιτισμός, τότε τι είναι; Η κοινωνία διψάει για λύσεις και προτάσεις κι εμείς απαντάμε με οραματικά, σχεδόν «μεσσιανικά» προτάγματα περί παγκοσμιοποίησης της αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών."

"Δεν μπορεί το γήπεδο της ΑΕΚ να είναι τον Ιούνη του 2014 πιο σημαντικό ζήτημα από την ψήφιση του νόμου για τις φυλακές τύπου Γ. Ούτε και οι φυλακές τύπου Γ σήμερα πιο σημαντικές με την έννοια της αποκλειστικής ενασχόλησης με αυτό από την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη και τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Δεν πρέπει να μηδενίζουμε τίποτα ούτε ξαφνικά να αποσύρουμε τις τοπικές μας παρεμβάσεις και τους δεσμούς που έχουμε συνάψει με την κοινωνία. Ευτυχώς είμαστε πολλοί και ικανοί να έχουμε πολύπλευρες δραστηριότητες. Όμως αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον ενός ολόκληρου λαού θα καθορίσουν ταυτόχρονα και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και όχι το αντίστροφο."

από @τζενι μποτσι 12/05/2015 6:49 μμ.


Γιατι ολοι αυτοι που εναντιωνονται σε ολο αυτο, ειναι με τον γουρνα η την 17Ν και το πιπιλατε τοσην ωρα? Προφανως και οχι. Ουτε με την 17Ν ουτε με τον γουρνα, ουτε με το ενοπλο γενικα και ακριτα.

Και μην γκρινιαζετε εσεις που ειστε οι μεγαλυτεροι χειροκροτητες. Απο τηλεφωνικη επικοινωνια σε εκδηλωση και απο εκδηλωση στο ποτε πορδησε ο ταδε ενοπλος.

Ειναι μαλλον επειδη χωρισατε τα τσανακια σας με τον μαζιωτη στην προσφατη απεργια, το γυρισατε σε αντι-ιμπεριαλιστικη συμμαχια με την κοκκινη γραμμη. Αλλαξατε καναλι και βαλατε καζακη, δηλαδη.

από ψάλτης 12/05/2015 7:21 μμ.


"Ο λαος ως εννοια εχει ξεκαθαρα ταξικο προσανατολισμο, μιας κ με την λεξη λαο δεν νομιζω οτι καποιος εννοει πισινες κ κοτερα, με την λεξη κοινωνια εννοουμε ολοκληρη την ελληνικη κοινωνια αλλα εκει δεν εχω δει κανεναν να τρελαινεται."

Αν τελείωσες με τα θρησκευτικά σου καθήκοντα απέναντι στο Γουρνά και το θρησκευτικό σου εκστασιασμό για το κάλεσμα, μήπως θα μπορούσες τώρα να μου εξηγήσεις, αφού η έννοια "λαός" έχει ξεκάθαρα ταξικό προσανατολισμό, η έννοια "τάξη" τι ακριβώς προσανατολισμό έχει; Αν είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για   "πάλη των τάξεων" και να μιλάμε για "πάλη των λαών"...Καλό κι αυτό.

Δλδ, όταν οι πολιτικάντηδες λαϊκιστές ξεκινούσαν τις ομιλίες τους με το περίφημο "Ελληνικέ λαέ", αναφερόντουσαν στην εργατική τάξη; Όχι τπτ άλλο, αλλά δε βγαίνουν οι αριθμοί των προβάτων που βέλαζαν, για εργατική τάξη. Ήταν πολύ περισσότερα...


Κανείς δεν είπε σύντροφοι πως ο Γουρνάς ή ο Μαζιώτης είναι το ευαγγέλιο κανενός..

Απλά είναι τουλάχιστον ύποπτο, μερικοί να εμφανίζονται μόνο όταν συγκεκριμένες ομάδες κάνουν πολιτικές κινήσεις (όποιες και αν είναι) και τον υπόλοιπο καιρό να σφυρίζουν αδιάφορα σε πιο "ακραίες" απόψεις.. Είναι τουλάχιστον ύποπτο για το κατά πόσο μερικοί έχουν αγνές πολιτικές διαφωνίες ή κάτι παραπάνω (προσωπικό)

από LibComm 12/05/2015 9:13 μμ.


 

Κάποιοι έχετε ξεφύγει απ'όλες τις πλευρές. Κάποιοι έκαναν μια κίνηση και καλούν ανοικτά σε άλλη. Έγραψαν για αυτή τους την επιλογή, την υπερασπίζουν και κάποιοι που την αποδέχονται σαν σημαντική θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για πορεία. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα, και μάλιστα αφού είναι αρκετές οι συλλογικότητες γιατί αντιμετωπίζεται η κριτική ατομικά και εκ μέρους ενός εκ των υποκειμένων; Αλλά και κάποιοι κάνουν κριτική, οι ατομικιστές, οι αναρχο-κομμουνιστές, οι αυτόνομοι, οι αντεξουσιαστές, οι πατριώτες αντικαπιταλιστές, οι κοινωνικοί και οι αντικοινωνικοί, ... NO PROBLEM MAN! Kάποιοι συμμετέχουν, κάποιοι όχι, κάποιοι ακολουθούν, κάποιοι κάνουν κάτι άλλο, κάποιοι λένε πράσινο, κάποιοι λένε κόκκινο. Θεωρητικά αν επιλέξουν κάποιοι κάτι πολιτικά άστοχο και κατακριτέο θα μάθουν από αυτό, αλλά και οι υπόλοιποι θα μάθουν γι αυτούς που επιλέγουν να κάνουν μια τέτοια λανθασμένη κίνηση και την επόμενη φορά θα το σκεφτούν καλύτερα πριν πάρουν φόρα να στηρίξουν ότι τρέχει στο ιντιμίντια. Έτσι πάει, εξέλιξη και ωρίμανση, διαλεκτικά και ωραία. Αν είχαν αμφιβολίες ως προς την πρόταση τους θα καλούσαν ευρύτερα την συνδιαμόρφωση της κίνησης ώστε να ακουστούν εκεί οι κριτικές και να συνδιμαρφωθεί αλλιώς το πλαίσιο. Πιθανά δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν κάτι τέτοιο. Η πρωτοπορία μέσα σε ένα κίνημα είναι ένα ρίσκο που οδηγεί στο να βρεθείς μπροστά από όλους και να ηγηθείς ή να βρεθείς μόνος σου και ξεχασμένος.

Προσωπικά και λόγο της πατριωτικής λαϊκίστικης αριστεράς που ηγείται της Ελληνικής κοινωνίας και βασίζεται αφενός σε έναν "Αντι-Γερμανισμό" και αφετέρου σε ένα "εξευγενισμένο μη-διευθαρμένο" καπιταλισμό, θα απέφευγα κάθε κίνηση προς τέτοια υποκείμενα. Υπάρχουν πολλά περισσότερα και σημαντικότερα (μεγαλύτεροι εργοδότες εντός των συνόρων) υποκείμενα και κάθε ένα από αυτά έχει ιστορία διαφθοράς και διαπλοκής η οποία όμως δεν είναι πιασάρικη επί του παρόντος. Αλλά σημαντικότερο όλων των υποκειμένων είναι το κράτος (και σαν εργοδότης) που βάση της υπεκφυγής της κρίσης (σαν φυσικό φαινόμενο που είναι) έχει βάλει μια κοινωνία στη σειρά και την χτυπάει σαν τον σαδιστή Γκεσταπίτη τους υποτελείς του. Δηλαδή, για να μην μακρηγορώ, δε φταίει η καημένη η Ζίμενς και η Άκτωρ, η ΜοτορΟίλ και η ΕΛΠΕ, η Alpha και η Peiraios, που είναι αυτό που είναι (κερδοφόρες εταιρείες εντός καπιταλισμού που στηρίζει το κράτος) αλλά αυτό το κράτος που τους παρέχει την δυνατότητα να κάνουν αυτό που κάνουν πάνω απ'την κοινωνία. Κι αυτό το αστικό καθεστώς είναι υπό την ηγεσία κάποιων συγκεκριμένων. Οι αστοί δεν καταλαβαίνουν από τέτοιου είδους "συμβολικές" πράξεις, από άλλου είδους καταλαβαίνουν, τα πιόνια τους (πολιτική ηγεσία) μόνο επηρεάζονται από τέτοιες μαζικές κινήσεις. Δηλαδή την βρίσκω άστοχη την κίνηση αλλά δε με χαλάει και τόσο να τα βάλω με τις συλλογικότητες που το έκαναν. Μακάρι να γινόντουσαν πολλά και να είχαμε ποιοτική επιλογή.

 

από @ 13/05/2015 12:08 πμ.


Μια χαρα ευστοχη είναι η κινηση σε siemens αι ελλακτωρ και η πορεία που καλείται στην πρεσβεια.

Μια προτροπή μονο στις ομαδες στους συντροφους που καλουνε. Πάτε να κανετε κατι που γεννα ελπίδες σε πολλούς. Για να το πετυχετε πρεπει να παραμεινετε ανοικτοι και ενωτικοί. Ακομα και προς τον ταλαιπωρο ψηφοφορο του συριζα που βλεπει με τρόμο τις ελπίδες του για ουσιαστική αλλαγή μεσω της κοινοβουλευτικης οδου, να διαψευδονται. Ειδικα σε αυτόν. Μην γινετε ποτε σεχταριστες, "εμεις εμεις οι μονοι συνεπεις" και ελιτιστες όπως τόσοι άλλοι στον χωρο.

 

 

 

από @μια άλλη 13/05/2015 12:19 πμ.


Αυτό εδώ το νήμα έχει εξελιχθεί (ως συνήθως) σε κουβάρι που δεν καταλήγει πουθενά.

Ας αφήσουμε στην άκρη την εμπάθεια (ή τη ζήλεια;) πολλών για το ΒΟΞ (και όχι, δεν συμμετέχω σε αυτό) που σαν απατημένες σύζυγοι περιμένουν στην γωνία να κράξουν για το οτιδήποτε. Κουράγιο στους συντρόφους, σε πολλούς έτυχαν ξινές πεθερές.

Έπειτα έχουμε ένα συνοθύλευμα κριτικών από πολλές μπάντες, αλληλοαναιρούμενων βέβαια εν πολλοίς.

Έχουμε και λέμε και όσους ξεχάσω μέσα σε αυτό το χάος να γράψουν ακόμα ένα ακατάληπτο κείμενο από κάτω να τους προσθέσω στην συνέχεια:

- κριτική κάνουν διάφοροι πολύυυ ταξικοί (αναρχικοί; κομμουνιστές; κάτι άλλο; απροσδιόριστο αυτό), οι οποίοι είναι πιο ταξικοί ακόμα και από την ίδια την εργατική τάξη. Αυτή η στάση είναι τουλάχιστον γραφική για ένα χώρο που (στο μεγαλύτερο κομμάτι του στην μεταπολιτευτική Ελλάδα) την ταξική πάλη την ανακάλυψε περίπου το 2007. Είναι όμως και μια παιδική αρρώστια που παθαίνει γενικά κάθε νεοφώτιστος. Η ταξική πάλη όμως εκφράζεται με πολλούς τρόπους πέρα από την οικονομική πάλη (μισθός, εντατικοποίηση κλπ).  Σε τελική ανάλυση, για όσους από τους πολύ ταξικούς συντρόφους ξενίζονται που η πορεία αναφέρατια ως αντιιμπεριαλιστική και όχι ως αντικαπιταλιστική, να θυμίσω μόνο τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του Λενιν για τον ιμπεριαλισμό ως ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού.

- κριτική κάνουν επίσης διάφοροι σύγχρονοι θεωρητικοί του αναρχισμού. Πρώτον, λέω αναρχισμού και όχι αναρχίας διότι πρόκειται προφανώς περί αθεράπευτων ιδεολόγων με την θεολογική έννοια. Δεύτερον, πρόκειται περί σύγχρονων θεωρητικών διότι οι "αρχές" και τα "προτάγματα" του αναρχισμού τα οποία επικαλούνται ως αξιώματα για να αποδείξουν ότι το κάλεσμα δεν ταιριάζει σε αυτά τα αξιώματα είναι αποκλειστικά δικής τους εμπνεύσεως με βιβλιογραφία σε αφίσες και κείμενα του αναρχικού κινήματος της τελευταίας εικοσαετίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους γνωστούς έλληνες αναρχοαναρχικούς η οποίοι εξασκούν ένα κίνημα δικής τους εμπνεύσεως. Καλή τύχη εύχομαι.

- κριτική κάνουν ορισμένοι βασιζόμενοι στο Λένιν και εν ολίγοις μας λένε ότι δεν είμαστε αρκετά ή σωστοί λενινιστές. Το ζήτημα με πολλούς σύγχρονους λενινιστές είναι ότι "διαβάζουν" το Λένιν και όλη την μαρξιστική φιλολογία γενικότερα με αθεράπευτο σχολαστικισμό. Κάθε κείμενο που έγραψε ο Λένιν, ένας τρομερά δραστήριος επαναστάτης, δεν αποτελεί στίχο από το Κοράνι. Πρέπει να "διαβάζεται" μέσα στο ιστορικό πλαίσιο που γράφηκε. Η ρώσικη επανάσταση να θυμίσουμε δεν διεξήχθη στις πύλες των εργοστασίων με αίτημα το μισθό.

- κάπου εκεί εμφανίζονται και κάνουν κριτική οι τροτσκιστές οι οποίοι πέρα από τον Πουλίοπουλο παρέλειψαν δυστυχώς να παραπέμψουν και στον Στίνα και να μας επαναλάβουν πόσο προδοτικό ήταν το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ για την εργατική τάξη επειδή σήκωσε όπλα απέναντι σε γερμανούς εργαζομένους (κι ας ήταν ναζί). Με τέτοια μυαλά δεν περιμένει κανεις κάτι παραπάνω, αλλά να προσέχουν οι αναρχικοί τις συναναστροφές μαζί τους γιατί το α αντί αντικαπιταλίστα αυτοί το τραγουδάνε με άλλο ρυθμό από αυτό που πιθανόν περιμένουν. 

- κριτική κάνουν επίσης οι αυτόνομοι, οι οποίοι είναι αυτόνομοι, αυτά λένε πάντα, ο άμεσος κίνδυνος για την εργατική τάξη είναι η πιθανή επέμβαση του ελληνικού ιμπεριαλισμού στην Αλβανία.

- κριτική κάνουν ορισμένοι πασιφιστές, αρνητές από θέση του ένοπλου, απολογητές του τέλους της ιστορίας και του ιμπεριαλισμού, μηδενιστές (που δεν μπορούν να διανοηθούν ότι υπάρχει κάτι πέρα από τον εαυτό τους) και λοιποί άλλοι με τους οποίους δεν νομίζω αξίζει να ασχοληθεί κανείς.

Το μεθοδολογικό χάσμα μεταξύ της ανάλυσης του καλέσματος και πολλών πλευρών της κριτικής που ασκείται είναι τέτοιο που δεν μπορεί στα σοβαρά να διεξαχθεί καμία συζήτηση.

Έπειτα υπάρχει μια προφανής διαφορά πολιτικής στόχευσης κάθε πλευράς: άλλος θέλει να διαφυλάξει ανέγγιχτο αυτό που ήξερε τόσα χρόνια η αναρχία (λες και ότι δεν κινείται μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει), άλλος φοβάται την ενσωμάτωση και προτιμά την απραξία και την ζύμωση, άλλος ετεροπροσδιορίζεται σε τέτοιο βαθμό (λχ ανάλογα με το ποιό κόμμα είναι στην κυβέρνηση) που αδυνατεί επί της ουσίας να έχει αυτόνομη πολιτική γραμμή.

 

Από την άλλη υπάρχει η πρωτοβουλία του καλέσματος που στοχεύει στην ενεργοποίηση όσο πλατύτερων κομματιών των από κάτω είναι δυνατό, στην ριζοσπαστικοποίηση τους μέσα από τον αγώνα και στην γείωση του κινήματος μέσα στα λαικά στρώματα, οπως το αντιλαμβάνομαι.

 

Διαλέγει ο καθένας και παίρνει και ταμείο κάνει η ιστορία.

 

Από μόνο του το κάλεσμα μπορεί να ανοίξει μια πολύ σοβαρή συζήτηση σχετικά με την σημερινή διάταξη του ιμπεριαλισμού, την ανασυγκρότηση του κινήματος στην Ελλάδα και την στοχοθεσία του, την οικοδόμηση ενός πραγματικού-υλικού ταξικού στρατοπέδου για τις άμεσες μάχες που πρέπει να δοθούν. Όμως φαίνεται από όσα γράφηκαν τελευταία ότι τέτοια συζήτηση δεν υπάρχουν οι ικανότητες, οι δυνατότητες και η πολιτική διάθεση να διεξαχθεί από όσους ασκούν κριτική σε αυτό το (υπό)επίπεδο.  

Για όλους τους άλλους και για τροφή για σκέψη δίνω μερικά λινκ με ενδιαφεροντα στοιχεία:

Ας πάρουμε για παράδειγμα υπόψη μια κυβερνητική θέση των ΗΠΑ για την διαπλοκή των συμφερόντων ΗΠΑ - ΕΕ - Γερμανίας σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα:

http://www.usnews.com/opinion/blogs/world-report/2015/03/04/bailout-extension-doesnt-allay-fears-that-greece-eurozone-could-split

http://fortune.com/2015/03/09/greece-debt-crisis-russia/

Πολλά περισσότερα θα μπορούσαν να εκτεθούν για τον ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ. Εδώ μόνο ένα παράδειγμα σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ και ένα παράδειγμα ανάλυσης του ρόλου της Γερμανίας στην διαχείριση της Ευρωκρίσης (από ενωσιακό think tank):

http://www.capital.gr/newsTheme.asp?id=2172539

http://www.capital.gr/newsTheme.asp?id=2282930

 

 

από @ΑΣΠΑΣΙΑ 13/05/2015 9:50 πμ.


΄Δεν έχω να πω τίποτα για την ανάλυση, διότι φαντάζομαι πως έχει βρεθεί ένας συμβιβαστικός δρόμος ανάμεσα στις ομάδες που υπογράφουν το κείμενο. Έχω όμως να πω πως η κίνηση των δύο αυτών καταλήψεων είναι πρωτοφανής μαγκιά. Οι πιθανότητες να συλληφθούν και να ξυλοκοπηθούν οι συμμετέχοντες στην κατάληψη ήταν πάνω από 90% -κατά την γνώμη μου- και απορώ πώς τα κατάφεραν. Αυτό που δεν έκαναν ποτέ τα αριστερά κόμματα, το έκαναν οι αναρχικοί.

    Και πράγματι, οι καπιταλιστές είναι εχθροί μας. Είναι μία ολόκληρη τάξη, όμως αποτελούνται από μονάδες που δρουν και διακρίνονται η μία από την άλλη, γι αυτό το χτύπημα μεμονωμένων μονάδων είναι σωστή κίνηση, εξατομικεύσει την απειλή του ανταγωνιστικού κινήματος.  Και ναι, ο Μπόμπολας ιδιαιτέρως, που έχει καπελώσει όλη την κοινωνία με τα δημόσια έργα του, τις διασυνδέσεις του με τους πολιτικούς και τα κανάλια του που προσπαθούν χρόνια τώρα να μας πείσουν πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τον νεο-φιλελευθερισμό (το γνωστό Τ.Ι.Ν.Α. δόγμα), είναι ο νούμερο ένα ζημιογόνος παράγοντας για το σύνολο του πληθυσμού. Το νούμερο δύο είναι η Ζήμενς, κι αυτή για τα δημόσια έργα που έχει αναλάβει, τις υπερτιμολογήσεις μέσα τους και τις διασυνδέσεις τόσο με τις δικές μας κυβερνησεις, όσο και με την κυβέρνση της Μέρκελ & την Ντόιτσε Μπάνκ, κλπ. Νομίζω πως εξαιτίας του διπλού "χτυπήματος" το μήνυμα πηγαίνει πολύ καθαρά στους πολιτικούς και καπιταλιστές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

   Με αυτές τις δύο καταλήψεις ακυρώνεται η φήμη πως οι αναρχικοί κάνουν μόνο ανέξοδες αναλύσεις κι ανούσιες καταλήψεις που απλώς δημιουργούν ενόχληση στις μεγάλες μάζες, και καταρρίπτεται ο μύθος πως τους αληθινά μεγάλους δεν τους αγγίζει κανείς και τους τρέμουν όλοι -όχι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και οι πολίτες- διότι περιβάλλονται από στρατιές σεκιούριτυ, θα τρέξουν αμέσως τα ΜΑΤ, κλπ. Στα παρεθόν ήδη η Κερατέα μας έδειξε πως τα ΜΑΤ νικιούνται και με αντίσταση μιας κοινότητας μπορούν να ακυρωθούν πολιτικές αποφάσεις και νόμοι. Στην συνέχεια οι αγανακτισμένοι μας έδειξαν ότι οι λαϊκές συνελεύσεις έχουν αποτέλεσμα. Αυτό το σημερινό μας δειχνει ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν είναι τόσο προστατευμένες όσο πιστεύουν, επομένως αφήνει πισω του μια παρακαταθήκη σημαντική. 

  Ελπίζω πως οι κινήσεις αυτές θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν. Νομίζω ότι μπορούν να συσπειρώσουν γύρω τους πολλούς ανθρώπους και να ανοίξουν το ανταγωνιστικό κίνημα προς τον πολύ κόσμο. Δίνουν ένα σαφές μήνυμα, "εμείς λέμε πως ο εχθρός είναι αυτός (μεταξύ άλλων), ποιός θέλει να τον πολεμήσει;". Κι από εκεί και πέρα, ο καθένας που μπαίνει σε κάποια δράση, ακόμα κι αν δεν συνεχίζει, τουλάχιστον δεν θα βρίζει αυτούς που μάχονται. 

...

από (!) 13/05/2015 10:10 πμ.


Επιτέλους μια σοβαρή απάντηση, από κάποιον που φαίνεται ότι έχει περισσότερη επαφή με το κείμενο που καλεί στην πορεία.

 Οπότε αν τα βάλουμε όλα μαζί, όσοι δεν συμφωνούν με το κάλεσμα είναι εκτός από: αδιάβαστοι, ανόητοι, του καναπέ, μπάχαλοι, ανύπαρκτοι, εμπαθείς και: γραφικοί με το ταξικό, αθεσράπευτα ιδεολόγοι με τον αναρχισμό, σχολαστικιστές με τον Λένιν, τροτσκιστές, αυτόνομοι, πασιφιστές γιατί δεν συμφωνούν με την ένοπλη πρωτοπορία(!) και τέλος κολλημένοι και φοβικοί, να τολμήσω να προσθέσω κι έναν χαρακτηρισμό που δεν διατυπώθηκε ως τέτοιο, αλλά υπονοήθηκε/σχηματοποιήθηκε με διαφορους τρόπους, αντιδραστικοί.

Συνεπώς σε σχέση με αυτό: "Από την άλλη υπάρχει η πρωτοβουλία του καλέσματος που στοχεύει στην ενεργοποίηση όσο πλατύτερων κομματιών των από κάτω είναι δυνατό, στην ριζοσπαστικοποίηση τους μέσα από τον αγώνα και στην γείωση του κινήματος μέσα στα λαικά στρώματα" ας αποδεχτούμε ότι το κάλεσμα έχει αποτύχει παταγωδώς, όλοι αυτοί αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των πλατύτερων κομματιών στα οποία απευθύνεται.

Θα έλεγα πως μετά από όλα αυτά δεν γεννά καμία αμφιβολία πως αυτοί που επιχειρούν να αποτελέσουν μια πεφωτισμένη πρωτοπορία είναι πολύ δυσαρεστημένοι με τον ανόητο λαουτζίκο, ή αλλιώς τις αδρανείς μάζες ή ο,τι άλλο.

Αχ όποιος κάθεται σ´ αυτό το θρόνο της ευφυίας, της γνώσης, της πραγματικής και μόνης αλήθειας πρέπει να νιώθει πολύ μόνος, μα πολύ μόνος..κουράγιο. (ένας που δεν ανήκει σε καμία από τις κατηγορίες που δημιουργήσατε ή/και δεν ενστερνίζεται την επιχειρηματολογία του τελευταίου πιό σοβαρού σχολιαστή, για να εξηγήσετε γιατί τολμά να διαφωνεί..αλλά και αν ανήκει που να το καταλάβει ο δόλιος...εσείς θα του πείτε).

από @και τραλαλο 13/05/2015 10:43 πμ.


Όσοι δεν θέλουν να τους κατηγορούν ως ανόητους, αδιάβστους, καναπεδάτους κλπ, υπάρχει παιδιά μια και μόνο λύση ενάντια σε αυτό: Μπείτε στον κόπο να πείτε ένα πολιτικό επιχείρημα για την ανάλυση και τις κινήσεις και αντιπροτείνετε κάτι άλλο. Όσο απλά κράζετε και βάζετε ταμπέλες ελαφρά τη καρδία, απλά δικαιολογείτε τις κατηγορίες.. Εδώ δεν είναι διαγωνισμός για το ποιος θα πετάξει την καλύτερη λασπολογία. Εδώ δυστυχώς για κάποιους πρέπει να βάλετε την κούτρα σας να δουλέψει και να κατεβάσει πολιτικό λόγο και κριτική. Οι συνθηματολογίες και οι ταμπέλες σύντροφοι είναι καλές για τους έφηβους του κινήματος. Οι υπόλοιποι, όπως και εγώ περιμένουμε κάποιο σοβαρό αντεπιχείρημα και πρόταση πάνω στις αναλύσεις και τις κινήσεις των συντρόφων.. Αλλιώς γίνεστε απλά ένα ακόμα κομμάτι του βάλτου που πνίγει τον αναρχικό χώρο και το ριζοσπαστικό κίνημα..

από @ 13/05/2015 11:41 πμ.


Απαντηση στον 1563794

(δεν ανηκω στους συντροφους που καλουν, οπότε, προφανως, λέω καθαρά προσωπική αποψη)

Γραφεις, σχολιαζοντας ενα κομματι της απαντησης άλλου:

"""Συνεπώς σε σχέση με αυτό: "Από την άλλη υπάρχει η πρωτοβουλία του καλέσματος που στοχεύει στην ενεργοποίηση όσο πλατύτερων κομματιών των από κάτω είναι δυνατό, στην ριζοσπαστικοποίηση τους μέσα από τον αγώνα και στην γείωση του κινήματος μέσα στα λαικά στρώματα" ας αποδεχτούμε ότι το κάλεσμα έχει αποτύχει παταγωδώς, όλοι αυτοί αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των πλατύτερων κομματιών στα οποία απευθύνεται."""

 

Αυτό και μονο του δειχνει ποσο λαθος αντιλαμβανεσαι την κατασταση. Οχι, καποιοι ανθρωποι που έχουν καποια συγκεκριμένα ιδεολογικα χαρακτηριστικά ΔΕΝ αποτελουν απο μονοι τους ένα ....πολύ μεγαλο κομματι των ανθρωπων στο οποίο φιλοδοξει να απευθυνεται αυτό καλεσμα. Το καλεσμα, έτσι όπως εγώ τουλαχιστον το καταλαβαίνω, απευθυνεται στα πλατια κοινωνικα κομματια εκείνα που εχουν κτυπησει οι καπιταλιστες αυτά τα χρονια των μηνμονιων. Και για αυτό είναι σημαντικο και ενδιαφερον. Αν απευθυνοταν απλά και μονο "στον χωρο", σε ενα "μικρόκοσμο", θα ήταν -πολιτικά- ενα τίποτα και μισό....

από ΕΝΚΙ 13/05/2015 11:55 πμ.


Η κίνηση που έγινε απο τις συγκεκριμένες ομάδες ήταν μια πολιτική κίνηση με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Το αν συμφωνεί η διαφωνεί κάποιος με το πολιτικό σκεπτικό, οφείλει νομίζω να το τεκμηριώσει. Προσωπικά βρίσκω επικοινωνιακά εύστοχη την διπλή παρέμβαση σε Siemens και ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλα προβληματική πολιτικά την προπαγανδιστική στόχευση της παρέμβασης...

Στον κόσμο του "χώρου" υπάρχει τεράστια σύγχιση και αδυναμία κατανόησης για το πώς λειτουργεί, αναπαράγεται και εξαπλώνεται πλανητικά το κεφάλαιο. Δυστυχώς, τα εργαλεία ανάλυσης που χρησιμοποιούνται στις απαρχές του 21ου αιώνα απο την συντριπτική πλειοψηφία ομάδων και οργανωσεων του αντικαθεστωτικού-αντικαπιταλιστικού χώρου στην ελληνική επικράτεια, είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνταν και στις απαρχές του 20ου αιώνα... Και είναι πραγματική φτώχεια να χρησιμοποιούμε σήμερα εργαλεία ανάλυσης τύπου Λένιν (περι ιμπεριαλισμού), όταν έχει περάσει ένας αιώνας απο τότε που με στόμφο εκτιμήθηκε απο τον γνωστό φαλακρό μπολσεβίκο, οτι ο ιμπεριαλισμός είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού. Ας μην κάνουμε ευαγγέλιο όρους και νοηματικές ερμηνείες που γράφτηκαν αφενός υπο πολύ διαφορετικές συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού και αφετέρου για διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις...

Η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και το "σπάσιμο" των εθνικών συνόρων (τελωνειακοί δασμοί, "εθνικής" εμβέλειας χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί κλπ) έγινε αντιληπτή πολύ-πολύ αργότερα απο την ουσιαστική της εκίνηση. Με την αποδέσμευση του δολαρίου απο τον χρυσό και το άνοιγμα στις "ξένες επενδύσεις" της νοτιοανατολικής ασίας και της νότιας αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του 70, ξεκίνησε ένας κύκλος εκτεταμένης "αποεθνικοποίησης" του κεφαλαίου, που τώρα πια τον αντιλαμβανόμαστε σχεδόν όλοι. Αυτό σε οποιαδήποτε περίπτωση ΔΕΝ σημαίνει οτι πριν τις αρχές του 70, υπήρχαν ΜΟΝΟ "εθνικά κεφάλαια" που απλά ανταγωνίζονταν μεταξύ τους, ακόμα και με πόλέμους (1ος και 2ος ΠΠ) ενώ τώρα όλοι οι κεφαλαιοκράτες είναι συνεταιράκια. Και πριν τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο ακόμα, υπήρχε κίνηση του κεφαλαίου σε πλανητικό επίπεδο, αλλα σήμερα τα μεγέθη και οι ταχύτητες της παγκόσμιας κινητικότητάς του είναι αστρονομικοί σε σχέση ακόμα και με μια δεκαετία πίσω. Η διαχρονική εξέλιξη της όσμωσης-συνεργασίας των διάφορων αστικών μερίδων ανα την γή, μόνο με το διάγραμμα μιας εκθετικής συνάρτησης μπορεί να αναπαρασταθεί...

Το να στοχοποιείται πολιτικά ΣΗΜΕΡΑ, το λεγόμενο "γερμανικό κεφάλαιο" ως η ΒΑΣΙΚΗ πηγή των δεινών των κατώτερων τάξεων αυτής της χώρας, είναι παραπλανητικό για το χτίσιμο ταξικών συνειδήσεων. Οι τράπεζες και λοιποί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, που είναι πλέον ο βασικός μοχλός της καπιταλιστικής οικονομίας σε συνθήκες νεοφιλευθερισμού, προφανώς και δεν είναι "εθνικοί", αλλα ούτε και αφηρημένα παγκόσμιοι. Η τράπεζες πχ της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας κλπ, αν και καπιταλιστικές, εφαρμόζουν μια πολιτική που περιφρουρεί και προάγει ΚΥΡΙΩΣ τα ιδιαίτερα συμφέροντα της ντόπιας ρωσικής, κινέζικης, ιαπωνικής κλπ ολιγαρχίας και όχι γενικά της παγκόσμιας ολιγαρχίας.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα, όπου νόμισμα και ιδιαίτερα συμφέροντα των αστών. Όταν λέμε οτι δολάριο και ευρώ είναι σε "πόλεμο", ανταγωνίζονται δηλαδή, τι εννοούμε ? Προφανώς ολιγαρχικοί-αστικοί κύκλοι συμφερόντων, συγκροτημένοι και στοιχημένοι πίσω απο ένα νόμισμα, προωθούν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, προωθούν την δική τους κυριαρχία σε περιοχές του πλανήτη. Στην μετεμφυλιακή ελλάδα σκληρό νόμισμα ήταν το δολάριο, παρά την ύπαρξη της δραχμής ως εθνικό νόμισμα. Γιατί ? Μα γιατί η ελλάδα βρισκόταν υπο την επικυριαρχία των αμερικάνων. Οικονομική και στρατιωτική επικυριαρχία. Πότε άρχισε να αλλάζει αυτό ? Με την μεταπολίτευση, αμέσως μετά την πετρελαϊκή κρίση, όταν ο Καρμανλής εκφράζοντας την ισχυρή μερίδα της ντόπιας αστικής τάξης, άρχισε να στρίβει το τιμόνι και οδήγησε σιγά-σιγά την ελλάδα στην ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ.

Το οτι το ευρώ ως σκληρό "υπερεθνικό" ευρωπαϊκό νόμισμα, εκφράζει τα συμφέροντα κυρίως των ισχυρών αστικών μερίδων της κεντρικής ευρώπης (γαλλίας, γερμανίας, ολλανδίας κλπ) δεν σημαίνει οτι δεν καλύπτει και τα συμφέροντα των ντόπιων αστών. Προφανώς και βρισκόμαστε στο ευρώ, γιατί τα συμφέροντα των "ελλήνων" αστών καλύπτονται απο το πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει το κεντροευρωπαϊκό κεφάλαιο. Αν δεν καλύπτονταν οι "έλληνες" αστοί απο την πολιτική του ευρώ, θα έβαζαν σε εφαρμογή σχέδιο δραχμής. Προτίμησαν όμως η εσωτερική υποτίμηση της εργασίας να γίνει με όρους κοινού νομίσματος και όχι με χρήση ενός πληθωριστικού εθνικού νομίσματος. Γιατί ? Μα γιατί είναι σε πολύ μεγάλο ποσοτό απόλυτα εξαρτημένοι ως ολιγάρχες-κεφαλαιούχοι, απο τις εισαγωγές κυρίως και όχι τόσο απο τις εξαγωγές. Χρειάζονται δηλαδή κυρίως ένα σκληρό διεθνές νόμισμα με σταθερές ισοτιμίες και όχι ένα φτηνό, εύκολο σε πληθωρισμό και υποτίμηση εθνικό νόμισμα. Η επικυριαρχία του κεντροευρωπαϊκού (και όχι μόνο γερμανικού) κεφαλαίου στον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο, είναι αποτέλεσμα ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ των αστικών μερίδων, "ντόπιων" και "ξένων" και όχι αποτέλεσμα "εισβολής" του γερμανικού κεφαλαίου στην ελλάδα.

Ανεξάρτητα απο το γεγονός της παράλληλης παρέμβασης σε Siemens και Μπομπολαίικο, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΤΟΝΙΖΟΥΜΕ στις πολιτικές μας στοχεύσεις τον ρόλο του γερμανικού κεφαλαίου. Γιατί ? Επειδή το εργαλείο του "εθνοπατριωτισμού" που χρησιμοποιήθηκε κατα κόρον απο το σπάσιμο της χρηματοπιστωτικής φούσκας το 2008 και δώθε στον ελληνικό χώρο, έχει καλλιεργήσει στα κατώτερα κοινωνικά συτρώματα μια ψευδή "εθνική αγανάκτηση" μια ψευδή εικόνα του τι συμβαίνει, αυτή που εκφράστηκε και απο τους apolitik αγανακτισμένους της μούτζας. Στα θολά νερά αυτού του ιδιότυπου εθνοπατριωτισμού ψαρευουν ΟΛΟΙ, απο τους φασίστες της ΧΑ, το ΛΑΟΣ, την ΝΔ, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι μορφώματα τύπου ΕΠΑΜ. Όταν λοιπόν στο συλλογικό ασυνείδητο καταγράφεται ως μπαμπούλας το γερμανικό κεφάλαιο, οι γερμανοί τραπεζίτες, ο Σόιμπλε και η Μέρκελ, η SIEMENS κλπ, είναι προφανές ότι όσο και να κοπιάσει κάποιος να εξηγήσει την όποια αναρχική/αντικαθεστωτική σκοπιά, αυτό που βγαίνει νικητής απο τέτοιου τύπου προπαγανδιστικές στοχεύσεις στον απλό κόσμο, αυτόν που δεν διαβάζει βιβλία, οικονομικές αναλύσεις, μπροσούρες κλπ, αλλα κάποιες προκηρύξεις όταν και όποτε πέφτουν στο χέρι του, είναι οτι ο κύριος εχθρός είναι οι γερμανοί... Στην καλύτερη περίπτωση οι γερμανοί κεφαλαιοκράτες, στην χειρότερη όλοι οι γερμανοί.

Σε ότι αφορά την έννοια "λαός" που χρησιμοποιείται συνέχεια και με άνεση απο ομάδες και οργανώσεις, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο οτι πρόκειται για μια καθαρά ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗ ΤΡΙΤΟΔΙΕΘΝΙΤΙΚΗ θεωρητική έννοια του επαναστατικού υποκειμένου. Πρόκειται για την συμμαχία προλεταριάτου, αγροτών και κατώτερων μικροαστικών στρωμάτων. Άλλοι προτιμούν τον όρο "οι απο κάτω", άλλοι ξερά τον όρο "λαός". Έχουν οι ομάδες που χρησιμοποιούν αυτό τον όρο στα κείμενα και τις προκηρύξεις τους, κατασταλαγμένη άποψη για το ποιό είναι κατα την κοσμοθεωρητική τους ανάλυση το επαναστατικό υποκείμενο ? Αν είναι δηλαδή το κοινωνικό τους ακροατήριο, εκεί που στοχεύει η προπαγάνδα τους, η συμμαχία αγροτών, εργατών και κατώτερων μικροαστικών στρωμάτων ? Γιατί πχ έχει τύχει να διαβάσω κείμενο οπου συνυπάρχουν στην ίδια παράγραφο και η απέχθεια στον μικροαστισμό και ο όρος "λαός"...

 

από @ 13/05/2015 2:46 μμ.


Απαντω στον 1563808

"Λαός", "οι απο κατω" ή και "το πληθος" αν προτιμάς. Δεν εχει τόσο σημασια ο ορος, αν έχεις μαι σαφη πολιτκή εικονο του σε ποιους αναφερεσαι.

Η αναλυση σου για την σχετική υπερεθνικοτητα του κεφαλαιο σημερα, έχει βαση. Παρόλα αυτά και εσύ ακομα παραδεχεσαι ότι:

"Οι τράπεζες πχ της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας κλπ, αν και καπιταλιστικές, εφαρμόζουν μια πολιτική που περιφρουρεί και προάγει ΚΥΡΙΩΣ τα ιδιαίτερα συμφέροντα της ντόπιας ρωσικής, κινέζικης, ιαπωνικής κλπ ολιγαρχίας και όχι γενικά της παγκόσμιας ολιγαρχίας."

Επίσης είσαι σχετικά σωστός και σε αυτό:

"Η επικυριαρχία του κεντροευρωπαϊκού (και όχι μόνο γερμανικού) κεφαλαίου στον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο, είναι αποτέλεσμα ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ των αστικών μερίδων, "ντόπιων" και "ξένων" και όχι αποτέλεσμα "εισβολής" του γερμανικού κεφαλαίου στην ελλάδα."

Παρολα αυτά, το ΖΗΤΗΜΑ δεν είναι να δουμε μονο το τι γινεται στο επιπεδο της ευρωπαικης ή της ντοπιας ολιγαρχιας, αλλα στο επιπεδο των λαων (του "πληθους", "των απο κατω"). Εκεί είναι που μπαζει η αναλυση σου: Οι ντοπιοι αστοι μια χαρά μπορει να τα βρισκουν με την επικυριαρχια του "κεντροευρωπαικού" κεφαλαιου, αλλα το κανουν αυτό λιανιζοντας, εμας, τον ντοπιο "λαο".Δεν λαινιζουν και τόσο τους Γερμανους, τους Ολλανδους, τους Αυστριακους, εμας λαινιζουν. Και απο εκεί εκκινει -πολύ λογικά- και η "αντιιμπεριαλιστική" (ή πες την όπως αλλιως θες, δεν είναι ο ορος το θεμα) διαθεση η δική μας.
 

Εχθρος μα ςδεν είναι ουτε οι Γερμανοι γενικά, ουτε οι Γερμανοί κεφαλαιοκρατες. Εχθρος μας είναι οι Γερμανοι (και οι λοιποι διεθνείς) κεφαλαιοκρατες  που εχουν συνεταιριστεί με τους δικους μας κεφαλαιοκρατες με σκοπο να μας λαινισουν. Ποιοι είμαστε οι εμεις; Ο Λαος της Ελλαδας, το πληθος στην Ελλαδα οι απο κατω στην Ελλαδα, το πληθος των αναργων των υποαπασχολούμενων των επισφαλώς εργαζομενων, οι εν πολοίς ξοφλημενοι αγροτες, μικρομαγαζατορες, πρωην μικροαστοι κλπ. Ο "εχθρος λαος" που πριν τρια χρονια βγηκε στις πλατείες (έστω και με τις πολιτικες ανεπαρκειες του) ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ.


Αυτό το ταξίδι ξεκινάει από πολύ μακριά...

"Σήμερα λοιπόν που καπιταλισμός και βαρβαρότητα είναι ένα. Σήμερα που ανθρωπισμός και εξέγερση ταυτίζονται. Σήμερα, το σύνθημα Κομμουνισμός ή Βαρβαρότητα είναι το μόνο πραγματικό δίλημμα, ενώ η πολιτική στράτευση σ’΄αυτό το σκοπό η μόνη θεραπεία από τη σύγχρονη καπιταλιστική σχιζοφρένεια.

            Ουαί στους Φιλισταίους που κωφεύουν ή εναλλακτικά αποφεύγουν το δίλημμα, νομίζοντας ότι αν χώσουν, σαν την στρουθοκάμηλο, το κεφάλι τους στην κινούμμενη άμμο των καλών προθέσεων, θα σωθούν.

            Ουαί στους όψιμους εκσυγχρονιστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που νομίζουν πως υπάρχουν πλεόν περιθώρια για έναν καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο και πιστεύουν ότι εκείνο που χρειάζεται αυτό το σάπιο καθεστώς της απανθρωπιάς είναι ένα καλό γυάλισμα.

            Ουαί, τέλος, σ’ όλους τους Βόρειους της καταναλωτικής αποχαύνωσης γιατί τα πλήθη του Νότου, του κάθε Νότου πλησιάζουν.

            Ο τυφλοπόντικας έχει σκάψει για τα καλά τα θεμέλια. Το αστραφτερό οικοδόμημα μοιάζει στέρεο μόνο σ’ αυτούς που αρκούνται στην επιφάνεια, που δεν βλέπουν κάτω απ’ τα φαινόμενα. Θα πέσει. Γιατί πλέον δεν παράγει παρά θάνατο, δεν λειτουργεί παρά με ανθρώπινες σάρκες, σαν μια τεράστια κρεατομηχανή. Ο κοινωνικός πόλεμος συνεχίζεται... "

Χ. Νάσιος, CONVOY, τ. 15, 1991

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ,

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/5, 12.00 ΟΜΟΝΟΙΑ

 

από (Α)υτός 1-0 13/05/2015 4:41 μμ.


Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται εδώ η συζήτηση, αλλά και τα επιχειρήματα με τα οποία αυτή γίνεται (όποτε το καταφέρνει) είναι ενδεικτικά της ένδοιας αλλά και της ανυπαρξίας όχι μόνο του χώρου αλλά και ευρύτερα του ανταγωνιστικού κινήματος σε εποχή αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού.

Από τη μία μία θεαματική και χρήσιμη προπαγανδιστικά κίνηση (η κατάληψη) η οποία όμως οδηγεί σε αμφιλεγόμενη (τουλάχιστον) και με εξίσου προβληματικό πολιτικά κάλεσμα πορεία και με ελάχιστη πολιτική υποστίριξη από τους ύστερους σχολιαστές/υποστηρικτές.

Από την άλλη πεσίματα που χάνονται μέσα σε αντιπαραθέσεις που φαίνεται πως καιροφυλακτούσαν, κριτική ουσιαστική που όμως μένει αναπάντητη και χάνεται ανάμεσα σε τσαμπουκάδες, αφορισμούς, τσουβαλοποιήσεις...όποιος μιλάει για ιμπεριαλισμό είναι αυτόνομος από τη μία και κκε από την άλλη και τα μυαλά στα κάγκελα.

Μεταφυσική αντίληψη της καλής/κακής κοινωνίας-λαού-τάξης χωρίς καμία διαλεκτική σχέση κι από την άλλη προσπάθεια ταξικής προσέγγισης με μέσα από 2 αιώνες πριν και με τελείως διαφορετική (και τρομερά πιο διακριτή) διαστρωμάτωση των κοινωνικών τάξεων.

Φυσικά δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν αυτό το επίπεδο είναι το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο χώρος ή το επίπεδο στο οποίο έχει πέσει το μέσο.(πιθανόν και τα 2)

Περαστικά μας.


Μια ερωτηση:

Εαν το κρατος εξεφραζε τα συμφεροντα του κεφαλαιου, και αν το πολυεθνικο κεφαλαιο καθολου ή σχετικα λιγο υπαγεται στις πολιτικες ελιτ και τα κρατη και το αντιθετο συμβαινει, τοτε πως γινεται σε 3 μηνες, εκατονταδες δισ. να εκγατλειψαν την ρωσια; Δεν θα έπρεπε το κεφαλαιο να πει στις μαριονετες πολιτικους :"κοπροσκυλα, κλειστο το θεμα με την ουκρανια, γιατι θελω να βγαλω και αλλα δισ. κερδη".

Σε βαθος τουλαχιστον μιας 15ετιας, το κεφαλαιο θα χασει κατι ΤΡΙΣ. απο την φυγη του απο την ρωσια. Που ειναι εδω η σχεση υποταγης του κρατικου συστηματος στο κεφαλαιο;

από Κάπτεν Ίγκλο 13/05/2015 6:20 μμ.


"Εχθρος μα ςδεν είναι ουτε οι Γερμανοι γενικά, ουτε οι Γερμανοί κεφαλαιοκρατες. Εχθρος μας είναι οι Γερμανοι (και οι λοιποι διεθνείς) κεφαλαιοκρατες  που εχουν συνεταιριστεί με τους δικους μας κεφαλαιοκρατες με σκοπο να μας λαινισουν. Ποιοι είμαστε οι εμεις; Ο Λαος της Ελλαδας, το πληθος στην Ελλαδα οι απο κατω στην Ελλαδα, το πληθος των αναργων των υποαπασχολούμενων των επισφαλώς εργαζομενων, οι εν πολοίς ξοφλημενοι αγροτες, μικρομαγαζατορες, πρωην μικροαστοι κλπ. Ο "εχθρος λαος" που πριν τρια χρονια βγηκε στις πλατείες (έστω και με τις πολιτικες ανεπαρκειες του) ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ."

Όχι δε φταίει η σχέση κεφάλαιο,βρε ξεροκέφαλοι αναρχικοί, φταίνε κάποιοι  κακοί κεφαλαιοκράτες ασχέτως εθνικότητας. Με τους καλούς κεφαλαιοκράτες δεν έχουμε πρόβλημα, τι δεν καταλαβένετε; Μη λέτε ότι όλοι ίδιοι είναι, γιατί είστε ¨φασίστες¨, αν το λέει όμως ο λαός που βγήκε στις πλατείες τότε ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ...Είναι ίδιοι αν φοράς τα ταξικά γυαλιά σου, όχι όμως αν φοράς τα αταξικά... φτερά σου...

"Οι ντοπιοι αστοι μια χαρά μπορει να τα βρισκουν με την επικυριαρχια του "κεντροευρωπαικού" κεφαλαιου, αλλα το κανουν αυτό λιανιζοντας, εμας, τον ντοπιο "λαο".Δεν λαινιζουν και τόσο τους Γερμανους, τους Ολλανδους, τους Αυστριακους, εμας λαινιζουν. Και απο εκεί εκκινει -πολύ λογικά- και η "αντιιμπεριαλιστική" (ή πες την όπως αλλιως θες, δεν είναι ο ορος το θεμα) διαθεση η δική μας. "

Τράβα ρώτα τους Γερμανούς εργαζόμενους των 400ευρώ το μήνα http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6218327 αν τους εκμεταλλεύονται ή όχι..Άλλα ο μικροαστισμός και η εθνική ψωροπερηφάνεια κλαίνε όταν δε @@ανε και τους άλλους σαν κι αυτόν...Κι επειδή κάτι ειπώθηκε για παγίδες, μια παγίδα στην οποία δεν ξαναπέφτουμε, είναι αυτή του τριτοκοσμισμού, που έλεγε και λέει ότι ο "λαός" των ιμπεριαλιστικών" χωρών, συμμετέχει στην εκμετάλλευση των "λαών" των τρίτων χωρών αφού παίρνει μερίδιο...Δεν τα μάθατε; Όπως ο "ελληνικός λαός" δεν πήρε σεντ από τις επενδύσεις των ελληνοκαπιταλιστών στα βαλκάνια κι όχι μόνο, έτσι κι ο "Γερμανικός λαός" και όλοι οι λαοί του κόσμου μόνο στη φαντασία τους και στη φαντασία των αλήστου μνήμης τριτοκοσμιστών μοιράζονται τη "λεία"...
 

Όπως καταλαβαίνουν οι συλλογικότητες που καλούν, τέτοιου είδους νοοτροπίες προσελκύουν, ας αναρωτηθούν το γιατί...

από κομμουνιστης 13/05/2015 6:21 μμ.


Νονιζω οτι οι ανθρψποι που διαφωνουν με την πορεια πρεπει να εχουν κατι να αντιπροτεινουν. Αν δεν εχουν, τουλαχιστον θα πρεπει να μην βγαζουν τετοια εμπαθεια απεναντι σε αυτο το καλεσμα.

Αυτη η κινηση που συνδιοργανωνεται απο κομματιατου αναρχικου καικομμουνιστικου χωρου θελινα παρεμβειπρωτιστως στις ευρυτες λαικες μαζες. Οποτε η αποψη του καθε μηδενιστη η του καθε αυτονομου που εχεικαταστρεψει το κινημα ειναι παντελως αδιαφορη.

Καποιοςπου μιλαγε πριν ελαχιστα χρονια για ελλαδα-αμερικη των βαλκανιων και καποιοι που αποδεδειγμενα εχουν εισβαλλει σε ενα χωρο -αναρχικο- και τον εκθετουν συνεχεια καλυτερα ας μην μιλανε. Εχουν μιλησει με τις πραξεις τους που ηταν η νομικη με εισβολη και κλοπη κατεελλειμενου χωρου, με ξυλο σε οποιον διαφωνουσε με την ενεργεια,με κομμενα αγαλματα και με καψιματα βιβλιων

Μιλησαν με τις πραξεις τους οταν εκαιγαν καδου στα εξαρχεια προσπαθωντας να φερουν τους μπατσους στα εξαρχεια, πολλες φορες ανεπιτυχως.

Μιλησαν με την αντικρατικη πορεια με τις κλωτσιες που δεν ηταν ουτε 300 ατομα και αγνοουντν επιδεκτικα ακομα και απο τους μπατσους.

 

Τωρα μιλαμε εμεις, τωρα ας μιλησει ο λαος.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ 23-5 12 ΟΜΟΝΟΙΑ.

από @ 13/05/2015 6:22 μμ.


Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς.Από τη σκοπιά της αριστεράς ως μία μαχητική εκδοχή της,ήταν εύστοχη.Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου (τα οποία έχουν φυσικά κι αυτά την ευθύνη τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι σήμερα) βρίσκονται σε ανταγωνισμό με άλλα.

  Ανταγωνισμό που εκφράζεται τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και στο πολιτικό.Στην πραγματικότητα η άνοδος του Σύριζα,ο οποίος εξ αντικειμένου δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τα συγκεκριμένα συμφέροντα στα οποία έγινε η παρέμβαση,είναι κ μία ευκαιρία για άλλα τμήματα του κεφαλαίου τα οποία δυσανασχετούσαν από την ευνοική μεταχείριση επιχειρήσεων όπως η Siemens και ο Ελλάκτωρ.Ίσες ευκαιρίες στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων για όλους τους καπιταλιστές λοιπόν,να ένα πρόταγμα που θα μπορούσε να έχει πραγματικά η καθεστωτική αριστερά.

 Από την αναρχική σκοπιά πάλι,η ιδεολογική πρόσδεση στην αριστερά και στους στόχους της όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στην υπόθεση του αντικρατικού και αντικαπιταλιστικού αγώνα,αλλά αντιθέτως μας πηγαίνει πίσω.Μας πηγαίνει πίσω γιατί την προσπάθεια για ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων παίρνει ο εύπεπτος λαίκισμός που μπορεί να βγάζει μεν χειροκροτητές στο ιντερνετ,αλλά όχι και αγωνιστές στο δρόμο.Και κυρίως μας πηγαίνει πίσω γιατί την θέση για απαλλαγή συνολικά από τους διαχειριστές της κοινωνίας,της οικονομίας και της πολιτικής παίρνει de facto η κριτική σε τμήματα της εξουσίας,(πολιτικής και οικονομικής) προς όφελος της κυριαρχίας της ως σύνολο,καθώς αυτή μένει στο απυρόβλητο από το αριστερό μπλοκ(κοινοβουλευτικό ή 'μαχητικό').

 

 

 

από @ένας σύντροφος 13/05/2015 7:35 μμ.


Αυτή κουβέντα εδώ θυμίζει σε πολλά σημεία παλαιότερες συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει όταν κάποιοι σύντροφοι αποφάσιζαν να χρησιμοποιήσουν ταξική ανάλυση στον αναρχικό χώρο.. Τότε κάποιοι λέγανε με στόμφο, ότι δεν υπάρχουν τάξεις πλέον και ότι ο μαρξ μπορεί να είχε δίκιο τότε αλλά τώρα όχι, και ότι υπάρχει η κοινωνία και η κυριαρχία και όχι το κεφάλαιο αλλά μόνο το κράτος και άλλα ωραία.. Δυστυχώς όλα αυτά είναι μια στενάχωρη απόδειξη του πόσο κάθετα έχει διεισδήσει ο σκατολογομικροαστισμός των αυτόνομων στον αναρχικό χώρο. Όσο και αν τους κράζουν κάποιοι, δυστυχώς τα βασικά θεμέλια του λόγου τους και η μανία τους να βρίζουν οτιδήποτε εγχώριο(αναγνωρίζοντας φυσικά έμεσσα την εθνική ταυτότητα) και να εκθειάζουν το εξωτερικό(κοινό σημείο με αριστερούς για οτιδήποτε εξεγερσιακό), έχει ριζώσει πλέον στον αναρχικό λόγο. Από το πιο απλό "σκατά στους μικροαστούς κατοίκους του Αγ. Παντελεήμονα" μέχρι το πιο ελιτίστικο των μηδενιστών "σκατά σε όλους, ζήτω η επαναστατική ελιτ".. Βέβαια από τότε κάποια πράγματα ευτυχώς αποροφήθηκαν από τον α/α χώρο, όπως για παράδειγμα η μαρξική ανάλυση (σε κάποια σημεία), αλλά δυστυχώς το μικροαστικό σύμπλεγμα παρέμεινε. Αυτό φυσικά είχε και έχει σαν αποτέλεσμα άλλοι είτε να μιλάνε γενικά και αόριστα για την κοινωνία και την κοινωνική επανάσταση, ξεχνώντας οτι κοινωνία θεωρούνται οι πάντες, είτε να κάνουν μαρξική ανάλυση οριοθετώντας εθνικά τις τάξεις και ταυτίζοντας οτιδήποτε ελληνικό ως μικροαστικό και αντεπαναστατικό.. Και φυσικά πάντα σε όλα αυτά υπήρχε και υπάρχει η φοβία να μη μας μπερδέψει κανείς στο δρόμο με αριστερούς.. Μεγαλύτερος φόβος και από το να μας μπερδέψουν με χρυσαυγήτες λόγω dress code (αυτό δεν μας πειράζει αν κρίνω από το αποτέλεσμα)..

Κάτι παρόμοιο έχουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κάποιοι σύντροφοι μετά τις εκλογές τόλμησαν να ξεστομίσουν ότι το κάψιμο ενός μπατσικού της τροχαίας όχι μόνο δεν αποτελεί επαναστατική δράση (βλασφημία!) αλλά πάει και το κίνημα πίσω.. Αυτό σε συνδυασμό με δημοσιεύματα αστικών φυλλάδων για συνομιλίες Πανούση με αναρχικούς έδωσαν το κατάλληλο επιχείρημα σε κομμάτι του αναρχικού χώρου να ακονίσει τα μαχαίρια του. Σε έναν αναρχικό χώρο που με όση δυσκολία κάνει συμμαχίες με μη αναρχικά ρεύματα (παρόλα αυτά ριζοσπαστικά) με άλλη τόση ευκολία κατηγορεί συντρόφους για ρεφορμισμό, προδοτική στάση και οτιδήποτε άλλο συνωμοσιολογικό μπορεί να κατεβάσει το μυαλό κάποιου.. Κάπου εκεί ξεκινά λοιπόν η ιστορία του θέματος και καταλήγει στο σήμερα όπου οι συγκεκριμένοι σύντροφοι μαζί με άλλες ομάδες οι οποίες κατά καιρούς έχουν βγάλει λιγότερο αναρχικό πολιτικό λόγο που μέσω της διαλεκτικής του κάνει ανοίγματα και σε μη αναρχικά ρεύματα, οργανώνουν μια πορεία βασισμένη στην ανάλυση περί ιμπεριαλισμού, εστιάζοντας στο γερμανικό κεφάλαιο ως σημαντικότερο παίχτη στη σημερινή ευρωπαική σκακιέρα, ενώ παράλληλα αναφέρονται και κατά της εγχώριας αστικής τάξης. Και φυσικά στο τέλος ως διεθνιστές καλούν σε διεθνιστικό ξεσηκωμό της εργατικής τάξης.. Εδώ έχουμε 2 βασικά "ατοπήματα" που χτυπάνε σε κάποιους:

1) Οι σύντροφοι χρησιμοποιούν την ανάλυση περί ιμπεριαλισμού σε μια χώρα όπου πολλά αριστερά ρεύματα έχουν αποκυρήξει αυτή την ανάγνωση, ενώ παράλληλα κάποια μαζί με την αυτονομία θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα. Φυσικά το τελευταίο επιχείρημα αν το αναλύσει κανείς θα καταλήξει στη διαφωνία Λενιν - Κάουτσκι για το αν υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις για τον ιμπεριαλιστή (υπεριμπεριαλιστής κλπ) ή όχι. Εκτός και αν κάποιος από όσους θεωρούν την Ελλάδα ιμπεριαλιστική χώρα, θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος είναι ισοδύναμο της Αμερικής

2) Οι σύντροφοι εστιάζουν στο γερμανικό κεφάλαιο εντοπίζοντας εκεί τον στόχο στον οποίο θα πρέπει να εστιάσουν για επαναστατική προοπτική. Αυτό φυσικά έρχεται σε μια συγκυρία όπου ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ  έρχεται να παίξει το πατριωτικό χαρτί του αντιγερμανισμού (άραγε οι anti-deutsch φίλοι μας τι λένε?) και να ποντάρει στα αντανακλαστικά του '40 και των κακών γερμανών. Φυσικά ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ δεν τα κάνει όλα αυτά επειδή είναι εθνικιστικό κόμμα, παρόλο που οι αν.ελ είναι. Τα κάνει όλα αυτά έτσι ώστε να έχει κάποιον να δείχνει ως υπαίτιο όταν περάσει νέο μνημόνιο για να νήψει τα χέρια του. Με λίγα λόγια το εθνικιστικό χαρτί χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά για να θολώσει τα νερά.

Τα 2 παραπάνω "ατοπήματα" των συντρόφων έχουν ξεκινήσει μια ακατάσχετη λογοδιάρροια κάποιων που σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν ότι "πολιτική" βρισιά μπορεί να σκαρφιστεί κανείς για τον πολιτικό του αντίπαλο. Από αναλύσεις όμως δυστυχώς το συγκεκριμένο νήμα έχει έλειψη (όχι παντελή ευτυχώς)..

Για το 1) ελάχιστα έχουν ειπωθεί σε πλαίσιο πολιτικής ανάλυσεις καθώς είναι ίσως και το δυσκολότερο να θιχθεί αφού απαιτεί διάβασμα, ανάλυση οικονομικών πινάκων, ανάλυση της οικονομίας της χώρας και των άλλων χωρών και φυσικά μια όσο το δυνατόν καλύτερη ανάγνωση και κριτική των πλευρών που ασπάζονται τον ιμπεριαλισμό και αυτών που τον απορρίπτουν ως συμπέρασμα. Το πιο "to the point" σχόλιο είναι ίσως το 1563808 βάζει κάποιες διαφωνίες ως προς το θέμα του ιμπεριαλισμού ενώ παράλληλα θίγει και το #2 "ατόπημα" των συντρόφων. Κάποιοι συντροφοι/ισσες πριν από εμένα έβαλαν κάποια ερωτήματα σχετικά με την ανάγνωση του συντρόφου τα οποία βρίσκω σωστά. Επίσης σε μια προσπάθεια να πω ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο, θα έλεγα πως στην παρούσα φάση το κεφάλαιο δεν είναι υπερεθνικό απόλυτα, καθώς με βάση τη μαρξική ανάλυση κάτι τέτοιο θα σήμαινει την κατάργηση των εθνών και των εθνικών πολέμων, αλλά σε σχέση με το παρελθόν φαίνεται να είναι σε φάση αποεθνικοποίησης (τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μικρότερες χώρες). Ακόμη και αν υπάρχουν πολυεθνικές, θα πρέπει κάποιος να κοιτάει καλύτερα όταν ψάχνει να βρει που καταλήγουν τα λεφτά και ποιες χώρες πλουτίζουν. Γιατί αλλιώς θα πλούτιζε η ταιβάν και η αφρική και τα ευρωπαικά κράτη που με γοργούς ρυθμους εξάγουν τη βιομηχανία τους και παράγουν υπηρεσίες, θα ήταν σε μεγάλο βαθμό φτωχότερα..

Για το 2) θεωρώ ότι οι σύντροφοι με βάση την ανάλυσή τους και τη στοχοθεσία τους, έχουν πλήρη αντίληψη του εθνικιστικού χαρτιού/κινδύνου που παίζεται από το κράτος αυτή την περίοδο. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι η ανάλυση τους, τους κινεί προς μια κατεύθυνση όχι να απορρίψουν την ανάγνωσή τους προς χάρην ενός εύκολου ρηχού αντιφασισμού αλλά να επιλέξουν να ξεμπροστιάσουν το εθνικιστικό χαρτί μπροστά στα πραγματικά ταξικά συμφέροντα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο λένε ότι η αστική τάξη παίζει το πατριωτικό χαρτί για να χρησιμοποιήσει τη "χαζομάρα" του λαού και να κρυφτεί πίσω από αυτήν. Οι σύντροφοι νομίζω πως σκοπό έχουν αυτή την καταπίεση και αγανάκτηση που έχουν τα κατώτερα στρώματα ή λαός (σίγουρα πάντως όχι όλη η κοινωνία) να προσπαθήσουν να τη μετατρέψουν σε επαναστατική ταξική προοπτική. Με λίγα λόγια επέλεξαν έναν δύσκολο αλλά παράλληλα επικίνδυνο δρόμο. Επικίνδυνο κυρίως λόγω του ότι μπορεί τα ΜΜΕ, το κράτος και η αστική τάξη, αυτή την αντιιμπεριαλιστική προοπτική των συντροφων να την παρουσιάσουν ως πατριωτική αντιγερμανική στάση. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι (αν όχι, τότε θα πρέπει να το αντιληφθούν).. Εδώ οι αντιρρήσεις είναι σίγουρα περισσότερες και τίθενται κυρίως πάνω στο κομμάτι της στρατηγικής και των συμμαχιών του επαναστατικού κινήματος. Φυσικά εδώ η βεντάλια των "σωστών" λύσεων και στρατηγικών είναι εκθετικά μεγαλύτερη σε πλήθος από αυτή των μαρξιστικών αναγνώσεων.. Προσωπική μου άποψη, είναι ότι μια τέτοια τριβή με όσο μεγάλο κίνδυνο και αν εμπεριέχει αυτή, είναι πάντα προς το καλύτερο. Σίγουρα δεν θα επαναστατήσει ο λαός, και σίγουρα το εθνικιστικό μικρόβιο του έλληνα δεν θα εξαφανιστεί. Αλλά η τριβή με τέτοια κομμάτια κόσμου και η σύγκρουση με την αστική τάξη και τα τσιράκια τους (φασίστες) στο δρόμο και σε ιδεολογικό επίπεδο, μόνο υπερ μας μπορεί να είναι, σε αντίθεση με την απουσία μας.. Μεγαλύτερο παράδειγμα από την περίοδο των αγανακτισμένων δεν υπάρχει. Οι μόνοι που ακόμα θεωρούν οτί καλά έκαναν και δεν ασχολήθηκαν παρά έβριζαν και βριζουν είναι οι αυτόνομοι(όπως πάντα σε ολα). Τότε αποφασίσαμε ότι οι αγανακτησμένοι ήταν μικροαστοί με πιθανά πατριωτικά κατάλοιπα και δεν άξιζε να ασχοληθούμε σχεδόν μέχρι το τέλος. Τότε όπως και σήμερα, κάποιοι αγανάκτησαν από τις συνθήκες ζωής τους και με ελάχιστη πολιτική αντίληψη κατέβηκαν στο δρόμο. Τότε εμείς αντί να τους αγκαλιάσουμε και να τους βάλουμε λίγη πολιτική σκέψη στο κεφάλι (λες και εμείς είμαστε πεφωτισμένοι) και να συγκρουστούμε διαλεκτικά με αριστερούς και ρεφορμιστές και υλικά με φασίστες που ύπουλα μιλούσαν, αποφασίσαμε να κάτσουμε στην άκρη και να κοροιδεύουμε μέχρι τη στιγμή που στο δρόμο τους θέλαμε συμμάχους και πλάτη.. Και όταν τελείωσε όλο αυτό, επειδή όλοι αυτοί πήγαν σπίτια τους (σε μεγάλο βαθμό) καταλήξαμε ότι είχαμε δίκιο. Λες και περιμέναμε από τους οπορτουνιστές, τους ρεφορμιστές, τους φασίστες και το άγιο πνεύμα να οδηγήσουν τον κόσμο σε διαρκή σύγκρουση.. Σύντροφοι οι επαναστάσεις θέλουν λαό, θέλουν συμμαχίες και σε ένα βαθμό να ρίξουμε τα μάξιμου, θέλουν στράτευση στον στόχο που ακούει στο όνομα Επανάσταση, και θέλουν υπομονή και πολλή τριβή.

 

Συντροφικά πάντα γιατί μόνο στεναχώρια μου προκαλεί αυτό το αλληλόμαχαίρωμα για ακόμη μια φορά στον αναρχικό χώρο. Μόνο οι καπιταλιστές οφελούνται από την αυτοαπομόνωσή μας σε τέτοιους καιρούς σύντροφοι. Ας καταλάβουμε έστω αυτό και τα υπόλοιπα με: υπομονή, διάθεση, ζύμωση και συντροφικότητα στο όνομα της επανάστασης και του κοινού ονείρου για ζωή χωρίς κεφάλαιο και κράτος, θα λυθούν με έναν πραγματικά θετικό για εμάς και το κίνημα τρόπο...

από @ 13/05/2015 10:12 μμ.


Σύμφωνα με κάποιον-α πιο πάνω, όποιος δεν συμφωνεί με τις λενινιστικές στροφές, είναι σίγουρο πως είναι χύμα, μπάχαλος κτλ . Δηλαδή ή μαζί μας ή είστε πλατειακοί; Η γνωστή αντικρατική πορεία, αναφέρεται όχι για το πολιτικό της πλαίσιο αλλά τον αριθμό όσων συμμετείχαν. Μπορεί και εγώ να έχω πρόβλημα με εκείνη την πορεία αλλά  να μην γράφουμε ότι θέλουμε , ιδίως όταν έχει γίνει "ενημέρωση" στο indymedia για την πορεία της Δευτέρας,  από την οποία οι 1000 το πολύ και στο σύνολο...έγιναν 2000. Και μιας το ζητούμενο δεν είναι "να τους μετρήσουμε"τους συμμετέχοντες, καλό θα ήταν να μην χάνεται το μέτρο σε ότι γράφεται. Επίσης πιο κάτω έχουμε και εξάρσεις μεγαλείου. "Τώρα μιλάμε εμείς, τώρα ας μιλήσει και ο λαός".Οι αναρχικές συλλογικότητες που συνυπογράφουν το κάλεσμα, εκτίθονται από τέτοιου είδους σχόλια, ακόμα και αν είναι εμφανές πως δεν τα έχουν γράψει μέλη τους. Και όχι, δεν χρειάζεται να αντιπροτίνει κάποιος κάτι για να κάνει κριτική από τη δικιά του πολιτική θέση. Από αυτό το τελευταίο που γράφτηκε, προκύπτει πως δεν υπάρχει κάποιο βαθυστόχαστο πολιτικό πλαίσιο γύρω από τη πορεία.

 

 

από βαλκυρία 13/05/2015 11:47 μμ.


Ερωτήματα τίθενται κι απαντήσεις δεν δίνονται στο:

1) αν εκφράζει το μαφιόζικο "έλα να μας δείξεις το μουτράκι σου" του βοξίτη σε σύντροφο-ισα παραπάνω κάποια συλλογική γραμμή του κοινωνικού κέντρου απέναντι σε όσους έρθουν να το αμφισβητήσουν δημόσια (προσωπικά θέλω να μην το πιστεύω, οπότε επιμένω ότι θα έπρεπε να σβηστεί, για να μην εκτίθενται κάποιοι που δεν πρέπει)

2) αν συμφωνούν η διαφωνούν οι υποστηρικτές της πορείας με το απόσμασμα από το κείμενο του Μεριζιώτη που οι ίδιοι μάς καλούσαν να διαβάσουμε για να ξεστραβωθούμε:  "Η ρητορική περί ανεξαρτησίας, ελευθερίας και εθνικής ενότητας γίνεται προκάλυμμα για τις δραστηριότητες των καινούριων εξουσιαστών και όπλο για τη συντριβή της εργατικής τάξης, των αγροτών και των φτωχών." 

3) αν με την ίδια λογική που ο ελληνικός λαός είναι εκμεταλλευόμενος απ'το γερμανικό κεφάλαιο (φυσικά με την πρόσδεση σε αυτό της ελληνικής άρχουσας τάξης, μην καρφωνόμαστε), ισχύει και ότι οι λαοί του τρίτου κόσμου, της μέσης ανατολής, και άλλων χωρών με σαρωτική φτώχεια και πολέμους είναι εκμεταλλευόμενοι από το ελληνικό κεφάλαιο (σε συνεργασία με τις κατά τόπους ντόπιες αστικές τάξεις, όπου αυτές υπάρχουν), καθώς αυτό είναι κομμάτι (αν και περιορισμένο για εσάς) του ακόμη αποικιοκρατικού και ιμπεριαλιστικού ευρωπαϊκού.

4) αν είναι ή όχι για εσάς ο πατριωτισμός και η εθνική διαφορά επικίνδυνες ιδεολογίες που προκύπτουν δευτερογενώς (συσκοτίζοντάς την) από την σχέση κεφαλαίου-εργασίας (για τους πιο μαρξιστές) ή ως σχέσεις εξουσίας (για τους πιο αναρχικούς), και αν ναι, πώς συμβάλλει η πορεία στην γερμανική πρεσβεία (μετά των συνοδευτικών κειμένων) στην κααπολέμησή τους;

5) αν τελικά υπάρχουν καλοί και κακοί (ή κακοί και λιγότερο κακοί) κεφαλαιοκράτες ως αποκρυσταλλώσεις της παραπάνω εκμεταλλευτικής σχέσης;

Θα περιμένω για λίγο ακόμη απαντήσεις στα παραπάνω, αλλά θα θεωρήσω ως επιπλέον ενδείξεις πολιτικαντισμού, απαντήσεις του στυλ:

"διάβασε το κείμενο του Γουρνά". Όχι δεν το διαβάζω, ως καλόπιστος συνομιλητής μπήκα στον κόπο και διάβασα το κείμενο του Μεριζιώτη, απαντήστε κι εσείς τώρα και μετά θα το διαβάσω και το κείμενο του Γουρνά, να σημειώσω μόνο ότι θεωρώ υποτιμητικό για τον ίδιο και πολύ ενοχικό κι αντενεργές πολιτικά να επικαλείστε την συνθήκη του εγκλεισμού του "δείτε τί γράφει ένας από τα λευκά κελιά" για να πείσετε για την αξία του. Υπάρχουν σίγουρα κι άλλοι σύντροφοι στα λευκά κελιά που δεν έχουν τις ίδιες απόψεις, και όλοι μα όλοι (ναι, και ο γουρνάς, και ο κουφοντίνας) είναι πολύ λιγότερο στατικοί απ'ότι νομίζετε για να αγιοποιηθούν, έχουν όλοι τη ζωή τους, τις φιλίες τους..., το γίγνεσθαί τους, που τους εμποδίζει να αγιοποιηθούν (αλλά τί λέω τώρα σε κάποιους που κάνουν πολιτική με φτερά, αγγέλους, ιερά σανδάλια και χριστιανικούς συμβολισμούς)

επίσης απαντήσεις (όπως αυτές που λαμβάνουμε κατά κόρο) του στυλ: "ασκείς κριτική απ'τον καναπέ" είναι πραγματικά ηλίθιες. Τα "δράσε η σκάσε" των μηδενιστών του ελλαδικού χώρου (οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό προσβάλλουν αυτό το ιστορικό ρεύμα της αναρχίας) στο βαθμό που απευθύνονται σε συντρόφους, και όχι σε γκρινιάρηδες μικροαστούς του καναπέ (είμαστε τέτοιοι εδώ;) διαχωρίζουν ηλιθιωδώς την θεωρία με την πράξη, ωσαν η παραγωγή θεωρίας, ή η κριτική εργασία δεν είναι πράξη, και ωσάν η πράξη να μην είναι θεωρία ταυτόχρονα. Παράδειγμα: η δράση στη γερμανική πρεσβεία έχει συγκεκριμένη κριτική στόχευση, και γι'αυτό μπορεί και κριτικάρεται (στον υφέρποντα εθνικισμό της, στον αντιδραστισμό της εν προκειμένω).

Καρακάξα αυτό που περιγράφεις ως μικρά βήματα, στρατηγικό και τακτικό άνοιγμα στον κόσμο εννοώ ως πολιτικαντισμό. Αν δε συμφωνείς με τον όρο, να επαναφέρω τον πιο light όρο "άσκηση πολιτικής". Όμως εγώ δεν υπστηρίζω ένα οποιοδήποτε στρατηγικό ή τακτικό άνοιγμα στον κόσμο, στον λαό (όπως θες πές το), γιατί αυτό είναι μεσολάβησή του. Τη μεσολάβηση του "λαού", όσο κι αν τη θέλετε όμως, στη φάση που είστε τώρα (γκρουπούσκουλα) δεν θα την πετυχετε. Γιατί αυτό προϋποθέτει κόμμα, να γίνετε κόμμα στα πρότυπα του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, με κάθετη δομή κι αυστηρές ιεραρχίες, που ο κάθε από πάνω θα μεσολαβεί τους κάθε φορά από κάτω, γιατί αντικειμενικά αυτοί δεν θα είναι σε θέση να κατέχουν μια αλήθεια που θα έχει τεθεί ως απόλυτη. Φυσικά στα γράφω επί τροχάδην, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι γνωρίζεις (και πιθανά αποστρέφεσαι) αυτό που σημαίνει κόμμα: δηλαδή την εξουσία.

Ως προς τον πολιτικαντισμό να πω, συμπληρώνοντας τον-την ΕΝΚΙ, ότι εννοώ πολιτικαντισμό ακριβώς τις "εύστοχες επικοινωνιακά παρεμβάσεις". Όμως θα είχε ενδιαφέρον να δούμε και τί αντιπροσωπεύουν κοινωνικά όσοι μετέρχονται πετυχημένα, ή με δυναμική ευρείας αναγνώρισής της πράξης τους, την γλώσσα της επικοινωνίας. Κι αυτό γιατι η επικοινωνία είναι μια από τις διαστάσεις του συμβολικού κεφαλαίου, που χαρακτηρίζει (αυτό το τελευταίο) κοινωνικά ενταγμένα υποκείμενα, ή λιγότερο ενταγμένα (εργάτες ακόμη και πιο περιθωριακούς) που όμως τα κουτσο-βολεύουν, ανοιχτά διαπραγματευόμενοι με την κυριαρχία κάποια στοιχεία της τάξης τους ή της κοινωνικής θέσης τους (ως από κάτω). Άλλη μεγάλη συζήτηση κι αυτή.

Κάπτεν Ίγκλο, κι όμως μια διάκριση μεταξύ του μεγαλύτερου κομματιού των δυτικών εκμεταλλευόμενων-καταπιεζόμενων και των αντίστοιχων τριτοκοσμικών που υφίστανται τα αποτελέσματα της βίαιης κεφαλαιακής επέκτασης (με μαζικούς θανάτους από πείνα, με σκλαβοπάζαρα, με βόμβες, όταν σκυλοπνίγονται στο αιγαίο) είναι δυνατή. Αυτό που έδειξε κυρίως η εποχή της δυτικής ευδαιμονίας και του καταναλωτικού οργίου είναι ότι σε ένα βαθμό οφείλεται στην απομύζηση πόρων από πρώην μη καπιταλιστικά κράτη, σε έναν άλλο βαθμό βοηθήθηκε φυσικά και από την "δημιουργική" καταστροφή εργασίας και κεφαλαίου τον β παγκοσμιο πολέμο που δημιουργησε ξανα προϋποθέσεις για πρωτογενη συσσώρευση), την ευδαιμονία σε σχέση με αυτούς, τους Άλλους, τη ζούμε σε μικρότερο βαθμό και σήμερα, και τη ζούμε και οι έλληνες σε βάρος τους.

Να πω τέλος για όσους τσουβαλιάζουν τους αυτόνομους σε ένα ρεύμα σκέψης ότι άλλο είναι οι αυτόνομοι του σεράγεβο, άλλο των autonomeantifa, άλλο οι anti-deutsch (φιλο-ισραήλ και πιο φρανκφουρτιανοί), οι καστοριαδικοί, οι νεγκρικοί, οι μετα-νιτσεϊκοι (όχι αυτόνομοι ακριβώς, αλλά σκόρπιοι από δω κι από κει) κάποιες καταλήψεις...και πάει λέγοντας. Ο αντι-πατριωτισμός κάποιων από αυτούς, ή όλων (;)  δεν τους έπεσε απο τον ουρανό, αλλά είναι μια υπαρκτή εξέλιξη της ανταγωνιστικής θεωρίας που ακολούθησε τρεις σημαντικές ιστορικές εμπειρίες στον "δυτικό" κόσμο. Τον β παγκόσμιο πόλεμο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την θεαματική κοινωνία και την κριτική της και την "δεύτερη" αποικιοκρατία, αυτήν που έφερε και καθυπόταξε "ξένο" εργατικό δυναμικό εντός πια των δυτικών κοινωνιών, αλλά και τους άγριους αγώνες αυτού του δυναμικού τις δεκαετίες του 60-70-80 (μητροπολιτικές ταραχές, κλπ).


Καπετάν Ιγκλο (1563837)

Διαστρεβλώνεις, σε μεγαλο βαθμο, όσο είπα.

"Όχι δε φταίει η σχέση κεφάλαιο,βρε ξεροκέφαλοι αναρχικοί, φταίνε κάποιοι  κακοί κεφαλαιοκράτες ασχέτως εθνικότητας. Με τους καλούς κεφαλαιοκράτες δεν έχουμε πρόβλημα, τι δεν καταλαβένετε; Μη λέτε ότι όλοι ίδιοι είναι, γιατί είστε ¨φασίστες¨, αν το λέει όμως ο λαός που βγήκε στις πλατείες τότε ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ...Είναι ίδιοι αν φοράς τα ταξικά γυαλιά σου, όχι όμως αν φοράς τα αταξικά... φτερά σου..."

Φυσικα και φταιει η σχεση κεφαλαιο στο συνολο της. Μεχρι όμως να την ανατρέψουμε στο συνολο της, δεν θα καθομαι πολιτικά αδρανής μην διεκδικωντας τιποτα, μην διεκδικωντας να βελτιωσω τον ταξικο συσχετισμο υπερ των λαικων στρωματων.Ας εσυ θες να καθεσαι πολιτικα αδρανής ενω καλλιεργεις την σουπερ ντουπερ επαναστατική σου θεωρία/συγχρονη ταξικη θεωρηση κλπ, εγώ δεν θα σε ακολουθήσω. Ουτε γουσταρω ουτε μου λεει τιποτα μια τετοια αναρχια. Αν παλι την επαναστατικη σου θεωρια έχεις την δυνατοτητα να την μετουσιωσεις σε άμεσο πολιτικό προταγμα και προταση αγωνα προς τα λαικα στρωματα, τότε το συζηταμε. Ο λαος παντως πειναει και η θεωρια, από μονη της, δεν τρώγεται...

 

"Τράβα ρώτα τους Γερμανούς εργαζόμενους των 400ευρώ το μήνα http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6218327 αν τους εκμεταλλεύονται ή όχι..Άλλα ο μικροαστισμός και η εθνική ψωροπερηφάνεια κλαίνε όταν δε @@ανε και τους άλλους σαν κι αυτόν...Κι επειδή κάτι ειπώθηκε για παγίδες, μια παγίδα στην οποία δεν ξαναπέφτουμε, είναι αυτή του τριτοκοσμισμού, που έλεγε και λέει ότι ο "λαός" των ιμπεριαλιστικών" χωρών, συμμετέχει στην εκμετάλλευση των "λαών" των τρίτων χωρών αφού παίρνει μερίδιο...Δεν τα μάθατε; Όπως ο "ελληνικός λαός" δεν πήρε σεντ από τις επενδύσεις των ελληνοκαπιταλιστών στα βαλκάνια κι όχι μόνο, έτσι κι ο "Γερμανικός λαός" και όλοι οι λαοί του κόσμου μόνο στη φαντασία τους και στη φαντασία των αλήστου μνήμης τριτοκοσμιστών μοιράζονται τη "λεία"..."

 

Δεν είπε κανεις ότι δεν υπάρχει εκμεταλλευση -σε ορισμενες περιπτωσεις ακραία- και στην Γερμανια. 30% ανεργία όμως στην Γερμανια δεν υπάρχει. Επισης στην Γερμανια υπάρχει ακομα ένα στοιχειωδες κοινωνικο κρατος ενω εδώ ένα κρατος που το μονο που κανει είναι φοροεπιδρομες για να πληρώνει τους δανειστές... Αν αυτές οι ..ψιλολεπτομερειες είναι πολύ μπαναλ για την δικια σου ...προωθημενη θεωρηση, μην ασχολήσαι. Ασε εμας τους τριτοκοσμιστες....

Αμα είμαι ανεργος και δυσκολευομαι να καλυψω τις στοιχειωδες αναγκες μου και προσπαθω να αγωνιστω για βρουμε και συλλογικες λύσεις να σταματήσει αυτό το χάλι, είναι αυτο μικροαστισμος και εθνικη περηφανια; Απο ποιο πλανήτη εχεις πέσει, φιλε;

Α και, ναι, οι λαοι των ιμπεριαλιστικών χωρών παιρνουν με καποιο τρόπο μερος της "λειας". Δεν τους φορτωνω συλλογικη ευθυνη για αυτό, τους απευθυνομαι όπως αρμοζει σε ταξικά αδερφια, όμως δεν κρύβω και την πραγματικότητα των παγκοσμιων ανισοτήτων κατω απο το χαλι...

 


 

από @ταρίφας του σόιμπλε 14/05/2015 8:42 πμ.


Μερικοί εδώ έχετε μάθει να διαβάζετε διαγώνια. Δεν εξηγείται αλλιώς η αποσπασματική κριτική κάποιων πραγματικά. Έχετε συνηθήσει από τα εύκολα κείμενα περί κοινωνικής επανάστασης και σκατολογιών στα κόμματα και στο κράτος οπότε εστιάζετε εκεί που θέλετε..

Βαλκυρία αναρωτιέσαι για το:

"Η ρητορική περί ανεξαρτησίας, ελευθερίας και εθνικής ενότητας γίνεται προκάλυμμα για τις δραστηριότητες των καινούριων εξουσιαστών και όπλο για τη συντριβή της εργατικής τάξης, των αγροτών και των φτωχών."

Είπε κανείς εδώ ότι το ελληνικό έθνος κινδυνεύει και ότι οι έλληνες πρέπει να συμπορευθούν μαζί ενάντια στους κακούς γερμανούς? Είπε κανείς ότι πρέπει να αφήσουμε τις "διαφωνίες" με την αστική τάξη προς χάρην των "γερμανών"? Διάβασες το κάλεσμα για τους λαούς της Ε.Ε ή στο διαγώνιο δεν το πήρε το μάτι σου? Διάβασες κάπου για εθνικό κοινωνικό κάλεσμα? Και για να σου λυθεί γιατί κάποιοι εδώ έλεγαν να διαβάσετε ορισμένοι το κείμενο του μεριζιώτη, ο κύριος λόγος ήταν για να αντιληφθείτε ότι ο αντι-ιμπεριαλισμός δεν είναι δαιμόνιο των αριστερών οπορτουνιστών και ρεφορμιστών αλλά αντιθέτως και οι κλασικοί αναρχικοί έθιγαν τέτοια ζητήματα..Το 3) που αναφέρεις δεν θα μπω καν στον κόπο να το αναλύσω, γιατί προφανώς έχεις παντελή έλειψη της έννοιας του ιμπεριαλισμού σε σχέση με τον ίδιο τον καπιταλισμό..

Αναρωτιέσαι: "αν τελικά υπάρχουν καλοί και κακοί (ή κακοί και λιγότερο κακοί) κεφαλαιοκράτες ως αποκρυσταλλώσεις της παραπάνω εκμεταλλευτικής σχέσης". Πάλι μάλλον διαβάζοντας διαγώνια τα κείμενα δεν βρήκες κάτι. Επίσης διαβάζοντας διαγώνια, μάλλον είδες μόνο τη δράση στη siemens και όχι στον μπόμπολα όπως δεν είδες τις τελευταίες 3-4 παραγράφους του καλέσματος που μιλούν για την αστική τάξη και το παιχνίδι του πατριωτισμού.. Στην συνέχεια γράφεις "αν είναι ή όχι για εσάς ο πατριωτισμός και η εθνική διαφορά επικίνδυνες ιδεολογίες που προκύπτουν δευτερογενώς (συσκοτίζοντάς την) από την σχέση κεφαλαίου-εργασίας (για τους πιο μαρξιστές) ή ως σχέσεις εξουσίας (για τους πιο αναρχικούς), και αν ναι, πώς συμβάλλει η πορεία στην γερμανική πρεσβεία (μετά των συνοδευτικών κειμένων) στην κααπολέμησή τους". Αν έχεις τη στοιχειώδη σκέψη και αντιλαμβάνεσαι ότι ο πατριωτισμός του κράτους, της αστικής τάξης και των φασιστών είναι ουσιαστικά ένα προκάλλημα για "παύση πυρός" των καταπιεσμένων, τότε ίσως θα πρέπει να αντιληφθείς πως το ξεμπρόστιασμα αυτής ακριβώς της εθνικόαστικής αντίφασης μόνο υπερ των καταπιεσμένων λειτουργεί.. Και φυσικά εδώ καταλήγουμε στο πως νομίζει κανείς ότι πρέπει να απευθύνεται κοινωνικά. Αν νομίζεις ότι η στρατηγική "οι ναζί είναι ναζί" έχει πέραση στα μάτια του κόσμου μάλλον λείπεις από την ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια. Όταν όμως αποδυκνύεται ότι το εθνικό χαρτί είναι ουσιαστικά η συμμαχία των φασιστών του κράτους και των αστών για την καταπίεση της εργατικής τάξης (ή κοινωνίας αν θες??) τότε είναι που η ιστορία δείχνει ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται σε ένα βαθμό αυτή την αντίφαση. Δεν είναι τυχαίο που ο καρατζαφύρερ βούλιαξε όταν συμμάχησε στην τριανδρία του μνημονίου. Δεν είναι τυχαίο που όσο και να μιλάμε για το ότι η χ.α είναι νεοναζί, η εικόνα της πλήγηκε κυρίως μετά τη δολοφονία όπου άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα οι συμμαχίες των "εθνικοαπελευθερωτών" με τους αστούς και αποδείχτηκε ότι στην πραγματικότητα οι εθνικιστές και οι φανφαρολογίες τους για ελληνικό αίμα, καταλήγουν όλα στην τσέπη του μαρινάκη και σία.. Οπότε αν δεν αντιλαμβάνεσαι πως το να καλείς στη γερμανική πρεσβεία, να ζητάς την αλληλεγγύη του γερμανικού(και όχι μόνο) λαού και παράλληλα να καλείς και στην ένωση ελληνικών τραπεζών, στοχεύει στο να διαλύσει αυτήν την αντι-γερμανική παραμύθα, στοχεύει στην καταπολέμηση της "εθνικής ενότητας", μάλλον πρέπει να διαβάσεις λίγο καλύτερα το κείμενο του μεριζιώτη που είπες ότι διάβασες. Είναι νωρίς για εσένα να διαβάσεις το κείμενο του Γουρνά. Μπορεί να νομίζεις ότι έγινε πατριώτης και εθνικιστής.

Γράφεις επίσης: "Όμως εγώ δεν υπστηρίζω ένα οποιοδήποτε στρατηγικό ή τακτικό άνοιγμα στον κόσμο, στον λαό (όπως θες πές το), γιατί αυτό είναι μεσολάβησή του." Με λίγα λόγια θεωρείς ότι η κοινωνική (??) επανάσταση θα έρθει όταν μεγάλο μέρος της κοινωνίας (και των αστών?) "συνειδητοποιήσει" ότι η αναρχία και ο αντικρατισμός είναι τα σωστά προτάγματα.. Μέχρι τότε οποιαδήποτε "μείωση" στα προτάγματά μας είναι πολιτικαντισμός και ρεφορμισμός? Άρα και οι απεργίες για τις κυριακές, οι διεκδικήσεις κατώτατων μισθών, οι πορείες ενάντια στη μαύρη εργασία που μιλάνε για το τώρα και όχι το ροζ συννεφάκι της αναρχίας ή κομμουνισμού, για εσένα είναι ρεφορμιστικά και "προδοτικά". Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, καλή η ιδεολογία γιατί έχεις κάπου να στοχεύεις, αλλά δεν τρώγεται ακόμα και αν πεινάς πολύ.. Δεν είπε κανείς ότι πρέπει να μεσολαβήσει κανείς για τον κόσμο. Τα άλματα λογικής κράτα για εσένα. Είπα απλά ότι η ιδεολογία δεν τρώγεται, και αν θες επανάσταση την οποία καλώς ή κακώς δεν θα την κάνεις με μια συλλογικότητα 15 ανθρώπων και ούτε με τα 5 χιλιάρικα (παραπάνω?) του αναρχικού χώρου, μάλλον πρέπει να πεις και κάτι πρακτικό εκτός από γενικά και αόριστα ιδεολογικά προτάγματα. Γιατί αλλιώς μια ζωή ή θα αναρωτιέσαι γιατί ο λαός (ή η κοινωνία αν θες?) δεν επαναστατεί ενάντια στο κράτος ή στην χειρότερη θα καταλήξεις να γίνεις μηδενιστής ελιτιστής, οπού η πορεία της ζωής σου είναι ψιλο-προδιαγεγραμμένη...

Τέλος αναφέρεσαι στους αυτόνομους. Προφανώς και υπάρχουν πολλά ρεύματα αυτονομίας. Στην ελλάδα όμως το κύριο ρεύμα των αυτόνομων είναι αυτό των 3ων πρώτων που αναφέρεις που το ένα είναι μια διάσπαση του άλλου. Όλοι αυτοί έχουν ένα κοινό: Να εκθειάζουν οτιδήποτε έχει να κάνει με μετανάστη και να κατακρίνουν οτιδήποτε έχει να κάνει με ελληνική υπηκοότητα (αυτή μου γράψανε στην ταυτότητα δυστυχώς). Δεν αντιλαμβάνεσαι όμως ότι αυτή η διαλεκτική το βασικό της στοιχείο είναι η αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας. Πως αλλιώς μπορεί κανείς να δικαιολογήσει ότι "όλοι έλληνες είναι μαλάκες" και "όλοι οι μετανάστες προλετάριοι και αδέρφια μας"? Το κύριο στοιχείο με βάση το οποίο διαχωρίζουν και κρίνουν κάποιον είναι ή δεν είναι η εθνική ταυτότητα? Εγώ τουλάχιστον αυτόν αντιλαμβάνομαι ότι διαβάζω anti-deutsch, anti-greek, και φιλο-ισραηλ κείμενά τους και αφίσες. Πες μου λοιπόν, αυτοί άραγε με ποιον τρόπο προάγουν τον αντιφασιστικό αγώνα, και με ποιον τρόπο διαλεκτικά εναντιώνονται στο ψεύτικο αστικό πρόταγμα περί εθνικής ενότητας? Γιατί εγώ δεν βλέπω αντι-πατριωτισμό, το μόνο που βλέπω είναι έναν κεκαλυμένο λόγο αναγνώρισης του έθνους στις αφίσες τους..

από αντι-πατριώτης 14/05/2015 9:01 πμ.


"Φυσικα και φταιει η σχεση κεφαλαιο στο συνολο της. Μεχρι όμως να την ανατρέψουμε στο συνολο της, δεν θα καθομαι πολιτικά αδρανής μην διεκδικωντας τιποτα, μην διεκδικωντας να βελτιωσω τον ταξικο συσχετισμο υπερ των λαικων στρωματων."

Οπότε μέχρι να ανατρέψεις την σχέση κεφάλαιο, ας κάνεις κάτι άλλο (πορεία να ναι κι ας είναι όπου να'ναι) το οποίο συσκοτίζει αυτή τη σχέση-κεφάλαιο, πηγαίνοντας έτσι πίσω αντί να βελτιώσει τον ταξικό αγώνα. Γιατί αυτό σου αποδεικνύουν τόσοι και τόσες εδώ.

"Ας εσυ θες να καθεσαι πολιτικα αδρανής ενω καλλιεργεις την σουπερ ντουπερ επαναστατική σου θεωρία/συγχρονη ταξικη θεωρηση κλπ, εγώ δεν θα σε ακολουθήσω. Ουτε γουσταρω ουτε μου λεει τιποτα μια τετοια αναρχια. Αν παλι την επαναστατικη σου θεωρια έχεις την δυνατοτητα να την μετουσιωσεις σε άμεσο πολιτικό προταγμα και προταση αγωνα προς τα λαικα στρωματα, τότε το συζηταμε. Ο λαος παντως πειναει και η θεωρια, από μονη της, δεν τρώγεται..."

Νά'τα μας πάλι. Έχετε καταντήσει αηδία. Πάλι για καναπεδάτους κι αδρανείς; Το μόνο επιχείρημα πια; 

"Αμα είμαι ανεργος και δυσκολευομαι να καλυψω τις στοιχειωδες αναγκες μου και προσπαθω να αγωνιστω για βρουμε και συλλογικες λύσεις να σταματήσει αυτό το χάλι, είναι αυτο μικροαστισμος και εθνικη περηφανια; Απο ποιο πλανήτη εχεις πέσει, φιλε;

Α και, ναι, οι λαοι των ιμπεριαλιστικών χωρών παιρνουν με καποιο τρόπο μερος της "λειας". Δεν τους φορτωνω συλλογικη ευθυνη για αυτό, τους απευθυνομαι όπως αρμοζει σε ταξικά αδερφια, όμως δεν κρύβω και την πραγματικότητα των παγκοσμιων ανισοτήτων κατω απο το χαλι..."

Μα αυτό σου αποδεικνύεται εδώ πέρα άνεργε (αν υποθέσουμε ότι είσαι όντως), ότι με τέτοια λογική οι μόνες συλλογικές λύσεις που θα βρεις θα είναι συμμαχίες με τους εκμεταλλευτές σου, εθνικές λυσεις. Λες βέβαια ότι απευθύνεσαι και στους λαούς των ιμπεριαλιστικών χωρών. Σ'αυτούς ομως πηγαίνοντας στην πρεσβεία τους, δεν καλοπιάνεις τα εθνικά αισθήματα όπως κάνεις με τους έλληνες. (εκτός κι αν τα δικά μας εθνικά αισθήματα είναι δικαιολογημένα. χμμμ.... πώς λέγεται αυτό;)


Δικαιολογημενα είναι τα αισθηματα του οποιουδηποτε εχει έλλειψη προνομιου απένανατι σε οποιονδηποτε (του προλεταριου απεναντι στον αστο, του τριτοκοσμικου απεναντι στον πρωτοκοσμικο, της γυναικας απεναντι στον ανδρα, του γκει απεναντι στον στρειτ και παέι λεγοντας). Αρκεί βεβαια αυτά τα αισθηματα να μετουσιωνωνται σε προταγμα αγώνα για ισοτητα και όχι σε στεγνο μισος απεναντι σε ανθρωπους που μπορει να εχουν και αυτοί ελλειψη προνομιου με άλλους τροπους.

Δεν επιδιωκω καμια συμμαχια με τους εκμεταλλευτες μου. Επιδιωκω όμως μια όσο το δυνατον πιο ευρεια λαικη συμμαχια που είναι η μονη που μπορει να φερει του εκμεταλλευτες μου σε δυσκολη θεση. Μια συμμαχια μεταξυ εμενα και άλλων 25 σεχταριστων φιλων μου που εχουμε ψυχαναγκαστει να μαξιμαλιζουμε λεγοντας όλοι τα ιδια, κανεναν δεν μπορει να φερει σε δυσκολη θεση... Ιδιατερα μαλιστα όταν εχει εναν ακρως μειοψηφικο και διχατικο (στο επιπεδο του λαου) λόγο...

Ανεργος είμαι στα αληθεια, αλλα εσύ (επιδυκνειοντας μια κακοπιστια που δεν αποτελει τιμη για το ανταγωνιστικό κινημα) αποφασισες να το αμφισβητησεις λιγακι... Και να μην ήμουνα -λέμε- εγώ ανεργος, αλλάζει τιποτα στο ότι 30% είναι ανεργοι; Σε αυτους τι θα απαντουσες; "Το αφεντικο πατινι με έχει κανει"... "Ποιο αφεντικο" θα σου λεγανε/με, "μακαρι να είχα αφεντικό"...

Ποτε μου δεν αυτοπροσαδιοριζόμουν ως πατριωτης, αλλά με το λεγε λέγε ανθρωπων που συνοδευουν την ταμπελα αντι-πατριωτης με τοσο αστοχες πολιτικες στοχευσεις θα με φτασετε να πω "γιατι όχι;".

 

-ενας παλιος αυτονομος

από @Τριτοδρομικος 14/05/2015 10:43 μμ.


-----------------------------

Όπως ο "ελληνικός λαός" δεν πήρε σεντ από τις επενδύσεις των ελληνοκαπιταλιστών στα βαλκάνια κι όχι μόνο, έτσι κι ο "Γερμανικός λαός" και όλοι οι λαοί του κόσμου μόνο στη φαντασία τους και στη φαντασία των αλήστου μνήμης τριτοκοσμιστών μοιράζονται τη "λεία"...

-------------------------------

ειδα οτι  μεσα σε 8 χρονια η γερμανικη εξοπλιστικη βιομηχανια πουλησε υλικό 25 δισ. στην χωρα, και οτι η χωρα εχει τα περισσοτερα τανκς απο οτι η γερμανικα, η γαλλια και η ισπανια μαζι. Ειδα οτι δεκαδες χιλιαδες γερμανοι εργαζομενοι στην εξοπλιστικη βιομηχανια επαιρναν αυξησεις καθε χρονο 4%, και οτι χιλιαδες εργαζομενοι προσληφθηκαν τα τελευταια χρονια, και οτι ο σοιμπλε εισεπραξε κατι δις απο σε φορους. Επισης μεσα στην φαντασια μου, εμαθα, οτι η εξαγωγη εξοπλισμων εγκρινεται απο ειδικο οργανο της κυβερνησης. Ειπα ομως μεσα μου: τουλαχιστον δεν πηγαν χαμενα τα λεφτα, αφου εργατες τα πηραν.

Επισης ονειρευτηκα οτι ολες οι γερμανικες εταιριες που δραστηριοποιουνται εξω απο την γερμανια φορολογουνται απο το γερμανικο κρατος. Και φανταστικα, οτι τα μεγαλα εργα υποδομης που γινανε τα τελευται χρονια στην χωρα, γερμανικες και γαλικες εταιριες τα εφτιαξαν, και γερμανικα/γαλλικα κονσορτσια. Θυμηθηκα το τοτε, που η χοχτιφ, εφερε εργατες απο την γερμανια να φτιαξει το αεροδρομιο, και τρεχανε οι δικοι μας οικοδομοι να διαμαρτυρονται. Ενω στην πραργματικοτητα η γιαπωνεζικη εταιρια το εχει φιαξει, αφου ειχε την καλυτερη προσφορα. Ειπα ομως μεσα μου, ονειρο ειναι, οτι θελει λεει. 

Μεσα σε αυτο το φαντασμαγορικο ονειρο, η φωνη ηθελε να μου δειξει και αλλα, αλλα εγω ρωτησα για τη σχεση κεφαλαιο/εργασια, και οτι και τα δικα μας αφεντικα εφαγαν. Ναι ειπε και με πηγε σε μια αποθηκη και μου εδειξε τα κοκκαλακια. Δεν ειναι ομως απο αυτα που φαγανε αλλα ειναι τα δικα τους μου ειπε. Σκεφτηκα και ρωτησα: Αν αυτα τα ωραια που μου δειχνει δεν υπονοουν εθνικισμο και ελλειψη αλληλεγυης στον γερμανικο λαο. Τοτε ζωγραφισε γελωντας, σε ενα χαρτι κατι νουμερα, κατι ημερομηνιες ιστορικες, δεν προλαβα ομως να τις δω ακριβως γιατι το εσκισε. Και αλλα ειδα, αλλα δεν τα λεω απο αλληλεγυη στους ευρωπαικους λαους.

από @αναρχικός σκέτο 15/05/2015 12:42 πμ.


προς τους αναρχοαναρχικούς

''Το κρατος δεν ειναι πατριδα.Ειναι η αφαιρεση,ο μεταφυσικος,μυστικιστικος, νομικος μυθος της πατριδας.Οι προλεταριοι εχουν πατριδα.Οι λαικες μαζες
ολων των χωρων αγαπουν βαθια την πατριδα τους.Αυτη ειναι μια φυσικη, αληθινη αγαπη.Ο πατριωτισμος του λαου δεν ειναι ιδεα,αλλα γεγονος.
Ο πολιτικος πατριωτισμος,η αγαπη του κρατους ειναι η εκφυλισμενη,
μεσω απατηλης αφαιρεσεως εκφραση αυτης της αγαπης,προς οφελος της εκμεταλευτριας μειοψηφιας..Η πατριδα αντιπροσωπευει το αδιαφιλονικητο και ιερο δικαιωμα καθε ανθρωπου,ομαδας ανθρωπων,ενωσεων,κοινοτητων, περιοχων,να ζουν,να σκεφτονται,να θελουν και να δρουν κατα τον τροπο τους,που γεννηθηκε ως αποτελεσμα της μακροχρονης ιστορικης εξελιξης.
Υποκλινομαι λοιπον μπρος στην παραδοση και την ιστορια των λαων,
γιατι ειναι το αιμα και η σαρκα,η σκεψη και η θεληση καθε λαου.
Γι αυτο,ειλικρινα,ειμαι ο πατριωτης ολων των καταπιεσμενων πατριδων.
Ειμαι πατριωτης και διεθνιστης ταυτοχρονα''

κουίζ: (ελπίζω να ξέρετε) ποιος είναι ο ποιητής

 

και για να μην ξεχνιόμαστε για όσους κόντη μνήμη

CNT =  ConfederaciónNacional del Trabajo = National Confederation of Labour

 

από ΑναρχικοςΚομμουνιστής 15/05/2015 1:32 πμ.


Η χρήση των θεωριτικών αναφορών του καθενός θα πρεπε να λειτουργούν σα δεξαμενή ανάλυσης της πραγματικότητας που βιώνει και όχι σαν ιδεολογικό προσευχητάρι κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τους πρώιμους φανατικούς χριστιανούς που έκαιγαν ειδολολάτρες στην πειρά ως πρόσταζε η αγία γραφή..δυστηχως γεμίσαμε αναρχικά ευαγγέλια και ξεχάσαμε πως ο ρόλος του επαναστάτη (του κοινωνικού-ταξικού αγώνα...γιατί με γεράκια που λυσσάνε και τις ορδές λύκων που κατασπαράζουν μικροαστούς δεν τα πάω και πολυ καλά έτσι και αλλιώς...) είναι η διάχειση της Υπόθεσης στο κοινωνικό σύνολο που βιώνει την εκμετάλευση του κεφαλαιόυ ,η παρέμβασή του σε κοινωνικά γεγονότα,η σύνδεση των επιμέρους αγώνων κάτω απο το συνολικο΄πρόταγμα της άλλης κοινωνίας (αναρχια,κομμουνισμος),η ανάπτυξη της αλληλεγγύης των καταπιεσμένων,η οργάνωση(αυτοοργάνωση) των εκμεταλλευο΄μενων μαζών κ.λ.π. όλα αυτα συνεπάγονται πολιτική εγρήγορση και τη δυνατότητα του όποιου ανταγωνιστικού κινήματος να αναγνωρίζει ΑΜΕΣΑ τους σχεδιασμούς του συμπλέγματος της καπιταλιστικής κυριαρχίας,να ενημερώνει ΑΜΕΣΑ το κοινωνικό σύνολο στο οποίο απευθήνετε,να αναπτύσει ΑΜΕΣΑ στρατηγική αντίστασης και να την παλεύει στο κοινωνικό πεδίο,να παράγει άμεσα χρησιμοποιώντας τα θεωριτικά-ιδεολογικά του εργαλεία πολιτικές προτάσεις-θέσεις εξυπηρετώντας τον δρόμο που οδηγεί στην ολική απελευθέρωση και να χαράζει πολιτική στρατηγική!

Υπό το πρίσμα αυτό όλα τα υπόλοιπα τα ακούω κουραφέξαλα,αυτοαναφορικές ιστοριές για @γρίους...και δυστήχως εν μέρη παιδαριώδη αντιδραστικότητα του τύπου μου ''πείραν το πολιτικό μου γλειφιτζούρι''!

Το κείμενο απευθήνετε σε όλους τους συντρόφους διαφωνούντες που έχουμε βρεθεί πλάι-πλάι στα πύρινα οδοφράματα των αντιπολεμικών,της επίσκεψης κλίντον,στο συ΄νταγμα στις απεργίες...εκεί που κάποιοι μιλούσαν για ''πατριωτικές μολοτοφ''...?

Σημ.Γι'αυτούς με τις σημαίες του ισραήλ δεν υπάρχει ούτε καν η βάση οποιοδήποτε διαλόγου..

Γι'αυτούς τους λόγους λοιπόν στη δεδομένη ιστορική συγκηρία η συγκέκριμένη πολιτική κίνηση συνοδευόμενη και απο το κείμενο έρχεται να αναδείξει ένα θέμα που λέγεται εξωγενής καπιταλιστικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ελλάδα.Θέμα ''τζίζ΄΄ για κομμάτια του αναρχικού χώρου μη και τους πουν πατριώτες.!Σε αντίθεση λοιπόν με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εξωτερικο΄που ο χώρος καταπιάστηκε εντόνος (τουπαμάρος,ζαπατιστας,αντιπολεμικά ιρακ,γιουγκοσλαβία,αφγανιστάν,παλαιστινιακό,βάσκοι αυτονομιστές,IRA,RAF και γενικώς ενοπλες οργανώσεις της αριστεράς του 70' με έντονο αντιιμπεριαλιστικο΄λόγο) εδώ και καιρο υπάρχει μια περίεργη σιωπή γιατις ομές καπιταλιστικές επεμβάσεις που κινούνται απο οικονομικά κέντρα του εξωτερικού με προφανή διαπλεκόμενα συμφέροντα στη ντόπια αστική τάξη.Αυτή η σιωπή χωρίς λόγο επι της ουσίας αφήνει χώρο σε δεξιές ακροδεξιές ρητορικές που όχι μόνο απροσανατολίζουν τους καταπιεσμένους απο το στόχο τους αλλα καλλιεργούν τους χειρότερους όρους αυτοοργάνωσης/οργάνωση της κοινωνιάς υπο το ιδεολόγημα του ΕΘΝΟΥΣ....εκεί λοιπόν το κίνημα αντι να παλεύει με τα υπαρξιακά του θα πρεπε να προκρίνει μια διαφορετική προσέγγιση μια προσέγγιση που απορίπτει αυτο ακριβώς που κατηγορείτε το κάλεσμα δηλαδη τον εθνοτικο΄πατριωτισμο΄!να προτινει δηλαδή τον κοινωνικό-ταξικο΄αγώνα ενάντια σε κάθε είδους ιμπεριαλισμού!ντόπιου και ξένου...

Σημ.ο ιμπεριαλισμος ειναι δομικο κομματι του καπιταλισμου

από 15/05/2015 10:45 πμ.


Δημήτρης Κουφοντίνας στο στρατοδικείο

"Δεν θα απολογηθώ, μια δήλωση θα κάνω μόνο. Αποδέχομαι την κατηγορία και τον τιμητικό χαρακτηρισμό του ανυπότακτου. Αρνούμαι την υποταγή. Στο δικό μας στρατόπεδο, η υποταγή και η τυφλή πειθαρχία είναι το όνειδος. Δεν αρνούμαστε τη στράτευση. Είμαστε στρατευμένοι στην υπόθεση των καταπιεσμένων, των θυμάτων της βίας και της εκμετάλλευσης. Η ημερομηνία στράτευσής μου είναι η 17η Νοέμβρη 1973. Η μέρα που ο στρατιωτικός μηχανισμός έστρεφε για άλλη μια φορά τα όπλα εναντίον του εσωτερικού εχθρού, σε μια κορυφαία στιγμή του εμφυλίου. Η μνήμη αυτή της γενιάς μας συνάντησε τις μνήμες των πατεράδων μας από την άλλη, τη μεγάλη κορύφωση του εμφυλίου. Κι άλλες μνήμες στρατοδικείων, χιλιάδες απ' τον εσωτερικό εχθρό εκτελεσμένοι, στρατιωτικές φυλακές, Μακρονήσια. Θυμάστε εκείνα τα ραγιάδικα λόγια; «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας». Παιδιά του λαού μας στάλθηκαν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της πατρίδας στην Κορέα χθες, στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ σήμερα, ποιος ξέρει σε ποιο άλλο σημείο του πλανήτη θα διατάξει ο στρατηγός αυτοκράτορας αύριο. Ποια συμφέροντα ποιας πατρίδας υπηρέτησε το πραξικόπημα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα στην Κύπρο, η οπερέτα των Ιμίων; Τα συμφέροντα της πατρίδας των ισχυρών του πλούτου και της εξουσίας. Δική μας πατρίδα είναι η μνήμη, η Ιστορία, ο λαός και τα συμφέροντά του. Αυτή την πατρίδα υπηρετούμε, γι' αυτή την πατρίδα στρατευθήκαμε, για την ύπαρξή της θα πολεμήσουμε και για την ελευθερία της παλεύουμε και θα παλέψουμε. Δεν θέλουμε τον πόλεμο, δεν αγαπάμε τον πόλεμο. Ομως ο πόλεμος υπάρχει. Τον γεννούν οι αβυσσαλέες κοινωνικές ανισότητες, η εκμετάλλευση, η καταπίεση, η αδικία. Τον τρέφουν η λεηλασία των αδύνατων, η ακόρεστη δίψα του κέρδους των ισχυρών. Μόνο με τον πόλεμο έχουμε πλήρη απασχόληση των πολεμικών βιομηχανιών μας, παραδέχονται κυνικά. Σ' αυτόν τοπν κοινωνικό πόλεμο, που μαίνεται σε όλο τον πλανήτη, τα στρατόπεδα είναι χωρισμένα, δεν υπάρχουν ουδέτεροι. Εγώ διάλεξα ποιο στρατόπεδο θα υπηρετήσω."

από ούτε "ανθέλληνας" ούτε "έλληνας" 15/05/2015 11:30 πμ.


ή για τα πολυεθνικα εργατικά μας συμφέροντα είτε για τα λαϊκά/εθνικά που είναι λαϊκισμός, φενάκη, κοροίδία, πλήρη αποδοχή της ταξικής εθνικής κοινωνίας και στο βάθος φασισμός. ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ δηλ. Ε.Ε. Δ.Ν.Τ. Ε.Κ.Τ.(ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ) ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!!! π.χ. μόνο πέρυσι οι έλληνες εκατομμυριούχοι ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ, αλλά εντάξει συνεχίστε να κατηγορείτε τις "ξένες επεμβάσεις" συγκροτώντας έναν μπερδεμένο διαταξικό πατριωτικό όχλο. σχεδόν όλα τα "υπέρ" σχόλια συνηγορούν "γιατί όχι πατριωτισμός?"!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΘΝΩΝ - ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ!

από @ 15/05/2015 1:31 μμ.


ΣΥΡΙΖΑ: «Ώρα να μπουν οι λαοί στη μάχη»   Συντάκτης:  efsyn.gr

Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή της στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης.  

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εντολή του ελληνικού λαού είναι «δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις... Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας». 

Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου», τονίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών.

«Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για τη νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας...», καταλήγει η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας.

 

http://www.efsyn.gr/arthro/syriza-ora-na-mpoyn-oi-laoi-sti-mahi

από αναρχικός κομμουνιστής 15/05/2015 1:34 μμ.


Έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα, η μόνη διαφορά που έχουν αυτοί που καλούν σε αυτή την πορεία με ο σύριζα είναι πως ο σύριζα δεν είναι... μάχιμος όπως αυτοί. Κατά τα άλλα συμφωνούν σε όλα. Απλά τους λένε πως είναι υποταγμένοι στους ξένους και δεν είναι αντάρτες, κλέφτες και παλικάρια.

Αυτό που ίσως τους διαφεύγει είναι πως ο σύριζα ως κράτος είναι σαφώς πιο μάχιμος. Έχει τόσους μπάτσους, έχει τακτικό στρατό, έχει μήντια. Δε σας έχει ανάγκη.

Η μόνη υπηρεσία που του παρέχετε, και την παρέχετε απλόχερα, είναι η στήριξη σε ένα "χώρο" ή ένα πεδίο που αν δεν ήσασταν εσείς και οι όμοιοί σας θα εισέπρατταν εναντίωση και εχθρότητα. Οπότε άξια η ανοησία σας, γιατί δεν θέλω να πιστεύω πως πληρώνεστε.

από Κάτω οι πατρίδες 15/05/2015 2:19 μμ.


Η πρώτη έμμεση υποστήριξη στο σημερινό κάλεσμα της κυβερνησης για να "κατέβει ο λαός στους δρόμους" έρχεται από το κάλεσμα στην πορεία. Αν δεν το καταλαβαίνετε ορισμένοι και ακόμα συνυπογράφετε με αριστερούς πατριώτες, τότε τη μπαλα την έχετε χάσει σε πολιτικό επίπεδο.

από Left version 15/05/2015 2:44 μμ.


Είναι απίστευτο το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ με κομμάτια του «χώρου» έκανε σε μόλις λίγους μίνες αυτό που η ΝΔ με την χρυσή αυγή χρειάστηκε χρόνια, τελικά ίσως το σχέδιο διαμορφώνεται καιρό τώρα κάτω από το τραπέζι (το με ποιο αντάλλαγμα θα φανεί σύντομα)...

Αν η πορεία αυτή έχει τελικά κόσμο, η πληγή που θα υποστεί το έστω και εμβρυακό «κίνημα» θα είναι ανεπανόρθωτη… Ωστόσο ακόμα και έτσι, μην βιαστείτε να χαρείτε, γιατί μπορεί το «κίνημα» να «μασήσει» αλά ο λαός δεν είναι τόσο ηλίθιος όσο νομίζετε εσείς και οι πολιτικοί σας προϊστάμενοι.

από LibComm 15/05/2015 2:55 μμ.


Βαρεθήκαμε την συνθηματολογία, αριστερή κι αναρχική, όταν είναι κούφια και δεν έχει κανένα άλλο νόημα παρά να παρασύρει "κάποια μάζα" στο δρόμο, χωρίς να προάγει την διαδικασία στην μάζα να οργανωθεί σαν αυτό που είναι και σαν αυτό που πιστεύει. Βαρεθήκαμε τα πρόσκαιρα μέτωπα αγώνα που συγκεντρώνουν κόσμο ώστε να επωφεληθούν τα υποκείμενα και μετά χάος και μια απ'τα ίδια. Ή θα συγκροτήσουμε ένα κίνημα από υγιή και ειλικρινή σώματα ή θα αναπαράγουμε το σκηνικό ήττας που μαστίζει το ευρύτερο κίνημα εδώ και χρόνια, με μικρές εξαιρέσεις λάμψης που είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχουμε ψάξει.

 

Δεν μπορούμε να μιλάμε για αντι-καπιταλισμό χωρίς να διευκρινίζουμε την μικρή λεπτομέρεια του κρατισμού. Στο αντι-καπιταλιστικό μέτωπο δεν θα συναντηθούν οριζόντιες δομές και υποκείμενα, και μέχρι πριν 4-5 μήνες και ο σημερινός ηγέτης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης θα ήταν παρόν. Όπως ήταν και ο απογοητευμένος αγωνιστής υποταγμένος του ηγέτη. Κι αυτός ο κόσμος δεν είναι εχθρός, ούτε αντίπαλος, η δομή του όμως ήταν. Και στο αντι-μνημονιακό μέτωπο ακόμα χειρότερα, ΕΠΑΜ, ΑΝΕΛ, κλπ. Ας διευκρινίζουμε πριν καλέσουμε σε πιό ακριβώς πεδίο αγώνα συναντιόμαστε και υπό ποιούς όρους συνεργασίας και συνύπαρξης.

 

Πίσω μπρος, ντόπιο κεφάλαιο, ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο, εθνικό κεφάλαιο, ιδιωτικό κεφάλαιο και κρατικό κεφάλαιο, δηλαδή καλό, κακό, και χειρότερο. Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση; Γιατί, επειδή είμαστε υπέρ της κρατικοποίησης; Και για την εμπορευματοποίηση πότε θα μιλήσουμε; Με ποιούς; Γιατί; Αν δηλαδή ένας μέτοχος της ΔΕΗ, της ΜοτορΟίλ, της Εθνικής, της AEG, της Lockheed, και της BP, είναι υπήκοος Αντίγκουας αλλά ζει απ'τα μερίσματα στο Καστελόριζο, συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο εθνικό κεφάλαιο; Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας ανά κεφαλή φορολογούμενου εντός των συνόρων, πήγε σε κάποιες πολυεθνικές, εκεί ξοδεύτηκε. Κάποιο τμήμα πήγε σε ντόπιες εταιρείες, κάποιο μικρό σε μίζες και επιρροή. Η πολιτική του κράτους απέναντι σε μας πως συσχετίζεται με όλο αυτό; Δηλαδή άντε σε 20 χρόνια εξοικονομήσαμε 30-40 χιλιάρικα ο καθένας και ξοφλήσαμε; Αυτό είναι το νόημα; Νομίζουμε κάποιοι ότι γι αυτό όντως γίνεται όλος αυτός ο σαματάς; Τόσο ο Τσίπρας, όσο ο Καμμένος, κι άλλο τόσο ο ειδικός Βαρουφάκης/Λαπαβίτσας/Μηλιός κλπ αυτό καταλαβαίνουν; Και γιατί ασχολούμαστε με το τι λένε ότι καταλαβαίνουν και τρέχουμε εκεί που εκείνοι κοιτάνε; Θεωρίες, υποθέσεις, σενάρια, ιδεολογήματα.

 

Σε λίγο δε θα έχουμε να φάμε, δε θα έχουμε στέγη, δε θα έχουμε περίθαλψη, θα διωκόμαστε για τον τρόπο που προσπαθούμε να επιβιώσουμε γιατί δεν θα έχει απομείνει νόμιμη οδός, αλλά βέβαια όχι όλοι. Κάποιοι που καλούνται στην πορεία και θα βρεθούμε εκεί μαζί τους δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα. Μήπως να μην χάνουμε τον χρόνο μας και να συναντιόμαστε αυτοί που έχουμε το συγκεκριμένο και να οργανωθούμε υπό αυτή τη βάση, και όχι υπό την θεώρηση του διανοούμενου ελιτιστή ειδικού θεωρητικού;

 

Αν είναι να γίνει μια τέτοια συνειδητοποίηση μετά από 10 χρόνια που τα 5 μνημόνια έχουν γίνει το νέο σύνταγμα, ας γίνει αύριο να τελειώνουμε. Μη χάνουμε και πολύτιμο χρόνο να ασχολούμαστε με την ματαιότητα. Δεν πρόκειται να ανατρέψουμε την πορεία του θηρίου έτσι.

 

Προσωπικά πορεία στην Γερμανική πρεσβεία θα πήγαινα αν η Γερμανία εμπλεκόταν σε κάποιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή είχε καταστείλει κάποιο αγώνα εργατικό/πολιτικό/κοινωνικό και σε ένδειξη αλληλεγγύης θα έβρισκα νόημα στη κίνηση. Δεν βλέπω γιατί να πάω αφού μαζί με αυτούς που θα πάω δεν υπάρχει προϋπόθεση να κάνω κάτι οργανωτικό μαζί τους, ή να ξέρω ότι θα τους ξανασυναντήσω κάπου. Κι αυτό θα έπρεπε να είναι κάτι που θα έπρεπε οι διοργανωτές της να έχουν ήδη απαντήσει.

 


Δε χρειάζεται να υπάρχει κάποια συνωμοσία. Πρόκειται για λάθος πολιτική στρατηγική. Τραγικά λάθος


Όποιος θέλει να ξεφύγει απ΄ τον στείρο οπαδισμό του όποιος μας χαλάει τη σούπα και το μαγαζί είναι Συριζαίος καλό θα ήταν να διαβάσει λίγο μπας και βρει κανά σοβαρό επιχείρημα.

Ενδεικτικά λινκ (και με τις 2 απόψεις):

1) https://seisaxthia.wordpress.com/2013/03/17/%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/

2) http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4.html

3) http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/dialogos/673-2013-02-04-16-30-21

4) http://vathikokkino.gr/archives/86585

5) https://athens.indymedia.org/post/333827/

6) http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2011/02/blog-post_9395.html

7) http://ropewalker.pblogs.gr/348845.html

8) http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=29

9) http://rnbnet.gr/details.php?id=7973

10) http://www.anarkismo.net/article/22975

από @ 15/05/2015 4:02 μμ.


των επιχειρηματων αυτων που ειναι εναντια στην πορεια ειναι τετοια που φιλοι μου μου ειπαν οτι δεν πολυψυνοντουσαν να κατεβουν αλλα βλεπονταςτο ποιοι κ με τι τροπο ειναι εναντιον τελικα θα παρουν μερος.Οποτε συνεχιστε τις γραφικες τοποθετησεις 15χρονων και μετα κλειστειτε στο δωματιο σας και βαλτε δυνατα χεβυ μεταλ..

από ΑΑΑ 15/05/2015 4:05 μμ.


Απο τις κορυφαιες πρωτοβουλιες των τελευταιων ετων


Διαβάζοντας την ανακοίνωση του καλέσματος για την πορεία στην Γερμανική πρεσβεία και τα σχόλια που την ακολούθησαν είναι εύλογο να δημιουργηθούν απορίες πάνω σε κάποια ζητήματα. Στη συνέχεια ακολουθούν οι προπαγανδιστικές ενέργειες (SIEMENS-ΕΛΛΑΚΤΩΡ),ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες, και ξεκινάει το βρίσιμο μεταξύ ¨συντρόφων¨. Όλο αυτό δε, κορυφώνεται με την αφίσα για την πορεία που έβγαλε μια από τις ομάδες που καλούν.

Όσο και αν το κείμενο του καλέσματος έχει ¨κενά¨, νομίζω είναι τουλάχιστον άδικο αν όχι και ανήθικο το κράξιμο σε αυτό, αφού αποτελεί απλά ένα κάλεσμα σε μια πορεία και όχι ένα ιδεολογικό μανιφέστο, και δεν φιλοδοξεί να είναι κάτι τέτοιο μάλλον. Είμαι σίγουρος ότι πολύ λίγοι σύντροφοι με σώας τας φρένας, θα υπερασπιστούν ότι οι συγκεκριμένες ομάδες δεν είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων που δίνει κατά καιρούς όλο αυτό το διάστημα ο ¨χώρος¨. Αντίθετα μάλιστα η επιμονή τους και η στοχοπροσήλωση που επιδεικνύουν, αποτελούν ίσως αιτία εμπάθειας απέναντι τους αφού ξεβολεύουν πολλούς. Το ιδεολογικό τους στίγμα ίσως να είναι και θολό. Αλλά ποιος θεωρεί ότι το δικό του ή της ομάδας του δεν είναι και τα έχει όλα λυμένα; Ας βγει λοιπόν μπροστά να τον ακολουθήσουμε και οι υπόλοιποι. Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι και η μια ομάδα υπογράφει ως ομάδα για την ¨εργατική αντεπίθεση¨, λες και η εργατική τάξη έχει συγκροτηθεί, οργανωθεί και είναι έτοιμη για να εξαπολύσει αντεπίθεση, λες και δεν τίθεται απλά μόνο το ζήτημα της αποτελεσματικής αντίστασης από τη μεριά της εργατ.τάξης στην πρωτοφανή επίθεση που δέχεται για τα παγκόσμια χρονικά σε περίοδο ειρήνης. Το βασικό κατά τη γνώμη μου είναι ότι ακόμα και έτσι όμως, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ενός ταξικού εργατικού προσανατολισμού στη δράση τους, πράγμα που είναι από μόνο του πιο ¨προωθημένο¨. Είναι παράδοξο λοιπόν η antifa ομάδα τάδε και η δείνα ομάδα – αναρχική συλλογικότητα να εγκαλεί για ταξικότητα μια ομάδα που είναι συγκροτημένη ως τέτοια (εργατική κ.τ.λ). Όσο αφορά δε το ΒΟΞ, θα έπρεπε απλά κάποιοι να ντρέπονται, α) γιατί είναι το πρώτο σοβαρό εγχείρημα του ¨χώρου¨ που προορίζεται να συνεχίσει και μετά τον βιολογικό κύκλο όσων συμμετέχουν σε αυτό, και β) δίνει μια μάχη, ¨φυλώντας Θερμοπύλες¨, για την διατήρηση (sic) της ¨ιδιαιτερότητας¨ των Εξαρχείων. ¨Ιδιαιτερότητα¨ που εν’ πολλοίς έχει να κάνει με την ύπαρξη του ¨χώρου¨ συνολικά στην μητρόπολη. Μάχη που κάποιοι έχουν αφήσει το ΒΟΞ να τη δίνει μόνο του, έχοντας βάλει απέναντι τους πρέζα, μπάτσους, Κολωνάκι, και μερικούς ηλίθιους από ¨εμάς¨.

Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω της δράσεις ως τέτοιες (πορεία, λοιπές παρεμβάσεις σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.τ.λ) με οποιοδήποτε πλαίσιο, σωστό η λάθος για κάποιους, αφού το θάψιμο που έτυχαν από τα ΜΜΕ αλλά και το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα αντίστοιχες ενέργειες συζητιόντουσαν από σχεδόν όλες της ομάδες - παρέες του ¨χώρου¨, αποτελεί καλύτερη απάντηση από όλες όσες θα μπορούσα να έχω σκεφτεί. Θα σταθώ μόνο στο γεγονός ότι επιτέλους κάποιοι από εμάς ασχολούνται με πράγματα που μέχρι τώρα ήταν ταμπού για όλους μας. Παρόλ’ αυτά προκαλεί γέλιο μέχρι δακρύων από τη μια το χαιρέτισμα και το καλωσόρισμα του συνόλου σχεδόν του ¨χώρου¨ στην επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη και από την άλλη το ¨πέσιμο¨ του ίδιου κόσμου σε ένα κάλεσμα σε μια πορεία στην ίδια πρεσβεία, ουσιαστικά στο ίδιο πλαίσιο.

Η αφορμή (και σίγουρα όχι η αιτία στην πραγματικότητα) για όλη αυτή την επίθεση, αποτελεί η χρήση του όρου ¨ιμπεριαλισμός¨ και η έννοια της ¨εξάρτησης¨ που αυτός συνεπάγεται, στο κείμενο του καλέσματος. Η χρήση του όρου μάλιστα θεωρείται και από κάποιους και ως εθνικιστική ακροβασία. Αλήθεια ποιος μπορεί να σκεφτεί μεγαλύτερη πολιτική εξάρτηση σε μια χώρα που κυβερνάτε μέσω e-mail; Αν δεν είναι αυτή η πολιτική εξάρτηση αποτέλεσμα της χρόνιαςοικονομικής εξάρτησης, τότε σημαίνει ότι και η άποψη που υποστηρίζει ότι η  πολιτική είναι συμπύκνωση της οικονομίας είναι λάθος. Όποιος πραγματικά το πιστεύει αυτό ας βγει να μας το πει!!! Αν πραγματικά ο ιμπεριαλισμός είναιξεπερασμένος, γιατί όλοι αυτοί οι πόλεμοι της εποχής μας διεξάγονται από εθνικά συγκροτημένους στρατούς και όχι από εταιρικούς, αφού η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ξεπεράσει την έννοια του έθνους – κράτος, τα σύνορα κ.τ.λ; Εκτός αν έχει πάψει να είναι και ο πόλεμος η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα!!! Ειδικότερα δε στην Ελλάδα, δεν γνωρίζω αν οι σύντροφοι επέλεξαν αυτή την δράση (πορεία στην Γερμαν.πρεσβεία) από ένστικτο και επαναστατικά αντανακλαστικά ή από βαθειά γνώση, αλλά θα ήθελα από όλους όσους την αντιμάχονται και λένε ότι θα την σαμποτάρουν κιόλας τη γνώμη τους για τα εξής: πως ορίζουν το φαινόμενο ότι στην Ελλάδα του μνημονίου και της παγκόσμια πλέον μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης που έχει σημειωθεί για χώρα που δεν είναι σε πόλεμο, δεν έχει γίνει καμιά ιδιωτική Γερμανική επένδυση, παρά την τεράστια συμπίεση του εργατικού κόστους, εκτός και αν η συμπίεση του τελευταίου (εργατικ.κόστους) αποτελεί ζήτημα φετίχ και όχι ουσίας για τον καπιταλισμό. Αντίθετα όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει ή ετοιμάζονται να γίνουν και μετέχει ο γερμανικός παράγοντας, δεν είναι στην ουσία ιδιωτικοποιήσεις στη Ελλάδα, αλλά κρατικοποιήσεις στη Γερμανία!!!  Π.χ  τον Ο.Τ.Ε πολύ πριν την κρίση ακόμα, δεν τον αγόρασε κανένας ιδιωτικός γερμανικός κολοσσός αλλά ο αντίστοιχος Γερμανικός κρατικός φορέας. Για τα αεροδρόμια στο γερμανικό σχήμα που ενδιαφέρεται, ο δήμος της Φρανκφούρτης, ο φορέας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο στην Φρανκφούρτη (τοπικός δήμος και ευρύτερο δημόσιο) κατέχουν πλειοψηφικά μερίσματα, με μειοψηφία τα ιδιωτικά κεφάλαια (μεταξύ αυτών και ο όμιλος Κοπελούζου). Ο κατάλογος μακρύς…. Πως ορίζεται λοιπόν ο ρόλος καπιταλιστή που παίζει το Γερμανικό κράτος στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο με αντίστοιχες ενέργειες; Ενέργειες που δεν αφορούν και δεν στοχεύουν μόνο την εργατική τάξη της κάθε χώρας αλλά ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα, αφού τέτοια είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι υποδομές των κάθε χωρών. Στην Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία το γερμανικό κεφάλαιο διεισδύει στήνοντας ιδιωτικές γραμμές παραγωγής π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία, στην Ελλάδα διεισδύει το ίδιο το Γερμανικό κράτος αυτοπροσώπως και κυρίως μέσω της κεντρικής κρατικής του τράπεζας. Η στόχευση λοιπόν της συγκεκριμένης πρεσβείας και η πορεία σε αυτήν αποτελεί μάλλον μια βαθειά αντικαπιταλιστική πράξη.

      Σίγουρα το ζήτημα δεν λύνεται με την αντιμετώπιση του γερμανικού ιμπεριαλισμού (αν και όπου υπάρχει), όπως όμως δεν λύνεται και το ζήτημα της Γερμανικής πολιτικής με την αλλαγή ή το θάνατο ενός πρέσβη, ή πολύ περισσότερο, δεν χτυπιέται ο καπιταλισμός μόνο με την αύξηση των μισθών. Και αν ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας δεν είναι εξ’ ορισμού και αντικαπιταλιστικός τι θα μπορούσαμε να πούμε για τον αντιφασιστικό; Ποτέ όμως δεν σκεφτήκαμε να μην οργανώσουμε και να διεξάγουμε τον τελευταίο (αντιφασισμό). Εξάλλου πόσοι από μας θαύμασαν λιγότερο η αντιπαρέβαλαν τον Άρη με τους εργάτες της Σερίφου, τους καπνεργάτες της Καβάλας και του Αγρινίου, τους σιδηροδρομικούς του Πειραιά και της Αθήνας, τους τσαγκάρηδες, τους μηχανουργούς του Πειραιά και τους εκδοροσφαγείς του Ταύρου. Αντίθετα, τα ονόματά τους αχνοπαίζουν στο παρελθόν και δύσκολα τα θυμόμαστε. Ο Άρης όμως!!! Ο Άρης με την εμβληματική του μορφή φώτιζε τα δωμάτια μας, συνέχιζε τις ιστορίες που είχαν αφήσει στη μέση οι παππούδες μας όταν ήμασταν μικροί, ήταν και είναι ο ήρωας μας, ο ήρωας της τάξης μας. Και έγινε όλα αυτά εξ΄ αιτίας του αντιφασιστικού του αγώνα, που όταν ήθελε να τον μετατρέψει σε αντιιμπεριαλιστικό ενάντια στην διείσδυση των Άγγλων όπως πίστευε, τότε στράβωσαν όλα. Κανείς δεν πίστευε τον Άρη και τότε, εκτός από τους συντρόφους του, ο Άρης όμως δικαιώθηκε, και αν είχε κερδίσει τότε μπορεί σήμερα οι νεότεροι να τον γνώριζαν μέσα από εικόνες που θα είχε φτερά, αφού θα είχε αγιοποιηθεί (έχει σχεδόν γίνει αυτό ακόμα και τώρα) στη συνείδηση του κόσμου. Όλοι εμείς λοιπόν που τόσα χρόνια τον επικαλούμαστε, τώρα που ήρθε η ώρα να βαδίσουμε τον ίδιο δρόμο τι λέμε;   Ότι ήταν λίγο ψιλοπατριώτης και έκλεινε το μάτι στην αστική τάξη όταν χτύπαγε μαζί με τον Ζέρβα τον Γοργοπόταμο; Ότι τα πέντε πλημμελήματα και το ένα κακούργημα είναι επανάσταση και τα εκατόν πέντε εις θάνατο ήταν μια κομμουνιστική θολούρα; Οι φυλακές τύπου Γ και ο κουκουλονόμος είναι η σωστή κατεύθυνση και η Μακρόνησος, η Γιούρα, η Γυάρος , το ιδιώνυμο και η άρνηση ¨δήλωσης¨ ήταν παραστράτημα; Η μολότοφ στη Σταδίου είναι φώς και η μάχη στο ¨κάστρο¨ του Υμηττού ήταν σκοτάδι; Η μπύρα στην πλατεία είναι οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας και η κατάληψη στη SIEMENS οπισθοδρόμηση; Επίθεση στα ΜΑΤ είναι μάχη και ο Μελιγαλάς ήταν βόλτα στο πάρκο;

Το πιο περίεργο από όλα, το πολύ περίεργο, είναι ότι όλα αυτά περί καθαρότητας της ¨γραμμής¨ προκύπτουν στο ¨χώρο¨ μας αλλά και σε άλλους ¨χώρους¨ βέβαια, όταν έρχεται η ώρα της δράσης και κυρίως της δράσης έξω από κάτι ¨περίεργα¨ προκαθορισμένα τάχα πλαίσια. Ευτυχώς πάντα υπάρχουν σύντροφοι που δεν φοβούνται να σηκώσουν το γάντι και να σταθούν στο ύψος τον περιστάσεων. Αυτοί οι στερνοί που τιμούν τους πρώτους. Δυστυχώς για κάποιους, ευτυχώς για μας, αυτά είναι η ιστορία του λαού μας, αλλά πάνω από όλα είναι η ιστορία της τάξης μας και δεν θα τη χαρίσουμε σε κανένα! 

 

Ο Δραγουμάνος του Βεζίρη / πίνει μαστίχα, ρίχνει τα χαρτιά. / Το ‘να του μάτι στο Μισσίρι / τ΄ άλλο του μάτι στην Αρβανιτιά.                                       

Κι όταν βαράει παλαμάκια / δούλες, σερμπέτια, μέλια έρχονται σωρό / και του Αχμέτ Αγά τα χανουμάκια / στην προσταγή του στήνουνε χορό.

Φάτε και πιείτε Δραγουμάνοι / τώρα που όλα είναι για εσάς. / Έτσι ορίζει το φιρμάνι / κι ο πολυχρονεμένος σας Πασάς.

Κι όσο για μας σε ένα καλύβι / γεια σου Τζαβέλα γεια σου Γέρο του Μοριά / βράδυ πρωί θα λιώνουμε μολύβι / για την τιμή και για την λευτεριά.   

από Μυλωνάς 15/05/2015 4:12 μμ.


Λοιπόν, επειδή το θέμα είναι πολυσηζητημένο κι επειδή εδώ μέσα δεν είναι ο χώρος για να γίνει συζήτηση, λόγω των περιορισμών του μέσου θα πω μόνο στον τριτοδρομικό, καλό δρόμο προς το γκρεμό, γιατί εκεί μας οδήγησε ο Τρίτος Δρόμος και θα του θυμίσω ένα γεγονός που διαφεύγει σε όλους τους αντιγερμανούς φίλους μας σαν τον τριτοδρομικό που μιλάνε για τις αυξήσεις των γερμανών εργατών κ.τ.λ.  Θα θυμίσω λοιπόν, ότι η Γερμανία όταν η Ελλαδάρα κάλπαζε με ρυθμούς ανάπτυξης κατά μ.ο 4% και παραγωγικότητας ακόμα περισσότερο,, η Γερμανία βρίσκονταν σε  στασιμότητα και ύφεση. Θα θυμίσω ότι πολύ πριν εφαρμοστεί το μνημόνιο ενάντια στους εργάτες στην Ελλάδα, είχε εφαρμοστεί στη Γερμανία παρόμοιες κατευθύνσεις που αντιστοιχούσαν στην οικονομία της Γερμανίας. Και τότε είμασταν εμείς αυτοί που παίρναμε τις αυξήσεις του 4%... Θα θυμίσω επίσης ότι η Γερμανία με 7πλάσιο πληθυσμό από την ελλαδάρα έχει σχεδόν διπλάσιο στρατό. Ας είναι καλά οι εθνικιστές...Βέβαια περιμένω να ανοίξει τον οπνειροκρίτη να μου εξηγήσει συνολικά τι σημαίνει το φανταστικό του όνειρο...Και δε θα μιλήσω για το τυράκι των επιδοτήσεων. Αν εσύ είσαι κουτοέλληνας δε σου φταίνει οι κουτόφραγκοι...

Για τον κομμουνιστοκομμουνιστή εγώ ως αναρχοαναρχικός θα πω να ρίξει μια ματιά σε άλλα θρεντ σε σχέση με το θέμα μπακούνιν πατριωτισμός. Εκεί θα πάρει και τις απαντήσεις του. Γιατί εγώ κάτι άκουσα ότι η πατρίδα του Μπακούνιν ήταν η Διεθνής...

Στον αναρχοκομμουνιστή τον 940 όχι τον άλλον, ως αναρχοκοουνιστής κι εγώ θα του πω οτι έχει μπερδέψει το ¨τζιζ"  με το λιενινιστικό ¨cheese"...Και την επόμενη φορά να πάρει το λάβαρο της Αγίας Λαύρας να το κουνήσει στο Σύνταγμα για να μην αφήσουμε το χριστεπώνυμο πλήθος έρμαιο στα χέρια των Παρασκευαϊδιων...Αυτή η λογική που διέσπασε τη Διεθνή και περιττό να πούμε που οδήγησε και ποιούς εξυπηρέτησε για να μιλάμε ακόμα σήμερα για καπιταλισμό και κράτος...Στο σοσιαλφασισμό της σοσιαλδημοκρατίας...

Επίσης, θα του πω να ανοίξει κανά φούρνο, γιατί συνέχεια για ζύμωμα μιλάει σε όλα τα ποστ, μόνο να προσέχει μήπως ο φούρνος του, επειδή δε θα έχει γίνει το απαραίτητο ¨κοσκίνισμα" που μας κατηγορεί, αυτό το κοσκίνισμα που ξεχωρίζει η ήρα από το σιτάρι, αρχίσει να ψήνει..."υπάνθρωπους","εθνικούς εχθρούς" κ.ο.κ...

και τέλος οι αναρχικοί είναι εξ ορισμού "αντεθνικιστές" και μόνο υπό αυτή την έννοια και "ανθέλληνες" και "αντιμακεδόνες" και "αντιτούρκοι" και "αντιγερμανοί". Όποιοι αυτοπροσδιορίζονται ως "ανθέλληνες" υιοθετούν το ιμπεριαλιστικό ερμηνευτικό σχήμα από την ανάποδη κι ως εκ τούτου ανήκουν στην αριιστερά και όχι στην αναρχία...

από δίχως πατριδες 15/05/2015 4:17 μμ.


Προς ΣΟ indymedia: αν είναι να μας παραθέτουν οι διάφοροι εθνο/πατριώτες και από τον Καζάκη , προκειμένου να τσιμπήσουμε, τότε να αρχίσουμε να βάζουμε και defence.net 

Ο Καζάκης δεν είναι εκείνος που συζητούσε με τους στρατηγούς σε εκδήλωση για το πως θα επρεπε να επέμβουν ώστε να εγγυηθούν τη συνοχή της χώρας?

 

Κανέναν άλλο κρυφο-χουντικό θα διαφημήσουμε; Καρφώνεστε όσοι παίζετε μπάλα εδώ μέσα με αφορμη την κουβεντα

 

 

από @ε-ε-μ 15/05/2015 4:17 μμ.


Σε λίγο κάποιοι θα βγάλουν και τον Μπακούνιν Φασίστα .

Αρχίζουμε και λέμε :

«… Η ευημερία του κράτους είναι η αθλιότητα του πραγματικού έθνους, του λαού. Το μεγαλείο και η ισχύς του κράτους είναι η σκλαβιά του λαού…Το κράτος δεν είναι η πατρίδα. Είναι η αφαίρεση, ο μεταφυσικός, μυστικιστικός, πολιτικός, νομικός μύθος της πατρίδας. Οι λαϊκές μάζες όλων των χωρών αγαπούν βαθιά την πατρίδα τους. Αλλ’ αυτό είναι μια φυσική πραγματική αγάπη. Ο πατριωτισμός του λαού δεν είναι ιδέα, αλλά γεγονός… Η πατρίδα, η εθνικότητα, όπως και η ατομικότητα, είναι ένα γεγονός φυσικό και κοινωνικό, ψυχολογικό και ιστορικό ταυτόχρονα. Δεν είναι μια θεωρητική αρχή.

Δεν μπορούμε να ονομάσουμε ανθρώπινη αρχή, παρά μόνο ότι είναι καθολικό, κοινό σ’ όλους τους ανθρώπους. Η εθνικότητα τους χωρίζει. Δεν είναι λοιπόν αρχή. Αλλά αυτό που είναι η αρχή, είναι ο σεβασμός που ο καθένας πρέπει να έχει για τα φυσικά, πραγματικά ή κοινωνικά γεγονότα. Η εθνικότητα, όπως και η ατομικότητα, είναι ένα από τα γεγονότα αυτά. Οφείλουμε λοιπόν να τη σεβόμαστε. Η καταπίεση της είναι έγκλημα,…γίνεται ιερή αρχή κάθε φορά που απειλείται ή καταπιέζεται. Γι’ αυτό λοιπόν αισθάνομαι ειλικρινά και πάντα τον πατριώτη κάθε καταπιεσμένης πατρίδας.»

(Γαλλική έκδοση των απάντων Μ. Μπακούνιν, τόμος I, σελ. 225 -227, μετ. Πόλυ Γκέκα, εκδ. Πλέθρον)

 

«Η πατρίδα αντιπροσωπεύει το αδιαφιλονίκητο και ιερό δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ομάδας ανθρώπων, ενώσεων, κοινοτήτων, περιοχών, να ζουν, να σκέφτονται, να θέλουν και να δρουν κατά τον τρόπο τους, που γεννήθηκε ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης ιστορικής εξέλιξης.

Υποκλίνομαι λοιπόν μπρος στην παράδοση και την ιστορία των λαών, γιατί είναι το αίμα και η σάρκα, η σκέψη και η θέληση κάθε λαού.

Γι αυτό, ειλικρινά, είμαι ο πατριώτης όλων των καταπιεσμένων πατρίδων.

(Γράμματα για τον Πατριωτισμό,1869)

 

«…Ο λαός επίσης είναι από τη φύση του πατριώτης. Αγαπά τη γη όπου γεννήθηκε, το κλίμα μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε…Ο πραγματικός, ζωντανός, ισχυρός, φυσικός πατριωτισμός του λαού, δεν είναι καθόλου εθνικός πατριωτισμός, ούτε καν τοπικός, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του αποκλειστικά κοινοτικός. Αλλά αγαπά ακόμα τη γλώσσα που μιλά…Ταυτίζεται επίσης με τα έθιμα και τις αληθινές ή λαθεμένες αντιλήψεις της χώρας του. Αν αυτά τα έθιμα, αυτές οι ιδέες κι αυτή η γλώσσα καλύπτουν μια περιοχή, τότε αρχίζει να γίνεται πραγματικά ένας τοπικός πατριώτης. Αν καλύπτουν ένα ολόκληρο έθνος, τότε γίνεται ένας εθνικός πατριώτης. Με την έννοια αυτή, κανείς δεν είναι τόσο βαθιά ούτε τόσο ειλικρινά πατριώτης όσο ο λαός…»

(Μ. Μπακούνιν και Ιταλία, 2ο μέρος, σελ. 81-83 μετ. Πόλυ Γκέκα, εκδ. Πλέθρον)

από παρατηρητήριο αναρχικών δικαιωμάτων 15/05/2015 4:20 μμ.


γιατί αυτοί πρώτοι άνοιξαν το δρόμο για τον "οπαδισμό" που κατά τ' άλλα καταγγέλουν. Πρώτον με τη συμμετοχή τους στις εκλογές ως οπαδοί κόντρα στην ιστορία, τα διδάγματα της και τη λογική κι έπειτα επειδή πρώτοι χρησιμοποίησαν τη μανιχαϊκή λογική "όποιος μας χαλάει τη συριζαϊκή σούπα και το συριζοπαράρτημα μας, είναι μπαχαλάκιας"... Αυτά προς αποκατάσταση της" μαύρης αλήθειας" που λέω κι εγώ ο "λαός"...Εγώ θα πρότεινα να διαβάσετε λένιν, μπουχάριν, κάουτσκι, μηλιό και σεράγεβο για να πάρετε μια ιδέα κι ύστερα τα ξαναλέμε...

από @ασχετος 15/05/2015 4:40 μμ.


Ένα κομμάτι του "χώρου" μάλλον το έχει ρίξει στον λιακοπουλιασμό και στις θεωρίες συνομοσίας του τα παίρνουν από τον Σύριζα κτλ

Για να δούμε όμως τι παίζει :

Την πρεσβεία φοβόταν για κατάληψη η ΕΛ.ΑΣ στη Ζίμενς "χτύπησε" ο "Ρουβίκωνας", Τα νέα μέτρα και το ... κρυφτούλι των ΜΑΤ

http://www.bloko.gr/swmata-asfaleias/thn-presbeia-fobotan-gia-katalhpsh-h-elas-sth-zimens-xtyphse-o-roybikwnas-ta-nea-metra-kai-to-kryftoyli-twn-mat.html

 

Υ.Γ1 Εμείς οι άσχετοι να υποθέσουμε ότι αν οι σύντροφοι που καλούν την πορεία τα παίρνουν απ΄το Σύριζα , τότε μήπως οι άλλοι τα παίρνουν από καμία ξένη πρεσβεία ή ότι συντάσονται με αυτο http://www.stokokkino.gr/article/1000000000009141/Mono-troika-esoterikou-i-ta-kamaria-tis-neolaias-ND-tragoudoun-Gera-Geroun-kai-DAP-NDFK

για να χτυπήσουν την εγχώρια αστική τάξη ( όπως κάνουν οι φίλοι μας οι Γερμανοί και συνεπώς πρέπει να είμαστε μαζί τους)

Υ.Γ 2 Κάτι πήραν τα αυτάκια μου για "αυτόνομους" με θέσεις σε υπουργεία και σε διοικήσεις δημοσίων οργανισμών (διπλοθεσίτες γαρ)

 

Συντροφικά Φιλιά

από @1869 15/05/2015 5:58 μμ.


τα αποσπάσματα από Μπακούνιν, πριν θριαμβολογήσετε, γκουγκλίστε λίγο να δείτε ποιοι τα αναδημοσιεύουν. Αριστεροπατριωτικά και ακροδεξιά σάιτ (γιατί άραγε;) Βεβαια, το να σκεφτεί κανείς πότε γράφτηκαν και τι σχέση έχουν οι τότε συνθήκες με το σήμερα, είναι πολύ προχωρημένο...

 

από Αναρχικιά με μνήμη 15/05/2015 6:31 μμ.


Η δημοσίευση των "γνωστών" αποσπασμάτων του Μπακούνιν δεν αντιστοιχεί στο έργο του και είναι προιόν προπαγάνδας ακροδεξιών ή πατριωτικών site τύπου Καζάκη. Δεν χρειάζεται να αρχίσουμε να παραθέτουμε τα αυθεντικά αποσπάσματα από το έργο του Μπακούνιν όταν πλέον ήταν αναρχικός ( και όχι από τη "Σλαβική" περίοδο ) . Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε πολιτικά τι δημοσιεύεται τουλάχιστον κάντε μια αναζήτηση στο είδος των site που διακινούν αυτή τη προπαγάνδα περί του "πατριώτη Μπακούνιν".

Τα καλέσματα στις Γερμανικές πρεσβείες αυτό το είδος των ανθρώπων προσελκύουν εδώ μέσα , όπως και τις απόψεις τους περί "πατριώτη Μπακούνιν". Εύγε σύντροφοι. Όχι μόνο προσπαθείτε να ηγεμονεύσετε στον χώρο με ευκαιριακά καλέσματα, όχι μόνο αποκαλείτε "μπάχαλους της Στουρνάρη" όποιον διαφωνεί μαζί σας, αλλά ξεκίνησαν να γράφουν την αποψάρα τους εδώ μέσα και οι κολλητοί του Καλεντερίδη, της ΕΥΠ, του Πατριωτικού Μετώπου, και να δημιουργείται η εντύπωση πως έχουν και ακροατήριο. Γιατι τέτοια site διακινούσαν αρχικώς τα συγκεκριμένα αποσπάσματα. 

Λενινισμός, πατρίδες, μυστήριοι που παραπέμπουν σε site Καζάκη, και ακροδεξιά προπαγάνδα. Καλή λευτεριά.

 

υ.γ.

Η CNT και η FAI έχουν τόση σχέση με το EAM-ΕΛΑΣ όσο και οι Εσκιμώοι με την έρημο Σαχάρα.

 

από @ 15/05/2015 6:32 μμ.


Αν δεν είναι αυτή η πολιτική εξάρτηση αποτέλεσμα της χρόνιας οικονομικής εξάρτησης, τότε σημαίνει ότι και η άποψη που υποστηρίζει ότι η  πολιτική είναι συμπύκνωση της οικονομίας είναι λάθος. Όποιος πραγματικά το πιστεύει αυτό ας βγει να μας το πει!!!

 

Να σας το πω εγώ και όποιος άλλος έχει ανοιξει 5 βιβλία σχετικά με την αναρχία στη ζωή του. Η άποψη που υποστηρίζει ότι η πολιτική είναι συμπύκνωση της οικονομίας είναι λάθος! και μάλιστα μαρξιστικό λάθος. Η θεωρία του Μαρξ για τη βάση (οικονομία) και το εποικοδόμημα (πολιτική στην προκειμένη περίπτωση) είναι μια τεράστια μπαρούφα την οποία δε δέχτηκαν ποτέ οι αναρχικοί. Για αυτό δε θα πετύχεις ποτέ αναρχικούς που να λένε ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κράτος ως μέσο για την επανάσταση.

 

Θα σταθώ μόνο στο γεγονός ότι επιτέλους κάποιοι από εμάς ασχολούνται με πράγματα που μέχρι τώρα ήταν ταμπού για όλους μας.

Ταμπού είναι και η θρησκεία. Αν αρχίσω να μιλάω για το πόσο λαϊκή και χρήσιμη είναι η θρησκεία και πόσο ταιριάζει με την αναρχία θα με στηρίξεις;

 

Αντίθετα μάλιστα η επιμονή τους και η στοχοπροσήλωση που επιδεικνύουν, αποτελούν ίσως αιτία εμπάθειας απέναντι τους αφού ξεβολεύουν πολλούς.

 

Ποιοι είναι αυτοί οι πολλοί και εμπαθείς που ξεβολεύονται; Και από τι ξεβολεύονται;

 

Ο Άρης όμως!!! Ο Άρης με την εμβληματική του μορφή φώτιζε τα δωμάτια μας, συνέχιζε τις ιστορίες που είχαν αφήσει στη μέση οι παππούδες μας όταν ήμασταν μικροί, ήταν και είναι ο ήρωας μας, ο ήρωας της τάξης μας.

 

Άμα ψάχνεις για ήρωες και άγιους, ψάχνεις σε λάθος χωρό. Υπάρχει και το ΚΚΕ.

 

Κι όσο για μας σε ένα καλύβι / γεια σου Τζαβέλα γεια σου Γέρο του Μοριά / βράδυ πρωί θα λιώνουμε μολύβι / για την τιμή και για την λευτεριά.  

 

Για το γέρο του μοριά και την τιμή πάλι ψάχνεις σε λάθος χώρο. Υπάρχουν κι άλλοι πιο γνήσιοι πατριώτες

 

Άντε κνιτόπουλα...

 

Όσο για τον Μπακούνιν, να καταλάβεις ότι όταν έγραφε δεν είχε υπάρξει ακόμα ναζιστική γερμανία του "αίματος και της γης" και οτι ο εθνικισμός θεωρούταν ακόμα προοδευτική ιδεολογία. Να μάθεις να εντάσσεις ότι διαβάζεις στο ιστορικό πλαίσιο που ανήκει πριν αρχίσεις να μιλάς για αναρχικούς πατριώτες

από Παιδί του Ντουρούτι και όχι του Άρη 15/05/2015 7:15 μμ.


Αγαπητή ΣΟ έχεις και εσύ μερίδιο της πολιτικής ευθύνης για τις φασιστο-θεωρίες περι "πατριώτη Μπακούνιν". Προφανώς και δεν μπορείτε να τα ελέγχετε ενδελεχώς όλα, πάντως δεν γίνεται να μην έχετε και κάποια ευθύνη για όσα ανεβαίνουν εδώ.

 

Τα φιλιά μου σε όλα τα πρώην σταλινόπαιδα που βρήκαν μια αγκαλιά, σε όσους αναρχικούς δεν κατανοούν τι έπαθε ιστορικά η αναρχια όταν έμπλεξε με τους Λενινιστές. Η δουλειά που κάνετε είναι πολύ καλή. Αντί να μάθετε κάτι, διδάσκετε εσείς. Ας πρόσεχε ο χώρος

από άλλος αναρχικός κομμουνιστής 15/05/2015 7:23 μμ.


"ο κείμενο απευθήνετε σε όλους τους συντρόφους διαφωνούντες που έχουμε βρεθεί πλάι-πλάι στα πύρινα οδοφράματα των αντιπολεμικών,της επίσκεψης κλίντον,στο συ΄νταγμα στις απεργίες...εκεί που κάποιοι μιλούσαν για ''πατριωτικές μολοτοφ''...?"

Πουθενά δεν αναφέρεται στο κείμενο ούτε καν η λέξη ιμπεριαλισμός. Άρα ούτε πατριωτικές μολότωφ, ούτε αντιιμπεριλιστικές...Ρε λες  να ήταν "αυτόνομοι" και |μπαχαλάκηδες" οι σύντροφοι και να μη το ξεραν; Από το μακρινό 2000 για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να ξεβρακώνονται οι ψεύτες...http://www.oocities.org/a_deltio/gr/d4_19nov.htm. Επίσης, ήταν ακριβώς μετά την 17 Νοέμβρη και το Πολυτεχνείο στις 19 Νοέμβρη.

Κι ένα απόσπασμα από αναρχικό κείμενο της εποχής που ταιριάζει γάντι με το σήμερα κι αποδεικνύει ότι δεν είναι τυχαίο το κιτρινόμαυρο χρώμα του εκδικητή αγγέλου....Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγέλαφος:

"Αποκαλυπτικό πάντως είναι το φαινόμενο από τη μιά μεριά των αριστερών αντιιμπεριαλιστών που πλειοδοτούν σε εθνικοφροσύνη, και από την άλλη των δεξιών εθνικοφρόνων που πλειοδοτούν σε αντιιμπεριαλισμό. Πρόκειται για υποπροϊόν της σύζευξης του εθνικισμού με τον αντιιμπεριαλισμό, καταλήγοντας στην τραγελαφική συνύπαρξη ανάμεσα στους σταλινικούς νοσταλγούς της Σοβιετικής Ένωσης και τους ελληνορθόδοξους νοσταλγούς της Βυζαντινής αυτοκρατορίας... Φαινόμενα τα οποία, προοιωνίζονται και τον ειδικό κατασταλτικό ρόλο που πρόκειται να παίξουν από κοινού οι αριστεροδεξιοί πατριώτες, στο βαθμό που η αντιπαράθεση στον πόλεμο και η αλληλεγγύη στους βαλκανικούς λαούς αποκτήσουν τα αυθεντικά ταξικά χαρακτηριστικά τους με τη μορφή της ανυπακοής, της εξέγερσης και της επίθεσης στο Κράτος και στα αφεντικά. "

Εμείς που κάθε γωνιά της γης είναι πατρίδα μας και κάθε πατρίδα μας είναι ξένη....

 

 

από μλ 15/05/2015 9:48 μμ.


Εγραψα και αλλο ενα σχολιο αλλα υστερα απο συζητησεις κατεληξα οτι χρειαζεται να γραψω μερικα ακομα πραγματα(και ας μη σας ενδιαφερει)

 

Ξεκινω με κατι θεωρητικο. Τον πρωτο νομο της διαλεκτικης. Η παλη και η ενοτητα των αντιθετων.

Παλη των αντιθετων: Σε καθε φαινομενο της κοινωνιας(για την ακριβεια της φυσης) υπαρχουν και συγκρουονται διαφορετικες πλευρες,δυναμεις και τασεις.

Ενοτητα των αντιθετων: Παρα την υπαρξη των αντιθετων καθε φαινομενο εχει μια "ενιαιοτητα", με την (μπακαλικη) εννοια πως εμφανιζεται ως ενα φαινομενο και οχι ως αθροισμα των επιμερους. Να σημειωσουμε πως σε καθε στιγμη εξελιξης της ταξικης παλης καποιος απο τους πολους της αντιθεσης εχει το πανω χερι, ειναι ο κυριαρχος πολος

Υπαρχουν και τα δυο, μη το ξεχναμε. Και ενοτητα και παλη. Αν αφησουμε το ενα βαδιζουμε σε μεταφυσικες ή μηχανιστικες λογικες.

Παμε τωρα να δουμε την αντιθεση ιμπεριαλισμος-λαοι. Κυριαρχος πολος= Ιμπεριαλιστες. Αλλη ταση μεσα στην αντιθεση=ντοπια αστικη ταξη. Η υπαρξη αυτης της αντιθεσης ειναι αντικειμενικη στην ελλαδα(αντιδιαλεκτικες αποψεις περι ιμπεριαλιστικης ελλαδας, που πιανονται απο επιμερους υπαρκτα ζητηματα και χανουν το γενικο, που δεν βλεπουν την ποιοτητα του ζητηματος αλλα αναλωνονται σε μερικα στοιχεια δεν τις παιρνω σοβαρα). Και η υπαρξη αυτης της αντιθεσης δεν μπορει παρα να εχει αντικειμενικες συνεπειες στην εργ.ταξη αυτης της χωρας. Συνεπειες που τις βιωνει ξεκαθαρα, με την επιθεση της ντοπιας αστικης ταξης απο το ξεσπασμα της κρισης και μετα. Και τις βιωνει γιατι ολη η επιθεση στην εργ.ταξη δεν θα μπορουσε να περασει χωρις η ντοπια αστικη ταξη να χρησιμοποιησει την ιδια της την εξαρτηση για να περασει ολα αυτα τα μετρα εναντια στην εργ,ταξη,

Οποτε πρωτο στοιχειο. Η εξαρτηση της ντοπιας αστικης αστικης ταξης επηρεαζει και χειροτερευει τους ορους ζωης της εργ.ταξης. Αρα δεν μπορει παρα να την ενδιαφερει. Σημειωση για την αναμενομενη συνδικαλια(δηλαδη αμα δεν ηταν εξαρτημενη θαταν καλυτερα). Προφανως δεν θα ηταν καλυτερα, ΑΛΛΑ αντικειμενικα ειναι μια αντιθεση που επηρεαζει την εργ.ταξης. Το να την αφησεις ειναι το να βγεις εκτος πραγματικοτητας, να αφησεις τις συνθηκες διαβιωσης της εργ.ταξης και την διαδικασια ανασυγκροτησης της και να φυγεις για εναν αλλο κοσμο διαφορετικο απ'τον δικο μας. Εναν κοσμο που η εργ.ταξη δεν μπορει να βρεθει μιας και ειναι καταδικασμενη να ζει στην πραγματικοτητα.

 

Βεβαια στην αρχη ειπαμε για κυριαρχο πολο και αλλες τασεις που δεν μπορουν να εκφραστους στον βαθμο που επιθυμουν, δηλαδη η επιθυμια της ντοπιας αστικης ταξης για ενα μεγαλυτερο μεριδιο στην μοιρασια της πιτας. Μια ταση που ως επαναστατες δεν πρεπει ποτε να ξεχναμε οταν κανουμε τις αναλυσεις μας(παντα ομως παραμενει ταση, σε αντιθεση με τους εκαστοτε αναρχοαυτονομους που δεν καταλαβαινουν απο μαρξισμο).

 

Τι μας λεει λοιπον η υπαρξη αυτης της τασης; Μας λεει πως στην εννοιαιοτητα του φαινομενου της ιμπεριαλιστικης εξαρτησης υπαρχουν και οι εκφανσεις εκεινες οπου η ταση αυτη αποκτα αλλον, σημαντικο χαρακτηρα(θα λεγαμε και κυριαρχο, στον βαθμο που κοιταμε το φαινομενο μονο ως προς το ζητημα ντοπια αστικη ταξη-εργ.ταξη). Μια τετοια εκφανση της εξαρτησης ειναι η τωρινη "διαπραγματευση". Μια "διαπραγμευτευση" που μονο ζητουμενο ειναι τα ανταλλαγματα της αστικης ταξης. Ειναι λοιπον μια εκφανση του φαινομενου οπου την εργ.ταξη δεν της αφορα και δεν την επηρεαζει.

 

Συνοψιζοντας: Το να μη μιλας για ιμπεριαλισμο και την εξαρτηση της ντοπιας αστικης ταξης ειναι η αποχωρηση απο την πραγματικοτητα. Απο την αλλη το να σερνεσαι πισω απο διαπραγμευτεσεις και eurogroup ειναι το ιδιο κακο. Εχουμε δηλαδη μια τραγικη προσπαθεια κομματιων του αναρχικου χωρου να κανουν μια αναλυση και να αποτυγχανουν παταγωδως(δεν βλεπω ουτε το παραμικρο θετικο στοιχειο για την ακριβεια, και το λεω εγω με ψευδωνυμο μλ). Εχουμε επισης τους υπολοιπους α/α(με ή χωρες αναφορες στον διαλεκτικο υλισμο) να κανουν μια τραγικη κριτικη πανω στην ολη προσπαθεια οπου αποτυπωνεται η ιδεολογικη αδυναμια της ελληνικης αναρχιας. Γενικα το ολο ζητημα ειναι η καταντια της αναρχιας στην ελλαδα και για τους μεν και για τους δε.

 

Για οποιον δεν εχει σταματησει πιο πριν να σημειωσω οτι η τραγικοτητα της αναλυσης βοξ-κοκκινης γραμμης και λοιπων δεν εχει να κανει με οτι πηγαν σε γραφεια εε ή γερμ. πρεσβεια. Εκει μπορει να πας αναλογα με το εκαστοτε ζητημα. Εχει να κανει με το οτι πηγαν με αφορμη τις διαπραγματευσης κλπ και οτι το αφησαν σε καποιο γενικο πολιτικο επιπεδο αντι να το γειωσουν στην ουσια τους, στους εργασιακους χωρους(χωρις να υποτιμω την σημαντικοτητα αλλα παιζουν ρολο οι οροι με τους οποιους γινεται.

 

Αυτα τα μαρξιστικα-λενινιστικα ειχα να πω, αλλα εμας ποιος μας ακουει.

από @rafa 16/05/2015 1:39 πμ.


απο οτι ειδα στην αφισα καλεσμα γραφει:
συγκρουση με το δντ και την εε(σαν να φωτογραφιζει συριζα δηλαδη...)
πιο κατω γραφει πως τα συμφεροντα των εργαζομενων και της αστικης ταξης δεν ταυτιστηκαν ποτε και πουθενα.

απο οτι καταλαβα με την λογικη καποιων απο εδω μεσα,οποτε βγαζει ο συριζα ανακοινωση εναντια στην χρυση αυγη θα τρεμουμε μην μας πουνε συριζαιους καποιοι λογω του κοινου λογου.

από Κ 16/05/2015 1:51 πμ.


Η 2 καταλήψεις ήταν σωστές. Και στην στόχευση και στο ό,τι είναι "πιασάρικες" κι ας το λένε κάποιοι πολιτικαντισμό. Το να κατεβείς σε μια πορεία με κόσμο που έχεις πράγματα να χωρίσεις ακόμα κι αν το κάνεις για εισοδισμό, δεν είναι σωστό. και όχι μόνο δεν είναι σωστό, είναι και επικίνδυνο, μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ.

 Μπορεί και να κατέβαινα, αλλά δεν θέλω να βρεθώ ενώπιως σκηνών του τύπου, αναρχικοί και δίπλα τους διάφοροι που κουνάν ελληνικές σημαίες. Κι εγώ αγαπώ τον τόπο μου, αλλά ξεκάθαρα επειδή έτυχε να γεννηθώ και να μεγαλώσω εδώ, ως εκ τούτου οι αναμνήσεις και οι αναφορές μου είναι απο δω... Το σκηνικό με την μαυροκόκκινη και την γαλανόλευκη δίπλα, δίπλα, δεν θέλω να το ξαναζήσω, ΞΕΡΩ που καταλήγει.

Κατά τη γνώμη μου οι κινήσεις όπως οι καταλήψεις σε Siemens και Μπόμπολα, είναι σωστές, δείχνουν πιο καθαρά μια στόχευση, έναν απτό εχθρό που τον καταλαβαίνει ο καθένας, χωρίς καμμιάν αναλυσάρα. Και εκεί βρίσκεται και η πρωτοπορεία αλλά και το ξεμπρόστιασμα των δήθεν "πατριωτών". ¨οχι για να δείξεις εσύ πιο πατριώτης (μπλιαχ) αλλά για να φανεί πόσο τσιράκια τους είναι οι άλλοι....

Στο δρόμο μαζί τους όμως, όχι. Υπάρχει η περίπτωση να τους ξελασπώσεις. Και θα μου πεις τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε έξω από τον χορό; ¨οχι θα συνεχίζουμε να ανοίγουμε δρόμους. και θα στηρίζουμε και δημιουργούμε τις δικές μας δομές.

 Δεν είναι ελιτισμός, είναι απλά η δική μας (ή καλύτερα οι δικές μας, έχουμε πολλές και διαφορετικές πανάθεμά μας και καλά κάνουμε) πρόταση, με την δική μας κουλτούρα και το δικό μας ήθος. Ρομαντικοί ίσως, όχι όμως ονειροπαρμένοι. Περιορισμένοι ίσως, αλλά έτσι είναι πάντα με τα δύσκολα μονοπάτια...

 

Καλή δύναμη και μεγάλη προσοχή σε όλους/ες μας.... Οι καιροί είναι ενδιαφέροντες, όσο και πονηροί....

 

από @ 16/05/2015 2:02 πμ.


Διαβαζω εδω και μερες την συζητηση η οποια γινεται στο μεσο με αφορμη την πορεια που καλεσαν καποιοι στην γερμανικη πορεια και για πολλες ημερες αμφιταλατευομουνα για το ποια μπαντα ειχε δικιο. Τελικα μαλλον κλινω προς την αποψη οτι αυτοι που κραζουν πρεπει να ειναι πρακτορες η μπατσοι. Αντιλαμβανομαι οτι αυτο μπορει να ακουγετε λιγο περιεργο αλλα πως αλλιως μπορει να εξηγηθει το μενος και η ενταση της επιθεσης κ ολα αυτα να ειναι ανυπογραφα? Γιατι κανενας, ειτε ατομο ειτε ομαδα δεν βγαινουν δημοσια να υπερσπιστουν την πολιτικη τους κριτηκη αφου θεωρουν οτι αυτη η κινηση θα ειναι καταστροφικη για το κινημα? Κ γιατι μερες τωρα επανερχονται ξανα και ξανα? Τετοια επιθεση σε ενα καλεσμα για πορεια δεν εχω ξαναδει στα 10+ χρονια που διαβαζω το indy. Εαν καποιος θυμαται ας με διωρθωσει. Μακαρι να κανω λαθος αλλα αλλη  λογικη εξηγηση δεν βλεπω.

από Διόρθωση 16/05/2015 7:05 πμ.


αν κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με επίθεση αλλά με κριτική. Με επίθεση είχαμε να κάνουμε στην αντικρατική πορεία των αναρχικών. Εκεί το μόνο που ακούγονταν ήταν βρισιές και πρακτορολογία και κανένα πολιτικό επιχείρημα ενώ εδώ το αντίθετο συμβαίνει. Τώρα, επειδή μας περνάς και για χαζούς, εγώ λέω ότι εσύ ήσουν ένας από τους πρακτορολόγους εκείνης της επίθεσης, πράγμα που φαίνεται κι από αυτό που κάνεις τώρα...Ρε σταλινομούλαρα, νομίζετε ότι εμείς δε διαβάζουμε τα βιβλία σας και δε γνωρίζουμε τις προπαγανδιστικές τακτικές σας; Σιγά μην αμφιταλαντευόσουνα...Το δίκιο το έχει η κριτική που γίνεται στο κάλεσμα και όχι τόσο στην Κόκκινη Γραμμή και τα παραρτήμα<τα, αλλά στις 2 αναρχικές συλλογικότητες και το παράρτημα. Δεν είναι να κρατάτε και κακία, επειδή δεν περνάει το δούλεμα....

από η διαλεκτική σου σπάει τούβλα... 16/05/2015 7:41 πμ.


όλο το κείμενο σου είναι αντιδιαλεκτικό καθώς εσύ αγνοείς τη "θέση" που προηγείται της "αντίθεσης" και θες απλά "σύνθεση" με το μόνο τρόπο που μπορεί αυτή να υπάρξει και υπάρχει , την "εθνική ενότητα". Έτσι καταλήγεις σε αυθαίρετα συμπεράσματα περί εξάρτησης που δεν τεκμαίρονται από πουθενά, ακριβώς λόγω του μηχανιστικού χαρακτήρα της "διαλεκτικής" σου συν ότι δέχεσαι ατεκμηρίωτα τον ιμπεριαλισμό και μάλιστα ως πόλο της αντίθεσης με τους "λαούς"...

Εξήγησε μας διαλεκτικά τι είναι ο "λαός", έπειτα εξήγησε μας τι είναι η "τάξη", έπειτα εξήγησε μας τι είναι το "κεφάλαιο" και το "κράτος"κι έπειτα τι είναι ο "κομμουνισμός". Το ότι βαφτίζετε εσείς οι αριστεροί τους υποκειμενισμούς σας, αντικειμενικότητα, λέει κάτι μόνο για εσας και όχι για την πραγματικότητα...

Η δική μου ανάλυση πάντως, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ιμπεριαλισμός είναι η πρακτική εφαρμογή της ανάγκης του καπιταλισμού ως συστήματος δλδ. όλων των εθνικών κεφαλαίων μαζί, να αναπτυχθεί ή να πεθάνει κι εκφράζεται μέσω της επέκτασης της εμπορευματοποίησης κι ουχί των συνόρων κι ως εκ τούτου το ότι ανταγωνίζονται για το ποιός θα αποικιοποίήσει τη ζωή μου και θα καταστρέψει το περιβάλλον γενικότερα δε με νοιάζει καθόλου... Εγώ είμαι ενάντια στην αποικιοποίηση από τη σχέση κεφάλαιο και όχι από την ταμπέλα του...Η ανάλυση περί ιμπεριαλισμού είναι εκτός πραγματικότητας...

Κλείνοντας να πω ότι οι τρείς συλλογικότητες που καλούν δεν είναι αναρχικοί καν, οπότε μη μιλάς για προσπάθεια του αναρχικού χώρου γενικά και ότι οι περισσότεροι μ-λ δε δέχονται ότι η ελλάδα είναι εξαρτημένη χώρα, μάλλον έχουν κι αυτοί μειωμένη διαλεκτική ικανότητα και κατάντια και ιδεολογική αδυναμία. Που να μην είχαν εφαρμοστεί και στο μισό πλανήτη αυτά που ισχυρίζεσαι  με τα γνωστά αποτυχημένα αποτελέσματα, που είχαν προβλέψει οι αντιδιαλεκτικοί αναρχικοί αλλά και οι πιο διορατικοί κομμουνιστές, γιατί τότε να δείς τι θα ακούγαμε...

Αυτά τα ολίγα αναρχικά από εμενα με λίγες μ-λ πινελιές...

από Αμπέ Λα ΕΑΜ 16/05/2015 10:50 πμ.


μετά το "ή συμφωνείτε μαζί μας ή να καίτε κάδους στη Στουρνάρη.." ήρθε και το "όσοι ασκούν κριτική στο κάλεσμα είναι πράκτορες ή μπάτσοι"

αριστερισμός και άγιος ο θεός

από Αγγελος Εξάγγελος 16/05/2015 1:02 μμ.


Κατά τη γνώμη μου οι κινήσεις όπως οι καταλήψεις σε Siemens και Μπόμπολα, είναι σωστές, δείχνουν πιο καθαρά μια στόχευση, έναν απτό εχθρό που τον καταλαβαίνει ο καθένας, χωρίς καμμιάν αναλυσάρα. Και εκεί βρίσκεται και η πρωτοπορεία αλλά και το ξεμπρόστιασμα των δήθεν "πατριωτών". ¨οχι για να δείξεις εσύ πιο πατριώτης (μπλιαχ) αλλά για να φανεί πόσο τσιράκια τους είναι οι άλλοι....

Δαφωνώ. Το πολιτικό πλαίσιο των καταλήψεων μπάζει και όχι οι καταλήψεις καθαυτές, έτσι κι αλλιώς. Αν έκαναν οι φασίστες κατάληψη στο μπόμπολα θα ήταν σωστές, άσχετα από το πολιτικό τους πλαίσιο; Δε νομίζω να ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο.

Η πρωτοπορεία δεν είναι αυτή που δείχνει πιο καθαρά έναν "απτό εχθρό" ή οποιαδήποτε στόχευση, εν προκειμένω, διότι εξίσου απτοί είναι κι οι άλλοι εχθροί και στοχεύσεις έχουν όλοι. Η πρωτοπορεία, στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, είναι να δείξεις τη διαλεκτική σχέση του "απτού εχθρού" με τον "μη απτό εχθρό", την εμπορευματική, την καπιταλιστική και κρατική συνθήκη. και να αποδείξεις ότι τελικά αυτό που μας φαίνεται ως απτό είναι παιδάκι των τελευταίων. Να δείξεις τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δλδ. να γίνεις ριζοσπάστης. Και δε χρειάζεται καμιά αναλυσάρα για κάτι τέτοιο, αλλά μια πολύ απλή ανάλυση, που την καταλαβαίνει ο καθένας, αν αυτός που την κάνει μιλάει κι εξηγεί απλά αυτά που λέει. Τωρα αν μπαίνει το υπερθετικό -άρα- στο τέλος της ανάλυσης για καλλιέργεια εντυπώσεων, θα πω ότι  τις αναλυσάρες που μπορεί να περιγράφουν την πραγματικότητα μπορεί και να μην τις καταλαβαίνεις,πράγματι. Τις αναλύσεις του κώλου, όμως που είναι αποτέλεσμα πνευματικής τεμπελιάς και μιμητισμού/παπαγαλίας μπορεί να τις καταλαβαίνουν πολλοί, δεν περιγράφουν όμως την πραγματικότητα...Κι εκεί πρέπει να παρέμβει ο ριζοσπάστης και να συνθέσει για να διαλευκάνει κι όχι να συσκοτίσει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση του καλέσματος της πορείας και της ρητορικής που το συνοδεύει.

Τώρα και μόνο που βάζεις το "δήθεν" μπροστά στους πατριώτες συνεπάγεται ότι υπάρχουν και "πραγματικοί", άρα όποιος δεν είναι δήθεν και τσιράκι είναι εκ των πραγμάτων πραγματικός πατριώτης, κι έτσι έχει περάσει απαρατήρητο, αδιαμφισβήτητο και με φυσικό τρόπο το εννοιολογικό πλαίσιο και η αρχή του ¨πατριωτισμού". Δλδ, ότι δεν είναι θέμα αρχής, αλλά προδοσίας των αρχών, όπως λένε πάντα οι πάσης φύσεως εξουσιαστές και πολιτικάντηδες ή πολιτικά ανεγκέφαλοι.

Γιατί το να δείξεις πόσο συνένοχοι (κι όχι τσιράκια) είναι οι "άλλοι" (αλήθεια ποιοί;) είναι εύκολο και προκύπτει τόσο από την εμπειρία αν είσαι φτωχός και καταπιεσμένος όσο και από τους αριθμούς....Δε χρειάζονται ούτε αγγελούδια, ούτε διαβολούδια...

Αυτή την ένσταση έχω μόνο και κατά τ' άλλα συμφωνώ 1000% με αυτά που λές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

από @ 16/05/2015 1:26 μμ.


Το επιπεδο του ξεκατινιασματος που εμπεριεχεται στα μισα τουλαχιστον σχολια δειχνει την παρακμη στην οποια εχει εκπεσει ο αναρχικος χωρος ΕΙΔΙΚΑ μετα την εκλογη του συριζα....Αυτο ειναι το πιο σημαντικο συντροφοι, ας δουμε πρωτα γιατι παμε απο το κακο στο χειροτερο και μας εχει φαει η εσωστρεφεια...

από @ 16/05/2015 1:55 μμ.


Δεν είναι προφανως όλοι όσοι ασκουν κριτική πρακτορες (φασιστες θα προσθετα) και μπατσοι. Υπήρξαν και ανθρωποι που φεραν επιχειρηματα, που  μπορει να ήταν κατα την γνωμη μου σε λαθος κατευθυνση, αλλα εγινε συζητηση. Τα επιχειρηματα είναι σεβαστά ακομα και αν διαφωνει κανεις με αυτά.

Εκέι που αρχισα και εγώ να υποψιαζομαι σοβαρά αυτό που λες (απο χθες κυρίως) είναι όταν είδα ένα καταιγισμο απο εμπαθη και επιθετικά σχολιακια χωρις επιχειρηματα. Αυτά πραγματικα μυριζουν τρολιά. Η τρολια είναι ή καποιοι όταν είδαν ότι δεν περνανε και απαντιωνται τα επιχειρηματα τους αποφασισαν να το ριξουν στην καφρίλα (μεγαλη τιμη και αυτό για το ανταγωνισιτκό κινημα...)

Σε καθε περιπτωση δεν νομιζω ότι το ντοπιο μνημονιακο καταστημενο νιωθει πολύ ανετα με αναρχικους που κανουν καλεσματα -που φαινεται να εχουν κοινωνικη διεισδυτικοτητα- σε γερμανικες πρεσβειες και κανουν καταλήψεις σε μπομπολες και siemens, αντι να καθονται στα αυγά τους  ασχολουμενοι με πραγματα της μειοψηφικης απευθυνσης στην οποια είχε εγλωβιστει ο χώρος τόσο καιρό...

από @ 16/05/2015 2:01 μμ.


Κανενός δεν θα του περνουσε ποτε η σκέψη να παει σε πορεια που καλουνε αναρχικοί (ακομα και αντιιμπεριαλιστική) κουβαλοντας ελληνικες σημαίες... Αυτό το επιχιερημα είναι απυθμενα ακυρο.

από Α. 16/05/2015 2:35 μμ.


Μετά τα τσάμικα ήρθαν και οι πράκτορες.Ελπίζω να μην γίνουν και ψεκασμοί πριν την πορεία αν και είναι πιθανό το ντόπιο μνημονιακό κατεστημένο να προχωρήσει και σε τέτοιες κινήσεις μετά την σκληρή επίθεση των μυστικών υπηρεσιών με σχόλια στο indymedia

από ....... 16/05/2015 3:58 μμ.


Ορισμενα πραγματικα σημεια πρεπει να εχουμε υποψη πριν καθε αναλυση:

Πρωτον:  ο καπιταλισμος στην ελλαδα ειναι κλινικα νεκρος. Μπορει να υπαρχουν αφεντικα και να υπαρχει  καποια οικονομια, αλλα αυτη δεν διαφερει απο την οικονομια της αιθιοποιας ή αλλων τριτοκοσμικων χωρων. Μια κυκλοφορια πρωτου βαθμου δεν σημαινει και καπιταλισμο στη συγχρονη του ευρωπαικη μορφη. Επιπλεον ο μισος πληθυσμος βρισκεται εκτος καπιταλιστικης σχεσης. Μια διοικητικη οικονομια δηλ. εχουμε. Το να μιλαμε στα σοβαρα για ντοπια αφεντικα ειναι σαν να δινουμε καποια αξια σε κατι που δεν εχει, αντι να τους δωσουμε μια απλη φαπα, γιατι τετοια ειναι η εξουσια τους, ενα φου και φυγανε. Επομενως μην αναλυεται σαν να βρισκομαστε πριν 10 χρονια.

Δευτερον: οταν εχει αφαιρεθει η καπιταλιστικη σχεση απο τον μισο πληθυσμο και βαλε,– και αυτο δεν μπορει να ανακληθει με τιποτε στα επομενα 10 χρονια – και αν η παραγωγη και αναπαραγωγη κεφαλαιου ειναι προβληματικη στους τομεις που λειτουργει ακομα η σχεση αυτη, τοτε αυτο που ενωνει τον πληθυσμο ειναι πλεον η γλωσσα, οι εμπειριες των ανθρωπινων σχεσεων, σχεσεων απεναντι στα παιδια μας, απεναντι στους ανδρες μας, απεναντι στις γυναικες μας, στους φιλους μας κλπ. Μας ενωνει επιπλεον η ιστορικη μνημη και ο δεδομενος πολιτισμος. Σωστα λεει ο Μπακουνιν, οτι η πατριδα ειναι η κοινοτητα. Βεβαια τα πραγματα φαινονται ακομα πιο ξεκαθαρα απο την εποχη εκεινη που εγραφε ο Μπακουνιν: η πατριδα πλεον ειναι η κοινωνια, αλλα χωρις την καπιταλιστικη σχεση!  Μαζι με την καπιταλιστικη σχεση αυτη η πατριδα γινεται εθνος. Αν ομως ενοχλει η λεξη πατριδα, ας γεννησουμε μια αλλη λεξη που να αποδιδει την κατασταση.

Σημερα λοιπον εχει πεθανει το εθνος, ειτε το θελουμε ειτε οχι. Μενει η πατριδα, ενα βαθμωτο μεγεθος χωρις προσιμο. Μια κατασταση που κατα την γνωμη μας, δεν μπορει να κρατησει για πολυ.

Δυο δρομοι υπαρχουν: ο δρομος της ολικης καταστροφης και της εξαφανισης αυτου του χωρου, και ο δρομος της συγκροτησης μιας νεας κοινωνικης σχεσης. Μιας νεας λογικης.

Το μοναδικο κινημα που μπορει να δωσει λυση ειναι το α/α κινημα. Σιγουρα ειναι ενα κινημα με πολλες μορφες, ομως το κινημα αυτο ειναι η βαση της λυσης. Οσες κολοτουμπες και αν κανετε, η ιστορικη εξελιξη εκει τα εφερε τα πραγματα. Ειτε το θελουνε οι αναρχικοι ειτε δεν το θελουνε οι καθεστωτικοι, η ιστορικη εξελιξη εκει τα οδηγησε τα πραγματα.

Και κατι ακομα, για τους φοβους των διαφορων καλοθελητων, μηπως και το α/α κινημα με τις τελευταιες του πρωτοβουλιες  διολισθησει στον ... εθνικισμο. Ας μην φοβουνται. Το α/α κινημα εχει μνημη και εγκλειστους, που ειναι και το εχεγγυο.

Η ευθυνη ανηκει λοιπον στο α/α κινημα να ηγεμονευσει εναντια στην καταστροφη και για μια νεα κοινωνικη σχεση. Και αυτες οι πρωτοβουλιες ας ειναι η αρχη.

από @ 16/05/2015 5:09 μμ.


ενταξει μπορει να εχει αδικο αυτος που μιλαει για μπατσους αλλα, εχει ανα δικιο οταν λεει "Γιατι κανενας, ειτε ατομο ειτε ομαδα δεν βγαινουν δημοσια να υπερσπιστουν την πολιτικη τους κριτηκη αφου θεωρουν οτι αυτη η κινηση θα ειναι καταστροφικη για το κινημα?" 

από κοιμάσαι πατριώτης ξυπνάς εθνικιστής 16/05/2015 6:40 μμ.


Αφιερωμένο σε όλους τους όψιμους ``αναρχικούς`` που διοργανώνουνε πορείες στην γερμανική πρεσβεία, ενσωματώνοντας πλήρως τον κυρίαρχο κρατικό λόγο περί γερμανικού ζυγού, πατριωτισμού, κακόμοιρης ελλάδας που την κατέκτησαν οι ξένοι και όλα αυτά τα ωραία. Όλα αυτά τα ωραία που ούτε κομμάτια της αριστεράς δεν τολμάνε να τα πούνε (πια) και πιο πολύ θυμίζουν επαμ, ανελ και χα (και συριζα βεβαίως βεβαίως) - σαν να λέμε θυμίζουν τον (παρα)κρατικό λόγο και σκέψη.

Κακόμοιρα εξάρχεια, πώς καταντήσατε έτσι... ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΞΥΠΝΑΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ

από @τρολοπρακτορας 16/05/2015 8:27 μμ.


Αρκετά posts παραπάνω, είχε ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται μια αντιπαράθεση μέσω αναλύσεων. 1-2 σύντροφοι είχαν θέσει κάποια ερωτήματα σχετικά με το σκεπτικό και κάποιες διαφωνίες (θυμάμαι τον καπταιν ιγκλο και τον βαλκυρια) και στη συνέχεια κάποιοι άλλοι είχαν απαντήσει και έθεταν παράλληλα κάποια δικά τους ερωτήματα (θυμάμαι π.χ αναρχοκομμουνιστής και 1-2 άλλοι).. Από προχθες λοιπον που υπήρχαν 85 σχόλια, ξαφνικά μέσα σε μια μέρα φτάσαμε τα 130 όπου πάλι γίνονται "αναλυσάρες" μεγέθους 3-5 γραμμών και καταλήγουν σε τσιτάτα.. Μπράβο στους συντρόφους που "συνεισφέρουν" με την τρολιά τους στο να μην συνεχιστεί μια διαλεκτική αντιπαράθεση, και μπράβο και στη ΣΟ που επιλέγει και δημοσιεύει τις ίδιες τρολιές.. Φτάσαμε μάλιστα και στο σημείο κάποιοι χωρίς επιχειρήματα, να απαιτούν να μην δημοσιεύει η ΣΟ τις απαντήσεις των συντρόφων γιατί είναι εθνικιστικές!!! Αλλά τι να λέμε, εδώ άλλοι σε 3 γραμμές θεωρούν ότι καταρρίπτουν τη θεωρία του μαρξισμού...

Συνεχείστε σύντροφοι.. Αν άλλαξε κάτι με τις εκλογές του σύριζα, είναι ότι ο αναρχικός χώρος αντι να συσπειρωθεί και να χαράξει μια κοινή ριζοσπαστική στρατηγική ενάντια έστω στην επιβολή νέου μνημονίου από κυβέρνηση-εε-δντ, αποφάσισε να κάνει "εσωτερικό ξεκαθάρισμα" ξεκινώντας από τον μαζιώτη με το δακ και φτάνοντας στο σήμερα με κάποιους "σκληροπυρηνικούς αναρχικούς" ενάντια σε αναρχικούς/κομμουνιστές με ιμπεριαλιστική ανάλυση... Από το κακό στο χειρότερο... Μπράβο μας

από Ρουβίκωνας 16/05/2015 9:46 μμ.


post image

διαβαστε την ...

Εικόνες:

από κοπιάρω τα ερωτήματα 16/05/2015 10:13 μμ.


πως δεν κάνει κωλοτούμπες ο "λαός; Να σας πω μία; Πριν ελάχιστα χρονάκια πόσοι ήταν υπέρ της εξόδου από το ευρώ και τώρα πόσοι είναι; Έσπασε τη μέση του ο λαός από την κωλοτούμπα, περισσότερο κι από τσιφτετέλι...Επίσης ο γερμανικός λαός θα γίνει αποικία του γερμανικού ιμπεριαλισμού ή δεν πιάνεται αυτός στους ευρωπαϊκούς λαούς; Τώρα για τα αδιέξοδα της αριστερής διακυβέρνησης που λέτε πολύ σωστά, θα περίμενα και μια αυτοκριτική...Νομίζω ότι η αφίσα προσπαθεί να πατήσει σε πολλές βάρκες και ξέρουμε που οδηγεί αυτό...Φιλικά

 


η επίκληση της εργατικής τάξης (του αντικρατισμού αντίστοιχα)δεν σημαίνει και ταξική κατεύθυνση. το έχει αποδείξει η ελληνική αριστερά τα τελευταία 30 χρόνια (εσω και εξωκοινοβουλευτική) που ασχολείται με τα εθνικά "δίκαια" αφήνοντας την εργατική τάξη στο απόσπασμα. δεν είναι καθόλου τυχαία η συμπόρευση συριζα και ακροδεξιάς/ών. τώρα μερικοί αναρχικοί θέλουν και αυτοί μερίδιο

υγ. το σχόλιο 1564074 εξηγεί πολύ καλά τί σημαίνει μπουρδολογία, μπράβο

από @ 16/05/2015 11:43 μμ.


Παρά τις διαφωνίες, καλό θα ήταν η κουβέντα να διεξάγεται με επιχειρήματα

Να προσθέσω και εγώ λοιπόν 3 συνδέσμους που θα δώσουν τροφή για σκέψη και συζήτηση.

https://www.youtube.com/watch?v=aVNV1mN00Ro

http://www.902.gr/eidisi/politiki/67526/dimioyrgia-natoikis-aeroporikis-vasis-sto-aigaio-proteinei-o-p-kammenos-sholio

http://www.naftemporiki.gr/story/953018/tasos-koronakis-den-tha-metatrepsoume-ton-elliniko-lao-se-sisufo-ton-mnimonion-kai-tis-litotitas

από @ 17/05/2015 5:47 πμ.


Γιατί ο ιμπεριαλισμός είναι γερμανικός? Πίνει πολλές μπύρες και τρώει ψητά λουκάνικα? 

Είχα την εντύπωση οτι και άλλες αστικές τάξεις της Ευρώπης και του κόσμου ταυτίζονται με τις στρατηγικές επιλογές του καπιταλισμού όπως η λιτότητα. Στην χώρα μας τα μισά κόμματα της Βουλής την υποστηρίζουν με ιδρώτα καθε βράδυ στις 8. Κάποιος με επιχειρήματα : Γιατί δεν πάμε στη Γαλλική πρεσβεία;  Στη Φινλανδική;  Στην Ολλανδική; Στην Ελληνική βουλή; 

από όχι στους ghostbusters 17/05/2015 11:23 πμ.


«Αγωγοί» και κίνδυνοι

Σε άλλο ένα πεδίο οξυμένων ενδοαστικών ανταγωνισμών επιχειρεί να εμπλέξει το λαό η κυβέρνηση, με επίκεντρο αυτή τη φορά, τους ενεργειακούς πόρους και διαύλους. Αξονας όχι φυσικά οι λαϊκές ανάγκες, αλλά η διαμόρφωση διεθνών λυκοσυμμαχιών, με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης στην ευρύτερη περιοχή. Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση «παίζει» με όσο περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί.

Σε αυτή τη βάση κινήθηκε η επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Βλ. Πούτιν για «ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή - με εταιρεία του Δημοσίου - στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένου, πρόσφατα στις ΗΠΑ, ο οποίος δημοσιοποίησε τότε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτή των ΗΠΑ για «μία GtoG (government to government agreement - σ.σ. απευθείας συμφωνία κυβερνήσεων) με τις ΗΠΑ ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου». Όρισε, δε, και τα ποσοστά της μοιρασιάς από τα κέρδη σε «70-30».

Σε συνέχεια των τέτοιων συζητήσεων στις ΗΠΑ, επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμος Χοστάιν, που συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, Επικρατείας, Ν. Παππά, και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη.

Ο Αμερικανός δεν κόμισε κάποια συγκεκριμένη προσφορά στην Αθήνα, περισσότερο επανέλαβε τις πάγιες αμερικανικές αντιρρήσεις σε οποιαδήποτε ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα, εκφράζοντας γνωστές θέσεις της Ουάσιγκτον περί «ανάγκης διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων καυσίμου», άρνησής της στην κατασκευή «μεγάλων αγωγών» (βλ. τα αντίστοιχα ρωσικά σχέδια), προώθησης μικρότερων - διασυνδετήριων αγωγών, κάθετων αξόνων, τερματικών σταθμών κ.τ.λ.

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ο Λαφαζάνης επανέλαβε την πρόθεση της ελληνικής αστικής τάξης ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας».

Προσθέστε και τις δηλώσεις Κοτζιά, πριν από μερικές μέρες στην τουρκική τηλεόραση TRT, ότι «ο αναδυόμενος ρόλος της Ελλάδας στο Ενεργειακό συνδέεται με τον ρόλο της Τουρκίας στο Ενεργειακό. Γιατί όταν συζητάμε για αγωγούς που έρχονται από το Αζερμπαϊτζάν ή από τη Ρωσία, αναφερόμαστε σε αγωγούς που περνάνε από την Τουρκία. Εγώ πιστεύω ότι είναι καλό να κατασκευαστούν γραμμές αγωγών στην περιοχή μας, και εννοώ όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία. Έχω συμφωνήσει σε αυτό με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον Βολκάν Mποζκίρ (...) ότι πρέπει να φτιάξουμε ισχυρά δίκτυα, και ενεργειακά και οδικά και σιδηροδρομικά».

Σημειωτέον, αυτά τα περί «πλουραλιστικού ενεργειακού κόμβου», που θα παίζει με όσο περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, σε συνεργασία με την Τουρκία, και θα στρώνει κάθετους αγωγούς προς τις βορειότερες χώρες των Βαλκανίων, λέγονται ενώ: Συνεχίζεται η σφαγή στην Ουκρανία, σημαντικότατο ενεργειακό κόμβο. Η Αγκυρα συνεχίζει καθημερινά την προκλητική αμφισβήτηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και την κατοχή στην Κύπρο. Αναζωπυρώνονται εστίες εθνικιστικής έντασης στα Βαλκάνια, με αυξανόμενη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι το αμέσως επόμενο διάστημα σε Σκόπια, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και αλλού. Ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος σε Συρία - Ιράκ με αφορμή τους τζιχαντιστές, τους οποίους οργάνωσαν οι ιμπεριαλιστές.

Πρόσθετοι λόγοι όλοι αυτοί όχι απλά ο λαός να κουμπώνεται απέναντι στα παχιά λόγια της κυβέρνησης και τα μεγαλεπήβολα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης, αλλά και να αντιταχθεί.

 

 


που προκειμένου να βγάλουν την ουρά τους απέξω οι διοργανωτές, μη τυχόν και σκάσει κανα συριζικό μπλοκ, διασκεδάζουν τις εντυπώσεις σε ύφος "καταδικάζουμε τον συριζα". έχετε αποκαλυφθεί προ πολλού και εξυπηρετείτε το ρόλο που "σας έδωσε" η κυβέρνηση η οποία έχει επιτυχημένα επιβάλει την ατζέντα της εδώ και τρεις μήνες.

από @ατζεντης 17/05/2015 1:02 μμ.


Η μόνη επιτυχημένη ατζέντα που έχει επιβάλει ο σύριζα στο χώρο είναι η διάσπαση του και οι εσωτερικοί τσακωμοί σε καιρούς που έρχεται νέο μνημόνιο.. Εδώ ο κόσμος καίγεται και κάποιοι αναρωτιούνται στον υπολογιστή τους αν υπάρχει ιμπεριαλισμός..

Οι σύντροφοι και οι συλλογικότητες που διαφωνούν, αυτή την περίοδο που επίκειται νέο μνημόνιο τι σκέφτονται να κάνουν? Είδαμε κάποιους συντρόφους οι οποίοι αποφασίζουν να πάνε στη γερμανική πρεσβεία.. Οι διαφωνούντες γιατί δεν κάνουν μια πορεία αντικυβερνητική ή αντικρατική ή αντιμνημονιακή? Τι περιμένουν πάλι? Τη γσεε να κατεβούμε ουρά?

από Lypamai 17/05/2015 1:10 μμ.


Αναφέρθηκε και η λέξη λιτότητα μέσα σε αυτή τη συζήτηση και αναρωτιέμαι πότε μπήκε αυτός ο όρος μέσα σε πολιτική συζήτηση εντός του ευρύτερου αντικαπιταλιστικού κινήματος. Τι ρόλο έχει η λιτότητα και γιατί να είμαστε ενάντια σε κάποια λιτότητα αλλά όχι σε κάποια άλλη λιτότητα; Για παράδειγμα η λιτότητα στην σπατάλη ενεργείας για κάποιους είναι θανατηφόρα και σε άλλους έλλειψη πολυτέλειας στην αυθαίρετη σπατάλη. Αλήθεια, πόσες χιλιάδες κατοικίες μπορούν να θερμανθούν με το ηλεκτρικό που φωτίζει την Αττική οδό και κυρίως κοντά στο αεροδρόμιο; Επιβαρύνεται η διαχειριστική εταιρεία; Είναι αναγκαίο; Γιατί η λεωφόροι της Γερμανίας είναι μέσα στο μαύρο σκοτάδι; Γιατί κάποια εργοστάσια, όχι όλα, στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα πληρώνουν το 1/3 της Wh απ'ότι μια γιαγιά στη γκαρσονιέρα; Και για να μη πάμε μακρυά, η εξάρτηση μας (σαν άτομα, σαν τάξη, σαν κοινότητες, σαν λαός, σαν έθνος, σαν κράτος ..) για κάποια πολύ βασικά πράγματα ("εμπορεύματα") έχει άμεση σχέση με αυτό που κάποιοι θεωρούν ως ιμπεριαλισμό. Επομένως και την λιτότητα. Ένας κρατικός διαχειριστής θα χρεώνει το ρεύμα στα άτομα και στην παραγωγή; Θα κρίνει ποιοί το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη; Και αν δεν παρέχεται αυτόνομα σε ποιούς θα εξαρτηθούν; Το ζήτημα του ιμπεριαλισμού είναι αντικείμενο "οικονομικής ανάλυσης" το οποίο μπορεί να εμπεριέχεται στην συζήτηση για την κεντρική διαχείριση αλλά δεν υπάρχει σαν ζήτημα στον α/α χώρο. Παραπέμπει στον αντι-ιμπεριαλισμό και την κρατική αναξαρτησία και αυτονομία. Αδιάφορα ζητήματα γι αυτούς που θεωρούν μια κοινωνική επανάσταση χωρίς τέτοια ζητήματα.

από Ghostbuster 17/05/2015 1:18 μμ.


Λαφαζάνης προς Ατριλ, πρόεδρο της TAP ΑG, για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, στο πλαίσιο της επανεξέτασης των "αποικιοκρατικών" συμβάσεων...:

"Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι από την πλευρά μας θα εξετάσουμε ΘΕΤΙΚΑ το ζήτημα του ΦΠΑ, το οποίο έχει προβληθεί ως πιθανό συγκριτικό μειονέκτημα στην επιλογή ελληνικών εταιριών..."

Αυτό, την ίδια ώρα που εξαγγέλεται αύξηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, πλην ψωμιου και γάλακτος. Δηλαδή σύντροφοι, αν δε το έχετε καταλάβει ήδη, με την "πρώτη φορά αντιιμπεριαλιστική αριστερά" θα πήξουμε στην παπάρα(βούτηγμα του ψωμιού στο γάλα...για να αντιμετωπιστεί η "ανθρωπιστική κρίση"....)

Είπαμε...όξω

από ΜΙΣΟΣ ΤΑΞΙΚΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ 17/05/2015 7:34 μμ.


αντιιμπεριαλισμός στην ελλάδα είναι ο συνεχής αντι-ελληνικός ιμπεριαλισμός, τα άλλα είναι εξωτερική πολιτική, στην προκειμένη βούτυρο στο ψωμί της συγκυβέρνησης και κλείσιμο του ματιού στον ελληνικό ιμπεριαλισμό και τις δολοφονικές του βλέψεις. το κάλεσμα με την φράση "Η ελληνική αστική τάξη...έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή: να προσδεθεί στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και να εξυπηρετήσει πρώτα τα δικά τους συμφέροντα επιδιώκοντας παράπλευρα δικά της οφέλη." εκτός του αντιστρέφει την πραγματικότητα (όπως λέει και ο σοφός λαός "μας επιβουλεύονται") κάνει και ένα πράγμα σαφές από μεριάς των διοργανωτών: "δεν έχουμε ιδέα και δεν θέλουμε να μάθουμε τί ρόλο βαράει η γερμανία, τί είναι ο ιμπεριαλισμός, τί είναι η ε.ε., πως πολεμάμε το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό του, εμείς μια πορεία θέλουμε να κάνουμε γιατί η γερμανία το παράχεσε και έτσι δεν θα έχουμε ποτέ ανάπτυξη, όσο για τα προηγούμενα μνημόνια περασμένα ξεχασμένα και τους άπειρους εφαρμοστικούς νόμους τους, αλλά όχι και νέο μνημόνιο". δηλαδή τέλμα, λήθη και "γιατί όχι πατριωτισμός"?

από ΕΝΚΙ 18/05/2015 12:19 πμ.


Για να μιλάει μια πολιτική συλλογικότητα στις αναλύσεις της και στα πολιτικά της κείμενα για "ιμπεριαλισμό", λογική προϋπόθεση είναι να έχει ενστερνιστεί στον βασικό της πυρήνα τουλάχιστον, το κοσμοθεωρητικό κατασκεύασμα του μπολσεβικισμού (μαρξισμού-λενινισμού), να έχει δηλαδή με έναν άμεσο ή έμμεσο τρόπο μπολσεβικοποιηθεί. Ο φαλακρός με το γενάκι που έχει συγγράψει τα περι ιμπεριαλίσμού, ΔΕΝ ήταν αναρχικός, μπολσεβίκος ήταν και έστρωσε με την πολιτική του και τα γραφτά του το κόκκινο χαλί για τον πατερούλη των λαών... Ούτε αυτοργάνωση πρέσβευε, ούτε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ακολουθούσε. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ που τόσο ηδονίζοναι κάποιοι να επικαλούνται με συνθήματα στις διαδηλώσεις, μαζί με την πηγάδα του Μελιγαλά, ήταν συγκεκριμένα ΜΕΤΩΠΙΚΑ πολιτικοστρατιωτικά σχήματα ΕΘΝΙΚΗΣ αντίστασης, με κύριο κορμό (>70%) το σταλινικό ΚΚΕ. Το οτι ο "απλός λαός" ακολούθησε και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, δεν είναι επιχείρημα. Οι γερμανικές μεραρχίες δεν στελεχώνονταν απο μπουρζουάδες, απο τον "απλό γερμανικό λαό" στελεχώνονταν, που μια χαρά έσφαζε επι χρόνια στο όνομα του Γ' Ράιχ... Ο κόκκινος στρατός δεν ήταν μέλη του ΚΚΣΕ, ήταν ο "απλός λαός". Αυτοί έσφαξαν και σφάχτηκαν στον "μεγάλο πατριωτικό πόλεμο" του πατερούλη των "λαών". Ο "απλός λαός" γράφει με το αίμα του την ιστορία, σε όλους τους στρατούς (τακτικούς κι αντάρτικους) της γής, απλά κάποιοι κυρίαρχοι υπαγορεύουν τις λέξεις και τις φράσεις...

Ας βγούνε να μας πούνε οι σύγχρονοι αντιϊμπεριαλιστές, ποιός είναι αυτός ο "λαός" που επικαλούνται, με τόση θέρμη και συχνότητα. Εκτός απο τους ανέργους, το βιομηχανικό προλεταριάτο, τους χαμηλόβαθμους εργαζόμενους σε τράπεζες, ασφαλιστικές, τεχνικές, ενεργειακές κλπ εταιρείες και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους κατα κύριο επάγγελμα μεσαίους και μεγαλο-αγρότες ιδιοκτήτες γής (οι μικροί κατ' επάγγελμα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί πια), τους μικρομαγαζάτορες εμπόρους, μικρομεσαίους βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κλπ "αυτοαπασχολούμενοι") που συνθέτουν τα επονομαζόμενα μικροαστικά στρώματα, ποιοί άλλοι εντάσσονται στον "λαό" που επικαλείστε ? Γιατί η παραπάνω "σύνθεση" κοινωνικών στρωμάτων είναι εντελώς ενδεικτική, με βάση το τριτοδιεθνιστικό (Μ-Λ) θεώρημα περι της ταξικής έννοιας του "λαού". Το ΚΚΕ για παράδειγμα εντάσσει στον "λαό" και τους μπάτσους και τους λιμενόμπατσους και τους δικαστές και τους εισαγγελείς και τους καραβανάδες και τους μισθοφόρους στρατιωτικούς και τους πράκτορες της ΕΥΠ και τους δεσμοφύλακες, θεωρώντας τους εργαζόμενους. Εσείς έχετε ξεκαθαρισμένη και διαλεκτικά αιτιολογημένη εικόνα του "λαού" τον οποίο προσκαλείτε να σας ακολουθήσει ? Έχετε μια στοιχειώδη τουλάχιστον εικόνα, για το τεράστιο (συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ευρώπης) ποσοστό μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας (πέραν την ιδιοκατοίκησης) στην ελλάδα ? Νομίζετε οτι όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες 2 και 3 διαμερισμάτων, σπιτιών, μαγαζιών, βιοτεχνικών χώρων, αποθηκών, κτημάτων κλπ είναι μεγαλοαστοί ? Λαός είναι κι αυτοί, οι περισσότεροι είναι και εργαζόμενοι, που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με νοίκια. Κάποια έστω και χοντρική ανάλυση στα στοιχεία των απογραφών της στατιστικής υπηρεσίας έχετε κάνει ? Αυτός ο "λαός" των μικρομεσαίων ιδιοκτητών του 2015 , βρίσκετε οτι έχει καμμία σχέση με τον "λαό" του εμφυλίου ? Αυτούς καλείτε να σας ακολουθήσουν σαν φυσεκλωμένοι άγγελοι, τραγουδώντας αντάρτικα ? Πιστεύετε οτι το συμφέρον τους είναι με τον κόσμο του αγώνα ή με τον σαμαρά, τον θοδωράκη και τον ρεαλιστή τσίπρα ?

Ο "λαός" τον οποίο επικαλείστε δεν είναι ο "ελληνικός λαός" ? Γιατί όταν μιλάτε στις αφίσσες για ευρωπαϊκούς λαούς (και όχι ευρωπαικό λαό), προφανώς τα εθνικά-κρατικά σύνορα αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό κάθε λαού... Με την κυρίαρχη "εθνική" αφήγηση έχετε πάρει διαζύγιο η με βάση την κάθε περίπτωση, τακτικίζετε ανάλογα ?

Και κάτι τελευταίο... Πολλές αριστερίστικες οργανώσεις δοκίμασαν απο το 85 και δώθε, να διεμβολίσουν πολιτικά, με παρόμοια "εργαλεία", την τότε σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ που "έστριβε δεξιά" με προγράμματα λιτότητας και "εκσυγχρονισμούς", προσπαθώντας να αποκτήσουν πρόσβαση και πολιτικό ακροατήριο στα κοινωνικά στρώματα που αποτελούσαν την αριστερή εκλογική του πελατεία. Το αποτέλεσμα είναι αυτές οι οργανώσεις να μην υπάρχουν σήμερα και η αριστερή εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ να έχει μετακινηθεί σχεδόν μονοπλόγκ στον σημερινό πασοκοσύριζα.

Χρησιμοποιώντας αναπαλαιωμένα πολιτικά "εργαλεία" όπως ο αντιιμπεριαλισμός και η γενική απεύθυνση στον "λαό", πιστεύετε οτι θα καταφέρετε να αποκτήσετε πολιτικό ακροατήριο μέσα στους δυσαρεστημένους αριστερούς ψηφοφόρους της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, ή τελικά θα καταγραφείτε ιστορικά σαν μια ακόμα αποτυχημένη και ανορθόδοξη απόπειρα αριστερής αντιπολίτευσης στην κυβερνώσα "αριστερά της ελπίδας" ?

από @αρχάγγελος γαβριήλ 18/05/2015 8:35 πμ.


Καταρχάς ΕΝΚΙ κάνεις άλματα τρελά στη σκέψη σου. Θεωρείς ότι όποιος συμφωνεί με την οικονομική-πολιτική ανάλυση του λένιν είναι μπολσεβίκος. Εδώ πετάς και τον μαρξ μέσα σε αυτό.. Μήπως και όποιος χρησιμοποιεί μαρξικά εργαλεία ανάλυσης είναι μπολσεβίκος και σταλινικός? Γιατί κάτι τέτοια ακούγαμε πριν 15 χρόνια παρόμοια με αυτά που λένε οι φασίστες καλή ώρα.. Πες μας λοιπόν αν κάποιος συμφωνεί με τον όρο του λένιν για το τι εστί ιμπεριαλισμός σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο είναι σταλινικός? Μήπως το δικαίωμα να αναφέρονται στον μαρξ το έχουν μόνο οι κκεδες?

Στη συνέχεια γράφεις καμιά 30αριά γραμμές για να μας πεις ότι η έννοια του λαού είναι θολή.. Ξέρεις τι άλλο είναι θολό? Η έννοια κοινωνία που τόσα χρονια χρησιμοποιούμε στα κείμενα του α/α χώρου που σε ελάχιστες περιπτώσεις μαζεύτηκε στο "από τα κάτω".. Οπότε αν εσύ επιθυμείς μια πολιτογράφηση για να καταλάβεις ποιον εννοούμε λαό, εγώ απαντώ ότι είναι πιο ειδικό από τη λέξη κοινωνία και κοινωνική επανάσταση που περιλαμβάνει τους πάντες μέχρι και την ίδια την αστική τάξη. Αυτό είναι κοινωνία αν ανοίξεις το ελληνικό λεξικό. Τουλάχιστον το ένα έχει ένα στοιχειώδες πολιτικό πρόσημο ακόμα και αν αυτό το χρησιμοποιούν οι πάντες. Η λέξη κοινωνία δεν έχει κανένα. Εσύ λοιπόν ως γνήσιος επαναστάτης πήγαινε μάζεψε μόνο αυτούς οι οποίοι δεν κατέχουν τίποτα στη ζωή τους γιατί αυτοί είναι οι καθαροί επαναστάτες "οι μη έχοντες ιδιοκτησία" και κάνε επανάσταση μόνο μαζί τους.. Θα εκπλαγείς όταν δεις πως κάποιοι θα σε πουλήσουν στο πρώτο ξεροκάματο στη πρώτη γωνία. Αλλά δεν πειράζει θα είσαι γνήσιος επαναστάτης κατά της ιδιοκτησίας σαν σωστός προυντονικός..

Μετά λες ότι αντί για λαούς της ευρώπης πρέπει να μιλάμε για γενικοτερο ευρωπαικό λαό? Μήπως να λέγαμε για διαπλανητικό καλύτερα, για να μην κάνουμε διαχωρισμούς σε ηπείρους? Δυστυχώς για εσένα σύντροφε(?) πας να ξετρυπώσεις εθνικές ταυτότητες εκεί που δεν υπάρχουν..

 

Και κάτι τελευταίο.. Δες λίγο την ιστορία του αναρχικού χώρου από το 85 εως το 2000. Δες λίγο το πως από περιθωριοποιημένος, μετά το 2004-2008 ανοίχτηκε στην "κοινωνία" και αντί να κάνει πορείες "καθαρά επαναστατικές" κατεβαίνει και κάνει αποκλεισμούς στις κυριακάτικες αργίες, κάνει συνελεύσεις γειτονίας με μικροαστούς και γενικά πως βάζει τα χέρια του μέσα στα "μικροαστικά σκατά". Γιατί? Γιατί ''Όποιος περιμένει μια «καθαρή» κοινωνική επανάσταση δεν θα τη δει ποτέ του. Αυτός είναι επαναστάτης στα λόγια που δεν καταλαβαίνει τι θα πει αληθινή επανάσταση'' όπως έλεγε και ο καραφλός με το μυτερό μουστάκι. Αυτό δεν χρειάζεται να είσαι ούτε σταλινικός, ούτε μπολσεβίκος, ούτε κκε για να το αντιληφθείς.. Πήρε λίγο καιρό στον αναρχικό χώρο να το καταλάβει αλλά την τελευταία 10τια τουλάχιστον το αντιλήφθηκε.. Ας μην κάνουμε βήματα πίσω στο όνομα της καθαρότητας του ευαγγελίου..

από ΜΙΣΟΣ ΤΑΞΙΚΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ 18/05/2015 10:03 πμ.


μπράβο που δεν κρύβετε τα λόγια σας! ενδεχομένως στις συνελεύσεις γειτονιάς να χώθηκαν και μικροαστοί που τους έκαιγε το χαράτσι αλλά πάτησαν μία δυο άντε τρεις φορές το πόδι τους και με τη λήξη του καλοκαιριού της αγανάκτησης οι συνελέυσεις έμειναν τρεις κ ο κούκος να κάνουν οτι να΄ναι, όπως να μαγειρεύουν, να φτιάχνουν νόμισματα ανταλλαγής υπηρεσιών και άλλα όμορφα, που στον επόμενο χρόνο σταμάτησαν εντελώς τη λειτουργία τους ή προσχώρησαν στον συριζα. είναι στη φύση των μικροαστών

"..."οι μη έχοντες ιδιοκτησία" και κάνε επανάσταση μόνο μαζί τους.. Θα εκπλαγείς όταν δεις πως κάποιοι θα σε πουλήσουν στο πρώτο ξεροκάματο στη πρώτη γωνία" κλασικό μικροαστικό αντεργατικό παραλλήρημα καθότι οι εισοδηματίες είναι εγγύηση για την μη καθαρή επανάσταση, έχουν λεφτά, χρόνο, είναι συνέλληνες που νοιάζοντα για τα εθνικά δίκαια και δεν ψάχνουν για ελληνικούς ιμπεριαλισμούς κλπ.

συμπερασμα? μικροαστικά μορφώματα είστε, τίποτα περισσότερο, ούτε καν λενινιστές

από @αρχαγγελος γαβριηλ 18/05/2015 11:07 πμ.


Ψάξε ψάξε και θα τους βρεις τους γεννημένους επαναστάτες. Απλά κάπου έχουν παραπέσει και μέσα στο μικροαστικό συρφετό δεν μπορείς να τους ανακαλύψεις εύκολα....

Αν νομίζεις ότι όλοι στις συνελεύσεις είναι επαναστάτες ή ότι ή γεννιέσαι επαναστάτης ή γεννιέσαι μικροαστός και ιδιοκτήτης, μάλλον πρέπει να πας στο μηδενιστικό χώρο.. Τέτοιες ελιτιστικες λογικές χωράνε εκεί.. Ασε εμάς τους αναρχικούς που είμαστε μικροαστικά μορφώματα, να οργανώνουμε χώρους δουλειάς για διεκδήση μικροαστικών ενσήμων και μισθών και να συναναστρεφόμαστε με "μικροαστικά σκουλίκια".. Τα υπόλοιπα συμπεράσματα για τα λεγόμενα μου ότι οι ιδιοκτήτες κάνουν τις επαναστάσεις, κράτα τα για να τα λες στο εαυτό σου για να επιχειρηματολογείς ότι είμαι μικροαστός ρεφορμιστής.. Εσύ συνέχισε την έρευνα για την ανακάλυψη των γεννημένων επαναστατών.. Μάλλον κάποιοι είναι τόσο θολωμένοι που νομίζουν ότι με το που βγήκαν απο την κοιλιά της μάνας τους κρατούσανε το λάβαρο της αναρχίας..


Παραθετω ενα κειμενο των διωργανωτων της πορειας στην γερμανικη πρεσβεια που περασε απαρατηρητο. Γιατι αραγε? μαλλον δεν βολευε στην λυσα ορισμενων για αυτην την πορεια? Κ ρε μαγκες κακως απενεργοποιησατε τον σχολιασμο την καφριλα δεν την γλιτωνετε με τιποτα, ειτε σε αυτο το θρεντ, ειτε σε αλλο, ειτε στα καφενεια, αν θελει η κατινα να κραξει θα το κανει.

 

 

"Σχετικά με τα επικοινωνιακά «τρικ» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του πολιτικού του αδιεξόδου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη στις εκλογές στις 25 Γενάρη βαυκαλιζόμενο ότι είναι η μόνη «αξιόπιστη» λύση απέναντι στις σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το 2010 και μετά. Αποτελεί τη γνήσια έκφραση ενός κομματιού της κοινωνίας, που πλήγηκε από την κρίση, για επαναφορά σε μία προηγούμενη κατάσταση και την «ελπίδα» για μία «αξιόπιστη» και «έντιμη» διαχείριση της εξουσίας και της κρίσης.

Η πολιτική του κληρονομιά και οι καταβολές του συνοψίζονται στην στήριξη και απόδοση διαπιστευτηρίων στην ΕΕ μέσω της επικύρωσης της συνθήκης του Μάαστριχ, ενώ η μοναδική του «επαφή» με το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα συνίσταται στην υπεράσπιση στοιχειωδών δημοκρατικών/κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποκρύπτοντας τις ταξικές αντιθέσεις κα τα ταξικά χαρακτηριστικά των αγώνων και επ ουδενί επιδιώκοντας την ρήξη με το υπάρχον πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό μοντέλο (καπιταλισμός).

Η πρώτη «μνημειώδης» κολοτούμπα του ως προς το βασικό πολιτικό του πρόταγμα, το «σκίσιμο των μνημονίων», επήλθε μόλις ένα μήνα μετά την «πανηγυρική» ανάληψη της εξουσίας με τη βοήθεια ακροδεξιού μορφώματος, μέσα από την συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φλεβάρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπραγματευόμενο επί της ουσίας πάνω στους όρους εξαθλίωσης των εκμεταλλευόμενων, απέδειξε ότι δεν δύναται να υπάρχει καμία προοπτική φιλολαϊκής διαχείρισης της κρίσης και της εξουσίας εν γένει, καμία διαπραγμάτευση σε φιλολαϊκή βάση με την ΕΕ, ενώ η οποιαδήποτε ρήξη με αυτήν δεν μπορεί να είναι θεσμική επιλογή, παρά μόνο αποτέλεσμα της ανάπτυξης του κοινωνικού και ταξικού κινήματος. Η αποτυχία αυτής της πολιτικής δεν οφείλεται στους «λάθος χειρισμούς» ή στην αδυναμία του εκάστοτε «τιμονιέρη», αλλά εδράζεται στην ουσία του καπιταλιστικού συστήματος και των διακρατικών και κρατικών θεσμών που το διέπουν, μέσα στα όρια των οποίων δεν υφίσταται διαχείριση της εξουσίας υπέρ των εκμεταλλευόμενων.

Τέσσερις μήνες μετά, ένα νέο μνημόνιο είναι προ των πυλών. 

 Μνημόνιο που πάλι θα πλήξει περαιτέρω τα λαϊκά στρώματα και τους αδύναμους, ενώ θα δώσει νέες  ευκαιρίες για κερδοφορία στους ισχυρούς, το γερμανικό κεφάλαιο και την εγχώρια αστική τάξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις μήνες μετά «χρυσώνει το χάπι», έτσι ώστε να δεχτούν νέα μέτρα και θυσίες  όσοι και όσες  πίστεψαν τις ελπίδες  που τόσο αδρά πούλησε προεκλογικά για να κερδίσει την εξουσία.  Αυτό προσπαθεί να το πετύχει μέσα από επικοινωνιακές τακτικές που σκοπό έχουν να διαμοιράσουν την ευθύνη των πολιτικών του, λέγοντας στον καθένα ό,τι θέλει να ακούσει.

Έτσι, ενώ κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για «έντιμο συμβιβασμό» και διαβεβαιώνουν τους «εταίρους» τους ότι δεν θα σχιστούν τα μνημόνια, την ίδια στιγμή στελέχη του κόμματος καλούν τον λαό στους δρόμους για να μην περάσουν τα εν λόγω μνημόνια. Δίγλωσσα; Όχι βέβαια, αλλά πολιτικάντικες τακτικές  διαχείρισης της οργής των κοινωνικά και ταξικά αδύναμων.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις του Γ.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη. Ενώ η κυβέρνηση πλέον έχει συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, παρουσιάζεται τεχνηέντως το κόμμα να καλεί σε έναν «ανένδοτο αγώνα» ενάντια σε αυτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη του δομικού πολιτικού του αδιεξόδου στα πλατιά λαϊκά-εργατικά στρώματα, που και με δική του ευθύνη παραπληροφόρησε, μπέρδεψε, αποπροσανατόλισε, ενσωμάτωσε στη λογική της ανάθεσης, αλλά και στον κόσμο του κινήματος, τον οποίο πάγια εκμεταλλεύονταν οπορτουνιστικά και πάνω στις πλάτες του οποίου έχτισε επιμελώς το λαϊκίστικο προφίλ του. Το ανταγωνιστικό κίνημα δεν έχει τίποτα να περιμένει από τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και από τους λεονταρισμούς στα τηλεοπτικά δελτία των 8. Επιχειρεί να ενσωματώσει τις κινηματικές διαδικασίες και την υποβόσκουσα συσσωρευμένη κοινωνική οργή ως όχημα και ως όπλο στην επικοινωνιακή πολιτική του, όπως ακριβώς έπραξε ως προς την εκλογή του. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να συγκαλύψει το πολιτικό του αδιέξοδο και το γεγονός ότι εντός ΕΕ καμιά φιλολαϊκή λύση δεν είναι δυνατή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ «ΕΝΤΙΜΟΣ», ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ, ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ

Εμείς οι άνεργοι, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όλοι όσοι βιώνουμε στο πετσί μας τις συνέπειες της κρίσης, μόνο ένα χρέος αναγνωρίζουμε: αυτό της ρήξης με τις ορέξεις και τις επιταγές του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου.

Και είμαστε έτοιμοι να το πληρώσουμε."

 

 

αναρχική ομάδα ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ
ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ – ομάδα για την εργατική αντεπίθεση
Αντιφασιστικό Μέτωπο Καλλιθέας – Μοσχάτου
ΑΣΥΝΦ – Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας
κομμουνιστική ομάδα ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
αναρχική συλλογικότητα ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ
κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κ* ΒΟΞ
σύντροφοι/ συντρόφισσες

από Asovarous hooliganismous anarxoanaroanarxikos 18/05/2015 12:02 μμ.


Σε κάθε περίπτωση και παρά τις διαφωνίες υπάρχει και ένα θετικό για την πορεία. Θα καταλάβουμε επιτέλους πιες συλλογικότητες και άτομα του «χώρου» είναι στρατευμένα στην προστασία των «κόκκινων» γραμμών της κυβέρνησης και ποιοι όχι. Μετά τις εκλογές, ήταν δύσκολο να ξέρουμε με ακρίβεια τι έκανε ο καθένας στην κάλπη, τώρα όμως…

Έρχονται δύσκολες μέρες και όπως είπε μια «συντρόφισσα» παραπάνω «ταμείο θα κάνει η ιστορία»

από Εκείνος με το μουστάκι αλλά… όχι ο Τρότσκι 18/05/2015 12:42 μμ.


Το κείμενο (1564185) δημιουργεί μια σύγχυση για δήθεν στροφή και κρυφή ατζέντα. Για ένα κόμμα που τελικά «αποκαλύφθηκε» και ενώ μας έταζε φιλολαϊκές ατζέντες, το καρπούζι βγήκε τελικά «μάπα».

Φαίνεται ότι τελικά δεν υπάρχει καπιταλιστική κρίση και ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που οξύνονται, υπάρχουν μόνο δεξιές μνημονιακές/αντιλαϊκές και προδοτικές μνημονιακές /αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Στην πραγματικότητα, το κείμενο/καταγγελία θα μπορούσε να διαβαστεί στις ομάδες της αριστερής πτέρυγας του σύριζα, για να εκπαιδευτούν οι «νέοι» σε επίπεδο αντανακλαστικών αριστερής ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης.

Όλη η ιστορία είναι, ήταν και θα είναι, πόλεμος τάξης εναντίον τάξης (όσα πρόσωπα και αν φορέσει)..

από anti-empire 18/05/2015 12:47 μμ.


Διαβάζοντας πολλά απ' τα σχόλια μου έχει γεννηθεί η εξής απορία' Η πολυπόθητη επανάσταση θα γίνει επειδή μεγάλο τμήμα του πληθυσμού την έχει ανάγκη ή θα γίνει επειδή θα την προάγουν σαν συνείδηση οι επαναστάτες και θα πείσουν για την αναγκαιότητα της; Βέβαια τι ακριβώς εννοούμε επανάσταση και ποια συνθήκη θα εννοείται ως τέτοια από τα γραφόμενα εδώ μοιάζουν να είναι αρκετά διαφορετικά και ίσως αντιφατικά πράγματα. Επίσης μοιάζει να ακούγεται από κάποιους ότι αν ξεκινήσει κάπως μια επαναστατική διαδικασία θα μπορούν να χτίσουν πάνω σε αυτή τα πολιτικά υποκείμενα που την ξεκίνησαν. Άρα μιλάμε για ενδιάμεσο στάδιο στο σκεπτικό και την στρατηγική κάποιων. Αν δεν έχει τη βάση του στον Λενινισμό αυτό το σκεπτικό τότε προς τον Μακιαβέλι παραπέμπει. Και αυτά τα πειράματα κάποιων, θα συμφωνήσω με όσους κινδυνολογούν, εμπεριέχουν αρκετά περιθώρια αστοχίας που η πολιτική ευθύνη θα μοιραστεί από έναν χώρο όπως τα μπάχαλα της Στουρνάρη τον τελευταίο καιρό. Βλέποντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία κάποιοι από εμάς ίσως φτάσουμε και στην αντεπαναστατική αντίληψη (ή τουλάχιστον την αντι-εξεγερσιακή) γιατί αν δεν πάρεις θέση για τον θάνατο πριν προκύψει μαζικά τότε θα βρεθείς συμμέτοχος στον φόνο. Να υπογραμμίσω την ιερή και μόνη αξία στην αναρχία, την ζωή, και ότι η κοινωνία δεν είναι πειραματόζωο πολιτικών ομάδων και κομμάτων να προάγουν την θυσία σαν ενδιάμεσο στάδιο για την επίτευξη των στόχων τους. Γιατί αν όντως μιλάμε για οικονομικό και στρατιωτικό ιμπεριαλισμό τότε η αντίσταση προς αυτόν θα έχει κάποιο κόστος το οποίο καλύτερα να το γνωρίζουν οι ήρωες. Δεν υπάρχουν παραδείγματα που κάπου κάποτε η αστική τάξη υποχώρησε στα κεκτημένα της ειρηνικά.

από ΕΝΚΙ 18/05/2015 2:58 μμ.


Για τον αρχάγγελο 1564175. Έχουμε και λέμε :

1. "Θεωρείς ότι όποιος συμφωνεί με την οικονομική-πολιτική ανάλυση του λένιν είναι μπολσεβίκος."

Ναι. Εσύ που υιοθετείς την οικονομική-πολιτική ανάλυση του Λένιν, πώς αυτοπροσδιορίζεσαι ? Ελευθεριακός κομμουνιστής ? Αναρχικός ? Τι ? Εχεις υπόψη σου το σχίσμα της 1ης Διεθνούς ? ΟΛΕΣ οι αναλύσεις και οι κοσμοθεωρητικές προσεγγίσεις έχουν ρίζες, κορμό και φύλλωμα, δεν προκύπτουν απο παρθενογέννεση στο πουθενά. Είναι δυνατόν να ΜΗΝ ενστερνίζεσαι την μαρξική ανάλυση στο σύνολό της και να διαβάζεις Λένιν, υιοθετώντας κιόλας την μεθοδολογία σκέψης και πολιτικής του πρακτικής, και να αυτοπροσδιορίζεσαι αναρχικός ? Το "ιμπεριαλισμός, το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού" αν για σένα είναι ένα ανεξάρτητο πόνημα, σαν μια ποιητική συλλογη ένα πράγμα, που μπορεί να το προσεγγίσει θετικά κι ο αναρχικός κι ο μπολσεβίκος, τότε δεν έχει θέση η διαλεκτική στην κουβέντα μας, αλλα η ψυχανάλυση...

2. "Στη συνέχεια γράφεις καμιά 30αριά γραμμές για να μας πεις ότι η έννοια του λαού είναι θολή.. Ξέρεις τι άλλο είναι θολό? Η έννοια κοινωνία που τόσα χρονια χρησιμοποιούμε στα κείμενα του α/α χώρου που σε ελάχιστες περιπτώσεις μαζεύτηκε στο "από τα κάτω".. Οπότε αν εσύ επιθυμείς μια πολιτογράφηση για να καταλάβεις ποιον εννοούμε λαό, εγώ απαντώ ότι είναι πιο ειδικό από τη λέξη κοινωνία και κοινωνική επανάσταση που περιλαμβάνει τους πάντες μέχρι και την ίδια την αστική τάξη."

Γράφεις, γράφεις, αλλα την θέση σου όμως δεν μας την λές, κι απλά "γλυστράς" πετώντας λάσπη... Ποιοί χρησιμοποιούσατε τον αποιδεολογικοποιημένο όρο "κοινωνεία" ? Γιατί υπήρξαν και υπάρχουν συλλογικότητες και συλλογικότητες στον αναρχικό χώρο, με διαφορετική αντίληψη για το επαναστατικό υποκείμενο. Κακώς λοιπόν αν "εσείς" είχατε προτάξει ως επαναστατικό υποκείμενο την κοινωνεία στο σύνολό της, που θα συμφωνήσω οτι ο όρος περιλαμβάνει ΟΛΟΥΣ, απο τους κολασμένους μέχρι και τους αστούς. Δεν μας λές όμως ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ κατα την δική σου προσέγγιση. Για το τι λένε οτι περιλαμβάνει η έννοια "λαός" οι τριτοδιεθνιστές, έγραψα κάποια πράγματα σε αυτές τις αράδες πριν. Εσύ που υιοθετείς τον όρο, γιατί αποφεύγεις να μας πείς ? Δύσκολο πράγμα ο πολιτικαντισμός, εκτός απο το να μιλάς, μάθε και να μασάς...

3. "Μετά λες ότι αντί για λαούς της ευρώπης πρέπει να μιλάμε για γενικοτερο ευρωπαικό λαό? Μήπως να λέγαμε για διαπλανητικό καλύτερα, για να μην κάνουμε διαχωρισμούς σε ηπείρους? Δυστυχώς για εσένα σύντροφε(?) πας να ξετρυπώσεις εθνικές ταυτότητες εκεί που δεν υπάρχουν.."

Εγώ απλά διαβάζω τα κείμενα και τις αφίσες του συγκεκριμένου καλέσματος και εντοπίζω αυτά τα "όμορφα" που γράφουν για "λαό". Δεν υιοθέτησα τον όρο "λαό", οπότε ο όποιος επιθετικός προσδιορισμός (ελληνικός, ευρωπαϊκός, διαπλανητικός) μένει να εξηγηθεί απο σένα που υιοθετείς τον υπερταξικό όρο "λαό" και υπερασπίζεσαι πολιτικά το κάλεσμα. Αφού χρησιμοποείς υπερταξικούς όρους, είναι νομίζω ώρα να μας αιτιολογήσεις και την χρήση της κυρίαρχης "εθνικής" αφήγησης, να αιτιολογήσεις τους επιθετικούς προσδιορισμούς του όρου, για ελληνικό λαό, γερμανικό λαό, ευρωπαϊκούς (ή ευρωπαϊκό) λαούς/ό κλπ Αν δεν το έχεις συνειδητοποιήσει, εσύ είσαι ο αναρχικός που υιοθετεί την τριτοδιεθνιστική προσέγγιση, όχι εγώ...

Συμπερασματικά, τα αντεστραμμένα αριστερά επιχειρήματα είναι δικιά σου τακτική. Προσπαθείς να υπερβείς την πολιτική πίεση των ερωτημάτων που τίθενται, καταλογίζοντας διάφορα στους όποιους διαφωνούντες, χωρίς να αιτιολογείς διαλεκτικά την θέση σου. Είναι κι αυτό ένα κέρδος απο την καλή σου "ανεξάρτητη" σχέση με τον λενινισμό ???

Και κάτι τελευταίο που ΣΚΟΠΙΜΑ το περνάς στο ντούκου, γι αυτό και θα το ξαναγράψω, μπας και σε βάλει σε διαδικασία σκέψης :

Χρησιμοποιώντας αναπαλαιωμένα πολιτικά "εργαλεία" όπως ο αντιιμπεριαλισμός και η γενική απεύθυνση στον "λαό", πιστεύετε οτι θα καταφέρετε να αποκτήσετε πολιτικό ακροατήριο μέσα στους δυσαρεστημένους αριστερούς ψηφοφόρους της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, ή τελικά θα καταγραφείτε ιστορικά σαν μια ακόμα αποτυχημένη και ανορθόδοξη απόπειρα αριστερής αντιπολίτευσης στην κυβερνώσα "αριστερά της ελπίδας" ?

από @ 18/05/2015 3:48 μμ.


ρε συντροφοι αυτοι που καλουν στην γερμανικη πρεσβεια ετσι οπως τα λετε ορισμενοι ειναι με το ελληνικο κεφαλαιο. Τοτε γιατι πηγαν στην  Ελλακτωρ, γιατι πηγαν εξω απο το σπιτι του παπακωνσταντινου στην πολιτεια κ γιατι καλουν την τεταρτη το μεσημερι εξω απο την ενωση ελληνικων τραπεζων στο κωλονακι? Επισης γιατι εγραφε το πανο εξω απο το σπιτι του παπακωνσταντινου οτι η δικαιοσυνη ειναι ταξικη αφου, οπως λετε, δεν εχουν ταξικη αναλυση?

από Η αστυνομία είναι ταξική ή φταίνε οι χαμηλόβαθμοι παρακρατικοί; 18/05/2015 4:12 μμ.


"Τοτε γιατι πηγαν στην  Ελλακτωρ, γιατι πηγαν εξω απο το σπιτι του παπακωνσταντινου στην πολιτεια κ γιατι καλουν την τεταρτη το μεσημερι εξω απο την ενωση ελληνικων τραπεζων στο κωλονακι?"

Έλα ντε...Με βάση τα κείμενα τους και τις πολλαπλές αφίσες είτε για ξεκάρφωμα είτε είναι σε βαθιά σύγχυση...Ήταν να μην ανακαλύφτεί ο τακτικισμός. Τώρα θα του δώσουμε να καταλάβει μέχρι να σκάσουν οι αριστεροί από τα γέλια...

από @αρχαγγελος γαβριηλ 18/05/2015 5:38 μμ.


Ο μόνος τακτικισμόςείναι αυτός που έχουν ορισμένοι να μας πείσουν ότι οι σύντροφοι συνεργάζονται με την αστική τάξη και το σύριζα...

Τη μια μας έλεγαν ότι οι σύντροφοι συνεργάζονται με το σύριζα.. Οι ίδιοι σύντροφοι που πήγαν και μπούκαραν στο προαυλιο της βουλής?

Μετά μας λένε ότι συμμαχούν με την εγχώρια αστική τάξη. Αυτοί που πήγαν στον ελλάκτωρ, στον παπακωνσταντίνου και καλούν στην ένωση ελληνικών τραπεζών?

Μετά μας λένε ότι είναι πατριώτες.. Αυτοί που κατεβαίνουν σε οτιδήποτε αντιφασιστικό παίζει, αυτοί που σε μεγάλο βαθμό συμμετέχουν στο καθάρισμα του Αγ. Παντελεήμονα από τα φασιστικά σκουλίκια? Αυτοί που τα τελευταία 2 χρόνια καλούν σε αντισυγκέντρωση τη μέρα των Ιμίων μετά από χρόνια απουσίας μας? Αυτοί που απευθύνουν πανευρωπαϊκό κάλεσμα στην εργατική τάξη?

 

Κάποιοι δεν έχουν ανοίξει ούτε καν το βιβλίο για τον ιμπεριαλισμό και το μόνο που τους έρχεται στο μυαλό όταν το ακούν, είναι το κκε και η αμερικάνικη πρεσβεία.. Οποιοσδήποτε άλλος ιμπεριαλιστής δεν υπάρχει, και αν τολμήσεις να αναφέρεις άλλο κράτος είσαι αμέσως εθνικιστής.. Η μόνη αταξία σύντροφοι είναι στο μυαλό σας. Και οι μόνοι που σκάνε στα γέλια από αυτή την κατάσταση εδώ είναι η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές.. Συνεχίστε την καλή δουλειά.. Όταν έρθει νέο μνημόνιο, ελάτε να μας πείτε ότι φταίει η κυρα μαρίκα που ψήφισε σύριζα και δεν έκανε επανάσταση...

Σ.Ο μην το κόψεις όπως έχεις κόψει και άλλα σχόλια.. Το στοχευμένο ψαλίδισμα αναλύσεων και η απουσία του σε ανυπόστατες λασπολογίες, μόνο ουδέτερη στάση δεν είναι..

από @... 18/05/2015 5:53 μμ.


εμπρός σύντροφοι! νικάμε! άλλα εικοσί σχολιάκια κι θα χουμε προσπεράσει το θέμα "ψυχοάποικοι σε παραμονή..."/ για το περιεχόμενο μη σας νοιάζει, έχουμε κι όλας κερδίσει!

από @ 18/05/2015 6:03 μμ.


τι εννοεις συντροφε. Εννοειτε οτι αυτοι που λες τα καναν ολα αυτα. Οι πραγματικοι επαναστατες ειναι αυτοι που γραφουν ανωνυμα στο indy αμ τι νομιζες?

από @ 18/05/2015 6:14 μμ.


ρε σο αφηνεις σχολια που λενε συντροφους εθνικιστες, πατριωτες, οτι ειναι υπερ του ελληνικου κεφαλαιου, οτι ειναι συριζαιοι νεφελιμ κ δεν ξερω εγω τι και αν παει κανεις να τους υπερασπιστεις τον κοβεις? Καινουργιο ειναι αυτο παλι? Σοβαρευτειτε συντροφοι κ η να τα κοβετε ολα η να τα αφηνετε ολα.

από @ 18/05/2015 6:19 μμ.


 

για το ξεκαρφωμα. Στο τελος εδω μεσα θα υπαρχουν μονο οι κινησεις που κανουν αυτοι οι τιποτενιοι, μηπως ολοι εμεις που κραζουμε να σηκωθουμε απο τα πληκτρολογια μας κ να κανουμε τιποτα? Λεω εγω τωρα?

 

Δεν υπάρχει ούτε ¨έντιμος¨ ούτε κανένας συμβιβασμός

όσο υπάρχει κεφάλαιο,όσο υπάρχει ιμπεριαλισμός.

Συγκέντρωση στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών Τετάρτη 20/5 12.00 Αμερικής 21Α

Πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία ΣΑΒΒΑΤΟ 23/5 12:00 ΟΜΟΝΟΙΑ

 

αναρχική ομάδα ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ – ομάδα για την εργατική αντεπίθεση

Αντιφασιστικό Μέτωπο Καλλιθέας – Μοσχάτου

ΑΣΥΝΦ – Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας

κομμουνιστική ομάδα ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

αναρχική συλλογικότητα ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ

κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κ* ΒΟΞ

σύντροφοι/ συντρόφισσες

από απαντήσεις θα πάρουμε... 18/05/2015 8:06 μμ.


"Ο μόνος τακτικισμός είναι αυτός που έχουν ορισμένοι να μας πείσουν ότι οι σύντροφοι συνεργάζονται με την αστική τάξη και το σύριζα..."

Όχι δα, απλά εν προκειμένω, από τον πολύ τακτικισμό/οπορτουνισμό (ο οποίος ως γνωστόν δε βάζει ζήτημα ηθικής για τους επαγγελματίες επαναστάτες ή τους wannabe τέτοιους) κάποιοι σύντροφοι έχουν πάθει ότι έπαθε ο "ψεύτης βοσκός"...Αυτοκριτική λοιπόν, αλλιώς θα πέφτουν θύματα αυτών των λογικών και για τις σωστές τους κινήσεις. Και μην ακούσω ηλιθιότητες του στυλ "ο λαός δεν είναι δηλωσίας"...

"Όταν έρθει νέο μνημόνιο, ελάτε να μας πείτε ότι φταίει η κυρα μαρίκα που ψήφισε σύριζα και δεν έκανε επανάσταση..."

Δε θα έλεγα η Κυρά Μαρίκα, αλλά μια δημοσκόπηση μεταξύ σας, σίγουρα θα ήταν αποκαλυπτική για τη διασπορά ψευδαισθήσεων την οποία αφού πρώτα βοηθήσατε να διασπαρεί, τώρα καταδικάζετε, λες και ήταν άλλοι αυτοί που προσπαθούσαν να μας πείσουν να ψηφίσουμε συριζα...Έχετε ευθύνη (πρωην) σύντροφοι. Όταν κάποιοι από εμάς λέγαμε για το τι μέλλει γενέσθαι ήμασταν "καθαροί", "ιδεοληπτικοί" και ότι εμπεριέχει η φαρέτρα της μ-λ φρασεολογίας.

Επίσης ποιό ακριβώς είναι το νόημα της συγκέντρωσης στην Ε.Ε.Τ (κίνηση με την οποία καθαυτή βέβαια συμφωνώ) με βάση τη θέση/ερμηνευτικό σχήμα ότι "η ελληνική αστική τάξη επέλεξε να προσδεθεί στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και να εξυπηρετήσει πρώτα τα δικά τους συμφέροντα επιδιώκοντας παράπλευρα δικά της οφέλη.". Τι ακριβώς ζητάνε από την Ε.Ε.Τ να εξυπηρετεί πρώτα τα δικά της συμφέροντα και όχι των αλλων, των  "ιμπεριαλιστών";

Υ.Γ

1.γιά κάτι άλλο που πέρασε απαρατήρητο:

 "Σε περίπτωση που οξυνθούν οι κοινωνικές εντάσεις που θα παραχθούν από μια πολιτική που θα φέρει ρήξη της Ελλάδας με τους ευρωπαικούς θεσμούς ,τα φαινόμενα αυτονόμησης της ασυνομίας θα αυξηθούν.Αν δηλαδή η χώρα μπει σε περίοδο θεσμικής και οικονομικής απομόνωσης από το ευρωπαικό περιβάλλον και τους οργανισμούς του, αυτό θα μετακυλήσει στον πληθυσμό με άμεσο αντίκτυπο μεγαλύτερη οικονομική στενότητα και φτώχεια .Οι κοινωνικές εντάσεις θα κορυφωθούν και μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας θα χωριστούν όπως πάντα δεξία και αριστερά. Το ακροδεξιό στρατόπεδο θα βγει πολύ ενισχυμένο και φυσικά θα συμπεριλαμβάνει σύσσωμη την αστυνομία. Εκεί η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στις κατευθύνσεις και στις διαταγές προς την ΕΛ.ΑΣ. θα είναι αμελητέα.
   Σε περίπτωση τώρα μιας μεγαλοπρεπέστατης κωλοτούμπας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου επί της ουσίας στρογγυλεύοντας τις πολιτικές του να διατηρήσει το υφιστάμενο οικονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα με μικρές απλώς παραχωρήσεις, αλλά συνολικά αμελητέες, αλλάζοντας απλά τις ονομασίες (απο Μνημόνιο σε γέφυρα κ.ο.κ.),εκεί θα υπάρξουν κοινωνικές αντιστάσεις. Αντιστάσεις από έναν κόσμο που θα δει οτι τελικά "η ελπίδα δεν ήρθε" και θα μπει σε μια λογική διεκδίκησης φεύγοντας από την λογική της ανάθεσης που είναι τώρα (ανάθεση στον ΣΥΡΙΖΑ) και της λογικής του φόβου που ήταν επι ΝΔ (φόβου παραγόμενου από πολιτικούς εκβιασμούς των δεξιών κρατούντων που μεταφράζονταν σε μεγαλύτερη καταστροφή που "θα έρθει" από την πτώση τους). Θα διεκδικήσει, αφού είδε ότι ανέθεσε στην Αριστερά αλλά τελικά δεν πήρε τίποτα. Μην έχοντας όμως πλέον ως κυρίαρχη προβολή τον φόβο που λειτουργούσε ανασχετικά, ως προς τις αντιδράσεις του την περίοδο της ΝΔ, αφού ο εκβιασμός του "χειρότερου" μας τελείωσε. Κρατάγαμε τον Σαμαρά για να μην πέσουμε σε μια καταστροφή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με ΣΥΡΙΖΑ που τελικά συγχρονίζεται με τον οικονομικό ιμπεριαλισμό της Ε.Ε. το τέλος του δρόμου και του εκβιασμού σταματά. "Χειρότερο" δεν υπάρχει. Το "χειρότερο" είναι αυτό που βιώνουμε τώρα. Δεν υπάρχει επίσης και "καλύτερο" αφού η εκ νέου διαδοχή της Δεξιάς στην εξουσία είναι το ίδιο και χειρότερη, δηλαδή ακόμα πιο σκληρές πολιτικές. Απ΄την άλλη όμως θα έχει διατηρηθεί η ψευδαίσθηση ενός κομματιού της κοινωνίας ότι με Αριστερά στην κυβέρνηση υπάρχει περιθώριο διεκδίκησης. Όχι τόσο από την οργάνωση των αντιστάσεων και την ένταση των διεκδικήσεων των "απο τα κάτω", αλλά επειδή η Αριστερά στην εξουσία έχει "αυτιά ανοιχτά" και δεν έχει την πολιτική ακαμψία της μπρουτάλ Δεξιάς.
   Έτσι ένας κόσμος θα κατέβει στον δρόμο. Εκεί είναι "πεδίο δόξης λαμπρόν" για την αστυνομία να προβεί σε προβοκάτσιες εκτρέποντας εκεί που θέλει την διαταγή που θα πάρει. Οι αντιστάσεις θα χτυπηθούν σκληρά και θα υπάρξει το ίδιο πολιτικό συμπέρασμα από δύο εχθρικά στρατόπεδα: Οι ακροδεξιοί καθώς και κομμάτιτων αναρχικών θα μιλήσουν για τη "χούντα της Αριστεράς". Στη συνολική εικόνα αυτοί που θα βγουν άμεσα οφελημένοι από την "]διαπίστωση μιας "αριστερής χούντας"είναι η ακροδεξιά. Άρα καταλήγουμε πάλι ότι όποιο σενάριο και να προκύψει από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ είτε κωλοτούμπας είτε ρήξης ,οιεπόμενοι στην επετηρίδα του πολιτικού χάρτη είναι η ακροδεξιά πτέρυγα που ξεκινάει από τον Βορίδη και καταλήγει στον Μιχαλολιάκο."

Προσοχή στα bold (που δεν υπάρχει γερμανικός ιμπεριαλισμός, αλλά Ε.Ε) και το ερώτημα είναι: Ισχύει ακόμα το σχήμα ότι  "Έτσι ένας κόσμος θα κατέβει στον δρόμο. Εκεί είναι "πεδίο δόξης λαμπρόν" για την αστυνομία να προβεί σε προβοκάτσιες εκτρέποντας εκεί που θέλει την διαταγή που θα πάρει" και για την πορεία στη Γερμανική πρεσβεία ή μόνο για την πλατεία Εξαρχείων;

 

2: Σύντρoφε που αναρωτιέσαι και λες "ρε σο αφηνεις σχολια που λενε συντροφους εθνικιστες, πατριωτες, οτι ειναι υπερ του ελληνικου κεφαλαιου, οτι ειναι συριζαιοι νεφελιμ κ δεν ξερω εγω τι και αν παει κανεις να τους υπερασπιστεις τον κοβεις? Καινουργιο ειναι αυτο παλι? Σοβαρευτειτε συντροφοι κ η να τα κοβετε ολα η να τα αφηνετε ολα."

Όχι σύντροφε, δεν είναι καινούριο, συνέβη πολύ χειρότερα αλλά με άλλους χαρακτηρισμούς στην περίπτωση της αντικρατικής πορείας, αλλά δεν είδα τα ίδια αντανακλαστικά, εκτός αν εκεί δικαιολογείται η λογοκρισία στο όνομα της "τακτικής"...

από @στο laptop 18/05/2015 9:07 μμ.


ρε συντροφοι μηπως ειναι καλο οι δημοσιες τοποθετησεις να εχουν τις υπογραφες των αντιστοιχων ομαδων??να ξερουμε κ μεις οι πιο καινουριοι κατα που να παμε.ευχαριστω

από @αγια βαρβάρα με σπαθί 18/05/2015 9:33 μμ.


Απο ρεφορμιστές, οπορτουνιστές, πατριώτες, συριζαίοι τώρα μας λες ότι προσπαθούσαμε να σε κάνουμε να ψηφίσεις σύριζα... Άλλοι τσιμπήσανε θέσεις σε υπουργεία όχι εμείς....

Συνέχισε (πρώην αφού θες) σύντροφε..Στο τέλος θα μας πεις ότι φέραμε και τον καπιταλισμό στο ελληνικό κράτος... Εκτός και αν ένιωσες ότι κάποιος μπορεί να σε προσκαλούσε να ψηφίσεις σύριζα λέγοντας ότι η νδ ειναι χειρότερη από το σύριζα.. Οποία βλασφημία! Στο βωμό της αντιεκλογικη εκστρατείας θα μας πεις ότι η χούντα και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση είναι το ίδιο πράγμα, αφού και τα δυο είναι αστικές λύσεις εντός του καπιταλισμού... Μήπως αν έβγαινε και η χ.α κυβέρνηση θα ήταν το ίδιο πράγμα κατ'εσέ? Ή αν κάποιος σου πει ότι άλλο αστική κυβέρνηση αριστερών ρεφορμιστών και άλλο αστική κυβέρνηση ακροδεξιών-ναζιστών, είναι αυτόματα συριζαίος? Αυτό συμπεραίνεις εσύ από την παραπάνω πρόταση? Ότι σου λέει κάποιος να ψηφίσεις σύριζα? Η πράξη είναι κριτής της αλήθειας δυστυχώς για εσένα και οι σύντροφοι που καλούν, έχουν καλέσει περισσότερες πορείες μετά τις εκλογές από όσες είχαν καλέσει τα τελευταία 2 χρόνια επί ν.δ..Αν αυτό εσένα σου φαίνεται συριζαίικο, σε κάποιον άσχετο θα φαινόταν νεοδημοκρατικό...

Αν δεν αντιλαμβάνεσαι τι ρόλο παίζει μια συγκέντρωση στην ένωση ελληνικών τραπεζών μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις με τα βασικά διαβάσματα πρώτα και μετά να πας στο θέμα του ιμπεριαλισμού.. Το επιχείρημα στο γιατί οι σύντροφοι κάνανε παρέμβαση στο μπόμπολα, στον παπακωνσταντίνου και θα κάνουν στην Ε.Ε.Τ, είναι ότι "είναι σε σύγχηση ή το κάνουν για ξεκάρφωμα" ?? Αυτό είναι η διαλεκτική σου? Μήπως να μας πεις στο τέλος ότι είναι και πράκτορες της ΕΥΠ?

Στην Ε.Ε τελικά δεν μας είπες τηρούνται οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες? Η Ε.Κ.Τ είναι συλλογική ευρωπαική τράπεζα? Ρε μπας και η Ε.Ε είναι η ευρώπη των λαών και δεν μας το έχετε πει? Γιατί αν κανείς δεν κάνει κουμάντο και δεν επηρεάζει τους μηχανισμούς, εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι.. Η είναι κάτι αόρατο όπως το κεφάλαιο και το κρατος που με τόση ευκολία πετάμε στις αφίσες μας?

Σήμερα άραγε "πρώην" σύντροφε γιατί δεν ήρθες στο Πολυτεχνείο που είχε ενημέρωση για το πολιτικό και πρακτικό της πορείας? Είσαι τόσο υπεράνω ή θεωρείς πως η κριτική γίνεται μέσα από το internet και όχι από συλλογικές διαδικασίες? Στο ημερολόγιο μια χαρά υπάρχει κάλεσμα..Γιατί δεν ήρθε καμία συλλογικότητα αν έχει προβληματισμούς να τους θέσει? Έτσι προχωράει το κίνημα? Σε ότι διαφωνούμε, τα χώνουμε στο ιντυ και μετά ο καθένας ας τραβήξει τον δρόμο του?

Τέτοια έκκληση για ολοκληρωτική αποδοχή των ευαγγελιστών αναρχικών, πρώτη φορά βλέπω να είμαι ειλικρινής.. Στο τέλος θα μας πείτε να πάρουμε θέση και για τη διαμάχη προυντόν-μαρξ ή για την κομμούνα μπας και ξετρυπώσετε από εκεί τίποτα..


Αμαν... στην Ελληνικη Ενωση Τραπεζων θα πανε να διαμαρτυρυθουν οι ...παλιοπατριωτες..

Χαθηκε να πανε να διαμαρτυρυθουνε στην κεντρική οδό στα Ανω Σουρμενα όπου είναι ενας μπακαλης -επικινδυνος μικροαστός- που τον κυνηγαει ο ΟΑΕΕ;

Τι πραγματα είναι αυτά ρε, να πηγαινουν να τα βαζουν με την καυμένη την (ευρωδουλη) μεγαλοαστικη ταξη της Ελλαδας, ενω κυκλοφορουν τόσοι επικινδυνοι μικρααστοί ελληναραδες.... Αναρχικοί είναι αυτοί, τώρα;

----------------------------------------------

Αμ κατι άλλοι; Πήγανε και ψηφισανε Συριζα. Και βγηκε ο Συριζα και δεν έκανε όλα όσα ελεγε (μεγάλων διαστασεων εκπληξη λέμε). Να αναλαβουν τις ευθυνες τους τώρα αμεσως, όσοι ψηφισαν Συριζα. Επρεπε να αφησουν να βγει ο Σαμαρας. Καλα δεν περναγαμε με τον Σαμαρα; Είμασταν σε ....προεπαναστατικη περίοδο.

 

----------------------------------------------

Τι να κανουμε, με αυτά που διαβαζουμε πρέπει να εχουμε και λιγο χιουμορ. Αλλιως δεν τραβάει

από @ 18/05/2015 10:27 μμ.


αλλά σε "προεπαναστατική περίοδο" βρισκόμαστε από το 2010, όπως έγραφαν σε "αναλύσεις" τους τα ίδια άτομα που τώρα καλούν τις παραπάνω κινητοποιήσεις.

από @λαϊκός παράγοντας 18/05/2015 11:27 μμ.


Χρησιμοποιώντας και εγώ με την σειρά μου τον πολυσυζητημένο λαό έχω να πω για τους ανόνυμους σχολιαστές του ινδυμέδια ( σαν εμένα) (τελικά πόσο μας έχει αλλοτριώσει ο καπιταλισμός;) το εξής:

"Όποιος βαριέται να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. ..."

Όσο για τους διοργανωτές της πορείας :

"Καιρός φέρνει τα λάχανα........καιρός τα παραπούλια"

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

https://www.facebook.com/events/844749768925920/

από @ 18/05/2015 11:49 μμ.


Η ιστορία γράφει οτι το 2015 η κριτικη γινεται πλεον ανωνυμα και απο το indymedia.ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ.

από @ 18/05/2015 11:50 μμ.


Δεν είμαι απο αυτές τις ομαδες, σου λέω απλα την δικη μου γνωμη:

Αλλο η περιοδος 2010-12 και άλλο το τι εγινε μετά την επικρατηση του φασιζοντα Σαμαρα (και την παράλληλη αποσυρση του αγωνιζομενου κοσμου απο τον δρόμο και την αναθεση των ελπιδων του στον Συριζα).


Ουτε καν στην μεγαλοαστική δεν ανήκει. Πως είναι δυνατόν να γράφονται τόσο χοντρά λάθη? Οποιοι/ες γράψανε το κείμενο δεν γνωρίζουν οτι οι μεγιστάνες δεν ανήκουν στην αστική τάξη? Τέτοιο κακογραμμένο, ανιστόρητο και ιδεολογικά αναλφάβητο κείμενο δεν έχω ξαναδιαβάσει. Οσο για την φρασεολογία του ακομα και το κκε δεν θα την χρησιμοποιούσε πλέον.

Και κάτι ακομα, συγκεντρώσεις σε πρεσβείες συνήθως κανουμε όταν υπάρχει  εσωτερική καταστολή σε συντρόφισσες/φους, σε μειονότητες και σε κινήματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση παίρνει ξεκάθαρα εθνικές διαστάσεις, αν όχι για τους συμμετέχοντες, σίγουρα όμως για το μεγαλύτερο ποσοστο της κοινωνίας και όπως θα της το πλασάρουν

από @ δάκτυλος του ΚΚΕ 19/05/2015 12:56 πμ.


Στις μέρες μας βρίσκεται στην επικαιρότητα με διάφορους τρόπους η θεωρία περί «Αυτοκρατορίας», μια θεωρία η οποία έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τη λενινιστική επεξεργασία για τον ιμπεριαλισμό ως ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. Πυρήνα αυτών των αντιλήψεων αποτελεί η περιγραφή μιας υποτιθέμενης νέας κοινωνικό-οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας που έχει ήδη διαμορφωθεί παγκόσμια, ενός νέου σταδίου της κεφαλαιοκρατικής ανάπτυξης που έχει ξεπεράσει και αντικαταστήσει τον ιμπεριαλισμό. Την πηγή τέτοιων θεωριών, που στην ουσία τους αποτελούν επανάληψη παλαιότερων ιδεολογημάτων απολογητικών του ιμπεριαλισμού, πρέπει να την αναζητήσουμε στη βαθιά λαθεμένη αντίληψη για τη φύση των παραγωγικών δυνάμεων στη σύγχρονη εποχή.

Χαρακτηριστικές και καθοριστικές είναι οι απόψεις ότι η οικονομική πραγματικότητα σήμερα «καθορίζεται λιγότερο από τα υλικά αντικείμενα που κατασκευάζονται και καταναλώνονται και περισσότερο από συν-παραγόμενες υπηρεσίες και σχέσεις», με αποτέλεσμα στη σύγχρονη «πληροφοριακή» και «άυλη» οικονομία η έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας πάνω στα μέσα παραγωγής να έχει χάσει το νόημα της, η εργατική τάξη να «έχει σχεδόν εξαφανιστεί από προσώπου γης». Στη βάση τέτοιων λανθασμένων εκτιμήσεων οι θεωρίες αυτές περιγράφουν την λεγόμενη «Αυτοκρατορία» σαν μια «παγκόσμια μορφή κυριαρχίας, συντιθέμενη από μια σειρά εθνικών και υπερεθνικών οργανισμών τους οποίους διέπει μια και η αυτή εξουσιαστική λογική». Μια κυριαρχία χωρίς «κάποιο εδαφικό κέντρο εξουσίας», χωρίς αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, με αποδυναμωμένη έως εξαφανισμένη την εξουσία και το ρόλο των εθνικών κρατών, όπου «η ιστορία των ιμπεριαλιστικών, διιμπεριαλιστικών και αντιιμπεριαλιστικών πολέμων έχει λήξει».

Ανεξάρτητα από τους επί μέρους χρωματισμούς της μιας ή της άλλης χρήσης της έννοιας «Αυτοκρατορία», της μερικότερης ή συνολικότερης θεώρησης των παγκόσμιων εξελίξεων, όλες αυτές οι απόψεις προβάλλουν μέσα στο παγκόσμιο εργατικό και λαϊκό κίνημα την απαράδεκτη εκτίμηση ότι πλέον δεν υπάρχει η ανάγκη να διαθέτει το εργατικό κίνημα στρατηγική και τακτική. Καλλιεργούν αυταπάτες για την αντικειμενική υλική πραγματικότητα του ιμπεριαλισμού, αποκοιμίζουν και αφοπλίζουν το κίνημα μπροστά στον ταξικό αντίπαλο. 


Η προβολή απόψεων ότι στα πλαίσια της λεγόμενης «Αυτοκρατορίας» τα μονοπώλια «υπονομεύουν τις εξουσίες των εθνικών κρατών», ότι τα εθνικά κράτη έχουν χάσει την αυτονομία τους στην «διαμεσολάβηση των συγκρούσεων και της συνδιαλλαγής της ταξικής πάλης» και αποτελούν πλέον «προσκόμματα» στην ανάπτυξη συνιστά επόμενα ολοκάθαρη διαστρέβλωση της αντικειμενικής πραγματικότητας του ιμπεριαλισμού. Τέτοιες απόψεις εξαγνίζουν τις αστικές τάξεις των μικρότερων χωρών και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους, μεταθέτοντας τις ευθύνες για την εφαρμογή της βάρβαρης καπιταλιστικής πολιτικής σε υπερεθνικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΠΤ, ΠΟΕ, Κομισιόν κτλ.). Διαστρεβλώνουν τον ίδιο το ρόλο των υπερεθνικών οργανισμών σαν μηχανισμών παγκόσμιας ρύθμισης της αναπαραγωγής του μονοπωλιακού κεφαλαίου, αλλά ταυτόχρονα και σαν μηχανισμών επιβολής των συμφερόντων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών. Προσανατολίζουν λανθασμένα την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στο να αντιπαλέψουν κάποια «παγκόσμια δίκτυα» εταιρειών και οργανισμών, αντί, συνδυάζοντας την πάλη σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο να αντιπαρατεθούν στις αστικές τάξεις των χωρών τους και να τις ανατρέψουν.

από αλλά πες τα όλα… 19/05/2015 1:01 πμ.


Λες ότι: Σήμερα άραγε "πρώην" σύντροφε γιατί δεν ήρθες στο Πολυτεχνείο που είχε ενημέρωση για το πολιτικό και πρακτικό της πορείας? Είσαι τόσο υπεράνω ή θεωρείς πως η κριτική γίνεται μέσα από το internet και όχι από συλλογικές διαδικασίες? Στο ημερολόγιο μια χαρά υπάρχει κάλεσμα..Γιατί δεν ήρθε καμία συλλογικότητα αν έχει προβληματισμούς να τους θέσει? Έτσι προχωράει το κίνημα? Σε ότι διαφωνούμε, τα χώνουμε στο ιντυ και μετά ο καθένας ας τραβήξει τον δρόμο του?

Νομίζω έχει γίνει ξεκάθαρο ποιές θα ήταν οι “επιπτώσεις” για εκείνον/εκείνη που θα ερχόταν σήμερα να διαφωνήσει. Από τα λεγόμενά σου μάλιστα, φαίνετε ότι το σχέδιο είχε επιτυχία (το για πόσο, μένει να το δείξει η ιστορία).

από αν και απο επαρχια 19/05/2015 2:18 πμ.


Την τεταρτη ολοι στο κωλονακι εξω απο τον συνδεσμο ελληνικων τραπεζων και το σαββατο στην πορεια στην γερμανικη πορεια. Ολα τα αλλα ειναι προβληματακια που εχουν καποιοι γιατι πρεπει να δικαιοληγησουν την απραξια τους σε ολα τα επιπεδα.

από LibComm 19/05/2015 4:04 πμ.


ακούγονται και τα κουλά!

"1564232

από @ 18/05/2015 10:27 μμ.,

αλλά σε "προεπαναστατική περίοδο" βρισκόμαστε από το 2010, όπως έγραφαν σε "αναλύσεις" τους τα ίδια άτομα που τώρα καλούν τις παραπάνω κινητοποιήσεις."

Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και είναι ένδειξη μιας τρομερής σύγχυσης και μιάς προβληματικής αντίληψης. Πως είναι δυνατό κάποιος να προεξοφλεί ότι υπάρχουν κοινά μεταξύ ατόμων του 2010 και συλλογικοτήτων 2015 που ούτε καν υπήρχαν το 2010; Ακόμα κι αν υπήρχαν ποιοί τις απαρτίζουν, πόσοι νέοι και πόσοι αποχώρησαν, και τι σχέση μπορεί να έχουν με το κάλεσμα "κάποια" άτομα που είναι ίδια (με παγιωμένες και σταθερές απόψεις χωρίς καμιά μετακίνηση) ταυτίζεται με την άποψη της κομματικής οργάνωσης του ηγέτη. Η αγωνίστρια Δαμανάκη του 73, η βουλευτής Σύριζα και το κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πράγμα. Διαλεκτική μηδέν, οριζόντια διαδικασία 48 υπό του μηδέν.

Ο ΕΝΚΙ γράφει αρκετά ενδιαφέρονται πράγματα εδώ, και αναλύει αρκετά νόστιμα θέματα, αλλά όλα εκ του θεωρητικού άμβωνα. Δεν είναι όλα τόσο απλά στην πράξη. Υπάρχουν ντόπιοι μικροί-αστοί (όχι μικροαστοί) που είναι μια χαρά μέσα στα κόλπα των πολυεθνικών τραπεζικών, πετρελαϊκών και άλλων. Υπάρχουν Γάλλοι μικροβιομήχανοι που κάποιες νομοθεσίες, κανόνες, ISO, σκΙΖΟ, μέσα σε μια νύχτα τους έθεσαν σε τροχιά διάλυσης. Με λίγα λόγια πολλοί έπρεπε ή να χρεωθούν γιγαντιαία ως προς την επιχείρηση τους δάνεια και να εξοπλιστούν με χυδαία κατασκευάσματα Γερμανικών εργοστασίων επειδή μόνο αυτά στον τομέα τους εκπληρούσαν τις προδιαγραφές. Ακόμα και μεγαλύτερα εργοστάσια στην ίδια την Γερμανία έγιναν θύματα κάποιας νομοθεσίας που είχε σαν αποτέλεσμα την προαγωγή του ανταγωνιστή τους.  Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κυρίαρχο εθνικό κεφάλαιο;

Αλλά ας το πιάσουμε και από αλλού. Ποιός εργάτης αυτή τη στιγμή είναι σε καλύτερη κατάσταση, αυτός που εργάζεται στη Γερμανία, την Αγγλία, ή στην Σοσιαλιστική Βενεζουέλα; Η υπεροχή δείχνει το αποτέλεσμα των αγώνων των εργατών στην Γερμανία και την αδυναμία του Γερμανικού κράτους να ανατρέψει αυτά τα κεκτημένα. Αντιστρόφως ένα συνδικάτο στη Γερμανία να βλέπει το Ελληνικό κράτος (σαν ανεξέλεγκτα νεο-φιλελεύθερο) να απειλεί το εποικοδόμημα των εργαζομένων ανά την Ευρώπη.

Μετά το 3ο ή 4ο Τσιπρικό μνημόνιο, το καθεστώς της σχέσης κράτους εργαζόμενου στην Ελλάδα να αποτελεί μοντέλο εκφοβισμού των εργαζόμενων όλης της ηπείρου. Θα προτιμούσαμε δηλαδή αυτή τη στιγμή να κυριαρχούσε το Γερμανικό κράτος και η νομοθεσία του σε όλη την Ευρώπη, κι αυτό σαν εργάτες όχι σαν βιομήχανοι. Τα πράγματα δεν είναι όσο απλά όσο τα παρουσιάζει η θεωρία, οι εξαιρέσεις είναι πάρα πολλές για να μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται κάποια θεωρία και την δυνατότητα της να εξηγεί την πραγματικότητα. Βέβαια κάποιος αγανακτισμένος κόσμος θα τσιμπήσει στο κάλεσμα και θα το πλαισιώσει. Μετά όμως τι γίνεται;

Παρ'όλα αυτά θα προτιμούσα να στραφώ ενάντια στα κράτη της Συρίας, του Μεξικού, του Πακιστάν, κλπ για σοβαρά εγκλήματα που έχουν διαπράξει τελευταία παρά της Γερμανίας.  Αλλά πως μπορεί να μιλήσει κανείς σε αυτόν τον πλανήτη να μιλήσει για ιμπεριαλισμό χωρίς να αναφέρεται κυρίως στις ΗΠΑ δεν το καταλαβαίνω.  Και αμέσως μετά τις ΗΠΑ υπάρχει και η Ρωσία σαν ιμπεριαλιστική δύναμη, όχι;

από 124 19/05/2015 6:15 πμ.


ότι οι συλλογικότητες που καλούν στην πορεία έκαναν παρέμβαση 

  • στη Siemens, που αναφέρεται συνεχώς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως απόδειξη της διαπλοκής και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία
  • σε εταιρεία συμφερόντων Μπομπολα, ο οποίος προσήχθει για χρέη προς το δημόσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έκανε διακανονισμό
  • στο σπίτι του Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι υπόδικος (η δίκη είναι σε εξέλιξη) για τη λίστα Λακάρντ, και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται συχνά -και καλά κάνει- στη συγκεκριμένη δίκη.

Τι δεν καταλαβαίνεις;

 

 

από ασχετοσύνη; 19/05/2015 6:20 πμ.


"Η πράξη είναι κριτής της αλήθειας δυστυχώς για εσένα και οι σύντροφοι που καλούν, έχουν καλέσει περισσότερες πορείες μετά τις εκλογές από όσες είχαν καλέσει τα τελευταία 2 χρόνια επί ν.δ..Αν αυτό εσένα σου φαίνεται συριζαίικο, σε κάποιον άσχετο θα φαινόταν νεοδημοκρατικό..."

Όντως, έτσι είναι, για κάποιον άσχετο.Και αυτό μου γεννά κι άλλη μια απορία. Εμπίπτουν κι αυτές οι πορείες στο ερμηνευτικό σχήμα της "τσάμπα μαγκιάς" που πασαρίστηκε με αφορμή την ανακοίνωση κάποιων εκ των διοργανωτών για το μπατσικό ή μόνο οι αντικρατικές οι καταλήψεις και τα"μπάχαλα"; Γιατί λοιπόν δεν καλούνταν τα τελευταία 2 χρόνια; Λόγω της καταστολής, όπως μας λέει το ερμηνευτικό σχήμα της πρώτης ανακοίνωσης;

από Γρηγόριος ο Θεολόγος 19/05/2015 6:49 πμ.


"Απο ρεφορμιστές, οπορτουνιστές, πατριώτες, συριζαίοι τώρα μας λες ότι προσπαθούσαμε να σε κάνουμε να ψηφίσεις σύριζα... Άλλοι τσιμπήσανε θέσεις σε υπουργεία όχι εμείς...."

Μπράβο σας ανιδιοτελείς ρεαλιστές αγωνιστές της αριστεράς για την προσπάθεια, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι είστε και κορόϊδα αν άλλοι τσιμπήσανε τις θέσεις κι όχι και τόσο ρεαλιστές, τελικά.(ρεφορμιστές και συριζαίους που ακριβώς σας είπα και ποιοί είστε εσείς αφού λες "μας";). Συν ότι το πατριώτες τουλάχιστον οι μισοί από τους διοργανωτές της πορείας δε το θεωρούν βρισιά ή κάνω λάθος;

"Στο τέλος θα μας πεις ότι φέραμε και τον καπιταλισμό στο ελληνικό κράτος..."

Δε θέλω να ακούω συναισθηματικές, ξανθοπουλικές βλακείες.

"Αν δεν αντιλαμβάνεσαι τι ρόλο παίζει μια συγκέντρωση στην ένωση ελληνικών τραπεζών μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις με τα βασικά διαβάσματα πρώτα και μετά να πας στο θέμα του ιμπεριαλισμού.. Το επιχείρημα στο γιατί οι σύντροφοι κάνανε παρέμβαση στο μπόμπολα, στον παπακωνσταντίνου και θα κάνουν στην Ε.Ε.Τ, είναι ότι "είναι σε σύγχηση ή το κάνουν για ξεκάρφωμα" ?? Αυτό είναι η διαλεκτική σου?"

Ξαναβάζω μήπως και δεν το είδες πριν μήπως και μου απαντήσεις: "Επίσης ποιό ακριβώς είναι το νόημα της συγκέντρωσης στην Ε.Ε.Τ (κίνηση με την οποία καθαυτή βέβαια συμφωνώ) με βάση τη θέση/ερμηνευτικό σχήμα ότι "η ελληνική αστική τάξη επέλεξε να προσδεθεί στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και να εξυπηρετήσει πρώτα τα δικά τους συμφέροντα επιδιώκοντας παράπλευρα δικά της οφέλη.". Τι ακριβώς ζητάνε από την Ε.Ε.Τ να εξυπηρετεί πρώτα τα δικά της συμφέροντα και όχι των αλλων, των  "ιμπεριαλιστών"; Το θέμα λοιπόν δεν είναι πως αντιλαμβάνομαι εγώ το ρόλο της Ε.Ε.Τ αλλά οι διοργανωτές. Άρα πως να κριτικάρω κάτι που είναι μυστικό;

"Μήπως να μας πεις στο τέλος ότι είναι και πράκτορες της ΕΥΠ?"

Επαναλαμβάνω, δε θέλω να ακούω τριτοδιεθνιστικές βλακείες.

"Στην Ε.Ε τελικά δεν μας είπες τηρούνται οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες? Η Ε.Κ.Τ είναι συλλογική ευρωπαική τράπεζα? Ρε μπας και η Ε.Ε είναι η ευρώπη των λαών και δεν μας το έχετε πει? Γιατί αν κανείς δεν κάνει κουμάντο και δεν επηρεάζει τους μηχανισμούς, εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι.. Η είναι κάτι αόρατο όπως το κεφάλαιο και το κρατος που με τόση ευκολία πετάμε στις αφίσες μας?"

Με ρώτησες; Τώρα που ρωτάς απαντώ. Όχι αμεσοδημοκρατικές, αλλά δημοκρατικές. Η Ε.Τ είναι τράπεζα. Δεν αντιλαμβάνομαι τον προσδιορισμό "συλλογική". Η Ε.Ε είναι η Διεθνής του ευρωπαϊκού Κεφαλαίου με τάση επέκτασης. Τώρα το αν για κάποιους λειτουργεί κατά τα πρότυπα της 3ης Διεθνούς (και διορίζει Ζαχαριάδηδες) αλλά αντί για Μόσχα έχουμε συγκυριακά Γερμανία, αυτό δεν αθωώνει τους υπόλοιπους, όπως δεν αθώωθηκαν οι σταλινικοί εκείνης της εποχής. Για την Ευρώπη των λαών, ξαναλέω δε θέλω να ακούω βλακείες. Το κεφάλαιο δεν είναι καθόλου αόρατο, ούτε φυσικά και το κράτος. Αόρατα προσπαθούν να τα καταστήσουν όσοι μας έλεγαν για τις διαφορές αριστεράς δεξιάς, για δημοκρατία και όλα αυτά τα χαριτωμένα.

"Σήμερα άραγε "πρώην" σύντροφε γιατί δεν ήρθες στο Πολυτεχνείο που είχε ενημέρωση για το πολιτικό και πρακτικό της πορείας?"

Γιατί δεν κάνω εισοδισμό και γιατί δεν κατατίθενται οι διαφωνίες στο στάδιο της ενημέρωσης. Πλάκα έχετε πάντως. Την εποχή της αντικρατικής οι συλλογικότητες που καλούσαν κατηγορούνταν ακριβώς για το ίδιο πράγμα που τώρα περνάει απαρατήρητο. Ότι "ενημέρωναν" και δε "συνδιαμόρφωναν".

"Τέτοια έκκληση για ολοκληρωτική αποδοχή των ευαγγελιστών αναρχικών, πρώτη φορά βλέπω να είμαι ειλικρινής.. Στο τέλος θα μας πείτε να πάρουμε θέση και για τη διαμάχη προυντόν-μαρξ ή για την κομμούνα μπας και ξετρυπώσετε από εκεί τίποτα.."

Χα, καλό. Για τους Ιησουϊτες αναρχικούς ποιά είναι η θέση σου;

από @φτου ξελεφτερία 19/05/2015 7:28 πμ.


Το ενδιαφέρον 1564252 είναι ότι μάλλον διαβάζεις περισσότερο σύριζα από οτιδήποτε άλλο στη ζωή σου.. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι νομίζεις πως μόνο ο σύριζα λέει τα συγκεκριμένα.. Για τον παπακωνσταντίνου, τη siemens και τον μπόμπολα έχουν πει παααααρα πολλοι και όχι μόνο ο σύριζα.. Το να προσπαθείς με τέτοια αστεία συλλογιστική να εφεύρεις συριζαιικες συμμαχίες μάλλον πρέπει να το προσέξεις.. Αυριο μεθαύριο από αναρχικός, αντιφασίστας μπορεί με τη συλλογική σου να γίνεις συριζαίος επειδή ο σύριζα θα χρησιμοποιεί τα προτάγματά σου στο θεωρητικό του λόγο.. Επίσης τα περί δεκέμβρη, μάη 68 κλπ κλπ κομμένα γιατί τα λέει και ο σύριζα..

"Νομίζω έχει γίνει ξεκάθαρο ποιές θα ήταν οι “επιπτώσεις” για εκείνον/εκείνη που θα ερχόταν σήμερα να διαφωνήσει. Από τα λεγόμενά σου μάλιστα, φαίνετε ότι το σχέδιο είχε επιτυχία (το για πόσο, μένει να το δείξει η ιστορία)."

Ναι έχει γίνει ξεκάθαρο ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις.. Θα έπρεπε να κάτσει σε ένα αμφιθέατρο να φάει τα λυσακά του και να αντιπαρατεθεί διαλεκτικα με τους διοργανωτές και να ασκήσει τη συντροφική κριτική του.. Αλλά ξέχασα η κριτική και η αυτοκριτική πλέον γίνεται μέσα στο ιντυμίντια με ωραία ψευδώνυμα.. Προτιμάμε να μη χαλάμε τις καρδιές μας με δύσκολα λόγια... ας τα γράψουμε ανώνυμα στο indymedia.. Το τι άλλο έχει γίνει ξεκάθαρο για συγκεκριμένες ομάδες και τις συμμαχίες που επέλεξαν να κάνουν με σεκίτες, άσε το βλέπουμε στην πράξη... Κάποιοι υπό το φόβο να μην βάλουν τον μάρξ στο στόμα τους επιλέγουν να κάνουν λυκοφιλίες με τσιράκια του σόρος... Αλλά όπως ειπώθηκε παραπάνω, προσοχή: το "αντι-καπιταλίστα" το φωνάζουν με άλλο ρυθμό...

cajonist  ο μπόμπολας τι είναι? γνήσια εργατική τάξη? λούμπεν προλεταριάτο? κοινωνία? από τα κάτω? Ο παπακωνσταντίνου τι είναι? Έρμαιο πρωην υπουργός?

LibComm μπορείς να εξηγήσεις γιατί (αν κατάλαβα καλά) θα ήταν προτιμότερο να κυριαρχούσε το γερμανικό κράτος σε όλη την ευρώπη?

Και προφανώς και υπάρχει και αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και ρώσικες προσπάθειες για ιμπεριαλισμό.. Όμως μιλάμε για το ελληνικό κράτος τώρα αφού δυστυχώς σε αυτό ζούμε.. Ωραίο το να μιλάς για μακριά.. Εκεί μακριά όλα για όλους φαντάζουν πολυ ωραία. Εξεγέρσεις στην αγγλία, ζαπατίστας, εξεγερσεις στη γαλλία.. Το δύσκολο φαίνεται να είναι όταν πρέπει να μιλήσεις για αυτά που σε επηρεάζουν άμεσα..

 

Υ.Γ: συγχαρητήρια ξεπεράσαμε το θέμα για τους ψυχοάποικους...

από @ 19/05/2015 1:45 μμ.


Προς 124. Δηλαδη για να καταλαβω τωρα εμεις πρεπει να ειμαστε με το ορυχειο στην χαλκιδικη, με την μη απανπροσληψη των καθαριστριων, υπερ της χ.α., υπερ του να δουλευουμε κυριακες, υπερ της μειωσης μισθων κ συνταξεων, υπερ της δημιουργιας των φυλακων τυπυ Γ κλπ απο οτι καταλαβαινω απο το σκεπτικο σου. Εμεις δεν πρεπει να αναφερομαστε σε οτιδηποτε αναφερετε ο συριζα, συγνωμη αλλα αυτο ειναι πολιτικη αναλυση νηπιου. Ορισμενοι εδω μεσα εχετε τεραστια κομπλεξ και θα πειτε οτι να ναι.

Παρεπιπτωντως το οτι ασχολειστε πιο πολυ με τον "εσωτερικο εχθρο" δεν ειναι ολιγον τι λενινιστικο?

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License